Islamofobia w Anglii - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Islamofobia w Anglii

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 196 do 260 z 468 ]

196 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-12 11:41:36)

Odp: Islamofobia w Anglii

Sprzecznosci
1. Ile  kobiet poszlo do grobu Jezusa?
Ewangelia Mateusza- 2 kobiety
Ewangelia Jana- tylko Maria Magdalena
Pozostale Ewangelie-wiecej niz   dwie kobiety
2. Co zobaczyly kobiety przy grobie
1. Ewangelia Mateusza mowi, ze bylo wielkie trzesienie ziemii. Zadna inna ewangelia o trzesienie ziemii nie wspomina. Kobiety zobaczyly kamien na miejscu (jeszcze nie odsuniety od grobu). Nagle na ich oczach stepuje aniol i odwala kamien.
Dla porownanja ewangelia Marka i Lukasza mowia "ze jak kobiety przybyly na miejsce do grobu to kamien juz byl odwalony".
3. Co zrobily kobiety pozniej? Czy pobiegly z radoscia powiedziec, ze Jezus zmartwychwstał,czy tez NIC nikomu nie mowily, bo sie baly? No coz to zalezy, ktora ewangelie czytasz
Chrzescijanie to tlumacza "ze kazdy z ewangelistow mial inna wizje zmarwtchwstania". No jak   inna wizje, skoro kazdy byl ponoc natchniony Duchem Swietym? Czy jednemu, wiec Duch Swiety np powiedzial "ze kobiety z radoscia oznajmily uczniom, ze Jezus zmartwychwstał, a drugiemu Duch Swiety powiedzial "hej napisz, ze kobiety nic nikomu nie powiedzialy, bo sie baly " ? Oczywiscie,ze nie.  Biblia jaka znamy nie jest zadnym natchnieniem Ducha Swietego. Gdyby to  Pismo bylo natchnione to nie bylo by w nim zadnych sprzecznosci . Po prostu Kosciol maczal w tym swoje paluchy i wszystko pozmienial. Jezeli ktos jest sedzia i zapyta Tadka "Tadziu ile osob widziales wlamywalo sie do sklepu" "tylko jednego widzialem ", a czy szyba w sklepie byla juz wybita " tak szyba w sklepie byla juz wybita wiec wlamywacz wszedl do srodka nie wybijajac szyby" Jasiu ile kobiet widziales idacych do grobu "tylko jedna kobiete " a czy kamien przy grobie Jezusa byl juz odwalony? " tak kamien przy grobie byl juz odwalony I kobiety ujrzaly pusty grob. Bylo jakies trzesienie ziemi "nie bylo"
Na sale wychodzi Jas. Sedzia pyta Jasiu ile widziales  wlamywaczy "widzialem trzech" , a czy szyba w sklepie byla juz wybita, bo poprzedni swiadek twierdzi, ze tak" nie szyba byla na miejscu, widzialem jak wlamywacze wzieli mlotki i sami ja wybili". Mateuszku "ile kobiet poszlo do grobu Jezusa" "dwie kobiety", a czy kamien byl juz odwalony u grobu Jezusa jak kobiety tam poszly, bo poprzedni swiadek Marek twierdzi, ze tak "nie kamien byl na miejscu, dopiero na oczach kobiet wstapil Aniol z Nieba i odsunal kamien ". A czy bylo jakies  trzesienie ziemi "o tak bylo wielkie trzesienie ziemii." A czy kobiety poszly radosnie oglosic uczniom te nowine Mateuszku " oczywiscie,ze tak wylecialy z grobu z radoscia i nam to powiedzialy... na sale wchodzi Marek" wiesz poprzedni swiadek twierdzi, ze kobiety wam powiedzialy o Zmatwychwtaniu" no co on odpowiada, "co to za bzdury sa przeciez mnie Duch Swiety powiedzial, ze kobiety NIC NIKOMU nie mowily, bo sie baly "

Koran o Jezusie " ani go nie zabili, nie ukrzyzowali,  lecz Bog na ich   oczy polozyl iluzje i nie sa zgodni co do swoich zeznan"

Papiez Leon X "bajeczka o Jezusie Chrystusie przyniosla nam i naszym ludziom najwieksze korzysci"
Koran " I sprawie, ze ich wlasne jezyki, beda swiadczyc przeciwko nim samym"

Zobacz podobne tematy :

197 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-08-12 12:11:40)

JuliaUK33 napisał/a:

Oczywiscie,ze Biblia ma sprzwcznosci.  Usiadz i uczciwie przeczytaj wszystkie 4 ewangelie dotyczace zmartwychwstania Jezusa oraz jego smierci.
Ewangelia Mateusza mówi, że Maria Magdalena i inna kobieta o imieniu Maria poszły o świcie, aby zobaczyć grób, ale zastały kamień na swoim miejscu. Anioł zstąpił, gdy trzęsienie ziemi odsunęło kamień, usiadł na kamieniu i powiedział dwóm kobietom, że Jezus zmartwychwstał. Powiedział kobietom, aby wysłały uczniów do Galilei, gdzie Jezus miał się z nimi spotkać.
Ewangelia Marka mówi, że Maria Magdalena i dwie inne kobiety poszły bardzo wcześnie rano i ku swojemu zaskoczeniu odkryły, że kamień został odsunięty. Młody mężczyzna powiedział im, że Jezus zmartwychwstał, a one uciekły w przerażeniu, nie mówiąc nikomu. To był pierwotnie koniec Ewangelii Marka.
Ewangelia Łukasza mówi, że Maria Magdalena i kilka innych kobiet poszło bardzo wcześnie rano i zobaczyły, że kamień jest już odsunięty. Dwóch mężczyzn w grobie, wyglądających jak aniołowie, powiedziało kobietom, że Jezus zmartwychwstał. Kobiety powiedziały o tym uczniom, ale Piotr wrócił, aby potwierdzić ich historię.
Ewangelia Jana mówi, że Maria Magdalena poszła sama do grobu, gdy było jeszcze ciemno, ale zawróciła, gdy zobaczyła, że kamień został odsunięty, zakładając, że ciało zostało skradzione. Tym razem Piotr i inny uczeń wrócili, aby potwierdzić jej historię. Chociaż założenie Marii miało sens, dwaj uczniowie natychmiast uwierzyli, że Jezus zmartwychwstał.

Co do Jezus chcial umrzec mozesz mi wskazac w ST proroctwo,ktore by mowilo, ze Jezus  umrze na krzyzu? Plus stwierdzenie w ST,ze grzech Adama i Ewy przeszedl na caly swiat.

A Ty uczciwie przestań wreszcie kraść innym ich treści!
Sama masz za mało rozumku, żeby przeczytać ze zrozumieniem Ewangelie, masz też za mało rozumu, żeby zrozumieć Koran, a wymądrzasz się, jakbyś co najmniej zrobiła z nich doktorat.

Tutaj dla przykładu Twoje są tylko ostatnie dwa zdania, resztę bezczelnie od kogoś skopiowałaś.

198

JuliaUK33 napisał/a:

Oczywiscie,ze Biblia ma sprzwcznosci.

Ciekawe dlaczego? Niestety ciebie już to nie obchodzi. smile

199

Legat napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Oczywiscie,ze Biblia ma sprzwcznosci.

Ciekawe dlaczego? Niestety ciebie już to nie obchodzi. smile

No wlasnie dlaczego Biblia ma sprzecznosci ? Wlasnie,ze mnie to obchodzi

200 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-12 12:58:36)

Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Oczywiscie,ze Biblia ma sprzwcznosci.  Usiadz i uczciwie przeczytaj wszystkie 4 ewangelie dotyczace zmartwychwstania Jezusa oraz jego smierci.
Ewangelia Mateusza mówi, że Maria Magdalena i inna kobieta o imieniu Maria poszły o świcie, aby zobaczyć grób, ale zastały kamień na swoim miejscu. Anioł zstąpił, gdy trzęsienie ziemi odsunęło kamień, usiadł na kamieniu i powiedział dwóm kobietom, że Jezus zmartwychwstał. Powiedział kobietom, aby wysłały uczniów do Galilei, gdzie Jezus miał się z nimi spotkać.
Ewangelia Marka mówi, że Maria Magdalena i dwie inne kobiety poszły bardzo wcześnie rano i ku swojemu zaskoczeniu odkryły, że kamień został odsunięty. Młody mężczyzna powiedział im, że Jezus zmartwychwstał, a one uciekły w przerażeniu, nie mówiąc nikomu. To był pierwotnie koniec Ewangelii Marka.
Ewangelia Łukasza mówi, że Maria Magdalena i kilka innych kobiet poszło bardzo wcześnie rano i zobaczyły, że kamień jest już odsunięty. Dwóch mężczyzn w grobie, wyglądających jak aniołowie, powiedziało kobietom, że Jezus zmartwychwstał. Kobiety powiedziały o tym uczniom, ale Piotr wrócił, aby potwierdzić ich historię.
Ewangelia Jana mówi, że Maria Magdalena poszła sama do grobu, gdy było jeszcze ciemno, ale zawróciła, gdy zobaczyła, że kamień został odsunięty, zakładając, że ciało zostało skradzione. Tym razem Piotr i inny uczeń wrócili, aby potwierdzić jej historię. Chociaż założenie Marii miało sens, dwaj uczniowie natychmiast uwierzyli, że Jezus zmartwychwstał.

Co do Jezus chcial umrzec mozesz mi wskazac w ST proroctwo,ktore by mowilo, ze Jezus  umrze na krzyzu? Plus stwierdzenie w ST,ze grzech Adama i Ewy przeszedl na caly swiat.

A Ty uczciwie przestań wreszcie kraść innym ich treści!
Sama masz za mało rozumku, żeby przeczytać ze zrozumieniem Ewangelie, masz też za mało rozumu, żeby zrozumieć Koran, a wymądrzasz się, jakbyś co najmniej zrobiła z nich doktorat.

Tutaj dla przykładu Twoje są tylko ostatnie dwa zdania, resztę bezczelnie od kogoś skopiowałaś.

Przeczytaj 4 Ewangelie dotyczace zmartwychwstania Jezusa- wszystkie maja sprzecznosci.  Nie musisz zaraz wpadac w szal.  Ja wiem,ze poznanie prawdy bywa szokujace. Czy skopiowalam czy nie. No coz widocznie wiele innych osob juz dawno odkrylo przede mna, ze historia zmartwychwstania to bajeczka. Sama nie czytasz Biblii,wiec guzik rozumiesz, ale bedziesz dostawac ataku szalu, gdy ktos ujawni dowody "ze te 4 Ewangelie sa ze soba sprzeczne"

201

JuliaUK33 napisał/a:

Przeczytaj 4 Ewangelie dotyczace zmartwychwstania Jezusa- wszystkie maja sprzecznosci.  Nie musisz zaraz wpadac w szal.  Ja wiem,ze poznanie prawdy bywa szokujace. Czy skopiowalam czy nie. No coz widocznie wiele innych osob juz dawno odkrylo przede mna, ze historia zmartwychwstania to bajeczka. Sama nie czytasz Biblii,wiec guzik rozumiesz, ale bedziesz dostawac ataku szalu, gdy ktos ujawni dowody "ze te 4 Ewangelie sa ze soba sprzeczne"

A możesz pojąć, że mnie kompletnie nie interesuje to, co wypisujesz? Te Twoje rzekome sprzeczności, dowody, farmazony i inne takie?
Więc przestań bredzić coś o jakimś szale z powodu jakichś wydumanych dowodów, bo w takim momencie zwyczajnie stosujesz manipulacyjne, obrzydliwe sztuczki.

Jedyne, na co po raz kolejny zwracam Ci uwagę, to że kradniesz cudze treści, ale udajesz, że to jest nieistotne roll Koran nie nauczył Cię nie kraść? wink

202

Ewangelia Mateusz
Po upływie szabatu, o świcie pierwszego dnia tygodnia przyszła Maria Magdalena i druga Maria obejrzeć grób. 2 A oto powstało wielkie trzęsienie ziemi. Albowiem anioł Pański zstąpił z nieba, podszedł, odsunął kamień i usiadł na nim. 3 Postać jego jaśniała jak błyskawica, a szaty jego były białe jak śnieg. 4 Ze strachu przed nim zadrżeli strażnicy i stali się jakby umarli.
5 Anioł zaś przemówił do niewiast: «Wy się nie bójcie! Gdyż wiem, że szukacie Jezusa Ukrzyżowanego. 6 Nie ma Go tu, bo zmartwychwstał, jak powiedział. Chodźcie, zobaczcie miejsce, gdzie leżał. 7 A idźcie szybko i powiedzcie Jego uczniom: Powstał z martwych i oto udaje się przed wami do Galilei. Tam Go ujrzycie. Oto, co wam powiedziałem». 8 Pośpiesznie więc oddaliły się od grobu, z bojaźnią i wielką radością, i biegły oznajmić to Jego uczniom.
• 2 kobiety ida do grobu
•kamien jest na miejscu, aniol odwala kamien na oczach kobiet. Jest przy tym trzesienie ziemi
-jest jeden aniol
-kobiety z radoscia biegna oznajmic radosna nowine uczniom

203

Ewangelia Marka
"Po upływie szabatu Maria Magdalena, Maria, matka Jakuba, i Salome nakupiły wonności, żeby pójść namaścić Jezusa2. 2 Wczesnym rankiem w pierwszy dzień tygodnia przyszły do grobu, gdy słońce wzeszło. 3 A mówiły między sobą: «Kto nam odsunie kamień od wejścia do grobu?» 4 Gdy jednak spojrzały, zauważyły, że kamień był już odsunięty, a był bardzo duży. 5 Weszły więc do grobu i ujrzały młodzieńca siedzącego po prawej stronie, ubranego w białą szatę; i bardzo się przestraszyły. 6 Lecz on rzekł do nich: «Nie bójcie się! Szukacie Jezusa z Nazaretu, ukrzyżowanego; powstał, nie ma Go tu. Oto miejsce, gdzie Go złożyli. 7 Lecz idźcie, powiedzcie Jego uczniom i Piotrowi: Idzie przed wami do Galilei, tam Go ujrzycie, jak wam powiedział». 8 One wyszły i uciekły od grobu; ogarnęło je bowiem zdumienie i przestrach. Nikomu też nic nie oznajmiły, bo się bały"
• bylo wiecej niz dwie kobiety idacych do grobu
•gdy dotarly na miejsce kamien byl juz odwalony
•ujrzaly mlodzienca siedzacego nie na kamieniu lecz w grobie
• nic nikomu nie powiedzialy  bo sie baly

204 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-12 13:55:09)

Ewangelia Mateusz
Po upływie szabatu, o świcie pierwszego dnia tygodnia przyszła Maria Magdalena i druga Maria obejrzeć grób. 2 A oto powstało wielkie trzęsienie ziemi. Albowiem anioł Pański zstąpił z nieba, podszedł, odsunął kamień i usiadł na nim. 3 Postać jego jaśniała jak błyskawica, a szaty jego były białe jak śnieg. 4 Ze strachu przed nim zadrżeli strażnicy i stali się jakby umarli.
5 Anioł zaś przemówił do niewiast: «Wy się nie bójcie! Gdyż wiem, że szukacie Jezusa Ukrzyżowanego. 6 Nie ma Go tu, bo zmartwychwstał, jak powiedział. Chodźcie, zobaczcie miejsce, gdzie leżał. 7 A idźcie szybko i powiedzcie Jego uczniom: Powstał z martwych i oto udaje się przed wami do Galilei. Tam Go ujrzycie. Oto, co wam powiedziałem». 8 Pośpiesznie więc oddaliły się od grobu, z bojaźnią i wielką radością, i biegły oznajmić to Jego uczniom.
• 2 kobiety ida do grobu
•kamien jest na miejscu, aniol odwala kamien na oczach kobiet. Jest przy tym trzesienie ziemi
-jest jeden Aniol siedzacy na kamieniu
-kobiety z radoscia biegna oznajmic radosna nowine uczniom

Dla porownania:

Ewangelia Marka
"Po upływie szabatu Maria Magdalena, Maria, matka Jakuba, i Salome nakupiły wonności, żeby pójść namaścić Jezusa2. 2 Wczesnym rankiem w pierwszy dzień tygodnia przyszły do grobu, gdy słońce wzeszło. 3 A mówiły między sobą: «Kto nam odsunie kamień od wejścia do grobu?» 4 Gdy jednak spojrzały, zauważyły, że kamień był już odsunięty, a był bardzo duży. 5 Weszły więc do grobu i ujrzały młodzieńca siedzącego po prawej stronie, ubranego w białą szatę; i bardzo się przestraszyły. 6 Lecz on rzekł do nich: «Nie bójcie się! Szukacie Jezusa z Nazaretu, ukrzyżowanego; powstał, nie ma Go tu. Oto miejsce, gdzie Go złożyli. 7 Lecz idźcie, powiedzcie Jego uczniom i Piotrowi: Idzie przed wami do Galilei, tam Go ujrzycie, jak wam powiedział». 8 One wyszły i uciekły od grobu; ogarnęło je bowiem zdumienie i przestrach. Nikomu też nic nie oznajmiły, bo się bały"
• bylo wiecej niz dwie kobiety idacych do grobu
•gdy dotarly na miejsce kamien byl juz odwalony.  Nie bylo trzesienie ziemi
•ujrzaly mlodzienca(nie aniola)siedzacego nie na kamieniu lecz w grobie
• nic nikomu nie powiedzialy  bo sie baly

To jest po prostu piekne
Ewangelia Jana " A pierwszego dnia po szabacie, wczesnym rankiem, gdy jeszcze było ciemno, Maria Magdalena udała się do grobu i zobaczyła kamień odsunięty od grobu. 2 Pobiegła więc i przybyła do Szymona Piotra i do drugiego ucznia, którego Jezus kochał2, i rzekła do nich: «Zabrano Pana z grobu i nie wiemy3, gdzie Go położono». 3 Wyszedł więc Piotr i ów drugi uczeń i szli do grobu. 4 Biegli oni obydwaj razem, lecz ów drugi uczeń wyprzedził Piotra i przybył pierwszy do grobu. 5 A kiedy się nachylił, zobaczył leżące płótna, jednakże nie wszedł do środka. 6 Nadszedł potem także Szymon Piotr, idący za nim. Wszedł on do wnętrza grobu i ujrzał leżące płótna 7 oraz chustę, która była na Jego głowie, leżącą nie razem z płótnami, ale oddzielnie zwiniętą na jednym miejscu4. 8 Wtedy wszedł do wnętrza także i ów drugi uczeń, który przybył pierwszy do grobu. Ujrzał i uwierzył. 9 Dotąd bowiem nie rozumieli jeszcze Pisma, [które mówi], że On ma powstać z martwych5. 10 Uczniowie zatem powrócili znowu do siebie.
11 6 Maria Magdalena natomiast stała przed grobem płacząc. A kiedy [tak] płakała, nachyliła się do grobu 12 i ujrzała dwóch aniołów w bieli, siedzących tam, gdzie leżało ciało Jezusa - jednego w miejscu głowy, drugiego w miejscu nóg. 13 I rzekli do niej: «Niewiasto, czemu płaczesz?» Odpowiedziała im: «Zabrano Pana mego i nie wiem, gdzie Go położono». 14 Gdy to powiedziała, odwróciła się i ujrzała stojącego Jezusa, ale nie wiedziała, że to Jezus. 15 Rzekł do niej Jezus: «Niewiasto, czemu płaczesz? Kogo szukasz?» Ona zaś sądząc, że to jest ogrodnik, powiedziała do Niego: «Panie, jeśli ty Go przeniosłeś, powiedz mi, gdzie Go położyłeś, a ja Go wezmę». 16 Jezus rzekł do niej: «Mario!» A ona obróciwszy się powiedziała do Niego po hebrajsku: «Rabbuni»7, to znaczy: Nauczycielu! 17 Rzekł do niej Jezus: «Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"»8. 18 Poszła Maria Magdalena oznajmiając uczniom: «Widziałam Pana i to mi powiedział».
•do grobu idzie tylko Maria Magdalena
•widzac pusty grob biegnie do Szymona Piotra
•Piotr razem z innym uczniem biegna do grobu Jezusa.
•nie rozumieli Pisma, ze on mial powstac zmartwych.  Moje pytanie,gdzie w Starym Testamencie pisze "ze Jezus Zmartwychwstanie" ?
• Maria Magdalena ujrzala dwoch aniolow
•nie poznala Jezusa, a gdy go poznala to nazwal go "Nauczycielem"
• Jezus jej oznajmia ,ze Bog jest Jego Ojcem oraz,ze jest tez ich (braciom i uczniom Jezusa)Ojcem "Ojca mojego i Ojca waszego ". Jezus jej oznajmia, ze Bog jest tez  jego Bogiem "Boga mojego i Boga waszego "

A pozniej zdziwienie czemu tyle ludzi opuszcza Kosciol... no opuszcza, bo czyta Biblie. Tu NIE ma w tym zadnej filozofii

205

Julka, zajmij się córką, a nie przesiadywaniem na forum

206

To jest po prostu piekne(porownac sobie z ewangelia Mateusza i Marka) ktora podalam powyzej
Ewangelia Jana " A pierwszego dnia po szabacie, wczesnym rankiem, gdy jeszcze było ciemno, Maria Magdalena udała się do grobu i zobaczyła kamień odsunięty od grobu. 2 Pobiegła więc i przybyła do Szymona Piotra i do drugiego ucznia, którego Jezus kochał2, i rzekła do nich: «Zabrano Pana z grobu i nie wiemy3, gdzie Go położono». 3 Wyszedł więc Piotr i ów drugi uczeń i szli do grobu. 4 Biegli oni obydwaj razem, lecz ów drugi uczeń wyprzedził Piotra i przybył pierwszy do grobu. 5 A kiedy się nachylił, zobaczył leżące płótna, jednakże nie wszedł do środka. 6 Nadszedł potem także Szymon Piotr, idący za nim. Wszedł on do wnętrza grobu i ujrzał leżące płótna 7 oraz chustę, która była na Jego głowie, leżącą nie razem z płótnami, ale oddzielnie zwiniętą na jednym miejscu4. 8 Wtedy wszedł do wnętrza także i ów drugi uczeń, który przybył pierwszy do grobu. Ujrzał i uwierzył. 9 Dotąd bowiem nie rozumieli jeszcze Pisma, [które mówi], że On ma powstać z martwych5. 10 Uczniowie zatem powrócili znowu do siebie.
11 6 Maria Magdalena natomiast stała przed grobem płacząc. A kiedy [tak] płakała, nachyliła się do grobu 12 i ujrzała dwóch aniołów w bieli, siedzących tam, gdzie leżało ciało Jezusa - jednego w miejscu głowy, drugiego w miejscu nóg. 13 I rzekli do niej: «Niewiasto, czemu płaczesz?» Odpowiedziała im: «Zabrano Pana mego i nie wiem, gdzie Go położono». 14 Gdy to powiedziała, odwróciła się i ujrzała stojącego Jezusa, ale nie wiedziała, że to Jezus. 15 Rzekł do niej Jezus: «Niewiasto, czemu płaczesz? Kogo szukasz?» Ona zaś sądząc, że to jest ogrodnik, powiedziała do Niego: «Panie, jeśli ty Go przeniosłeś, powiedz mi, gdzie Go położyłeś, a ja Go wezmę». 16 Jezus rzekł do niej: «Mario!» A ona obróciwszy się powiedziała do Niego po hebrajsku: «Rabbuni»7, to znaczy: Nauczycielu! 17 Rzekł do niej Jezus: «Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"»8. 18 Poszła Maria Magdalena oznajmiając uczniom: «Widziałam Pana i to mi powiedział».
•do grobu idzie tylko Maria Magdalena
•widzac pusty grob biegnie do Szymona Piotra
•Piotr razem z innym uczniem biegna do grobu Jezusa.
•nie rozumieli Pisma, ze on mial powstac zmartwych.  Moje pytanie,gdzie w Starym Testamencie pisze "ze Jezus Zmartwychwstanie" ?
• Maria Magdalena ujrzala dwoch aniolow
•nie poznala Jezusa, a gdy go poznala to nazwal go "Nauczycielem"
• Jezus jej oznajmia ,ze Bog jest Jego Ojcem oraz,ze jest tez ich (braciom i uczniom Jezusa)Ojcem "Ojca mojego i Ojca waszego ". Jezus jej oznajmia, ze Bog jest tez  jego Bogiem "Boga mojego i Boga waszego "

A pozniej zdziwienie czemu tyle ludzi opuszcza Kosciol... no opuszcza, bo czyta Biblie. Tu NIE ma w tym zadnej filozofii

207

Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

A możesz pojąć, że mnie kompletnie nie interesuje to, co wypisujesz? Te Twoje rzekome sprzeczności, dowody, farmazony i inne takie?
Więc przestań bredzić coś o jakimś szale z powodu jakichś wydumanych dowodów, bo w takim momencie zwyczajnie stosujesz manipulacyjne, obrzydliwe sztuczki.

Jedyne, na co po raz kolejny zwracam Ci uwagę, to że kradniesz cudze treści, ale udajesz, że to jest nieistotne roll Koran nie nauczył Cię nie kraść? wink

Najlepsze jest to, że o tych nieścisłościach, skąd się wzięły itp to się uczy na religii w szkole. BA, znajomość wybranej ewangelii i szczegółowy egzamin z kluczowych wydarzeń (i tego jak je opisywali pozostali ewangeliści) to za moich czasów był element niezbędny do bierzmowania......

208

JuliaUK33 napisał/a:

Opinia historyka w temacie ewangelii:

Pisze o tym niemiecki historyk Hans Stier: „To, że źródła omawiające zmartwychwstanie Jezusa zawierają nieścisłości w pewnych szczegółach, jest dla historyka dowodem ich wiarygodności. Gdyby bowiem były wytworem Kościoła czy innej grupy ludzi, wówczas relacja byłaby kompletna i zgodna. Z tego powodu każdy historyk jest szczególnie sceptyczny, gdy sprawozdania o wydarzeniu wyjątkowej wagi są pozbawione jakichkolwiek nieścisłości”.

209

Świetnym przykładem są często sprzeczne relacje z przebiegu obrony Westerplatte w 1939 r. Wg logiki Julci byłby to dowód na to, że tej obrony nie było.

210

Legat napisał/a:

Świetnym przykładem są często sprzeczne relacje z przebiegu obrony Westerplatte w 1939 r. Wg logiki Julci byłby to dowód na to, że tej obrony nie było.

Lepsze to są wydarzenia z bitwy pod Wizną wink gdzie z kompletnej klęski i przykładu nieudolności obrońców zrobiono bohaterów.

211 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-12 15:21:50)

Legat napisał/a:

Tylko,ze nikt nie wyznaje wiary w Westerplatte oraz   nikt nie czyni tego natchnieniem Ducha Swietego. Po za tym jakie sprzeczne relacje? Zrodla... Biblia jest ponoc natchnieniem Ducha Swietego, jak wiec ten sam Duch Swiety natchnal kazdego ewangeliste inaczej co do tego samego wydarzenia?

212

Legat napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Opinia historyka w temacie ewangelii:

Pisze o tym niemiecki historyk Hans Stier: „To, że źródła omawiające zmartwychwstanie Jezusa zawierają nieścisłości w pewnych szczegółach, jest dla historyka dowodem ich wiarygodności. Gdyby bowiem były wytworem Kościoła czy innej grupy ludzi, wówczas relacja byłaby kompletna i zgodna. Z tego powodu każdy historyk jest szczególnie sceptyczny, gdy sprawozdania o wydarzeniu wyjątkowej wagi są pozbawione jakichkolwiek nieścisłości”.

Tak zaraz wyjdzie, ze tam,gdzie sa sprzecznosci to jest to zrodlo prawdy, a tam,gdzie wszystko sie czyta jednolicie, bez sprzecznosci to jest niewiarygodne big_smile
Sprzecznosci to numer 1 dowod dla kazdego logicznie myslacego, ze historia jest niewiarygodna

213

JuliaUK33 napisał/a:
Legat napisał/a:

Tylko,ze nikt nie wyznaje wiary w Westerplatte oraz   nikt nie czyni tego natchnieniem Ducha Swietego. Po za tym jakie sprzeczne relacje? Zrodla... Biblia jest ponoc natchnieniem Ducha Swietego, jak wiec ten sam Duch Swiety natchnal kazdego ewangeliste inaczej co do tego samego wydarzenia?

Jak postawisz szklankę do połowy wypełnioną bursztynowym trunkiem na stole i poprosisz 5 ludzi, żeby ją opisali, to każdy zrobi to inaczej.

214

JuliaUK33 napisał/a:

Tak zaraz wyjdzie, ze tam,gdzie sa sprzecznosci to jest to zrodlo prawdy, a tam,gdzie wszystko sie czyta jednolicie, bez sprzecznosci to jest niewiarygodne big_smile
Sprzecznosci to numer 1 dowod dla kazdego logicznie myslacego, ze historia jest niewiarygodna

Mowa jest o różnych punkach widzenia i interpretacji.

215

Julka, zapytam jeszcze raz, bo udajesz, że tego nie było: czy Koran uczy kraść?

Jack Sparrow napisał/a:

Najlepsze jest to, że o tych nieścisłościach, skąd się wzięły itp to się uczy na religii w szkole. BA, znajomość wybranej ewangelii i szczegółowy egzamin z kluczowych wydarzeń (i tego jak je opisywali pozostali ewangeliści) to za moich czasów był element niezbędny do bierzmowania......

To też prawda, choć mi te zagadnienia najbardziej przystępnie przybliżył wujek, który z wyznania był ewangelikiem, Biblię miał w jednym palcu, potrafił cytować z pamięci całe fragmenty. Był zresztą (był, bo niestety już nie żyje) erudytą z doskonałą pamięcią i niezwykle inteligentnym człowiekiem.

Mnie jednak jeszcze bardziej zaskakuje, choć w sumie raczej bawi, że Julka zupełnie niedawno oficjalnie ogłaszała, że oddaje swoje życie Bogu i studiuje Biblię, a jednak dopiero teraz odkrywa Amerykę. Jak to się stało, że wtedy na te wszystkie rozbieżności nie wpadła? big_smile Chyba jednak coś tak niezbyt uważnie czytała big_smile

216

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Mowa jest o różnych punkach widzenia i interpretacji.

To nie sa rozne punkty widzenia, tylko jawne sprzecznosci.  Jezeli Mateusz pisze np "dwie kobiety przybyly do grobu Jezusa, kamien byl na miejscu, a nagle przy trzesieniu ziemi Aniol na oczach kobiet odwalil kamien,  pozniej kobiety z radoscia opowiedzialy uczniom co widzialy " a Marek pisze " trzy kobiety poszly do grobu, gdy dotarly na miejsce kamien byl juz odwalony, a one NIC NIKOMU nie powiedzialy, bo sie baly " to sa to jawne sprzecznosc ,a nie inny punkt widzenia. Gdyby to byli swiadkowie w sprawie powaznego przestepstwa to prokuratura umorzyla by sledztwo z powodu tylu sprzecznosci

217

Ty Julka prawdy się nie dopatruj w żadnej religii, bo to nie nią chodzi, wierzysz w tę która Ci odpowiada, ale to nie upoważnia Cię do negowania innych wierzeń .

Do tego mielesz tę sama mąkę dziesiątki razy tongue

Odróżniaj wierzenia od prawdy.

218

JuliaUK33 napisał/a:

to sa to jawne sprzecznosc ,a nie inny punkt widzenia.

Nie. To są właśnie inne punkty widzenia, a nie sprzeczności. Oba zapisy dotyczą tego samego miejsca i opierają się o to samo wydarzenie - śmierć i pochówek Jezusa oraz jego zmartwychwstanie. Różnią się szczegóły, bo np obaj mogli opisywać inne kobiety lub inaczej mogli zinterpretować ich zachowania. A czy były 2 czy 3 to pomijalny szczegół. Ta rozbieżność może wynikać z błędów w tłumaczeniach i błędów przekazów ustnych, które ostatecznie do spisania ewangelii doprowadziły. Bo ewangelie nie zostały spisane własnoręcznie przez ich twórców. To były opowiadane ustnie historie, które spisano dopiero później.

219

Priscilla napisał/a:

Julka, zapytam jeszcze raz, bo udajesz, że tego nie było: czy Koran uczy kraść?

Jack Sparrow napisał/a:

To też prawda, choć mi te zagadnienia najbardziej przystępnie przybliżył wujek, który z wyznania był ewangelikiem, Biblię miał w jednym palcu, potrafił cytować z pamięci całe fragmenty. Był zresztą (był, bo niestety już nie żyje) erudytą z doskonałą pamięcią i niezwykle inteligentnym człowiekiem.

Mnie jednak jeszcze bardziej zaskakuje, choć w sumie raczej bawi, że Julka zupełnie niedawno oficjalnie ogłaszała, że oddaje swoje życie Bogu i studiuje Biblię, a jednak dopiero teraz odkrywa Amerykę. Jak to się stało, że wtedy na te wszystkie rozbieżności nie wpadła? big_smile Chyba jednak coś tak niezbyt uważnie czytała big_smile

Ponoc czytalas Koran to wiesz ,czy Koran uczy krasc czy nie big_smile ... ale odpowiem nie kradziez jest zabroniona nie tylko w Koranie,ale tez w Hadisach, gdzie ucinali zlodziejom reke. Takie samo prawo bylo w Starym Testamencie.

220

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Nie. To są właśnie inne punkty widzenia, a nie sprzeczności. Oba zapisy dotyczą tego samego miejsca i opierają się o to samo wydarzenie - śmierć i pochówek Jezusa oraz jego zmartwychwstanie. Różnią się szczegóły, bo np obaj mogli opisywać inne kobiety lub inaczej mogli zinterpretować ich zachowania. A czy były 2 czy 3 to pomijalny szczegół. Ta rozbieżność może wynikać z błędów w tłumaczeniach i błędów przekazów ustnych, które ostatecznie do spisania ewangelii doprowadziły. Bo ewangelie nie zostały spisane własnoręcznie przez ich twórców. To były opowiadane ustnie historie, które spisano dopiero później.

Ale Ty robisz gimnastyke mozgu... jak jest niewazne czy byly dwie,trzy czy jedna kobieta, jak jest niewazne ,ze kobiety opowiedzialy uczniom nowine, albo ,ze nie powiedzialy, jak jest niewazne, czy Aniol siedzial na kamieniu,czy dwaj aniolowie siedzieli w grobie, jak jest niewazne, ze tylko w jednej Ewangelii bylo trzesienie ziemii?... czy Ty uwazasz, ze Duch Swiety kazdemu ewangelisty powiedzial "inna wersje zdarzen tego samego wydarzenia" big_smile no oczywiscie, ze NIE

221

JuliaUK33 napisał/a:

Ponoc czytalas Koran to wiesz ,czy Koran uczy krasc czy nie big_smile ... ale odpowiem nie kradziez jest zabroniona nie tylko w Koranie,ale tez w Hadisach, gdzie ucinali zlodziejom reke. Takie samo prawo bylo w Starym Testamencie.

Tobie to się już wszystko miesza, w tym osoby, z którymi rozmawiasz.
Poza tym to Ty głosisz, że żyjesz zgodnie z Koranem, więc pytam czy to Koran uczy kraść? Tak trudno odpowiedzieć?

222

Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Tobie to się już wszystko miesza, w tym osoby, z którymi rozmawiasz.
Poza tym to Ty głosisz, że żyjesz zgodnie z Koranem, więc pytam czy to Koran uczy kraść? Tak trudno odpowiedzieć?

Odpowiedzialam juz przeczytaj powyzej raz jeszcze

223

JuliaUK33 napisał/a:

czy Ty uwazasz, ze Duch Swiety kazdemu ewangelisty powiedzial "inna wersje zdarzen tego samego wydarzenia" big_smile no oczywiscie, ze NIE

Julcia, córo wiatru i kurzu - Duch Święty nic nikomu nie mówił. To jest tłumaczony wielokrotnie zapis opowieści opowieści ustnych.

Pobaw się w głuchy telefon z ludźmi mówiącymi w kilku-kilkunastu różnych językach i zobaczymy jak ci pójdzie.

224

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

"Inaczej interpretowac zachowania kobiet" no tak jeden to zinterpretowal tak,ze kobiety polecialy z radoscia oglosic, ze Jezus zmartwychwstał, a drugi to zinterpretowal tak,ze kobiety ze strachu nic nikomu nie powiedzialy big_smile... przeciez nawet papiez Leon X twierdzil "ze bajeczka o Jezusie Chrystusie przyniosla nam i naszym ludziom najwieksze korzysci " Tak naprawde, to autorami Ewangelii nie sa prawdziwi uczniowie Jezusa

225

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

czy Ty uwazasz, ze Duch Swiety kazdemu ewangelisty powiedzial "inna wersje zdarzen tego samego wydarzenia" big_smile no oczywiscie, ze NIE

Julcia, córo wiatru i kurzu - Duch Święty nic nikomu nie mówił. To jest tłumaczony wielokrotnie zapis opowieści opowieści ustnych.

Pobaw się w głuchy telefon z ludźmi mówiącymi w kilku-kilkunastu różnych językach i zobaczymy jak ci pójdzie.

Wedlug wierzen Chrzescijanskich cala Biblia jest spisane pod natchnieniem  Ducha Swietego

No wlasnie i tak rozlazla sie plotka. A gdzie w Starym Testamencie pisze"ze Jezus zmartwychwstanie "? Bo jedna ewangelia mowi "ze uczniowie nie rozumieli Pisma, ktore mowi,ze Jezus powstanie zmartwych " wiec sie pytam gdzie to jest w ST zapisane, ze Jezus zmartwychwstanie?

226

Gdybym ja byla sedzia i bym od swiadka Mateusza uslyszala "ze dwie kobiety poszly   do sklepu, a tam ujrzaly zlodziei wybijajacych szybe i one to polecialy zglosic na policje" a od swiadka Marka bym uslyszala "ze trzy kobiety poszly do sklepu i juz na miejscu zobaczyly w sklepie wybita szybe, lecz nie widzialy zlodziei I ze strachu tego nie zglosily policji " a na koniec by mi powiedzieli "ze to sa dwie prawdy,inny punkt widzenia" to bym sie chyba tym mlotkiem sama puknela w leb

227

Julcia kłopot w tym, że Biblia nie została spisana wg twojej ciasnej logiki i bardzo dobrze. smile
Ty nie przyjmujesz do wiadmości, że Bóg może występować w 3 osobach, i że wydarzenia z życia, śmierci i zmartwychwstania Jezusa - najlepiej było przedstawić z różnych punktów widzenia. Twoje prawo.

228

Legat napisał/a:

Julcia kłopot w tym, że Biblia nie została spisana wg twojej ciasnej logiki i bardzo dobrze. smile
Ty nie przyjmujesz do wiadmości, że Bóg może występować w 3 osobach, i że wydarzenia z życia, śmierci i zmartwychwstania Jezusa - najlepiej było przedstawić z różnych punktów widzenia. Twoje prawo.

Jak Biblia nie zostala spisana? Oczywiscie, ze zostala spisana przez wielu autorow. Przeciez Biblia nie spadla z nieba, tylko napisali ja ludzie

Co do Trojcy Swietej. W Starym Testamencie nikt nie wierzyl w Trojce... Jezus sam powiedzial powtarzajac slowa ze Starego Testamentu " sluchaj Izraelu NASZ Bog jest Bogiem Jedynym "
JEDYNY sprawdz sobie co to znaczy. Jezus NIE powiedzial "sluchaj Izraelu Ja i Bog jestesmy waszym Bogiem Jedynym "

229

JuliaUK33 napisał/a:

Tak naprawde, to autorami Ewangelii nie sa prawdziwi uczniowie Jezusa

Przecież to jest podstawa podstaw, o jakiej się uczysz na lekcji religii.

Wedlug wierzen Chrzescijanskich cala Biblia jest spisane pod natchnieniem  Ducha Swietego

Pod natchnieniem. To nie znaczy, że jakiś mityczny Kacperek stał komuś nad ramieniem i dyktował co ma pisać.

a od swiadka Marka

Marek nie był świadkiem.

230

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Tak naprawde, to autorami Ewangelii nie sa prawdziwi uczniowie Jezusa

Przecież to jest podstawa podstaw, o jakiej się uczysz na lekcji religii.

Pod natchnieniem. To nie znaczy, że jakiś mityczny Kacperek stał komuś nad ramieniem i dyktował co ma pisać.

a od swiadka Marka

Marek nie był świadkiem.

No wlasnie,skoro nie byli swiadkami wiec tym.bardziej Ewangelie sa niewiarygodne

231

Marek nie był świadkiem. Liczba pojedyncza. Nie mnoga. Był uczniem Piotra i spisywał jego nauki i historie.

232

Jack Sparrow napisał/a:

Marek nie był świadkiem. Liczba pojedyncza. Nie mnoga. Był uczniem Piotra i spisywał jego nauki i historie.

Piotr tez nie byl swiadkiem. A dowiem sie w koncu,gdzie w Starym Testamencie pisze "ze Jezus zmartwychwstanie" ?

233

JuliaUK33 napisał/a:

No wlasnie,skoro nie byli swiadkami wiec tym.bardziej Ewangelie sa niewiarygodne

Wszystkie książki historyczne spalić. big_smile

234

Legat napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Wszystkie książki historyczne spalić. big_smile

Dlaczego spalic? Ksiazki historyczne sa bardziej spojne niz Biblia pelna sprzecznosci

235

Gdzie w Biblii Jezus(nie apostolowie,nie Pawel, nie kobiety, nie nikt inny) TYLKO Jezus mowi sam wlasnymi ustami "Jestem Bogiem/Jestem Synem Bozym oddawajcie Mi czesc"

236

JuliaUK33 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Piotr tez nie byl swiadkiem. A dowiem sie w koncu,gdzie w Starym Testamencie pisze "ze Jezus zmartwychwstanie" ?

Nigdzie. Stary Testament to przecież wydarzenia sprzed życia Jezusa.

237 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-12 17:55:14)

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Nigdzie. Stary Testament to przecież wydarzenia sprzed życia Jezusa.

No wlasnie nigdzie.  A to oznacza, ze ZADEN prorok nie przepowiedzial smierci i zmartwychstwania Jezusa. A wiec tez nikt z Zydow nie oczekiwal Zbawiciela, ktory umrze za ich grzechy, poniewaz nikt w Starym Testamencie nie wierzyl w grzech pierworodny

238

JuliaUK33 napisał/a:

No wlasnie nigdzie.  A to oznacza, ze ZADEN prorok nie przepowiedzial smierci i zmartwychstwania Jezusa. A wiec tez nikt z Zydow nie oczekiwal Zbawiciela, ktory umrze za ich grzechy, poniewaz nikt w Starym Testamencie nie wierzyl w grzech pierworodny

No nie. Proroctw o nadejściu Zbawiciela jest od metra i jeszcze trochę.

https://www.gotquestions.org/Polski/Sta … stusa.html

239

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Izajasza 7
" I znowu Pan przemówił do Achaza tymi słowami: 11 «Proś dla siebie o znak od Pana, Boga twego, czy to głęboko w Szeolu, czy to wysoko w górze!» 12 Lecz Achaz odpowiedział: «Nie będę prosił, i nie będę wystawiał Pana na próbę». 13 Wtedy rzekł [Izajasz]:
«Słuchajcie więc, domu Dawidowy:
Czyż mało wam
naprzykrzać się ludziom,
iż naprzykrzacie się także mojemu Bogu?
14 Dlatego Pan sam da wam znak5:
Oto Panna6 pocznie i porodzi Syna,
i nazwie Go imieniem Emmanuel6.
15 Śmietanę i miód7 spożywać będzie,
aż się nauczy odrzucać zło, a wybierać dobro.
16 Bo zanim Chłopiec będzie umiał odrzucać zło,
a wybierać dobro,
zostanie opuszczona kraina8,
której dwóch królów ty się uląkłeś.
17 Pan sprowadzi na ciebie i na twój lud,
i na dom twego ojca czasy,
jakich nie było od chwili odpadnięcia Efraima od Judy9.
18 W owym dniu zagwiżdże Pan na muchy
przy końcu odnóg nilowych w Egipcie
i na pszczoły w ziemi asyryjskiej.
19 I przylecą, i wszystkie razem obsiądą
parowy potoków i rozpadliny skalne,
każdy krzak kolczasty i wszystkie pastwiska.
20 W owym dniu ogoli Pan brzytwą,
wynajętą za Rzeką10,
głowę i włosy na nogach,
także i brodę obetnie10.
21 W owym dniu każdy będzie hodował
sztukę bydła i dwie owce,
22 a dzięki obfitemu udojowi mleka
będzie jadł śmietanę.
Zaiste, śmietanę i miód jeść będzie
każdy pozostały w kraju11.
23 W owym dniu wszelki obszar,
tam gdzie jest tysiąc winnych szczepów
wartości tysiąca syklów srebrnych,
będzie pastwą głogu i cierni.
24 Ze strzałami i z łukiem wejdzie tam [myśliwy],
bo cała ziemia będzie [pokryta] głogiem i cierniami.
25 A we wszystkie góry, które się uprawiało motyką,
nikt się nie zapuści,
bojąc się głogu i cierni;
posłużą one na wygon dla wołów
i do deptania przez trzodę
• calosc proroctwa nie pasuje do Jezusa . Tak manipuluje Kosciol wycina fragment z calosci i twierdzi, ze to o Jezusie

240

Nikt niczego nie wyciął Julcia. A pasuje jak najbardziej. Takie solidne 7/10. Jak zawsze w przypadku tekstów, które należy rozpatrywać metaforycznie.

241

Jack Sparrow napisał/a:

Nikt niczego nie wyciął Julcia. A pasuje jak najbardziej. Takie solidne 7/10. Jak zawsze w przypadku tekstów, które należy rozpatrywać metaforycznie.

Oczywiscie, ze wycial fragment calosci rozdzialu i wlepil gdzie mu pasuje

242 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-12 18:32:16)

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Izajasza 9
"Narod kroczacy w ciemnościach
ujrzał światłość wielką;
nad mieszkańcami kraju mroków
światło zabłysło.
2 Pomnożyłeś radość,
zwiększyłeś wesele1.
Rozradowali się przed Tobą,
jak się radują we żniwa,
jak się weselą
przy podziale łupu.
3 Bo złamałeś jego ciężkie jarzmo
i drążek na jego ramieniu,
pręt jego ciemięzcy
jak w dniu porażki Madianitów2.
4 Bo każdy but pieszego żołnierza,
każdy płaszcz zbroczony krwią,
pójdą na spalenie, na pastwę ognia.
5 Albowiem Dziecię3 nam się narodziło,
Syn został nam dany,
na Jego barkach spoczęła władza.
Nazwano Go imieniem:
Przedziwny Doradca, Bóg Mocny,
Odwieczny Ojciec, Książę Pokoju3.
6 Wielkie będzie Jego panowanie
w pokoju bez granic
na tronie Dawida
i nad Jego królestwem,
które On utwierdzi i umocni
prawem i sprawiedliwością,
odtąd i na wieki4.
Zazdrosna miłość Pana Zastępów tego dokona.

Pomsta Pańska nad królestwem izraelskim5

7 Wydał Pan wyrok na Jakuba,
i spadł on na Izraela.
8 Pozna go cały naród:
Efraimczycy i mieszkańcy Samarii,
w dumie i w hardości swego serca mówiący:
9 «Cegły się rozsypały - odbudujemy z kamienia;
sykomory wycięte - cedrami je zastąpimy».
10 Lecz Pan wzbudził przeciw niemu wrogów
i nieprzyjaciół jego uzbroił:
11 Aramejczyków od wschodu i Filistynów z zachodu,
pożerających Izraela całą paszczą.
Po tym wszystkim nie uśmierzył się gniew Jego
i ręka Jego - nadal wyciągnięta.
12 Ale naród nie nawrócił się do swego Karciciela
ani nie szukał Pana Zastępów.
13 Wówczas Pan odciął Izraelowi głowę i ogon,
w jednym dniu, palmę i sitowie

Nie jest o Jezusie.

243

JuliaUK33 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Oczywiscie, ze wycial fragment calosci rozdzialu i wlepil gdzie mu pasuje

A skąd pochodzi całość twoim zdaniem?

244

Micheasza 5
"A ty, Betlejem Efrata,
najmniejsze jesteś wśród plemion judzkich!
Z ciebie mi wyjdzie
Ten, który będzie władał w Izraelu,
a pochodzenie Jego od początku,
od dni wieczności1.
2 Przeto [Pan] wyda ich aż do czasu,
kiedy porodzi mająca porodzić2.
Wtedy reszta braci Jego powróci
do synów Izraela.
3 Powstanie On i paść będzie mocą Pańską,
w majestacie imienia Pana Boga swego.
Osiądą wtedy, bo odtąd rozciągnie swą potęgę
aż po krańce ziemi.
4 A Ten będzie pokojem3.
Jeśli Asyria wtargnie do naszego kraju,
jeśli stąpać będzie po naszych pałacach,
wzbudzimy przeciw niej siedmiu pasterzy
i ośmiu książąt ludu.
5 I będą paść kraj Asyrii mieczem,
a kraj Nimroda pałaszem.
Tak ocali On nas od Asyrii,
gdy ona wtargnie do naszego kraju,
gdy stąpać będzie w naszych granicach.

Nie jest o Jezusie

245

Księga Izajasza 53:1
53:1

Kto uwierzył wieści naszej, a ramię Pana komu się objawiło?
53:2

Wyrósł bowiem przed nim jako latorośl i jako korzeń z suchej ziemi. Nie miał postawy ani urody, które by pociągały nasze oczy i nie był to wygląd, który by nam się mógł podobać.
53:3

Wzgardzony był i opuszczony przez ludzi, mąż boleści, doświadczony w cierpieniu jak ten, przed którym zakrywa się twarz, wzgardzony tak, że nie zważaliśmy na Niego.
53:4

Lecz on nasze choroby nosił, nasze cierpienia wziął na siebie. A my mniemaliśmy, że jest zraniony, przez Boga zbity i umęczony.
53:5

Lecz on zraniony jest za występki nasze, starty za winy nasze. Ukarany został dla naszego zbawienia, a jego ranami jesteśmy uleczeni.
53:6

Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich.
53:7

Znęcano się nad nim, lecz on znosił to w pokorze i nie otworzył swoich ust, jak jagnię na rzeź prowadzone i jak owca przed tymi, którzy ją strzygą, zamilkł i nie otworzył swoich ust.
53:8

Z więzienia i sądu zabrano go, a któż o jego losie pomyślał? Wyrwano go bowiem z krainy żyjących, za występek mojego ludu śmiertelnie został zraniony.
53:9

I wyznaczono mu grób wśród bezbożnych i wśród złoczyńców jego mogiłę, chociaż bezprawia nie popełnił ani nie było fałszu na jego ustach.
53:10

Ale to Panu upodobało się utrapić go cierpieniem. Gdy złoży swoje życie w ofierze, ujrzy potomstwo, będzie żył długo i przez niego wola Pana się spełni.
53:11

Za mękę swojej duszy ujrzy światło i jego poznaniem się nasyci. Sprawiedliwy mój sługa wielu usprawiedliwi i sam ich winy poniesie.
53:12

Dlatego dam mu dział wśród wielkich i z mocarzami będzie dzielił łupy za to, że ofiarował na śmierć swoją duszę i do przestępców był zaliczony. On to poniósł grzech wielu i wstawił się za przestępcami.

Nie jest o Jezusie

246

Ten Psalm jest o Jezusie(pokoj niech bedzie z Nim)
Psalm 91
"Kto przebywa w pieczy Najwyższego
i w cieniu Wszechmocnego mieszka,
2 mówi do Pana: «Ucieczko moja i Twierdzo,
mój Boże, któremu ufam».
3 Bo On sam cię wyzwoli
z sideł myśliwego
i od zgubnego słowa2.
4 Okryje cię swymi piórami
i schronisz się pod Jego skrzydła:
Jego wierność to puklerz i tarcza.
5 W nocy nie ulękniesz się strachu
ani za dnia - lecącej strzały,
6 ani zarazy, co idzie w mroku,
ni moru, co niszczy w południe3.
7 Choć tysiąc padnie u twego boku,
a dziesięć tysięcy po twojej prawicy:
ciebie to nie spotka.
8 Ty ujrzysz na własne oczy:
będziesz widział odpłatę daną grzesznikom.
9 Albowiem Pan jest twoją ucieczką,
jako obrońcę wziąłeś sobie Najwyższego.
10 Niedola nie przystąpi do ciebie,
a cios nie spotka twojego namiotu,
11 bo swoim aniołom dał rozkaz o tobie,
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach4.
12 Na rękach będą cię nosili,
abyś nie uraził swej stopy o kamień.
13 Będziesz stąpał po wężach i żmijach,
a lwa i smoka będziesz mógł podeptać5.

14 Ja go wybawię, bo przylgnął do Mnie;
osłonię go, bo uznał moje imię.
15 Będzie Mnie wzywał, a Ja go wysłucham
i będę z nim w utrapieniu,
wyzwolę go i sławą obdarzę.
16 Nasycę go długim życiem
i ukażę mu moje zbawienie.

• gdy szatan kusil Jezusa na pustyni powiedzial o Jezusie "jest przeciez napisane o Tobie ze rozkaze aniolom, aby cie nosili na rekach,bys przypadkiem nie urazil swej stopy o kamien". Jezus mu nie zaprzecza, lecz mowi "jest rowniez napisane, nie bedziesz wystawial na probe Pana Boga swego"

Jezus zostal wybawiony od smierci. Bog go wzial na gore do Nieba do siebie. Jezus powroci I bedzie swiadkiem przeciwko kazdemu kto mowil bzdury na jego temat

Papiez Leon x "bajeczka o Jezusie Chrystusie przyniosla nam I naszym ludziom najwiecej korzysci"

Koran o Jezusie(pokoj niech bedzie z nim)"nie zabili go, nie ukrzyzowali, lecz Bog na ich oczy polozyl iluzje i nie sa zgodni co do swoich zeznan "

247

To co tam, odpowiesz na moje pytanie? Czy będziesz wklejać bezrozumnie treści jak spambot?

248

Ile razy jeszcze zacytujesz papieża Leona X?
Wiesz, że gośc jest zerowym autorytetem, bo uznaje się go za ateistę?

249 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-08-12 20:09:05)

JuliaUK33 napisał/a:

Masz rację, przepraszam i przyznaję się bez bicia, że napisałaś taką wyssaną z palca bzdurę, że skupiłam się wyłącznie na pierwszej części, drugiej zupełnie nie zauważając.

W każdym razie skoro twierdzisz, że żyjesz zgodnie z Koranem, a Koran zabrania kradzieży grożąc nawet ucięciem ręki, to coś mi się tu nie zgadza hmm Tobie nie?

250

I to ma być matka, mająca dziecko, którym się nie zajmuje, tylko siedzi na d**** i "studiuje" religie, nie wspominając o tym w brzuchu, które też potrzebuje ruchu... nawet mi się zrymowało  big_smile
Julka, a córkę też indokrynujesz?

Ja Ciebie nie widzę w ogóle jako matki, powinnaś się doszkalać w tym temacie, bo masz blade pojęcie...

251

wieka napisał/a:

I to ma być matka, mająca dziecko, którym się nie zajmuje, tylko siedzi na d**** i "studiuje" religie, nie wspominając o tym w brzuchu, które też potrzebuje ruchu... nawet mi się zrymowało  big_smile
Julka, a córkę też indokrynujesz?

Ja Ciebie nie widzę w ogóle jako matki, powinnaś się doszkalać w tym temacie, bo masz blade pojęcie...

Moja corka ma 11 lat nie potrzebuje opieki 24 na dobe,w wolnym czasie spedzam z corka czas. Ona ma teraz tez swoje kolezanki, a w tym wieku dzieci wola towarzystwo rowiesnikow niz rodzicow.  Islam NIE jest indokrynacja, tylko Prawda. A ,ze mnie nie widzisz w roli matki  to trudno nie musisz. Poki jestem w ciazy to korzystam z bycia na tym forum pozniej jak bedzie drugie dziecko,a co ja pisze jak juz bede po slubie we wrzesniu to bede miala mniej czasu.na forum, bo bede co drugi tydzien spedzac z mezem,  co najwyzej moze raz dziennie uda mnie sie cos tu napisac.

252

Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Masz rację, przepraszam i przyznaję się bez bicia, że napisałaś taką wyssaną z palca bzdurę, że skupiłam się wyłącznie na pierwszej części, drugiej zupełnie nie zauważając.

W każdym razie skoro twierdzisz, że żyjesz zgodnie z Koranem, a Koran zabrania kradzieży grożąc nawet ucięciem ręki, to coś mi się tu nie zgadza hmm Tobie nie?

No co sie nie zgadza?

253 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-12 20:52:15)

Jack Sparrow napisał/a:

To co tam, odpowiesz na moje pytanie? Czy będziesz wklejać bezrozumnie treści jak spambot?

To nie sa tresci spambot tylko Biblia, tylko skad Ty to mozesz wiedziec jak Biblii nie czytasz. .. a odpowiedz na pytanie "skad pochodzi calosci" calosc czego?  tekstu? " no z Biblii pochodzi ,a z kad niby?

254

JuliaUK33 napisał/a:

No co sie nie zgadza?

Połącz sobie kropki z dnia dzisiejszego, to nie jest specjalnie długo, to powinno Ci się to poukładać.

Dla podpowiedzi podaję słowa kluczowe: kradzież, cudze treści, deklaracja życia zgodnie z Koranem, zakaz cool

255 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-08-12 21:12:10)

JuliaUK33 napisał/a:

To nie sa tresci spambot tylko Biblia, tylko skad Ty to mozesz wiedziec jak Biblii nie czytasz. .. a odpowiedz na pytanie "skad pochodzi calosci" calosc czego?  tekstu? " no z Biblii pochodzi ,a z kad niby?

Kup sobie wreszcie słownik ortograficzny albo przynajmniej włącz autokorektę, bo trochę łyso pouczać wszystkich dookoła i walić takie błędy roll

256 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-08-12 21:28:46)

Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

No co sie nie zgadza?

Połącz sobie kropki z dnia dzisiejszego, to nie jest specjalnie długo, to powinno Ci się to poukładać.

Dla podpowiedzi podaję słowa kluczowe: kradzież, cudze treści, deklaracja życia zgodnie z Koranem, zakaz cool

Rozumiem,  tyle,ze jak cos pisze od siebie to rzadacie dowodow,albo tresci gdzie co pisze, albo piszecie "podaj badania albo dowody ". Wiec daje wam rozne tresci i dowody z internetu po czym wy piszecie "ze kradne cudze tresci "... no to jak mam wam niby cos udowodnic jak WAM nic nie pasuje? Swoimi slowami pisze zle wam, wklepie cos z neta jeszcze gorzej.  Myslisz,ze mnie sie chce latac po internetach i wam wyszukiwac dowody? NIE. Macie Biblie,niektorzy ponoc tez maja Koran. Wezcie sobie poczytajcie

257

JuliaUK33 napisał/a:

Rozumiem,  tyle,ze jak cos pisze od siebie to rzadacie dowodow,albo tresci gdzie co pisze, albo piszecie "podaj badania albo dowody ". Wiec daje wam rozne tresci i dowody z internetu po czym wy piszecie "ze kradne cudze tresci "... no to jak mam wam niby cos udowodnic jak WAM nic nie pasuje? Swoimi slowami pisze zle wam, wklepie cos z neta jeszcze gorzej.  Myslisz,ze mnie sie chce latac po internetach i wam wyszukiwac dowody? NIE. Macie Biblie,niektorzy ponoc tez maja Koran. Wezcie sobie poczytajcie

Już Ci pisałam, że jak najbardziej można posługiwać się czyimiś treściami, ale trzeba to wyraźnie zaznaczyć. Cytaty są w porządku, kradzież nie.

258

Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Już Ci pisałam, że jak najbardziej można posługiwać się czyimiś treściami, ale trzeba to wyraźnie zaznaczyć. Cytaty są w porządku, kradzież nie.

A widzisz zapomnialam o tym na drugi raz podam zrodlo

259

JuliaUK33 napisał/a:

Oto Panna6 pocznie i porodzi Syna

Nic dodac nic ujac

260

JuliaUK33 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

To czemu pisałaś, że Kościół coś tam powycinał, jak to jest w biblii właśnie?

Posty [ 196 do 260 z 468 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Islamofobia w Anglii

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024