Mam zamiar zajść w ciążę. Słyszałam ,ze bardzo istotne jest przed planowaną ciążą zażywanie witaminy B9 oraz kwasu foliowego czy ktoś z was moze mi wyjaśnić dlaczego to takie istotne ?
Dobrze jest zażywać kwas foliowy profilaktycznei co najmniej na miesiąc przed planowaniem poczęcia, bo niedobór kwasu foliowego w czasie ciąży może być przyczyną wad wrodzonych płodu w zakresie układu nerwowego(rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, przepukliny mózgowo-rdzeniowe). Kwas foliowy możesz znaleźć w zielonych i kolorowych warzywkach brukselce, brokułach, roślinach strączkowych, kiełkach pszenicy, marchewce, produktach mązcnych i wątróbce.
Tu masz zestaw warzywny pełny kwasu foliowego:pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado. czyli same smakołyki!!!!!!!!!!
Z tego co wiem to witamina B9 to inna nazwakwasu foliowego, związku uzyskanego z liści szpinaku, i często używamy tych nazw naprzemiennie:) podobno zazywanie witaminy B9w czasie ciąży zapobiega (nawet w 60%!) uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu!!!
Przekonałyście nie do tego całego kwasu foliowego Ale po co ta witamina B9 ?
Kwas foliowy to to samo co wit.B9 Ma ona rozne nazwy , rowniez mozna sie spotkac z takimi :folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy, witamina M, witamina B11, witamina Bc;
Post przeniesiony
Dlaczego w ciąży kwas foliowy jest taki ważny ?
Post przeniesiony
Kwas foliowy jest ważny bo bierze udział w powstawaniu kwasów nukleinowych (materiał genetyczny komórek) niezbędnym dla prawidłowego rozwoju dziecka. Kwas foliwy chroni dzidziusia przed rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo - rdzeniową. Kwas foliowy możesz znaleźć w zielonych, pomarańczowych i czerwonych warzywach. Gotowanie i smażenie niszczy tę witaminę.
Post przeniesiony
a tabletki??jak dlugo trzeba je brac przed palnowana ciaza??slyszalam ze 3 mies??
Post przeniesiony
Dodam jeszcze , że kwas foliowy ma wpływ na naszą skórę , oraz to , czy pojawią się ewentualne rozstępy po ciąży.Chociaż ten defekt jest uzależniony genetycznie , to jednak coś w tym jest , bo u mnie zażywanie tej witaminy w ciąży dało bardzo dużo ( brak rozstępów).Niedobór kwasu foliowego sprzyja nowotworom ;(
Wystarczy zażywać jedną dziennie???