Samotna matka. Lepiej w Polsce czy Anglii - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Samotna matka. Lepiej w Polsce czy Anglii

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Samotna matka. Lepiej w Polsce czy Anglii

Witajcie. Czy orientuje się ktoś, gdzie łatwiej żyć samotnej mamie? Mieszkam z mężem w Anglii. Tu pracujemy i kupiliśmy dom.? Jesteśmy tu sami. Bez rodziny i znajomych. Mamy rocznego syna. Mąż stał sue tyranem. Stosuje wobec mnie i dziecka przemoc psychiczna. Wyzwiska poniżanie ciagle awantury, przemoc finansowa. Mam dość. Nie chodzi tylko o mnie ale o dziecko. Nie takiego domu chciałam. Myśle o rozwodzie, ale nie wiem co dalej. Czy zostać tu czy wrocic do polski? Gdzie jest łatwiej? Gdzie dostanę lepsza pomoc?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez terazszczesliwa (2018-08-01 23:38:15)

Odp: Samotna matka. Lepiej w Polsce czy Anglii

W Anglii jako samotna matka nie musisz podejmowac pracy do  5 rz dziecka, jesli wynajmiesz dom/mieszkanie masz finansowany czynsz, podatek, dostajesz comiesieczne rodzinne child benefit, cotygodniowy child tax credit i jobseeker allowence. Jesli podejmiesz prace - od 16 godzin tygodniowo (polecam dla wlasnej psychiki) masz w wypadku niskich dochodow working tax credit dofinansowanie do zlobka/przedszkola/opiekunki 80 proc, holiday club w przerwach szkolnych typu ferie (half term) , dofinansowanie do wycieczek dziecka (holiday club) mi w tym roku dofinansowanie wyplacili w 3 dni wiec dzialaja szybko nie zostajesz bez pieniedzy no  i masz wyplate. Dziecko ma darmowa opieke medyczna do 16 rz, leki, przejazdy do 4 rz. Jesli temperatury sa niskie mozesz apikowac o dofinansowanie do ogrzewania. Masz dofinansowanie do mundurkow szkolnych, obiady szkolne darmowe dla wszystkich dzieci do y2 po 2 klasie mozesz apikowac do swojego councilu o darmowe obiady. Masz alimenty procentowe do zarobkow ojca dziecka wylicz sobie  child w maitenance caculator na stronie gov, benefity policz na  entitledo.  Jesli masz  wtc to masz darmowa opieke medyczna, dentystyczna i okulistyczna oraz leki na recepte dla siebie. O PL nie wiem nic.

Dlaczego nie masz znajomych? z pracy tez nikt?

3 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-08-02 20:34:49)

Czyli mowisz ze jak coś to się nie bać i poradzę sobie... To dobra wiadomość. Koleżanek nie mam bo wychodzę tylko do pracy. Pracuje wałek firmie gdzie większość stanowią Polki i ogółem Aa dla mnie miłe ale jak tylko się obrocie to robią mi tyłek, powtarzają co mówiłam czy z czego kiedy się tam zwierzyłam jak miałam problem i potrzebowałam się wygadać. Słowem są dwulicowe i nie chce takich przyjaźni a szukac na sile tez nie potrafię. Tak bardzo się boje, to bardzo trudna decyzja ale z mężem nie mam zycia, na wszystko mi żałuje chodze w bylejakości rzeczach kilku koszulkach na krzyż a to przez to, ze on wydaje więcej niż nas stac. Mamy raty, kredyty a ja wiecznie nie jestem dość dobra. Żyje z dorosłym dzieckiem za ktorym każdy papierek każdy talerzyk trzeba odnieść. Przychodzi do mnie i mówi, ze jest głodny i dopóki ja mu nic nie zrobię to nie je albo dzwoni po pizzę. No jak czterolatek. Mam tego dość bo ja tez chodzę do pracy a jak zwracam mu uwagę to słyszę : wulgaryzm, wulgaryzm, by cię szlag trafił jesteś wulgaryzm i tak dalej. A dziecko słucha. Pewnie się boi bo ja ez się bałam jak w domu były awantury i poprzysięgła sobie ze mój dom taki nie będzie. Jak bardzo się pomyliłam sad

4

Zależy o jaką pomoc dla samotnej matki Ci chodzi, jeżeli o socjale to nie pomogę.

Jednak oprócz kwestii finansowych są też inne warte rozważenia. W Polsce masz pewnie rodzinę. Zawsze ktoś może pomóc z dzieckiem, przypilnować, a Ty będziesz miała chwilę dla siebie. Myślę, że po rozwodzie będziesz potrzebowała wsparcia bliskich osób, w Anglii z tego co rozumiem to nie masz nikogo.
Za jakiś czas może będziesz sobie chciała znaleźć nowego partnera, raczej z dzieckiem na randkę nie pójdziesz wink

Twoja intuicja musi Ci podpowiedzieć, gdzie jest Twoje miejsce na ziemi. Czy jesteś zadowolona z bycia w Anglii i traktujesz to jako swój dom, czy będziesz tęsknić za Polską.

Dokladnie, pytalas na  jaka pomoc mozesz liczyc to napisalam co wiem ale posluchaj serca i pomysl czy tesknisz. Jesli tesknisz za PL - wracaj nawet sie nie zastanawiaj bo potem anglia zla ludzie debile, zycia poza praca nie ma i tak wysluchuje codziennie a to tesknota, depresja, brak asymilacji i wierze z calego serca ze mozna sobie wszystko obrzydzic jesli jestes gdzies z przymusu nie z wyboru. Randki swoja droga wink ale rozwaz czy zalezy Ci na widzeniach dziecka z ojcem, jesli tak to jednak odleglosc i czestotliwosc wez pod uwage, rozwaz tez to czy nie bedzie Ci przeszkadzalo ze dziecko  bedzie mowilo wylacznie w j ang - moj syn tak wybral, mial problemy z rozwojem mowy i jezyk polski jest dla niego momentami nie do przeskoczenia np czyta i pisze plynnie tylko w j ang rozumie  w obu odpowiada w j ang  w 90 proc. Duzo ludzi narzeka tu na  obyczaje, kulture , wielonarodowosc, opieszaosc urzedow, leczenie paracetamolem, pogode (choc w tym roku upalow  mam dosc ) przemysl zeby za 5 lat dziecka nie wyrywac z jego srodowiska bo to jednak nie dla Ciebie. Kolezanki z pracy olej, poszukaj na forach mlodych mam z Twojego miasta zawsze cetne sa na kawe czy do parku z dziecmi wyjsc, poszukaj playgrup - tez fajne mamy mozesz spotkac bierzesz pod uwage przyjazn tylko z polakami? Jesli jestes wierzaca wybierz sie do kosciola tutaj celebrowane sa community zyja jak rodziny. Przemysl tez PL czy masz tam przyjaciol, rodzine na ktora bedziesz mogla liczyc od strony wsparcia emcjonalnego i czy znajdziesz prace ktora zapewni Wam byt bo  z alimentami moze byc roznie, pan tatus bedzie mial (jesli wrocisz do PL) zasadzane z PL a windykacje wtedy marnie widze musisz liczyc na jego dobra wole i kwoty sa niskie. Wracajac do pieniedzy - jesli madrze gospodarujesz nie zabraknie Ci na chleb w UK ale na szal tez nie licz to sa pieniadze na zycie nie na wycieczki czy wymiane  garderoby co sezon, pomoc jest adekwatna do uzasadnionych potrzeb. Powodzenia cokolwiek wybierzesz przykro mi ze kolejna mama musi stanac przed tak ciezkim wyborem.

6

To są cholernie trudne wybory. Nie chce podjąć decyzji pochopnie czy tez egoistycznie. Myśle o tym co będzie lepsze dla syna. Buc samemu z mama a tatę widzieć od czasu do zadu czy żyć w pełnej rodzinie, w której rodzice przestali się nawet lubić. Myśle sobie czasem, ze nie jest tak zle, mąż mnie nie bije ale z drugiej strony nie jestem męczennica i trochę nie te czasy zeby wysłuchiwać wyzwisk na swój temat, przykrych slow, mieszania z błotem. ChodZe do pracy ale nic na siebie nie mogę wydać. Wysłuchuje nawet ze za duzo wydaje na zakupy spożywcze. Mąż nawet nie chce wyprawić dziecku pierwszych urodzin bo szkoda mu pieniędzy nie pozwala mi cieszyć się macierzyństwem. Na nasze dziecko zaluje ale do pl wysyła 1000zl alimentów na 8 letniego syna. Wysłuchuje ze jestem gruba za duzo jem ale bie mam nawet kiedy wyjsc na trening czy pieniędzy by się ubrac i o siebie zadbać. Odebrał mi wszystko a oczekuje modelki z instagrama.
Jeśli chodzi o powrót do pl pisałam już w innym temacie o mojej relacji z mama. Nie przyjmie mnie bo w domu nie ma nawet wolnego pokoju, każdy pracuje, ma swoje życie...  nie tęsknie za polska jakos bardzo ale chce mieć zdrowie psychicznie i by synek nie wysłuchiwał awantur. Nie wiem co robic. Stoję chyba przed najtrudniejsza decyzja w zyciu. Męża wychowała babcia ostatnio w rozmowie naszej wspólnej z nią mówię ze mąż nic a nic nie umie za sobą posprzątać, nawet wrzucić papierka do kosza na co ona: nie rób tak bym musiała się za ciebie wstydzić, to ze ja ci tak dogadzałam to znaczy ze ty teraz powinieneś traktować tak swoje dziecko. Zatem
Mój mąż wyszedł z takiego domu gdzie był pępkiem świata wszystkich mógł zwyzywać a nadal mu nadskakiwano by wynagrodzić mu brak matki. Do dziś jest egocentrykiem. Z takim człowiekiem cholernie trudno żyć bo ne jestem w stanie wywalczyć tego ze ja tez jestem ważna. Chciałam byśmy poszli na terapie to uznał ze nie wyda pieniędzy by ktoś obcy mówił mu jak ma żyć bo on doskonale wie.

7 Ostatnio edytowany przez terazszczesliwa (2018-08-03 13:01:08)

Ja za Pl też nie tęsknię choć mam tam wspaniałą rodzinę i całe piętro dla siebie i syna, dobre wyższe wykształcenie ale.. Ja Anglię lubię a mój syn po 2 tyg wakacji w pl chce wracać do domu. Ty skoro masz takie maleństwo absolutnie nie pozwól sobie krzywdę robić bo dziecko też cierpi ale masz 4 lata na decyzję puki synek nie rozpocznie szkoły tu preschool masz od 4rz a obowiązek szkolny od 5, spróbuj się u samodzielnie tu i zobaczysz czy to jest to co chcesz w życiu. Faceta będzie stać na podwójne alimenty? Jeśli tam 1tys to tu też to 230f minimum powinien dać będzie Ci lżej. Po roku będziesz wiedziała. Wszystkie wyskokoki zgłaszaj do woman's aid możesz załatwić szybko zakaz zbliżania jeśli się go obawiasz. Ty i dziecko musicie być spokojni i bezpieczni. W mieście w którym mieszkam co 2 dziecko wychowuje samodzielna matka więc pod tym względem też jest łatwiej wiedzą jak reagować jak pomóc.

Na czyje konto wpływa child benefit? Jeśli na partnera to dzwoń i zmień natychmiast żebyś w razie czego czekać nie musiała a to jest podstawa do ubiegania się o całą resztę.

8

Początkowo na konto męża bo on zarządza całym budżetem. Teraz mamy joining account. hmm wiesz może gdzie mogę się udać po poradę w sprawie wlasnie tej separacji potem być może rozwodu? Gdzie dowiem się jakie rozwiązania są jeśli łączy nas nie tylko ślub ale mortgage i inne wspólne zobowiązania finansowe?

9 Ostatnio edytowany przez terazszczesliwa (2018-08-03 16:03:20)

Women's aid I tam się kieruj na domestic abuse I citizen advise bureau są też polskie placówki ale nie polecam, chcą żeby płacić im za każdy papierek jaki załatwia a potem i tak po nich trzeba odkręcac sprawy sama też dasz radę. Papiery do separacji ściągniesz że stron internetowych poszukaj prawnika no win no fee.

Child benefit musi być na Twoje imienne konto bo nie ruszysz housingu. Chcesz zostać w Waszym domu czy wynająć coś?

10

Na pewno nie będzie mnie stac na utrzymanie domu, rachunki i mortgage. Łącznie na dom wydajemy na kredyty jakieś 650. Do tego ubezpieczenia i rachunki. Myśle ze wolałabym wynająć coś malutkiego. Pewnie najlepiej byłoby wyprowadzić się z domu i wynająć go komus by kredyt dalej się spłacał bo mieszkamy tu nie długo. Za krótko splacamy by go sprzedać bez stracenia pieniędzy. Ze w ogole ktoś mi coś wynajmie jako samotnej mamie? Czy mogę ubiegać się o mieszkanie z council?

11

Jako samotnej matce w zaleznosci od dochodu nalezy Ci sie dofinansowanie do kredytu na dom, przeciez samotne matki tez domy kupuja wink dlaczego mieli by Ci nie wynajac? ja wynajmuje  drugie mieszkanie od 4,5 roku i problemow nie bylo (wynajmje od agencji mieszkaniowej) i jak najbardzie mozesz sie starac o mieszkanie  z council ale wez pod uwage czy stac Cie bedzie na remont, polozenie podlog wszystkie meble bo nie wiem jak u Ciebie ale u mnie mieszkania od miasta dostaje sie albo golutkie albo do remontu i mussz zeznac w aplikacji ze jestes wspolwlascicielka domu wiec bedziesz  znajac zycie na koncu kolejki jesli wezma Cie pod uwage. Dochod z najmu musisz zeznac jako dochod  tak jak wyplate wiec to nie tak do konca ze domek sie splacac bedzie a  pantwo Ci pomoze bo oni beda widzieli ze dochod jednak masz spory dowiedz sie czy nie bardziej oplaca Ci sie zostac we wlasnym domu.

12

Faktycznie. Nie pomyślałam o tym w ten sposób yikes w takim razie muszę isc dziś trzeba i o wszystko wypytać.

13

Powodzenia

14

Kochana przede wszystkim otwórz swoje konto w banku i to jak najszybciej, zmień nr konta w pracy żeby pieniądze wpływały na twoje konto. Wszystkie benefity na swoje konto przeżuć i skontaktuj się z GP. Jeśli jesteś pewna ze chcesz się rozstać wyślij wiadomość priv, opowiem ci jak koleżanka się uwolniła od faceta który potrafił ja śledzić

15

Konto to podstawa. Dowiedziałas sie coś? GP może być choć mały podlega pod hv i one są też szkolne żeby pomóc.

16

Dziekuje Ci bardzo Terazszczesliwa :* bede dowiadywała się po niedzieli co i jak bo prawi cały tydzień bede miała wolny. Bede dawac znać gdy coś się dowiem.

17

Kochana, wysyłam ci mój e-mail bo nie wiem jak odpisać. anna10@spoko.pl odezwij się a opowiem ci jak koleżanka uwolniła się od toksycznego męża i załatwiła tym samym rozwód

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Samotna matka. Lepiej w Polsce czy Anglii

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024