Jack Sparrow napisał/a:Dwa zakłady lotnicze to zbyt dużo na nasze potrzeby.
Ale żaden w naszych rękach nie pozostał, prawda? I to jest wina PO i PIS.
Jack Sparrow napisał/a:Nie byliśmy w stanie zapewnić sensownej pracy.
Bo nie było sensownych zamówień przez MON, bo nie było politycznej decyzji o dofinansowywaniu zakładów i ich rozwoju.
Jack Sparrow napisał/a:Dlatego miały być Caracale i ich produkcja w jednym z zakładów
Po 8 latach rządów PO mieli przed wyborami kupić 50 caracali...i to miało uratować polskie lotnictwo? Za mało, za późno.
To jest przykład na potwierdzenie moich słów ze co zmiana rządu to zmiana wizji WP, kupimy trochę tego, trochę tamtego(szczególnie przed wyborami)i będzie git.
Nie nie będzie, jeżeli po złości będziemy cieli plany poprzedników to nigdy nie zreformujemy wojska.
Jack Sparrow napisał/a:co absurdalnie storpedował PiS, bo miały być 'blak hołki', których.....nie ma. To raz.
Czy słusznie czy nie ta ja tego nie wiem, wiem tyle co Ty - jak poczytam - dajesz wiarę słowom przeciwników PIS , ok. Ja jak słucham stron to nadal jestem po środku.
Co do black hawków - to jednak przesadzasz
https://defence24.pl/sily-zbrojne/black … nce24-news
Jack Sparrow napisał/a:Dwa - Krab to projekt jeszcze z czasów Szeremietiewa. Ma już PONAD 20 LAT. Tylko tam nigdy za wiele polskiego nie było, bo to brytyjski AS90 Braveheart, zaprojektowany w latach 80tych, a wdrożony do produkcji od 1992 roku. Polonizacja polegała na wprowadzeniu naszego oprogramowania i naszego podwozia. Podwozie oczywiście się nie sprawdziło i ostatecznie brytyjska wieża wylądowała na koreańskim podwoziu. Na szczęście, ostatecznie wyszło coś fajnego tylko PiS zamówione dla polskiej armii Kraby sprzedał Ukraińcom, a kupili koreańskie używki. Dużo gorsze.
Czy ja pisałem o historii i pochodzeniu czy o produkcji?
I wskaż mi skąd czerpiesz wiedzę na temat sprzedaży wszystkich Krabów Ukrainie? Bo że część daliśmy i teraz realizujemy produkcję dla UK to wiem.
Jack Sparrow napisał/a:Rak - ogólnie konstrukcja spoko tylko zapominasz o jednym - to jeden ze spóźnionych projektów towarzyszących wprowadzaniu Rosomaka i bieda zastępstwo dla Goździków, którymi z przyczyn oczywistych nigdy nie będą. Bo jedno to moździerz - drugie armatohaubica.
Ponownie - czy są produkowane i wdrażane do WP, czy nie?
Produkcja seryjna zaczęła się w 2016 początek rządów PIS - dlaczego PO nie wdrożyło produkcji? Chcieli kupić caracale a nasza produkcja już do doopy?
Ciekawe co wymyślisz.
Jack Sparrow napisał/a:Cztery - niszczeciele min - nawet nie skomentuję.
Dlaczego nie? Bo musiałbyś coś dobrego napisać? Trzy zostały zbudowane i uwaga...jeden za czasów rządów PO. Czwarty jest w budowie.
Jack Sparrow napisał/a:Najdroższa w historii świata korweta Gawron (i nie kłamię, kosztowała gdzieś pomiędzy 1,5-2 miliardy złoty). Sukces.
A co PIS ma z tym wspólnego...że po latach dokończyli budowę i wprowadzili go do służby?
Jak wiesz lubię porównywać, a zatem dlaczego przez osiem tal rządów PO tego nie zrobili? Jak dla mnie tam było brak decyzyjności - budujemy czy tniemy. Nijakość.
Ponownie potwierdza to co piszę - brak spójności w kolejnych rządach co do wizji WP.
Jack Sparrow napisał/a:Groty - spoko. Jeden w miarę udany projekt. Podobnie jak miny z Bielmy, radiostacje i parę innych pierdół
Łał...tylko spoko? Spoko może być.
Jack Sparrow napisał/a:K2 - jak na warunki koreańskie to dobry czołg. Europejskie - nie. W porównaniu do leo 2A7 nie umywa się bardzo. A gdyby temat leonów ogarnąć od początku tak jak się powinno (tak jak to zrobili Grecy z ich licencyjną wersją leona) to dzisiaj nie bylibyśmy w takim gównie.
Podobno ma być przebudowany do naszych potrzeb ale to wyjdzie w praniu.
Mieliśmy rząd bardzo dobrze odbierany przez Berlin dlaczego tego nie ogarnęli? A teraz ci fachowcy krytykują obecnych fachowców - polityka nic więcej.
Wolę posłuchać np. Wolskiego w tej sprawie niż polityków.