Co teraz czytacie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Co teraz czytacie?

Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 15 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 456 do 520 z 929 ]

456

Odp: Co teraz czytacie?

Richard E. Nisbett "Geografia myślenia. Dlaczego ludzie Wschodu i Zachodu myślą inaczej?" Przekład: Ewy Wojtych, Wydawnictwo Smak Słowa 2008. s. 175, Z serii: Mistrzowie Psychologii.

Niezwykła książka o kulturowych implikacjach myślenia. Treść na pograniczu psychologii społecznej i kognitywistyki.

Ten sam autor napisał książkę o tym, jak podwyższyć swój iloraz inteligencji przez zmianę sposobu myślenia i postrzegania świata.

Polecam, bo lektura niezwykle wzbogaca światopoglądowo i uwalnia myślenie z pewnych kolein postrzegania zjawisk w kategoriach dobra i zła, męskiego i kobiecego, racjonalnego i irracjonalnego itp. schematów myślowych.

Zobacz podobne tematy :

457

"Rework", J. Fried, D. Hansson.

Miało być to coś rewolucyjnego - nowatorskie podejście do zakładania i prowadzenia firmy. A jest... nic, czego bym nie wiedziała, do tego podane w dość skrótowej formie. No i ta grafika - co strona, to obrazek - na całą kartkę. Krótkie rozdzialiki, spora czcionka. Czyta się szybko, jako formę ciekawostki. Pisane typowo amerykańskim, entuzjastycznym stylem. Może być. W sam raz do kawy na tarasie w sobotnie przedpołudnie. Choć po przeczytaniu wielu recenzji spodziewałam się czegoś lepszego. To taka pozycja, którą przeczyta się raz i robi z niej dar do lokalnej biblioteki.

458

Drogi do Świętego Graala
Autor: Monika Hauf

Historia Wikingów
Autor: Else Roesdahl

Lalki
Autor: James Carol

Pierwsze dwie popularnonaukowe, ostatnia to thriller, zapowiada się miło.

459

Ja obecnie czytam najnowszą część Kwintetu Muzułmańskiego: ,,Sułtan z Palermo" . Akcja toczy się w średniowiecznej Sycylii. Jest to książka historyczna z romansem na głównym planie. Jakiś czas temu całą serię ksiażek podsunęła mi moja koleżanka.
Zabrałam się za nią pod wpływem fascynacji serialem Wspaniale Stulecie ale książka jest o wiele lepsza, bardziej wciągająca. Lekka, na leniwe popołudnia.
Dodam,że części są bardzo luźno związane ze sobą tak więc bez problemu można je czytać osobno.

460

Po tym jak w styczniu zaliczyłam serie 50 twarzy Greya (James E L), później na fali serię Crossa (Sylvia June Day) no i na koniec Pięknego Drania (Christina Lauren), przejadłam się romanso-erotykami biurowymi i sięgnęłam po Metro 2033.. ogólnie uważam, że Dmitrij Głuchowski jest naprawdę wspaniałym autorem a jego książki (polecam również Czas Zmierzchu) są niezwykle wciągające i żebyście nie wiem jak próbowali nie przewidzicie zakończenia big_smile.
A teraz.. nie wiem. Czytam was dzisiaj i próbuję się natchnąć big_smile

461

Po "Bikini", które sprezentowała mi córka, wziąłem się za "Grand" Janusza L. Wiśniewskiego.
Mam nadzieję, że ta powieść będzie równie zajmująca.

462

Excop napisał/a:

Po "Bikini", które sprezentowała mi córka, wziąłem się za "Grand" Janusza L. Wiśniewskiego.

Tej jego powieści jeszcze nie czytałam.
Natomiast polecam: "Samotność w sieci", "Los powtórzony", "Miłość oraz inne dysonanse" współautor Irada Wownenko.

463

"Królewskie romanse" Leslie Carroll, coś dla miłośników romansów i historii, mi się bardzo podoba, bo ja lubię takie klimaty.

464

żyworódka napisał/a:
Excop napisał/a:

Natomiast polecam: "Samotność w sieci", "Los powtórzony", "Miłość oraz inne dysonanse" współautor Irada Wownenko.

Myślałem o "Samotności w sieci", ale obawiam się, że nie w pełni bym ją zrozumiał na tym etapie mojej znajomości slangu i skrótów stosowanych przez internautów. A myślę, że pewne znaczenie to ma.

Dzięki, Żyworódko za propozycje lektury. smile

465

Excop napisał/a:
żyworódka napisał/a:
Excop napisał/a:

Myślałem o "Samotności w sieci", ale obawiam się, że nie w pełni bym ją zrozumiał na tym etapie mojej znajomości slangu i skrótów stosowanych przez internautów. A myślę, że pewne znaczenie to ma.

Ja również polecam samotność w sieci smile!

Ja aktualnie zabieram się za czytanie Danielle Steel "Światło południa".

466

No ja teraz czytam in vitro ważne rozmowy na trudny temat B. Pawelec.
Tak się wkręciłam trochę w medyczne tematy:)

467

ja komiksowo jadę dalej, teraz o kucykach pony " My little Pony. Przyjaźń to magia " (w szoku pozytywnym jestem, że jest komiks) i sentymentalnie po starego dobrego Holmesa sięgnęłam ponownie.

468 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2015-04-15 19:39:50)

Excop napisał/a:
żyworódka napisał/a:
Excop napisał/a:

Miło mi. smile
Czytałam ją już dwa razy, może jeszcze kiedyś po nią sięgnę na półkę.
To bestseller.
Ciężko się czyta, ale dobrnęłam do końca, pomimo mojej zupełnie znikomej wiedzy w zakresie, o którym piszesz.
Gorzej u mnie z rozprawami o DNA, molekułach emocji, fizyce kwantowej.
Ale chyba (?) właśnie te klimaty są tobie bliższe. smile

Właśnie czytam "Grand",....szczerze......najmniej podoba mi się z tych pozycji autora, które czytałam.

469 Ostatnio edytowany przez Benita72 (2015-04-16 12:44:07)

Tez lubię J. Wiśniewskiego - teraz czekaja na mnie "Kulminacje" - zbior opowiadan, w polowie jego autorstwa - zapowiadają się ciekawie, czytaliscie?

470

Witaj kolejna fanko J.L. Wiśniewskiego.

Benita72 napisał/a:

Tez lubię J. Wiśniewskiego - teraz czekaja na mnie "Kulminacje" - zbior opowiadan, w polowie jego autorstwa - zapowiadają się ciekawie, czytaliscie?

Nie czytałam, ale w bibliotece miejskiej nie widziałam takiej pozycji.
Z jego opowiadań (mam własne) czytałam "Intymna teoria względności" i "Arytmie".

471

Ja zdecydowanie mam słabość, tak jak kolega powyżej, jak widzę, do "Samotnosc w sieci", - swego czasu ta powieść zrobila na mnie kolosalne wrazenie. Lubie tez "Los powtórzony", z jego zakończeniem..

Tych opowiadan, o których piszesz, nie znam.

472

Przeczytałem "Czarodziejkę" Małgorzaty Wardy.
Doszedłem do smutnego wniosku po lekturze: by zostać prawdziwym artystą, trzeba być popaprańcem szukającym własnego "ja".
By zaś zostać popaprańcem, trzeba urodzić  się w rodzinie dysfunkcyjnej, z problemami.
Nie mniej jednak powieść czyta się znakomicie.

473

"szczęśliwy traf" Louise Shaffer. Książka przypadkowo wypatrzona w bibliotece.Czyta się szybko,dobrze, jest lekka i wciąga. W skrócie o rodzinnych tajemnicach gwiazd amerykańskiego teatru lat 50-70, opowieść o wzajemnych relacjach matka-córka, sekrety,miłości i chyba jeszcze moredrstwo się czai. Dobra książka.Polecam

474

Teraz czytam "Roseannę" Maj Sjowall i Per Wahloo - kryminał wydany przez parę pisarzy szwedzkich w 1965 roku, podobno dał początek kryminałom skandynawskim, które bardzo lubię. Chociaż jak dla mnie średnio, przymykam oko na pewne rzeczy, ale i tak średnio, nie ma dla mnie za bardzo klimatu, który myślałam, że może też książka pisana w połowie lat 60 będzie miała. No trochę nuży mnie ta książka, ma chwilami ciekawe fragmenty, ale ogólnie średnio, mimo że lubię kryminały to ten tak przeciętnie mi się podoba. Czytam też "Na własną rękę" Chris Tvedt kryminał, ale taki też prawniczy trochę, podobno akcja będzie dziać się na sali sądowej, ale że mimo tego nie jest nudno jak to zdarza się w książkach, gdzie jest ten motyw - takie czytałam opinie. Jak na razie faktycznie jest ciekawe smile

475

"Cień wiatru" Carlos Ruiz Zafon, czytałam w internecie, że ta książka ma bardzo dobre opinie, więc ją wypożyczyłam z biblioteki.

476

O:) Jak Ci się spodoba, to przeczytaj jeszcze dalsze "Gra anioła" i "Wiezien nieba" tego autora - w tym samym magicznym klimacie, bardzo dobrze mi się czytalo, choć ta ostatnia slabsza.

477

Głos tuneli i Sztywny jest już u mnie na tapecie. Potem biorę się za starter.

478

teraz czytam Sapkowskiego, całą sagę o wiedźminie, i muszę powiedzieć, że film nijak ma sie do serii... Chociaż Żebrowski nawet nieźle został ucharakteryzowany na Geralda:-) Sapkowski jest tu mistrzem klimatu, czyta sie to z zapartym tchem:-) Wiem, że to nie nowość, ale dla mnie tak:-) polecam:-)

479

Oskar i pani Róża, Éric-Emmanuel Schmitt

Oskar i pani Róża to wydarzenie literackie na miarę Małego księcia.

Czy w ciągu dwunastu dni można poznać smak życia i odkryć jego najgłębszy sens? Dziesięcioletni Oskar leży w szpitalu i nie wierzy już w żadne bajki. Wtedy na jego drodze staje tajemnicza pani Róża, która ma za sobą karierę zapaśniczki i potrafi znaleźć wyjście z każdej sytuacji...

Oskar i pani Róża to jedna z najpiękniejszych i najsłynniejszych powieści Erica-Emmanuela Schmitta, znakomitego francuskiego pisarza, wyróżnionego w 2010 roku Le Prix Goncourt de la Nouvelle.

480

Uwielbiam czytac. Niestety, brakuje mi czasu. Czytam to, co wpadnie mi w rece. Ostatnio czytalam ''Wichrowe wzgorza''- znalazlam kiedys te ksiazke u babci i tak z nudow zaczelam czytac. Nie podchodzilam z entuzjazmem do niej, bo tematyka milosna (i ogolnie romanse) nie jest mi bliska. Jednak milo sie zaskoczylam. Powiedzialabym, ze milosci bylo raczej umiarkowanie, za to sporo intryg i walki o majatek. I przyznam, ze taka moja namietnoscia sa ksiazki Margit Sandemo. Szczegolnie Saga o Ludziach Lodu. Uwielbiam ten mistyczny, zaczarowany, nieco przerazajacy swiat. Czytalam cala sage kilka razy, aczkolwiek zakonczenie mnie troche rozczarowalo. A nawet bardzo.

481

1Q84 Murakamiego
Podchodziłam jak pies do jeża, bo kiedyś próbowałam ugryźć jego "Norwegian wood" i jakoś mi nie posmakował, ale ta trylogia trafia do mnie dużo lepiej. Jestem idealnie w połowie.

482

No wlasnie w tym problem, ze nic ostatnio nie czytam hmm
Uparlam się, ze skoncze "Gre o tron" i nie mogę przebrnac przez ostatni tom.

Musze w koncu to odstawic i wrocic na odpowiednie tory tongue

483

Ja sie teraz przesiadłam na rower i przerzuciałm sie troche z ebooka na audiobooki smile Teraz mam na tapecie Kapuscinskiego i "Heban", bo jakoś pominełam tę ksiażkę, no i jak zawsze Kapuscinski niezawodny, rewelacja:) A znów dla siostrzenicy kupiłam, "baśń o świętym spokoju" zofii staneckiej z serii "Poczytaj ze mną" (w ogóle cała seria fajna, taki trochę powrót do dawnych bajek i takie własnie ilsutracje, jak kiedyś były). Spodobała jej się bardzo i musze dokupić kolejne z serii smile

484

UltraRoger1150 napisał/a:

teraz czytam Sapkowskiego, całą sagę o wiedźminie, i muszę powiedzieć, że film nijak ma sie do serii... Chociaż Żebrowski nawet nieźle został ucharakteryzowany na Geralda:-) Sapkowski jest tu mistrzem klimatu, czyta sie to z zapartym tchem:-) Wiem, że to nie nowość, ale dla mnie tak:-) polecam:-)

Ja osobiście jestem zakochana w Wiedźminie, nie wiem czy byłabym w stanie wskazać ulubioną część, bo wszystkie mnie zachwycają! smile

Czytałam już kilka razy i dalej sięgam po książkę "Czarownica" Philippy Gregory, bardzo polecam, jeżeli ktoś lubi takie średniowieczne klimaty smile. Gdy przeczytałam ją pierwszy raz to nie wiedziałam co się dzieje w takim byłam szoku, oczywiście pozytywnym smile

485 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-05-12 01:31:55)

Teraz czytam głównie (no bo zaczęłam też inne książki) "Trzeci znak" Yrsy Sigurdardottir. Już nie tak dobra książka jak te co czytałam autorki, mimo interesującego pomysłu na fabułę, nadal nieźle, ale nie to co inne jej kryminały. No, ale to pierwsza część cyklu, więc i tak nieźle smile

Rerhett2607, "Oskara i Panią Różę" uwielbiam. Cienka książka, a taka wzruszająca. Oglądałam też film na jej podstawie, też bardzo dobry. Jak lubisz taką tematykę, to polecam też rewelacyjny film krótkometrażowy "Helium", tutaj też jest chory chłopiec i mężczyzna, który pomaga mu przygotować się na jego odejście, to co wymyśla, by chłopiec tak bardzo się nie bał jest piękne, to duński film, krótki, a tyle emocji i świetna gra aktorska.

486

Mężczyźnie Nienawidzą Kobiet w wersji komiksowej. Rewelacja!

487

Jo Nesb? - Wybawiciel.

488

envelop napisał/a:

Jo Nesb? - Wybawiciel.

Jak Ci się podoba? Mnie się bardzo podobało, uwielbiam Nesbo, jeden z moich ulubionych pisarzy kryminałów smile

Wczoraj skończyłam "Spójrz mi w oczy" Lisy Scottoline - piękna książka o miłości matki i dziecka, z ciekawą fabułą, wzruszająca, bardzo wciągająca, może było trochę dłużyzn, ale poza tym bardzo dobra, ze zwrotami akcji, wspaniała pozycjia. Skłania też do refleksji,  jest dobrze napisana według mnie, z realnymi postaciami, po prostu dobrze przedstawieni moim zdaniem. Dałam 8/10, bardzo dobra. Na pewno sięgnę po inne książki autorki, to była moja pierwsza jej pozycja.

Teraz czytam "Latarnika" Camilli Lackberg, tu jestem pod koniec, bo wcześniej zaczęłam i "W mroku tajemnic" Chrisa Tvedt - to kryminał skandynawski z tym, że głównym bohaterem tutaj jest prawnik, to trochę mniej znany autor chyba, ale tez dobry, czytałam już jego jedną książkę i podobała mi się.

Wcześniej czytałam też parę książek, ale nie ma co o nich pisać może wszystkich, dlatego piszę o tym co aktualnie czytam po prostu.

489

Seks na sześciu nogach. Kto bzyka w trawie
Autor: Marlene Zuk

O życiu nie tylko seksualnym owadów, całkiem fajnie napisana.

490

"Latarnika" Lackberg parę dni temu skończyłam, całkiem dobry, wcześniej po prostu niezły, ale poprawia się moim zdaniem w połowie, skończyłam też wczoraj książkę Chrisa Tvedta "W mroku tajemnic" - niezła, zagadka nie jest porywająca dla mnie, nie ma tutaj wiele napięcia, ale tak mi się spodobał styl autora i postać głównego bohatera, że nie przeszkadza mi tak. Pod koniec zwroty akcji, całkiem dobre i książka moim zdaniem niezła. No chociaż poprzednia autora co czytałam lepsza. Dałabym poprzedniej co czytałam - "Na własną rękę" 7, a tej 6. Teraz czytam "Podarunek" Richarda Paula Evansa  i książkę co już wcześniej trochę czytałam "Odkupienie" Andersa Roslunda i Borge Hellstroma. W bibliotece mam też do odebrania parę książek, to w tygodniu odbiorę.

491

"RĘKA MISTRZA" S.KING

Edgar Freemantle, właściciel firmy budowlanej, mężczyzna w średnim wieku, w wypadku na jednym z placów budowy traci prawą rękę. Na tym jednak obrażenia się nie kończą. Traci pamięć, ma rozkruszone biodro, złamaną prawą nogę i żebra oraz uszkodzone pole Broca, skutkiem czego staje się dla niego problemem formułowanie zdań. Po opuszczeniu szpitala coraz częściej miewa ataki agresji oraz wybuchy niekontrolowanego gniewu, których później nie pamięta. Dodatkowo do pasji doprowadza go ciągłe swędzenie amputowanej ręki ? tak zwany ból fantomowy. Za namową swojego psychiatry, Xandera Kamena, który daje mu szmacianą lalkę Rebę - przedmiot, na którym Edgar może wyładować swoją złość ? nasz bohater decyduje się zmienić otoczenie, wyjechać z Minnesoty i spędzić rok na jednej z wysp Zatoki Meksykańskiej, Dumie Key. Wynajmuje przytulny dom, który nazywa Wielkim Koralem, po czym rozpoczyna z początku krótkie, a z czasem coraz dłuższe spacery brzegiem morza. Poznaje Wiremana, mężczyznę po pięćdziesiątce, z którym natychmiast się zaprzyjaźnia, a który opiekuje się Elizabeth Eastlake, starszą już kobietą, właścicielką nieruchomości i większej części gruntów na Duma Key. Od momentu przybycia na wyspę, Edgar Freemantle odczuwa wewnętrzny przymus rysowania. Z początku są to tylko szkice zachodów słońca, jakie widział przez okna pokoju ?Floryda?, jednak z czasem rysunki i obrazy zaczynają objawiać swoją tajemniczą moc. Z mroków przeszłości zaczynają rozbrzmiewać niewypowiedziane wcześniej zdania oraz wyłaniać się kontury niezamkniętych spraw.

Stephen King z właściwą sobie zręcznością buduje napięcie właściwie od pierwszych zdań powieści. I chociaż na właściwy rozwój akcji należy poczekać, to liczne wątki poboczne ? w ogólnym rozrachunku nieistotne ? są w takim samym, jeśli nie większym stopniu mrożące krew w żyłach. ?Ręka mistrza? jest jednak mimo wszystko klasycznym horrorem z udziałem tradycyjnych ?straszydeł? ? małych dziewczynek, jak również istot, których czytelnik właściwie nie ma prawa się spodziewać ? złowrogo uśmiechniętych żab i makabrycznego, choć pogodnego dżokeja. King doskonale posługuje się narzędziem, jakim jest język. W kulminacyjnym momencie powieści zdania są krótkie i urywane, co potęguje w czytelniku uczucie strachu.

A bać się jest czego. Szczegółowe opisy topielców, ich opuchniętych, bladych ciał, fetor rozkładających się zwłok silnie oddziałują na wyobraźnię czytelnika. Jednak fabuła powieści, która w gruncie rzeczy jest dość przewidywalna, ani nawet makabryczne wizje Edgara-malarza nie są w stanie tak bardzo przerazić, jeśli nie dołączy się jeszcze prostego, ale stymulującego wyobraźnię języka. Stephen King wplata w wypowiedzi swoich postaci język meksykański ? język tragicznie zmarłej żony jednego z bohaterów, co znakomicie ubarwia dość banalne dialogi. Autor nie stroni też od wulgaryzmów, których jest w powieści całe mnóstwo. Jednak nie razi to zbytnio, wręcz przeciwnie, uwiarygodnia zachowania bohaterów, ich emocje ? strach, przerażenie lub złość.

492

Dzisiaj skończyłam Szepty i kłamstwa" Joy Fielding. Tak inne książki jak pisałam czytam, parę naraz, ale to  jedna z moich ulubionych autorek, więc zaczęłam jakoś wczoraj czytać, wciągnęłam się, dzisiaj mogłam skończyć. Fabuła dotyczy tego, że jest 40 letnia samotna Terry, wprowadza się do niej kobieta - Alice i Terry zaczyna mieć wrażenie, że grozi jej niebezpieczeństwo. Wydaje się przewidywalnie w samej fabule, że może być, ale jest ciekawie, poczucie zagrożenia nawet jest, ciekawe niejednoznaczne postacie, sporo domysłów na temat czego mogą chcieć, a zakończenie dosyć mocno mnie zaskoczyło, niezły zwrot akcji. Na pewno gdzieś już podobny się zdarzył, ale tutaj Fielding wyszło to jeszcze lepiej moim zdaniem. Emocje jakie czułam na koniec przez to nie do opisania. Książka porusza trudne tematy, zaskakuje, ciężko powiedzieć więcej, by nie było spojlerów. 7/10, byłoby więcej, ale w rozwinięciu książki po prostu czegoś mi zabrakło, niemniej dobra pozycja, Fielding mnie jak zawsze nie zawiodła, czytało się szybko, naprawdę dobrze. Polecam.

493

Ja jestem w trakcie czytania "Lasy w płomieniach" Nory Roberts i muszę powiedzieć, że już na wstępie mnie zainteresowała. Jest ona w sumie o strażakach spadochroniarzach dzielnie walczących z pożarami lasów w Montanie. Już na samym początku przewija się śmierć przyjaciela głównej bohaterki, potem inne niewyjaśnione tragiczne wydarzenia, jest tam też świetnie opisana sama walka z ogniem, no i oczywiście w tym wszystkim przeplata się również wątek miłosny smile. Ogólnie książka fajna, warto po nią sięgnąć, bo czyta się ją bardzo przyjemnie.

494

Ostatnio zaczęłam czytać "Ryzykowne rozkosze" Julie Anne Long.
Podstęp, spisek i moc uczucia w emocjonującej powieści gwiazdy romansu historycznego.
Londyn jest wstrząśnięty. Colin Eversea, niepoprawny uwodziciel i hulaka, ma zostać stracony jako morderca. Jego los wydaje się przypieczętowany. Lecz w ostatniej chwili zostaje uratowany przez tajemniczą piękność... Legendarny urok Colina nie robi wrażenia na Madeleine. Wynajęto ją nie po to, żeby ocalić mu życie, lecz żeby go porwać i Madeleine liczy na sowitą zapłatę. Ale kiedy na jaw wychodzą prawdziwe plany jej zleceniodawcy, porwany i porywaczka muszą wspólnie stawić czoło śmiertelnej groźbie. I namiętności, której żadne z nich nie potrafi się oprzeć...

495

Ola Skubacz napisał/a:

Mężczyźnie Nienawidzą Kobiet w wersji komiksowej. Rewelacja!

To jest coś takiego? Nawet nie wiedziałam, a przepadam za komiksami! :) ostatnio sobie odświeżam Calvina i Hobbesa, teraz mam na tapecie wszystkomówiący tytuł: Atak obłąkanych zmutowanych śnieżnych potworów zabójców :) znacie tę parkę?

496

redwine napisał/a:

ostatnio sobie odświeżam Calvina i Hobbesa, teraz mam na tapecie wszystkomówiący tytuł: Atak obłąkanych zmutowanych śnieżnych potworów zabójców smile znacie tę parkę?

Najśmieszniejszy tytuł z całej serii. big_smile Inne tomy też są fajne - "Zemsta pilnowanych", "Rozwój nauki robi brzdęk" i właśnie "Atak obłąkanych....". smile Brakuje mi tylko tomu "Jukon czeka" i 9-11. Czekam na nowe wydania. To chyba najlepsze komiksy z gatunku - humor. smile

497

Czytam NAŁOGOWO książki...często i gęsto chodzę do pracy niewyspany z racji ślęczenia z nosem w książce po nocach.
W domu na półce leży książka którą skończę dzisiaj czytać po pracy...Alex Kava - "Dotyk zła"...znakomita książka smile

498

50 twarzy Greya

499

Harry Potter i Komnata Tajemnic
Harry Potter i Więzień Azkabanu

500

Od kiedy Cię nie ma...
Gdy trzy przyjaciółki: Rachel, Mariel i Jenny równocześnie zachodzą w ciążę, obiecują sobie, że każda z nich będzie kochać pozostałe dzieci jak własne.
Jednak gdy córka Rachel umiera, kobieta pakuje się i przeprowadza na odległą grecką wyspę, by odnaleźć spokój ducha i odbudować swój świat na nowo. Mimo to nie może zapomnieć o złożonej przed laty obietnicy. Wynajmuje prywatnego detektywa, tajemniczego Johnny?ego Palmera, by na bieżąco informował ją o losach pozostałych dziewcząt. W ten sposób może roztoczyć nad nimi dyskretną opiekę. Ale kto zaopiekuje się samą Rachel w jej nowym życiu z dala od domu?

501

Teraz czytam "Porę na życie" C. Ahern (już prawie przeczytałam) i "Szczerze oddaną" Pekki Hilltunen - ta średnia/niezła co najwyżej, trochę za bardzo rozmyta jak na kryminał, dużo stron, a dużo też nic nie wnoszących, nudniejszych, ale jakoś przeczytam już do końca, najgorsza też nie jest. Mam też parę zaczętych innych książek, będę potem czytała je dalej.

502

"Poskromienie Złośnicy" Wiliama Szekspira

503

Obecnie to: Heather Graham - Zatoka huraganów.
Sheila Warren zniknęła bez śladu. Dane Whitelaw, były agent specjalny, znajduje pod drzwiami swego domu zdjęcie jej ciała, zrobione na jego prywatnej plaży. Na szyi ofiary wyraźnie widać zaciśnięty krawat należący do Dane`a. Agent nie wie, dlaczego ktoś usiłuje skierować podejrzenia właśnie na niego. Kiedy Kelsey Cunningham odkrywa zaginięcie swojej najlepszej koleżanki, natychmiast kontaktuje się z Dane`em - ostatnim kochankiem Sheili mężczyzną, który odegrał znaczącą rolę także w jej przeszłości. Podążając śladami Sheili, razem wkraczają w świat seksu, przemocy i narkotyków. W końcu ciało zostaje znalezione. Dowody niezbicie świadczą o tym, że to Dane jest mordercą. Teraz Kelsey nie ufa już nikomu, zwłaszcza mężczyźnie, którego zawsze potajemnie kochała.

504

Tajemnice Domu Helclów:))))
Profesorowa Szczupaczyńska ma tysiąc spraw na głowie. Musi pamiętać o pulardzie na obiad, nie zapomnieć kupić wina przeciwko cholerze, sprawdzić, czy nowa służąca dobrze wyczyściła srebra. I jednocześnie potwornie się nudzi. Kraków w 1893 roku nie obfituje w atrakcje.
Kiedy więc przypadkiem dowiaduje się, że w słynnym Domu Helclów zaginęła jedna z pensjonariuszek, zaczyna działać. Z wrodzoną dociekliwością ? niektórzy mogliby ją nazwać wścibstwem ? rozpoczyna śledztwo.
Kryminał ?Tajemnica Domu Helclów? to zaskakujący pastisz literatury z epoki, który dowodzi, że w mieszczańskim świecie pani Dulskiej jest miejsce na sensacyjną aferę. Przekorna gra z konwencją, wyjątkowy styl, cięte dialogi i przewrotny portret Krakowa końca XIX wieku. Błyskotliwa powieść Szymiczkowej wdzięk klasycznego kryminału łączy z pyszną satyrą na dawno minioną epokę.

505

Obecnie czytam "Uroczysko" Magdaleny Kordel. Słyszałam kiedyś o tej autorce, ale ciągle miałam inne "rzeczy" do czytania, ale jak tylko zobaczyłam w Matrasie, że w tym roku wznowiono wydanie, to bez wahania ją zamówiłam. Idealna książka na letnie dni, napisana lekkim, przystępnym językiem, pozwala się odprężyć  i zresetować umysł. Będę do niej wracać częściej i koniecznie przeczytam też inne powieści tej autorki, bo jestem po prostu zauroczona sposobem konstruowania przez nią fabuły powieści i tego, w jak cudowny sposób pokazuje nasze Sudety. Polecam bardzo gorąco!

506

Teraz czytam książkę: "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"
Każdy potrzebuje zwierciadła, w którym mógłby się przejrzeć. Pewnie dlatego jedna połowa świata rozgląda się za swoją drugą połową. Paulo Coelho w swojej książce opowiada o spotkaniu dwojga ludzi po latach rozłąki. Miłość, która w nich zasnęła, budzi się powoli, pośród wątpliwości i obaw przed porażką. Aby uwierzyć w drugiego człowieka, należy najpierw uwierzyć w siebie. Żyć w harmonii ze światem widzialnym i niewidzialnym. Odnaleźć prawdziwe oblicze Boga... Ale czy miłość jest w stanie uchronić przed samotnością? Nie zapominajmy, że Bóg ukrył piekło w samym sercu raju.

507

Skończyłam wczoraj "Twarzyczkę" Sophie Hannah (inny tytuł też jest: "Buźka"). Niezła książka, ale brakuje jej moim zdaniem do innej książki autorki, którą czytałam - "Zabójcze marzenia", którą czytałam jako pierwszą autorki, a tą jako drugą. Tamtej dałam chyba 7, tej dam 6. Jest ciekawa, dobrze napisana, ale mniej wciągająca, postaci ciekawe, zwłaszcza Vivianne, David, niemniej później akcja poszło w kierunku, który mniej mi się podobał. Rozwiązanie zagadki niby nieco zaskakujące, ale spodziewałam się czegoś innego, cała książka trochę bardziej dramat obyczajowy dla mnie, a trochę za mało psychologii, która tak ciekawa jest u Sophie Hannah i która w poprzedniej książce, którą czytałam była mocniej rozwinięta. Tutaj tego mi brakowało. Dlatego książka niezła, ale nie więcej, moja ocena 6/10, ale i tak chętnie sięgnę po inne książki autorki.

Nika05, kiedyś czytałam tę książkę. Coelho nie jest moim zdaniem jakiś świetny, ale też nie uważam, że beznadziejny. Ta jego pozycja nawet mi się podobała wink

508

GregPol2456 napisał/a:

Obecnie to: Heather Graham - Zatoka huraganów.

Uwielbiam Heather Graham. Jak wrażenia? Ja czytałam Wyspę i Śmierć na parkiecie - rewelacja.

509

ja na audiobooku mam obecnie Monikę Rakusę "Zona Adama", nawet dobrze się słucha, tylko trochę drażni mnie lektorka wink wieczorem podczytuję sobie "Grona gniewu" bo jeszcze to ze Steinbecka mi zostało, na przemian z Kajko i Kokoszem bo dostałam gigantyczny pakiet w prezencie, wiec czytania mam na najbliższy czas smile

510

Teraz czytam "Walkirie" Paulo Coelho

Jedna z najbardziej osobistych książek Paula Coelho.
Kiedy myślisz o Walkiriach, pomyśl o odwadze. Jak wiele potrzeba odwagi, by zajrzeć w głąb siebie? Jak mocno trzeba uwierzyć, by rozum i serce mogły się pojednać? Jak odróżnić prawdziwą miłość od zauroczenia? W poszukiwaniu swojego anioła Paulo wyrusza z żoną w podróż po pustyni Mojave. Droga okazuje się wyboista i usiana kolejnymi, coraz trudniejszymi pytaniami. Opowieść o potrzebie zaakceptowania własnych słabości, pojednania się z przeszłością, o poznawaniu swoich zalet i umiejętności przyjmowania szczęścia bez poczucia winy. Opowieść o przemianie, którą każdy z nas musi przejść, żeby zrobić krok do przodu.

511

My teraz z Basią remontujemy mieszkanie, tzn. Basia remontuje my czytamy "Basia i remont". A jak dzieciaki zasną to ja biografię Marii Callas podczytuję.

512

Ja uwielbiam biografie i teraz czytam tą Boba Dylana smile

513

Jeśli lubicie taki specyficzny klimat tajemnicy, to kryminał ARCANUS ARCTICA będzie strzałem w dziesiątkę!

514

Michio Kaku -  fizyka rzeczy niezmozliwych.

515

Kupiliśmy ostatnio "Blokopedię Minecraft" - czeka na Mikołajki dla naszego gracza. smile Pięknie wydana, ale to takie kompendium dla graczy więc nic dziwnego. smile

516

ja teraz czytam najnowszą książkę Olgi Tokarczuk. Dostała za nią nagrodę literacką Nike w tym roku. Straszna cegła, ale bardzo mnie wciągnęła.

517

Ja czytam "Shriek: Posłowie" VanderMeera, swoista kontynuację "Miasta Szaleńców i świętych". Przyznaję, momentami bywa ciężka, ale bardzo lubię kreację świata przedstawionego i czarny humor autora. Do tego facet ma niesamowitą wyobraźnię i bawi się stylem - książka jest pisana z perspektywy kobiety jako (jak wskazuje tytuł) posłowie do książki jej brata i jest wzbogacona jego komentarzami. Polecam każdemu kto szuka czegoś oryginalnego wink

518

Czytam teraz "Traumę" Sophie Hannah, bardzo lubię tę autorkę, jej thrillery psychologiczne są intrygujące i często bardzo dobre. Ostatni "Przemów i przeżyj" był wręcz rewelacyjny. Był oryginalny, trzymał w napięciu, zaskakiwał.

519

"Dziewczyna z pociągu" Rewelacja!

520

Pozostawieni.
Co się stanie, gdy nagle znikną tysiące ludzi? Znikną tak po prostu, nie wydarzy się katastrofa, nie będzie żadnego wypadku ani mordercy-szaleńca? Jak poradzą sobie z tym ci, którzy pozostali?
Trzy lata po tajemniczym zniknięciu dwóch procent ludzkości, mieszkańcy Mapleton muszą odnaleźć się w świecie pogrążonym w żałobie. Pogodzić się z utratą ukochanych, sąsiadów, przyjaciół. Nowy burmistrz, Kevin Garvey próbuje tchnąć w nich ducha walki i nową nadzieję, choć również jego własna rodzina rozpadła w wyniku tragicznych zdarzeń. Jego żona złożyła śluby milczenia i dołączyła do sekty religijnych fanatyków, syn rzucił studia i podążył za samozwańczym prorokiem, a córka w niczym już nie przypomina dawnej pilnej uczennicy.

Posty [ 456 do 520 z 929 ]

Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 15 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Co teraz czytacie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024