zalozylam ten temat bo chcialabym poznac wasze opinie na temat witamin i kwasu foliowego.czytalam artykul (postaram sie go znalezc) gdzie "stoi napisane jak byk" ze kwas foliowy,witaminy z grupy b,magnez i omega-3 sa bardzo wskazane przy leczeniu depresji.magnez biore juz dlugo,a od paru dni kwas foliowy i wit.b complex.
napiszcie prosze czy macie moze jakies doswiadczenie w tym temacie
niewiem na ile kwas foliowy pomaga w walce z deprecha,ale napewno magnez z B6 pomaga.Kwasy omego ,dobrze brac ale niewiem czy dzialaja na nasza psyche.
Generalnie rzecz biorąc to każdy składnik ma wpływ na naszą psychikę - bo każdy niedobór odbija się na naszym samopoczuciu.
'Dieta ludzi szczęśliwych' to taka, która zawierza dużo magnezu, żelaza i krzemu. Polecane są przy tym inne witaminy, które pomagają przyswajać te składniki - do magnezu wit. B6, żelazo warto łączyć z wit. C (dodatkowo B12 i kwas foliowy - spełniają rolę krwiotwórczą).
Magnez wpływa na nasz układ nerwowy. Zdarza ci się, że drży ci powieka, bądz jakiś mięsień niezależnie od twojej woli? To może być oznaka niedoboru magnezu. Spore ilości magnezu są w kakao (tym ciemnym oczywiście) warto więc jeść gorzką czekoladę.
Żelazo znajdziesz w zielonych warzywach, suszonych owocach (figi), buraczkach, jajku i czerwonym mięsie. Pamiętaj aby przy okazji zjadać witaminę C (zwiększa kilkakrotnie przyswajalność) np. skrop buraczki sokiem z cytryny,tuż po obiedzie zjedz grejpfruta.
Krzem jest w pieczywie z pełnego ziarna czy płatkach owsianych, pokrzywie i skrzypie (polecam herbatkę z pokrzywy z cytryną i miodem ).
Napisałam, gdzie szukać danych rzeczy, bo moim zdaniem lepiej jeść prawidłowo niż łykać suplementy. Chociaż wiadomo, że i tabletki czasem są potrzebne.
no wlasnie,tabletki sa nieraz potrzebne zwlaszcza ze ja nie mam apetytu i praktycznie jadam tylko jeden posilek dziennie - albo obiad na obiad albo obiad na kolacje
Oj to niedobrze.. tabletki mogą tylko pomóc, ale urozmaiconej diety nie zastąpią. Wiadomo, nie zawsze jest czas, żeby przygotować posiłek, ale chwycenie jogurtu do picia rano na drogę czy przegryzanie suszonych owoców w ciągu dnia dużo daje
No i unikać zapychaczy i sztuczności, bo wiele z nich hamuje wchłanianie witamin i mikroelementów.