Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 242 ]

131

Odp: Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny?

Często zdarza się tak , że te drogie pierścionki wcale nie są takie piekne , i że ładniejsze znajdzie się o wiele wiele taniej. Ale cóż niektórzy patrzą na cene a nie na wygląd.

Zobacz podobne tematy :

132

Według mnie cena NIE MA znaczenia. Pierścionek to symbol który dostajemy od naszych mężczyzn na dowód miłości.. gdy mój |M| pragnął mi się oświadczyć wypytywał troszkę mnie,rodzinę i wiedział że nie chce nic drogiego.. wolałabym jakiś skromny pierścionek i żebyśmy jakoś ten wieczór czy weekend spedzili razem a nie wydawanie tyśiecy na absurdy, tymbardziej iż nie lubię chodzić w biżuterii najzwyczajniej poprostu mi przeszkadza a w złotej np.to już wogóle. Od swojego narzeczonego dostałam pierścionek ze złota ale białego z pieknym serduszkiem z diamencików,szczerze nie orientuję się w cenie, nawet nie sprawdzałam. Ale gdy spytałam "kochanie, nie wydałeś na niego tysięcy:x, odpowiedział : tysięcy nie, nie martw się". Ciągle powtarzał że nie chce mi kupić jakiegoś badziewia, taniochy itp itd. ale szczerze mówiąc to wystarczyłby mi jakiś z sklepu typu Rossmann czy Douglas za 30zl. wink.

|Pieniądze szczęścia nie dają. Tak jak i pierścionek, szczęścia nie da, to tylko symbol| - według mnie, ale oczywiście opinie są podzielone na ten temat wink.

133

ja ucieszyalbym sie nawet z pierscionka z kinder-niespodzianki jeśli byłby od niego smile poza tym mam obawy co do noszenia czegoś tak kosztownego na palcu.. wiem że niezdejmuje sie go ale i tak bała bym się Xd

134

Nie liczy się cena, ale osoba, od której go dostaniemy. Chociaż przyznam, ze mi marzy się złoty pierścionek. smile Ale w jakiejś rozsądnej cenie, kilkaset zł, bez diamantów itp. Takie moje marzenie, ale przecież nawet z takiego za 20 zł tez bym się ucieszyła smile.

135

Mój zaręczynowy jest bardzo subtelny ale od pierwszego zobaczenia zakochałam się w nim. Najważniejsze jest dla mnie to, że jest on oznaką TŻ miłości do mnie. Teraz to już mam naprawdę diament na palcu:D

136 Ostatnio edytowany przez McMiodek (2013-03-28 11:46:04)

Bez jaj. Mój mężczyzna deklaruje, że wybrał mnie na osobę, która z założenia z nim ma wędrować przez życie, chce, bym to ja była zawsze u jego boku, oficjalnie deklaruje swoją miłość i chęć wspólnego radzenia sobie z kłopotami i dzielenia radościami, daje mi niejako widoczny dowód, ze tak jest, a  ja mam lecieć i sprawdzać ile kosztuje? Zwyczajne chamstwo i tyle, moim zdaniem to dowód na to, na co tak naprawdę liczy i co jest ważne dla samej kobiety. Wysoka cena pierścionka nie gwarantuje, że miłość będzie trwalsza,a przyszłe życie będzie piękniejsze, łatwiejsze i usłane różami. 
Ja nie wiem, ile kosztował mój pierścionek i nie zależy  mi na tym, żeby się dowiedzieć.

Nie gardzę osobami, które wydają majątek na pierścionki, ale też nie gardzę osobą, którą stać na coś tańszego. Każdy orze jak może, a w miłości cena nie gra roli.

Poza tym, jeśli ludzie planuja wspólne życie, to raczej się znają. Nie sądzę, żeby facet sprawił dziewczynie pierścionek jaki jej się nie spodoba, z reguły faceci sami podpytują, jaki ma być.

Chyba, że gość jest kompletnym sknerusem, który ma zupełnie inne wartosci (albo ich w ogóle nie ma) i inne zapatrywania na przyszłe życie niż partnerka... ale w tym wypadku to raczej wierzchołek góry lodowej i zastanawia mnie sens przyjmowania pierścionka tongue

137

Jaga Baba07 napisał/a:

Lecz uważam, że jeżeli facet chce, abym została jego żoną, powinien się "postarać".
Tani pierścionek oznaczałby dla mnie, że chłopak mnie nie ceni, poszedł po najmniejszej linii oporu.
Poza tym myślę, iż każda dziewczyna w pewnym momencie swego życia zaczęła wyobrażać sobie, jak będą wyglądały jej zaręczyny, ślub.
Na pewno pierścionek w tych wyobrażeniach nie był z Rossmana.

Też tak uważam, choć kiedyś miałam inny pogląd na sam fakt zaręczyn. Mówią że pierścionek zaręczynowy powinien kosztować dwie wypłaty wink
Kiedyś wydawało mi się  że pierścionek z odpustu też byłby dobry bo przecież sama deklaracja chęci spędzenia życia razem to już prawie że skarb. Ale dojrzewając do pewnych życiowych kwestii zmieniałam zdanie i kiedy to zanosiłam mój pierścionek zaręczynowy do "odnowy" i zobaczyłam ile mój narzeczony na niego wydał byłam wściekła!!! Mój pierścionek na całe życie był 3 razy mniej warty od jego x-boxa a co za tym idzie, jego potrzeby były cenniejsze od moich.

Więc kochane nie tak do  końca z tą romantycznością. Oświadczyny oświadczynami, ale czyny czynami.

138

mirella napisał/a:

Ale dojrzewając do pewnych życiowych kwestii zmieniałam zdanie i kiedy to zanosiłam mój pierścionek zaręczynowy do "odnowy" i zobaczyłam ile mój narzeczony na niego wydał byłam wściekła!!! Mój pierścionek na całe życie był 3 razy mniej warty od jego x-boxa a co za tym idzie, jego potrzeby były cenniejsze od moich.

Taa. Pewno kochałby Cię dwa razy mocniej, gdyby dwa razy więcej kasy wydał na pierścionek.
No a Ty go teraz zapewne kochasz o tyle mniej, ile wynika z różnicy pomiędzy ceną xboxa i pierścionka tongue

139

dorota.f napisał/a:

Taa. Pewno kochałby Cię dwa razy mocniej, gdyby dwa razy więcej kasy wydał na pierścionek.
No a Ty go teraz zapewne kochasz o tyle mniej, ile wynika z różnicy pomiędzy ceną xboxa i pierścionka tongue

No pewnie że tak. tongue

140 Ostatnio edytowany przez asertin (2013-07-11 16:24:34)

Nigdy nie miałam parcia na brylanty. Mam piękny ( dla mnie ) pierścionek, bynajmniej nie z brylantem i jak na niego patrzę to nie zamieniłabym go na żaden inny. Kwestia kosztów - każdy wydaje tyle ile może, na ile go stać. Skąpstwa jednak nie popieram. To znak miłości i pamiątka na całe życie, więc jeżeli ktoś wydaje więcej na ubrania czy pierdoły, a żal mu na ładny pierścionek dla przyszłej żony to coś jest nie halo.

141

Każdy kupuję taki na jakiego go stać. Dla mnie może być za 5 zł...chodzi o to by był dany od serca smile

142

Ja zawsze powtarzałam, że nie chcę nic wyszukanego - teraz są modne takie "powykręcane" pierścionki z łączonym złotem itd... Moda zawsze przemija a klasyk zostanie klasykiem (tak jak "mała czarna" wink ). Jedyną prośbą było białe złoto bo żółte jakoś mi się nie podoba...
Fakt - dostałam prześliczny pierścionek, klasyczny, z jednym diamentem (mój M. dostał później po uszach za wielkość tongue )

Moim zdaniem liczy się uczucie - pierścionek jest  symbolem, ale to nie zmienia faktu, że jest tylko rzeczą.

143

asertin napisał/a:

Skąpstwa jednak nie popieram. To znak miłości i pamiątka na całe życie, więc jeżeli ktoś wydaje więcej na ubrania czy pierdoły, a żal mu na ładny pierścionek dla przyszłej żony to coś jest nie halo.

I chyba właśnie o to w tym chodzi - jeśli ktoś kupuje niedrogi pierścionek z czystego skąpstwa, to ten gest raczej nie wskazuje na chęć podkreślenia wyjątkowości osoby obdarowanej. Jeśli jednak na inny go po prostu nie stać, to przecież nie ma sensu robić czegokolwiek na pokaz. Jednym słowem dobrze byłoby, aby cena pierścionka odpowiadała możliwościom narzeczonego, ale przede wszystkim powinien być to symbol miłości, szacunku i oddania, bo kiedy wszystkie te wartości przekładamy na pieniądze, to mnie to zwyczajnie nie przekonuje.

144 Ostatnio edytowany przez cisowianka (2014-06-24 19:16:27)

Ja juz jestem po zaręczynach big_smile wybrałam sobie sama, bałam sie troszke ze nie wpadnie mój luby w mój gust wink jest z rubinem (czerwone oczko) oraz cyrkonie w okol. Kosztowal jakoś nie całe 600 zl. Mój facet oczywiście chcial kupic z diamencikiem, ale cóż ja uparta bylam i mówię ze ja chce TEGO a nie TAMTEN. Ale doszliśmy do porozumienia i na pierwsza rocznicę slubu kupi mi taki jaki chce czyli z diamencikiem. Mój powiedział wprost ze ma 2 tys na pierścionek, zebym nie martwila sie o kase. Ale ja chcialam z rubinem wink kocham takie pierścionki.
Ten pierścionek pokazuje moja indywidualność, jaka jestem osoba . Kolor czerwony który uwielbiam i który wlasnie pokazuje jaka jestem osoba.

145

tak czytając watek spytałam meza ile dal za pierścionek zaręczynowy dopiero teraz po ponad 10 latach:) jakos wcześniej nie pomyslalam nawet by zapytać:) to tak w srodku puli ale jestem mile zaskoczona bo dużo kasy wtedy nie zarabiał wiec musiał jakiś czas oszczędzać a to się docenia
choć miałam dwa od niego ale to już inna historia:) ten drugi już srebny plus kolczyki

nie jestem fanka wydawania nie wiadomo ile pieniędzy na jeden pierścionek, zależy na co kogo stać

146

Nie chciałabym pierścionka z cyrkonią, nie lubię syntetycznych kamieni, ale to nie znaczy że pierścionek miałby być drogi. Mógł by być srebrny np z malachitem bo kocham ten kamień, ale fajnie żeby był robiony ręcznie a nie odlewany, nie lubię odlewów i w ogóle ze mną jest problem bo z zawodu jestem złotnikiem jubilerem i wydziwiam ;p

No chyba że facet byłby bogaty, a kupiłby pierścionek za 100 zł to byłoby już dziwne.

147

Nie wymagałam żeby byl drogi, pewnie bym go nie nosiła tylko pewnie na imprezy rodzinne ze strachu ze cos mu sie stanie smile tym bardziej ze juz mialam przygodę z tym zaręczynowym, wsadziłam rękę tam gdzie nie powinnam i co sie stało? Oczko wyleciało razem z klamerką. Płacz, lament. Mój juz mówi kupie Ci nowy, a ja nie chce bo chce ten ! Zaniosłam do jubilera do naprawy, noi facet mówi ze jak tak dalej będzie to w ciągu roku nie będę miec oczek smile kazdy pierścionek zloty czy inny jest delikatny na mechaniczne uderzenia. Naprawa kosztowala mojego lubego jakieś niecale 100 zl. A co by bylo jakby diament mi wylecial ? Nie chce nawet o tym myslec heh

148

Mój był chyba dość drogi, bo z XIX wieku. Kupiony za granicą. Nawet nie chcę myśleć ile kosztował.

149

Gdyby sam wybierał myślę ze byłby drogi, bo tak wypada bo to jedyny, bo to zaręczyny itp. A ze razem wybieraliśmy, bardziej ja to on rzadzic sie nie mógł. Wybrałam taki jaki chcialam. Nie szukałam najtańszego ani bardzo drogiego. Wybierałam taki co mi sie podoba, cena nie przejmowałam sie. A ze byla przyzwoita to sie bardzo ciesze.

150

Dla mnie liczy się oprawa całego wydarzenia , jak to zostanie zorganizowane , pierścionek nie jest jakoś bardzo ważnny. miłe wspomnienia zostaną na zawsze , a palec "zgrubnie" i co z pierścionka? wiadomo można dolać złota/srebra , ale tak czy siak dla mnie ważniejsze jest to jak zostaną zaręczyny zorganizowane niż ile kosztował pierścionek wink chociaż kilka moich koleżanek po zaręczynach pobiegło do jubilera żeby wycenił lub chodziły i sprawdzaly gdzie ile taki kosztuje wink

151

Widzę że temat jest bumpnięty więc korzystając z okazji zapytam o coś co mnie w sumie od jakiegoś czasu zastanawia. Czy u was, waszych znajomych, rodziny i tak dalej ten cały pierścionek zaręczynowy i/lub zaręczyny mają miejsce tylko wtedy gdy para planuje ślub ( kościelny, cywilny lub oba ) czy także wtedy gdy zamierzają żyć na kocią łapę / w wolnym związku / bez tych ślubnych ceregieli? Jak to u was wygląda?

152

Ja wzięłam ślub bo chcieliśmy, ale jeśli bym nie chciała to nie przeszkadzałoby mi, że jesteśmy zaręczeni, a ślubu nie będzie.
Nie wiem dlaczego masa kobiet traktuje zaręczyny jako wstęp w ślubną gorączkę. Dla mnie to kolejny etap. Deklaracja miłości i chęć uczynienia kobiety 'tą właściwą/jedyną' bez konieczności formalizowania.

Ale nieee, jak dajesz pierścionek to znaczy, że nazajutrz trzeba jechać wybrać obrączki i zaklepać salę.
Taka trochę desperacja ze strony kobiet.

Aha, a jeszcze większy cyrk jak laska dostanie pierścionek, ot tak- jako zwykły prezent, a lata po koleżankach ucieszona, że facet się zdeklarował.
To już w ogóle śmiech na sali. wink

153

Nataluszek napisał/a:

Ale nieee, jak dajesz pierścionek to znaczy, że nazajutrz trzeba jechać wybrać obrączki i zaklepać salę.

Afuj.

154

A w ogóle to ten pierścionek musi być? Nie da się bez niego?
Póki go nie ma na palcu to facet nie czuje się "związany"?

155

Iceni napisał/a:

A w ogóle to ten pierścionek musi być? Nie da się bez niego?
Póki go nie ma na palcu to facet nie czuje się "związany"?

Czy ja wiem? Wydaje mi się, że dla faceta całe te zaręczyny i wręczanie pierścionka, to głównie, a może przede wszystkim, wyjście naprzeciw oczekiwaniom kobiety, bo dla niego samego niewiele to zmienia. To raczej kobiety mają z tym problem.
Z drugiej strony, kiedy sobie przypomnę mnie i mojego męża, to ja zupełnie nie miałam parcia ani na zaręczyny, ani na pierścionek, ani tym bardziej na ślub. To była jego inicjatywa, ośmielę się nawet stwierdzić, że to on dzięki temu poczuł się lepiej.

156

Metyl, co fuj?
Jakieś niemiłe doświadczenia w związku z tym co napisałam?

Jestem akobieca, czasami po prostu nie rozumiem kobiet.
Dla mnie pierścionek bynajmniej nie oznaczał, że związałam się na zawsze i że mam odwalać szopki z organizacją ślubu.
Jakby nie było to była jego, a nie moja decyzja. Mi pozostało się cieszyć i nie snuć planów 'na zaś'. smile

157

Afujem jest dla mnie takie jaranie się pierścioneczkami i tym że dla wielu osób jest to równoznaczne z 'zaklepaniem' sobie danej osoby do grobu i / lub ślubem i całym tym bałaganem z tym związanym. smile

158

Właśnie dlatego nie rozumiem ''bab''... big_smile

159

Metyl napisał/a:

Widzę że temat jest bumpnięty więc korzystając z okazji zapytam o coś co mnie w sumie od jakiegoś czasu zastanawia. Czy u was, waszych znajomych, rodziny i tak dalej ten cały pierścionek zaręczynowy i/lub zaręczyny mają miejsce tylko wtedy gdy para planuje ślub ( kościelny, cywilny lub oba ) czy także wtedy gdy zamierzają żyć na kocią łapę / w wolnym związku / bez tych ślubnych ceregieli? Jak to u was wygląda?

No u mnie to raczej pary, które chcą wziąć ślub. Nie muszą od razu po tym zaklepywać sali, bez przesady, ale też nie tak, że pierścionek zaręczynowy, ale bez chęci brania ślubu w ogóle. Jak bym nie chciała ślubu, to bym mogła dostać pierścionek, ale wtedy moim zdaniem to zwykły pierścionek, nie zaręczynowy, bo dla mnie zaręczyny to jest symbol, wstęp do ślubu jednak. Jak mówię nie od razu, by brać ślub, nie musi tak być, że zaraz od razu termin i już, ale że już plany ślubne i chęć są. Sama jednak chcę ślubu, mój partner też, więc jak w przyszłości (bo teraz jeszcze nie planujemy) będą zaręczyny to będą one wstępem do ślubu. Teraz żyjemy na kocią łapę jakby nie patrzeć prawie 6 lat, ale nie mieszkamy jeszcze razem i po prostu układamy sobie życie, chcemy oboje zarobić, by mieszkać razem, by mieć ślub taki jaki chcemy, by wejść samodzielnie w przyszłość wspólną smile Wtedy jak najbardziej będą zaręczyny, ślub, teraz ja jeszcze nie pracuję, więc po prostu muszę znaleźć pracę, by tę przyszłość układać, bo wiadomo, z jednej pensji trudno. A potem będzie ślub, dziecko i inne smile Tak że u nas życie na kocią łapę na całe życie to nie, ślubu chcemy, może być i po 10 latach, jak nam dłużej zejdzie z usamodzielnieniem się, ale musi być, więc zaręczyny to będzie wstęp. Ślub wiele ułatwia i jest dla nas ważny - nawet cywilny.

Pozdrawiam smile

160

Co wybrać ciekawszy pierścionek z próby 333 czy  znacznie cieńszy i nie firmowy z próby 585,  jubiler który je robi oczywiście zachwalał  ten z 585 ,  powiedział też że te 333 są jednorazówkami i nie warto kupować, ja jednak mam ograniczony budżet do minimum, i nie wiem co wybrać

161

Chodzi o gest a nie o próbę zlota. Szczerze sama nie wiem jaka jest proba mojego pierścionka aż zaraz zerknę ... Chwila. Juz mam proba 585 , mój jest dość masywny noi nie firmowy tylko kupiony w sklepie jubilerskim. Nie żaden apart czy kruk.

162

Próba 333 czy 585 to oznaczenia zawartości czystego złota w stopie, z którego wykonany jest pierścionek.
Sama tydzień temu wybierałam swój zaręczynowy pierścionek i ważniejsze dla mnie było to jak on wygląda na mojej ręce niż to jaką ma próbę.
Znalazłam jeden śliczny, cieniutki, klasyczny z jednym oczkiem, klasyczny i subtelny, jednak na mojej dłoni wyglądał okropnie, jak po młodszej siostrze, całkowicie zginął. Natomiast drugi ten, który ostatecznie wybrałam, wyglądał normlanie, ani cienki ani gruby, jednak na moim palcu prezentuję się subtelnie i elegancko. Zupełnie tak samo jak ten pierwszy wyglądał w gablotce.
Jeśli Twoja przyszła narzeczona ma drobne dłonie wybierz ten drobniejszy i "szlachetniejszej" próby, jeśli większe kup ten z próby 333.

Odnośnie wpadania w szał organizacyjny zaraz po zaręczynach dla mnie to przesada. U mnie zaręczyny skończyły się na stwierdzeniu, że ślub najszybciej w przyszłym roku. Nie mam poczucia konieczności jak najszybszego przyklepania pierścionka obrączką. Zresztą wydaje mi się, że zaręczyny tak naprawdę nic nie zmieniły dla nas, otoczenie owszem, miało mała rewelacje, ale dla najbliższych przyjaciół nie było to żadnym zaskoczeniem.

Odnośnie wartości pierścionka, z reguły jest to wartość przede wszystkim sentymentalna. I nie stawiałabym tu na cenę tylko na trwałość. Owszem różnie kobiety taki pierścionek noszą, jedne tylko przez okres narzeczeństwa, inne cały czas, z obrączką. Moim zdaniem pierścionek zaręczynowy powinien być trwały, wykonany z materiałów, który nie śniedzieje, łatwo nie ulega zniszczeniu, rysowaniu itd. A sama cena? Dla jednej osoby dużym wydatkiem będzie 300-500 zł dla innych 3000-5000, wypadałoby dokonywać zakupu wprost proporcjonalnie do własnych możliwości. Trudno oczekiwać pierścionka za kilka tysięcy od osoby, której zarobki ledwo przekraczają najniższą krajową. Nie czułabym się też dobrze gdybym od mężczyzny dobrze zarabiającego dostała pierścionek za 150 zł, wiedząc, że bez jakiegokolwiek trudu stać go było na więcej. Gdzieś w tym wszystkim trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy ceną i materiałami z jakich zrobiony jest pierścionek a wartością niematerialną jaką ma symbolizować.

Cisowianko ja zwiedziłam i salony firmowe i zwykłe. I jakoś nie zauważyłam specjalnej różnicy w cenach przy pierścionkach o tych samym parametrach, wadze złota, użytym kamieniu itd. Ale im mniejszy jubiler tym milsza obsługa. W kruku potraktowano nas okropnie, najpierw nas zignorowały, nie przerywając rozmowy, później na siłę chciały sprzedać pierścionek, który nie wyglądał, nie pasował, były przy tym niemiłe. Po obrączki na pewno tam nie wrócę.

163 Ostatnio edytowany przez cisowianka (2014-07-03 15:16:19)

W aparcie kupowałam a raczej kupował mój narzeczony dwa pierścionki - jednak sie placi za pudełeczko z logiem sklepu. W aparcie czy w kruku cena jest juz ciut droższa bo to firmowy sklep.

164

cisowianka napisał/a:

W aparcie kupowałam a raczej kupował mój narzeczony dwa pierścionki - jednak sie placi za pudełeczko z logiem sklepu. W aparcie czy w kruku cena jest juz ciut droższa bo to firmowy sklep.

Czy ja wiem... Ja mam raczej podobne odczucia jak Agnik - ceny w firmowych salonach (Apart czy Kruk) nie są wyższe niż u miejscowych jubilerów, przynajmniej w moim mieście. Sieci sprzedają dużo, w związku z czym mogą sobie pozwolić na całkiem przyzwoite kwoty. Jestem mile zaskoczona zwłaszcza Apartem, bo zdarza się, że szukam czegoś konkretnego, a tam i rozmiar jest, i cena całkiem, całkiem. Niemniej w Kruku też zdarza mi się coś wybrać bez uczucia, że przepłacam. Oczywiście zależy czego szukamy - z jakiego stopu, z jakim kamieniem, jak ciężkie, ale to akurat nie jest zależne od wytwórcy, a od materiału.

165

Oglądaliśmy miedzy innymi obrączki z aparcie powyżej 1000 zl jedna, a u jubilera na rynku od 800 zl. Proba ta sama. Wiadomo ze cena idzie w gore w raz z rozmiarem. Im większy rozmiar tym droższe złoto. Nie wszystko jest droższe w firmowych salonach, zależy co poszukujemy.

166

Ja jestem strasznie roztrzepana, szybka i niestety często coś gubię albo zapominam zabrać, typu: parasolkę z pracy itd. wink
Czasami pierścionek zaręczynowy z jakiegoś powodu trzeba ściągnąć. Znając siebie bałabym się, ze zgubię tak drogi prezent, więc wolałabym tańszy pierścionek. Natomiast, czy to złoto, białe złoto, brylant, cyrkonia itd., to fajnie, żeby pierścionek był po prostu ładny, dobrze wykonany, i pięknie wyglądał na palcu wink

167

Ja swojemu facetowi powiedziałam, że jeśli wyda więcej niż 500zł na pierścionek zaręczynowy to go będzie zwracał wink

168

Mam pytanie czy na zaręczyny można dać dziewczynie pierścionek odkupiony od znajomego który miał go dać swojej ale wynikła przykra sytuacja i się rozstali, teraz on chce sprzedać ten pierścionek niedrogo a jest to Apart za prawie 700 zł.

169

Móc możesz, ale dziewczynie bym się nie chwaliła. I zostaje jeszcze kwestia rozmiaru.

170

Tak, nie chwal się dziewczynie, i lepiej żeby znajomy też trzymał język za zębami. Wolałabym żyć ze świadomością, że chłopak się chociaż trochę postarał, pochodził, pomyślał co mogłoby mi się spodobać, a nie brał co jest, bo okazja. Brrrr. Ale podobno czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal...

171

Ja bym na Twoim miejscu nie brała. Niemniej, dziewczyny Ci już dobrze napisały, żebyś zastanowił się w ogóle nad związkiem, tymi zaręczynami, bo nie ma co być z kimś z braku laku. A pierścionek uważam, że lepiej kupić samemu, postarać się, a nie właśnie, bo jest okazja. U Ciebie widać, że nie jesteś raczej zadowolony ze związku, że chcesz odbębnić te zaręczyny i tyle. Moim zdaniem to nie powinno tak wyglądać.

172

To, że nie powinno to już tłumaczyliśmy. Ni jak nie dotarło, kolega chce koniecznie klękać to już niech lepiej dziewczyna ma Apart za prawie 700 niż wybrany przez niego za połowę ceny (i tak kolega nie bardzo orientuje się jak powinno to wyglądać, więc nie ma różnicy między zakupem w sklepie a od kolegi)
Kingway masz ograniczony budżet na pierścionek, okej, a pomyślałeś żeby jakoś nadrobić oprawą?

173

Ja na Twoim miejscu wolałabym kupic tańszy nawet do 300 zl ale żeby byl ze sklepu a nie od kolegi,bo cos mu nie wyszlo z jego narzeczona. Przypuszczam ze kiedyś ta "tajemnica" wyjdzie na jaw. Ciekawe jak będzie sie czuła w tedy dziewczyna. Tu nie chodzi o apart, moze byc od jakiegoś złotnika ale nie od koleżki. Masakra.

174

Na pewno nikt się nie dowie o tym że odkupiłem pierścionek od kolegi a poza tym pierścionekj jest glanc nowy, już szukałem u złotników i w cenie do 250 to sama lipa i to dodatkowo takie cieniutkie że mało co widać, a tu moge mieć za niecałe 250 pierścionek który teraz kosztuje 679  zobaczcie sobie go i co o tym myślicie ?
http://s1.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod8590_0_o.jpg

175

Nawet nie będę tego oglądać. Zrobisz jak uwazasz. Dla mnie żenada. Wolałabym tańszy, cienki niż to w jaki sposób go dostaniesz, kupisz , odkupisz.

176

Pierścionek jest ładny, chociaż to kompletnie nie mój typ, to wpisuje się w obraz pierścionka zaręczynowego.
Ja bym z tym żenującym nie przesadzała. Pierścionek jest nowy, tamta dziewczyna go nie dostała. Cena okazyjna i jeśli autor kupuje go, żeby mieć lepszy, ładniejszy, większy, bardziej zadowolić partnerkę, a nie zaoszczędzić to nie ma tragedii.
A co do wyboru przez faceta pierścionka, podejrzewam, że dla Panów większość wygląda podobnie i idąc do jubilera w poszukiwaniu pierścionka zabraliby ze sobą siostrę, mamę czy powierzyli Pani sprzedającej u jubilera wybór tej błyskotki. Więc to nie do końca taki męski wybór. Podejrzewam, że mało Panów wchodzi do jubilera, ogładą i bez jakichkolwiek sugestii i konsultacji wybiera pierścionek.
Żenującymi to można nazwać pobudki jakimi kolega kieruje się decydując na oświadczyny (poruszane w innym wątku), ale to już jego decyzja i jej, koniec końców to dorośli ludzie. Skoro uważa, że mu się lepsza może nie trafić, to oby się nie trafiła, to będą sobie żyli długo i względnie szczęśliwie. Gorzej jak decyzja okaże się zbyt pochopna i wyjdzie z tego mały dramat.

177

o matko, jak ja bym się dowiedziała, że pierścionek nie dość, że od kogoś odkupiony to jeszcze za taką kwotę. Masakra tongue
Wg. mnie, pierścionek zaręczynowy powinien wyrażać zarówno wyglądem (czyli w guście narzeczonej) jak i swoją wartością (zależnie od osiąganych dochodów) powagę zamiarów partnera. a tutaj ani jednego, ani drugiego. i to nawet nie jest kwestia że się dowie, tylko raczej sam się zastanów, czy na pewno, z takim nastawieniem, chcesz się oświadczać...

178

A tak czystej ciekawości, bo tu często pada, że wartość pierścionka powinna być uzależniona od dochodów partnera. Ale w jaki sposób powinien być to jakiś procent dochodów czy cała miesięczna pensja?
Czy granicą jest sam osiągany dochód czy to ilość środków, która zostaje po opłaceniu wszelkich zobowiązań? Bo mi się wydaję, że to ile tak naprawdę nam zostaje po opłaceniu niezbędnych opłat jest lepszym wyznacznikiem niż to ile zarabiamy. Ktoś może zarabiać 3500 zł opłacać z tego kredyt, mieszkanie itd. być całkowicie samowystarczalnym, ktoś może zarabiać 1500 i żyć u mamusi, na jej koszt i całość pensji mieć na swoje przyjemności.

179

agnik,
moim zdaniem to tak mniej więcej, zależnie od dochodów, no powiedzmy mniej więcej 1/3 bądź 1/4 osiąganych? Zważywszy na fakt, że takiej decyzji nie podejmuje się raczej z dnia na dzień, i raczej taki zakup się planuje około pół roku wcześniej, więc można odłożyć. I zgadzam się, co innego jak ktoś ma kredyty i żyje na tzw. "styk", choć te 300 zł myślę, że przy takich planach można by i wtedy odłożyć.
Mnie np. strasznie urzekł chłopak mojej najlepszej przyjaciółki, który będąc jeszcze studentem, odkładał długo każdy grosz, odmawiał sobie wielu rzeczy, by w końcu kupić coś naprawdę sensownego. Uważam, że to poniekąd świadczy o tym, że komuś zależy i traktuje poważnie związek.

180

Dla mnie pierścionek nie musi byc drogi, moze kosztowac nawet 200 zl, ale nie chcialabym dostać pierścionka odkupionego w okazyjnej cenie. Widać ze mu nie zależy nawet troszke na pochodzenie po sklepach i wybraniu nawet tańszego. A jak ktoś sie rozwiedzie z Twoich znajomych i będą miec obrączki po okazyjnej cenie to co ? Tez kupisz.

181

Sylwia takie gesty, oszczędzanie żeby uszczęśliwić drugą osobę faktycznie są słodkie i jak słyszy się taka historie to uśmiech sam pojawia się na twarzy. Ale to motywacja do zaręczyn zupełnie innej półki, że tak to ujmę. Z drugiej strony i w takim wyrzekaniu się można popaść w skrajność smile We wszystkim trzeba znaleźć umiar smile

Tak się zastanawiam nad tym odkupionym pierścionkiem, i dochodzę do wniosku, że nie przeszkadzałby mi nowy pierścionek odkupiony od kogoś, z używko byłoby gorzej. Jednak na pewno taki pierścionek powinien trafiać w moje gusta, dobrze wyglądać na moim placu, a nie po prostu być okazją. Gdyby takie szczęśliwy zbieg okoliczności nie nastąpił to faktycznie wolałabym dużo tańszy pierścionek ale pasujący do mnie.

182 Ostatnio edytowany przez cisowianka (2014-07-08 14:09:49)

agnik - wiesz rozumiem wszystko , nawet kupiony "nie używany" pierścionek ale wlasnie trafiony w gust przyszłej narzeczonej a nie dlatego bo cena przyzwoita noi kumpel sprzedaje.

183

Sylwia720 napisał/a:

Mnie np. strasznie urzekł chłopak mojej najlepszej przyjaciółki, który będąc jeszcze studentem, odkładał długo każdy grosz, odmawiał sobie wielu rzeczy, by w końcu kupić coś naprawdę sensownego. Uważam, że to poniekąd świadczy o tym, że komuś zależy i traktuje poważnie związek.

Może ja jestem z innej planety, ale dla mnie to kompletnie nie ma znaczenia.
Przy okazji, wcale nie uważam żeby akurat to świadczyło o poważnym traktowaniu związku.
Może dlatego, że nie lubię sytuacji "postaw się, a zastaw się".

184

agnik napisał/a:

Sylwia takie gesty, oszczędzanie żeby uszczęśliwić drugą osobę faktycznie są słodkie i jak słyszy się taka historie to uśmiech sam pojawia się na twarzy. Ale to motywacja do zaręczyn zupełnie innej półki, że tak to ujmę. Z drugiej strony i w takim wyrzekaniu się można popaść w skrajność smile We wszystkim trzeba znaleźć umiar smile

Tu się zgadzam, umiar musi być smile i też nie chodziło mi o to, żeby np. kredyt brać czy faktycznie fundować coś ponad stan. ale czasem trochę staromodnego może wysiłku, przydałoby się w staraniach panów big_smile już nawet niekoniecznie finansowego, ale wypadałoby przynajmniej postarać się, aby ten symbol, czyli pierścionek, podobał się narzeczonej. a nie kupować coś, "byle było".

185

Szanowne panie niektóre myślicie że facet powinien oszczędzać odmawiać sobie wszystkiego żeby tylko kupić jakiś wspaniały pierścionek dziewczynie pomyślcie trochę, człowiek ( facet ) spotyka się mniej więcej co 2 dni z dziewczyną zawsze zabiera ją na kawę, ciacho, pizzę czy drinka każdy taki wypad to max 50 zł , teraz dodam że mimo skończonych studiów gość zarabia 1290zł, to po odliczeniu kosztów dojazdu do dziewczyny i kosztów dojazdu do pracy oraz kredytu za komputer, zostaje gościowi jakieś 300 zł miesięcznie a przecież zostają koszta takie jak : ubranie, ciagłe wydatki na psujący się samochód, i zwyczajne podstawowe wydatki jak kosmetyki tak tak kochane damy my faceci też ich używamy musimy się umyć ogolić itp. no i zgadnijcie ile facetowi może zostać kasy żeby odłożyć na choćby ten pierścionek ? musiałbym 10 lat żyć nie wychodząc z pokoju żeby kupić pierścionek taki żeby zaimponować dziewczynie, a tak się nie da żyć naprawdę trudno odłożyć kasę dlatego człowiek szuka jakiejś alternatywy, myślałem że jakoś mnie wesprzecie a tu prawie same słowa krytyki, dziękuję i poradzę sobie sam i tylko ja będę wiedział jak nabyłem pierścionek.

186 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2014-07-10 06:45:31)

kosztowna ta twoja dziewczyna, a ona nie ma swojej kasy, ona nigdy ciebie nigdzie nie zaprosila, nic ci nigdy nie kupila
to zastanow się nad sensem tego związku
bo możesz cale zycie zarabiać na coraz większe wymagania

a z wygorowanych oczekiwan to znam taki przypadek ze zazyczyla sobie dziewczyna pierścionka za 3 tysiące gdzie chłopak zarabial  nie wiem dokładnie ale dużo mniej, ale ona z bogatej rodziny, skądinąd fajna madra dziewczyna sliczna ale zmanierowana, sa już po slubie
dla mnie 3 tysiące to gruba przesada, wesele tez było duże wystawne, smile

187

Pierścionek ładny, oby tylko się nie dowiedziała, że jest "z odzysku" big_smile Powodzenia życzę.

188 Ostatnio edytowany przez Malinowy_Elf (2014-07-10 12:09:44)

smile Mam dokładnie taki sam pierścionek smile sama wybierałam, mąż kupował go przy mnie, kosztował coś miedzy 300-400 zł.
Szczerze mówiąc nie widze żadnego problemu w tym jak miałby zostać nabyty taki pierścionek...nie wiem o co halo.
A jak chłopak dostanie pierścionek od Matki, czy Babci (bo tak też sie zdarza) czyli NIE KUPI go wcale, nie będzie się to wiązało z żadnym poświęcaniem sie i odkładaniem...to wtedy też by sie grzmoty powaliły na chłopa? nie sądzę a przecież nie wydałby ani jednej ciężko zarobionej złotówki, nie wyrzekłby sie w celu zakupu ani jednego piwa, czy paczki chipsów tongue

Nie wiem, musisz sie zastanowić. Bo czytając te posty musisz rozważyć czy Twoja ukochana nie należy do grupy dziewczyn dla których pochodzenie pierścionka ma znaczenie.

Uważam, że jedynym ważnym elementem jest to żeby pierścionek podobał się wybrance smile ale to tylko moje zdanie.

EDIT

aha, żeby było jasne oby nie kradziony tongue to jedyny wypadek w którym pochodzenie pierścionka miałoby dla mnie znaczenie i byłabym wściekła.

189

Elfiku tu nie chodzi o to ze kupi / odkupi pierścionek nie używany. Tylko bardziej mnie razi to ze "no przecież w aparcie tyle kosztuje a ja będę miec o polowe taniej" Rozumiem ze czlowiek szuka jakiegoś tańszego bo pierścionki jednak drogie są, ale samo podejście chlopaka do tych zaręczyn ma wiele do życzenia. Ja osobiście wolałabym dostać taki pierścionek na jaki jest stać mojego faceta.

190 Ostatnio edytowany przez wysokieobcasy (2014-07-11 10:03:41)

cisowianka napisał/a:

Elfiku tu nie chodzi o to ze kupi / odkupi pierścionek nie używany. Tylko bardziej mnie razi to ze "no przecież w aparcie tyle kosztuje a ja będę miec o polowe taniej" Rozumiem ze czlowiek szuka jakiegoś tańszego bo pierścionki jednak drogie są, ale samo podejście chlopaka do tych zaręczyn ma wiele do życzenia. Ja osobiście wolałabym dostać taki pierścionek na jaki jest stać mojego faceta.

Dokładnie. Spotkałam się z tym że niektórzy faceci braki kredyty na pierścionki ZARĘCZYNOWE. Żeby spodobały się wymagającym paniom. Żenada tak troche. Stać cię na diament ? Dobrze. Nie stać ? Kup coś symbolicznego, też będzie dobrze. Liczy się ta chwila i to że spędzimy razem reszte życia. Współczuje takim facetom których kobiety napalają się na pierścionki za 15-20 tysięcy, przy rocznym zarobku mężczyzny 30-40 tysięcy.. Takie nie są warte ich uwagi wink

191

No ok ale ten chłopak chce kupić (odkupić) włąśnie symboliczny pierścionek a nie jakiś diament

192

Dlaczego w ogóle jest takie parcie na drogie pierścionki zaręczynowe?
To już nie liczy się fakt i to, że facet-powtarzam-FACET, się na takie coś zdecydował?

Która z nas w chwili gdy jej facet padł na kolana, myślała o tym ile pierścionek kosztował?
Bo ja ani razu się nad tym nie zastanowiłam i szczerze powiedziawszy mnie to nie interesuje.

Wywnioskować z niektórych postów się da, że jak kogoś nie stać na pierścionek za 1000 zł to w ogólnie nie powinien się oświadczać.

193

Nataluszek napisał/a:

Dlaczego w ogóle jest takie parcie na drogie pierścionki zaręczynowe?
To już nie liczy się fakt i to, że facet-powtarzam-FACET, się na takie coś zdecydował?

Która z nas w chwili gdy jej facet padł na kolana, myślała o tym ile pierścionek kosztował?
Bo ja ani razu się nad tym nie zastanowiłam i szczerze powiedziawszy mnie to nie interesuje.

Wywnioskować z niektórych postów się da, że jak kogoś nie stać na pierścionek za 1000 zł to w ogólnie nie powinien się oświadczać.

Dokładnie Nataluszku mam takie wrażenie, że niektóre kobietki to chcą być po prostu "kupione". No bo jak inaczej to nazwać? Skoro pierścionek musi spełniać "jakieś" kryteria. To tylko symboliczne powinno być, gdzieś widziałam taką scenę co prawda było to w filmie, ale mi sie podobało i pokazało co tak na prawdę jest ważne w tym wszystkim. A ważne jest UCZUCIE tylko i wyłącznie. A owa scena wyglądała tak że chłopak nie mając pieniędzy oświadczył się wybrance pierścionkiem...takim co to można kupić w zwykłym sklepie dla małej dziewczynki...czyli nie był on wartościowy, chłopak nie wyrzekał sie miesiącami swoich ulubionych rzeczy żeby zebrać pieniądze. Po prostu kupił symboliczny pierścionek, pokazując że najważniejsze jest uczucie. Dziewczyna była wzruszona.

194

A ja spotkalam sie również z tym jak koles zalatwil sobie pudełeczko z apartu (teraz wszystko mozna kupić) a pierścionek kupil u zwykłego jubilera. I jaki dumny ze zrobil narzeczona na szaro. Masakra jakas.

195

Dziewczyny dla mnie pierścionek moze kosztowac złotówkę. Nie liczy sie ile jest wart. Niech odkupi jasne jak chce , podoba mu sie ale jego gadanie "ze on tyle kosztuje w aparcie a ja będę mieć jeszcze mniej niż za polowe" to jednak mnie razi. Wybaczcie. Ale skoro jego jest stać na pierścionek za 300 zl niech kupi za tyle u jubilera a nie "apart" moje skromne zdanie. Sama mam dwa pierścionki z apartu od faceta mojego, są ladne i nie przekraczają ceny 300 zl. Zaręczynowy sama sobie wybierałam i juz nie w aparcie i kosztowal nie cale 600 zl. Mój chcial zebym sobie droższy wybrala, bo on ma kase i chce mi kupić cos pieknego. Dla mnie nie licza sie diamenty tylko symbol milosci. Wybralam jaki mi sie podobal. Fakt również troszke zwracalam uwagę na cenę, bo jednak nie chcialabym wydac parę tys za pierścionek.

Posty [ 131 do 195 z 242 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Czy pierścionek zaręczynowy musi być kosztowny?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024