Lady Loka napisał/a:ale nie wiem, kiedy się załapię, bo nie wyrażałam tej wcześniejszej ochoty na szczepienie, więc pewnie jeszcze nie będę mieć dostępu do systemu.
To nie ma znaczenia przy wysyłaniu skierowań rocznikami. Wysyłają do każdego z określonym peselem.
Lady Loka napisał/a:Snake, a Ty w końcu miałeś J&J? Bo trochę mi się to nie styka z tym, że mówiłeś, że szczepią tym, co akurat przywiozą, a jednak przecież ludzie zapisują się na konkretną szczepionkę.
W systemie masz normalną wyszukiwarkę, która znajduje ci pod zadane kryteria (termin, miejsce, rodzaj szczepionki) dostępne punkty szczepień. Po zaakceptowaniu wyboru informacja o nim trafia do punktu szczepień. Jeśli przed szczepieniem punkt wie, że nie będzie miał szczepionki, którą wybrałaś powinien cię powiadomić. Czy przyjmiesz w umówionym terminie inną dostępną, czy przełożysz szczepienie. Lekarz z mojego punktu mówił, że ten punkt w systemie widnieje tylko w terminach, na które ma potwierdzoną fizycznie na miejscu szczepionkę. Inne punkty mogą widnieć mając szczepionki fizycznie na miejscu i w zamówieniu. I tu właśnie przechodzę do tego co mówił lekarz, jaka szczepionka przyszła wiadomo po przyjęciu dostawy. Miał dostać Astrę, dostał J&J. W moim przypadku nic to nie zmieniło, bo będąc w poniedziałek szczepiłem się dostawą, którą miał u siebie w gabinecie już od tygodnia.
Lady Loka napisał/a:Zaczynam powoli skłaniać się też do J&J, głównie z tego względu, że ma jedną dawkę 
W twoim przypadku powinien to być jedynie słuszny wybór ze względu na planowane, przyszłe macierzyństwo
Niejeden raz czytałem, że młode kobiety odmawiają szczepienia preparatami mRNA, o dziwo osobliwie lekarki, córki, żony lekarzy 
W każdym wyborze preparatu dobrze skonsultować z lekarzem fakt przyjmowania środków hormonalnych, głównie antykoncepcyjnych. Jak też innych, stale przyjmowanych leków i środków.