Ciąża a kwas foliowy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża a kwas foliowy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Ciąża a kwas foliowy

Mam zamiar zajść w ciążę. Słyszałam ,ze bardzo istotne jest przed planowaną ciążą zażywanie witaminy B9 oraz kwasu foliowego    czy ktoś z was moze mi wyjaśnić dlaczego to takie istotne ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ciąża a kwas foliowy

Dobrze jest zażywać kwas foliowy profilaktycznei co najmniej na miesiąc przed planowaniem poczęcia, bo niedobór kwasu foliowego w czasie ciąży może być przyczyną wad wrodzonych płodu w zakresie układu nerwowego(rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, przepukliny mózgowo-rdzeniowe). Kwas foliowy możesz znaleźć w zielonych i kolorowych warzywkach brukselce, brokułach, roślinach strączkowych, kiełkach pszenicy, marchewce, produktach  mązcnych i wątróbce.

3

Tu masz zestaw warzywny pełny kwasu foliowegosmile:pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado. czyli same smakołyki!!!!!!!!!!

4

Z tego co wiem to witamina  B9 to inna nazwakwasu foliowego, związku uzyskanego z liści szpinaku, i często używamy tych nazw naprzemiennie:) podobno zazywanie witaminy B9w czasie ciąży zapobiega (nawet w 60%!) uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu!!!

5

Przekonałyście nie do tego całego kwasu foliowego smile Ale po co ta witamina B9 ?

6

Kwas foliowy to to samo co wit.B9 smile Ma ona rozne nazwy , rowniez mozna sie spotkac z takimi :folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy, witamina M, witamina B11, witamina Bc;

7

Post przeniesiony

koralina napisał/a:

Dlaczego w ciąży kwas foliowy jest taki ważny ?

8

Post przeniesiony

ninka witaminka napisał/a:

Kwas foliowy jest ważny bo bierze udział w powstawaniu kwasów nukleinowych (materiał genetyczny komórek) niezbędnym dla prawidłowego rozwoju dziecka. Kwas foliwy chroni dzidziusia przed rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo - rdzeniową.  Kwas foliowy możesz znaleźć w zielonych, pomarańczowych i czerwonych warzywach. Gotowanie i smażenie niszczy tę witaminę.

9

Post przeniesiony

czarna napisał/a:

a tabletki??jak dlugo trzeba je brac przed palnowana ciaza??slyszalam ze 3 mies??

10

Post przeniesiony

Jeanne napisał/a:

Dodam jeszcze , że kwas foliowy ma wpływ na naszą skórę , oraz to , czy pojawią się ewentualne rozstępy po ciąży.Chociaż ten defekt jest uzależniony genetycznie , to jednak coś w tym jest , bo u mnie zażywanie tej witaminy w ciąży dało bardzo dużo ( brak rozstępów).Niedobór kwasu foliowego sprzyja nowotworom ;(

11

Wystarczy zażywać jedną dziennie???

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża a kwas foliowy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024