Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Ja jestem z Wawy - mój narzeczony ze Śląska od pół roku mieszkamy razem i za dwa tygodnie mamy ślub Właśnie usłyszałam o takim dziwnym zwyczaju robienia poltera dla znajomych - pojęcia nie mam po co ten polter przed śłubem i z czym się go je. Przyjdą w piątek do nas na niego znajomi. Mój facet oczywiście mówi że to taka zwykła imprezka - ale ja jestem ciekawa jak ją przygotować. Poradźcie coś proszę ...
To tłuczenie porcelany w domu albo przed domem panny młodej. Co konkretnie to nie wiem, czy się tam jakąś wódkę daje ![]()
Ja tego nie miałam, bo kategorycznie zabroniłam rodzinie i znajomym pod groźbą niewpuszczenia na wesele. Poskutkowało. To zwyczaj rodem ze wsi. W miastach na Śląsku nikt się nie bawi w takie rzeczy.
Poprawka: musisz tłukącym dać za to wódkę.
Ostatnio edytowany przez Emilia (2008-07-08 22:29:11)
To nie prawda, że w miastach na Śląsku nikt się nie bawi w takie rzeczy! I nie jest to zwyczaj rodem ze wsi! Sama byłam świadkiem takiego zwyczaju- choć wcześniej nie miałam pojęcia co to takiego ani jak się nazywa.
Dobrze, zatem: w moich miastach dwóch już nikt się tak nie bawi.
w miastach równiez się tak bawimy.
To nie musi być niemiły zwyczaj, lecz całkiem przyjemny.
Tydzień temu zbiliśmy przed domem naszych znajomych którzy na 2 dzień słubowali pare butelek na szczęście- oni musieli posprzatać a my dostalismy flachę... bez przesady a zabawa bedzie miła!
słyszałam tez o darciu pierza na tej samej zasadzie ale nie uczestniczyłam jeszcze w nim.
Dlatego poprawiam Emilie- w miastach kochana nadal praktykuje sie takie zwyczaje.
mam pytanie czy przed ślubem cywilnym trzeba robić poltra??uważam że chyba nie zwłaszcza że kościelny mamy za rok i co mam mieć dwa potry????nie chcę robić z cywilnego nie wiadomo jakiej biby