Znowu czas na wyjazd z Polski - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Znowu czas na wyjazd z Polski

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Znowu czas na wyjazd z Polski

Nieładnie źle mówić o własnym gnieździe, ale powoli dojrzewam do wyjazdu z kraju w którym obywatel jest intruzem... Na pewno wiecie o co chodzi, więc chwilowo tego tematu nie rozwijam.

Jestem turystką z wykształcenia, pracowałam wiele lat za granicą jako tour guide. Zawsze wracałam do Polski z tęsknoty za domem, rodziną. Kilka razy mogłam zacząć żyć w innym miejscu, ale tutaj był mąż i rodzina.
Teraz mąż pracuje w Niemczech, nie dlatego że chciał, ale dlatego że w Polsce nie miał gdzie zarobić na spłatę kredytu na rozwój firmy. Firma i tak padła wskutek działań urzędniczych a dług został.
Ja wróciłam po upadku biura dla którego pracowałam do Polski, zaczepiłam się w hotelarstwie, teraz pracuję w amerykańskiej korporacji w biurze.
Niby nie jest źle, ale... chyba nie mogę tutaj zostać. Pojechałabym do męża, ale znam angielski nie niemiecki i zanim znalazłabym sensowne zajęcie upłynie dużo czasu na nauce języka. Myślałam o Holandii, w sumie blisko do Niemiec i z angielskim jakoś daję radę. A może jednak Wyspy i próbować szukać pracy w turystyce? Sama nie wiem co robić, od czego zacząć... no i samej jakoś tak...smutno. Młoda już nie jestem, więc na spontan i wyjazd w ciemno coraz trudniej się zdecydować.
Wiem, że jestem już gotowa wyjechać na stałe. Nie mogę spokojnie patrzeć na to, co się w Polsce wyprawia i żyć tutaj z poczuciem, że nieważne kogo wybierzemy w następnych wyborach- wszystko będzie po staremu. No sorry, ale tak teraz czuję.

Ciągle mam sny, których sens tłumaczy się wewnętrznymi rozterkami i poszukiwaniem drogi życia. To by się zgadzało; dziś śnił mi się znowu pociąg i mój pośpiech, by do niego wsiąść- niestety, znowu jechał nie w tę stronę... wink

Czuję, że jeśli wkrótce czegoś nie wymyślę, to oszaleję.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Znowu czas na wyjazd z Polski

Zapraszam do Holandii smile Tu naprawde w wiekszosci przyzwoitych firm wystarczy angielski. Holenderskiego powoli tez mozna sie nauczyc. Do Niemiec blisko nawet z najdalszego zakatka, gdyz Holandia to takie 1:10 obszaru Polski.

W Niemczech tez mozesz sprobowac z samym angielskim, ale wiem z doswiadczenia, ze tam jest juz z tym duzo trudniej. Jesli bys poszla na kurs jezykowy to w kazdym kraju bedzie od razu latwiej.

3

Dzięki za zaproszenie, Bullinka! smile Od razu mi milej.

Trzy lata temu odwiedziłam Holandię i powiem że naprawdę jest pięknie i bajkowo. Pojechaliśmy z mężem do Urk i Zeewolde na wycieczkę z Niemiec. Bardzo nam się podobało. smile Te stare domy wyremontowane i wyglądające na nowe, kanały, woda... woda... jak ja kocham wodę! smile

W Holandii mieszka też moja stara psiapsiółka, ale nasza przyjaźń też już się zestarzała, niestety. Ona mieszka tam od dwudziestu lat, ma męża Holendra i chyba... wstydzi się swojego pochodzenia. Cóż, ja też marudzę na naszą rzeczywistość czyli lepsza nie jestem. Do rzeczy jednak, moja koleżanka wstydzi się znajomych Polaków i stara się nie mówić publicznie ni słowa w ojczystym języku. Taka nasza narodowa przypadłość chyba. Mamy kontakt ze sobą, ale nie ma w nim takiej zażyłości co kiedyś.
Przykro mi z tego powodu, naprawdę; była dla mnie bardzo ważna, póki nie usłyszałam w jej głosie tego czegoś... nawet trudno mi to nazwać, to takie ulotne wrażenie. Pogarda? Nie wiem, może też.
Zachęcała mnie wtedy do przejrzenia ofert holenderskich biur pośrednictwa. Strony tylko po holendersku odpadają dla mnie, bo nic nie rozumiem oczywiście. Na polskich czy anglojęzycznych spotykam oferty pracy w ogrodnictwie, produkcji czy sprzątaniu. Naprawdę nie upieram się przy pracy w turystyce, nie zrozumcie mnie źle. Ale też potrafię więcej ( np. mówię po turecku, serbsku itd. wink i mogłabym robić coś bardziej twórczego. Łomatko, ale to brzmi głupio... wink. Szykuję jednak psychikę na pracę fizyczną, nie widzę w tym nic złego, głównie z tego żyją imigranci na początku.
W Holandii pewnie też łatwiej będzie mi coś znaleźć niż w Niemczech ze względu na braki w niemieckim. Kiedy byłam młodsza, nauka języków szła mi jakoś łatwo, ale z niemieckim zawsze miałam "pod górkę"; myślę że "muzyka języka niemieckiego" jest dla mnie nieco szorstka.  Ale wierzę, że wszystkiego da się nauczyć jeśli tylko będzie taka konieczność; może niderlandzki też da się ogarnąć? wink

4 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2015-05-03 15:51:11)

Spokojnie sie da smile
Ja do niemieckiego mam jakby awersje... wole juz holenderskie "h"...
Niewiele jeszcze umiem po holendersku, bo dodatkowo musze szlifowac moj angielski. W tygodniu staram sie ogarnac jedna-dwie lekcje holenderskiego a w kazdej wolnej chwili w domu angielski. Plus techniczny.

Wiesz... ja tez omijam szerokim lukiem tutejszych Polakow... jednak zauwazylam, ze tylko "sezonowcow"... i to nie wszystkich...
Czytalas moj temat, wiec wiesz dlaczego.

Ja poznalam tutaj jedna babeczke i poki co pomagamy sobie nawzajem. To jedyna Polka, z ktora utrzymuje kontakt. Troche szkoda, ale coz... zycie...

5

Witaj online. Czy wyjechalas za granice?

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Znowu czas na wyjazd z Polski

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024