blueangel napisał/a:a co studiowales?
Studiowałem bezpieczeństwo wewnętrzne. Ogólnie zawsze ciekawiły mnie tematy związane z bezpieczeństwem i same studia też były ciekawe, a jedyna praca jaką mogłem sobie wyobrazić powiązana z tą dziedziną naukową to służby mundurowe, to znaczy zanim się dowiedziałem jak na prawdę wygląda praca w tych służbach.
blueangel napisał/a:30 km to nie jest duzo. ja tyle dojezdzam w jedna strone i do pracy i na kursy tanca o w moim miescie nie bylo mnie interesujacych, a chcialam 2 konkretne, na shopping czy do glupiego kina. a i z dziewczynami najczesciej tez tyle jedziemy, jak chcemy wyjsc do fajnego lokalu. a nawet nie jest to stolica, wiec ty masz jeszcze wieksze mozliwosci na wyciagniecie reki.
Faktycznie 30km to nie jest tak dużo tym bardziej mając swój samochód ale to też nie jest tak super jak się wydaje. Po pierwsze jeżdżąc samochodem często te 30km lub więcej pojawiają się spore koszty, po drugie jeżdżenie samochodem do Warszawy, szczególnie w godzinach porannych to koszmar, a jeszcze trzeba znaleźć miejsce parkingowe, które w większości przypadków jest płatne. Dla porównania mam centrum handlowe o połowę bliżej, w którym jest kino, są restaurację, kawiarnie itd. jedzie się tam jakieś 15min i jest dużo darmowych miejsc parkingowych ale tam też nie ma żadnych aktywności. Pamiętam jak kiedyś jechałem do centrum i chyba ze 40min szukałem miejsca parkingowego, a potem jeszcze musiałem na nie zapłacić. Nic nie dorówna mieszkaniu w mieście i posiadaniu komunikacji miejskiej na wyciągnięcie ręki.
blueangel napisał/a:Siemka
Ktos z was sie zna na sztukach walki? Forum dla kobiet to moze nie bardzo miejsce, a zeby utworzyc temat nie ma nawet pasujacej kategorii- co mnie nie dziwi, sle nie wiem gdzie w ogole zapytac. Chodzi w sensie kickboxing, mma co lepsze? Mlody chce sie zapisac, u nas w miescie tez sa zapasy, sle od znajomych juz ktorys dzieciak z kolei musial miec zabieg szczeki/zebow , wiec na to przynajmniej narazie go raczej nie zapisze bo chce miec spokoj xD
Czym sie rozni krav maga i thai boxing od powyzszych?
Mma i kickboxing jest najblizej, moglby isc sam z buta. Wydaje mi sie, ze kickboxing na poczatek bylby spoko. Mlodemu te Oba sie podobaja.
Moze ja tez sie zapisze xD kiedys chodzilam za malolata na boks i treningi fajnie dawaly w kosc. Mam nadzieje, ze jest podobnie.
Ja coś tam się znam, trenowałem różne sztuki walki przez wiele lat. Raczej nie da się powiedzieć, że jedna sztuka walki jest lepsza od drugiej bo każda jest inna. Trenowałem i mma i kickboxing, zresztą wciąg trenuję. Osobiście bardziej bym polecił kickboxing, szczególnie dla dziecka, tam gdzie ja trenuję jest sporo dzieci, nawet takich po 5-6lat. Dużo też zależy od trenera, czy jest dobry i jakie ma podejście do trenowania.
Krav maga to sztuka walki będąca chyba najbliżej prawdziwej walki jaka może się przydarzyć w życiu. Tu nie chodzi o jakąś skomplikowaną technikę, efektowane akcje czy zdobywanie punktów tylko o jak najszybsze unieszkodliwienie przeciwnika wszystkimi dostępnymi sposobami. Tak na prawdę to nawet nie jest sport tylko bardziej taka zaawansowana samoobrona, są ataki w szyje, oczy, krocze, z użyciem różnych przedmiotów, obrona przed nożem itp. Thai boxing często nazywany Muay Thai to taki ostrzejszy kickboxing. W podstawowym kickboxingu zwykle nie używa się łokci ani kolan choć to też zależy od formuły, a w muay thai są one podstawą. Tego akurat nie trenowałem więc ciężko mi lepiej to porównać.
Podsumowując każda sztuka walki jest trochę inna i nie da się powiedzieć, że któraś jest lepsza od innych bo tu w grę wchodzi więcej czynników. Z tego co masz do wyboru osobiście poleciłbym kickboxing, to dobra opcja jeśli ktoś nigdy wcześniej nie trenował żadnej sztuki walki, a z tego co widziałem to i dla dzieci jest dobrą opcją. Musisz sprawdzić, większość klubów czy grup ma pierwszy trening za darmo właśnie żeby zobaczyć co i jak.