Ból kości nogi - możliwe przyczyny, jakie badania? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ból kości nogi - możliwe przyczyny, jakie badania?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

1

Temat: Ból kości nogi - możliwe przyczyny, jakie badania?

Witam,
mam 27lat, ok58kg i ok165cm wzrostu, nie pije ani nie pale, od jakichś 3miesięcy boli mnie prawa noga - kości (ból trwał od kilku minut do max 3dni w ciągu, co jakiś czas - często w nocy, ból potrafił mnie obudzić). Dokładnie zaczęło się od kolana, później przeszło w dół do stopy... ból jest męczący, ale do wytrzymania. Nie jestem zbyt aktywna fizycznie, nie uprawiam żadnego sportu. Dużo chodzę, sporo dźwigam (głównie córkę ok18kg). Boli mnie tak jak przy bólach tzw. wzrostowych. W tej chwili od tygodnia boli cała noga (kości - głównie piszczel, ale też i biodro, cała noga) od biodra po palce stopy, dodatkowo czuje, że jest zmarznięta. (Nie ma żadnej opuchlizny, zaczerwienienia, urazu też żadnego nie miałam). Od razu zaznaczam, że do lekarza najwcześniej zamierzam się udać w przyszłym tygodniu (wcześniej nie było to dla mnie tak uciążliwe, a później dzieci mi się pochorowały... zawsze coś). Leki przeciwbólowe wzięłam tylko kilka razy (nurofen) niestety nie działał, głównie na noc dopiero w tym tygodniu smarowałam nogę traumon żel, po którym była tylko chwilowa ulga. Boli mnie cały czas, nie ważne jak noga jest ułożona, minimalnie ból się nasila przy chodzeniu/wysiłku.

Jako dziecko złamałam palec śródstopia, właśnie przy tej nodze, dodatkowo miałam kostniaka czaszki - został usunięty 10lat temu, łagodna zmiana. (Moja mama, ma też miażdżycę - nie mam pojęcia czy może to być jakoś powiązane).

Wiem, że nikt mnie nie zdiagnozuje przez internet, ale chciałabym się dowiedzieć jakie możliwe badania mogę sugerować lekarzowi żeby niczego przypadkiem nie przeoczyć.

Z góry dziękuję za wszelkie rady i wskazówki, pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ból kości nogi - możliwe przyczyny, jakie badania?

Kosc nie boli. Moze bolec okostna.

3

femte - nie umiem inaczej tego opisać, chodzi o to, że nie bolą mnie mięśnie.

4 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-11-10 13:47:39)

Ja mam żylaki miednicy i od nich boli mnie w ten sposób czasami noga, więc to problemy z krążeniem. U mnie w rodzinie miażdżyca również jest powszechna. Zrób sobie sama rtg prywatnie czy tam od lekarza rodzinnego weź skierowanie. Do tego podstawowa morfologia, cholesterol bo i tak od tego wszystkiego pewnie zaczną. Proponuję Ci brać Magne B6, to bardzo dobry magnez, a nie zaszkodzi. Z kręgosłupem masz problemy? W dalszej perspektywie być może jakieś ćwiczenia fizyczne, ale to najpierw skonsultuj się z lekarzem. Dietę masz urozmaiconą? Dużo warzyw owoców, może jakiś pierwiastków Ci brakuje, a dobra dieta może tylko pomóc. Tyle mi przychodzi do głowy, bo lekarza tu nie znajdziesz.. Acha zauważyłaś jaką opuchliznę? Bierzesz tabletki antykoncepcyjne?

5

Krążenie, a może kręgosłup. Brak ruchu i dźwiganie dziecka ważącego 18 kilo na pewno Ci nie pomagają.

6

Osteosarcoma? Idź szybko do lekarza, masz niepokojące objawy. Nie czekaj. Nie chcę Cię straszyć, ale idź zasięgnąć informacji.

7

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, najwcześniej do lekarza najprawdopodobniej uda mi się dostać w środę.

Odpowiadając na pytania:

chomik9911 - kręgosłup raz na jakiś czas pobolewa raczej rzadko, diete mam raczej ubogą (niestety jest to głównie związane z finansami), opuchlizny żadnej nie mam, ani obrzęków, ani zaczerwienień, ani nie miałam w ostatnim czasie żadnych urazów, co do tabletek w tej chwili nie biorę.

Małpa69 - córkę głównie jak już to noszę na lewym biodrze, z którym nic się nie dzieje, ograniczam dźwiganie córki (3latka ma pewne problemy zdrowotne) ile się da, niestety są sytuacje w których muszę ją wziąć na ręce, co do ruchu - nie uprawiam żadnych sportów, mam dwójkę dzieci i dom do ogarnięcia... co ostatnio szczerze mówiąc mnie wykańcza i robię tylko to co muszę hmm

Bardolka - mam po prostu na dzieję, że się mylisz. Obowiązkowo w przyszłym tygodniu pędzę do lekarza - niestety na prawdę nie mam możliwości udać się wcześniej ;/ czy tylko ból może już być objawem tak poważnej choroby??

8

abata też mam taką nadzieję :*

Ale spokojnie, lepiej się zbadać i być spokojnym. Na marginesie osteosarcoma ma jedne z lepszych rokowań.

Wiesz, grupa wiekowa i objaw bólu promieniującego w kości długiej, który potrafi obudzić w nocy pasuje. Ale spokojnie, iść do lekarza i zapytać. Na pewno wyśle na RTG. Chyba że sobie idź RTG zrób prywatnie.

9

Abata tak jak Ci pisałam i Bardolka mówi - zrób sama rtg to będzie wszystko szybciej. Weź też podstawowy plik badań typu morfologia, cholesterol bo i tak będą Cię najpierw do tego odsyłać. A czy ból nogi może być objawem poważnej choroby? nikt Ci tu tego nie powie. Może tak, a może to kręgosłup, a może z kolei brakuje Ci witamin i minerałów. Daj znać co lekarz powie. Jeśli to się okaże kręgosłup, to będziesz musiała znaleźć czas na ćwiczenia - wierz mi ja mam zwyrodnienia i żadne tabletki tak nie pomogły jak basen.

10

Bardolka, chomik9911 - dzięki za odpowiedzi.

Z nogą trochę lepiej, staram się jej nie obciążać. W tej chwili ból się przesuną tak jakby na pośladek... brak słów. Niestety nie mogę sobie pozwolić na zrobienie prywatnie badań. Ogółem daje rade smile staram się za dużo nie myśleć. Dam znać po lekarzu rodzinnym co wymyślił.

Jeszcze raz dzięki i miłego weekendu życzę smile

11

Mi się wydaje że to rwa kulszowa, po prostu.

12 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-11-12 22:24:19)

U mnie także ból promieniował do nogi , do pośladka i to wszystko od kręgosłupa lędźwiowego.

13

No właśnie ja sama mam rwę, teraz jest nieco lepiej mam za sobą rehabilitacje, do niedawna noga potrafiła wybudzać mnie w nocy, bo miałam wrażenie że dosłownie rozrywają mi się mięśnie.

14

Małpa ja miałam tylko kilka dni atak ale to było okropne. Teraz mi nie dokucza, bo na basen chodzę. Ale współczuje Ci bardzo, bo to jest okropny ból, ni jak się położyć, usiąść czy stać. Rehabilitacja, basen, masaże to jedyna skuteczna metoda. No i doraźne ratowanie lekami.

15

Witam,

niestety nadal przed lekarzem hmm chciałam tylko dodać, że mnie nie bolą mięśnie... żadnych skurczy ani nic. Czuję jakby bolały mnie kości, a w tej chwili najbardziej kolano...

Pozdrawiam w ten mroźny i mglisty dzionek smile

16

Na pewno trzeba wybrać się do ortopedy, chociaż fizjoterapeuta też coś może podpowiedzieć.

17

Witam,

noga nadal boli, są lepsze i gorsze dni. Byłam dzisiaj u rodzinnej smile
Dostałam skierowanie na badania, m.in. morfologię z rozmazem, crp, potas... pobranie we wtorek, w środę wyniki.

Pani doktor wykluczyła rwe kulszową, jest bardziej skłonna ku reumatyzmowi. Jednak stwierdziła, że zobaczymy co będzie we wynikach.
Do tego zapisała mi: URYDYNOX 2x1tab i Dexak SL 1x1saszetka (wypije na noc).

To tyle, dzięki wszystkim za sugestie, odezwę się jak już będę wiedzieć co dalej.

Pozdrawiam.

18

Witam,

odebrałam dzisiaj wyniki badania krwi jedyne co jest poza normą to:
P-LCR 49,6% (13,00 - 43,00)
Potas 5,26 mmol/l (3,50 - 5,10)
Cholesterol całkowity 226 mg/dl (115 - 190)
    LDL 146 mg/dl

Reszta w normie. Noga nadal boli, jutro wizyta u rodzinnej. Dam znać co dalej.

Pozdrawiam

19

Tego typu objawy daje tez Hashimoto. Mialas keidys badany poziom TH? Nie daj sie zbyc lekarce, zadaj tych badan.

20

Swanen - nie miałam żadnych innych badań.

W tej chwili noga boli i przestaje... co kilka dni. Różnie bywa, nie wiem od czego to zależy.
Dostałam skierowanie do neurologa, z podejrzeniem neuralgii.
Przeciwbólowo nic nie biorę bo nie działa, dostałam leki na obniżenie cholesterolu bo jestem we wysokim ryzyku i i tyle nic więcej.

Wizyta u neurologa 9.01.

21 Ostatnio edytowany przez Swanen (2016-12-12 14:34:17)

Jesli nuerolog ci nie pomoze zrob badania na hormony tarczycy i do razu najlepiej na antyciala. Nie kazde uszkodzenie tarczycy to Hashimoto a antyciala to potwierdza. lekarze nie umieja rozpoznawac chorob tarczycy. Zycze ci oczwiscie, by to sie nie potwierdzilo w twoim przypadku.

22

Witam smile

Swanen - jestem po neurologu... który stwierdził, że nic neurologicznego to nie jest. Dostałam skierowanie do ortopedy, wizyta już 27.01 smile od neurologa, sugerowała, że może to być od kolana... i tyle.

Noga boli hmm

Pozdrawiam

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ból kości nogi - możliwe przyczyny, jakie badania?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024