Kolega ważniejszy ode mnie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Kolega ważniejszy ode mnie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Kolega ważniejszy ode mnie?

Witam
Piszę tutaj, bo już sama nie wiem czy to ze mną jest coś nie tak czy jednak mam rację. Jestem z chłopakiem 4,5 roku, on ma 26 lat. Ma on kolegę takiego życiowego nieudaczników, który ciągle robi jakieś głupoty. W ogóle go nie lubię i nie akceptuję o czym mój chłopak wie od samego początku. Nie podoba mi się ich znajomość.  Denerwuje mnie też to, że za każdym razem jak oni się spotkają,  ja jestem olewana przez mojego chłopaka, tak czuję. Codziennie wieczorem gadamy przez telefon. Parę dni temu też umówiliśmy się na rozmowę o konkretnej godzinie.  Zadzwoniłam do niego, ale nie odebrał.  Po godzinie zadzwonił powiedzieć mi, że nie pogadamy, bo on spotkał się z kolegą. Miałam do niego pretensje, bo po pierwsze jeżeli jest ze mną umówiony to nie powinien spotykać się z kolegą, albo spotkać tak, by zdążyć na rozmowę ze mną,  a po drugie zadzwonił do.mnie po godzinie, gdy ja czekam na telefon tak jakby nie mógł wcześniej tego zrobić. Wtedy bym nie czekała tylko zajęła się swoimi sprawami. To i tak cud, że zadzwonił, bo taka sytuacja jest nie po raz pierwszy.  Już nie raz byliśmy umówieni na rozmowę, on nie odbierał, nic nie napisał nawet tylko po paru godzinach dzwonił w środku nocy, że był z kolegą. Ja uważam,  że to brak szacunku do mnie i olewana mnie,  że zawsze jak tylko kolega do niego zadzwoni to od razu do niego biegnie  a o mnie zapomina. Dla mnie umówienie się na rozmowę telefoniczną jest tak samo zobowiązujące jak na spotkanie. Powiedziałam mu to, ale on nie widzi w tym problemu. Uważa, że nic złego mi nie robi i, że jest w porządku. Gada, że z kolegą spotyka się rzadko, ale co z tego. Liczy się to jak ja jestem traktowana wtedy. Nawet mnie nie uprzedzi. Z resztą sam gada na tego kolegę, naśmiewa się z niego jak ze mną gada o nim. Mówi, że spotyka się z nim w sumie dla jak, bo jest śmiesznie. Ale nie bierze pod uwagę, że nie podoba mi się ten jego znajomy i,  że nie chcę, żeby się z nim spotykał. Ale on ma z tym problem. Gadamy codziennie,  bo mieszkamy dosyć daleko od siebie i nie mamy możliwości spotkania się tak często jakbyśmy chcieli. Jak myślicie czy ja faktycznie przesadzam, czy mam rację.  Za każdym razem jak jest taka sytuacja to się kłócić i mam już dosyć

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kolega ważniejszy ode mnie?

Niestety nie jesteś dla niego ważna .
Woli kumpla bo milej mu się spędza z nim czas bo jest wesoło, przy Tobie się nudzi.
Nie zależy mu na Tobie taka jest odpowiedź.
Wiem co mówię bo kiedyś mój parter wolał wszystkich kumpli oprócz mnie.

3

To kolejna "choroba" - dobieranie znajomych dla faceta według swojego "widzimisię". Jesteś zazdrosna o kolegę a to o czymś już świadczy smile

Może jest gejem. I takie historie znałam.

5

Prawda jest bardzo prosta do zrozumienia.Jeśli byłby z kumplem a Ty dzwonisz to on natychmiast odbiera a jemu mówi:"Przepraszam Cię,ale dzwoni Gosia, rozumiesz!"-a jest dokładnie odwrotnie. Zadaj sobie następujące pytania: 1. Kto z kim jest tutaj w związku? 2.Kto jest priorytetem? 3.Jaki jest jego poziom zainteresowania Twoją osobą bez patrzenia na to co mówi( poza werbalny)?
Jesteś emocjonalnie bardziej zaangażowana i on o tym wie. Wie,że tak łatwo Ciebie nie straci i może pozwolić sobie na posiadanie Ciebie jakby na boku.Jedyną metodą weryfikacji jego uczucia i zainteresowania jest rzadszy z nim kontakt z Twojej strony i stworzenie pozorów unikania kontaktu.Chcesz przecież mieć kogoś, kto jest podobnie jak ty mocno zaangażowany w związek i nie sprzedaje Ci tylko czułych słówek a dowodzi  uczucia postępowaniem.

6 Ostatnio edytowany przez Nana666 (2016-11-16 19:49:32)

Po co odbierasz taki spóźniony telefon? Nie zadzwoni na czas, czekasz ileśtam minut (wiadomo, każdemu się może zdarzyć delikatnie spóźnić), potem rzucasz telefon w kąt i zajmujesz się swoimi sprawami. Nie daj sobie z takiego powodu dezorganizować dnia. Może zacznie bardziej szanować Twój czas kiedy dowie się, że nie jest przeznaczony wyłącznie dla niego.

7

Mam dwa przemyślenia. Trochę masz rację i trochę nie masz.
Po pierwsze, to zupełnie nie masz nic do powiedzenia w sprawie tego, jakich ma kolegów czy jakich ma koleżanki. To byłoby nie fair, gdyby nasi partnerzy mieli decydować za nas, z kim się przyjaźnimy, z kim się lubimy, a z kim się nie chcemy widzieć. Jedyne co możesz powiedzieć, to: "nie lubię tego twojego kolegi, ale widzę, że lubię z nim spędzać czas, w porządku, szanuję to".
Po drugie, to masz prawo wymagać, żeby trzymał się waszych ustaleń - powiedz mu jeszcze raz jasno i wyraźnie: "jeśli umawiamy się na telefon, to oczekuję, że zadzwonisz, a jeśli nie możesz rozmawiać, to napisz smsa wcześniej, żebym nie musiała na ciebie czekać. Inne zachowanie jest oznaką braku szacunku i nie zgadzam się na to. Kiedy mnie tak olewasz, to mnie to bardzo boli, nawet jeśli dla ciebie to nie jest ważne."

I tyle.
Jeśli będzie dalej tak się zachowywał, wyciągnij z tego odpowiednie konsekwencje.

8

A moim zdaniem Autorka trochę robi z igły widły.

To, że facet się z nią umówi na rozmowę i nie uprzedzi, że jednak się w tym czasie spotyka z kumplem - jest bez dwóch zdań niepoważne i faktycznie jej czasu nie szanuje. To, że nie odbiera telefonów też nie jest moim zdaniem ok - mógłby odebrać, powiedzieć, że jest na spotkaniu, a nie że nie wiadomo co się z nim dzieje, czy się wściekać czy martwić.

Ale że od czasu do czasu facet spotka się z kumplem i przełoży/odwoła rozmowę telefoniczną z dziewczyną, to moim zdaniem jest całkiem normalne. To nie jest tak, że dziewczyna zawsze i w każdych okolicznościach musi być bezwarunkowo ważniejsza od kolegów - trochę umiaru.

Swoją drogą, ciekawi mnie, co masz przeciwko temu kumplowi, Autorko? To życiowe nieudacznictwo kumpla i jego głupie pomysły jakoś źle wpływają na Twojego faceta - ma z tego powodu jakieś kłopoty? zaczyna zachowywać się podobnie? Czy po prostu kumpel nie pasuje Ci, bo tak.

9

Ja przychylam się do poglądu Monoceros i ruda102.
Chłopak powinien ewidentnie dać znać wcześniej, że o umówionej porze nie będzie mógł rozmawiać, albo przynajmniej o wyznaczonym czasie odebrac telefon i powiedzieć, że jest na spotkaniu, nie może rozmawiać i oddzwoni kiedyś tam.
Ale dużo bardziej razi mnie chęć autorki do dobierania mu kolegow i decydowania o tym z kim on się spotyka, a z kim nie (ten kumpel to jakiś handlarz narkotyków albo płatny zabójca, czy co?). Jasne, można wyrazić pogląd, że nie przepada się za tym czy innym kumplem, ale to nie może oznaczać oczekiwania, że nie będziesz się z nim spotykał. Ostatecznie każdy jest dorosły i decyduje o sobie.
Drugą sprawą jest to, że autorka zadając pytanie o to kto jest ważniejszy usiłuje w dziwny sposob rywalizować z jakąś inną częścią świata chłopaka. Każdy ma w życiu jakąś gradację wartości, ale takie porównywanie nie ma sensu. Zalatuje mi to niedowartościowaniem autorki (jakieś problemy w dzieciństwie? nie czułaś się wystarczająco ważna dla rodziców?) i chęcią kontrolowania drugiej osoby. Za każdym razem kiedy on będzie robił coś, czego nie akceptujesz będziesz pytać czy ważniejsza jesteś Ty czy to coś nieakceptowanego, a potem będziesz oczekiwać odpowiedzi, że Ty? To przecież szantaż emocjonalny, prowadzący do wyczerpania psychicznego i destrukcyjny dla związku.
Ja bym powiedziała chłopakowi, że skoro się umawiamy na telefon to ma uprzedzać wcześniej, że nie będzie mógł rozmawiać, a z tematu kolegi bym zeszła, albo czyniła bardziej rzeczowe zarzuty ("nie podoba mi się, że spotykasz się z X., bo od czasu jak wyszedł z więzienia handluje kradzionym towarem i zadawanie się z nim może ściągnąć na ciebie kłopoty i zainteresowanie policji").

10

Autorka ma zupełną rację, facet powinien być słowny, a w związku ważne jest, żeby mieć poczucie, że można na partnera liczyć nawet w trudnej sytuacji. Jeśli on umawia się z tobą, a potem po prostu nie odbiera, to jest zdecyodwanie nie w porządku. Pomyślcie, co by się stało, gdybyś np źle się czuła albo miała wypadek, a on by w ogóle nie odbierał telefonu od ciebie, bo woli bawić sie z kolegą hmm

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Kolega ważniejszy ode mnie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024