Dzień Dawcy Szpiku obchodzi się dwa razy w roku. Dziś przypada Światowy Dzień Dawcy Szpiku, a 13 października - Ogólnopolski Dzień Dawcy Szpiku. Nigdy nie wiadomo kto z bliskich zachoruje i będzie potrzebował tego cennego daru. Kto może zostać dawcą komórek krwiotwórczych można znaleźć na odpowiednich stronach, głównie na stronie DKMS. Ci, którzy nie mogą być dawcami, mogą wpłacać kwoty na tę rzecz. Pomijałam ten temat dopóki moja znajoma nie zachorowała na białaczkę. Wtedy rozpoczęło się gwałtowne poszukiwanie dawcy. Kwalifikacja trochę trwała, ale wszystko odbyło się pomyślnie, znajoma przeżyła. Nigdy bym się nie spodziewała, że taka zdrowa i silna osoba może zachorować na tę chorobę. Z reguły ogłasza się poszukiwanie dawcy, gdy chodzi o dzieci, a mało o osobach dorosłych.
Myślałam, że szpik kostny pobiera się z rdzenia kręgowego, a wcale nie - tylko z talerza kości biodrowej, więc jedyne ryzyko to reakcja na znieczulenie ogólne.
Dzień Dawcy Szpiku obchodzi się dwa razy w roku. Dziś przypada Światowy Dzień Dawcy Szpiku, a 13 października - Ogólnopolski Dzień Dawcy Szpiku. Nigdy nie wiadomo kto z bliskich zachoruje i będzie potrzebował tego cennego daru. Kto może zostać dawcą komórek krwiotwórczych można znaleźć na odpowiednich stronach, głównie na stronie DKMS. Ci, którzy nie mogą być dawcami, mogą wpłacać kwoty na tę rzecz. Pomijałam ten temat dopóki moja znajoma nie zachorowała na białaczkę. Wtedy rozpoczęło się gwałtowne poszukiwanie dawcy. Kwalifikacja trochę trwała, ale wszystko odbyło się pomyślnie, znajoma przeżyła. Nigdy bym się nie spodziewała, że taka zdrowa i silna osoba może zachorować na tę chorobę. Z reguły ogłasza się poszukiwanie dawcy, gdy chodzi o dzieci, a mało o osobach dorosłych.
Myślałam, że szpik kostny pobiera się z rdzenia kręgowego, a wcale nie - tylko z talerza kości biodrowej, więc jedyne ryzyko to reakcja na znieczulenie ogólne.
Bardzo dobrze,że to swieto jest
Tamiraa napisał/a:Dzień Dawcy Szpiku obchodzi się dwa razy w roku. Dziś przypada Światowy Dzień Dawcy Szpiku, a 13 października - Ogólnopolski Dzień Dawcy Szpiku. Nigdy nie wiadomo kto z bliskich zachoruje i będzie potrzebował tego cennego daru. Kto może zostać dawcą komórek krwiotwórczych można znaleźć na odpowiednich stronach, głównie na stronie DKMS. Ci, którzy nie mogą być dawcami, mogą wpłacać kwoty na tę rzecz. Pomijałam ten temat dopóki moja znajoma nie zachorowała na białaczkę. Wtedy rozpoczęło się gwałtowne poszukiwanie dawcy. Kwalifikacja trochę trwała, ale wszystko odbyło się pomyślnie, znajoma przeżyła. Nigdy bym się nie spodziewała, że taka zdrowa i silna osoba może zachorować na tę chorobę. Z reguły ogłasza się poszukiwanie dawcy, gdy chodzi o dzieci, a mało o osobach dorosłych.
Nie można tego przewidzieć czy ktoś z bliskich nie zapadnie na tę chorobę, a najlepszymi dawcami bywają spokrewnieni z chorymi.
Julia life in UK napisał/a:Tamiraa napisał/a:Dzień Dawcy Szpiku obchodzi się dwa razy w roku. Dziś przypada Światowy Dzień Dawcy Szpiku, a 13 października - Ogólnopolski Dzień Dawcy Szpiku. Nigdy nie wiadomo kto z bliskich zachoruje i będzie potrzebował tego cennego daru. Kto może zostać dawcą komórek krwiotwórczych można znaleźć na odpowiednich stronach, głównie na stronie DKMS. Ci, którzy nie mogą być dawcami, mogą wpłacać kwoty na tę rzecz. Pomijałam ten temat dopóki moja znajoma nie zachorowała na białaczkę. Wtedy rozpoczęło się gwałtowne poszukiwanie dawcy. Kwalifikacja trochę trwała, ale wszystko odbyło się pomyślnie, znajoma przeżyła. Nigdy bym się nie spodziewała, że taka zdrowa i silna osoba może zachorować na tę chorobę. Z reguły ogłasza się poszukiwanie dawcy, gdy chodzi o dzieci, a mało o osobach dorosłych.
Nie można tego przewidzieć czy ktoś z bliskich nie zapadnie na tę chorobę, a najlepszymi dawcami bywają spokrewnieni z chorymi.
To prawda u mnie wujek zmarl na bialaczke
Oooo, mój ulubiony pirat, Jack!
A jak się gada po piracku? Jestem szczurem lądowym to nie wiem
Solaris, też nie znam języka pirackiego, wiem tylko, że ma być wzorowany na języku bohatera 'Wyspy skarbów" Jima Hawkinsa.
Przestaję się tu już udzielać, za dużo mnie tu było, forum rozleniwia, zatem
Ahoj!
Solaris, też nie znam języka pirackiego, wiem tylko, że ma być wzorowany na języku bohatera 'Wyspy skarbów" Jima Hawkinsa.
Ahoj!
Serio?
Po piracku, czyli trzeba dużo mówić Arr!
31 maja będzie Dzień Papugi (Polly chce krakersa!): https://bimkal.pl/kalendarz/swiatowy-dzien-papugi
Dzisiaj Światowy Dzień Serca. Nie chodzi o romantyczne jego porywy, ale profilaktykę zdrowotną, aby nam jak najdłużej służyło.
Miej serce i patrzaj w serce
Dzisiaj Światowy Dzień Serca. Nie chodzi o romantyczne jego porywy, ale profilaktykę zdrowotną, aby nam jak najdłużej służyło.
Miej serce i patrzaj w serce
Serca i kawy w tym samym momencie- taki zbieg okoliczności
Serca i kawy w tym samym momencie- taki zbieg okoliczności
Ale że niby szkodzi? Wszystko szkodzi, gdy się nie zna umiaru
Aha, dzisiaj jeszcze Dzień Hipochondryka.
Uczcijmy to jakimś żarcikiem
404 Wczoraj 10:09:26
Tamiraa napisał/a:Solaris, też nie znam języka pirackiego, wiem tylko, że ma być wzorowany na języku bohatera 'Wyspy skarbów" Jima Hawkinsa.
Ahoj!Serio?
Oj, tam, oj tam, nie znikam Szkoda tylko czasu na częstsze stukanie w klawiaturę, choć nadal zerkam na święta. Pozdrawiam.