Szczepionka na COVID-19, skorzystacie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Szczepionka na COVID-19, skorzystacie?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 261 do 325 z 393 ]

261 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-03 13:07:50)

Odp: Szczepionka na COVID-19, skorzystacie?
Snake napisał/a:
ajena napisał/a:

OMG, ale to to ma do rzeczy? Znowu nie na temat.

No tak, nie ma to jak dokonać samooceny, że do tematu o szczepionce na Covid-19 wrzuciło się wyssane z brudnego paluch teorie o mętnej wodzie z patogenami lol

ajena napisał/a:

Tam nie było konkretnych patogenów. Nie było korony, wąglika, trądu i tysiące innych groźnych...

O matko! Czyli co, szczęściarz jestem? To które zbiorniki wodne omijać, bo w wakacje pewnie zdarzy się gdzieś wykąpać w terenie?

Wyedukuj się w tych sprawach, potem wróć i przeczytaj jeszcze raz to, co piszesz.

Jak przeżyłeś? "Srałeś w krzaki", a dziś Twoje stare komunistyczne już ugurpowanie PO sra na ludzi, nawet na ulicach.

Gdyby nie rząd, to byśmy umierali jak w USA lub innych częściach świata. Ile jest ludzi w Szwecji? Nie ważne, bo nie będę bawił się w gnoja, który tak jak TY liczy smierć ludzi na ekranie. Chore.

To jest coś okropnego, co Ty robisz. Porównujesz statystyki na ekranie, jak "zawszony globalista" w piwnicy.

Skoro "sranie" to Twoja specjalność, to czemu nie srasz w kościele? Hmm... za mało płacą, nie? Nie warto. Już rozumiem.

Sorry, ale skończ już. Z mojej strony to chyba koniec.

Zobacz podobne tematy :

262

ajena napisał/a:

Sorry, ale skończ już. Ze mojej strony to chyba koniec.

Słusznie, bo kontynuując w tym stylu nie zagrzejesz tu miejsca wink

To co, jakieś argumenciki? Czy dalej atakujesz personalnie?

263 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-06-03 11:58:37)

Bez urazy,  ale statystyka nie jest dla tych, którzy nie umieją  zadać  sobie paru pytań  nie tylko o liczby ;)
Ale także i inne dane, demograficzne kulturowe medyczne.
A takich sobie tu wiele osób nie zadaje. .
I dotyczy to głównie Snake, Morfeusza,( sorry) Mallwusi.
Ale nie chce mi się znowu odbijać piłki bo o ile ja na wszystkie argumenty w wątku koronawirusa odpowiedziałam. To w zamian otrzymywałam ucieczkę  w poboczne watki .
To nie są  żadne zdolności analityczne.
To wyszukiwanie argumentów pod z góry ustaloną  tezę  że wirus nie jest groznoejszy od grypy.
Np Snake wielokrotnie podawał grypowe statystyki.
A nie jest w stanie odpowiedzieć  na proste  pytanie: zadane że 3 razy na forum
Że te statystyki grypowe są z czasów bez obostrzen bez masek. I jak mi się wydaje czy korona bez obostrzen  i masek dawalaby to samo?
No właśnie..Tak właśnie Snake analizuje statystyki..
Po łebkach,

Po co wam porównywać  działania rządu polskiego i indyjskiego?  Bierzecie pod uwagę  wszystkie zmienne? Bo inaczej to żadna analityka :).
Oddzielenie ziaren od plew z pomijaniem niewygodnych faktow to manipulacja a nie analityka. Względnie mechanizmy obronne.
To nic personalnego dla jasności. Krytykuję  wasze rozumowanie.
Jak już coś analizować  to dokładnie,  bo inaczej to jest takie pitu pitu.
A Ty Snake niestety..jesteś mistrzem w tym:)
Czy w Indiach było groźniej niż w Polsce?
Tak. Bo w epidemiach gra rolę  matematyka i trzeba przewidywać wykładnicze wzrosty.
Oni też mieli już w swoim szczycie szczepionki A my nie. A wygaszanie epidemii trwa. Chyba nie muszę  tłumaczyć dlaczego.

264 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-03 13:02:38)

Snake napisał/a:
ajena napisał/a:

Sorry, ale skończ już. Ze mojej strony to chyba koniec.

Słusznie, bo kontynuując w tym stylu nie zagrzejesz tu miejsca wink

To co, jakieś argumenciki? Czy dalej atakujesz personalnie?

No nie wiem, skoro Ty w tym stylu możesz, to czemu nie ja? Zacytuj gdzie Cię tutaj obraziłem? Powtórzyłem., tylko to, co sam powiedziałeś.

Widać, że grzejesz się tutaj od dawna, nie wiem, czym ta zasługa? Twoje prowokacje? Hmm....

Sorry Ela, że Cię tak pomijam, ale czytam, to co piszesz.

265

Pozdrawiam z uzdrojowego miasteczka. Maseczki zniknęły z przestrzeni. Każdej i od razu normalnie!

266 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-03 13:32:22)

Snake napisał/a:

Pozdrawiam z uzdrojowego miasteczka. Maseczki zniknęły z przestrzeni. Każdej i od razu normalnie!

Również pozdrawiam. Wiesz, te maszeczki według zachodnich naukowców potrafią chronić do 1000 razy bardziej w kontakcie z drugą osobą. Czyli nawet do 1000 razy mniej szans na zarażenie się. To podstawa, którą nie bez powodu stosowano już dawno, dawno temu, pewnie wieki temu.

Kwestia tego, że z maseczką trzeba umieć się obchodzić. Tak, aby nie zarazić się od maski.

267

Elu, dlatego często odnosiłem się do Szwecji. U nas reżim, u nich dowolność, w marketach sporo ludzi bez żadnych masek a jak spojrzysz na oficjalne dane, to mają mniej zejść Covidowych niż u nas,biorąc oczywiście pod uwagę ich liczebność 10 mln osób. Ja się już z tego wątku wynoszę, ten miał dotyczyć szczepienia, ale ciężko mi było nie odnieść się do tego co pisze Ajena

268

Ela210 napisał/a:

To wyszukiwanie argumentów pod z góry ustaloną  tezę  że wirus nie jest groznoejszy od grypy.
Że te statystyki grypowe są z czasów bez obostrzen bez masek. I jak mi się wydaje czy korona bez obostrzen  i masek dawalaby to samo?
Po łebkach.

Tak, bo w każdy sezon grypowy mieliśmy ok. 3-4 milionów zachorowań na grypę. W ten sezon 2020/21 raptem ponad milion na grypę plus 2 miliony 800 tysięcy Covid-19 za okres 14 miesięcy.
Dla przykładu w ostatni tydzień maja bieżącego roku odnotowano 55 tysięcy zachorowań na grypę lol Prawie osiem tysięcy dziennie. W tym czasie wykrytych przypadków Covid-19 coś około 5 tysięcy w tydzień. Obecnie średnia zapadalność na grypę wynosi prawie 16 osób na 100 tysięcy mieszkańców. Gdzie masowe szczepienia na grypę? Czy mogę się zarejestrować w jakimś krajowym rejestrze do szczepienia na grypę?
Mogę dziesiąty raz powtórzyć wyprzedzając argument, że grypa tak nie zabija, że to nieprawda. Dziesiąty raz mogę powtórzyć, że statystyka zgonów na grypę jest w Polsce od lat stokrotnie umniejszana. Dawno wypowiadali się lekarze, naukowcy, że gdyby stosować zasady jak w innych państwach, to w Polsce powinno być co roku rejestrowanych ok. 6 tysięcy zgonów na grypę, a jest sto razy mniej czyli ok. 60. Brakująca ilość jest oczywiście, nigdzie się nie zapodziała, tylko jest w rubryce zgony z powodu zapalenia płuc. Brzmi znajomo w kontekście tego czemu ludzie umierają na Covid-19?
Możecie sobie wysłać pytanie do Ministerstwa Zdrowia ile osób do tej pory zmarło na Covid-19. Nie Covid-19 z chorobami współistniejącymi. Otóż MZ już tej liczby nie podaje na bieżąco ale obecnie jest to coś ok. 7-8 tysięcy. Tyle osób zmarło na Covid-19 przez 14 miesięcy i nie ulega wątpliwości, że były to zdrowe osoby, które zabił wirus SARS-COV2.

Życzę przyjemnej zabawy we własnych analizach jak ktoś lubi ale ogólnie polecam wyjść na dwór, a ci z południa na pole. Ja właśnie przegoniłem rodzinkę na rowerach 35 km, a teraz będę się byczył wink

269 Ostatnio edytowany przez assassin (2021-06-03 15:24:49)

Ela210 napisał/a:

Bez urazy,  ale statystyka nie jest dla tych, którzy nie umieją  zadać  sobie paru pytań  nie tylko o liczby wink
Ale także i inne dane, demograficzne kulturowe medyczne.
A takich sobie tu wiele osób nie zadaje. .
I dotyczy to głównie Snake, Morfeusza,( sorry) Mallwusi.
Ale nie chce mi się znowu odbijać piłki bo o ile ja na wszystkie argumenty w wątku koronawirusa odpowiedziałam. To w zamian otrzymywałam ucieczkę  w poboczne watki .
To nie są  żadne zdolności analityczne.
Po łebkach,

Po co wam porównywać  działania rządu polskiego i indyjskiego?  Bierzecie pod uwagę  wszystkie zmienne? Bo inaczej to żadna analityka smile.
Oddzielenie ziaren od plew z pomijaniem niewygodnych faktow to manipulacja a nie analityka. Względnie mechanizmy obronne.
To nic personalnego dla jasności. Krytykuję  wasze rozumowanie.
Jak już coś analizować  to dokładnie,  bo inaczej to jest takie pitu pitu.
A Ty Snake niestety..jesteś mistrzem w tym:)
Czy w Indiach było groźniej niż w Polsce?
Tak. Bo w epidemiach gra rolę  matematyka i trzeba przewidywać wykładnicze wzrosty.
Oni też mieli już w swoim szczycie szczepionki A my nie. A wygaszanie epidemii trwa. Chyba nie muszę  tłumaczyć dlaczego.

Moim zdaniem największe przełożenie na liczby dały obostrzenia(izolacja ludzi) i diagnozy/leczenie "na telefon", co więcej, ludzie z takimi pierdołami przestali w ogóle się ujawniać/odzywać do jaśnielekarzy.

Edit. I jeszcze jedno. Niektórym w pale się nie mieści, że niektórym naukowcom/lekarzom itd. opłaca się gadać pewne rzeczy, bo mają z tego konkretne pieniądze. Czy taką grubą kasę mają "foliarze" czy może jednak koncerny...? Jak mawiał mistrz: Everybody lies! wink

270 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-06-03 15:40:16)

Odpowiadałam już na to w temacie o koronawirusie i tam odniosłam się do tego co pomijasz. Więc po co odpowiadać skoro i tak to pominiesz.
Nie na grypę się umiera tylko powikłania pogrypowe dla jasności. I pisałam o tym na ile na tę powikłania pogrypowe ma wpływ pacjent a na ile ma wpływ w Covidzie.
I naprawdę to już robi się nudne.
Temat jest o szczepionkach proponuję się tego trzymać .
Jest tez temat o dowodach dlaczego epidemia to ściema tam się można rozwinąć.

Tak. Wszyscy lekarze kłamią z wyjątkiem jednego smile
Niektórym się nie mieści w głowie że można się obyć bez proroka wink

271

Ela210 napisał/a:

Temat jest o szczepionkach proponuję się tego trzymać

To w tym temacie muszę przyznać, że nieustannie mnie śmieszy jak ktoś wrzuca na twittera albo fejsbuka zdjęcie tego kartonika ze szczepienia, że już po dwóch dawkach i już po bólu, nie trzeba się bać. A po dwóch tygodniach ktoś z rodziny albo współpracowników wrzuca lakoniczną informację, że operacja się udała ale pacjent zmarł. Okropne ale mnie śmieszy.

272

A mnie śmieszą laski z dzióbkiem a znam takich co lubią i niech mają trochę radości oni i te babki.:)

Są tacy co wrzucają posty o spisku pandemicznym i nie usuwam ich że znajomych. Ich sprawa.

273

"Brytyjskie media opublikowały fragmenty najnowszych prac badawczych dotyczących pochodzenia koronawirusa. Wynika z nich, że naukowcy stworzyli COVID-19 w laboratorium [...]"
żródło: rynekzdrowia.pl

274

Elu
ależ ja nigdy nie twierdziłam, że covid nie jest groźniejszy od grypy. Wprost przeciwnie, pisałam, że Snake żyje jak w bańce. Przecież na tę chorobę zmarł Tata mojego Przyjaciela i aż 6 osób we wsi, gdzie pracuję, w tym małżeństwo. Także Ojciec mojej koleżanki lekarki (zaszczepiony 2x phizerem).

A co do szczepionki, to ja mam swoją w garażu : ) - mtb, allroad i jak potrzebna hardcorowa dawka - full. Po dzisiejszej setce km w puszczy mam płuca dotlenione po kokardę. Nogi i ręce opalone, łapię vit D3. I aż się boję przyznać, myłam się jak zwykle w strumieniu big_smile

275 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-03 20:10:51)

Morfeusz1 napisał/a:

ciężko mi było nie odnieść się do tego co pisze Ajena

Mi też ciężko odnieść się do tego, co piszesz. Dlatego lepiej odnosić się do realnych przypadków i tragedii, które mogą spotkać każdego.

Dziś już 3,711,679 zgonów mimo wszystkich restrycji i szczepionek na całym swiecie. Mnóstwo powikłań ze zdrowiem wśród ozdrowieńców. Gdyby nie rząd i restrykcje, to ta liczba...

A tu są ludzie, którzy dalej w to nie wierzą. Masakra.

Media to trzecia władza. Robią to, co chcą. Giganci decydują o tym, co czytasz w Internecie. Mówią to, co chcą.

Fakty są faktami. Ciężko się do nich odnieść, bo są oczywiste. Pozdrawiam!

276

ajena napisał/a:

Dziś już 3,711,679 zgonów mimo wszystkich restrycji i szczepionek na całym swiecie. Mnóstwo powikłań ze zdrowiem wśród ozdrowieńców. Gdyby nie rząd i restrykcje, to ta liczba...!

To okropne! To straszne! Czekaj, łyknę piwa żeby ochłonąć..., a więc że co? Że 0,048 % populacji świata przez 1,5 roku zmarło z powodu straszliwej choroby Covid-19? Myślałem, że piszesz o czymś w rodzaju meteoru, który wybił dinozaury ale jak nie to idę dalej grać i pić piwo. Wasze zdrowie, bo zdrówka szlachetnego nigdy za dużo!

277 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-03 21:35:23)

Snake napisał/a:
ajena napisał/a:

Dziś już 3,711,679 zgonów mimo wszystkich restrycji i szczepionek na całym swiecie. Mnóstwo powikłań ze zdrowiem wśród ozdrowieńców. Gdyby nie rząd i restrykcje, to ta liczba...!

To okropne! To straszne! Czekaj, łyknę piwa żeby ochłonąć..., a więc że co? Że 0,048 % populacji świata przez 1,5 roku zmarło z powodu straszliwej choroby Covid-19? Myślałem, że piszesz o czymś w rodzaju meteoru, który wybił dinozaury ale jak nie to idę dalej grać i pić piwo. Wasze zdrowie, bo zdrówka szlachetnego nigdy za dużo!

Zauważ, że wspomniałem o restrykcjach i szepionkach, które równiez krytykujesz. Tak, więc te procenty byłyby znacznie większe, gdyby Cię słuchano. Wspomniałem również o powikłaniach zdrowotnych.

Trzeba też brać pod uwage liczbę zakażonych, a nie całą populację świata. Troszkę mijasz się z faktami. Trzeba liczyć 172,683,498 na dzień dzisiejszy, a nie całą populację świata. Nie manipuluj tak.

Chociaż te liczby są znacznie większe. Dane oficjalne nie są żadnym wyznacznikiem. To jest takie oficjalne "minimum".

278

To jak tam z tym meteorytem? Wyginiemy? Już następny chiński wirus czeka w kolejce więc SARS-COV2 musi się posunąć.
A liczby oczywiście, że są większe. 150 tysięcy osób zmarło w Polsce, ponieważ nie otrzymali pomocy, którą zarezerwowano żeby umarło tylko 73 tysiące. Czy tylko mnie uczono w szkole, że 150000>73000?

279

Snake napisał/a:

To jak tam z tym meteorytem? Wyginiemy? Już następny chiński wirus czeka w kolejce więc SARS-COV2 musi się posunąć.
A liczby oczywiście, że są większe. 150 tysięcy osób zmarło w Polsce, ponieważ nie otrzymali pomocy, którą zarezerwowano żeby umarło tylko 73 tysiące. Czy tylko mnie uczono w szkole, że 150000>73000?

Nie chodzi o "wyginięcie". Tylko o życie milionów ludzi na świecie.

Wirusy mają różne pochodzenie - nie tylko Chiny.

Skąd wiesz, ile by umarło czy nie? Bawisz sie w proroka przed ekranem? Czytasz różne rzeczy, anty-covidowców i szepionkowców. Sami już nie wiedzą, co piszą. Pogubili się w tym.

280

Hej! Zdradzę ci mroczną tajemnicę życia ale nie wpadaj w panikę!
Otóż... wszyscy umrzemy! Jest to jedyna pewna rzecz, której możesz w życiu być pewien. Przy dobrych wiatrach umrzesz z tzw. starości, tj. po prostu większość kluczowych organów odmówi ci już posłuszeństwa. Jak będziesz miał mniej szczęścia, to najprawdopodobniej twoje życie zakończy jakiś nowotwór, zawał albo udar, bo z tych powodów umiera większość ludzi. Jakaś część ludzi umiera na wszelakie infekcje, które najczęściej wywołują śmiertelne zapalenie płuc. Jednym z nich jest ten tam koronawirus.
Jeśli myślałeś, że będziesz żył wiecznie, to źle myślałeś. Skoro więc masz ograniczony czas do spędzenia na tym świecie, to zacznij się koncentrować na życiu, a nie umieraniu. Taka darmowa porada, bo jak będziesz myślał tylko o tym jak tu nie umrzeć, to w końcu w obliczu śmierci dojdzie do ciebie, że spieprzyłeś sobie życie i umierałeś zamiast żyć.
Ale to wolny kraj więc rób sobie co chcesz...

281

Jezeli juz sie "śmiejemy" z suchych statystyk. (Taki przyklad tylko, ze trzeba jednak to wszystko glebiej analizowac).
Patrzac na statystyczne dane o zgonach przez/na Covid19 z Anglii do konca lutego tego roku, to jezeli byles osoba mloda i zdarzylo ci sie umrzec na Covid19, to jest az 19% prawdopodobienstwa, ze nie miales zadnych chorob wspolistniejacych. Im jestes starszy tym mniejsze prawdopodbienstwo, ze sam Covid19 cie wykonczy. Zgodnie z sucha statystyka smierci bez chorob wspolistniejacych w roznych grupach wiekowych.
19% 0-19
14% 20-39
10% 40-59
4.5% 60-79
3% 80+
Tylko w celach anegdotycznych, ten watek poszedl w jakies dziwne kierunki zachwalania terazniejszych dzialan polskiego rzadu i plucia na poprzedni xD

282

A szef Wojskowego Instytutu Medycznego generał dr hab. nauk medycznych Grzegorz Gierelak na wizji, publicznie zapytany wprost czy rekomendowałby komukolwiek szczepienie dzieci przeciw Covid-19 odpowiedział - NIE! Ładnie wytłumaczył dlaczego dzieci nie są specjalnie zagrożone Covid-19, czemu nie są też istotnym przekaźnikiem zakażeń, a bilans korzyści z zaszczepienia względem potencjalnych szkód jest dla dzieci niekorzystny/. Jeśli już, to tylko jako autonomiczna decyzja rodziców.
No, to chyba mu nie zależy na stanowisku co?

283

Snake napisał/a:

A szef Wojskowego Instytutu Medycznego generał dr hab. nauk medycznych Grzegorz Gierelak na wizji, publicznie zapytany wprost czy rekomendowałby komukolwiek szczepienie dzieci przeciw Covid-19 odpowiedział - NIE! Ładnie wytłumaczył dlaczego dzieci nie są specjalnie zagrożone Covid-19, czemu nie są też istotnym przekaźnikiem zakażeń, a bilans korzyści z zaszczepienia względem potencjalnych szkód jest dla dzieci niekorzystny/. Jeśli już, to tylko jako autonomiczna decyzja rodziców.
No, to chyba mu nie zależy na stanowisku co?

Generał nie bierze kasy z "wiadomych źródeł", ot i cała tajemnica.

284

ajena napisał/a:
Morfeusz1 napisał/a:

ciężko mi było nie odnieść się do tego co pisze Ajena

Mi też ciężko odnieść się do tego, co piszesz. Dlatego lepiej odnosić się do realnych przypadków i tragedii, które mogą spotkać każdego.

Dziś już 3,711,679 zgonów mimo wszystkich restrycji i szczepionek na całym swiecie. Mnóstwo powikłań ze zdrowiem wśród ozdrowieńców. Gdyby nie rząd i restrykcje, to ta liczba...

A tu są ludzie, którzy dalej w to nie wierzą. Masakra.

Media to trzecia władza. Robią to, co chcą. Giganci decydują o tym, co czytasz w Internecie. Mówią to, co chcą.

Fakty są faktami. Ciężko się do nich odnieść, bo są oczywiste. Pozdrawiam!

Te kraje które najbardziej wprowadziły restrykcje miały największy wzrost zgonów nie Covidowych np.
Hiszpania, Czechy, także Polska. I były to wzrostu o ponad 100 procent w pewnych grupach wiekowych. Naprawdę jeszcze wierzysz, że locdown to coś dobrego? Trzymanie ludzi twardą ręką, pałowanie przez policję, kary, zadłużanie gospodarek, wykańczanie firm, wpływ na dostępność towaru która rzutuje na wzrost cen to jest idealne rozwiązanie? Ajena, wyłącz telewizor, szkoda życia na idiotyczne informacje,  posłuchaj czasem niezależnych mediów, zobacz relacje prywatne ludzi i wyciągaj właściwe wnioski. Nie Covid jest problemem.

285

restrykcje- które sensowne a którew nie i jak porzestrzegane to inna historia wprowadzały kraje które miały świadomość niewydolnej służby zdrowia a to się przekłada na umieralność niestety. Nie mozna z tegoi wyciągać wniosku że restrykcje były niepotrzebne. albo że im mniejsze restrykcje tym zdrowiej,

286

Ela210 napisał/a:

restrykcje- które sensowne a którew nie i jak porzestrzegane to inna historia wprowadzały kraje które miały świadomość niewydolnej służby zdrowia a to się przekłada na umieralność niestety. Nie mozna z tegoi wyciągać wniosku że restrykcje były niepotrzebne. albo że im mniejsze restrykcje tym zdrowiej,

Na takie wniosku to jeszcze 2-3 lata warto poczekać.

287

Ela210 napisał/a:

,, Wśród zmarłych w wieku 75-84 lata najwięcej nadmiarowych zgonów jest w Czechach - na początku listopada ten wskaźnik wynosił ponad 150 proc. W Polsce w ostatnim tygodniu października zmarło o 90 proc. więcej osób w tym przedziale wiekowym, niż wynosi średnia dla ostatnich pięciu lat."
Źródło biqdata
W Szwecji wzrost analogicznie wynosił około 20 %. Trzeba też powiedzieć, że wprowadzone restrykcje były wprowadzone nie zgodnie z prawem. I nawet orzeczenia sądów na to wskazują wielokrotnie, o czym pisaliśmy  w bliźniaczym wątku choćby na przykładzie klubu Face to face. Wielu lekarzy nie skorumpowanych twierdziło to samo, ale zamyka się im usta. Sam tego doświadczyłem jak czasem ciężko było dostać się do przychodni, kiedyś usłyszałem ale dlaczego pan przyjechał, mógł Pan dzwonić, odp. dzwoniłem 7 razy, jak w końcu wszedlem okazało się że kolejna linia w przychodni nie działa. Jeszcze to tłumaczenie się w drzwiach co człowiekowi dolega aby mógł doświadczyć badania przez lekarza.
To jest normalne?

288

pewnie na Covidzie wiele prac doktorskich powstanie, a co warte szczepionki przekonamy sie na jesieni
na ile Covid nawet skąpoobkawowy wpłynął na zdrowie, a ile szczepionki, też się przekonamy w ciągu najbliższych lat.
cała sytuacja pokazuje że globalnie to My nie jesteśmy przygotowani na żadne zagrożenia.

moze też jest tak, że te same osoby co mocno zareagowały na szczepionkę, tym bardziej ostro zareagowałyby na chorobę, która by ich załatwiła.

289

Ela210 napisał/a:

moze też jest tak, że te same osoby co mocno zareagowały na szczepionkę, tym bardziej ostro zareagowałyby na chorobę, która by ich załatwiła.

Akurat z moich znajomych najgorzej szczepionkę znosiły osoby, które wcześniej przechorowały Covid-19 choćby bezobjawowo mając przeciwciała.

290

Może to być kwestia ze się organizm po tamtym ataku Covida nie zebrał i szczepionka uruchomiła tam jakąś wojnę.
też znam dziewczynę co przeszła mega ciężko Covida na jesieni, na wiosnę się zaszczepiła i żle to zniosła.

291

Morfeusz1 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

,, Wśród zmarłych w wieku 75-84 lata najwięcej nadmiarowych zgonów jest w Czechach - na początku listopada ten wskaźnik wynosił ponad 150 proc. W Polsce w ostatnim tygodniu października zmarło o 90 proc. więcej osób w tym przedziale wiekowym, niż wynosi średnia dla ostatnich pięciu lat."
Źródło biqdata
W Szwecji wzrost analogicznie wynosił około 20 %. Trzeba też powiedzieć, że wprowadzone restrykcje były wprowadzone nie zgodnie z prawem. I nawet orzeczenia sądów na to wskazują wielokrotnie, o czym pisaliśmy  w bliźniaczym wątku choćby na przykładzie klubu Face to face. Wielu lekarzy nie skorumpowanych twierdziło to samo, ale zamyka się im usta. Sam tego doświadczyłem jak czasem ciężko było dostać się do przychodni, kiedyś usłyszałem ale dlaczego pan przyjechał, mógł Pan dzwonić, odp. dzwoniłem 7 razy, jak w końcu wszedlem okazało się że kolejna linia w przychodni nie działa. Jeszcze to tłumaczenie się w drzwiach co człowiekowi dolega aby mógł doświadczyć badania przez lekarza.
To jest normalne?

Jako mieszkanka Czech muszę powiedzieć, że restrykcje tutaj były wprowadzone dopiero jak szpitale zaczęły być przepełnione i to w ostatniej chwili także one miały ratować służbę zdrowia przed upadkiem bardziej niż ludzi przed covidem. Co ja osobiście bardzo popieram, ludzie powinni się chronić sami, jak masz starszych rodziców pod opieką to się nie włócz po imprezach od tych na chodzie się w końcu wyprowadź a od niańczenia dzieci są nianie a nie starzy i schorowani ludzie. No ale na to trzeba mieć trochę bogatsze społeczeństwo i może dlatego Szwecja mogła sobie na brak takich restrykcji pozwolić.

292

Ela210 napisał/a:

Może to być kwestia ze się organizm po tamtym ataku Covida nie zebrał i szczepionka uruchomiła tam jakąś wojnę.
też znam dziewczynę co przeszła mega ciężko Covida na jesieni, na wiosnę się zaszczepiła i żle to zniosła.

No ale kolega jeden w ogóle nie wie kiedy Covida przeszedł. Dowiedział się, bo ciekawość kazała mu zrobić test na przeciwciała przed szczepieniem i miał IgG 180, a IgM w ogóle więc fazę infekcji miał na pewno co najmniej kilka tygodni wcześniej. I to właśnie występowanie przeciwciał IgM jest przeciwskazaniem do szczepienia. A szczepienie pierwszą dawką Astry odczuwał 3 dni upierdliwie tzn. jak mocne przeziębienie. Drugą to nie wiem, bo się nie widzieliśmy od tamtej pory.

293 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-07 19:03:34)

Snake napisał/a:

Zniknęły dzięki szczepionkom i restrykcjom, które urchoniły nas przed katastrofą.

Nie do końca, bo co dzień widzę ludzi w maskach - sklepy i miejsca publiczne.

Snake napisał/a:

Gdzie masowe szczepienia na grypę? ...grypa tak nie zabija, że to nieprawda.

Na grypę są szczepionki co roku. Poza tym grypa może być mniej groźna, ponieważ sporo ludzi ma już przeciwciała. Zależy, bo jest masa różnych szczepów. Więc nie ma na to reguły.

Grypa zabiła więcej, znacznie więcej, ale to zupełnie inny wirus. Inna struktura (co roku trzeba innej szczepionki), różne szczepy mogą być groźniejsze niż koronawirus. Ludzie powinni się szczepić, a nie bagatelizować to zagrożenie, bo w dzieciństwie, to było jak "przeziębienie". Dlatego ludzie nie widzą zagrożenia i powikłań.

Snake napisał/a:

ile osób do tej pory zmarło na Covid-19. Nie Covid-19 z chorobami współistniejącymi.

To jest najgłupszy i najokrutniejszy pseudo-argument. To tak jak z grypą, czy HIV, czy HCV, który totalnie zniszczył ci wątrobę.

Wytłumacz mi, dlaczego ktoś umiera? Masz HCV, ale umierasz na marskość wątroby. Oficjalnie umarłeś na marskość wątroby, ale spowodowaną przez wirusa.

Albo alkoholik na co umiera? Na chorobę alkoholową czy marskość wątroby etc.? Takie błędne myślenie, bo jedno prowadzi do drugiego - tzn. śmierci.

Snake napisał/a:

Otóż... wszyscy umrzemy! Jest to jedyna pewna rzecz, której możesz w życiu być pewien. Przy dobrych wiatrach umrzesz z tzw. starości .

Nie schódzmy może na temat życia i śmierci, ale zdecydowanie wolę umrzeć ze starości, tym bardziej, że są ludzie, którzy dożywają setki. Jaki jest rekord? Sto trzydzieści coś tam lat?

Morfeusz1 napisał/a:

Te kraje które najbardziej wprowadziły restrykcje miały największy wzrost zgonów nie Covidowych ...trzymanie ludzi twardą ręką, pałowanie przez policję, kary

Błędne myślenie. Największe restrykcje wprowadzono tam dlatego, żeby zatrzymać empidemię. Bo doznali paraliżu nic nie robieniem. Za późno podjęli działania, ludzie nie słuchają i oto skutki. Więc to jest troszkę na odwrót. Takie przekręcanie faktów celowo.

Kary czy pałowanie były za rozboje chuligańskie. Chciałbyś dostać kamieniem w głowę, albo butelką? Nie ważne dlaczego, to zrobisz. Zostaniesz spałowany etc. niezależnie jaki rząd będzie. Powód jest jednak troszkę inny - agresja w różnej postaci.

krolowachlodu87 napisał/a:

Jako mieszkanka Czech muszę powiedzieć, że restrykcje tutaj były wprowadzone dopiero jak szpitale zaczęły być przepełnione i to w ostatniej chwili także one miały ratować służbę zdrowia przed upadkiem bardziej niż ludzi przed covidem.

Dokładnie. Co to za argument anty-covidowców jest w ogóle? Masakra. Czy oni zdają sobie sprawę, że służba zdrowia i tak by przestała funkcjonować. Po to właśnie te restrykcje, aby nie dopuścić do upadku służby zdrowia i zakładów pogrzebowych. Były miasta, gdzie już trumien brakowało. Mniejsze zło, coś trzeba wybrać w takiej sytuacji.

Dlaczego wspomniałem o opozycji? Jest tylko jeden powód. Ponieważ obecnie wykorzystują pandemię i ludzkie cierpienie do walki politycznej, co dla mnie jest po prostu niedopuszczalne. Szkodzą tylko zwykłym ludziom.

Dlatego Szczepmy Się! Pozdrawiam

294 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-06-07 19:17:18)

ajena napisał/a:
Snake napisał/a:

Zniknęły dzięki szczepionkom i restrykcjom, które urchoniły nas przed katastrofą. Chociaż nie do końca, bo co dzień widzę ludzi w maskach, sklepy i miejsca publiczne.

Nie załapałeś. Napisałem, że maseczki zniknęły z miejsc, gdzie łaskawie rząd zezwolił i zniknęły z miejsc, gdzie rząd każe je nadal nosić lol Na wycieczkę nie zabraliśmy maseczek co nie przeszkodziło nam skorzystać z usług miejscowej gastronomii, sklepików i wszyscy mieli to w nosie. W niedzielę na mszy mnóstwo ludzi, a chyba wciąż obowiązują jakieś limity, nie wiem nie śledzę (jak pewnie mnóstwo ludzi nie śledzi i ma to w nosie). Ja jak i 1/3 wiernych bez maseczek. 1/3 w maseczkach na brodzie tj. wersja antymandatowa. Reszta w maseczkach po oczy, którymi łypali ale siedzieli cicho lol
He, he dzięki szczepionkom. Wystarczy posłuchać podstawowych powodów, które pytają ludzie indagowani o powód szczepienia. Prawie nikt nie mówi CHCĘ ŻYĆ, powtarzają się odpowiedzi typu CHCĘ WYJECHAĆ NA WAKACJE. Znamienne, po ponad roku straszliwej pandemii głównym powodem do szczepienia nie jest ochrona przed wirusem, a ochrona przed dolegliwościami wprowadzanymi przez rządy...
40 % seniorów ponad 70 lat nie jest zaszczepiona i najwyraźniej nie planuje się zaszczepić. To pewnie ta część emerytów, która nie korzysta z turystyki lol
Otworzono możliwość rejestracji 1,7 miliona dzieci na szczepienia. Jak na razie jacyś dziwni ludzie zgłosili chęć zaszczepienia swoich dzieci stanowiących coś ok. 2,6 % tej grupy 1,7 miliona uprawnionych dzieci. Oby na tym się zatrzymało, bo szkoda dzieci.
A tak w ogóle pamiętacie: zaszczep się dziadku i babciu żeby w końcu zobaczyć wnuczki? To już nieaktualne, bo teraz jest: zaszczep się wnuczku żeby nie zabić zaszczepionej babci i dziadka lol

ajena napisał/a:

Na grypę są szczepionki co roku. Poza tym grypa jest mniej groźna, ponieważ sporo ludzi ma już przeciwciała. Zależy, bo jest masa różnych szczepów.

I dlatego są to szczepionki co roku, bo co roku są inne odmiany wirusa, dlatego są to szczepionki komercyjne, dlatego w Polsce korzysta z nich 4 % Polaków i dlatego co roku choruje 3-4 miliony Polaków?

ajena napisał/a:

To jest najgłupszy i najokrutniejszy pseudo-argument. To tak jak z grypą, czy HIV, czy HCV, który totalnie zniszczył ci wątrobę.

Ej, mój brat zachorował na białaczkę. W trakcie chemioterapii wylew zniszczył mu praktycznie całe jedno płuco, a drugie uszkodził. Po paru miesiącach mimo przebywania na sterylnym oddziale hematologicznym złapał infekcję, którą lekarze identyfikują jako infekcję dróg moczowych i tak leczą przez kilka dni. W tym czasie zapalenie płuc, bo to ono było zajęło jedyne sprawne płuco, cały czas potrzebne było podawanie tlenu, a spóźniona reakcja lekarzy i tak była bezcelowa, biorąc pod uwagę stan wycieńczenia organizmu, jego uszkodzenia itd. Następuje śmierć, jaka była przyczyna zgonu? Jakiś wirusik, który rozwijając się spowodował wtórne zapalenie płuc, jakaś bakteria czy jednak to, że pacjent znajdował się w stanie odwlekanej śmierci w związku z postępującym pustoszeniem organizmu przez nowotwór? Dodam, że wcześniej wyczerpane zostały wszystkie dostępne wówczas metody powstrzymania białaczki, a nawet eksperymentalne stosowane na zasadzie badań klinicznych. Nie udało się osiągnąć reemisji więc nie było kwalifikacji do przeszczepu szpiku. Zaprzestano kolejnych chemioterapii, bo nie przynosiły skutku, a w tym momencie tylko skracałyby czas życia. W tamtym momencie była więc to już tylko kuracja paliatywna tj. minimalizacja bólu ostatnich dni życia. No więc co zabiło mojego brata? Nowotwór czy zapalenie płuc? Bo dziś nie mam wątpliwości, że byłby to koronawirus...

Edycja, proszę też o diagnozę co zabiło mojego ojca. Trafił do szpitala z obajawami infekcji dróg oddechowych, badanie wykazało, że to terminalny, nieoperacyjny rak płuc. Na drugi dzień po biopsji dziwnym trafem w trakcie kaszlu pękają ojcu naczynka krwionośne w płucach w wyniku czego w ciągu minut zakrwawiając pół szpitalnego pokoju wyzionął ducha. Czy zmarł na raka, czy ze względu na powikłania po inwazyjnym badaniu? Ej, może jest jeszcze sens występować o odszkodowanie do szpitala?

ajena napisał/a:

Kary czy pałowanie były za rozboje chuligańskie. Chciałbyś dostać kamieniem w głowe, albo butelką? Nie ważne za co, to zrobisz. Zostaniesz spałowany etc. niezależnie jaki rząd będzie.

No patrz pan! Wstajesz rano, otwierasz swoje miejsce pracy tj. bar mleczny, a tu się okazuje, że to czyn chuligański i pałą w łeb!

295

ajena napisał/a:
Snake napisał/a:

Zniknęły dzięki szczepionkom i restrykcjom, które urchoniły nas przed katastrofą.

Nie do końca, bo co dzień widzę ludzi w maskach - sklepy i miejsca publiczne.

Snake napisał/a:

Gdzie masowe szczepienia na grypę? ...grypa tak nie zabija, że to nieprawda.

Na grypę są szczepionki co roku. Poza tym grypa może być mniej groźna, ponieważ sporo ludzi ma już przeciwciała. Zależy, bo jest masa różnych szczepów. Więc nie ma na to reguły.

Grypa zabiła więcej, znacznie więcej, ale to zupełnie inny wirus. Inna struktura (co roku trzeba innej szczepionki), różne szczepy mogą być groźniejsze niż koronawirus. Ludzie powinni się szczepić, a nie bagatelizować to zagrożenie, bo w dzieciństwie, to było jak "przeziębienie". Dlatego ludzie nie widzą zagrożenia i powikłań.

Snake napisał/a:

ile osób do tej pory zmarło na Covid-19. Nie Covid-19 z chorobami współistniejącymi.

Wytłumacz mi, dlaczego ktoś umiera? Masz HCV, ale umierasz na marskość wątroby. Oficjalnie umarłeś na marskość wątroby, ale spowodowaną przez wirusa.

Albo alkoholik na co umiera? Na chorobę alkoholową czy marskość wątroby etc.? Takie błędne myślenie, bo jedno prowadzi do drugiego - tzn. śmierci.

Snake napisał/a:

Otóż... wszyscy umrzemy! Jest to jedyna pewna rzecz, której możesz w życiu być pewien. Przy dobrych wiatrach umrzesz z tzw. starości .

Nie schódzmy może na temat życia i śmierci, ale zdecydowanie wolę umrzeć ze starości, tym bardziej, że są ludzie, którzy dożywają setki. Jaki jest rekord? Sto trzydzieści coś tam lat?

Morfeusz1 napisał/a:

Te kraje które najbardziej wprowadziły restrykcje miały największy wzrost zgonów nie Covidowych ...trzymanie ludzi twardą ręką, pałowanie przez policję, kary

Błędne myślenie. Największe restrykcje wprowadzono tam dlatego, żeby zatrzymać empidemię. Bo doznali paraliżu nic nie robieniem. Za późno podjęli działania, ludzie nie słuchają i oto skutki. Więc to jest troszkę na odwrót. Takie przekręcanie faktów celowo.

Kary czy pałowanie były za rozboje chuligańskie. Chciałbyś dostać kamieniem w głowę, albo butelką? Nie ważne dlaczego, to zrobisz. Zostaniesz spałowany etc. niezależnie jaki rząd będzie. Powód jest jednak troszkę inny - agresja w różnej postaci.

Jako mieszkanka Czech muszę powiedzieć, że restrykcje tutaj były wprowadzone dopiero jak szpitale zaczęły być przepełnione i to w ostatniej chwili także one miały ratować służbę zdrowia przed upadkiem bardziej niż ludzi przed covidem.

Dokładnie. Co to za argument anty-covidowców jest w ogóle? Masakra. Czy oni zdają sobie sprawę, że służba zdrowia i tak by przestała funkcjonować. Po to właśnie te restrykcje, aby nie dopuścić do upadku służby zdrowia i zakładów pogrzebowych. Były miasta, gdzie już trumien brakowało. Mniejsze zło, coś trzeba wybrać w takiej sytuacji.

Dlaczego wspomniałem o opozycji? Jest tylko jeden powód. Ponieważ obecnie wykorzystują pandemię i ludzkie cierpienie do walki politycznej, co dla mnie jest po prostu niedopuszczalne. Szkodzą tylko zwykłym ludziom.

Dlatego Szczepmy Się! Pozdrawiam

A gadają, że to foliarze mają zryte berety...

296 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-07 22:13:34)

assassin napisał/a:

A gadają, że to foliarze mają zryte berety...

Szkoda, że ich tak lubisz big_smile No i jakieś statystyki z Interneta. Jakby dla zmarłych miało to jakieś znaczenie.

Snake napisał/a:

He, he dzięki szczepionkom. Wystarczy posłuchać podstawowych powodów, które pytają ludzie indagowani o powód szczepienia. Prawie nikt nie mówi CHCĘ ŻYĆ, powtarzają się odpowiedzi typu CHCĘ WYJECHAĆ NA WAKACJE. Znamienne, po ponad roku straszliwej pandemii głównym powodem do szczepienia nie jest ochrona przed wirusem, a ochrona przed dolegliwościami wprowadzanymi przez rządy...

A ile procent? Masz dane z Interneta? Sam to badałeś i spisywałeś czy wierzysz, bo tak Ci pasuje? Bzdur w "Internacie" nie brakuje. Wieszysz, w to co chesz.

Na grypę są szczepionki co roku. Poza tym grypa jest mniej groźna, ponieważ sporo ludzi ma już przeciwciała. Zależy, bo jest masa różnych szczepów.
I dlatego są to szczepionki co roku, bo co roku są inne odmiany wirusa, dlatego są to szczepionki komercyjne, dlatego w Polsce korzysta z nich 4 % Polaków i dlatego co roku choruje 3-4 miliony Polaków?

Dlatego, że ludzie mają gdzieś grypę i szczepionki. I mają gdzieś, jeśli ktoś umrze. Czysty egoizm.

Ej, mój brat zachorował na białaczkę. W trakcie chemioterapii wylew zniszczył...

Mówisz na inny temat, uogólniasz, i nie widzę, żadnego związku, ponieważ koronawirus nie tylko zabija osoby, które (z powodu nowotwora itp.) są skazane na śmierć. Baa... często nowotwory da się wyleczyć i żyć jeszcze wiele lat. Kompletnie nie na temat i ominięcie tego, o czym mówiłem. Np. osoby z cukrzycą (nawet dzieci mają) mogą żyć 40 i więcej lat...

ajena napisał/a:

No patrz pan! Wstajesz rano, otwierasz swoje miejsce pracy tj. bar mleczny, a tu się okazuje, że to czyn chuligański i pałą w łeb!

Cynizm to nie do mnie, pokaż go rodzinom poszkodowanym.

Z resztą skąd Ty masz to info? Pewnie czytasz w Internecie, co inni piszą do mas? Ci co rzucali butelkami i kamieniami, rozbój w biały dzień. Dla polityki, nie dla ludzi... Aha...

297

ajena napisał/a:

Szkoda, że ich tak lubisz big_smile No i jakieś statystyki z Interneta. Jakby dla zmarłych miało to jakieś znaczenie.

Rozumiem, że ty roczniki GUS prenumerujesz w formie papierowej? Obudź się, publikują już w miarę na bieżąco różne dane. Tak jak ministerstwa, tak jak interpelacje poselskie itp. Hello, żyjemy w XXI wieku, odrzuć pokutny wór dobry w czasach średniowiecznej dżumy. A w ogóle, to jak ty piszesz na forum? Dyktujesz komuś, kto ma umie w komputery?

ajena napisał/a:

A ile procent? Masz dane z Interneta? Sam to badałeś i spisywałeś czy wierzysz, bo tak Ci pasuje? Bzdur w "Internacie" nie brakuje. Wieszysz, w to co chesz.

To jeszcze i telewizora nie masz?

ajena napisał/a:

Dlatego, że ludzie mają gdzieś grypę i szczepionki. I mają gdzieś, jeśli ktoś umrze. Czysty egoizm..

Akurat część mojej rodziny co roku szczepi się przeciw grypie ale nie słyszałem żeby robili, to aby chronić innych. To głównie sędziwi seniorzy i szczepią się żeby chronić siebie. Słusznie zresztą, bo w ich wieku grypa, to groźna choroba.

ajena napisał/a:

Mówisz na inny temat, uogólniasz, i nie widzę, żadnego związku, ponieważ koronawirus nie tylko zabija osoby, które (z powodu nowotwora itp.) są skazane na śmierć. Baa... często nowotwory da się wyleczyć i żyć jeszcze wiele lat. Kompletnie nie na temat i ominięcie tego, o czym mówiłem. Np. osoby z cukrzycą (nawet dzieci mają) mogą żyć 40 i więcej lat...

Nie, to ty czepiłeś się odejmowania zgonów z chorobami współistniejącymi. Tak, to okropne. Zapalenie płuc skróciło mojemu bratu życie o miesiąc albo pół roku, kto wie. Tak, dla niego każdy dzień był ważny mimo, że spędzany pod kroplówką w szpitalu ale, to nie jakiś wirus go zabił tylko nowotwór szpiku kostnego. Podczas pobytu w szpitalu widziałem też na przykład młodego chłopaka również z białaczką, który zmarł w trakcie pierwszej chemioterapii. W zasadzie przyczyną zgonu nie był nowotwór tylko lekarstwo, które jest tak toksyczne, że nie każdy organizm jest w stanie je wytrzymać. Mój brat pierwszą chemioterapię okupił utratą wagi 30 kg i ogólnoustrojowym wylewem z uszkodzeniami płuc ale przeżył. Tamten chłopak nie więc czy umarł na nowotwór czy lekarstwo? Facet u którego zdawałem egzaminy zawodowe zmarł w szpitalu z etykietką Covid-19 tyle, że miał terminalnego raka. Oczywiście ofiara straszliwego wirusa...

ajena napisał/a:

Cynizm to nie do mnie, pokaż go rodzinom poszkodowanym.

No właśnie, pokaż! Dziesiątkom tysięcy Polaków, którzy stracili miejsce pracy, którym upadła firma przez nielegalne zakazy działalności, przez nielegalne naloty policji, sanepidu, straży pożarnej, służby  celno-skarbowej. Powiedz to rodzinom tych, którzy się z rozpaczy powiesili... Teraz część z nich, która ma siłę walczyć w sądach praktycznie wygrywa wszystko. Sądy orzekają, że państwowe służby łamały i łamią prawo.

298 Ostatnio edytowany przez Morfeusz1 (2021-06-07 23:20:22)

Ajena
,,
Baa... często nowotwory da się wyleczyć i żyć jeszcze wiele lat. Kompletnie nie na temat i ominięcie tego, o czym mówiłem. Np. osoby z cukrzycą (nawet dzieci mają) mogą żyć 40 i więcej lat..."
Pewnie mogą normalnie żyć jeszcze ale pod warunkiem,że są na czas zdiagnozowane i leczone. Polecam poszukać wywiad,,Ani jednej łzy"  z Pawłem Basiukiewiczem.
Fragment
,,  Tak, w 2020 roku było wyraźnie mniej hospitalizacji. W listopadzie 2020 r., gdzie mieliśmy pik zakażeń sumaryczna liczba hospitalizacji spadła o 45% względem 2019 r. Stało się tak ze względu na podjęte nadmiarowe i nieadekwatne procedury służące jakoby hamowaniu transmisji wirusa (teleporady, podział systemu szpitalnictwa i transportu na covid i niecovid, wydłużenie procedury przyjęcia do szpitala ze względu na używanie środków ochrony osobistej, kwarantannowanie dokumentów itp., szaleńcza tendencja do testowania każdego „na wejściu do systemu”, zablokowanie przyjęć planowych, ciągłe wyłączenia oddziałów ze względu na kwarantanny personelu, jakieś kompletnie nieuzasadnione i nadużywane czterodniowe dezynfekcje SOR itp.)

Znamy przyczyny, ale jakie są skutki?

Skutki to ponad 100 tys ponadnormatywnych zgonów do dzisiaj, wstrzymane cale procesy diagnostyczne (wiele chorób nowotworowych ze względu na czas już przekroczyło barierę wyleczalności i zacznie zabijać pacjentów), rozmontowany system ochrony zdrowia, wystraszeni zaszczepieni lekarze w wielu przychodniach – nadal nie przyjmujący chorych pomimo faktu, że są zaszczepieni lub są ozdrowieńcami. Zdrowie psychiczne społeczeństwa przeorane lockdownem – zwłaszcza dzieci. Nie wiem ile czasu musi minąć, żebyśmy się pozbierali. "
Warto przeczytać całość. I zgodzę się z Assassin na temat foliarzy smile smile

299

A słyszeliście, że pielęgniarki protestując przeciwko odebraniu zasiłków covidowych grożą, że ukryją lub spalą kije do stukania w parapety przychodnianych okien?

300 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-07 23:43:52)

Snake napisał/a:

Obudź się, publikują już w miarę na bieżąco różne dane. Tak jak ministerstwa, tak jak interpelacje poselskie itp.

I co? To już nie "spisek", bo dane pasują do Twojej narracji? A jak nie to już spisek na świecie?

To jeszcze i telewizora nie masz?

Nie mam TV big_smile Wszystko, co wiem na ten temat, to Internet, głównie ONET, TVN I WP big_smile Real.TV też dobry, nie?

Słusznie zresztą, bo w ich wieku grypa, to groźna choroba.

Grypa może być groźna w różnym wieku (np. Hiszpanka). To zależy od szczepu, a nowe szczepy mogą być groźniejsze niż koronawirus w przyszłości.

ajena napisał/a:

Nie, to ty czepiłeś się odejmowania zgonów z chorobami współistniejącymi.

Na ten temat nie dyskutuję, ponieważ Ty traktujesz te osoby, jakby mieli i tak umrzeć. A to nie prawda. Z cukrzycą da się żyć 50 lat, to też choroba współistniejąca. I jest wiele innych takich chorób, z którymi żyjesz, a wirus Cię wykańcza. I gdyby nie wirus, to żyłbyś np. 50 lat, albo XXX lat. Nie ma co drążyć tematu.

No właśnie, pokaż! Dziesiątkom tysięcy Polaków, którzy stracili miejsce pracy, którym upadła firma.

Odbijanie piłeczki. Znowu, tj. liczenie mniejszych czy większych strat i porównywanie...

A ja Ci nie mówię, że to proste. Mówię Ci tylko, że należy wybrać "mniejsze zło". I rządy na świecie tak robią. Słuchają specjalistów i wybierają mniejsze zło w czasie pandemii.

301 Ostatnio edytowany przez Morfeusz1 (2021-06-07 23:57:53)

Snake napisał/a:

A słyszeliście, że pielęgniarki protestując przeciwko odebraniu zasiłków covidowych grożą, że ukryją lub spalą kije do stukania w parapety przychodnianych okien?

Nie słyszałem, ale dziś będąc u klienta, ten opowiadał mi, że osoba z rodziny obawia się utraty dodatków Covidowych, przed zarabiał około 5-6  tyś a teraz 12 tys zł. Obawiają się, że może się to zmienić bo wygasa coś niebezpiecznie smile
Snake, dziś słyszałem fajny cytat który pasuje do tego co pisałeś wcześniej odnośnie nalotów na firmy
,, aby uniemożliwić posiadanie własności,zawsze konieczna jest absolutna tyrania "

Ajena
,, ONET, TVN I WP"
Tego się nie da czytać i słuchać, dodatkowo dostają kopę kasy na reklamę rządowych komunikatów. Podcinalbys gałąź na której siedzisz?

302 Ostatnio edytowany przez ajena (2021-06-07 23:52:07)

Morfeusz1 napisał/a:

Ajena
...Zdrowie psychiczne społeczeństwa przeorane lockdownem – zwłaszcza dzieci. Nie wiem ile czasu musi minąć, żebyśmy się pozbierali... "

Straszny post-apokaliptyczny obraz przedstawiasz, nie winiąc za to wirusa, tylko rządy świata, wirusologów i specjalistów?

Dziś była piękna pogoda, dzieci latają, rowery i jakoś nie widzę, aby coś im dolegało. Przez cały rok z resztą - mają się dobrze.

Trochę przesadzasz. Nie wiem, co Ty czytasz. Ja czytam ONET, TVN, WP. To główne źródło wiedzy. Wiem, bardzo nierzetelne i słabe, ale jednak.

303 Ostatnio edytowany przez Morfeusz1 (2021-06-08 00:15:23)

ajena napisał/a:
Morfeusz1 napisał/a:

Ajena
...Zdrowie psychiczne społeczeństwa przeorane lockdownem – zwłaszcza dzieci. Nie wiem ile czasu musi minąć, żebyśmy się pozbierali... "

Straszny post-apokaliptyczny obraz przedstawiasz, nie winiąc za to wirusa, tylko rządy świata, wirusologów i specjalistów?

Dziś była piękna pogoda, dzieci latają, rowery i jakoś nie widzę, aby coś im dolegało. Przez cały rok z resztą - mają się dobrze.

Trochę przesadzasz. Nie wiem, co Ty czytasz. Ja czytam ONET, TVN, WP. To główne źródło wiedzy. Wiem, bardzo nierzetelne i słabe, ale jednak.

Ajena Ty nie masz dzieci, inaczej wiedziałbyś o czym napisałem. Dzieciaki mają stracony kolejny rok nauki. Już nawet nauczyciele wiedzą, że nie warto walczyć z systemem i raczej przepuszczą do wyższej klasy. Dzieciaki nauczyły się też niestety ściemniać, kopę prac od dawna leży i kwiczy. I nawet nie ma się co dziwić, rodzice często są rozdarci między obowiązkami z pracy a zapewnieniem choćby opieki nad dziećmi aby nie stracić pracy. Ty widzisz uśmiechnięte dzieci na rowerach? Super. Ja znam takie, które nie mogły spotykać się z rówiesnikami bo rodzice przestraszeni Covidem.
Ajena
,, Straszny post-apokaliptyczny obraz przedstawiasz, nie winiąc za to wirusa, tylko rządy świata, wirusologów i specjalistów? "
To nie było moje stwierdzenie tylko cytat lekarza który na codzień pracuje przy Covidzie i na szczęście ma szersze spojrzenie. I nie boi się o tym mówić, mimo że naczelna izba lekarska szarpie ich za posiadanie własnego zdania. Większość poszła pokazaną w TV drogą Chin,a to nie jest dobra droga.

304 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-06-08 10:24:12)

Morfeusz1 napisał/a:

Ajena
,, ONET, TVN I WP"
Tego się nie da czytać i słuchać, dodatkowo dostają kopę kasy na reklamę rządowych komunikatów. Podcinalbys gałąź na której siedzisz?

Oglądanie tych spotów covidowych, to naprawdę niezła rozrywka. A oglądając spontaniczne wywiady na ulicach zaczynam doceniać warsztat aktorów "Ukrytej prawdy" lol

W próbkach szpiku pacjentów 7–8 miesięcy po przebyciu Covid-19 obecne były komórki produkujące przeciwciała specyficznie rozpoznające koronawirusa wywołującego Covid-19. Nawet jeśli było to łagodne przejście choroby.

305

czekam na drugą dawkę, jestem bardzo szczęśliwa, że się zaszczepiłam! <3

306

Kolega dziś do roboty nie przyszedł. Przypomniałem sobie, że przecież wczoraj poszedł na drugą dawkę wink Faktycznie, leży w łóżku, zawroty głowy, nogi jak z waty. No ale nie ma co narzekać.
Wczoraj do koleżanki z pracy zadzwonił jej znajomy. Roztrzęsiony zawiadomił ją, że ich wspólna znajoma lat 29 zmarła właśnie na drugi dzień po przyjęciu szczepionki. To się nazywa koincydencja czy też jak to kolega ajena określa "poświęcenie, które jesteśmy w stanie zaakceptować..."

307

to ja chyba wyjde z pracy wcześniej bo to mogą być dziś moje ostatnie godziny

Dobrze, czarny humor jest nie na miejscu jednak - głęboko współczuję. Mam nadzieję, że kiedyś doczekamy się sprawiedliwości i osoby, które wymysliły covid pasy, testy obowiązkowe wszędzie (np tutaj gdzie ja mieszkam) i wszelkie inne środki pośredniego przymusu do szczepienia - odpowiedzą przed sądem. Chociaż życia to już nikomu nie wróci.

308

Jak macie zawroty głowy to nie kłaść się do łóżka i czekać,  tylko dużo wody i elektrolity.
Covid odwadnia więc pewnie szczepionka też.

309

Pani, którą przez pomyłkę zaszprycowano całą fiolką Pfizera była odwodniona mimo wypijania kilku litrów wody dziennie.

310

Mam nadzieję, że kiedyś doczekamy się sprawiedliwości i osoby, które wymysliły covid pasy, testy obowiązkowe wszędzie (np tutaj gdzie ja mieszkam) i wszelkie inne środki pośredniego przymusu do szczepienia - odpowiedzą przed sądem.

Ale odpowiedzą za co konkretnie? Pasów też w samochodzie nie musisz zapinać, ale w razie wypadku jeśli wyjdzie to na jaw, to nie dostaniesz odszkodowania. Każde Twoje działanie powoduje reakcję, nie żyjemy na bezludnej wyspie. Nie musisz się szczepić, ale nie dziwię się np. niektórym liniom lotniczym, że takich osób nie chcą wpuszczać na swoje pokłady.

311

Oen_242
,,Nie musisz się szczepić, ale nie dziwię się np. niektórym liniom lotniczym, że takich osób nie chcą wpuszczać na swoje pokłady."

A ja się dziwię, bo szczepionka ma chronić przed  poważniejszymi komplikacjami przy załapaniu Covid, ale nie przed rozprzestrzenianiem wirusa. Nawet w szpitalach są oficjalne informacje, przed planowanym przyjęciem na oddział trzeba mieć zrobiony test,  i nie ważne czy jest się osobą zaszczepioną. Te wszystkie paszporty itp. można sobie w buty wsadzić. Szczepisz się dla własnego bezpieczeństwa, a przynajmniej taki jest zamysł.

312

Morfeusz1 napisał/a:

A ja się dziwię, bo szczepionka ma chronić przed  poważniejszymi komplikacjami przy załapaniu Covid, ale nie przed rozprzestrzenianiem wirusa. Nawet w szpitalach są oficjalne informacje, przed planowanym przyjęciem na oddział trzeba mieć zrobiony test,  i nie ważne czy jest się osobą zaszczepioną. Te wszystkie paszporty itp. można sobie w buty wsadzić. Szczepisz się dla własnego bezpieczeństwa, a przynajmniej taki jest zamysł.

Dokładnie tak! Dlatego dla mnie paszporty covidowe dostępne po zaczepieniu się czy też nieliczenie do tych wszystkich limitów, które obowiązują, osób zaszczepionych jest zwyczajnie nielogiczne i cały czas to podkreślam. Jeżeli oficjalnie stwierdzono, że szczepionka nie chroni przed zakażeniem, a jedynie przed poważnymi powikłaniami w przypadku jeśli już do niego dojdzie, to również osoba zaszczepiona spokojnie może być nosicielem i obdarować wirusem wszystkich uczestników wspomnianego powyżej lotu, jakiejkolwiek podróży albo imprezy. Jednym słowem jedynym wyjaśnieniem, które mi się nasuwa, jest takie utrudnienie ludziom życia, że zaczną szczepić się nie z przekonania, ale dla świętego spokoju. Już zresztą tak to zaczyna wyglądać.

Nawiasem mówiąc, a to tylko przykład, w czym ma pomóc łaskawe dopuszczenie 75% obłożenia hoteli, które niebawem ma nastąpić? Serio to robi jakąś różnicę między zakwaterowaniem chętnych we wszystkich dostępnych pokojach a sytuacją, gdy co czwarty pozostaje wolny? big_smile

313

Olinka napisał/a:

Jednym słowem jedynym wyjaśnieniem, które mi się nasuwa, jest takie utrudnienie ludziom życia, że zaczną szczepić się nie z przekonania, ale dla świętego spokoju. Już zresztą tak to zaczyna wyglądać.

Dokładnie tak właśnie jest. Ponieważ większość osób nieszczepiących się nie robi tego, bo uważa, że to spisek billa gatesa, masonów, żydów, WHO, G5 i innych reptilian, to jeśli zaszczepią się jest wilk syty i owca cała. Będą mogli sobie pojechać na wakacje pić harnasia bez konieczności robienia testów, a że przy okazji dzięki temu pandemia będzie wygasać? Tym lepiej.

314

Oen_242 napisał/a:

Ale odpowiedzą za co konkretnie? Pasów też w samochodzie nie musisz zapinać, ale w razie wypadku jeśli wyjdzie to na jaw, to nie dostaniesz odszkodowania. Każde Twoje działanie powoduje reakcję, nie żyjemy na bezludnej wyspie. Nie musisz się szczepić, ale nie dziwię się np. niektórym liniom lotniczym, że takich osób nie chcą wpuszczać na swoje pokłady.

Trafne spostrzeżenie, bo mówią, że jak się zaszczepiłeś mając polisę na życie i  trafi ci się koincydencja, to rodzina raczej nie ma co liczyć na wypłatę z polisy...

Co do statystyk. Wielka Brytania ma w tej chwili ponad 43 % populacji zaszczepionej pełną dawką, Polska dla porównania 22 %. W tej samej chwili Wielka Brytania ma ponad 7 tysięcy nowych przypadków zakażeń dziennie, Polska gdyby ktoś nie śledził kilkaset. Dominuje u nich wariant delta, nie wiem który to: indyjski, nepalski czy brazylijski wink 30 % zgonów z powodu zakażeniem wariantem delta jest wśród w pełni zaszczepionych osób, 17 % to osoby po jednej dawce. Angela Merkel ogłosiła, że jesienią rusza w Niemczech podawanie trzeciej dawki szczepionki więc możemy się zakładać nie to czy ale kiedy ogłosi to też nasz oświecony rząd.

Co do podróży, to najbardziej śmieszą te wypowiedzi do kamer młodych przed szczepieniem, że chcą pojechać na wakacje bez testowania. Śmieszy, bo z tego co słychać testowanie odbywa się w najlepsze czy masz paszporcik covidowy, czy nie. Zaczynając od tego, że nasze polskie szpitale przed przyjęciem na oddział żądają świeżego wyniku testu PCR, a nie jakiegoś zaświadczenia o przyjęciu szczepionki lol

315 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-06-12 10:39:54)

Ale jest tez informacja że to odmiana indyjska. No i że w szpitalach lądują  głównie niezaszczepieni.

Osobiście nie boję się niezaszczepionych osób i jeżeli one wyrażą zgodę  w prywatnych sytuacjach, ściągam maskę. 
Natomiast niezależnie od szczepienia omijam objawowych po prostu i nie interesuje mnie  czy ktoś kichający i kaszlacy dookoła jest szczepiony czy nie.
Ważne że ma infekcję ostrą i dużo zarazkow.
Myślę że sytuacja uspokoi się gdy osiągnie się to minimalne wyszczepienie narodu.
A osiągnie się na pewno albo w dłuższym czasie albo w krótszym w zależności jak na jesień będzie wyglądać sytuacja z tymi co będą  przechodzić Covid ciężko..Z tego co pamiętam to 60 procent musi być zaszczepionych?
Najgorszy scenariusz: to zaszczepieni w szpitalach w jakiejś  wyraźnej ilości.

Podobno, bo tak podalo brytyjskie ministerstwo zdrowia  A nie wiem na ile można wierzyć, ilość osób zaszczepionych dwoma dawkami przebywających obecnie w szpitalu z powodu Covid wynosi 3 sztuki.

316

Wczoraj czytałam, że po szczepionce astra zeneka zmarła 19 latka, na zakrzepicę. Straszny dramat sad

317

Oen_242 napisał/a:

Dokładnie tak właśnie jest. Ponieważ większość osób nieszczepiących się nie robi tego, bo uważa, że to spisek billa gatesa, masonów, żydów, WHO, G5 i innych reptilian, to jeśli zaszczepią się jest wilk syty i owca cała. Będą mogli sobie pojechać na wakacje pić harnasia bez konieczności robienia testów, a że przy okazji dzięki temu pandemia będzie wygasać? Tym lepiej.

To dosyć ciekawe, bo moje obserwacje pokazują, że ci, którzy się nie szczepią, z reguły nie doszukują się teorii spiskowych, ale zwyczajnie nie ufają szczepionkom, które nie przeszły wymaganych badań klinicznych i na dobrą sprawę nie mamy żadnej gwarancji, że okażą się bezpieczne w długofalowym procesie oddziaływania na organizm. O bieżącym bezpieczeństwie nie wspominając.

318

ja znam i takich i takich. sśród moich znajomych nieszczepiących się jest trochę osób które cały czas postowały teorie spiskowe na FB, trochę takich co się szczepionki obawiają i sporo takich co los ich od myślenia o szczepionce wybawił bo sa po Covidzie świeżo.
osobiście nikogo nie namawiam do żadnych procedur. bo to o jeden most za daleko. za kogoś skutków podania czy niepodawania szczepionki nie odczuję. nawet dzieci podejmują decyzję samodzielnie.
nie mam też bólu tyłka, że ktoś się nie zaszczepił i ja się czuję tym faktem zaniepokojona smile
na temat badań nad szczepionką i zasad działania przeczytałam sporo by uznać że to przeważa szalę.
szybkość jej opracowania nie wydaje mi się po łebkach, zważywczy na ilość środków pieniężnych i ludzkich zaangażowanych w projekt.

319

Bardzo mi się podoba podejście Eli. Sama przekonana do szczepienia, nie wywołuje na nikim presji i decyzji nie ocenia.
Zgadzam się także z tym, że trzeba uważać na objawowych. To jest (albo raczej był, bo znów się to olewa), jeden z plusów tej pandemii, że objawowi wreszcie przestali przychodzić do pracy i swoim kichaniem i kaszlem zarażać innych.

Wrzucanie tych, którzy szczepić się nie chcą do wora antyszczepionkowców jest błędem. Tak się nikogo nie przekona.
Co z tymi, którzy się szczepić nie mogą? Czy to jest fair, by odcinać im dostęp np. do kultury?
Woodstok ma być tylko dla zaszczepionych. Dziwię się Owsiakowi, że w tej sytuacji chce robić imprezę.
Sama się szczepić nie zamierzam, póki co zdania nie zmieniłam. Bez podróży zagranicznych  się w tym roku obejdę. Trzeba będzie chyba hamak zakupić big_smile

320

Zostalam wczoraj zaszczepiona Pfizerem (nie mial do wyboru innej szczepionki, Moderny wydaje sie nie byc w moim regionie, a osobom ponizej 30 roku zycia nie podaje sie AstraZeneca tutaj).
Ogolem jestem zadzwiona jak wszystko dobrze dziala, jest latwa rejestracja po dostaniu sms z zaproszeniem na szczepionke, umawia sie na konkretna godzine, jest wynajeta sala hdzie wszystko sie odbywa, daja maseczke na wejscie, pani na rejestracji zadaje kilka pytan ogolnych o stan zdrowia, potem jest krotki filmik instruktazowy i opisujacy mozliwe skutki uboczne, jest dostepny lekarz ktory odpowiada na wszystkie pytania, potem szybki zatrzyk, dostaje sie wydrukowane kartki z opisem szczepionki, wszystkich skutkow ubocznych i skladnikami, a potem sie idzie na 15 minut do innej sali, w razie wystapienia reakcji alergicznej.
Ze skutkow ubocznych, to tylko ramie boli dzisiaj bardzo i migrena sie utrzymuje, ale to juz mialam przed szczepionka, wiec nie jestem pewna czy jest polaczenie.

321

Olinka napisał/a:
Oen_242 napisał/a:

To dosyć ciekawe, bo moje obserwacje pokazują, że ci, którzy się nie szczepią, z reguły nie doszukują się teorii spiskowych, ale zwyczajnie nie ufają szczepionkom, które nie przeszły wymaganych badań klinicznych i na dobrą sprawę nie mamy żadnej gwarancji, że okażą się bezpieczne w długofalowym procesie oddziaływania na organizm. O bieżącym bezpieczeństwie nie wspominając.

Na jestem jedną z tych osób. Nie wierzę w teorie spiskowe pt sterowanie ludźmi, ale też uważam że to jest eksperyment medyczny. Zbyt szybko te szczepionki wyprodukowali i dopuścili do sprzedaży, producent nie bierze odpowiedzialności, coraz to nowe skutki uboczne... Poczekam rok-dwa zanim wezmę.

Poza tym, po co mi też szczepionka skoro i tak muszę robić test jeśli chcę gdzie lecieć, kaganiec na twarzy nadal muszę nosić, przed zachorowaniem mnie ona nie chroni - no to po co mi to? Do tego dochodzą naciski by jednak się szczepić, wyzywanie ludzi, którzy mają jakieś wątpliwości od niedouczonych głąbów - niby przymusu nie ma, ale jest. Nie ufam im i tyle.

322

Oen_242 napisał/a:

Mam nadzieję, że kiedyś doczekamy się sprawiedliwości i osoby, które wymysliły covid pasy, testy obowiązkowe wszędzie (np tutaj gdzie ja mieszkam) i wszelkie inne środki pośredniego przymusu do szczepienia - odpowiedzą przed sądem.

Za ograniczanie wolności w celu przymusu do szczepień ludzi, którzy tych ich szczepionek nie potrzebują.

Przykład z pasami do mnie totalnie nie trafia - to, że każdy czeka aby wyrwać mi ostatni grosz z portfela lub nie wypłacić przypadkiem jakiś pieniędzy jest od lat wpisane w życie w społeczeństwie ale nie ogranicza mi to np wyjazdu za granicę albo wycieczki do Polski na zakupy do Biedry.

I tak we Włoszech młoda dziewczyna zmarła po szczepieniu bo chciała jak najszybciej zacząć normalnie żyć... Bardzo potrzebne jej to szczepienie było, jeszcze długie lata pewnie by przechodziła wszystkie możliwe odmiany covidów i gryp z lekkim kaszlem.

323

Przykład z pasami jest w ogóle nie trafiony, bo akurat jest obowiązek zapinania pasów. I dlatego ubezpieczyciel może odstąpić od wypłaty odszkodowania ale z tytułu NW, a nie odpowiedzialności za uszkodzenie samochodu.
Może młodzież na forum nie pamięta ale jak akurat robiłem prawo jazdy kiedy zapinanie pasów było obowiązkowe tylko poza terenem zabudowanym. Jeżdżąc po mieście można było mieć nie zapięte pasy. Różni tacy tłumaczyli mi kiedyś, że wprowadzenie ciągłego obowiązku zapinania pasów wiązało się z upowszechnieniem poduszek powietrznych. Otóż zapięte pasy mają chronić he, he przed konsekwencjami zderzenia z poduszką powietrzną.

324

Snake napisał/a:

Przykład z pasami jest w ogóle nie trafiony, bo akurat jest obowiązek zapinania pasów. I dlatego ubezpieczyciel może odstąpić od wypłaty odszkodowania ale z tytułu NW, a nie odpowiedzialności za uszkodzenie samochodu.
Może młodzież na forum nie pamięta ale jak akurat robiłem prawo jazdy kiedy zapinanie pasów było obowiązkowe tylko poza terenem zabudowanym. Jeżdżąc po mieście można było mieć nie zapięte pasy. Różni tacy tłumaczyli mi kiedyś, że wprowadzenie ciągłego obowiązku zapinania pasów wiązało się z upowszechnieniem poduszek powietrznych. Otóż zapięte pasy mają chronić he, he przed konsekwencjami zderzenia z poduszką powietrzną.

Gdy ja robiłam prawo jazdy to nawet nie było pasów w autach. sad

325

Kleoma napisał/a:

Gdy ja robiłam prawo jazdy to nawet nie było pasów w autach. sad

Wybacz ale chyba nie ma tu tak starych ludzi. Może miałaś jakiś wybrakowany samochód? Fiat 125 1300 mojego ojca prawie 40 lat temu miał pasy. Skoda Rapid 105 mojego brata 30 lat temu też miała pasy. Polonez, którym jeździłem na kursie w zadupiastym miasteczku 30 lat temu też miał pasy. Mój pierwszy samochód 25 lat temu czyli stary Polonez też miał pasy.

Posty [ 261 do 325 z 393 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Szczepionka na COVID-19, skorzystacie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024