Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Strony Poprzednia 1 9 10 11 12 13 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 651 do 715 z 2,447 ]

651 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 13:16:03)

Odp: Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Nie Lucek. Już nic nie będzie tak jak było.
Jak ktoś tego nie rozumie.to się mocno rozczaruje.
Okazało się że oddanie palca w tej sprawie zaskutkowalo pŕobą odcięcia ręki.
Więc tak jak moje zdanie jest w sumie takie jak Kingi Dudy to jestem za liberaluzacją tej ustawy i zostawienie wszystkiego sumieniu kobiety.

Obłudą jest twierdzenie że działa się w obronie życia gdy robi się coś o przeciwnych skutkach i otwiera szampana.
Jak ktoś nie chce aborcji ale wyeliminowania takiego nieszczęścia to powinien z całych sił popierać edukację seksualną i dostępność antykoncepcji w tym tabletki dzień po. Która powinna być dostępna właśnie dzień po a nie tydzień poszukiwań.
Poza wszystkim z fundamentaliztami się nie dogadacie bo oni walczą o to by wszyscy przestrzegali ich światopoglądu bo tylko wtedy czują się komfortowo.
Na skutki nie patrzą.
A politycznie to raz że Kaczyński chciał zapłacić Rydzykowi i biskupom dawne długi za poparcie w tv i z ambony co było kamyczkiem do góry niezadowolenia z rządu .który mentalnie odleciał.
Teraz to już chodzi o wszystko..

Epidemicznie niefajnie ale Tu ludzie mają maski przynajmniej.
11 listopada wyjdzie masa bez masek więc napiszcie list do Mikołaja o respiratorek z lekarzem.

Zobacz podobne tematy :

652 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-10-31 13:30:15)

Ela, też myślę, że tego się już nie zatrzyma. Może na chwilę uda się powstrzymać napór, ale zmiana jest nieunikniona.
Za dużo ludzi jest wkurzonych potraktowaniem ich jak bezrozumne i bezuczuciowe matoły. Ludzi, którzy zamiast zajmować się swoim życiem, to chcą dyktować innym, jak mają żyć też jest już coraz mniej i będzie jeszcze mniej, jak będą się musieli zająć swoim życiem. Odwrót od KK za ich mariaż z opresyjną władzą też zrobi swoje. W perspektywie 10 lat zajdą w tym kraju wielkie zmiany związane z laicyzacją i zwiększeniem praw rozrodczych ludzi, że osobniki typu Snake i Symbi będą jeszcze bardziej pluć jadem.
Ale jeszcze trochę cierpliwości, co nagle to po diable.

https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/9/2787/1200x0/2787340-Jesli-politycy-i-stare-dziady-chca-zebysmy-byly-delikatne-i-wrazliwe-jak-kobiety-w-ich-ulubionych-serialach-polskiej-telewizji-to-prosze-oto-moj-komentarz-mowi-Magda-Danaj-o-nowym-rysunku.jpg

653

Ela210 napisał/a:

11 listopada wyjdzie masa bez masek więc napiszcie list do Mikołaja o respiratorek z lekarzem.

Niezupełnie. Demonstracje w USA nie były czynnikiem wzrpstu rpz[rzestrzeniania się wirusa, co jest dziwne. Poza tym wszędfzie, Słowacja, Francja, Włochy, Nimcy - jest to samo jeśli chodzi o liczbę zakazonych.
Moze faktycznie jest to przez to, że rzecz dzieje sie na świeżym poiwietrzu. W pokoju wirus jest zarazkliwy, na powietrzu ginie. Inaczej już dawno zmiotłby ludzkość.
Poza tym czy ti nie dziwne, że covidowi politycy szybko zdrowieją, żaden nie leżał pod respiratorem, rekordziści w 3 dni zdrowieją?
Poza tym w końcu nie rt -pcr ale wprowadzają testy molekularne. Nareszcie.

654

Ela210 Brawo!

655

MagdaLena1111 napisał/a:

Odwrót od KK za ich mariaż z opresyjną władzą też zrobi swoje. W perspektywie 10 lat zajdą w tym kraju wielkie zmiany związane z laicyzacją i zwiększeniem praw rozrodczych ludzi, że osobniki typu Snake i Symbi będą jeszcze bardziej pluć jadem.

W poprzednim temacie o aborcji (jakiś rok, 1,5 roku temu) pisałem ci, że odwrócenie się od kościoła i laicyzacja nijak się ma do konserwatyzmu społeczeństwa. Powstaje po prostu próżnia ideologiczna i w to miejsce wskakuje tak zwany konserwatyzm świecki. Mnóstwo ludzi, w tym ja, nie chodzi do kościoła, często z niechęci, często z lenistwa, ale w życiu jak najbardziej wyznaje poglądy prawicowe. Swoją drogą to ciekawe, że ludzie, którzy sami zarzucają plucie jadem, na ulicy krzyczą "Wypier.... z Przyłębską!!", "Wypier... z Kościołem!!", "Wypier... z religią ze szkół!!". Swoją drogą nie wiem, czy to nie podpada pod mowę nienawiści. Trzeba by było posłanki Wielgus zapytać, ona się w tym specjalizowała. A nie... przecież to tylko "manifestowanie swoich poglądów"...

656

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Odwrót od KK za ich mariaż z opresyjną władzą też zrobi swoje. W perspektywie 10 lat zajdą w tym kraju wielkie zmiany związane z laicyzacją i zwiększeniem praw rozrodczych ludzi, że osobniki typu Snake i Symbi będą jeszcze bardziej pluć jadem.

W poprzednim temacie o aborcji (jakiś rok, 1,5 roku temu) pisałem ci, że odwrócenie się od kościoła i laicyzacja nijak się ma do konserwatyzmu społeczeństwa. Powstaje po prostu próżnia ideologiczna i w to miejsce wskakuje tak zwany konserwatyzm świecki. Mnóstwo ludzi, w tym ja, nie chodzi do kościoła, często z niechęci, często z lenistwa, ale w życiu jak najbardziej wyznaje poglądy prawicowe. Swoją drogą to ciekawe, że ludzie, którzy sami zarzucają plucie jadem, na ulicy krzyczą "Wypier.... z Przyłębską!!", "Wypier... z Kościołem!!", "Wypier... z religią ze szkół!!". Swoją drogą nie wiem, czy to nie podpada pod mowę nienawiści. Trzeba by było posłanki Wielgus zapytać, ona się w tym specjalizowała. A nie... przecież to tylko "manifestowanie swoich poglądów"...

Ja się i tak dziwie że te marsze były tak spokojne. Ludzie są wściekli. Na rząd i na kościół, który nie wiadomo czemu połączony jest z polityką.

657 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-31 14:57:07)

Rossanko i tutaj wychodzi niezrozumienie polityki społecznej. Kler, jak wiele innych grup ma swoje postulaty i będzie się trzymać tych, przy których mogą zyskać. Każda grupa tak czyni.
Mariaż krzyża z tronem, zwykle kończy się tragicznie dla tych pierwszych z jednej prostej przyczyny. Każda władza deprawuje.
Dlatego podałem przykład Hiszpanii jako symetrii w krzywym zwierciadle.
W okresie PRL Kościół umacniał swoją pozycję, a w okresie rządów Franco tracił w Hiszpanii.

Poza tym każda forma organizacji grupy ludzi zrzeszonej wokół jakiejś idei to polityka.

Wbrew pozorom Kler i Strajk Kobiet to dwie grupy lobbujące swoje postulaty.
Dlatego politycy muszą balansować nastroje różnych grup w celu zachowania stabilizacji, bądź ruszenie wahadła. Z czego druga opcja ma zawsze efekt odbicia.

Religii czy efekt jej społeczny - etyki i moralności nikt nie wykorzeni, bo są one powiązane z konstruktem cywilizacyjnym, a każdy próbujący ostatecznie okaże się być jeszcze gorszą alternatywą.

Edit: przecież jak wygra lewica, a feministki będą siłą powiązaną z tronem to w nich zacznie coraz bardziej uderzać złość społeczna.
Patrz przypadek Hiszpanii znowu, gdzie lewica sobie pozwoliła na stanowczo za dużo.

658

Lucyfer666 napisał/a:

Rossanko i tutaj wychodzi niezrozumienie polityki społecznej. Kler, jak wiele innych grup ma swoje postulaty i będzie się trzymać tych, przy których mogą zyskać. Każda grupa tak czyni.
Mariaż krzyża z tronem, zwykle kończy się tragicznie dla tych pierwszych z jednej prostej przyczyny. Każda władza deprawuje.
Dlatego podałem przykład Hiszpanii jako symetrii w krzywym zwierciadle.
W okresie PRL Kościół umacniał swoją pozycję, a w okresie rządów Franco tracił w Hiszpanii.

Poza tym każda forma organizacji grupy ludzi zrzeszonej wokół jakiejś idei to polityka.

Wbrew pozorom Kler i Strajk Kobiet to dwie grupy lobbujące swoje postulaty.
Dlatego politycy muszą balansować nastroje różnych grup w celu zachowania stabilizacji, bądź ruszenie wahadła. Z czego druga opcja ma zawsze efekt odbicia.

Religii czy efekt jej społeczny - etyki i moralności nikt nie wykorzeni, bo są one powiązane z konstruktem cywilizacyjnym, a każdy próbujący ostatecznie okaże się być jeszcze gorszą alternatywą.

No to niech katolicy trzymają sie praw katolickich np katoliczka nie chce usunąć płodu z ZD, bo uważa, że nie może usunąć, więc decyduje się urodzić, a ta co katoliczką nie jest  ussunie, bo ona nie czuje tego, że kościół nie pozwala usuwać? Obie będą miały wybór.

Mam koleżankę na Wyspach, tam ksiądz strasznie się cieszy, jak ludzie przychodzą na mszę, zawsze potem jeszcze sobie rozmawiają. Komunie rozdaje wszystkim chętnym, co nawet było śmieszne, bo jej siostra opowiadała (siostra tej koleżanki , która mieszka na wyspach), jak przyjechała w odwiedziny i poszli wszyscy na msze. W czasie mszy komunia a tu ksiądz do niej podchodzi i daje jej opłatek. A tak kobieta mówi: nie nie, ja nie moge prosze ksiedza, bo nie byłam u spowiedzi. Ksiądz na to oczy okrągłe zrobił i mówi: bierz bierz , każdemu kto tu przyszedł dzisiaj daje. Potem zachęcał, ze jak ktoś jeszcze nie dostał niech podchodzi do ołtarza, dostanie swój opłatek. Autentyczna historia z katolickiego kościoła. Wyobrażacie sobie coś takiego u nas?

659

A jeszcze tak niedawno ludzie pomimo pandemii, wybierali Andrzejka na nastopną kadencję !!!
Ja myślałem, że ludzie nie pójdą do wyborów przez pandemię i pokażą manipulantom politycznym środkowy palec.
Frekwencja była rekordowo wysoka.
A teraz raptem wielkie larum !

660 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-10-31 15:14:49)

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

W poprzednim temacie o aborcji (jakiś rok, 1,5 roku temu) pisałem ci, że odwrócenie się od kościoła i laicyzacja nijak się ma do konserwatyzmu społeczeństwa. Powstaje po prostu próżnia ideologiczna i w to miejsce wskakuje tak zwany konserwatyzm świecki. Mnóstwo ludzi, w tym ja, nie chodzi do kościoła, często z niechęci, często z lenistwa, ale w życiu jak najbardziej wyznaje poglądy prawicowe.

Zastanawiałeś się szakisz, co się stało w krajach historycznie, ale i często obecnie konserwatywnych i katolickich, że w pewnym momencie odeszli od mieszania się w życie innych ludzi, przestali zaglądać im pod kołdrę, zakazywać aborcji oraz nakazywać rodzenie dzieci za karę, jak np. pękła im gumka i pozwolili im decydować o sobie? Jak to się dzieje, że wszędzie dookoła prawo do aborcji jest elementem praw człowieka, niezbędnym do decydowania o sobie i swojej rozrodczości, a Polska właśnie zaostrza przepisy bardziej niż ma to miejsce w Arabii Saudyjskiej i w Iraku?
Czy według Ciebie konserwatyzm polega na tym, że narzuca się innym jak mają żyć? Wydaje się Tobie, że nie można połączyć życia wg swoich wartości bez jednoczesnego narzucania swojej perspektywy wszystkim dookoła? Myślisz, że w takich np. Czechach, Francji, Włoszech, Hiszpanii, Szwecji, Niemczech itd. nie ma konserwatystów? Czy może oni nauczyli się żyć wg swoich wartości, a innym zostawili życie wg ich wartości? Może po prostu powściągnęli swoje zapędy totalitarne? Czy może jednak konserwatyzm=totalitaryzm+siłowy przymus?

KK w Polsce przestał być oparciem dla zwykłych ludzi a stał się skostniałą ideologiczną bańką, klepiących się po wielkich brzuchach klechów, oderwanych od społeczeństwa. Dlatego ludzie masowo się od nich odwracają. Zostali jeszcze Ci, którzy KK kojarzą dobrze np. z czasów komuny, gdy był z ludźmi a nie z opresyjną wobec zwykłych ludzi władzą. Dlatego odejdzie na margines. A szkoda, bo wiara jest wielką siłą.

PS.
Jeszcze jeden z kartonowych memów dla Ciebie :-)

https://img4.demotywatoryfb.pl//uploads/202010/1603644358_bwvbsp_600.jpg

661

Lucyfer666 napisał/a:

Edit: przecież jak wygra lewica, a feministki będą siłą powiązaną z tronem to w nich zacznie coraz bardziej uderzać złość społeczna.
Patrz przypadek Hiszpanii znowu, gdzie lewica sobie pozwoliła na stanowczo za dużo.

Ja chyba jestem feministką, bo cieszę się, ze mogłam studiować, nadal mogę się uczyć, mogę pracować, mogę też iść na wybory i miałam wybór co do zawodu, mogłam być dentystką, lekarką  profesorem, naukowcem, kierowcą i tak dalej. Gdyby nie one to skończyłabym teraz jako praczka, bona do dzieci, kucharka, pokojówka, w najlepszym razie jako nauczycielka ale z pensją wynoszącaą połowe tego co pensja mężczyzny.

662

Fakt że na świeżym tzw powietrzu całe szczęście trudniej się zarazić. Ale jakoś ludzie się raz że mieli maski dwa że tak ogólnie to wirusa nie było tak łatwo spotkać w czasie wyborów. Teraz już szansa jest większa i to widzicie.
Więc uważam że ubranie masek to minimum. Zwłaszcza na marszu niepodległości  gdzie powietrze może być zadymione..I ludzie idą bliżej.
Jak w Stanach nie wiem gdzie były protesty  i kiedy ile tam było chorych.
Swoją drogą sama wizytą na cmentarzu jest niegroźne ale imprezy rodzinne potem już tak.

663

MagdaLena1111 napisał/a:

Czy według Ciebie konserwatyzm polega na tym, że narzuca się innym jak mają żyć? Wydaje się Tobie, że nie można połączyć życia wg swoich wartości bez jednoczesnego narzucania swojej perspektywy wszystkim dookoła? Myślisz, że w takich np. Czechach, Francji, Włoszech, Hiszpanii, Szwecji, Niemczech itd. nie ma konserwatystów? Czy może oni nauczyli się żyć wg swoich wartości, a innym zostawili życie wg ich wartości? Może po prostu powściągnęli swoje zapędy totalitarne? Czy może jednak konserwatyzm=totalitaryzm+siłowy przymus?

Konserwatyści w krajach Europy Zachodniej zostali spacyfikowani, przez prawo lewicowe właśnie. Słyszałaś, że na Zachodzie ludzie mają problem z noszeniem medalika w miejscu pracy, bo jest to manifestacja wiary, czego robić nie wolno. Albo o takiej IKEI, która narzuca swoim pracownikom linię ideologiczną firmy? Jednocześnie ta sama IKEA nie ma żadnego problemu, żeby w Arabii wycinać ze swoich katalogów kobiety bez hidżabu, bo to takie he he, niemile widziane.

664

Ela210 napisał/a:

Fakt że na świeżym tzw powietrzu całe szczęście trudniej się zarazić. Ale jakoś ludzie się raz że mieli maski dwa że tak ogólnie to wirusa nie było tak łatwo spotkać w czasie wyborów. Teraz już szansa jest większa i to widzicie.
Więc uważam że ubranie masek to minimum. Zwłaszcza na marszu niepodległości  gdzie powietrze może być zadymione..I ludzie idą bliżej.
Jak w Stanach nie wiem gdzie były protesty  i kiedy ile tam było chorych.
Swoją drogą sama wizytą na cmentarzu jest niegroźne ale imprezy rodzinne potem już tak.

To poczytaj.
SApecjalnie czytałam kiedyś o tych demonstracjach rasowych w USA i co się okazało, że tak naprawdę miały znikomy udział we wzrostach przypadków. Jakby ich nie było covid i tak rósłby w siłę.
A imprezy rodzinne - one mogą być i bez okazji.
Poza tym to ju z jest nie do opanowania. Wirus jest wszędzie, tak jak inne wirusy o których nie wiemy, a które przenosimy, chorujemy na nie i tak dalej. I pęwnie będzie sie pojawiał sezonowo jak geypa, aż się media kiedyś znudzą i nie będzie już żadnych wzmianek o chorych, chociaż będą chorować i za rok i za dziesięć lat. Tak było z innymi wirusami i chorobami.
Przecież już w czerwcu ZSzumowski zapowiadał, że mamy się szykować na pazdziernik. Nie wiem, czemu niektórych teraz tak to dziwi. Te wirusy się pojawiają i znikaja cyklicznie. Tylko tyle, ze na gryoę mniej jest chorych bo się ludzie myją, izolują i nie chodzą zakatarzeni do pracy. Teraz jak kaszlniesz w pracy to Cię sam szef wysyła do domu albo na pracę zdalną. Akiedys to mogłaś kaszleć, kichaći pracować cały tydzień, dzieci zasmarkane chodziły do przedszkoli, młodzież licealna kaszlała na lekcjach. Teraz te przypadki są odsyłane do domu, nie ważne czy mają przeziębienie czy wirusa.

665

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Konserwatyści w krajach Europy Zachodniej zostali spacyfikowani, przez prawo lewicowe właśnie. Słyszałaś, że na Zachodzie ludzie mają problem z noszeniem medalika w miejscu pracy, bo jest to manifestacja wiary, czego robić nie wolno. Albo o takiej IKEI, która narzuca swoim pracownikom linię ideologiczną firmy? Jednocześnie ta sama IKEA nie ma żadnego problemu, żeby w Arabii wycinać ze swoich katalogów kobiety bez hidżabu, bo to takie he he, niemile widziane.

I co Ci przychodzi z przetaczania pojedynczych dziwacznych incydentów lewicowych aktywistów, które mają budować nastrój grozy? Chociaż Halloween to może i niezły dzień na tego typu figury stylistyczne ;-) powielasz też kolejny raz te bzdury o IKEI, która po prostu nie chce mieć w swoim zespole homofobów.

Pamiętaj, że jesteśmy w kraju, gdzie religia jest w szkole, każdy uchodźca posądzany jest o terrorystyczne zapędy i gwałty, a ksiądz zagłada ludziom pod kołdrę, biała róża jest symbolem nienawiści, tęcza symbolem zepsucia, a błyskawica jest z SS.

666 Ostatnio edytowany przez Olinka (2020-11-01 01:45:46)

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

O rany bo hipokryzja zawsze była. Ten sam ksiądz, co głosi o ubóstwie i czystości, ma samochód na pół miliona i nieślubne dziecko. Albo prokurator scigający za praestępstwa finansowe - sam robi przekręty. O przekrętach polityków, aferach nawet już nie piszę, bo co chwila w gazetach kogoś tam opisują, że coś tam zrobił, ukradł, sprzedał a taki był "porządny"medialnie.

------------

MagdaLena1111 napisał/a:

Pamiętaj, że jesteśmy w kraju, gdzie religia jest w szkole, każdy uchodźca posądzany jest o terrorystyczne zapędy i gwałty, a ksiądz zagłada ludziom pod kołdrę, biała róża jest symbolem nienawiści, tęcza symbolem zepsucia, a błyskawica jest z SS.

Ta błyskawica mnie rozwaliła. Mi się tam kojarzyła ze znakami na skrzynkach elektrycznych. Chybabym nie wpadła, że to symbol SS:D
Co do księży, to koleżanka ma dziecko z księdzem, więc nie jest to jakiś ewenement.

Parę lat temu przyszedł do mnie ksiądz po koledzie (jak jeszcze przyjmowałam). Gadka szmatka a on nagle do mnie: a nie myśli pani o założeniu rodziny?
Rozumiecie, zupełnie obcy facet? Co go to obchodzi. Mógł zapytać : a nie myśli pani o wycieczce do Meksyku. Albo : a nie myśli pani zrobić anglistyki?
Ale pewnie jakbym miała wtedy męża to by nas męczył o dzieci. Ech.

667

MagdaLena1111 napisał/a:

I co Ci przychodzi z przetaczania pojedynczych dziwacznych incydentów lewicowych aktywistów…

Pytałaś o Zachòd, więc podałem ci przykład z Zachodu. Przykład niewygodny jak wiedzę bo magicznie wròciłaś na nasze podwórko. Rozumiem, że jak firma trzyma się określonej linii ideologicznej  pod płaszczykiem tolerancji, to sama może być nietolerancyjna i wszystko git?

668

rossanka napisał/a:

Co do księży, to koleżanka ma dziecko z księdzem, więc nie jest to jakiś ewenement.

Skąd pomysł, że ksiądz nie może mieć dzieci?

szakisz napisał/a:

Rozumiem, że jak firma trzyma się określonej linii ideologicznej  pod płaszczykiem tolerancji, to sama może być nietolerancyjna i wszystko git?

Bo to filozofia kalizmu. Jak jeden z prezesów Cisowianki prywatnie wspiera organizacje antyaborcyjne, to zarówno rok czy dwa temu, jak i teraz oszołomy wzywają do bojkoty firmy Cisowianka, bo uciska kobiety. Może pęcherz je uciska albo co...

Tak w ogóle smutno mi się dziś zrobiło, bo nikt nie maszeruje. Plakat z Bosakiem dobry, śmiałem się.

669 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 16:44:01)

Co ma wspólnego bycie konserwatysta z tym że jakiś pracownik ma fobię na punkcie innych pracowników? Bo niestety to właśnie uzasadnienie swoich poglądów ujawniło jego postawę. Bo tak to by się jeszcze mógł wybronić. Gdybym na przykład miała w zespole pracownicę psiocząca na mężczyzn i z jakimiś urazami to też bym jej nie chciała bo zaklócalaby zadania do wykonania i mogła negatywnie wpływać na wizerunek firmy.
Taki z niego konserwatysta był jak z tego aktora że szczerbą w zębach rewolucjonista bez maski..:)

670

"pewien człowiek (nazwijmy go Adam) idzie sobie nocą przez ciemne alejki miasta. Czuje ogromny ból głowy i...budzi się rano w szpitalu. Dowiaduje się, że stracił przytomność bo został napadnięty!
W szpitalu odkrywa, że obok niego leży nieprzytomna, nieznana mu osoba (nazwijmy go Bob), podłączona do tej samej maszyny co on. Lekarz objaśnia: ten człowiek również trafił do szpitala wczoraj w nocy z innego powodu. Adam i Bob byli operowani w tym samym czasie i mieli zgodność tkankową, a chirurdzy byli zdesperowani utrzymać Boba przy życiu. By uratować Boba, chirurdzy zrobili coś radykalnego...podłączyli nieprzytomnego Boba do Adama! Adam utrzymuje chorego Boba przy życiu dzięki serii bypasów łączących ich organy. Odłączenie od siebie obu pacjentów w tym momencie z pewnością skończy się śmiercią Boba. Adam dowiaduje się, że aby Bob przeżył, musi utrzymywać go przy życiu swoim kosztem w ten sposób jeszcze przez 6-12 miesięcy.
Pytanie bioetyczne numer 1: jeśli Adam będzie domagać się odłączenia Boba od siebie (co będzie skutkować śmiercią Boba), to czy lekarze powinni uszanować jego wolę?
Pytanie bioetyczne numer 2: jeśli Bob zostanie odłączony i umrze, czy oznacza to, że Adam go zamordował?"

671

Odpowiedz jest prosta: decyzja nalezy do Adama i tylko do niego. Jestem w bazie DKMS z taką myślą że ktoś mnie nie porwie dla organów ani ma siłę  szpiku nie pobierze..

672 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 17:07:53)

Jezus umarł na krzyżu z własnej woli.

673

Snake napisał/a:
rossanka napisał/a:

Skąd pomysł, że ksiądz nie może mieć dzieci?

szakisz napisał/a:

Rozumiem, że jak firma trzyma się określonej linii ideologicznej  pod płaszczykiem tolerancji, to sama może być nietolerancyjna i wszystko git?

Bo to filozofia kalizmu. Jak jeden z prezesów Cisowianki prywatnie wspiera organizacje antyaborcyjne, to zarówno rok czy dwa temu, jak i teraz oszołomy wzywają do bojkoty firmy Cisowianka, bo uciska kobiety. Może pęcherz je uciska albo co...

Tak w ogóle smutno mi się dziś zrobiło, bo nikt nie maszeruje. Plakat z Bosakiem dobry, śmiałem się.

Jak katolicki ksiądz może mieć dzieci, jak ksiądz musi zyc w celibacie?

674 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2020-10-31 17:22:09)

MagdaLena1111 napisał/a:

Ela, też myślę, że tego się już nie zatrzyma. Może na chwilę uda się powstrzymać napór, ale zmiana jest nieunikniona.
Za dużo ludzi jest wkurzonych potraktowaniem ich jak bezrozumne i bezuczuciowe matoły. Ludzi, którzy zamiast zajmować się swoim życiem, to chcą dyktować innym, jak mają żyć też jest już coraz mniej i będzie jeszcze mniej, jak będą się musieli zająć swoim życiem. Odwrót od KK za ich mariaż z opresyjną władzą też zrobi swoje. W perspektywie 10 lat zajdą w tym kraju wielkie zmiany związane z laicyzacją i zwiększeniem praw rozrodczych ludzi, że osobniki typu Snake i Symbi będą jeszcze bardziej pluć jadem.
Ale jeszcze trochę cierpliwości, co nagle to po diable.

Dokładnie. Ci, co sami się odwrócą to się odwrócą, a reszcie wiernych czy zsekularyzowanych pomogą osobniki typu Abdullah Anzarow czy Brahim Aouissaoui. Faktycznie- trzeba cierpliwości, bo proces bastardyzacji (to optymistyczny scenariusz, bardziej realistyczny to podbój) to nie takie hop siup, ale Kraków też nie od razu zbudowano.

675

szakisz napisał/a:

Pytałaś o Zachòd, więc podałem ci przykład z Zachodu. Przykład niewygodny jak wiedzę bo magicznie wròciłaś na nasze podwórko. Rozumiem, że jak firma trzyma się określonej linii ideologicznej  pod płaszczykiem tolerancji, to sama może być nietolerancyjna i wszystko git?

OK. Ty podałeś skrajne przykłady z Zachodu, więc ja w odpowiedzi skrajne przykłady z rodzimego podwórka i po dyskusji. Bo dyskusje kończą się, gdy zaczynają pojawiać się skrajne przykłady. One są wygodne, żeby coś przejaskrawić, wyśmiać, wyszydzić, ale nie po to, aby dyskutować.
Po co szukać skrajnych przykładów absurdu u innych, skoro sami tworzymy chochoły ;-)

676

rossanka napisał/a:

Normalnie, tak jak się to zazwyczaj odbywa tj. ze stosunku płciowego. Celibat to powstrzymanie się od małżeństwa. Kapłan łamie celibat biorąc ślub cywilny. Chędożąc kochankę lub przygodne znajomości popełnia grzech wobec VI ewentualnie IX przykazania. Można się z tego wyspowiadać... Proszę się dopytać wypowiadając się na temat kościoła, szczególnie jaka była zasadnicza idea wprowadzenia celibatu. Jak wielu, pewnie ci się celibat myli ze ślubami czystości jakie przyjmują zakonnicy. Cieszę się, że mogłem pomóc rozwiewając takie legendy na temat kościoła, a gdzie tam jeszcze do czarnej legendy Św. Inkwizycji...?

Tak na marginesie wychodzi, że chłopy ze wsi z gnojem na butach mają większą siłę oddziaływania niż wściekłe kobiety. Piątka dla zwierząt jak wskazują wszystkie znaki na ziemi i niebie wylądowała nawet nie w zamrażarce ale w śmietniku. Okazuje się, że ci wszyscy posłowie Lewicy i Platformy głosujący w imię decydowania o czyimś życiu i wolności cnotę stracili, a rubelka nie zarobili. Ich nazwiska co do jednego są znane i nie dane im będzie zapomnienie tej hańby. Takżeten...

677 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 19:09:28)

Hmm

Może prezes myśli że z zadowolonych chłopów bojówki z widłami zrobi ? big_smile przeciwko złym babom?
Nie da się walczyć na wszystkich frontach.
Tak to jest gdy się tylko lizodupcami ktoś otacza smile
Poza tym te 10 procent odplynietych w dużej mierze zasililo Konfederacji wynik. Więc trzeba odbić.

678

Ela210 napisał/a:

Hmm

Może prezes myśli że z zadowolonych chłopów bojówki z widłami zrobi ? big_smile przeciwko złym babom?
Nie da się walczyć na wszystkich frontach.
Tak to jest gdy się tylko lizodupcami ktoś otacza smile

Poniekąd też ale głównie dlatego, że dział rolno-hodowlany gospodarki ma lepszych i bardziej wpływowych lobbystów niż dział aborcyjny.

679 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 19:19:20)

Serio ? Lepszych lobbystów niż kobiety posłów? No paru tam jeszcze nad grobem nie stoi.
Tylko że tu chyba jedyne co uratuje Kaczyńskiego to w stroju Juranda o wybaczenie błagać i to z całą świtą.
A i to może być za późno.

Dział aborcyjny? Te bajki to w męskim gronie prawicowców.  Chodzi o wybór. 
Trzeba było nie zaczynać.
Pod ciężkim tyłkiem podrzucanej Pani Godek upadł Bosak. Czego nie widać w sondażach bo na widłach się oparł.:) chwilowo;)

680

Eeee....z tym celibatem, to Snake nieco się myli, bo co prawda rzeczywiście do Soboru Laterańskiego księża i duchowni mogli mieć żony, a nawet konkubiny i dzieci, a potem im to ucięli :-D tzn. nakazali związki rozwiązać i zakazali zawieranie nowych. A po co to? Żeby dzieci nie było, aby potomstwo nie dziedziczyło majątków kościelnych.
Zatem, jak to mój dziadek mawia, na wszelki wypadek to ksiądz gosposię ma i on chyba nawet wierzy, że te gospodynie księży, to są de facto cichodajki, a potem się najwyżej wyspowiadają koledze po fachu. No ale dzieci już mieć nie powinni, pewnie się jakoś z matkami dogadywać muszą, bo też i wyjścia specjalnie nie mają...w dobie badań genetycznych :-D

681 Ostatnio edytowany przez szakisz (2020-10-31 19:24:43)

Czarna Kotka napisał/a:

"pewien człowiek (nazwijmy go Adam) idzie sobie nocą przez ciemne alejki miasta. Czuje ogromny ból głowy i...

Widzę, że ktoś chce się tu bawić w etyka i parafrazuje słynny "Argument Skrzypka" autorstwa Judith Jarvis Thomson. Problem z nim jest taki, że (jak większość argumentów Lewicy) orze sam siebie, kiedy tylko się nad nim pochylić. W wymienionej przez ciebie historii osoby (tu Adam i Bob) znalazły się w tym, niezwykle trudnym położeniu, zupełnie nie z własnej woli. Akt seksualny jest zaś świadomym działaniem dwojga ludzi. Nie ma więc tu kluczowego dla oceny moralnej tego przypadku, elementu przymusu. Chcąc nałożyć na to optykę konserwatywną, różnica jest mniej więcej taka, jak morderstwo z zimną krwią celem pozbycia się przeszkody/problemu (aborcja), a morderstwo celem walki o życie i uwolnienia się z niewoli chociażby. Widać różnicę? smile

MagdaLena1111 napisał/a:

Po co szukać skrajnych przykładów absurdu u innych, skoro sami tworzymy chochoły ;-)

Przykładów ze strony polskiej lewicy też padło w tym wątku wystarczająco dużo. Także to nie jest tak, że musimy jakoś specjalnie wylatywać za granicę, by dobierać argumenty pod tezę wink

682 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-10-31 19:43:35)

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Przykładów ze strony polskiej lewicy też padło w tym wątku wystarczająco dużo. Także to nie jest tak, że musimy jakoś specjalnie wylatywać za granicę, by dobierać argumenty pod tezę wink

W pełni się z tym zgadzam.
Zresztą już tu pisaliśmy o kulturze cancelowania, czy o kulturze call-out, co nazwałabym reżimem neoliberalnym, więc nie będę się powtarzać. Chodzi o to, że zapędy totalitarne są niezależne od światopoglądu.

Można tak np, jak Kinga Duda mówić, że samemu nigdy by się ciąży nie usunęło, ale nie wydaje jej się właściwe zmuszanie do tego samego innych kobiet. Ona ma swoje wartości i zasady, ale nie ma zapędów totalitarnych.
A można mieć takie same wartości i zasady jak Kinga i jednocześnie przymusem zmuszać innych, żeby je podzielali.

Można być lewicowcem, który uznaje, że różnorodność jest dobra, ale nikogo do niej nie zmuszać, ale można też na siłę przepychać sztuczne parytety i tym podobne historie.

683

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Strasznie mi żal tych konserwatystów wink Jak myślę o konserwatystach to przychodzi mi do głowy taka małpa, która nigdy by nie zeszła z drzewa.

684

MagdaLena1111 napisał/a:

Eeee....z tym celibatem, to Snake nieco się myli, bo co prawda rzeczywiście do Soboru Laterańskiego księża i duchowni mogli mieć żony, a nawet konkubiny i dzieci, a potem im to ucięli :-D tzn. nakazali związki rozwiązać i zakazali zawieranie nowych. A po co to? Żeby dzieci nie było, aby potomstwo nie dziedziczyło majątków kościelnych.
Zatem, jak to mój dziadek mawia, na wszelki wypadek to ksiądz gosposię ma i on chyba nawet wierzy, że te gospodynie księży, to są de facto cichodajki, a potem się najwyżej wyspowiadają koledze po fachu. No ale dzieci już mieć nie powinni, pewnie się jakoś z matkami dogadywać muszą, bo też i wyjścia specjalnie nie mają...w dobie badań genetycznych :-D

Hm, a to ciekawe jak w dzisiejszych czasach ma się nawet tabun dzieci księdza proboszcza do majątku kościelnego? Odpowiem, nijak. Feudalizm dawno się skończył. Ksiądz proboszcz na parafii jest urzędnikiem najętym do roboty jak naczelnik urzędu skarbowego. Może mieć wypasione auto służbowe kupione na parafię tak jak i naczelnik US ma ale jeden i drugi nie podaruje go dziecku. I tak jeden, jak i drugi może sobie kupić jeszcze bardziej wypasione auto za swoje prywatne pieniądze i rozporządzać nim jak zechce. Tak, księża mają prywatne pieniądze i prywatne majątki. Tak, mogą nim dysponować jak chcą i nie trzeba do tego pokątnych dzieci, wystarczą bratankowie, bratanice, siostrzeńcy i siostrzenice itd. Dziś celibat to już tylko dość archaiczny środek formacji duchowej ale część KK jest do niego przywiązana i twierdzi, że spełnia swą formacyjną rolę. Dlatego ksiądz łamiący celibat, to tylko zwykły grzesznik ale jako pasterz źródło zgorszenia. Tak to ładnie nazywają.

Ela210 napisał/a:

Serio ? Lepszych lobbystów niż kobiety posłów? No paru tam jeszcze nad grobem nie stoi.

Ech, żarty się ciebie trzymają. Nie ma lepszej lobbystki jak Mamona.
A tak na marginesie czy aby ci posłowie chętni pomóc sprawie kobiet nie dostali już prośby aby wyp......ć? Tak mi się zdaje, że pani Lempart już chyba większości wysłała te słodkie pozdrowienia. Chyba chce być jedyną wyzwolicielką kobiet polskich i nawet się chyba obraziła, że władze nie chcą jej zaaresztować tylko jakieś małolaty ściga. Słuszna to zresztą linia naszej partii, bo po co pomagać komuś zostać męczenniczką, szczególnie jak przebiera do tego nogami? Co innego te małolaty. One guzik znaczą, guzik wiedzą za to dla większości sam kontakt z aparatem wymiaru sprawiedliwości będzie traumą i będzie zniechęcać "doły". Taka tam taktyka odcięcia "góry" od "dołów".
Tak tylko dodam, że większość z moich znajomych pań prowadzących swoje interesy po chwilowej ekspresji fejsbukowej sprzed tygodnia obecnie raczej starannie unika medialności w tym temacie. Cóż, pieniądz lubi ciszę...

685 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 20:26:19)

Małolaty może i guzik wiedzą ale mylisz się jak myślisz że je przestraszysz.
Wiedzą na pewno czego nie chcą i wyraziły to konkretnie. Jakbyś miał córkę, To by Ci wyłożyła:)
Bo żonę to masz chyba że Stepford smile

686

Ela210 napisał/a:

Wiedzą na pewno czego nie chcą i wyraziły to konkretnie. Jakbyś miał córkę, To by Ci wyłożyła:)

Mam zbliżającą się do pełnoletniości bratanicę i z tego co wiem siedzi grzecznie w domu i się uczy. Nie wrzuciła na swojego fejsbuka profilówki z piorunkiem albo ślicznym hasełkiem. Niestety mój brat kochany też ma żonę ze Stepford więc zadbali o właściwe wychowanie córki.

687 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 22:00:40)

Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Mam zbliżającą się do pełnoletniości bratanicę i z tego co wiem siedzi grzecznie w domu i się uczy. Nie wrzuciła na swojego fejsbuka profilówki z piorunkiem albo ślicznym hasełkiem. Niestety mój brat kochany też ma żonę ze Stepford więc zadbali o właściwe wychowanie córki.

Pogadaj z nią by się pozbyć  złudzeń.
Ps moje dzieci uczą się wzorcowo smile
Edit: albo stop

Może córka Twojego brata jest taka jak mówisz. Może się jej w tradycyjnym modelu szczęśliwie ułoży życie ok
Tyle tylko że w obecnym modelu ona może układać życie jak chce. A innym córkom się tego zabrania. I to nie jest ok. I to nie ma nic wspólnego z tym jak zweryfikuje wszystko życie. Może Twoja bratanicą dokona aborcji a moja córka nie. I NIKT  i tak nie bedzie mial na to wplywu.tylko one i ich partnerzy. To wszystko nie jest takie czarno białe.

688 Ostatnio edytowany przez polis (2020-10-31 21:39:11)

Macie tutaj przemyślenia tych małolatów.

Młodzi ludzie zastali obecny kompromis aborcyjny. Zafundowali nam go nasi rodzice i przez lata wmawiali, że jest on absolutnie nienauszalny. Młodzi ludzie wchodząc w wiek świadomości ideologicznej i politycznej, byli utwierdzani w tym, że kształt ustawy zapewnia w polsce ład. Pomimo tego że żadna ze stron, nie była w pełni zadowolona, starsze pokolenie akceptowało ten kompromis, a młodych zwyczajnie nie dopuszczano do głosu. Od czasu do czasu lewica wychodziła z pomyśłem liberalizacji, podobnie jak prawica z postulatami całkowitej delegalizacji, ale nikt z zawodowych polityków nie traktował tego poważnie, argumentując to jak zwykle świętym i nienaruszalnym kompromisem. Nawet PiS nie wychodził z otwartą inicjatywą ustawodawczą, tylko szukał wytrychów typu projekty obywatelskie, które przecież "trzeba przeanalizować i poddać pod głosowanie".

W tym czasie młodzi ludzie dostali internet, a granice z UE zniensiono. Młodzież zaczęła czytać, wyjeżdżać, poznała trochę świata, kultur i ideologii. Dostaliśmy też nieograniczony dostęp do wiedzy, która chcąc nie chcąc, stoi w opozycji do dogmatów kościoła. I tak przez kolejne lata, młode pokolenie liberalizowało się i laicyzowało. W końcu doszliśmy do punktu, w ktorym młodzież stoi ideologicznie w opozycji do swoich rodziców. Mimo że stanowimy dużą grupę, to nikt nie chce z nami dyskutować i uwzględnić naszego zdania. My też jakoś się specjalnie nie pokazywaliśmy. W sprawie aborcji siedzieliśmy i między sobą zastanawaliśmy się, dlaczego nie może być tak jak na zachodzie. Zgadzaliśmy się jednak z tym, że "to nigdy nie przejdzie". Że starsze pokolenia nigdy tego nie zaakceptują. Że przecież jest święty kompromis aborcyjny. Nie idealny, ale dający poczucie spokoju i stabilności w kraju. Przez lata utwierdzani w nienaruszalności kompromisu, zaakceptowaliśmy niejako stan rzeczy. Przyjęliśmy to jako zło konieczne do tego, by w kraju był spokój. Choć nie byliśmy z tego zadowoleni, rozumieliśmy, a raczej wmówiono nam że tak po prostu trzeba.

Aż przyszedł rok 2020, w któym okazało się, że ów święty, nienaruszalny i gwarantujący wszystkim uczciwe poczucie niezadowolenia kompromis, można od tak zdjąć jednym politycznym zleceniem prezesa partii. Gdyby tego było mało, to zrobiono to rękami upolitycznionego trybunału konstytucyjnego, który przez ponad 20 lat nie widział w ustawie żadnego problemu. Ale to i tak jeszcze nic, bo zrobiono to w środku szalejącej epidemii, by pod przykrywką ochrony zdrowia, uniemożliwić ludziom wyrażenia swojego sprzeciwu dla takiego działania. Mimo to, młodzi ludzie wyszli tłumnie na ulice, na niespotykaną wcześniej skalę. Wyszli, bo zrozumieli, że lata tłumienia swoich poglądów w myśl urojonego kompromisu, były obłudą. Wyszli bo zrozumieli, że już nic nie stoi na przeszkodzie, by wyrazić swoje zdanie. Jedyna mentalna blokada, pod postacią świętego porozumienia aborcyjnego, została podeptana. Od tak, bez ostrzeżenia, w środku największego od kilkudziesięciu lat kryzysu, z jakim mierzy się nasz kraj. Podpisami szurów, zamordystów, fanatyków i innych cudaków, któzy są uosobieniem najgorszej ideologii, jaką ci młodzi ludzie są sobie w stanie wyobrazić.

My nie wyszliśmy po to, żeby bronić kompromisu. My czujemy ulgę że on upadł, zdejmując z nas ideologiczne kajdany, nałożone wbrew naszej woli przez poprzednie pokolenie. My wyszliśmy by wreszcie wykrzyczeć, że też tutaj jesteśmy. Że też mamy swoje zdanie. Że też chcemy naszego udziału w kształtowaniu prawa i kierunku ideologicznego w którym idzie nasz kraj. W końcu wyszliśmy, bo nie możemy dłużej znieść tego, że pokolenie które odchodzi, funduje piekło ideologiczne tym, którzy po nim następują - nam. To nie nasi rodzice są milczącą większością. To nasze pokolenie rośnie w siłe. Jest nas więcej z roku na rok, zasilani kolejnymi absolwentami szkółi uczelni. Ludzmi wykształconymi, odrzucającymi dogmaty i myślenie magiczne, na rzecz logiki, pragmatyzmu i nauki. Ich jest coraz mniej. W roku 2020 osiągnęliśmy punkt kulminacyjny, w którym zrozumieliśmy że wreszcie zaczynamy coś znaczyć. Przestaliśmy się bać rodziców, biskupów, polityków, wykładowców i "autorytetów", których nie wybraliśmy, a którzy zostali nam narzuceni. Wyszliśmy wykrzyczeć nasze zdanie. Głośno i wulgarnie, bo jesteśmy wkuriweni.

Źródło reddit r/Polska

689

Witamy w prawdziwym świecie

690

Przepraszam za off top.....ale to takie aktualne.....

Przebierańcy podchodzą do drzwi i natrętnie dzwonią.
Drzwi się uchylają....
- cukierki albo psikus - dzieci krzyczą chórem.
- WYP.....Ć, WYP...Ć!!!

691

zwyczajny gość napisał/a:

Przepraszam za off top.....ale to takie aktualne.....

Drzwi się uchylają....
- WYP.....Ć, WYP...Ć!!!

No i prawdlowo: tu jest WYBÓR  smile Pan nie musiał wybierać cukierka big_smile  będzie miał psikusa.:)
A na prawicy cukierek albo cukierek..albo cukierek.

692 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-10-31 22:10:40)

No to małolaty muszą się jeszcze sporo dokształcić.
W listopadzie 2018 roku grupa posłów PiS pisze list do prezes Trybunału Konstytucyjnego, w którym deklarują brak zrozumienia dla opóźnienia rozstrzygnięcia w sprawie wniosku o zbadanie konstytucyjności tzw. przesłanki eugenicznej, szczególnie, że projekt orzeczenia jest już ponoć gotowy/
W styczniu 2020 roku Trybunał Konstytucyjny podał wstępny termin rozstrzygnięcia tej sprawy na jesień bieżącego roku. Z nieoficjalnych doniesień z kręgów władzy wynikało, że prezes TK naciskała prezesa Jarosława, że nie może w nieskończoność trzymać rozstrzygnięcia tej sprawy w "zamrażarce" i "dobito targu", że OK ale niech to będzie po wyborach prezydenckich.
We wrześniu Trybunał Konstytucyjny podał datę posiedzenia, która dokona rozstrzygnięcia na 22 października.
No żodyn się nie spodziewał, żodyn...
A małolaty... rozmawiałem z moją matką. Ona ogląda w kółko TVN i oczywiście jako mądra kobieta mówi, że młodzi ludzie nie chcą aby im urządzać życie. Mamuś - mówię ja, ale będzie im się urządzać życie i będą to robić "dziadersi", a wręcz emeryci. Bo oni chodzą na wybory, a małolaty wybory mają głęboko w dupie. Jakieś nudne sprawy... No to mają zderzenie z nudnymi sprawami. Najlepsze jest to, że w czasie kampanii wyborczej brałem udział w wiecach wyborczych kandydatów, które odbywały się w okolicy. Najwięcej młodych ludzi (proporcjonalnie) było na wiecach Krzysztofa Bosaka, w tym dużo młodych, fajnych dziewczyn. Na Trzaskowskim kupa ludzi w moim wieku, czyli dziadersi wink Śmiejecie się ale bierzcie przykład z Ordo Iuris. To organizacja młodych ludzi, nowocześnie zorganizowana, pracująca kiedy trzeba bez rozgłosu, kiedy trzeba z hukiem. To jest właśnie przykład nowoczesnego lobbysty. Okropne, że tą nowoczesność narzędzi mają w ręku ludzie tak staroświeccy ideoowo wink

zwyczajny gość napisał/a:

Drzwi się uchylają....
- WYP.....Ć, WYP...Ć!!!

Inna, aktualna wersja brzmi: aborcja albo psikus!

693

No bo już samo chodzenie na wybory to za mało okazuje się .
To do młodych i starszych się chyba tyczy po równo .

694 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 22:21:55)

I Bosak ich zawiódł.
Dlatego od przyśpiewki do Bosaka  K B przyjacielu  mój. teraz wszyscy wiedzą jaki z Ciebie... zaczyna się marsze.
Bo jak ktoś poszerza swój elektorat na innych poglądach i ludzie głosują mimo narodowców a nie dla nich  w Konfederacji to trzeba to uwzględniać. Trzeba mieć wyobraźnię. Trzeba wyjść poza siebie. Albo wraca się do chatki Rybaka.

Co do wyborów to młodzież poszła chętnie a głosy rozłożył się po równo oprócz dudy.

695

paslawek napisał/a:

No bo już samo chodzenie na wybory to za mało okazuje się .
To do młodych i starszych się chyba tyczy po równo .

I po 30 latach doszło, że demokracja nie oznacza zaznaczenia krzyżyka co 4 lata wink

696 Ostatnio edytowany przez polis (2020-10-31 22:24:20)

Snake na tym reddicie właśnie nawołują do chodzenia na wybory i nie olewania ich. wink

Co do trybunału, jak wejdziesz na tego reddita, to zobaczysz, że latają tam linki do różnych gazet, również zagranicznych.

Np. można znaleźć tam link do takiego artykułu: Prof. Piotrowski: Trybunał nie rozumie konstytucji

Dzięki linkom na tym reddicie dowiedziałam się, że Berni Sanders ma polskie korzenie, a dokładniej że babcia Sandersa wyemigrowała z Polski w wieku 17 lat. Artykuł, do którego link znalazłam na reddicie: Bernie Sanders' ancestral home in Poland grapples with painful history

Więc jak widzisz, czyta ta nasz młodzież, a że zna angielski to i też po angielsku. Ciekawe ile boomersów może się pochwalić taką umiejętnością i czytaniem zagranicznych gazet wink

697

Ela210 napisał/a:

I Bosak ich zawiódł.
Dlatego od przyśpiewki do Bosaka  K B przyjacielu  mój. teraz wszyscy wiedzą jaki z Ciebie... zaczyna się marsze.
Bo jak ktoś poszerza swój elektorat na innych poglądach i ludzie głosują mimo narodowców a nie dla nich  w Konfederacji to trzeba to uwzględniać. Trzeba mieć wyobraźnię. Trzeba wyjść poza siebie. Albo wraca się do chatki Rybaka.

Co do wyborów to młodzież poszła chętnie a głosy rozłożył się po równo oprócz dudy.

Raczej zawiedli się Ci, którzy nie potrafili poświęcić 15 min na przeczytanie programu wink

698

Ela210 napisał/a:

I Bosak ich zawiódł.

Łaał, znaczy nie doczytali jednego z najważniejszych punktów programu Krzysztofa Bosaka? Chcesz powiedzieć, że małolaty, które nie ogarnęły prostej ulotki chcą teraz zmieniać Polskę? Serio, serio? Mam się cieszyć? Nie, no może zostańmy przy emerytach?

polis napisał/a:

Np. można znaleźć tam link do takiego artykułu: Prof. Piotrowski: Trybunał nie rozumie konstytucji

No i ma w tym długą tradycję, a tradycja rzecz święta...

699

Ela210 napisał/a:

I Bosak ich zawiódł.

Przecież Bosak to narodowe skrzydło Konfederacji, żeby było śmieszniej, ten program głosi niezmiennie, odkąd jest w polityce.

polis ten gość, którego nazwisko wymieniłaś jest umoczony w łapówki i pranie brudnych pieniędzy, więc jaki to do jasnej powód do dumy, że ma nasze korzenie. Poza tym ten gość jest figurantem, a właściwe karty rozdaje baba, która desygnowana jest na wiceprezydenta. Nasza Jachira i tym podobne to przy niej małe Miki wink

700

Snake napisał/a:
rossanka napisał/a:

Normalnie, tak jak się to zazwyczaj odbywa tj. ze stosunku płciowego. Celibat to powstrzymanie się od małżeństwa. Kapłan łamie celibat biorąc ślub cywilny. Chędożąc kochankę lub przygodne znajomości popełnia grzech wobec VI ewentualnie IX przykazania. Można się z tego wyspowiadać... Proszę się dopytać wypowiadając się na temat kościoła, szczególnie jaka była zasadnicza idea wprowadzenia celibatu. Jak wielu, pewnie ci się celibat myli ze ślubami czystości jakie przyjmują zakonnicy. Cieszę się, że mogłem pomóc rozwiewając takie legendy na temat kościoła, a gdzie tam jeszcze do czarnej legendy Św. .

Fajny ten katolicyzm big_smile

701 Ostatnio edytowany przez polis (2020-10-31 23:03:58)

assassin napisał/a:

polis ten gość, którego nazwisko wymieniłaś jest umoczony w łapówki i pranie brudnych pieniędzy, więc jaki to do jasnej powód do dumy, że ma nasze korzenie. Poza tym ten gość jest figurantem, a właściwe karty rozdaje baba, która desygnowana jest na wiceprezydenta. Nasza Jachira i tym podobne to przy niej małe Miki wink

Gdzie dowody? Skazali go za coś?

702 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-10-31 23:10:21)

assassin napisał/a:

Przecież Bosak to narodowe skrzydło Konfederacji, żeby było śmieszniej, ten program głosi niezmiennie, odkąd jest w polityce.

Zlituj się, program był po polsku, a wiesz ta młodzież taka kumata, że czyta tylko po angielsku, polskiego najwidoczniej nie ogarnia. Co zresztą widać po prostocie haseł wink Takie proste komunikaty żeby wszyscy zrozumieli, bo coś bardziej skomplikowanego mogłoby wywołać intelektualny popłoch... Żeby było śmieszniej dla nie czytających programów, to pan Krzysztof Bosak w trakcie kampanii wyborczej poślubił działaczkę Ordo Iuris ale to najwyraźniej też zbyt wyrafinowany komunikat...

rossanka napisał/a:

Fajny ten katolicyzm big_smile

Oczywiście, jak się chce, to się można nieźle urządzić lol Dziwi nieznajomość takich oczywistości w katolickim kraju ale jak się chrzci dzieci, bo taka tradycja i do komunii prowadzi z tego samego powodu... A zapomniałem, z okazji Pierwszej Komunii, to jeszcze impreza jest i prezenty. Jak mogłem o tym zapomnieć?

703

Ela210 napisał/a:
Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Pogadaj z nią by się pozbyć  złudzeń.
Ps moje dzieci uczą się wzorcowo smile
Edit: albo stop

Może córka Twojego brata jest taka jak mówisz. Może się jej w tradycyjnym modelu szczęśliwie ułoży życie ok
Tyle tylko że w obecnym modelu ona może układać życie jak chce. A innym córkom się tego zabrania. I to nie jest ok. I to nie ma nic wspólnego z tym jak zweryfikuje wszystko życie. Może Twoja bratanicą dokona aborcji a moja córka nie. I NIKT  i tak nie bedzie mial na to wplywu.tylko one i ich partnerzy. To wszystko nie jest takie czarno białe.

Bo o tym się głośno nie mówi. Wiem o paru aborcjach kobiet, z katolickich rodzin, które dokonały tego z różnych powodów i naprawdę nikomu z boku nie przyszłoby do głowy, że one kiedykolwiek usunęły ciążę. Po prostu o takich rzeczach nie klapie się dziobem na lewo i prawo. To wychodzi przy imprezie alkoholowej i po wielu latach . Acha, żadna z nich nie żałuje.

704

polis napisał/a:
assassin napisał/a:

Przecież znasz język angielski, więc sobie poszukać możesz...

705

Mam pytanie . Tak mi chodzi po głowie kwestia materialna. Państwu chodzi o pieniądze. Bardziej "oplaca" s8e mieć obywateli pracujących niż dawać zasiłki bezrobotnym. Poza tym dochodza pieniądze za zusy, podatki i takie tam. Czasami rodzi się obywatel, który jest "cenny"dla kraju, np Papież albo Małysz. To zrozumiałe. Jaki interes ma panstwo, aby kobieta nosiła ciążę która z góry skazana jest na to, że porodu za 9 m-cy nie będzie, albo po narodzinach nastąpi od razu zgon,  albo urodzi się osoba niezdolna nie tylko do pracy, odkladania zysu czy placenia podatkow, ale i do samodzielnej egzystencji A jeszcze trzeba będzie łożyć na nią pieniądze z kasy państwa. Jaki interes ma w tym Państwo, bo przecież nie wielkodusznosc i dawanie każdemu prawa do życia, bo później to życie ma w D....

706

assassin napisał/a:
polis napisał/a:
assassin napisał/a:

Przecież znasz język angielski, więc sobie poszukać możesz...

Chodzi Ci o ten proces przeciwko żonie Sandersa prowadzony przez FBI, który ostatecznie został umorzony?
No z tego co przeczytałam to zarzuty żonie Sandersa postawiono na początku 2016 i zrobił to gości powiązany z Trampem i było to w czasie, gdy Sanders rywalizował z Hilary i mógł zostać potencjalnym rywalem Trumpa. Cóż za przypadek!

707 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 23:44:37)

Lucyfer666 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

I Bosak ich zawiódł.

Raczej zawiedli się Ci, którzy nie potrafili poświęcić 15 min na przeczytanie programu wink

nie napisanymi programami zdobywa się wyborców, tylko spotkaniami z nimi i tam się rzecz rozgrywa. Nie sądzę, by którekolwiek spotkanie było  poświęcone zasostrzaniu prawa aborcyjnego.

akurat mój syn ogarnął (22) i po tym jak mu się spodobał program gospodarczy szukał i czytał  i wyciągnął wniosek na nie. Ale 5 jego kumpli w korpo przekonywało go, że to nie będzie się wybijać. teraz odklajkowali się na stronie. I są wkurzeni.
nie zamierzam Was przekonywać, ale z tymi stałymi pogladami Bosak był w kazdych wyborach pod kreską- to też chyba do ogarnięcia jest?

708

rossanka napisał/a:

Mam pytanie . Tak mi chodzi po głowie kwestia materialna. Państwu chodzi o pieniądze. Bardziej "oplaca" s8e mieć obywateli pracujących niż dawać zasiłki bezrobotnym. Poza tym dochodza pieniądze za zusy, podatki i takie tam. Czasami rodzi się obywatel, który jest "cenny"dla kraju, np Papież albo Małysz. To zrozumiałe. Jaki interes ma panstwo, aby kobieta nosiła ciążę która z góry skazana jest na to, że porodu za 9 m-cy nie będzie, albo po narodzinach nastąpi od razu zgon,  albo urodzi się osoba niezdolna nie tylko do pracy, odkladania zysu czy placenia podatkow, ale i do samodzielnej egzystencji A jeszcze trzeba będzie łożyć na nią pieniądze z kasy państwa. Jaki interes ma w tym Państwo, bo przecież nie wielkodusznosc i dawanie każdemu prawa do życia, bo później to życie ma w D....

Bo tu nie ma logiki, tylko czysta ideologia. Polacy wybrali sobie szaleńców i psychopatów na rządzących, no to mają co chcieli. Przy urnach trzeba było ich odsunąć od władzy, a nie teraz chodzić na protesty.

709 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-10-31 23:47:42)

rossanka napisał/a:

Nie wiem czyjemu państwu chodzi o pieniądze, na pewno nie mojemu. Natomiast naszemu państwu chodzi o to żeby ratować ale dalej, to już "wicie, rozumicie". Niemniej, to nieprawda, że zmusza się kobiety do heroizmu. Każde dziecko po urodzeniu można oddać, nawet jeszcze w szpitalu i to dziecko jest dalej zmartwieniem państwa. Problem polega na tym, że żyjące dziecko jest wyrzutem sumienia matki przez całe życie. A kto lubi wyrzuty sumienia? "Usunięcie problemu", pod narkozą, gdy nie trzeba patrzeć "co tam było" pozwala w miarę szybko przejść do porządku nad sprawą. Było, minęło, następne będzie fajniejsze...

Ela210 napisał/a:

akurat mój syn ogarnął (22) i po tym jak mu się spodobał program gospodarczy szukał i czytał  i wyciągnął wniosek na nie. Ale 5 jego kumpli w korpo przekonywało go, że to nie będzie się wybijać. teraz odklajkowali się na stronie. I są wkurzeni

Przeprowadziłbym rozmowę z synem, bo prowadzanie się z kretynami do niczego dobrego nie prowadzi.

710

no nieee no.. Rossanka smile to już przesada. Idąc tym tokiem myślenia to ZuS powinien zatrudniać płatnych morderców..

711

Snake napisał/a:
rossanka napisał/a:

Nie wiem czyjemu państwu chodzi o pieniądze, na pewno nie mojemu. Natomiast naszemu państwu chodzi o to żeby ratować ale dalej, to już "wicie, rozumicie". Niemniej, to nieprawda, że zmusza się kobiety do heroizmu. Każde dziecko po urodzeniu można oddać, nawet jeszcze w szpitalu i to dziecko jest dalej zmartwieniem państwa. Problem polega na tym, że żyjące dziecko jest wyrzutem sumienia matki przez całe życie. A kto lubi wyrzuty sumienia? "Usunięcie problemu", pod narkozą, gdy nie trzeba patrzeć "co tam było" pozwala w miarę szybko przejść do porządku nad sprawą. Było, minęło, następne będzie fajniejsze...

Ale komu oddać to dziecko po porodzie?
Kto je dokładnie weźmie?
A z tym drugim dzieckiem nieglupi pomysł  . Znajoma rodzina jak się dowiedziała, że płód ma poważne wady, zdecydowali się go usunąć. Kolejne dziecko urodzone za dwa lata zdrowe, żyje, ma się dobrze , do szkoły chodzi i Wszyscy zadowoleni.

712 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-31 23:58:20)

Snake napisał/a:
rossanka napisał/a:

Ela210 napisał/a:

akurat mój syn ogarnął (22) i po tym jak mu się spodobał program gospodarczy szukał i czytał  i wyciągnął wniosek na nie. Ale 5 jego kumpli w korpo przekonywało go, że to nie będzie się wybijać. teraz odklajkowali się na stronie. I są wkurzeni

Przeprowadziłbym rozmowę z synem, bo prowadzanie się z kretynami do niczego dobrego nie prowadzi.

akurat ich prowadzi do większej kasy niż ja zarabiam big_smile
Nie są kretynami- raczej już P. Bosak mógłby zrezygnować z prowadzania się z Kają Godek. tu mogłabym wstawić mema z tańca z gwiazdami ale cenzura..

Rossanka, skąd wiesz że zadowoleni? tego nie wiesz- moze ile razy spojrzy na dziecko w tym wieku myslio o tamtym, czy byłoby rzeczywiscie takie jak stwierdzono itd.  to tak nie działa jak piszesz..To są mega trudne rzeczy, nie tak jak piszesz, sorry to jest co najjmniej niewłaściwe.

713 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-10-31 23:58:31)

rossanka napisał/a:

Ale komu oddać to dziecko po porodzie?

Komunikujesz w szpitalu, że nie podejmujesz się opieki nad dzieckiem. Masz 43 dni na zmianę decyzji.

rossanka napisał/a:

Kto je dokładnie weźmie?

To chyba obojętne kobiecie, która zostawia dziecko?

rossanka napisał/a:

A z tym drugim dzieckiem nieglupi pomysł  . Znajoma rodzina jak się dowiedziała, że płód ma poważne wady, zdecydowali się go usunąć. Kolejne dziecko urodzone za dwa lata zdrowe, żyje, ma się dobrze , do szkoły chodzi i Wszyscy zadowoleni.

Nie chcę zaburzać spokoju sumienia ale całkiem niemała część diagnoz prenatalnych okazuje się nietrafna. W obie strony tzn., że miało być w porządku, a okazuje się, że nie jest. Miały być wady, a nie ma. Jest jakaś grupa dzieci, które byłyby zdrowe ale zostały usunięte ze względu na "podejrzenie". Dlatego ze względu na "spokój sumienia" nie należy zaglądać co tam "wyszło".

Ela210 napisał/a:

Nie są kretynami.

Wybacz, są. Nie ma co tego tematu ciągnąć.

714

Ela210 napisał/a:
Snake napisał/a:
rossanka napisał/a:

Ela210 napisał/a:

akurat ich prowadzi do większej kasy niż ja zarabiam big_smile
Nie są kretynami- raczej już P. Bosak mógłby zrezygnować z prowadzania się z Kają Godek. tu mogłabym wstawić mema z tańca z gwiazdami ale cenzura..

Rossanka, skąd wiesz że zadowoleni? tego nie wiesz- moze ile razy spojrzy na dziecko w tym wieku myslio o tamtym, czy byłoby rzeczywiscie takie jak stwierdzono itd.  to tak nie działa jak piszesz..To są mega trudne rzeczy, nie tak jak piszesz, sorry to jest co najjmniej niewłaściwe.

Sa zadowoleni, wierz mi.

715

diagnozy mogą byc nietrafne. w ogóle w jakichkolwiek sprawach zaufać jednej diagnozie to szaleństwo.

Posty [ 651 do 715 z 2,447 ]

Strony Poprzednia 1 9 10 11 12 13 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024