14letnia córka lesbijka. Co robic? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » 14letnia córka lesbijka. Co robic?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 82 z 82 ]

66

Odp: 14letnia córka lesbijka. Co robic?

nie rozumiem jak można tak krzywdzić dziecko. córka nic złego nie zrobiła. w tym wieku zaczyna się fantazjować o seksie, myśleć o nim. to jest element dojrzewania ludzkiej seksualności. to co pani uczyniła, wzbudzanie wstydu w córce, karanie za zainteresowaniem seksem, może się w przyszłości bardzo źle odbić na jej życiu seksualnym.
i nie ma co od razu używać stwierdzenia "lesbijka". to znacznie za wcześnie by stosować to słowo. zresztą fantazjowanie o seksie z osobą tej samej płci nikogo nie czyni homoseksualnym.

Zobacz podobne tematy :

67

Dziewczyny! kochane dziewczyny! a u mnie wszystko dobrze smile Przyjechałam dziś do domu około 19, już na wejściu poczułam, że coś się święci. W domu - błysk (córka często sprząta aby mnie udobruchać ), a ona sama też taka jakaś.. Cieszyła się, że oddałam jej telefon (bo zostawiłam jej go wcześniej na biurku wraz z krótkim liścikiem). Porozmawiałyśmy sobie, nawet delikatnie się popłakałyśmy. Jej koleżanka przekazała mi swoje przeprosiny za to że się rozłączyła.

Czułam, że jej zależało na rozmowie i na mojej akceptacji... czuję jak mnie kocha, a to dla mnie najważniejsze.
Na koniec powiedziała, że mogę czytać jej SMSy, bo już nic mnie nie zdziwi. Ja jednak 10 razy się zastanowię czy chcę wiedzieć co w nich jest. Chociaż wszystko jest możliwe, a ja należę do tych co lubią sprawdzić ...

Przyjaźnić się jednak nie przestaną. Już widzę jak pisze SMSy, prosiłam tylko, żeby się szanowała we wszystkim co robi.

smile

68

a ja uważam że twoja córka zwyczajnie szuka tożsamości
w tym wieku nic nie jest czarne lub białe
to jest naturalne
twoja córka po prostu szuka , próbuje , sprawdza , sama nie wie kim jest
twoje zadanie to pomóc jej odszukac własciwą siebie , wierzę że wam się uda:):)

69

Ok, zwrot honoru za jedno- pani ukarała córkę za nieposłuszeństwo. Nie za dojrzewanie. Bez przesady.
To trudny temat, nalezy do niego podejsc ze spokojem.

Moja mama wypowiedziala sie apodyktycznym tonem, ze to 16latka wodzic musiala 14latke za nos, naklaniac ja do pisania tego i ona jest winna. I ze ona by uciela wszelkie kontakty, zabrala kompa na dlugo, porozmawialaby z dziewczyna tamta i jej rodzicami takze.

Modle sie by nie byc taka jak moja matka.
Zajebisty przyklad- pokaz swojemu dziecku ze jest glupie, naiwne, na dodatek nie ma prawa do prywatnosci, intymnosci i osmiesz ja gdzie sie tylko da, jak sie tylko da.

70

w_szoku_jestem,
cieszę się, że dogadałyście się z córką. smile

Jeśli wiesz, że lubisz kontrolować, to trzymaj tę ochotę na bardzo krótkiej smyczy i uważaj, by Ci się nie wymsknęła z dłoni. Uwierz, można nad tym zapanować, jeśli się chce.

71

w_szoku_jestem napisał/a:

Wielokropku, bardzo Ci dziękuje za słowa wypowiedziane w mojej sprawie. Tu się zgadzam, że trzeba teraz czasu. Z mężem umówiliśmy się, że on w ogóle się nie wtrąca i nic nie będzie córce na ten temat mówić. Mieliśmy tez pomysł wysłać córkę do kina z synem kolegi męża, może zakochaliby się w sobie? Tylko ja się boję wpaść z deszczu pod rynnę, że córka zacznie eksperymentować seks z chłopakiem, a potem nam powie, że sami tego chcieliśmy.

Wiesz co nie znam sie na wychowywaniu dzieci ale to juz chyba lekka przesada. Co koles ma ja "uzdrowic"? Ale przeciez z nia nie jest zle. Zamiast znajomosci i listownej korespondencji proponujesz jej jako alternatywe realnego, napalonego malolata ktory w rzeczywisctosci moze o wiele wiecej krzywdy zrobic? Coz, przez listy corka w ciaze nie zajdzie. Ale jak chlopak okaze sie draniem to nie dosc ze psychicznie okaleczy ci dziecko to jeszcze uczyni przedwczesnie babcia. Rzeczywiscie z deszczu pod rynne smile

72

w_szoku_jestem - brawo smile

73

w_szoku_jestem napisał/a:

Dziewczyny! kochane dziewczyny! a u mnie wszystko dobrze smile Przyjechałam dziś do domu około 19, już na wejściu poczułam, że coś się święci. W domu - błysk (córka często sprząta aby mnie udobruchać ), a ona sama też taka jakaś.. Cieszyła się, że oddałam jej telefon (bo zostawiłam jej go wcześniej na biurku wraz z krótkim liścikiem). Porozmawiałyśmy sobie, nawet delikatnie się popłakałyśmy. Jej koleżanka przekazała mi swoje przeprosiny za to że się rozłączyła.

Czułam, że jej zależało na rozmowie i na mojej akceptacji... czuję jak mnie kocha, a to dla mnie najważniejsze.
Na koniec powiedziała, że mogę czytać jej SMSy, bo już nic mnie nie zdziwi. Ja jednak 10 razy się zastanowię czy chcę wiedzieć co w nich jest. Chociaż wszystko jest możliwe, a ja należę do tych co lubią sprawdzić ...

Przyjaźnić się jednak nie przestaną. Już widzę jak pisze SMSy, prosiłam tylko, żeby się szanowała we wszystkim co robi.

smile

Fantastycznie. smile

74

Sorry nie doczytałam wszystkich postów, może ktoś już coś o tym pisał. Czy wolałabyś by podobnej treści smsy córka wymieniała z chłopakiem? 14 lat to właśnie ten wiek. To okres w którym dziewczęta zaczynają się poważniej interesować seksem. Co możesz zrobić? Kochać. Tłumaczyć,  wyjaśniać, i akceptować. Amen.

75

rudamarchewka napisał/a:

Sorry nie doczytałam wszystkich postów, może ktoś już coś o tym pisał. Czy wolałabyś by podobnej treści smsy córka wymieniała z chłopakiem? 14 lat to właśnie ten wiek. To okres w którym dziewczęta zaczynają się poważniej interesować seksem. Co możesz zrobić? Kochać. Tłumaczyć,  wyjaśniać, i akceptować. Amen.

Ja jeszcze się nie interesowałam raczej, chociaż zwracałam już uwagę na dziewczyny. Może inaczej, interesować to tak, ale nie myślałam jakoś na poważnie, że ja mogę. I co do tematu to właściwie trochę mnie zdziwił ten wiek, może teraz jednak szybciej się dojrzewa wink

76

Bardzo się cieszę że wszystko sie układa.Śledze ten wątek od początku i jestem dumna z ciebie!
Gratuluje

77

Super, że znalazłyście porozumienie i nie zareagowałaś impulsywnie jak wiele matek w tych czasach! smile Oby wasze relacje były coraz lepsze.

78

moze nie mam dzieci ale widze jak dzisiejsza mlodziesz sie odnosi do siebie jakie hasla rzucaja ile w tym wulgaryzmu podtekstow seksualnych i brutalnych......ale sam fakt ze corka szczerze opowiedziala co ja laczy z ta dziewczyna to naprawde duzo i fakt ze sie zawstydzila to ze naprawde duzo znaczy bo wie ze slowa jakie padly w tych smsach byly o nieprawidlowej tresci....ale watpie by umawianie ja z synami znajomych cos pomoglo to takie wymuszane randki a takie sa najgorsze bo wtedy chce sie robic wszystko byle tylko nie tak jak ktos karze-jedna z oznak buntu....
zgadzam sie ze jej zachowanie a przynajmniej smsy sa szokujace ale skoro w dzisiejszych czasach 13 chodza ciezarne to 14latka ktora poznaje swoje cialo na odleglosc z inna dziewczyna choc odrobine daje odetchnac....w jej ciele i psychice zachodzi teraz wiele zmian i ona probuje sie odlalezc...jest jeszcze zagubiona a swiat w jakim zyje -rowiesnicy szkola ,rozne portale internetowe robia jej dodatkowy metlik w glowie......a i moze tak byc ze corka nie ma zbyt wielu przyjaciol w szkole czuje sie jak czesto w tym wieku odrzucona i niezrozumiana a ta 16latka pokazala jej ze ktos sie nia interesuje ze jest dla kogos wazna(i prosze nie mysl ze obwniam Cie ze nie posiwecasz czasu jej ale wiesz w tym wieku tak jest ze obecnosc rodzicow najmniej sie spostrzega)ktos jej pokazal ze ja kocha az w koncu nakrecil do takich spraw dlatego Twojej corce sie wydaje ze kocha ta 16latke...moze w srodowisku tej drugiej to bardziej normalne moze obraca sie wsrod starszych kolegow i kolezanek i takie slownictwo to dla niej codziennosc-wierz mi poznalam takich ludzi-i aby sama sie podniecac zaproponowala taka zabawe Twojej corce.....Twoja corka musi zrozumiec ze nie na tym polega milosc nie na samym stosunku a tym bardziej w postaci wulgarnej i ze cieplo i akceptacje jako osoby a takze kompelenty nie tylko tak znajdzie...moze poprostu brakuje jej poczucia ze jest wyjatkowa i ze jest atrakcyjna nastolatka .....i wlasnie w tym jej powinnas pomoc

nie chce sie tu jakos przechwalac wiedza bo takowej nie mam ...dziec tez nie mam ale pisze z wlasnego poniekad przykladu.....jestem mloda jeszcze i nie tak dawno (;p powiedzmy)jeszcze nastolatka i poznalam starszego od siebie chlopaka przez internet omamil mnie wlasnie w ten sposob pokazal ze jestem atrakcyjna,tez byly takie smsmy pozniej spotkanie a pozniej dostalam kopa w dupe ze tak powiem i teraz wiem ze bylo to zle i drugi raz bym tego nie zrobila a pisze to bo moze Twoja corka ma ten sam problem a niekoniecznie sie musi tak skonczyc jak u mnie bo ona ma Ciebie a moja mama dowiedziala sie po fakcie...

79

Cieszę się że wam się polepszyły stosunki. Mam jednak nadzieję że spojrzysz na to wszystko jak na w pewien sposób nauczkę. Pamiętaj, że twoja córka jest świetna, ponieważ jest twoją córką, i tak ma się czuć dzięki tobie między innymi. Kwestie seksualne to jakby głębokie i nie do końca zbadane morze, szczególnie dla młodych nastolatek. Niektórzy swoją orientację okrywają bardzo wcześnie, a inni później, nawet gdy mają lat 50. Mam tylko nadzieję że twoja córka nie będzie miała po tym wydarzeniu traumy i w przyszłości problemów ze związkami (np biorących się ze wspomnianego wstydu jaki odczuła gdy jej matka się dowiedziała). Na twoim miejscu starałabym się pamiętać o tym, że tolerancja najważniejsza okazuje się w stosunku do własnych dzieci. Więc nieważne czy to co się wydarzyło było tylko fazą, czy też jej autentyczną orientacją seksualną, musisz spróbować się to rozumieć i akceptować. Miłość bezwarunkowa jest jedną z najważniejszych rzeczy w relacji matka-córka. Tego właśnie dziewczyna potrzebuje. Inną sprawą jest to, że rozumiem to jak możesz się martwić o to że się nie będzie szanować, że prowadziła zbyt rozpustne rozmowy z tą dziewczyną. Musisz wiedzieć że na twoją córkę wpływa milion rzeczy - ty, jej rodzina, jej znajomi, media, otoczenie, trendy. Czasem trudno to kontrolować, więc mam nadzieję że będziesz i jesteś silna : żeby pokazać jej, że jesteś pewna swego jeśli chodzi o szacunek którym człowiek powinien sam siebie darzyć. Trochę jak bycie dla niej dobrym przykładem. Pamiętaj o szczerości, rozmowach. Jeśli wiesz dokładnie co cię zaszokowało w tym wszystkim - powiedz jej to, zobaczy że jej ufasz, i też będzie ci coraz bardziej ufać. Zobaczysz, mimo że twoja córka ma jedynie 14 lat, też już trochę wie. Dzięki dobrej relacji nauczy się dużo od ciebie, ale i ty będziesz mogła nauczysz się czegoś od niej.

80

Krew się we mnie zagotowała. Jak można wejść z butami w intymność własnej córki?! Jak Ona miała się poczuć? Miała cię przeprosić za to, że ma zupełnie normalne fantazje seksualne?! Jeszcze zabranie komórki, internetu, ale przede wszystkim PRAWA DO INTYMNOŚCI. To co zrobiłaś wg mnie to komletne naruszenie granic. Tak jak moja matka dewotka: dla niej zawsze seks równał się z niemoralnością i ochydą. Robisz to samo swojej córce. Ja swoją matkę znienawidziłam, chcesz tego samego dla siebie?

81

Witam.  Mam taki sam problem.  Moja córka 14 lat wczoraj wróciła od swojej kolezanki z "malinkami" na szyji.Przedstawiła ja nam jakiś czas temu i po jej wyjściu powiedziała mi ze ona jest lesbijka. Dziś rano powiedziała ze ja kocha.Ja kontroluje jej telefon regularnie w jej obecności i mam nadzieje .że ona ma do mnie zaufanie. Moim zdaniem osoby które krytykowaly mamę za przeglądanie tel nie sa rodzicami lub nie bardzo sie interesują swoimi pociechami . Niestety teraz nie wiem co zrobić.  Tak, zaakceptować ale jak ?  To nie ja będę miała problem tylko ona bo ludzie są tolerancyjni tylko wtedy jak to ich nie dotyczy. Jak pomóc jej i sobie bo mój mąż twierdzi ze to są takie próby dorastania. A ja silna i zawsze podpora dla wszystkich teraz nie wiem co robić.!!!!!!!!!!!!!!!!

82 Ostatnio edytowany przez ruda102 (2016-05-15 19:06:55)

Nie histeryzować, to raz. Wziąć parę głębokich wdechów i się uspokoić. Nie zdiagnozowano u niej żadnej śmiertelnej, nieuleczalnej choroby, nie przydażyła się jej żadna tragedia.

Może mąż ma rację i córka tylko eksperymentuje. Może rację masz ty i faktycznie ona już upewniła się co do swojej orientacji i wam to przekazała. Tak czy siak, jedyną opcją na ogarnięcie tej sytuacji jest spokój.

Funkcjonują grupy wsparcia dla rodziców po comming-oucie ich dzieci - poszukaj w internecie, może taka grupa spotyka się gdzieś w twojej okolicy - uzyskasz tam potrzebną pomoc. Poszukaj też forów i stron internetowych dla takich społeczności, tam też możesz znaleźć osoby, które pomogą ci odnaleźć się w tej sytuacji.

Tolerancja ludzi jest bardzo różna - ludzie potrafią lesbijkę zbluzgać, ale też skwitować takie wyznanie krótkim "Aha. Spoko." Sporo zależy od waszego najbliższego środowiska, jej szkoły, bliskich. Jeśli ty i twój mąż będziecie dla córki wsparciem, to pomożecie jej się zmierzyć z każdą ewentualną krzywdą.

Co do telefonu - jako nastolatka najpoważniejszą kłótnię z mamą miałam z tego powodu, że przeglądała mój telefon. To mocno zachwiało naszymi relacjami. Rodzice powinni zrozumieć, że inwigilacja to nie to samo co zainteresowanie czy normalna kontrola. Można dziecku wielu rzeczy zabronić, można domagać się przedstawienia znajomych, można zablokować dostęp do określonych stron internetowych - trzeba rozmawiać. To wszystko z troski. Ale dlaczego grzebie się w telefonie dziecka? - bo mu się nie ufa. Przecież, jakby się ufało, wystarczy zapytać. Jeśli dziecko kłamie, to po prostu porażka wychowawcza rodziców (nie wszystkie nastolatki kłamią). Nie da się jej jednak naprawić, robiąc coś, co rujnuje zaufanie jeszcze bardziej. Mam wrażenie, że rodzice tego nie rozumieją, bo za ich czasów komórek zwyczajnie nie było. Sekrety zdradzało się koleżankom w rozmowach w cztery oczy a nie smsem. Albo trzymało się je w pamiętniku czy we własnej głowie.

Posty [ 66 do 82 z 82 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » 14letnia córka lesbijka. Co robic?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024