mamy w 2017 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » mamy w 2017

Strony Poprzednia 1 11 12 13 14 15 40 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 781 do 845 z 2,579 ]

781

Odp: mamy w 2017

Cześć dziewczyny:)
z tym leżaczkiem to dyskusyjna sprawa....
my mamy z fishera akurat ale taki bez takiej wkładki dla noworodka. i onn moim zdaniem średnio się nadaje dla noworodka bo dziecko w nim lata po prostu.
natomiast na początku mieliśmy taki do 9 kg z milly maly czy jakoś tak i on był świetnie dostosowany dla noworodka. z tym że dawałam córkę do niego tylko wtedy jak musiałam coś zrobić a chciałam mieć ją koło siebie. Dziecko nie powinno długo w leżaczku przebywać. łóżeczko jednak najlepsze..albo podłoga na macie czy coś...

pogoda paskudna. Byłam dziś u położnej ..zrobiłam mi ktg ale takie przenośne bo tym zwykłym nie wyczuje jeszcze..a martwiłam się bo ruchów nie czułam od wczoraj wcale...wiem że to wcześnie i może tak być ale wolałam się upewnić że wszystko ok.

Chomik robię morfo. podstawową plus glukozę i mocz oraz tarczycę...właśnie w środę idę robić badania znów...kiepsko się czuję.ciągle słaba jestem i w głowie kręci mi się..jem słodycze myśląc ze to cukier ale sama nie wiem..anemi niby nie mam..ciśnienie no niskie może od tego...kurcze..albo zjadłam coś co mi nie służy bo niedobrze mi tez..chh..

Zobacz podobne tematy :

782

Benia myślę ze to przez ta pogode. Raz slonce zaraz chmurzy sie. Cisnienie tez do dolu leci.

Aa w sprawie lezaczka to u nas byl z 3 poziomami . Pozycja lezaca, pollezaca i siedzaca. Corka pierwszy raz w nim byla gdy miala 2miesiace po troszku w nim byla.. oczywiscie spala albo w wozku albo lozeczku .
Co do odbijania to ja po kazdym.jedzeniu odbijalam. Raz mialam sytuacje gdy dlugo nosilam Mała i nie odbila położyłam ja iii chcialam w lozeczku poprawic aa ona zaczela ulewac nosem buzia tak sie wystraszylam byl tez przy mnie mąż ii siostra kuzynka. Z tego strachu az plakalam bo myslalam ze krzywde jej zrobię szybciej niz skonczy 2miesiace. 

Dlatego jak byla mniejsza to nosilam lub kladlam na brzuszku do tej pory az odbila

783

Aga moja to ulewala jak nie wiem.. pomimo ze zawsze ja odbijalam.. ale wisiała na mnie non stop prawie na początku.. a później to sie unormowalo. Niektore dzieci tak maja z tym ulewaniem( tak mi sie nasunelo jak napisalas).. Boże ile sie razy strachu przez to najadlam :-) szok :-) podobno nawet do roku czasu sie.zdarza ze ulewaja.. Oliwii na szczęście przeszlo samo nie stosowalam zadnych.zageszczaczy pokarmu czy cos..

784

Aga może ona wymiotowała wtedy?ja miałam tak samo z córką chyba trzy razy...dosłownie chlustała...być może za dużo zjadła...z ulewaniem nie miałam problemu..czasem przy odbiciu troszkę się ulało ale też nie stosowałam specjalnego mleka. Moja koleżanka za to z synkiem miała problem od początku. Karmiła enfamilem i mały strasznie ulewał. Musiała mleko zagęszczać. A mały ciągle miał anemię...doradzałam jej żeby mleko zmienił bo często jest tak że po jakimś mleku dziecko ulewa lub fizjologicznie..ale nie chciała i teraz borykają się z anemią...no ale...każdy postępuje jak uważa.
Moja córka miała kolki i w końcu wylądowała na nutramigenie a to bardzo okrojone mleko...ale na szczęście wyglądała sobie dobrze i morfo też miała w normie:)

785

Moze i zwymiotowala to byl tylko jeden raz..
U nas tez bylo ulewanie. Ale wszystko w porzadku bylo. Mała od początku jest na mleku bebiko..

Niektore dzieci maja refluks u nas moja znajoma mi powiedziala ze jej dzieci maja. Chlustaly jak szalone nieraz..

Ogolnie ja to taka przewrazliwiona matka:D.

786 Ostatnio edytowany przez izulka87 (2016-08-22 19:45:37)

Aga ja tez chyba kazda ktora ma pierwsze dziecko jest przewrazliwiona :-) u nas tez bebiko i sie dobrze toleruje. Zaczynalam od bebilonu ale po nim mala brzuch bolal i chlustala..

787

Hejka wszystkim smile

Benia co do tego, że Ci słabo: być może pogoda, taki kiepski Twój dzień.. ale ja mam tak od początku ciąży każdego dnia. Jest mi słabo w domu, na dworze, w aucie, w sklepie i wielu innych sytuacjach. Zwróć uwagę czy jak siedzisz oparta o plecy to tak się też nie robi? Bo ja mam zakaz opierania o plecy, wtedy automatycznie słabnę.

Dziś była u mnie położna. Jestem bardzo zadowolona smile tak się stresowałam, a kobieta okazała się taka ciepła i przemiła. Będziemy omawiać wszystkie zagadnienia związane z porodem, połogiem i opieką noworodka. Przyniesie nawet taką lalkę do ćwiczeń: do mycia, do odbijania jak po jedzonku i przewijania. Rozmawiałyśmy dziś o dolegliwościach ciążowych i trochę o odżywianiu, chociaż ja tym tematem interesuję się od kilku lat więc zajęło nam tylko chwilę. Taki misz masz był, poznawałyśmy się. Myślę, że dużo skorzystam, no i atmosfera jest taka intymna smile Uspokoiła mnie zdecydowanie jeśli chodzi o karmienie po porodzie smile
Nie udzielę się o ulewaniu dzieciakom czy rodzaju mleka itd bo się nie znam ale cieszę się, że skorzystam z Waszych doświadczeń smile

788

U nas od początku mamy bebiko i jest ok.
U mojej siostry bylo ciagle znienianie mleka bo mala miala problemy i pediatra tak zalecil stanelo na mleku z firmy HIPP.

Chomik super ze wizyta się udala. Dobry pomysl z ta lalka bedziesz miala zarys jak opiekowac się dzieckiem:). Jednak fajnie ze ktos pokaze lub wytlumaczy.

789

Też się cieszę Aga smile zawsze to chociaż na lali poćwiczymy smile
Zauważyłam, że wiele osób stosuje to mleko bebiko i są bardzo zadowoleni, dzieci nie uczula. A na jak długo takie mleko jedno wystarcza i jaki jest koszt?

790 Ostatnio edytowany przez beniaban (2016-08-22 21:18:54)

Ja do położnej będę chodzić sama..mam rzut beretem jakieś sto metrów do tej przychodni:)ona na telefon jest..jakbym nie mogła to przyjedzie..ale też fajna młoda dziewczyna. Szczerze mówiąc to ja już wiem co mam wiedzieć...ale wolę być pod opieką w razie W..a po porodzie i tak mnie patronażowe wizyty czekają więc wolę już kogoś kogo znam.
Co do mleka..cóż...każde dziecko inaczej będzie tolerować dane mleko..można wychwalać jakieś ale prawda jest taka że "przekonamy się w praniu"jak dziecko zareaguje..ja myślę że spróbuję na początek enfamil(jeśli piersią nie będę karmić oczywiście)nie jest ono najtańsze bo chyba najdroższe..albo hipp nie pamiętam już cen...ale najwartościowsze jak porównywałam składy

chomik niech położna na tej lalce od razu Ci pokaże jak operować dzieckiem w razie zadławienia, zakrztuszenia, sztuczne oddychanie itp. bo to ważne kwestie...ja nie wiem czy umiałabym to zrobić bo  nikt mi nie pokazywał nigdy

Co do mojego siedzenia to zawsze opieram plecy...raczej nie zauważyłam żeby tak mi się robiło...
mam tak wszędzie dosłownie nawet w kościele siedząc...masakra:/

Edit:my teraz też mamy bebiko..zmieniłam chyba gdzieś koło 12 miesiąca...u mnie bebiko np. 350 gram kosztuje 16 zł..a 800 gram 32 średnio...często w promocji w rossmanie można kupić 2x800 za 50 zł...:)

791

O jej. Juz wiem  co dzis bede robić-nadrabiac tematy ktore poruszyłyscie !
Cos czytałam o poloznych, cos o spaniu.
Ja za jakies 3 tygodnie bede dzwonić w sprawie poloznej bo juz bede prawie w 21tyg. to juz chyba czas;)
Ja poki co nadrabiam spaniem tata sie smieje,ze wrosne w materac ale mu odp. ze poki moge to prez te osttanie mies. leze bo za chwile ju nigdy tak nie poleze tongue
Czuje sie dobrze, jak pada. Jak jest duchota to dosłownie jest mi slabo i nawet nie moge usiedziec na krzesle.

Em.. zeszłam sie z ojcem dziecka. Nie wiem czy to dobrze czy to zle..Jednak bez fajerwerkow na trzezwo i z dystansem probujemy stworzyc zwiazek jak wyjdzie nie wie nikt.
Szkraba coraz to bardziej wyczuwam i mam wrazenie ze nawet czestos ie rusza. Wczoraj nawet reke sobie przylozyłam i bylam w stanie wyczuc ruch na dłoni . Nie wiem czy to abstrakcja ale tak sie u mnie dzieje. AAA i przytyłam. Obecnie wazne 60kg. wiec chyba nie najgorzej jak startowałam z 58;)

Jak u Was z waga ? i aktywnoscia ? + Pochwalcie sie tygodniami !
Ciskam Was bardzoo mocnoo Piękne ! wink

792

No tak Benia, póki na swoich dzieciach nie poeksperymentujemy z mlekiem to nigdy nie wiadomo. Ja też liczę na to, że będę mogła karmić piersią smile

Vendi rób to na co masz ochotę, to jedyny taki nasz czas póki dzieci jeszcze nie mamy a możemy siedzieć w ciąży w domu smile Wiesz to Ty wiesz co czujesz i to Wasza sprawa czy chcecie do siebie wrócić czy nie. My możemy tylko trzymać kciuki żebyście się dogadali i żeby jak najlepiej Wam się układało, tak by dzidziuś miał szczęśliwą mamę i szczęśliwego tatę.
U mnie 28t5d i na plusie mam 6 kg. Jeśli chodzi o aktwyność to ja staram się jak najwięcej coś robić. Codziennie spacer 2 razy tak po 40 min teraz, bo już mi się ciężko robi (wcześniej godzina), i tak 3 razy w tyg basen. Poza tym gotuję, sprzątam, piorę, robię małe zakupy, ale też dużo leżę w trakcie dnia. Odwiedzamy z mężem znajomych, ale to krótkie wizyty bo ja nie mogę wysiedzieć, po godzinie czy dwóch źle się czuję więc wolę jak ktoś nas odwiedza to mogę się chociaż na chwilę położyć. Unikam jazdy samochodem, bo mi słabo. Także tyle to z mojej aktywności wink
A u Ciebie?? i u innych Dziewczyn jak to wygląda??

793

chomik9911 napisał/a:

Kurce, to dobra jestes ! Ja jak zajde z 500metrow to juz nie mam sił wracac stad nawet nie za bardzo wychodze. Zreszta samej mi jakos glupio spacerowac. Tez mnie kusi basen ale szcerze naleze do grona osob ktore wstdza sie swojego ciała i nie usmiecha mi sie samej chodzic na basen. Tym bardziej teraz kiedy brzuch wygladem jeszce nie przypomina ladnego jak z reklam- okraglutkiego a do tego mam maly biust.
Mama twierdzi,ze moje dziecko bedzie `leniem` i sie nie zdziwi jak bedzie mialo tendencje do tycia.
Czy nasza aktwnosc podczas ciazy ma wpływ na pozniejszą aktywnosc naszych pociech w brzuchu ?

794

Vendi ze mnie tez sie smieli gdy w 8 miesiącu dopiero robilam sobie dluzsze drzemki w ciagu dnia.  I jak corka spi to mówią oo lubi spac jak mama:).

Trzymam kciuki zeby wszystko bylo ok z Twoim chlopakiem. Moze cos przemyslal. Ruszyl po rozum do glowy:).

Werka w szpitalu dostala takie mleko wiec bylo ok i nie robilam rewolucji w zmianie:).
Hm ciezko mi powiedziec na ile starcza ale jak taki maluszek to napewno na 2tyg.
Teraz tez mniej kupuje mleka. Mała zjada kaszke wieczorem i w nocy jak sie obudzi..
Poprosiłam meza aby kupil mi kasze manne zebym.mogla ugotowac i podac z owocem:). Kupil gotowa kaszke jeszcze na mleku modyfikowanym zebym nie musiala az tak sie męczyć smile

A mamy starszakow ile wasze Szkrabki maja ząbkow. Weronika ma prawie 10miesiecy i ma tak naprawa 4 ząbki. Dolne jedynki i gorne dwojki. Teraz niedawno przebily sie gorne jedynki i dolna dwojka.

795

Vendi skoro taka jest twoja decyzja to nam tylko to uszanować :-) jak pytalam pediatre jakie mleko poleca to mowila zeby zaczac od tanszych bo i tak wydatek spory a wcale tansze nie znaczy gorsze. I tak dziecko wszystko zweryfikuje :-) a co do wizyt poloznej to polecam zawsze rozwieje jakieś watpliwosci. Czegos sie dowiemy.. naprawdę tylko na plus :-) ja chodzilam do szkoly rodzenia za darmo bo moja polozna ja prowadzi tez mloda kobieta ale super babka.. doslownie jak kumpela :-) a na patronarze znowu byla inna ale mimo ze starsza to super babka :-) wiele mi pomogla. Zlote serca dosłownie obie :-)

796

Vendicativo napisał/a:
chomik9911 napisał/a:

Kurce, to dobra jestes ! Ja jak zajde z 500metrow to juz nie mam sił wracac stad nawet nie za bardzo wychodze. Zreszta samej mi jakos glupio spacerowac. Tez mnie kusi basen ale szcerze naleze do grona osob ktore wstdza sie swojego ciała i nie usmiecha mi sie samej chodzic na basen. Tym bardziej teraz kiedy brzuch wygladem jeszce nie przypomina ladnego jak z reklam- okraglutkiego a do tego mam maly biust.
Mama twierdzi,ze moje dziecko bedzie `leniem` i sie nie zdziwi jak bedzie mialo tendencje do tycia.
Czy nasza aktwnosc podczas ciazy ma wpływ na pozniejszą aktywnosc naszych pociech w brzuchu ?

Vendi no im mniej się ruszasz tym słabsza kondycja i mniej możesz tak naprawdę. Wiesz ja jestem z tych aktywnych ludzi i kocham ruch i sport, uwielbiam go uprawiać sama bo wtedy właśnie na nim się skupiam. Ale jak Tobie jest dobrze tak jak teraz to też to rozumiem smile Tyle, że maluchowi potrzebna jest Twoja aktywność, dotlenia się w ten sposób, dlatego nawet 15 min spacerku to już korzyść dla niego smile dużo kobiet ma niestety problem z zaakceptowaniem swojego ciała, wstydzą się basenu przez to.. rozumiem to też. Tyle że tam naprawdę nikt nie zwraca na to uwagi. Co innego na plaży gdzie laski prężą się w bikini tongue a na takiej pływalni to minuta do basenu i już Cię nie widać smile nie wiem właśnie czy nasza aktywność powoduje aktywność późniejszą u dzieci, natomiast na pewno wzmacnia Twoje mięśnie, poprawia krążenie , dotlenia Ciebie i dzidziusia no i pozwala na zachowanie umiarkowanej wagi. Same plusy smile

797

aga2016 napisał/a:

Vendi ze mnie tez sie smieli gdy w 8 miesiącu dopiero robilam sobie dluzsze drzemki w ciagu dnia.  I jak corka spi to mówią oo lubi spac jak mama:).

Trzymam kciuki zeby wszystko bylo ok z Twoim chlopakiem. Moze cos przemyslal. Ruszyl po rozum do glowy:).

Werka w szpitalu dostala takie mleko wiec bylo ok i nie robilam rewolucji w zmianie:).
Hm ciezko mi powiedziec na ile starcza ale jak taki maluszek to napewno na 2tyg.
Teraz tez mniej kupuje mleka. Mała zjada kaszke wieczorem i w nocy jak sie obudzi..
Poprosiłam meza aby kupil mi kasze manne zebym.mogla ugotowac i podac z owocem:). Kupil gotowa kaszke jeszcze na mleku modyfikowanym zebym nie musiala az tak sie męczyć smile

A mamy starszakow ile wasze Szkrabki maja ząbkow. Weronika ma prawie 10miesiecy i ma tak naprawa 4 ząbki. Dolne jedynki i gorne dwojki. Teraz niedawno przebily sie gorne jedynki i dolna dwojka.

acha 2 tyg mniej więcej to chyba całkiem sporo smile mm kaszka manna z sokiem malinowym to znak dzieciństwa tongue no widzisz mąż chciał jak najlepiej smile

798

Ale żeście popisały:)a ja już spałam, ostatnio idę spać z kurami..córka w nocy budzi mnie kilkanaście razy więc do wieczora to już padam:)

Vendi..cóż...szczegółów nie znamy...może chcesz to dla siebie zostawić..nikt nie będzie oceniać Ciebie tutaj...kibicujemy Wam żebyście się dogadali dla dobra dzidziusia..oby facet stanął na wysokości zadania

Ja przed pierwszą ciążą byłam bardzo szczupła bo ważyłam zaledwie 60 kg przy wzroście 171 , w ciąży przytyłam całkiem całkiem...i tak mi trochę zostało...aktywnosci nie miałam wiele bo nie miałąm czasu..a jak już miałam to byłam zmęczona i korzystałam z każdej wolnej chwili żeby położyć się...teraz też średnio na jeża bo z kolei słaba jestem przez ten cukier i ciśnienie..w dodatku ostatnio jakieś depresje mnie nachodzą..śmieję się ze szczęścia a za moment nachodzi mnie fala płaczu!HORMONY WIEM:) ale ciężkie to do zniesienia zwłaszcza dla najbliższych..w dodatku zaczęłam znów rano wymiotować łech:/:/

póki co przytyłam 3,5 kg i jestem w 20 tygodniu i 2 dni:)

Chomik Ty już bliżej niż dalej:)zazdroszczę:)
ja też samochodem nie jeżdżę już..mam traumę po wypadku i boję się jechać nawet jako pasażer echh..zawsze coś musi być

Aga wiesz co...ja też dawałam kaszę mannę tą gotową...ale ostatnio kupiłam zwykłą do gotowania bo mleko mi zostało bebiko..a córka już nie chce pić wiec zrobiłam tą kaszę na mleku dodałam sok malinowy mniam...zjadła z ochotą..także i mleko mi się nie zmarnuje i córka bedzie miała jeszcze te witaminy:)
Moja córka zalicza się do dzieci z opóźnionym ząbkowaniem..dziąsła zaczęły ją maltrwtować z bólem wraz od 8 miesiaca ale nie chciały się przzebić..pierwszy wyszedł po 12 miesiącu..teraz ma w sumie 6..bardzo ciężko to znosi..lekarz powiedział że ma grube dziąsła ale nie chce przecinać...bo jakoś sobie jeszcze radzi

799

Cześć smile
U nas tez każdy mowi ze późno i wolno ida zabki. Chociaz mowia ze lepiej.. mnie jakos to strasznie nie martwi bo wiem ze z czasem wyjda..

Dzisiaj jedziemy na szczepienie mamy zalegla zoltaczke. Martwia mnie jej nozki bo jak chodzi z pchaczem to ma proste jak koleczki. Z krzeslem jak chodzi to troche zgina. Nie stawiam jej na sile i nie prowadzam pod paszki. Sama stanie czy lapie sie czegos..

Gdzie reszta dziewczyn:) pewnie zajadaja sie do upadłego smile albo na zapas sie wysypiaja:)

800

Benia no hormony szaleją smile nasi mężowie mają przekichane tongue
Aga a byłaś z Małą u lekarza z tymi nóżkami? bo jak masz się martwić to może warto podpytać czy wszystko gra?

Eh Dziewczyny wczoraj miałam taki dobry dzień a dziś jest tak beznadziejnie sad od samego rana jest mi tak słabo.. dziś wyjątkowo. Przy gotowaniu zupy chyba z 5 razy zasłabłam. Ledwo żyje.. aż się rozpłakałam z tego wszystkiego..

801

Chomik a mozw odpocznij i daj sobie spokój z ta zupą. Mąż napewno zrozumie.
Lepiej zebys odpoczywala.

Dzisiaj idziemy na szczepinie. Wiec napewno zapytam.

802

Wiesz co Aguś mąż to na mnie nakrzyczał że w ogóle zaczęłam ją robić zamiast leżeć, tylko wiesz ja miałam wszystko już przygotowane, tylko powrzucać w odpowiednim czasie i doprawić i mi szkoda było zmarnować tego hmm już mi ciut lepiej ale leżę..

Daj znać jak po szczepieniu i konsultacji!

803

Dzień dobry smile

Benia, szybko leci ten czas, u Ciebie już 20 tydzień, a u mnie 14, a pamiętam jak "niedawno" zobaczyłam dwie kreski na teście... smile

Aga a Twoja córcia jak przechodziła pierwsze ząbki?

Vendi, powodzenia w odnowieniu relacji, oby wszystko było jak najlepiej.

Plany na ten tydzień? Chyba u mnie będzie to troszkę leniwy tydzień. Myślałam, żeby w piątek wybrać się z mamą nad morze, bo ma być ładna pogoda. Ale nie opalać się, tylko pospacerować wink Mamy godzinkę drogi samochodem, więc zobaczymy, może się przejedziemy.

Co do leżaczków, to koleżanka chce mi oddać po swojej dzidzi własnie też z Fisher Price. Jestem chętna na niego, bo chciałam kupić, oczywiście na później dla maleństwa. Myślę, że to fajna sprawa, ale nie na długo.

Pamiętam jak kiedyś pilnowałam 4miesięczną dziewczynkę i ona nawet nie powiem, że ulewała tylko dosłownie chlustała tym co zjadła/wypiła... Aż momentami sama płakała, bo chyba była wystraszona tym co się dzieje. Pieluchy tetrowe były na jedno użycie i do prania. Ale też nosiłam ją do póki jej się nie odbiło. Później około 6 miesięcy przestała ulewać.

Jeśli chodzi o wagę u mnie 64kg (przed ciążą 62, wzrost 172), tydzień 14 smile Dobrze Vendi napisałaś, żeby chwalić się tygodniami, bo już się miesza troszkę która w którym big_smile Spacerować staram się codziennie, czuję się dobrze, jedynie rośnie brzuszek no i piersi są większe zdecydowanie. Samochodem jeżdżę, mam nadzieję, że dam radę jeździć jak najdłużej jako kierowca. Tak jak czuję się teraz, mogłabym czuć się do końca ciąży. Mój facet dziś zaczyna kurs na prawko smile

Nie mogłam się powstrzymać, wczoraj będąc w sklepie kupiłam pajacyka, body i czapeczkę smile

804

Chomik no widzisz zupa jednak nie jest najwazniejsza tylko zdrowie Maluszka i Twoje.
Oszczedzaj sie jak najwięcej. Aktywnosc tak aa gotowanie mozesz sobie czasami odpuscic:).

My po szczepieniu.. Mała darla sie jak szalona ani ja ani moj maz nie moglismy jej uspokoic. Juz plakala jak pediatra badala. Cała droge chlipała..
A o nóżkach powiedziala ze tak jest na poczatku  ze ma czas sie nauczyc itd. Pewnie jeszcze pojde dalej na konsultacje.

805

London ale Ci dobrze:)godzinka nad morze?kurcze:)zazdroszczę:)nie byłam nad Polskim morzem nigdy
Aga szczepienie na żółtaczkę jest bolące-piekące, moja też darła się strasznie...
z tymi nóżkami..hmm...moja jak stoi przy meblach i się przesuwa to też ma sztywne nóżki..nie konsultowałam tego z nikim ale z tego co wiem to tak jest..mojej koleżanki syn na początku też na sztywnych nogach chodził..poczekaj jeszcze...jak będzie to dłużej trwać to idz do neurologa?albo najlepiej fizjoterapeuty on pokaże jak nogi ćwiczyć prawidłowo..bo generalnie neurolog do fizjo odsyła

806 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-08-23 16:22:24)

London godzina do morza?? jak zazdroszczę!! smile ja marzę o tym żeby się wybrać.. nie wytrzymałabym teraz drogi, ale za rok się pakujemy wszyscy i jedziemy big_smile już sobie z mężem obiecaliśmy.

Aga nie wiem co Ci powiedzieć, Benia pewnie ma rację. Poobserwuj i ew. neuro czy ortopeda.

Dziewczyny masakrycznie wyszedł mi cellulit na udach yikes miałam trochę wcześniej ale nie było go widać gołym okiem, tylko jak się skórę ścisnęło. Ale teraz jest koszmarny.. czy któraś z Was tak ma?

807

Tez bym chciala miec godzinki do morza:). Chociaż uwielbiam gory..bardziej mnie zachwycają smile.

Będę obserwowala mooze tak na początku jest.. Benia troche mnie uspokoilas:)

Chomik mysle ze jak zapytasz męża w sprawie cellulitu to nie bedzie wiedzial o czym mówisz smile albo nie zauważył. Wiem ze to jednak chodzi o swoje samopoczucie itd.

Ja mam pare rozstepow na brzuchu. Oczywiscie moj maz mowi ze jemu to nie przeszkadza itd.

808

Dziewczyny, mam do Was pytanie.

Oczywiście pójdę, by obejrzał to lekarz, ale nie chcę 'panikować'.

Kiedy wstaję z półprzysiadu, czyli robię tzw brzuszki, boczne mięśnie mi się elegancko napinają, ale pośrodku, wzdłuż całej linii, robi się bardzo wyraźny 'namiot'... Wygląda to zdecydowanie ponad granice normalności. Czy to może być przepuklina, czy takie rozejście mięśni w ciąży się zdarza? I czy to coś niebezpiecznego? Bo ewidentnie jakby rozeszły mi się mocno mięśnie. A może tak ma być w ciąży?

809

Aga no jasne, że mój mąż nie wie tongue jemu w ogóle nie przeszkadzają takie sprawy, ja mam rozstępy na biuście i nogach, mam skłonności do tego no i w okresie dojrzewania mi się zrobiły, i jemu absolutnie to nie przeszkadza ale mi też nie smile Ja po prostu jestem zdziwiona że ten cellulit się tak nagle pojawił! A w ogóle Aga, Benia weźcie powiedzcie mi, czy od razu po porodzie jak kładą mi dziecko to leży się z gołymi piersiami?? jeju może głupie pytanie ale jestem ciekawa jak to technicznie wygląda, bo nie ukrywam że mam kompleks biustu - mam dużą asymetrię piersi (jakieś 2 rozmiary) no i jędrne też zbyt nie są.. i tak zawsze się wstydzę jak pomyślę o szpitalu i wyjęciu piersi hmm

Nitka nie mam pojęcia czy to normalne. Wiem że mięśnie się w ciąży rozchodzą, ale na jakim etapie, jak to wygląda nie mam pojęcia. Ja zrezygnowałam na okres ciąży w ogóle z ćwiczeń brzucha bo wiem że bym panikowała.

810

Czyli Ty tak nie miałaś?

Brzuszków nie robię, ale czasem podnoszę się bez oparcia, z np półprzysiadu i tego po prostu nie da się nie zauważyć.

811

Chomik mnie zapytaly czy chce dziecko dostac od razu gdy wyjmuja z brzucha. Oczywiscie ze chcialam. Koszule wziely do góry i mialam odsloniete piersi..

Wierz mi Chomik ze będzie Ci obojetne to ze masz asymetrie. Zapomnisz o tym.  Oczywiscie zgadzaj sie zeby Antka dali na brzuch itd to jedna z tyh pierwszych najpiękniejszych chwil;). Później możesz zalowac ze przegapilas taki.moment. nawet jak bedzie 100 osob to nikt niezauwazy twojej asymetrii. To jest tylko w Twojej glowie zakodowane ze zwroca uwage:)

812 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-08-23 22:29:25)

Wiem Aga, że to w mojej głowie mój kompleks, chociaż nie wiem czy będę w ogóle o tym myśleć smile i oczywiście jeśli mnie ktoś tak zapyta to jasne, że będę chciała mojego Antosia przytulić! To cudowny moment prawda? smile

Nitka ja nic takiego nie zauważyłam, skonsultuj to z lekarzem, bo ja po prostu może nie zwróciłam na to kompletnie uwagi.

813

Czesc Mamusie wink)

obrzeram sie na noc rurkami z  kremem ;/

Mam bardzo ruchliwego szkraba Wam powiem . Momentami sie astanawiam cy wszysttko u niego dobrze, ze tak sie rusza.

Jestem baardzo sztbka w oblicaniu tych tygodni. Jesli na usg. jest napisane np. 16+3tc to tak jest czy to jest ten zawyzony wiek ? Juz sie pogubilam jak to liczyc i w ktorym ja w zasadzie tyg. jestem ?

814

Najcudowniejszy Chomiku!:). Ciagle wspominam ten moment:):).

Wlasnie kompleksy sa w naszej glowie:).

Vedni aa z miesiaczki w ktorym tyg jestes?
Mi sie zawsze wydawalo ze usg bierze pod uwage wielkosc dziecka itd i stad masz np tydzień wieksze dziecko. Ja sobie tak to rozmyslalam.

. Z usg pokazywalo mi termin na 24.10 aa z miesiączki mialam na 2.11  (chodzi mi juz oo ostatnie badanie usg). Wczesniej mialam roznice 2dni..

815

Aga też nie mogę się tego doczekać, to będzie nagroda za wszystkie trudy porodu smile
I tak Aga ma rację - z usg oblicza po wielkości i wszystkich wymiarach dziecka. Ja mam różnicę 1 dnia z ostatniego usg, czyli z miesiączki poród wypada na 13.11, a z usg 12.11. Chociaż z tymi terminami to też tak różnie bywa, bo ostatnio czytałam, że tylko 5% kobiet rodzi w stricte terminie, a tak naprawdę 2 tygodnie w obie strony różnicy to norma.

816

Wtedy z miesiaczki wychodziło mi ze jestem w 16+4. Tez niby jeden dzien . Aha dziekuje hahaha no tak, to juz jest ten zawyzon wiek bo usg tez dodaje te niby 2 tygodnie wiecej tak ?

817

Vendi ja się nie spotkałam z tym żeby usg dodawało 2 tyg, nie ma takiej zasady. U mnie różnica jest jednego dnia nic więcej. Najlepiej niech Ci lekarz wyjaśni, bo jednak 2 tygodnie różnicy to spora rozbieżność. Póki co masz 2 terminy: jeden ten liczony od miesiączki a drugi z usg.

818

Vendi na tak wczesnym etapie to duża rozbieżność. . Rozumiem gdyby to byla koncowka.. ja dlugi czas mialam do 5dni.

Dziewczyny jak sie czujecie? Jak Wasze bobaski?
Chomik mam nadzieje ze dzisiaj nic nie gotujesz?:)

819

Aga zupa z wczoraj jest i kalafior więc nic nie gotuję smile zresztą znowu mi kiepsko z rana, więc do południa nie ruszam się nigdzie. smile A Ty gotujesz coś dziś? Jak się czuje Werka, co będziecie robić?

820

Werka walsnie zasnela aa ja mam czas na herbatę smile. Dzisiaj o 17 mam fryzjera mąż zostaje z Mała. Werka od paru dni zdejmuje sobie skarpetki. Dzisiaj trzymala sie krzesla i zrobila krok w moja strone oczywiscie sie wystraszylam bo boje sie ze upadnie i rozbije glówke..

Tak gotuje. dzisiaj mamy rosol iii miesko z kurczaka i makaron z szpinakiem.

Nieraz jak jest zupka to na 2dni.

821

Oo to masz babską chwilę dla siebie dziś smile co robisz z włosami? makaron ze szpinakiem - przed ciążą moje ukochane danie <3
Wiesz nie dziwię się, że się boisz o Małą. Ale patrząc na mojego chrześniaka - dzieci wbrew pozorom mają twardą łepetynkę, co oczywiście nie znaczy że mają ją obijać.. Mój chrześniak non stop gdzieś się obije i kurcze niby czuwasz nad nim, patrzysz cały czas a tu sekunda bach i już na ziemi..

822

Jeszcze nieraz upadnie i sie obije wiadomo.

Wiesz to siedzenie wyglada u mnie tak ze szybko sprzatam myje podloge bo Weronika idzie za mopem i sie slizga. Nie chce zeby sie rozjechala. Albo prasuje.. jak wiem ze mam porobione z czystym sumieniem.moge odpoczac:).

Aa jak z wyprawka Chomik? Robisz liste co zapakowac do torby??

823

Hej dziewczyny:)
Nitka a mogłabyś wstawić fotkę jak to wygląda w trakcie??albo na meila wysłać?bo nie umiem sobie tego wyobrazić a moja siostra miała przepuklinę w ciąży więc wiedziałabym chyba czy to jest to.
Ja też mam dwa terminy , tydzień rozbieżności...a to dlatego bo przesunęła mi się owulacja...w pierwszej ciąży miałam idealnie co do dnia wiek ciąży z miesiączki i usg:)

Co do kładzenia dziecka po porodzie...mi koszulki nie zsuwały..położyły dziecko na mnie żebym mogła przytulić ale miałam pod koszulką..na szczęście:)może w przypadku cesarki inaczej postępują, albo co szpital to szpital

Dziś byłam na zakupach..kupiłam sobie trochę rzeczy bo się wcisnąć w nic nie moge ale musiałam po męża dzwonić bo w kolejce w sklepie zasłabłam a batonik nie pomógł:/

824

Aga o wyprawce będę z położną rozmawiać co zabrać i spisywać smile muszę sobie kupić majtki poporodowe jakieś takie z siateczki ponoć są.

Benia współczuję i wiem co to znaczy.. lepiej brać jakiegoś towarzysza na zakupy jak już musisz iść.
Kurczę ja to już w niewiele koszulek się mieszczę.. ale zostało mi tak niewiele że jakoś nie mam chęci kupować nic. A i tak będę musiała kupić jakąś kurtkę i spodnie ciążowe na październik i kawałek listopada. Do tej pory przechodziłam w sukienkach o getrach

825

Cześć mamuśki!

Ja to tego morza mam już dosyć haha smile Pamiętam jak byłam mała to co roku w wakacje nad morze.

Chomik ja też wczoraj zauważyłam, że wyszedł mi cellulit na udach... Leżałam wieczorem, oglądałam tv i się tak przyglądałam kurcze no masakra, najgorzej że z przodu... Facet oczywiście twierdzi, że nic nie widzi big_smile

U mnie różnica jest spora, bo z miesiączki mam termin na 25 luty, a z USG na 12 luty... Wydaje mi się, że maluch będzie duży, ja mam lekko pona 170cm, a mój facet 2 m i 2cm... Będzie mały wielki gigant big_smile

Od kilku dni mam faze na zblendowane owoce z mlekiem. Ciągle się zajadam, a to banan+mango+mleko, a to nektarynka dojdzie, gruszka, kiwi... Już nie wiem jakie owoce wybierać heh.

Jak się czujecie?

826

To ja juz tego nie rozumiem. Wyczytałam,ze jesli lekarz nam mowi ,ze np. jestesmy w 16tygodniu ciazy i na usg rowniez to tak na prawde jestesmy w 14stym bo jakies 2 tygodnie sa dodawane i w ten sposob usg tez zawyza wiek ciazy czyz tak ?

827

Vendi jeśli lekarz Ci powiedział: jest Pani w 16 tyg ciąży to liczysz że jesteś w 16.
A to co teraz mówisz to chodzi o to, że 16 tydzień ciąży w którym jesteś to tak naprawdę jest 14 tydzień od zapłodnienia, ponieważ tygodnie ciąży liczymy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki ale tak naprawdę do zapłodnienia doszło mniej więcej 2 tygodnie później - w czasie owulacji. Ale dla ciebie informacja ważna jest taka, że jesteś w 16 tygodniu ciąży. To co mówi lekarz. Nic więcej nie kombinuj smile Jaki masz wyznaczony termin porodu i tydz przez lekarza?

828

chomik9911 napisał/a:

Vendi jeśli lekarz Ci powiedział: jest Pani w 16 tyg ciąży to liczysz że jesteś w 16.
A to co teraz mówisz to chodzi o to, że 16 tydzień ciąży w którym jesteś to tak naprawdę jest 14 tydzień od zapłodnienia, ponieważ tygodnie ciąży liczymy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki ale tak naprawdę do zapłodnienia doszło mniej więcej 2 tygodnie później - w czasie owulacji. Ale dla ciebie informacja ważna jest taka, że jesteś w 16 tygodniu ciąży. To co mówi lekarz. Nic więcej nie kombinuj smile Jaki masz wyznaczony termin porodu i tydz przez lekarza?

Ahaa.. dziekuje, Bo zgłupiałam. Juz nie czytam tych artykułów w sieci. Az mi sie goraco zrobilo bo na USG ostatnio miałam 16 i pare dni i z miesiaczki praktycznie tak samo mi wyszło (roznica 2dni) i liczyłam sobie dzien po dniu i dzis wychodzi mi 17+5tc. Czytam w sieci a tu jest napisane ze tak na prawde te 2 tygodnie sa dodane i szkrab jest mlodszy. I sie przeraziłam bo sprawdzam szybko wymiary szkraba i nijak sie maja do norm -az mi sie rece spociły heh. Czyli wiek podany na USG jest wiekiem liczonym od dnia miesiaczki a nie zapłodnienia, tak ?
Termin mam na 27 lub 29stycznia ; )))

829

witam, 

Jestem  w  7..8 tc poki c wszystko dobrze .
Natomiast mam  pytanie,  a nawet kilka :

1.  jestem  mamą  9 latki , kiedy  urodzę córka bedzie miała  10 lat,  cieszy sie  i  jest mega zadowolona, 
chciałabym by mi czasem pomagała,  ale  w tym wieku ma swoje koleżanki szkołe , jak wyczuć granicę by jej  dzieciństwo
pozostalo  dziecinstwem a nie ogromem obowiazkow?
jak sobie z tym radziłyście.  ? Rady , sugestie mile widziane.

2.   odpychające  zapachy  mięsa,  no tak  jestem matką i gotuję,zazwyczaj uwielbiam  domowe obowiązki 
ale od tygodnia nie mogę patrzec czy  czuć  jak się robi  objad mięso olej tluszcze ....
co  radzicie by  funkcjonować  a nie zwariować?

830

Vendicativo napisał/a:
chomik9911 napisał/a:

Ahaa.. dziekuje, Bo zgłupiałam. Juz nie czytam tych artykułów w sieci. Az mi sie goraco zrobilo bo na USG ostatnio miałam 16 i pare dni i z miesiaczki praktycznie tak samo mi wyszło (roznica 2dni) i liczyłam sobie dzien po dniu i dzis wychodzi mi 17+5tc. Czytam w sieci a tu jest napisane ze tak na prawde te 2 tygodnie sa dodane i szkrab jest mlodszy. I sie przeraziłam bo sprawdzam szybko wymiary szkraba i nijak sie maja do norm -az mi sie rece spociły heh. Czyli wiek podany na USG jest wiekiem liczonym od dnia miesiaczki a nie zapłodnienia, tak ?
Termin mam na 27 lub 29stycznia ; )))

Spokojnie, można się pomylić tyle tych róznych info, ja też na początku nie wiedziałam o co chodzi smile tak liczy się od dnia miesiączki smile Termin masz 27 lub 29.01. smile

831 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2016-08-24 14:34:17)

Impuls85 napisał/a:

witam, 

Jestem  w  7..8 tc poki c wszystko dobrze .
Natomiast mam  pytanie,  a nawet kilka :

1.  jestem  mamą  9 latki , kiedy  urodzę córka bedzie miała  10 lat,  cieszy sie  i  jest mega zadowolona, 
chciałabym by mi czasem pomagała,  ale  w tym wieku ma swoje koleżanki szkołe , jak wyczuć granicę by jej  dzieciństwo
pozostalo  dziecinstwem a nie ogromem obowiazkow?
jak sobie z tym radziłyście.  ? Rady , sugestie mile widziane.

2.   odpychające  zapachy  mięsa,  no tak  jestem matką i gotuję,zazwyczaj uwielbiam  domowe obowiązki 
ale od tygodnia nie mogę patrzec czy  czuć  jak się robi  objad mięso olej tluszcze ....
co  radzicie by  funkcjonować  a nie zwariować?

Cześć impuls smile
Wiesz no z odpychającymi zapachami nie wygrasz, przynajmniej mi się nie udało. Po prostu starałam się ich unikać. Może mąż/partner mógłby smażyć czy gotować mięso dzień wcześniej tak żebyś Ty mogła tylko je odgrzać?

To jest moja pierwsza ciąża, ale z doświadczeń innych osób i obserwacji mogę Ci powiedzieć tak: Twoje dziecko ma tylko 10 lat. Nie można wymagać żeby zajmowała się swoją siostrą/bratem. Co rozumiesz przez słowo "pomóc"? Możesz ją angażować w opiekę na tej zasadzie , by nie czuła się niepotrzebna i niekochana czyli, np. niech Ci poda pieluszki, zasypie pupę brata/siostry, idziecie wspólnie na spacer więc pomaga Ci założyć czapeczkę a na spacerze Ty poświęcasz czas niemowlęciu ale i starszej córce. Jak dzidziuś zacznie tuptać, będzie lato - rozkładasz koc na trawie razem na nim siedzicie, córka może poczytać bajkę bratu/siostrze. Niech wybierze jakie śpioszki założyć, wleje płyn do kąpieli, poda ręcznik, pobawi się z maleństwem. Pamiętaj że to Ty jesteś matką, Ty się zdecydowałaś na drugie dziecko i do Ciebie należą obowiązki. Widziałam rodziny gdzie matka wychodziła i zostawiała maleństwo pod opieką 10 latki - dla mnie to niedopuszczalne. Albo starsze miało 15 lat i musiało zaraz po szkole każdego dnia opiekować się młodszym, nie mając przy tym czasu na nic. To też jest złe. Wiadomo, że jak córka będzie miała lat 15 a młodsze 5 i będziesz chciała wyjść na godzinkę do fryzjera, czy na szybkie zakupy no to taka pomoc jest oki, ale sporadycznie, nie codziennie. Ja to tak widzę. Niech inne dziewczyny się wypowiadają smile

832

Ja mam takie zdanie jak Chomik. Nie mozemy zrzucac odpowiedzialnosci na starsze dziecko.

Ewentualnie na spacerze zapytaj czy ona chce prowadzic wozek .. takie obowiazki jednak wplywaja na dalsze relacje z rodzeństwem. Bedzie widziala w sobie tylko opiekunke do dziecka ..

Pytaj angazuj starsza corke.

Benia aa moze slabo Ci sie zrobilo od tego ile kupilas:). Aa tak serio wspolczuje nieraz lepiej wyjsc z kims.. jednak nie zawsze sa osoby ktore cca pomoc.

833 Ostatnio edytowany przez Paartolcia (2016-08-24 22:50:12)

Chomik - Ty uważaj na sobie, nie ma co przeginać. Ja jak źle się czuję to wszystko gaszę na kuchence i lecę do łóżka. Trudno, ważne jest moje samopoczucie także leż póki możesz. Mały się urodzi to będziesz wtedy gospodynią i mamą pełną parą big_smile

Benia - to nie szalej. Może zakupy odkładaj na chłodniejsze dni, dzisiaj było nawet ciepło. A ciuchy kupujesz typowo ciążowe czy po prostu zwykłe tylko większe rozmiary??

Vendi - u Ciebie to rozbieżności nie ma prawie w ogóle.....u mnie jest różnica spora z miesiączki 12 grudnia z usg 15 stycznia....ale ja mam nieregularne miesiączki i wiem że do zapłodnienia doszło w kwietniu a nie w marcu także sugeruje się tym co na usg jest.

Impuls - myślę że dopiero po urodzeniu tak na prawdę zobaczysz jak to wszystko będzie wyglądać. Jak córka zareaguje na rodzeństwo, bo to że teraz się cieszy to nic nie znaczy bo na pewno nie zdaje sobie sprawy z czym to się tak na prawdę wiąże. Teraz możesz sobie zakładać scenariusze i plany a tak na prawdę to życie to zweryfikuje.

Nitka - najlepiej wybierz się do lekarza i zapytaj co to może być tak dla własnego spokoju. Po co masz się martwić na zapas.

Narzekałam że brzuch mi w ogóle nie rośnie...w kilka dni mi urósł tongue Muszę już jakieś legginsy kupić bo spodni nawet nie próbuje dopiąć bo i tak niewygodnie. Znalazłam w h&m za 40 zł typowo ciążowe to pewnie się na razie zaopatrzę w jedną parę. I tak będę musiała coś pomyśleć bo na dłuższą metę to nie mam co nosić. Najgorzej będzie z kurtką na zimę.
Wczoraj się tak obżarłam że aż rano 2 razy wymiotowałam, muszę się pilnować bo mdłości jeszcze nie przeszły całkowicie.
Za tydzień mam usg połówkowe, z jednej strony nie mogę się doczekać bo podglądnę bobaska a z drugiej trochę się denerwuję czy wszystko wyjdzie dobrze.

834

Wiem Paartolcia, że przegięłam. Już teraz sobie odpuszczam. A wiesz co ja mam te legginsy mama z h&m i są rewelacyjne smile Noszę je od początku ciąży non stop i dopiero teraz w 29 tyg widzę że zaczynają się przecierać więc kupię drugie. Ale 2 pary na całą ciążę wystarczą spokojnie. Kochana brzucho teraz Ci tak wystrzeli, że nim się obejrzysz stóp nie będzie widać big_smile mój ma już 101 cm yikes na usg będzie dobrze - co ma nie być!

835

Cześć dziewczyny:)wczoraj po południu zaczełam pisać posta ale musiałam przerwać przez córkę, a później rozbolała mnie głowa i o 20:30 już spałam..a głowa i tak boli do dziś:/

London smaka mi zrobiłaś na tego shake:)):)
Impuls witaj:)
no niestety może dopiero dopadają ciążowe dolegliwości?
co do córki cóż....wydaje mi się że zmuszać nie można do opieki nad rodzeństwem...ale "obczaić" co by chciała robić przy dziecku?z tym że dopiero po porodzie tak naprawdę...bo teraz córcia może się cieszyć...ale jak skupisz uwagę na młodszym dzidziusiu to już niekoniecznie..i nie tyle Tobie będzie miała to za złe co tej niewinnej istotce

Pati ja kupuję po prostu rozmiar większe ubrania..ciążowe to tylko spodnie sobie kupiłam ...a tak wszystko na gumce, bluzki szersze ale bez przseady:)kupiłam sobie jedynie z ciążowych takie dwie bluzki z długim rękawem po domu żeby chodzić...dekolt w kształcie trójkąta żeby łatwo wyciągnąć cyca i nakarmić dzidzię:)

Jakie macie plany na dziś?
Mąż w pracy dziś więc jestem sama z córką..pójdę na spacer jak nie będzie mocno grzało i tyle..obiad mam, szczerze mówiąc nie mam zajęć na dziś heh.dzień lenistwa ale weny też mi brakuje...ja chce pochmurny dzień:):)

836

Zarejesteruję się dzisiaj, narazie nie miałam do tego głowy, bo mój TŻ miał wypadek ; Na szczęscie nic mu się nie stało, choć auto na kasacji. I to jadąc sobie spokojnie na zielonym w mieście do pracy... Trochę się wystraszyłam widząc auto, że z jednego boku nic nie zostało... Potem dzidzia mocno mnie kopała, choć normalnie jest spokojna, jednak nasze emocje mocno wpływają. Dlatego dziewczyny - nie stresujcie się byle czym!

837

Cześć smile ja mam posprzatane obiad prawie jest:). Mała marudzi teraz troche lepiej jest.moze niedlugo pojdzie spac. Wczoraj jak miala drzemke to umylam w pokoju okno..

Wczoraj bylam u fryzjera trochę jestem niezadowolona z efektu.. wrocila mi do mojego naturalnego koloru czyli ciemny blond.

Ja z ciazowych ubran tez mialam spodnie i krotkie spodenki. Aaa w plaszczyku chodzilam miescilam się tylko jednego guzika nie zapinalam:).
Wtedy trafilam na przecene spodni w c&a zamiast 120 zaplacilam 70:)..

838

Dziękuję za rady,  chciałam i ona chce mi pomagać ale  boję  sie  ,że  a duzo bedę chciała albo za malo....
no cóż zawsze byla tylko ona,  10 lat to sporo .

Co do  gotowania  ostatnio kiedy mąż gotował kurczaka  wyszlam na godzinę
Mam  ogromne  wyrzuty, nie dość ,że  ciężko pracuje to nie ma obiadu ..... (miał nalesniki , no ale mięso musi być )
i sam  gotuje  doprowadzając mnie do 
placzu ....  no  coż , dzis  obiad mam  i przeżyłam  ;-)

Miłego dnia

839

Impuls ale ja mysle ze mimo ze siedzimy w domu to tez ciezko pracujemy..

Zawsze mozesz pytac córki czy chce jeszcze w czyms pomoc:).
Rozmowa z dzieckiem jest najwazniejsza..

Super ze sie stara gotowac:).

840 Ostatnio edytowany przez Vendicativo (2016-08-25 13:19:58)

utworzyłam jednak nowy watek . wink

841

Impuls nie wolno Ci przesadzić, bo Twoje dziecko starsze to tylko dziecko, ona nie ma obowiązku opieki. A póki jeszcze nie widziała dzidziusia to nie wie co oznacza taka pomoc, poczekaj aż się urodzi smile tak jak Aga mówi - rozmowa rozmowa o wszystkim, bierz jej zdanie pod uwagę i uczucia. Jeśli za bardzo będziesz cisnąć to efekt będzie taki, że siostra znienawidzi dzidziusia, bo będzie jej się kojarzył tylko z konkurencją i obowiązkami. Dasz radę smile
No wiesz ciąża to dziwny i wyjątkowy okres w życiu kobiety, czasem facet też musi ugotować smile Ty nosisz dzidziusia co jest podwójnym obciążeniem dla Ciebie, opiekujesz się dzieckiem i zaraz drugim - to też ciężka praca. Chwal męża że sobie radzi smile
Zawsze możesz kupić coś gotowego w garmażerce z mięsa do odgrzania

842

Impuls mysle ze dacie sobie rade. Wiadomo będziecie musialy wypracowac to wszystko:). 

Jak sie dzisiaj czujecie??

Ja sobie cenie jezeli ktos ugotuje, lub troche pomoze w sprzataniu. Jednak to tez zajmuje czas. Bardziej sprzatam jak Mała idzie spac bo w ciagu dnia sie bawimy razem lub wyglupiamy czy idziemy na spacer.

843 Ostatnio edytowany przez Paartolcia (2016-08-25 21:43:50)

Chomik - właśnie dzisiaj kupiłam te legginsy i już czuje że na pewno będą wygodne, mam tylko nadzieje że w praniu się nie zniszczą. Właśnie się zastanawiałam czy jak po praniu będą dobre to czy nie kupić jeszcze jednych żeby mieć tak na zmianę bo już w sumie nie mam co innego nosić bo jeszcze teraz to sukienka jak jest ciepło będzie ale jak zacznie się robić chłodniej to długie legginsy pójdą w ruch codziennie, tak koło listopada pewnie będę musiała kupić większe ale wtedy będę szukać ocieplanych bo ja jestem zmarzluch to na zimę potrzebuję coś grubszego.

Ja dzisiaj czułam się dobrze co prawda zjadłam prawie całego grejpfruta i mnie lekko przymdliło ale później już było w porządku. Tak mi te dni uciekają...jeszcze 3 dni i połowa ciąży za mną, a pamiętam jak test robiłam....leci ten czas jak szalony.

844

Ano leci czas leci :-) siemka mamuski :-) jak wasze fasolinki? Brykaja? :-) jak samopoczucia? Moj bobasek spi :-)-w dzien do was zagladam ale nie mam jak napisac tak mi lobuz daje popalić :-) maz druga zmiana wiec z oka niuni nie spuszczam szczególnie ze po meblach sie podnosi skubaniec :-) a wieczorem padam :-) a to dopiero początek :-)

845

Paartolcia no czas leci szybciutko, nim się obejrzysz będzie 30 tydz smile jak u mnie już prawie. Wiesz nic mi się w praniu nie stało z tymi legginsami, co prawda kupiłam je w h&m norweskim, ale to nie ma na pewno znaczenia bo sieciówka to sieciówka. Także polecam smile a na zimę coś cieplejszego. Kurcze marzy mi się żeby założyć zwykłe dżinsy rurki <3
Ja dziś miałam dobry dzień. A dzidziuś bryka w brzuchu jak szalony smile Izulka no z jednym już obecnym dzidziusiem na pewno w ciąży z drugim jest trudniej, ale na pewno będzie dobrze smile

Posty [ 781 do 845 z 2,579 ]

Strony Poprzednia 1 11 12 13 14 15 40 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » mamy w 2017

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024