262 2024-07-23 13:09:24 Ostatnio edytowany przez Emix (2024-07-23 13:11:09)
Napisałam do Ady na Garze, gdzie jeszcze jest mega awaryjne miejsce do zbiórek, z której i Wy możecie skorzystać. Ale to na pw Ci Ada napisze. A Ty Imusi
Ale to już jak by wszystko siadło i wizaż i to miejsce.
Rozmawiałam chwilę z Juniorem przez telefon. Czuje się już tak dobrze, że mocno decyduje o sobie a my niewiele możemy
. Mam nadzieję, że lekarze okażą się mądrzejsi.
Dzięki kochane. Podczytywałam Was, byłyście dla mnie iskierką normalności [buziaki]
Emmi
Każde forum ma chwilowe kłopoty, nie martwmy się na zapas.
Będzie dobrze :-)
--------
U mnie po deszczu jest jeszcze gorzej.
Duchota...w zasadzie nie pocę się, ale dzisiaj ze mnie kapie.
------------
Emmi Junior pewnie do domu się wybiera.
Poczuł się lepiej i chce wracać.
Ech, trudne sprawy.
Kochana Emmi,
Twoje matczyne serce zareagowało i w porę z pomocą zdążyłaś.
Przytulam... serdeczne myśli ślę...
265 2026-01-27 11:27:33 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-01-27 11:56:24)
Trzeba przypomnieć sobie jak tu się przebywa:-)
267 2026-01-27 12:13:54 Ostatnio edytowany przez Emix (2026-01-27 12:15:21)
269 2026-01-27 12:44:54 Ostatnio edytowany przez Emix (2026-01-27 12:46:05)
Tak, zgadza się. Wprowadziłyśmy tę linijkę --------- do zaznaczenia, że coś dopisujemy ![]()
------
Prezentuję ![]()
------
Cyferko
I tutaj też wchodzą nasze obrazki, co jest bardzo fajne, bo lubimy nasze obrazki ![]()
Ach, jak dobrze, że mamy to awaryjne miejsce...
Adi
Hejka, dobrze, że się hasło odnalazło. Ja też przez chwilę musiałam się pozastanawiać.
272 2026-01-27 12:49:42 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-01-27 12:52:02)
Cyferko
Unikam zapisywania na stałe, bo wtedy na mur beton zapomnę. A tak przy regularnym wpisywaniu pamiętam
.
Witajcie Babeczki.
Muszę sobie wszystko tu poprzypominać.
Bo pamięć mam dobrą, ale krótką.
Np. nie pamiętam jak wstawia się obrazeczki.
275 2026-01-27 13:17:47 Ostatnio edytowany przez Emix (2026-01-27 13:18:24)
Adi
Obrazeczki trzeba sobie skopiować (ze stronki z obrazkami) i tutaj dać wklej (wpisuje się cały kod obrazka) .
Witajcie Babeczki.
Muszę sobie wszystko tu poprzypominać.
Bo pamięć mam dobrą, ale krótką.Np. nie pamiętam jak wstawia się obrazeczki.
pomiędzy takie coś wstawiasz link bezpośredni do obrazka (zakończony .jpg .gif i podobnymi świadczącymi graficznym charakterze pliku)
[img]link do obrazka.jpeg [/img]Ooo!
Jack Sparrow
dzięki. Dużo prościej ![]()
Mam chwilę wolną, więc spróbuję poćwiczyć wstawianie obrazków.
Dziękuję Wam za pomoc.
282 2026-02-02 06:48:52 Ostatnio edytowany przez Emix (2026-02-02 08:27:06)
Dzień dobry ![]()
Zacznę od ekspresu do kawy/herbaty na dobry początek dnia.

Znów zwróciłam uwagę na umiejscowienie Księżyca, który ,,krąży" dookoła mojego domu. Dla mnie to zawsze jest niezwykłe taka naoczna zmiana miejsca i to zaledwie w ciągu kilkunastu godzin. Polska (w osi Ziemi) kręci się z prędkością około 1000 km/h. Nie dziwię się, że dawniej ludzie zwrócili właśnie uwagę na to co dzieje się na niebie. A w ogóle tak wcześnie obudził mnie kaloryfer wydając dziwne dźwięki. Zbudziłam MM aby sprawdził co się dzieje, bo on jest ekspertem od pieca. Dosypał węgla i niby jest ok. Pogodynka pokazuje mi -16.
------
283 2026-02-02 08:58:50 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-02-02 09:03:51)
284 2026-02-02 09:01:16 Ostatnio edytowany przez Emix (2026-02-02 09:03:55)
Cyferka
Witaj. U mnie nic nie odwołane, szkoła za duża na coś takiego. A poza tym może niech cały świat się pozamyka w domach i nie pracuje
. Przecież to zwykła zima a i tak dość łagodna, pamiętam u siebie po -25 *C i to trzymające kilka tygodni. A tu raptem parę dni i panika ![]()
Nasz stareńki samochód wczoraj coś zastrajkował, mimo, że garażowany, ale garaż nie ogrzewany
. Akumulator ładował się przez noc, ciekawe czy dzisiaj ruszy...
Oo! Wychodzi słonko ![]()
Cyferka
Witaj. U mnie nic nie odwołane, szkoła za duża na coś takiego. A poza tym może niech cały świat się pozamyka w domach i nie pracuje
. Przecież to zwykła zima a i tak dość łagodna, pamiętam u siebie po -25 *C i to trzymające kilka tygodni. A tu raptem parę dni i panika
Hej w Anglii szkoły, by były wszędzie pozamykane.przy takim mrozie
. No nic ja szykuje się do lekarza,córka do szkoły, u mnie 7 rano dopiero ![]()
Julia life in UK
To dobrze, że nie macie takich mrozów, bo by jeszcze przychodnie pozamykali i sklepy... no bo jak rodzice mogliby pójść do pracy jak nie mieliby z kim dziecka zostawić? ![]()
Emmi puściłabyś dziecko do szkoły w -25*C ? odczuwalne -35*C
Nie każdy ma czym dojechać.
Syn przysłał mi zdjęcia z dzisiejszej trasy, ulice oblodzone są.
Julia life in UK
To dobrze, że nie macie takich mrozów, bo by jeszcze przychodnie pozamykali i sklepy... no bo jak rodzice mogliby pójść do pracy jak nie mieliby z kim dziecka zostawić?
W przypadku pracy to by zrobili tak,że te zawody,które mogą być wykonywane zdalnie by były wykonywane z domu,a reszta by musiala brać albo wolne albo szukać niańki niestety -życie ![]()
289 2026-02-02 09:09:02 Ostatnio edytowany przez Emix (2026-02-02 09:11:40)
Cyferko
A jak dawniej dzieci do szkoły chodziły? Pamiętam z opowieści, że na wsi u kuzynki, to któryś z gospodarzy zaprzęgał konia do wozu, kładło się tam koce, skóry przeróżne i zbierało się dzieci po drodze i wiozło do szkoły. Ja dreptałam do autobusu ![]()
Julka
Kogo stać na niańkę to stać. Wiesz... łatwo powiedzieć - wziąć wolne ![]()
Cyferko
A jak dawniej dzieci do szkoły chodziły? Pamiętam z opowieści, że na wsi u kuzynki, to któryś z gospodarzy zaprzęgał konia do wozu, kładło się tam koce, skóry przeróżne i zbierało się dzieci po drodze i wiozło do szkoły. Ja dreptałam do autobusu
Ja też pamiętam w dzieciństwie było dużo śniegu, a musiałam kawal drogi do szkoły iść. W Anglii ludzie są zbyt delikatn ledwo śniegu napada za kostki juz szkoły zamykają
,chociaż mnie to na rękę, bo moja corka ma wade stopy jednej jak chodzi i ma duże ryzyko poślizgnięcia na lodzie plus ja nie pracuje,ale zdaje sobie sprawę,że dla wielu rodziców to może być problem
291 2026-02-02 09:21:37 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-02-02 09:27:04)
W szkołach średnich odwołali lekcje, podstawówki pracują.
-----------
Pamiętam srogie zimy, przeżyłam i mam się dobrze :-)
Z okna mojego pokoju widziałam kancelarię mojej szkoły i klasę fizyczn-matematyczną :-)
Słyszałam dzwonki i głos naszej pani woźnej :-) Mój blok od szkoły dzielił pas zieleni.
Miałam dobrze.
Ale pamiętam też, że z powodu silnych mrozów szkoły były zamknięte.
--------------------
Julia daleko córka ma do szkoły?
Musicie jechać?
W szkołach średnich odwołali lekcje, podstawówki pracują.
-----------
Pamiętam srogie zimy, przeżyłam i mam się dobrze :-)
Z okna mojego pokoju widziałam kancelarię mojej szkoły i klasę fizyczn-matematyczną :-)
Słyszałam dzwonki i głos naszej pani woźnej :-) Mój blok od szkoły dzielił pas zieleni.
Miałam dobrze.
Ale pamiętam też, że z powodu silnych mrozów szkoły były zamknięte.
--------------------
Julia daleko córka ma do szkoły?
Musicie jechać?
Tak corka musi dojeżdżać dwoma autobusami,także tyle dobrego że pieszo nie idzie taki kawał drogi
Jestem i tu:) Tarnów pogodny. Ani jednej chmurki. Słońce świeci no ale oczywiście mróz.
Mam w planie zaliczyć dziś sklep zielarski, bo kozireradkę i plastry muszę kupić, a pewnie mnie jescze na coś inne nakusi. Wcoraj znalałam przepis na chleb gryczany więc pewnie wstąpie do sklepu ze zdrową żywnością i kupię białą kaszę gryczaną, albo od razu mąke gryczaną.
Musze jeszcze kupić świecę, bo okazalo się było, że ta co była w domu uległa mocnemu skrzywieniu. Normalnie poszłabym sobie na piechotę w ramach spacerku, ale będę chcała namówić m aby mnie zawiózł. Jakoś nie chce mi się marznąć.
294 2026-02-02 10:30:08 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-02-02 10:55:12)
Hej Lenifko :-)
Namów m, nie ma co chodzić takim mrozem :-)
Ja wróciłam ze sklepu, ale się obkupiłam :-(
Trzy torby, ale jakoś tak wszystko się skończyło.
Dobrze, że autem pojechałam.
------------------
Adusia jak u Ciebie sytuacja?
Witajcie !!
Nowe miejsce, nowe my i nowe problemy.
Problemy, bo weszłam tu do nas, zalogowałam się, ale nie mogłam pisać.
Nie wiem z jakiej przyczyny.
Teraz już to minęło, jednwk nie wiem jak dalej będzie.
U nas mróz jak czort.
-15* odczuwalna -26*
Widzę, że piszę i wysyłam już bez problemów.
Ufff.......
Idę poczytać co u Was. Drogie Babeczki.
298 2026-02-02 11:04:49 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-02-02 11:07:54)
Cześć Adusia:-)
Nowe miejsce :-)
Stare my :-) w sensie pisarki :-)
Adunia w miarę możliwości, jak chcesz coś dopisać, to edytuj, tak tu chyba
w regulaminie było.
Mi też się zacięło, aleodpuściło.
Będzie dobrze.
Cyferuś,
dopisanie w formie edytowania. Dobrze, że mi przypominasz. Nie powinnam regulaminu łamać, bo ja ciągle o tym wymogu zapominam.
Mówisz, że my stare piszące. Ale to moje trochę zmienione imię taką nowością jednak pachnie.
300 2026-02-02 11:19:30 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-02-02 11:49:02)
301 2026-02-02 11:52:38 Ostatnio edytowany przez Donna-Ada (2026-02-02 11:53:22)
Tak, ferie u babci mają rozpocząć się od dzisiaj.
=====
Kochane,
ze swojego dzieciństwa pamiętam takie zimowe zawieszanie działalności szkoły. Trzy razy. Z powodu mrozów, z powodu braku koksu do ogrzewania budynku, z powodu szalejącej grypy.
To były lata sześciedziąte XX w.
Frekwencja uczniów bardzo dobra.
303 2026-02-02 12:01:02 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-02-02 12:02:37)
Adunia i latach 70 i w 80 też zamykali :-)
Z przyczyn technicznych i ogromnych mrozów.
Pociągi nie dojeżdżały, autobusy też.
Sieci ciepłownicze nie wytrzymywały, pękały rury, różności
były już w tym życiu.
------------------
Adunia, czyli zięć dojechał do domku?
--------------
Emmi dobra wiadomość :-)
Emmi,
czyli uczniowie bez większych kłopotów do szkoły dotarli.
305 2026-02-02 13:22:15 Ostatnio edytowany przez Donna-Ada (2026-02-02 13:49:54)
Cyfereczko,
tak... zięć wrócił... zaraz z Manią przyjadą...
306 2026-02-02 13:56:57 Ostatnio edytowany przez Cyferkaa (2026-02-02 13:57:42)
Ada to w domku macie przyjemne poruszenie :-)
-------------
Mojej synowej mama poślizgnęła się, upadła, złamała obojczyk.
:-( szła do syna pieska nakarmić.
Ech.
Obejrzałam wczoraj B
Kopciuszek :-)
Ada to w domku macie przyjemne poruszenie :-)
-------------
Mojej synowej mama poślizgnęła się, upadła, złamała obojczyk.
:-( szła do syna pieska nakarmić.
Ech.
Obejrzałam wczoraj B
Kopciuszek :-)
Ja tez juz sie zdarzylam na lodzie wywalic jakis czas temu,jak byl śnieg ![]()
Julia nic ci się nie stało po upadku?
U nas ulice i chodniki bardzo oblodzone, trzeba bardzo uważać.
309 2026-02-02 15:21:59 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-02-02 15:22:21)
Julia nic ci się nie stało po upadku?
U nas ulice i chodniki bardzo oblodzone, trzeba bardzo uważać.
Na szczęście nic. Obecnie u nas śniegu nie ma w Anglii,za to czesto deszcze padaja. Mam nadzieje,ze w Polsce skonczy sie ten mroz u rodzicow w Wielkopolsce jest minus 10 ,noca minus 20 bylo. Nie wytrzymala bym
Wytrzymałabyś :-)
Ja na Podlasiu, u nas mroźniej, już
mi te mrozy doskwierają.
W sumie cały styczeń bardzo mroźny był.
Przyjeżdżasz czasami do Polski?
311 2026-02-02 15:27:11 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-02-02 15:27:22)
Wytrzymałabyś :-)
Ja na Podlasiu, u nas mroźniej, już
mi te mrozy doskwierają.
W sumie cały styczeń bardzo mroźny był.
Przyjeżdżasz czasami do Polski?
Tak planuje,ale latem dopiero mam.nadzieje przyleciec w odwiedziny na okres wakacji. Na Podlasiu nigdy nie byłam. Fajnie tam jest?.
312 2026-02-02 15:43:25 Ostatnio edytowany przez lenifa (2026-02-02 16:07:12)
Julia w jakiej czesci England jestes?Ja czasem bywam w Kornwalii i w Londynie, czasem koło Birmingham. Ostatnio w styczmu Kornwalia i Londyn. Of cors ubiegłego roku...
Tak Julia... na Podlasiu fajnie jest :-) ;-)
Tak Julia... na Podlasiu fajnie jest :-) ;-)
To fajnie moze kiedys tam pojade
Julia w jakiej czesci England jestes?Ja czasem bywam w Kornwalii i w Londynie, czasem koło Birmingham. Ostatnio w styczmu Kornwalia i Londyn. Of cors ubiegłego roku...
Ja mieszkam przy granicy z Birmingham w Wostersrshire na wsi angielskiej. Mieszkam na stale w Anglii od 13 lat juz prawie
To chyba prawie sąsiadkami tam byłyśmy - Redditch
To chyba prawie sąsiadkami tam byłyśmy - Redditch
Redditch tez znam moja jedna kumpela tam mieszka
Mam tam rodzinę. Mam dużo wspomnień. Zwiedzałam okolice. Znam niektóe wioski, Poznałam trochę ludzi. Najbardziej chyba dobrze wspominam Stratforf . Bardzo mi się tam spodobało.
Czytam co u Was.
Cyferko, musiała ładnie uderzyć, że aż złamała obojczyk..
Ada, to Ty już mam.przepadniesz z wnuczką
Chyba reszta nie pojawi się, zatem napiszexraz jeszcze. Oglądałyście w końcu to Niebo? Ciekawa jestem Waszych wrażeń, bo dla mnie serial okazal się nierówny, raz lepszy odcinek raz gorszy a ostatni w ogóle byl dziwny. I patrząc na całość to cały serial wyszedł średni
Mam tam rodzinę. Mam dużo wspomnień. Zwiedzałam okolice. Znam niektóe wioski, Poznałam trochę ludzi. Najbardziej chyba dobrze wspominam Stratforf . Bardzo mi się tam spodobało.
Tak jest dużo pięknych miejsc w tych okolicach. Ja mieszkam niedaleko Lickey Hills Park
325 2026-02-02 20:55:23 Ostatnio edytowany przez Donna-Ada (2026-02-02 21:05:23)
Lanolinko,
jakie piękne krajobrazy na Twoich fotkach...!!
=====
Idę poczytać o czym w ciągu dnia rozmawiałyście.
=====
Edytuję... to znaczy spróbuję, bo nie wiem czy umiem... w południe chciałam dopisać, właśnie za pomocą edytowania, no i mi się jakoś nie udało...
=====
Cyferuś,
jeju biedna synka teściowa. Naprawdę, trzeba bardzo uważać.
=====
Julia,
miło, że z nami pogadujesz sobie.