Olinka napisał/a:Na początek określ, jaki masz problem, przecież nie będziemy tego od Ciebie wyciągać
.
Dobra, spróbujmy.
1. Najpierw to co już wiecie. Obecnie pracuję w firmie stolarskiej, nie mogę powiedzieć, że lubię lub nie lubię tej roboty, jestem do niej nastawiony dość neutralnie. Właścicielem firmy jest mój szwagier więc nie musiałem wysyłać CV, listu, przychodzić na rozmowę. Jest kilka rzeczy, które w niej lubię, a dokładniej są to:
a) każda robota jest inna, w innym miejscu i u innych ludzi;
b) poznawanie różnych ludzi;
c) widać wykonaną pracę co daje pewną satysfakcję.
a teraz jej minusy:
a) jest to ciężka fizyczna robota, nieraz po 8h pracy nie mam siły już na nic;
b) nie ma stałych godzin pracy, wszystko zależy od klienta więc nie ma nawet żadnego grafiku, nie ma tu mowy o praktycznie żadnych aktywnościach poza pracą bo nie nigdy nie wiem, o której wrócę do domu;
c) mimo iż jak wyżej napisałem niemal każda robota jest inna to jednak wykonuje się te same powtarzalne czynności;
d) słabe zarobki i brak perspektyw na więcej;
e) nie ma żadnego rozwoju, nie będzie żadnej kariery;
f) nieustanne bycie przywiązanym do rodziny co jak wiecie po innych moich wątkach nie jest dla mnie zbyt dobre.
2. Także jak już wiecie studiowałem bezpieczeństwo, nie był to mój przemyślany wybór ale mimo to studia uważam za w miarę ciekawe, niestety kiepsko z perspektywami pracy po nich. I teraz przejdźmy do sedna samego problemu. Od jakiegoś czasu przeglądam ogłoszenia o pracę, właśnie z branży bezpieczeństwa tyle ale im dłużej je przeglądam tym większe mam wątpliwości czy właśnie tego powinienem szukać. Większość ogłoszeń z tej branży wiąże się z pracą biurową, szczególnie w państwowych instytucjach byłaby to praca typowo administracyjna. Prawdę mówiąc ciężko mi sobie wyobrazić się w pracy siedząc 8h lub więcej za biurkiem i klepaniem tabelek w exelu czy przewalaniem sterty papierów.
3. I choć nie wiem jaką dokładnie pracę chciałbym mieć to wiem jakie cechy powinna mieć taka praca, a oto one:
a) chciałbym by moja praca była ważna, by to było coś co wzbudza podziw i szacunek i mi samemu daje satysfakcję;
b) chciałbym by inni ludzie na tym korzystali, chciałbym pomagać ludziom i to wcale nie z powodu wyniosłych, heroicznych pobudek tylko zwyczajnie by czuć się potrzebnym i jak już pisałem wzbudzać wdzięczność i szacunek;
c) zawsze marzyłem i wciąż marzę o pracy, w której są podróże zagraniczne by połączyć pracę i zarabianie pieniędzy ze zwiedzaniem świata, dodatkowo nie mam żadnych zobowiązań w miejscu zamieszkania, nie mam swojej rodziny, dzieci, ani nikogo kto byłby ode mnie zależny, więc taka praca byłaby dla mnie idealna;
d) to się wiąże z poprzednim ale wolę to napisać oddzielnie, wyjazdy zagraniczne są najlepszą metodą szlifowania języka obcego;
e) pieniądze wystarczające do utrzymania się w mieście takim jak Warszawa na przyzwoitym poziomie lub większe ale to dla mnie nie jest ważniejsze niż punkt a);
f) nie musi to być praca spokojna, lekka czy nawet bezpieczna, mimo iż większość ludzi te cechy postawiłaby na pierwszym miejscu to ja nie, dla mnie mogłaby to być nawet niebezpieczna praca byleby posiadała poprzednie cechy, no i lubię adrenalinę;
g) chciałbym by praca nie była monotonna i nudna, by działo się coś ciekawego.
Wiem, że to jest całkiem sporo cech i wiem też, że raczej nie istnieje zawód posiadający je wszystkie ale gdyby istniały jakieś posiadające choć kilka jednocześnie. Jak widzicie potrafię określić jedynie cechy pracy, którą chciałbym mieć ale nic ponad to i właśnie to jest obecnie największy problem w moim życiu. Dla większości ludzi celem w życiu jest praca albo rodzina, a ja nie mam żadnej z tych rzeczy. Nie czuję jakiejś wielkiej potrzeby stworzenia własnej rodziny i szanse na to i tak są niewielkie ale chciałbym mieć pracę, która byłaby dla mnie celem.
Tak to mniej więcej wygląda. Jeśli gdzieś sam sobie zaprzeczyłem albo napisałem totalną głupotę to z góry przepraszam, dość długi post i ciężko wszystko wyłapać.