Kafejka "Nowa" - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Kafejka "Nowa"

Strony Poprzednia 1 19 20 21 22 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,301 do 1,365 z 1,388 ]

1,301 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-05-05 20:31:27)

Odp: Kafejka "Nowa"
Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:

Summerko, prześliczny Twój wiersz o moim ukochanym miesiącu smile

Cieszę się, że ci się podoba. Napisałam go zgodnie z zasadami poetyckimi, a i tak nie całkiem, jakbym chciała:) Wiosna potrzebuje wierszy. Maj to chyba najpiękniejszy miesiąc w roku. Piwonie to kwiaty, które kojarzą mi się z majem - prócz konwalii:)

Zobacz podobne tematy :
Summerka napisał/a:

Cieszę się, że ci się podoba. Napisałam go zgodnie z zasadami poetyckimi, a i tak nie całkiem, jakbym chciała:) Wiosna potrzebuje wierszy. Maj to chyba najpiękniejszy miesiąc w roku. Piwonie to kwiaty, które kojarzą mi się z majem - prócz konwalii:)

Urodziłem się w maju smile Kojarzy mi się on z melodiami ptasimi kosów, maturami i bzami.

1,303

Summerka napisał/a:

Urodziłem się w maju smile Kojarzy mi się on z melodiami ptasimi kosów, maturami i bzami.

Pamiętam z wątku urodzinowego:) Maj to najbardziej rozśpiewany miesiąc i  taki pachnący!  Jako dzieci szliśmy na rwanie bzów w maju. Najbardziej liczyły się  białe. A ileż to było szukania "szczęścia" w płatkach. Toż to była cała filozofia wróżenia z bzów. Matura nie kojarzy mi się z kwiatami.  Nie pamiętam nawet czy wtedy kasztany kwitły.

Summerka napisał/a:
Summerka napisał/a:

Pamiętam z wątku urodzinowego:) Maj to najbardziej rozśpiewany miesiąc i  taki pachnący!  Jako dzieci szliśmy na rwanie bzów w maju. Najbardziej liczyły się  białe. A ileż to było szukania "szczęścia" w płatkach. Toż to była cała filozofia wróżenia z bzów. Matura nie kojarzy mi się z kwiatami.  Nie pamiętam nawet czy wtedy kasztany kwitły.

Summerko, mam nadzieję, że się nie pogniewasz za moją uwagę botaniczną. Jeżeli tak się stanie, przeproszę smile Oczywiście, myślisz o kasztanowcach. Utarło się mylne nazywanie tych drzew-kasztanami. Podobna sytuacja ma miejsce z robiniami akacjowymi (grochodrzewami) o których mówimy, akacje.

1,305

Summerka napisał/a:

Summerko, mam nadzieję, że się nie pogniewasz za moją uwagę botaniczną. Jeżeli tak się stanie, przeproszę smile Oczywiście, myślisz o kasztanowcach. Utarło się mylne nazywanie tych drzew-kasztanami. Podobna sytuacja ma miejsce z robiniami akacjowymi (grochodrzewami) o których mówimy, akacje.

Wręcz przeciwnie! Jestem wdzięczna za sprostowanie przez biologa. Powinno być kasztanowce.  Kasztany to przecież owoce.  Trudno, żebym się nie pomyliła, gdy nawet przez radio słyszę, że zakwitły kasztany. (To na moje usprawiedliwienie). W ogóle wyraz kasztan ma kilka znaczeń.
Te drzewa, które od dzieciństwa zwałam akacjami, okazały się robiniami. W necie znalazłam taką nazwę dla tego drzewa: robinia, akacja, grochodrzew (Robinia pseudacacia).

Summerka napisał/a:
Summerka napisał/a:

Wręcz przeciwnie! Jestem wdzięczna za sprostowanie przez biologa. Powinno być kasztanowce.  Kasztany to przecież owoce.  Trudno, żebym się nie pomyliła, gdy nawet przez radio słyszę, że zakwitły kasztany. (To na moje usprawiedliwienie). W ogóle wyraz kasztan ma kilka znaczeń.
Te drzewa, które od dzieciństwa zwałam akacjami, okazały się robiniami. W necie znalazłam taką nazwę dla tego drzewa: robinia, akacja, grochodrzew (Robinia pseudacacia).

Summerko smile Robinie akacjowe choć trudno to sobie wyobrazić łączą ewolucyjne więzy pokrewieństwa z fasolą, grochem i bobem.

1,307

Wielbicielu Lidiji Bacic zawsze  o tym myślę, kiedy widzę strąki robinii, które przypominają kształtem strąki fasoli. Kwiaty  wykorzystuje się w celach kulinarnych.

Summerka napisał/a:

Wielbicielu Lidiji Bacic zawsze  o tym myślę, kiedy widzę strąki robinii, które przypominają kształtem strąki fasoli. Kwiaty  wykorzystuje się w celach kulinarnych.

Summerko, nie wiedziałem o takim wykorzystaniu kwiatów robinii.
Dobrego weekendu smile

1,309

Witam  trzynastego:)
A propos jadalnych roślin. Ostatnio spotkałam znajomą wracającą z łąki. Spojrzałam, a tu ręce miała całe żółte. Rwała mlecze, żeby zrobić z płatków syrop  na kaszel. Podobno taki syrop nadaje się też do spożycia. Można wykorzystać go  do naleśników.

1,310

Ja znowu wpadłam jak po ogień sad  Dobry wieczór smile
Ciągle w biegu. We wtorek byłam cały dzień w Gdyni.Wyjazd był związany z odebraniem wyniku TK i wizytą u mojej pani doktor onkolog. Cała jestem happy bo wszystko jest dobrze. Kontrola za pół roku.
dano nie pisałam nic,ale podczytywałam Was . Dowiedziałam się,że Wielbiciel to majowy chłopak,jak ja smile Takie dwa byczki z nas.

Jak zaimponować Bykowi: zadbać o swój wygląd zewnętrzny, ładnie się ubrać zimą, skąpo się ubrać latem, dać przykład przezorności i zapobiegliwości, ugotować dobry obiad, okazać szacunek dla wartości materialnych, dać pokaz oszczędnego gospodarowania, nie dodawać za dużo gazu i nauczyć się hamować skrzynią biegów
Jak oswoić Byka: zadeklarować obojętność wobec posiadanego przez niego/nią majątku, wspomnieć od niechcenia, że wakacje pod gruszą to najlepsza forma wypoczynku, umyć jego samochód, koniecznie za jego zgodą, ale z użyciem własnych środków myjących ? identycznych jak stosowane przez niego
Jak się pozbyć Byka: zrobić szalone zakupy, kupować napoje w butelkach bezzwrotnych, przypomnieć o obiecanym zaproszeniu do drogiej restauracji, oświadczyć, że czas na przemeblowanie, lub remont mieszkania, zaprosić na wspólne bieganie, zaserwować zupę błyskawiczną, lub podzielić się słonecznikiem

>źródło

Wszystkim BYKOM życzę wszystkiego dobrego smile

No popatrz,popatrz Wielbicielu,to i ja błędnie nazywałam te drzewa kasztanami,chociaż może nie do końca był to błąd,bo jeśli wierzyć Wikipedii,to inne nazwy kasztanowca brzmią kasztanowiec koński, kasztan dziki, kasztan gorzki.
Tak więc ja pozostaję przy kasztanie  smile 
A przez ostatnie lata to one jednak chyba nie nadążają za maturzystami i kwitną z opóźnieniem .

Maj to zakochani i miłość,a miłość i zakochanie to dzieci,a dzieci to bociany... Zerknijcie do ustrońskich bocianów i zobaczcie,co one znoszą do gniazda sad sad 
> link do zdjęć bocianolubek   i >link do bocianiej kamerki

Mam nadzieję,że administracja nie usunie linków,bo podglądanie ptaków w necie to sama przyjemność smile

Administracjo,plizzzzzzzz....

Jutro znowu jadę w  moje rodzinne strony,czeka mnie podróż przez cały dzień hmm Dobrze,że upałów nie ma.
Będę się więc powoli żegnać z Wami,na koniec podziękuję za wszystkie muzyczne akcenty.

Summerko,dziękuję za paczkę,jesteś n i e s a m o w i t a :*

Pozdrawiam wszystkich smile

Summerka napisał/a:

Witam  trzynastego:)
A propos jadalnych roślin. Ostatnio spotkałam znajomą wracającą z łąki. Spojrzałam, a tu ręce miała całe żółte. Rwała mlecze, żeby zrobić z płatków syrop  na kaszel. Podobno taki syrop nadaje się też do spożycia. Można wykorzystać go  do naleśników.

Summerko, witam czternastego smile Z tego co pamiętam, sok mleczy jest trujący. Bardzo podobne do mleczy są mniszki lekarskie. Twoja znajoma pewnie je zbierała.
Marial, ja już należę do znaku Bliźniąt smile Obstawałbym przy nazywaniu tych pięknych drzew, tylko i wyłącznie kasztanowcami. Swego czasu parę nieścisłości/nieprawidłowości biologicznych funkcjonujących w Wikipedii, poprawiłem. Wzorem encyklopedii jest dla mnie stary/poczciwy Gutenberg (1930).

1,312

Witam piętnastego:) tym razem ja szybciutko.
Marial życzę ci udanej podróży!

Wielbicielu Lidiji Bacic dziękuję za sprostowanie.  Na mniszki mówi się u nas powszechnie mlecze. A jak powiem inaczej, to nikt nie rozumie, o co mi chodzi:) A na mlecze to się w ogóle nie mówi, bo ich malutko jest w porównaniu z mniszkami albo ich się  myli z podbiałami. Wywar z podbiału ma właściwości lecznicze. Znajoma zbierała oczywiście płatki mniszka. Naliczyła siedemset zerwanych roślin.
Pozdrawiam wszystkich!

1,313 Ostatnio edytowany przez Wielbiciel Lidiji Bacic (2015-05-14 11:54:57)

Summerka napisał/a:

Wielbicielu Lidiji Bacic dziękuję za sprostowanie.  Na mniszki mówi się u nas powszechnie mlecze. A jak powiem inaczej, to nikt nie rozumie, o co mi chodzi:) A na mlecze to się w ogóle nie mówi, bo ich malutko jest w porównaniu z mniszkami albo ich się  myli z podbiałami. Wywar z podbiału ma właściwości lecznicze. Znajoma zbierała oczywiście płatki mniszka. Naliczyła siedemset zerwanych roślin.
Pozdrawiam wszystkich!

Summerko, to musiała się napracować smile W sprawie nazewnictwa jeszcze jeden przykład: na jeżyny, mówi się czasami- ostrężyny.
Dzisiaj, czternastego smile

1,314

Dobry wieczór. smile. Pewnie już śpicie. Ja też już w łóżku,ale jeszcze wpadłam do Was na chwilę.
U mnie wszystko ok. Dojechałam szcześliwie i od razu wpadłam w wir pracy: plewienie,sprzątanie podwórka,bieganie kilka razy do mojej mamy,sklep,zakupy,sprawy urzędowe w mieście i na samym końcu przyjemności czyli moje prace papierkowe.
Wczoraj przyjechała do mnie moja siostra,więc mam z kim pogadać wieczorkiem,ale w siostrze mam też wspaniałego pomocnika w kuchni i nie tylko.
Dzisiaj był bardzo ciepły i duszny dzień,po południu pogoda była zmienna: raz słońce,raz ciepły deszcz. Taka prawdziwie majowa pogoda,kiedy to wlasnie ciepło i deszcz sprzyjają naszym roślinkom ,kwiatom,warzywom,ktore rosną na potęgę.
Z budek wylatują w dorosły ptasi świat pierwsze  młode szpaki,sikorki bogatki latają jak szalone z gąsieniczkami...
Dla tych,którzy mają dużo drzew w ogrodzie mam radę: trzeba powiesić dużo budek lęgowych,a drzewa na pewno będą zdrowe.

Oj,oj... Oczka mi się zamykają,więc dobrej nocki i kolorowych snów z życzę .:). 

Dobranoc smile

1,315 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-05-20 20:12:43)

Summerka napisał/a:

Pozdrawiam wszystkich!

Summerko, to musiała się napracować smile W sprawie nazewnictwa jeszcze jeden przykład: na jeżyny, mówi się czasami- ostrężyny.
Dzisiaj, czternastego smile

Witam wszystkich miło!
Wielbicielu Lidiji Bacic znajoma siedziała chyba pół dnia na tej łące. Wyszła wcześnie rano, a spotkałam ją w drodze powrotnej około godziny dwunastej w południe.
Tak, wtedy był 14 maja:) Przepraszam za pomyłkę.
W moich stronach na jeżyny mówiło się dziady, nie wiem dlaczego. Inny przykład mylenia nazw to barwinek i borowina. Barwinek kwitnie na niebiesko, a ma podobne listki do borowiny. Zbiera się go w celu przystrojenia koszyczka wielkanocnego tak, jak borowinę A jeśli zaś chodzi  o zupełnie  nieprzyrodnicze nazewnictwo, to ze zdziwieniem niedawno usłyszałam: miał kapelusz z wielką kanią. Nie chodziło o grzybka ani ptaka, tylko szerokie rondo. Zdawało mi się, że już dawne słowa wyginęły.

Marial odpocznij wreszcie::) Maj mokry dość tego roku. Śpiewającym ptakom, to nawet deszcze nie przeszkadzają. Na dachu sąsiedniego bloku widziałam jerzyki.
Pozdrawiam!

1,316

Witam wink

1,317

envelop napisał/a:

Witam wink

Witaj w najbardziej zacisznej kafejce pod słońcem:) Pod parasolem gęstej zieleni:)

1,318

Summerka napisał/a:

Witaj w najbardziej zacisznej kafejce pod słońcem:) Pod parasolem gęstej zieleni:)

mmm ale powitanie, dziękuję bardzo smile mam nadzieję zostać tu na dłużej i zaglądać wink

1,319

envelop napisał/a:
Summerka napisał/a:

mmm ale powitanie, dziękuję bardzo smile mam nadzieję zostać tu na dłużej i zaglądać wink

Zaglądaj jak najczęściej i dziel się spostrzeżeniami. Jak zapewne zauważyłaś lubimy opowiadać o przyrodzie:)

Marial, dziękuję smile
Summerko, mam dylemat... Bardzo Cię szanuję i nie wiem, czy powinienem zwrócić Twą uwagę na popełniony błąd ortograficzny w nazwie ptaków mylonych z jaskółkami.

1,321 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-05-20 20:13:24)

Marial, dziękuję smile
Summerko, mam dylemat... Bardzo Cię szanuję i nie wiem, czy powinienem zwrócić Twą uwagę na popełniony błąd ortograficzny w nazwie ptaków mylonych z jaskółkami.

Och, co za wstyd! W zeszłym roku o tej porze też zrobiłam ten sam błąd. Litościwie Wielbicielu pominąłeś  milczeniem, a ja szybciutko skorygowałam. Już poprawiam.  Dziękuję za zwrócenie uwagi.
A ja Cię z kolei  szanuję za  dbałość o czystość naszej polskiej mowy. To jest dobra motywacja dla mnie.

Summerka napisał/a:

Marial, dziękuję smile

Och, co za wstyd! W zeszłym roku o tej porze też zrobiłam ten sam błąd. Litościwie Wielbicielu pominąłeś  milczeniem, a ja szybciutko skorygowałam. Już poprawiam.  Dziękuję za zwrócenie uwagi.
A ja Cię z kolei  szanuję za  dbałość o czystość naszej polskiej mowy. To jest dobra motywacja dla mnie.

Summerko, dziękuję za Twoje słowa smile

1,323

Witam w kafejce:)Okropnie dziś zimno i mokro. Niesłychane, że w drugiej połowie maja  taki chłód. Wczoraj postanowiłam włączyć piekarnik i przy okazji upiec pachnące ciasto. Przyda się do kawy.

Wielbicielu Lidiji Bacic w dniu Twych urodzin życzę Ci mnóstwo  upalnych i słonecznych chwil, radości i uśmiechu na co dzień i jak najmniej powodów do smutku. Wszystkiego najlepszego! Do życzeń dołączam piosenkę.

Summerko, bardzo dziękuję smile smile smile smile Wzruszyłem się głęboko. Piosenka Krzysztofa Krawczyka- przepiękna. Maj pogodowo nas nie rozpieszcza, a już powolutku się kończy.

1,325

Wielbicielu Lidiji Bacic  tylko dziękuję?  Tak bez pompy, bez wiersza, obrazka, piosenki...  (niepotrzebne skreślić)?

1,326

Dobry wieczór smile

Urodziny,Urodziny...
Wielbicielu Drogi Jubilacie,Wszystkiego Najlepszego: zdrowia,pomyślności,dobrych szczęśliwych dni,Sto Lat!

Weekend się zaczął a wraz z nim cisza wyborcza. No i chwała bogu! Już nie mogłam słuchać,oglądać i patrzeć ... Ale w niedzielę idę wypełnić patriotyczno-obywatelski obowiązek i zagłosuję na mojego kandydata,pana BK. smile

Summerko u mnie też było zimno,na dodatek mokro,a ten deszcz chyba sprzyja rozmnażaniu się ślimakom,bo całe mnóstwo maleńkich paskudek chodzi po podwórku.  hmm
Często się zastanawiam,skąd one się wzięły,bo przecież jeszcze z 10 lat temu nie było takich w naszych ogrodach. Na Kaszubach są tylko w lesie,ale to są takie olbrzymie czarne,a tutaj,na południu w ogrodach plaga!

Ach,zapomniałam... Sorry... Witam Envelop Jakie dobre duszki Cię do nas przywiały? Pytam,bo u nas zawsze cisza i nikt nie zagląda. Nikt oprócz trójki stałych bywalców.
Ale wody i kawy nam nie brakuje,więc czasem postawić możemy.

Po pracowitym dniu zmykam odpoczywać,a Was pozdrawiam. smile

Summerka napisał/a:

Wielbicielu Lidiji Bacic  tylko dziękuję?  Tak bez pompy, bez wiersza, obrazka, piosenki...  (niepotrzebne skreślić)?

Summerko, wybacz smile Zawstydziłem się....
Marial, śliczne podziękowania smile

1,328 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-05-23 10:49:45)

Wielbicielu Lidiji Bacic nie gniewaj się, to tylko żart. Porozumiewając się w formie pisanej, trudno jest wyrazić to, co w rozmowie. Mogłam dodać emotkę;) Nutka ładna. Dziękuję. (Aha, na tym filmiku nie ma u mnie głosu. Wysłuchałam na innym.)

Summerko, pod żadnym pozorem, nie gniewam się. Teraz powinno być z głosem smile

1,330

Dzień dobry w mokrą i chłodną sobotę. smile
Co porabiacie w taki dzień? Ja rano odprowadziłam moją siostrę na przystanek. Była u mnie cały tydzień i wróciła z powrotem do Krakowa. Baaaardzo mi pomogła przy "produkcji" elementów do mojej papierkowej roboty,ale też spędziłyśmy fajnie czas wspominając dawne czasy.
Mama się cieszyła,że ma córki przy sobie. smile

Wczoraj kurier dostarczył mi koszyk do roweru. Muszę się przyjrzeć temu ustrojstwu i spróbuję sama zamontować. A propos przesyłek: czy ktoś się orientuje jak to jest z przesyłkami/wezwaniami z sądu? U nas dostarcza je InPost. Czy oni powinni wezwania dostarczać do rąk adresata czy mogą dać innemu domownikowi?  Moja mama odebrała list do mojego eks i nie wiem co z nim zrobic: oddać do InPostu czy do sądu?! 

Zostawiam Was z moim dylematem i znikam.Wpadnę wieczorem. Pozdrawiam smile

1,331 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-05-24 08:29:16)

Witajcie w kafejce!  Marial  w sobotę  to już zapomniałam, co robiłam. Chyba głównie przygotowywałam się do wyjazdu. To już  niedługo. Doszukiwałam się w  sklepach pasmanteryjnych elementów do kostiumu kąpielowego. Niestety bez skutku. (Nieraz żałuję, że nie nauczyłam się kroju i szycia).
Dziś Zielone Świątki (Rozglądam się za Wielbicielem Lidiji Bacic czy czegoś  nie pomyliłam;)) Kiedyś dla mnie to był radosny dzień, ponieważ wszyscy udawali się gromadnie do ślicznego miejsca w moich górach, gdzie odbywały się  religijne uroczystości  i  obchody wydarzeń historycznych związanych z regionem. Teraz wypadają  akurat wybory.
Niestety nie orientuję się, jak to jest z przesyłkami. Kiedyś ogromną paczkę podczas mojej nieobecności otrzymali sąsiedzi, mimo, że podałam  swój numer telefonu do wiadomości poczty. Przyjeżdżają wtedy, kiedy mają więcej zleceń do danej miejscowości. Jak się to ma do przepisów, to niestety nie wiem.

Summerko, niczego nie pomyliłaś smile Cudowny utwór i genialne wykonanie:

1,333 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-05-25 10:48:31)

Witajcie w kafejce! Wiebicielu Lidiji Bacic dziękuję za klimatyczny utwór. Pogoda  nas nie rozpieszcza w dalszym ciągu. Podobno pod koniec tygodnia na południu Polski ma być cieplej, ponad  20 stopni ciepła. Lato - tak pięknie brzmi to słowo. Gorący piasek, plaża... Zbyt poetycznie mnie to nastraja, a tu rzeczywistość skrzeczy:)

http://img5.demotywatoryfb.pl//uploads/201503/1425501804_1dxt59_600.jpg

Wszystkim zaglądającym do kafejki życzę udanego tygodnia!

Summerko, dziękuję smile Jakie piękne pole tulipanów z biegnącym/szczęśliwym psem pośrodku!

1,335 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-05-25 10:53:08)

Summerko, dziękuję smile Jakie piękne pole tulipanów z biegnącym/szczęśliwym psem pośrodku!

Tak, to mi przypomina ogród tulipanów. (Poprawiłam przy okazji literówkę:). Pasek, a piasek to różnica,dobrze, że nie napisałam gorący piesek hi hi!:): Pośpiech to jest dobry, ale przy łapaniu pcheł, nie uwłaczając pchłom)  Pozdrawiam!

Summerka napisał/a:

Tak, to mi przypomina ogród tulipanów. (Poprawiłam przy okazji literówkę:). Pasek, a piasek to różnica,dobrze, że nie napisałam gorący piesek hi hi!:): Pośpiech to jest dobry, ale przy łapaniu pcheł, nie uwłaczając pchłom)  Pozdrawiam!

Summerko, znam to powiedzonko o pośpiechu i pchłach smile Moje serdeczne pozdrowienia!

1,337

Dobry wieczór w kolejny chłodny i mokry dzień. Ta wilgoć już mi bardzo doskwiera. Dzisiaj pika mnie w rękach i nogach. Pewnie jakieś przeziębienie będzie. Wzięłam paracetamol i hops do łóżka. smile

Summerko,wspominasz o wyjeździe. Dokąd się wybierasz?

Piękne pole tulipanów. A u mnie na podwórku plaga ślimaków.Takich obleśnych bez budek. Pogoda sprzyja im,więc rozmnażają się na potęgę. Wsadzilam kilka aksamitek/turków/ i w ciagu jednego dnia albo nocy wszystkie listeczki zeżarte !!! Kwiatki zwiędły i tyle się nimi nacieszyłam.
Inne roślinki liście mają podziurawione,jeszcze nie widziałam tyle tego "robactwa" . Wyobraźcie sobie,że nawet po schodach i drzwiach mi łażą. Szok!!!
Kilka lat temu nalewałam do podstawki piwa i one wchodziły i się topiły.Ale wtedy nie było takiej plagi.

Pozdrawiam Was z łóżka i życzę dobrej nocy smile

1,338

Dzień dobry :-)

W końcu mam czas aby tu do Was zajrzeć, cieszę się że kafejka nadal jest aktywna. Egzaminy mam już za sobą. Wakacji niestety nie planuję. W pracy i tak poszli mi na rekę w związku z nauką. Mam co prawda jeszcze dwa tygodnie urlopu do wykorzystania ale oddzielnie i przez to nie dam rady polecieć np. do Polski. Tydzień to stanowczo za krótko.
Nie zdążyłam przeczytać jeszcze wszystkich postów odkąd byłam nieobecna, ale wkrótce to nadrobię.

Witaj Marial, na ślimaki jest kilka sposobów, po pierwsze codzienne zbieranie i wyrzucanie ich bardzo daleko od ogrodu, kolejny to napar z paproci narecznicy. Napewno ją znasz. Trzeci to przetransportowanie ropuch do swojego ogrodu ale to może być problematyczne. One lubią się chować w ciagu dnia, trzeba więc tak zaarażować ogród aby zapewnić im kryjówki (myślę o kamieniach lub pniach ect) Ale to wszystko oczywiście gdy wyzdrowiejesz. Polecam duże dawki witaminy C najlepiej liposomalnej.

Pozdrawiam Was serdecznie!!

http://sveinlund.info/ugras/sauetelg.jpg

1,339

Witaj Dobra Babo. smile. Bardzo się cieszę,że wpadłaś. Teraz juzż wiem,że u Ciebie wszystko ok.jestem okojniejsza. Co prawda umawiałyśmy się jakiś czas temu na skype,ale coś nam nie wyszło. W moim iPadzie skype uruchamiam tylko gdy rozmawiamy córką. A w starym kompie (nowy padł) nie mogę ustawić głosu. Może jednak uda nam się trafić na siebie smile

Jak już pisałam utrapienie z tymi ślimakami. Nie ma szans ,żeby je pozbierać. Są nie tylko w moim ogrodzie,ale i u sąsiadów też. Moja bratowa ma jakiś środek do obsypywanie roślin. Nasypało naokoło każdego ogórka,a ślimaki najpierw zeżarły ogórki,a dopiero potem padły. big_smile 
Ja kocham stworzenia małe i duże,ale dla ślimaków nie mam litości. Idę na wojnę z nimi,choć już teraz można przewidzieć kto wygra. smile

Dobra Babo,brakowało mi Twoich opowieści  i porad ogrodniczych. Zaglądaj czasem i pisz. Nie tylko ja korzystam  z nich.

Czy tego lata będziesz miała rodzinkę w komplecie? Bedziesz miała obydwie córki przy sobie?

Piękny dzień dzisiaj u nas. Po wczorajszych ulewach i burzach przyjemnie posiedzieć na balkonie w słoneczku.
Pozdrawiam i życzę fajnego popołudnia i wieczoru. smile

1,340 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-06-03 13:20:16)

Witam w kafejce! DobraBabo czekałam na Ciebie:)  Miło, że się odezwałaś.
Marial ślimaki znikną, jak tylko zrobi się sucho. Szkoda, że już będzie po truskawkach. Tymczasem kieruję cię do wątku
http://www.netkobiety.pl/t84449.html
Wielbicielu Lidiji Bacic  naprawdę ślimaki to ryby?:)
http://img1.demotywatoryfb.pl//uploads/201007/1278244880_by_szarruh_600.jpg
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego popołudnia!

Summerko, nie należę do entuzjastów kladystyki smile
Dla wszystkich wątpiących w piękno języka rosyjskiego:

1,342 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-06-04 13:53:58)

Wielbicielu Lidiji Bacic przepiękny jest ten utwór. Nie oglądałam musicalu. A kladystyka to nudna jest:)
Edytuję jeszcze, żeby dodać polską wersję Belle, ponieważ się zasłuchałam.

Wszystkim życzę udanego świątecznego popołudnia.

Summerko, również nie oglądałem musicalu. Po raz pierwszy zetknąłem się z tą piosenką w czasie podziwiania przed telewizorem, występu łyżwiarskiego smile

1,344 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-06-06 11:04:16)

Może uda mi się w całości obejrzeć w necie?
Witam wszystkich serdecznie. Oto azalie z miejsca, gdzie czasowo przebywałam. W moich stronach rzadko można je uświadczyć.
http://naforum.zapodaj.net/images/ce2b924985a8.jpg
http://naforum.zapodaj.net/images/6481532c3e58.jpg
Pozdrawiam wszystkich!

PS Nie może się obyć bez rymów. Nie chcę kopiować ślicznych wierszy z netu o azaliach, więc wymyśliłam króciutki własny:
Azalie noszą przykrótkie sukienki,
łapią owady na swoje wdzięki:)

Summerko, azalie i rododendrony (po polsku różaneczniki) są jednymi z moich ulubionych krzewów smile
Wierszyk śliczny, szkoda, że taki krótki smile

1,346

Wielbicielu Lidiji Bacic też się nimi zachwyciłam. Azalia ma trzy imiona jak prawdziwa królewna kwiatowa:) A może azalia i rododendron to są różne kwiaty, które wspólnie można nazwać różanecznikiem?

1,347 Ostatnio edytowany przez Wielbiciel Lidiji Bacic (2015-06-07 20:01:41)

Summerka napisał/a:

Wielbicielu Lidiji Bacic też się nimi zachwyciłam. Azalia ma trzy imiona jak prawdziwa królewna kwiatowa:) A może azalia i rododendron to są różne kwiaty, które wspólnie można nazwać różanecznikiem?

Summerko, myślę, że w nazewnictwie tych krzewów panuje całkiem duże zamieszanie smile Gatunki i odmiany o skórzastych, zimozielonych liściach nazywane są rododendronami albo różanecznikami. O liściach miękkich, zrzucanych na zimę, lub półzimotrwałych zwiemy azaliami.

1,348

Summerka napisał/a:

Summerko, myślę, że w nazewnictwie tych krzewów panuje całkiem duże zamieszanie smile Gatunki i odmiany o skórzastych, zimozielonych liściach nazywane są rododendronami albo różanecznikami. O liściach miękkich, zrzucanych na zimę, lub półzimotrwałych zwiemy azaliami.

Dziękuję za wyjaśnienie. Według niego azalie są piękniejsze, bo posiadają więcej kwiatów.

1,349 Ostatnio edytowany przez marial (2015-06-09 13:31:23)

Azalie czy różaneczniki... Dla mnie to są Wszystko rododendrony i już smile
Dzień dobry kochani. smile
Przepiękne,mniejsze i większe krzaki rododendronów przez trzy lata zachwycały moje oczy w Bergen,jak tam mieszkaliśmy. Moich ochów i achów nie było końca.Podobało mi się to,że wejście do Ogrodu Botanicznego było za darmo i można też było robić zdjęcia,leżeć na kocyku na trawce miedzy krzewami,zrobić sobie piknik...ach wspomnień czar. Tak mi się wydaje,że  kiedyś chyba dawałam tutaj linka do tamtych zdjeć.
Dzisiaj słonecznie i upalnie,ale i białe kłębiaste chmurki są na pięknym niebieskim niebie. Tęskniłam za ciepełkiem,a teraz unikam słoneczka. Siedzę w domu i produkuję kolczyki.

Dziękuję za wszystkie muzyczne nutki,ale nie mogę ich wysłuchać i podzielić się wrażeniami. Mam ograniczony net w telefonie,więc zero oglądania filmów itd.

Ale za to w tv obejrzałam kolejny (wczorajszy) odcinek Wspaniałego Stulecia,a za 2 godz. następny odcinek. Czy kogoś jeszcze wciągnął ten serial tak jak mnie? Ciekawa jestem...
Podobno w czasie wakacyjnej przerwy mają powtarzać od pierwszego odcinka. Polecam,oglądajcie. Trochę historii,piękne kobiety,przystojni faceci,a stroje?! Co tu dużo gadać,oglądajcie i już. Uzależnienie gwarantowane. Ja mam w telefonie budzik nastawiony. big_smile

Bawcie się dobrze w te ciepłe dni,ja zmykam do pracy.

1,350

marial napisał/a:

Przepiękne,mniejsze i większe krzaki rododendronów przez trzy lata zachwycały moje oczy w Bergen,jak tam mieszkaliśmy. Moich ochów i achów nie było końca.Podobało mi się to,że wejście do Ogrodu Botanicznego było za darmo i można też było robić zdjęcia,leżeć na kocyku na trawce miedzy krzewami,zrobić sobie piknik...ach wspomnień czar. Tak mi się wydaje,że  kiedyś chyba dawałam tutaj linka do tamtych zdjeć.
Dzisiaj słonecznie i upalnie,ale i białe kłębiaste chmurki są na pięknym niebieskim niebie. Tęskniłam za ciepełkiem,a teraz unikam słoneczka. Siedzę w domu i produkuję kolczyki.

Dziękuję za wszystkie muzyczne nutki,ale nie mogę ich wysłuchać i podzielić się wrażeniami. Mam ograniczony net w telefonie,więc zero oglądania filmów itd.

Ale za to w tv obejrzałam kolejny (wczorajszy) odcinek Wspaniałego Stulecia,a za 2 godz. następny odcinek. Czy kogoś jeszcze wciągnął ten serial tak jak mnie? Ciekawa jestem...
Podobno w czasie wakacyjnej przerwy mają powtarzać od pierwszego odcinka. Polecam,oglądajcie. Trochę historii,piękne kobiety,przystojni faceci,a stroje?! Co tu dużo gadać,oglądajcie i już. Uzależnienie gwarantowane. Ja mam w telefonie budzik nastawiony. big_smile

No, masz! I tyle ją widzieli....Marial nawet w te ciepłe letnie dni bywa bardzo zapracowana. Nie pamiętam, żebyś podawała link do różaneczników. Owszem, przyjemnie poleżeć  na słonku, ale nie za dużo. Kiedyś się  trzeba wziąć do pracy. Niestety nie mogę się zmusić do oglądania seriali. Wolę  programy dokumentalne. Dziękuję za życzenia i z wzajemnością  życzę tego samego.

marial napisał/a:

Tak, mnie wciągnął bez reszty smile Jestem wielkim fanem sułtanki Hurrem i jej córki Michrimach smile

1,352

marial napisał/a:

Tak, mnie wciągnął bez reszty smile Jestem wielkim fanem sułtanki Hurrem i jej córki Michrimach smile

Zatem życzę przyjemnych wrażeń podczas śledzenia perypetii bohaterek serialu.

Summerka napisał/a:
marial napisał/a:

Zatem życzę przyjemnych wrażeń podczas śledzenia perypetii bohaterek serialu.

Summerko, dziękuję smile W dzisiejszym odcinku dużo się działo, a jutro emisja ostatniego przed wakacjami.

1,354

Witajcie w kafejce!

http://naforum.zapodaj.net/images/462d029516da.jpg

Dziś  powtórzę  instrukcję wklejania zdjęć na forum.  Może ktoś zna technikę  bardziej zaawansowaną łącznie ze zmianą w necie   gabarytów zdjęć i zechce się wymienić  doświadczeniami?

Na  początek  znajduję stronę: naforum.zapodaj.net. Klikam polecenie przeglądaj. Wybieram zdjęcie z komputera, a następnie klikam w ikonkę: zapodaj umieszczoną poniżej. Ukazuje się moje zdjęcie na serwerze wraz z linkiem i kodem html.. Klikam w obrazek,  a następnie prawym przyciskiem myszy naciskam na komendę pokaż obrazek. Ukazuje się strona z wybranym zdjęciem. Teraz wystarczy prawym przyciskiem myszy skopiować adres obrazka  i również prawym przyciskiem  myszy wkleić go pomiędzy dwoma kwadratowymi nawiasami z tego: [img][/img]
Udało się?

1,355

Nie udało. Nie wiem gdzie mam te nawiasy. Na tym poległam i już się nie podniosę.

1,356 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-06-17 06:25:25)

Kleoma napisał/a:

Nie udało. Nie wiem gdzie mam te nawiasy. Na tym poległam i już się nie podniosę.

W takim razie masz dwa wyjścia:) Jedno to wkleić tutaj link obrazka z zapodaj net. A drugi to jeszcze próbiwać.
Niedokładnie ci wyjaśniłam  między którymi nawiasami. Poprawię się.

[img]tu wklejasz swój link obrazka[/img]
PS Miło mi, że zajrzałaś.

1,357

Dobry wieczór smile
Znowu mam zaległości w zaglądaniu do naszej kafejki. Po powrocie do kaszubskiego domu wpadłam  w wir pracy: ogród,sprzątanie domu,podwórko... Musiałam też obowiązkowo posprawdzać budki lęgowe. Wróbelki i bogatki opuściły juz gniazdka,modraszki lada dzień wylecą. Wyglądają prześlicznie,takie małe żółtawe kurczaczki. Jutro dam fotkę.
Pogoda tutaj nie rozpieszczała. Podczas gdy na południu ja miałam ponad 30°C,tutaj było zimno,zaledwie kilkanaście stopni i uciążliwa susza. Teraz znów codziennie padał deszcz ,a temperatura też nas nie rozpieszczała ,ale mimo to moje ogorki zaczęły kwitnąć,a eksperymentalnie posadzona dynia piżmowa rośnie jak szalona.
Ja też trochę szaleję z robótkami,zwłaszcza dzisiaj eksperymentuje z...tapetą. Dostałam resztki tapet i wykorzystuję je przy produkcji moich kartek. smile

A teraz już koniec moich szaleństw w kafejce,pora spać.
Dobranoc wszystkim. smile

1,358 Ostatnio edytowany przez marial (2015-06-28 22:16:08)

Witam wieczorową porą smile

U mnie jeszcze jasno za oknem,chociaż już po 21:00 . Gdy mieszkaliśmy w Norwegii,to przed północą jeszcze słońce zaglądało do okien. I chociaż w oknach mieliśmy  ciemne zasłony to i tak trudno było zasnąć.

Wstawiam obiecaną fotkę moich modraszek. Czyż nie są urocze?

http://images66.fotosik.pl/1007/83869d1d62ff3165med.jpg

I jeszcze moje takie sobie skromne kartki z dodatkiem tapety smile 

http://images69.fotosik.pl/1006/7434c89e9c0e635fmed.jpg

Summerko? Wielbicielu drogi? Jak minął weekend?

Pozdrawiam serdecznie,życzę dobrego tygodnia smile

1,359

O, witaj Marial! Nie zaglądałam,bo nie spodziewałam się, że się tak prędko odezwiesz:) Weekend -dziękuję, jak zwykle dobrze.  Sikorki obejrzałam, bo nie widziałam piskląt modraszek. Kartki z dodatkiem tapety są inne. Pozdrawiam.

1,360

Summerka napisał/a:

O, witaj Marial! Nie zaglądałam,bo nie spodziewałam się, że się tak prędko odezwiesz:)

Sorry za to "tak prędko"  smile    Tak to już chyba jest,że im człowiek starszy tym ma mniej czasu,a on(czas) mija jakby gdzieś ktoś za wielkim ,głównym zegarem siedział i wskazówki szybciej przesuwał hmm 
Czy Wy też tak macie,że wciąż Wam go mało i mało?  To tylko do 18.roku życia chcemy,żeby szybko czas upływał,żebyśmy byli już dorośli,a potem to już leci sam.
Ciągle mi się wydaje,że mam już tak mało czasu,a tak dużo do zrobienia.
Za oknem u mnie parno,słońce wyziera zza chmur - pogoda typowo grzybowa smile  Ale jeszcze nie byłam na grzybach. Czy już rosną? Ktoś coś wie? Na Facebooku ,w jednej z grup kaszubskich  ktoś dał fotkę czerwonego kozaka,podobno z tego roku.
My byliśmy tylko dwa razy na poziomkach. Niewiele ich w tym roku,za to kleszczy,że ho ho. Mój men miał aż trzy. Ja na szczęście nic smile

Za chwilę jedziemy po zakupy. Życzę wszystkim zaglądającym miłego dnia. smile

Marial, dziękuję smile Weekend upłynął przyjemnie, choć pogodowo kiepsko. Ciekawe, piękne Twoje kartki. Modraszki, przeurocze!

1,362

marial napisał/a:
Summerka napisał/a:

O, witaj Marial! Nie zaglądałam,bo nie spodziewałam się, że się tak prędko odezwiesz:)

Sorry za to "tak prędko"  smile    Tak to już chyba jest,że im człowiek starszy tym ma mniej czasu,a on(czas) mija jakby gdzieś ktoś za wielkim ,głównym zegarem siedział i wskazówki szybciej przesuwał hmm 
Czy Wy też tak macie,że wciąż Wam go mało i mało?  To tylko do 18.roku życia chcemy,żeby szybko czas upływał,żebyśmy byli już dorośli,a potem to już leci sam.
Ciągle mi się wydaje,że mam już tak mało czasu,a tak dużo do zrobienia.
Za oknem u mnie parno,słońce wyziera zza chmur - pogoda typowo grzybowa smile  Ale jeszcze nie byłam na grzybach. Czy już rosną? Ktoś coś wie? Na Facebooku ,w jednej z grup kaszubskich  ktoś dał fotkę czerwonego kozaka,podobno z tego roku.
My byliśmy tylko dwa razy na poziomkach. Niewiele ich w tym roku,za to kleszczy,że ho ho. Mój men miał aż trzy. Ja na szczęście nic smile

Za chwilę jedziemy po zakupy. Życzę wszystkim zaglądającym miłego dnia. smile

Dziękuję za życzenia, a Tobie życzę udanych zakupów.
Wiem, wiem Marial! Jak zwykle jesteś pracowita niczym mrówka.  Nie chodzę  niestety na grzyby,może chodzę ,ale niedaleko, na pobliski bazar:) Pojawiły się kurki. Możliwe, że są kozaki. Jest ciepło i mokro.
Wielbicielu Lidiji Bacic, jakoś umilkłeś ostatnio. Czy coś  się stało czy zwykły odpoczynek od forum?

Summerko, dziękuję za życzliwą troskę smile Nie, nic się nie stało.

1,364

Summerko, dziękuję za życzliwą troskę smile Nie, nic się nie stało.

Cieszę się.

1,365

Witam upalnie w pierwszy dzień lipca. Wreszcie mamy słoneczko i ciepełko. Chociaż wiatr zimny wieje,to jedna w słońcu było dość gorąco.
Lubicie truskawki? Ja uwielbiam. I właśnie obżeram się nimi na potęgę. Prawie 4  lata nie mogłam jeść,więc sobie teraz odbijam. Mówi się,że kaszubskie truskawki są najlepsze,ale ja nie widzę różnicy. Wydaje mi się,że jednakowo smakują.

Moje modraszki,o których pisałam wyżej już opuściły budkę lęgową. Tak jakoś pusto się zrobiło,nie ma "kursyjących" tam i z powrotem  rodziców z robaczkami. sad

Zmykam do pracy,pozdrawiam smile

Posty [ 1,301 do 1,365 z 1,388 ]

Strony Poprzednia 1 19 20 21 22 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Kafejka "Nowa"

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024