mojej z ciekawości pytałam i mówila że brała kwas foliowy, zresztą o jego właściwościach było wiadomo od dawna, medycyna sie rozwija i szkoda nie korzystać z wiedzy jaka jest teraz dostępna, kiedy mozna wykluczyć wiele chorób
branie kwasu foliowego w ciąży mija sie z celem
jeśli już to powinno sie zacząć duzo, duzo wcześniej
W ogóle wszelkie hulanki, swawole w mlodosci, alkohol, meczenie organizmu, powodują, że mogą byc problemy z ciążą. w sumie to powinno sie uwazac od malego na wszystko.
a rozpoczecie dbania o siebie w ciąży/tuz przed to juz trochę jest po ptakach
branie kwasu foliowego w ciąży mija sie z celem
jeśli już to powinno sie zacząć duzo, duzo wcześniejW ogóle wszelkie hulanki, swawole w mlodosci, alkohol, meczenie organizmu, powodują, że mogą byc problemy z ciążą. w sumie to powinno sie uwazac od malego na wszystko.
a rozpoczecie dbania o siebie w ciąży/tuz przed to juz trochę jest po ptakach
Kwas foliowy powinno się przyjmować pół roku przed zajściem w ciążę. Czyli profilaktycznie każda z nas powinna brać po jednej tabletce dziennie.
Co mają do rzeczy hulanki i swawole kilka czy kilkanaście lat przed ciążą? Jeśli przykładowo teraz dbam o siebie,odżywiam się zdrowo,unikam używek to jakie znaczenie mają imprezy sprzed np 10 lat?
ano właśnie mają
i nie każda z nas, bo nie każda chce byc w ciąży za pol roku, tudzież w ogole
Ale wypadki chodzą po ludziach ja kwas foliowy biorę pół życia,właśnie profilaktycznie,tym bardziej że ginekolog uświadomił mi że przy tabletkach anty prawie zawsze występuje niedobór tej witaminy.
kwas foliowy dobrze działa ogólnie na układ nerwowy, nie mozna go przedawkować i mysle ze taka profilaktyka to nie zaszkodzi, nawet jeśli ni eplanuje się szybko ciąży, moja mama dostała zalecenia brania kwasu foliowrgo od neurologa
Staramy się o dziecko już pół roku. Zażywam duphaston i folik biorę od 5 miesięcy
sam folik to trochę mało, nie mówił Ci ginekolog zeby jeszcze dha brać, witaminę d3, podobno one też pozytywnie wplywają na płodność
269 2018-08-29 09:22:28 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-08-29 09:48:53)
Ja miałam tak, że przed ciążą brałam spam, ale ona ma nie tylko kwas foliowy, ale tez magez, jod itp i rzeczywiście zaszłam w ciąże szybko więc myślę, że przyjmowanie ich mogło pomoc
Ja przed zajściem w ciążę brałam ovarin, raz dziennie po dwie tabletki. Trzy miesiące przed rozpoczęciem starań o dzidzię. Ovarin ma kwas foliowy, witaminę d i witaminy z grupy b, inozytol i kwas pantotenowy. Zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań. Nie wiem czy dzięki temu czy po prostu tak miało być. Ale przyjmowanie witamin i kwasu na pewno nie zaszkodzi, no a może pomóc. Dodam, że miałam słabe wyniki hormonów i podejrzenie PCOS.
271 2018-09-12 11:14:30 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-09-12 12:08:36)
duzo jest róznych suplementow dla kobiet w ciazy wiec jest w czym wybierac. ja bralam spam. Ma wszystko co potrzebne do prawidlowego rozwoju dziecka i nie trzeba juz zazywac dodatkowo zadnych witamin ani suplementow. Moja ukochana pani ginekolog mi go zalecil wiec mysle ze jest calkiem ok