Rumunski_Zolnierz napisał/a:Julia, wypisujesz takie debilizmy, że się wierzyć nie chce.
Jezus sam chciał umrzeć za ludzi, nie został do tego zmuszony, to była wolna wola.
Ewangelie nie są sprzeczne, tylko trzeba umieć je czytać, reszty nie chce mi się nawet pisać.
Jack Sparrow napisał/a:Rumunski_Zolnierz A wiesz, ze w Polsce są muzułmanie od wielu wieków? 
Wiem ale są małą grupą, więc nie odwalają takich cyrków co na zachodzie Europy, dlatego ważne jest, aby nie rośli w siłę u nas.
Oczywiscie,ze Biblia ma sprzwcznosci. Usiadz i uczciwie przeczytaj wszystkie 4 ewangelie dotyczace zmartwychwstania Jezusa oraz jego smierci.
Ewangelia Mateusza mówi, że Maria Magdalena i inna kobieta o imieniu Maria poszły o świcie, aby zobaczyć grób, ale zastały kamień na swoim miejscu. Anioł zstąpił, gdy trzęsienie ziemi odsunęło kamień, usiadł na kamieniu i powiedział dwóm kobietom, że Jezus zmartwychwstał. Powiedział kobietom, aby wysłały uczniów do Galilei, gdzie Jezus miał się z nimi spotkać.
Ewangelia Marka mówi, że Maria Magdalena i dwie inne kobiety poszły bardzo wcześnie rano i ku swojemu zaskoczeniu odkryły, że kamień został odsunięty. Młody mężczyzna powiedział im, że Jezus zmartwychwstał, a one uciekły w przerażeniu, nie mówiąc nikomu. To był pierwotnie koniec Ewangelii Marka.
Ewangelia Łukasza mówi, że Maria Magdalena i kilka innych kobiet poszło bardzo wcześnie rano i zobaczyły, że kamień jest już odsunięty. Dwóch mężczyzn w grobie, wyglądających jak aniołowie, powiedziało kobietom, że Jezus zmartwychwstał. Kobiety powiedziały o tym uczniom, ale Piotr wrócił, aby potwierdzić ich historię.
Ewangelia Jana mówi, że Maria Magdalena poszła sama do grobu, gdy było jeszcze ciemno, ale zawróciła, gdy zobaczyła, że kamień został odsunięty, zakładając, że ciało zostało skradzione. Tym razem Piotr i inny uczeń wrócili, aby potwierdzić jej historię. Chociaż założenie Marii miało sens, dwaj uczniowie natychmiast uwierzyli, że Jezus zmartwychwstał.
Co do Jezus chcial umrzec mozesz mi wskazac w ST proroctwo,ktore by mowilo, ze Jezus umrze na krzyzu? Plus stwierdzenie w ST,ze grzech Adama i Ewy przeszedl na caly swiat.