3 trymestr ciąży a zamknięcie miejsca pracy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » 3 trymestr ciąży a zamknięcie miejsca pracy.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: 3 trymestr ciąży a zamknięcie miejsca pracy.

Witam

Jestem zatrudniona w sklepie handlowym typu "Żabka". Pracuję tam od prawie 2 lat.Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim. Umowę mam do końca grudnia 2016 roku na 1/4 etatu. Termin porodu na 21 stycznia. Niedawno dowiedziałam się, że firma w której pracuję zamyka się.
Czy któraś z Was orientuje się co się stanie z moim ubezpieczeniem? Czy przechodzę automatycznie na ZUS czy musi mnie ubezpieczyć mąż? I co z macierzyńskim?
Martwię się, że tuż przed porodem zostanę bez ubezpieczenia.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: 3 trymestr ciąży a zamknięcie miejsca pracy.

Każda ciężarna kobieta ma prawo do darmowej opieki lekarskiej.

3

No ok ale mnie nie o to chodzi.
Czy muszę się zgłosić do ZUSu? czy to wszystko dzieje się z automatycznie? Czy przez to, że ostatni miesiąc ciąży nie będę zatrudniona stracę macierzyński??

4 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-11-12 16:38:04)

Nie przedłużyli Ci umowy do dnia porodu?? jak to możliwe??

Jeśli nie to wydaje mi się, że stracisz prawo ubezpieczenia z pracy, aczkolwiek tak jak Cyngli mówi - ciężarna w Polsce jest objęta darmową opieką tylko trzeba to wszystkim uświadamiać.
Ja mam umowę do dnia porodu, a mój sklep już zamknięto kilka miesięcy temu. Płaci mi Zus, a po porodzie będę mieć przez 13 miesięcy prawo do zasiłku macierzyńskiego (mam tylko wysłać odpowiednie papiery do zakładu pracy, centrali), na kwotę wyliczoną przez zus jakoś tam na podstawie zarobków z ostatniego roku. Otrzymam 80 % pensji.
Zadzwoń do Zusu, wszystkiego się dowiesz, tu możemy gdybać.

5 Ostatnio edytowany przez samotnax4 (2016-11-12 18:08:59)

Umowa automatycznie jest przedłużona do dnia porodu. Jeżeli chodzi o macierzyński to chyba Ci się nie będzie należał, ale teraz przecież wszystkie nie pracujące matki dostają po 1000 zł wiec spokojnie. Dokładnych informacji możesz dowiedzieć się na infolinii ZUS od pon do pt w godz  7-18 pod numerem 225601600. Tu konsultant wszystko ma w komputerze i dokładnie Ci sprawdzi na czym stoisz. Zanim zadzwonisz przygotuj tylko swój Pesel i NIP firmy.

6

Tak najlepiej zadzwonić, ja właśnie tak zrobiłam. I mam później zasiłek macierzyński, który będzie wyższy niż ten 1000zł dla kobiet bezrobotnych. Ale ja mam umowę na pełen etat.

7

chomik9911 napisał/a:

Tak najlepiej zadzwonić, ja właśnie tak zrobiłam. I mam później zasiłek macierzyński, który będzie wyższy niż ten 1000zł dla kobiet bezrobotnych. Ale ja mam umowę na pełen etat.

Napisala, ze pracuje na 1/4 etatu, wiec raczej wecej jak 1000 nie zarabia

8

Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Właśnie ja mam problem z pracodawcą. Upomniałam się o przedłużenie umowy ale najpierw mnie zbywano a teraz okazuje się, że firma się zamyka.
Chyba faktycznie zapytam w ZUSie jak to wygląda.
Zastanawiam się też nad PIP.

9

Pomyślałam, że napiszę czego się dowiedziałam z inspekcji pracy gdyby któraś z Was szukała odpowiedzi na podobny problem do mojego.

Otóż sprawa wygląda tak, że umowa o pracę w przypadku ciąży zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu. Nie trzeba podpisywać umowy o przedłużenie itp. To wszystko dzieje się z automatu nawet w takim przypadku jak moim, że miejsce pracy jest likwidowane.
Nawet jeśli pracodawca wystawi zwolnienie ( a obowiązuje go miesięczny okres wypowiedzenia) to i tak nie ma się czym martwić, bo przysługuje ciężarnej zasiłek przedporodowy.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » 3 trymestr ciąży a zamknięcie miejsca pracy.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024