Witam wszędzie mówią że dzieci ponoć roznoszą wirusa ale czy zaszczepione nie będą roznosić coś mi tu nie pasuje.
3,446 2021-06-05 08:04:33
3,447 2021-06-05 08:31:50
Witam wszędzie mówią że dzieci ponoć roznoszą wirusa ale czy zaszczepione nie będą roznosić coś mi tu nie pasuje.
Parę miesięcy temu mówili do dziadków żeby się zaszczepili, bo wtedy będą mogli spotkać się z wnukami.
Dziś mówią do wnuczków żeby się zaszczepili, bo jak nie to zabiją zaszczepionych dziadków.
Czego nie rozumiecie?
3,448 2021-06-06 00:06:10
Olinko, ależ ten Rybnicki Sanepid pięknie wyglądał owity papierem toaletowym . Dzieje się u Was. Chyba to orzeczenie sądu nieźle zadziałało. Ludzie zaczęli się odgrywać. Chociaż osobiście powiem,że nie wiem co ugrywa P.T. Obserwuję jak angażuje się, jest między ludźmi,czas pokaże.
3,449 2021-06-06 01:12:46
Olinko, ależ ten Rybnicki Sanepid pięknie wyglądał owity papierem toaletowym
. Dzieje się u Was. Chyba to orzeczenie sądu nieźle zadziałało. Ludzie zaczęli się odgrywać. Chociaż osobiście powiem,że nie wiem co ugrywa P.T. Obserwuję jak angażuje się, jest między ludźmi,czas pokaże.
Osobiście nie widziałam, ale na zdjęciach... robi wrażenie . Choć w sumie nie wiem śmiać się czy płakać, nawet jeśli ta instytucja chyba nigdy nikomu nie kojarzyła się dobrze.
To "dzieło" przedstawicieli Strajku Przedsiębiorców z P.T. na czele. Zgodnie z tym, co przeczytałam w lokalnym serwisie, intencje były takie: - Nagrodziliśmy ich czymś, z czym nam się kojarzą, czyli obrzuciliśmy papierem toaletowym, by przypominał miejsce, gdzie ten papier się używa. Papier to mało, bo pracownicy sanepidu twierdzą, że pojawiła się też wrzucona przez okno zdechła ryba.
W każdym razie to na pewno ma związek ze sprawą zamknięcia klubu, do którego przy okazji ponownego otwarcia z całego kraju zjechali działacze Strajku. Sam Tanajno podobno bardzo aktywnie wspierał ich i działał podczas tego trudnego dla właścicieli Face 2 Face okresu, a kiedy sąd oficjalnie potwierdził, że to skumulowane działanie przeciwko przedsiębiorcom było bezprawne, to w ten sposób demonstruje swój sprzeciw. W końcu sanepid odegrał w tym wszystkim niemałą rolę.
Jaki jest jego cel? Moim zdaniem albo faktycznie działa na rzecz przedsiębiorców, albo usiłuje się wypromować, a że sprawa jest medialna, to i jego twarz często jest widoczna. Lub też jedno i drugie równocześnie. Niemniej jak napisałeś - czas pokaże.
3,450 2021-06-06 12:51:20
Może pracownikom Sanepidu w końcu klapki w głowie się otwierają i zaczynają dostrzegać że działanie bezprawne nic dobrego nie przynosi. Aż dziwne, że cichutko siedzieli w środku i nawet nie wezwali policji. Pewnie są też zdziwieni, że pewne osoby biorące wielokrotnie udział w demonstracjach są cały czas na wolności . Warto wysłuchać orzeczenie sądu Warszawskiego w sprawie,, babci kasi".
https://youtu.be/SUch9MwmHw8 Orzeczenie dotyczy godności człowieka, prawa do pokojowych demonstracji, tym bardziej spontanicznych jak i legitymowania przez policję. Często można zauważyć jak nagminnie jest to łamane.
3,451 2021-06-06 14:13:42
Nie wiem jakie są w tej chwili obowiązujące obostrzenia, bo nie śledzę. Dziś była rocznica komunii młodszego, a jeszcze chrzciny się odbywały. Kościół pełen ludzi. 1/3 bez maseczek (w tym i ja z żoną), 1/3 w maseczkach pod brodą, 1/3 w maseczkach jak minister przykazał Dzieci komunijne oczywiście bez maseczek.
3,452 2021-06-28 16:22:02
Czwarta fala w natarciu m.in w Japonii (zamykane szkoły, godzina policyjna) i Izraelu (powrót do obowiązkowych maseczek).
A u nas, jak to u nas cwaniaki robią już biznesy. Telefon i pani konsultantka zaczyna nawijać: "- z okazji nadchodzącej czwartej fali, przygotowują program wyposażenia KAŻDEGO POLSKIEGO
domu w pulsometr - wysokiej jakości, który to jest niezbędny z tej okazji - więc zapraszają na spotkanie".
Powinni ich zamykać za takie wały i żerowanie na emerytach.
3,453 2021-06-28 19:07:10 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-06-28 19:10:43)
Za to w Japonii najmądrzejsi lekarze, zaszczepila się tylko połowa
Zresztą z tego co czytałam najmniej entuzjastyczne podejście do szczepień z krajów rozwiniętych.
Ale to oczywiście przypadek, że na szarym końcu wyszczepialnosci Japonia i Indie
3,454 2021-06-28 19:21:43
Za to w Japonii najmądrzejsi lekarze, zaszczepila się tylko połowa
Jak pisałem w innym wątku zdawałem egzamin z paroma chyba lekarzami. Na pewno z ochrony zdrowia ale ze względu na majętność, to nie sądzę, że to pielęgniarze Przy mnie nabijali się z faceta, który zakomunikował, że się zaszczepi. Że był hospitalizowany na Covid-19 i nie chce tego drugi raz przechodzić. No i panowie mieli ubaw, bo pytali się, że niby jak szczepionka ma go przed tym uchronić. Że mają w szpitalu na hospitalizacji ludzi dawno w pełni zaszczepionych tj. z przełomu stycznia lutego, a kwiecień/maj lądowali z Covidem w szpitalu. Że oni oczywiście zaszczepieni, bo chcą pojechać normalnie na wakacje
W Izraelu oficjalnie przyznają, że połowa wykrywanych zakażeń Deltą, to osoby w pełni zaszczepione. Najlepszy numer odwalił nasz rodzimy, rządowy profil #szczepimysię, który w dyskusji na twiterku przytoczył dane, z których wynika wprost, że na Deltę jest 6 razy więcej zgonów wśród zaszczepionych niż wśród niezaszczepionych. Strasznie to było zabawne
Są publikacje, z których wynika rachunek: szczepionki ratują życie 2-11 osobom na 100 tys. zaszczepionych kosztem 4 zgonów poszczepiennych na 100 tys. zaszczepionych.
A jak się cieszycie na info, że trzecia dawka już za kasę?
3,455 2021-06-28 19:29:14
A jak się cieszycie na info, że trzecia dawka już za kasę?
Bo pierwsze dwie to były za darmo.
3,456 2021-06-28 20:57:07 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-06-28 21:13:08)
No to czytaliśmy inne dane:
Ja mam takie: ponad połowa w Izraelu to nieletni, a z drugiej połowy 1/3 szczepionych.
Czyli szczepionych jakieś 17 procent
Dlaczego 3 lekarzy na imprezie ma większą moc argumentów dla Ciebie niż organizacje medyczne to sam sobie odpowiedz.
Nikt z moich znajomych lekarzy nie wyśmiewa szczepionek.
No i jest początek wakacji widać że wirus to nie jakaś sezonowa grypka i szaleje głównie po niezaszczepionych bo dowodów na to dość.
Wygląda niestety na to, że bez szczepionki nie dałoby rady tego zatrzymać to już prawie 1,5 roku!
3,457 2021-06-28 21:13:02
No to czytaliśmy inne dane:
Ja mam takie: ponad połowa w Izraelu to nieletni, a z drugiej połowy 1/3 szczepionych.
Czyli szczepionych jakieś 17 procent
Dlaczego 3 lekarzy na imprezie ma większą moc argumentów dla Ciebie niż organizacje medyczne to sam sobie odpowiedz.
Nikt z moich znajomych lekarzy nie wyśmiewa szczepionek.
Niby jakie te organizacje medyczne...? WHO zinfiltrowana przez chiński wywiad czy nasze rodzime na usługach państwa i sponsorów?
3,458 2021-06-28 21:14:48
Jest jeszcze parę innych organizacji medycznych w Pl oprócz kółka strzeleckiego Snake pod ukraińską granicą
3,459 2021-06-28 21:40:45
Bo ja się nie znam na organizacjach medycznych, zgaduję jednak, że lekarz się zna Zresztą to nie jest pierwszy taki przypadek. Lekarz mojej mamy już drugi raz wybijał jej z głowy szczepienie
Matka mojej koleżanki, która nie dość, że sama jest lekarką, to jeszcze przeszła Covida z hospitalizacją i zabrania jej szczepić się. A nie to, że namawialiśmy ale raz, czy dwa zasugerowaliśmy, że mając prawo pobytu w Polsce może bez problemu się u nas zaszczepić. Nie! Mama zabroniła!
Wygląda niestety na to, że bez szczepionki nie dałoby rady tego zatrzymać to już prawie 1,5 roku!
Dlatego wszystkie ogłaszane na dniach obostrzenia w różnych krajach zakładają zakaz przyjazdu z krajów zagrożonych jak Wlk. Brytania również osobom zaszczepionym?
Że jednak roznoszą jak zaszczepieni?
Uważajcie jednak! Już Delta Plus naciera... Potem zgaduję będzie jakiś Delta Super Plus! Eeech....
3,460 2021-06-28 22:19:20
WHO teraz podaje
The World Health Organization (WHO) has urged fully vaccinated people to continue wearing masks, follow social distancing and other safety measures to contain the spread of the more deadly and contagious Delta variant of the coronavirus, which is spreading rapidly across the globe
A kilka miesięcy temu było to samo... tylko, że bez "delty".
Więc #będzienormalnie, #ostatniaprosta2050, #jeszcze2000tygoni.
Sorry.
3,461 2021-06-29 00:43:09 Ostatnio edytowany przez Morfeusz1 (2021-06-29 00:43:55)
Ela210 napisał/a:Dlaczego 3 lekarzy na imprezie ma większą moc argumentów dla Ciebie niż organizacje medyczne to sam sobie odpowiedz.
Bo ja się nie znam na organizacjach medycznych, zgaduję jednak, że lekarz się zna
Zresztą to nie jest pierwszy taki przypadek. Lekarz mojej mamy już drugi raz wybijał jej z głowy szczepienie
Matka mojej koleżanki, która nie dość, że sama jest lekarką, to jeszcze przeszła Covida z hospitalizacją i zabrania jej szczepić się. A nie to, że namawialiśmy ale raz, czy dwa zasugerowaliśmy, że mając prawo pobytu w Polsce może bez problemu się u nas zaszczepić. Nie! Mama zabroniła!
Ela210 napisał/a:Wygląda niestety na to, że bez szczepionki nie dałoby rady tego zatrzymać to już prawie 1,5 roku!
Dlatego wszystkie ogłaszane na dniach obostrzenia w różnych krajach zakładają zakaz przyjazdu z krajów zagrożonych jak Wlk. Brytania również osobom zaszczepionym?
Że jednak roznoszą jak zaszczepieni?
Uważajcie jednak! Już Delta Plus naciera... Potem zgaduję będzie jakiś Delta Super Plus! Eeech....
Oczywiście że też roznoszą, tylko nie politycznie jest mówić inaczej, bo jak zachęcić do szczepień skoro portale podają jak Niemcy na szybko pakują się z wakacji by uniknąć kwarantanny a czas do dziś do 24 , a narracja była zaszczep się to polecisz . U mnie w województwie raptem dziś 2 pozytywne przypadki wyłapali. Lepiej by ta kasa z testów na wodociągi poszła, bo są gminy co mają problem z bieżącą wodą jak są upały. Cały czas tylko się upewniam jakim to wszystko jest bezsensem, już nawet nie chce mi się przekonywać kogokolwiek. Zaczynają karać przychodnie za teleporady, czyżby docierają do nich popełnione błędy? Bo jak się wytłumaczyć z nadmiarowych nie Covidowych zgonów?
3,462 2021-06-29 08:35:42
Bardzo zabawna tabelka...
3,463 2021-06-29 09:29:44 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-06-29 09:35:32)
Oczywiście że też roznoszą, tylko nie politycznie jest mówić inaczej, bo jak zachęcić do szczepień skoro portale podają jak Niemcy na szybko pakują się z wakacji by uniknąć kwarantanny a czas do dziś do 24 , a narracja była zaszczep się to polecisz
. U mnie w województwie raptem dziś 2 pozytywne przypadki wyłapali. Lepiej by ta kasa z testów na wodociągi poszła, bo są gminy co mają problem z bieżącą wodą jak są upały. Cały czas tylko się upewniam jakim to wszystko jest bezsensem, już nawet nie chce mi się przekonywać kogokolwiek. Zaczynają karać przychodnie za teleporady, czyżby docierają do nich popełnione błędy? Bo jak się wytłumaczyć z nadmiarowych nie Covidowych zgonów?
Oczywiście, że osoby zaszczepione są transmiterem wirusa.
Oczywiście, że w związku z powyższym zaszczepieni są zagrożeniem, ALE głównie dla osób niezaszczepionych lub tych po pierwszej dawce szczepionki dwudawkowej.
Oczywiście, że covid nie zasługuje na taką wrzawę, jaka jest wciąż wokół niego, bo o wiele bardziej częste i śmiertelne są np. nowotwory, które wcale czekać nie chcą aż zniknie wrzawa wokół koronawirusa a przez covid ich diagnostyka i leczenie zostały zaniedbane.
Oczywiście, że to był/jest błąd, że w wielu miejscach zaniechano wizyt lekarskich na rzecz teleporad. Ba! Można nawet odnieść wrażenie, że przychodnie wykorzystały covid do ograniczenia swojej normalnej aktywności.
Ale nie ma co zaklinać rzeczywistości, że szczepionki pomagają zmniejszyć ilość zakażeń i osób ciężko chorujących. Polecam poczytać coś merytorycznego w temacie, ale publikowanego przez uznane źródło informacji. Choćby „NATURE”, także w elektronicznej wersji. Mam nadzieję, że nikt z zagrożonych grup na poważnie nie bierze tutejszych sceptyków szczepień, a jak tak, to najwyżej sami zapłacą za ich słuchanie. Bo dane są bezlitosne i np. w Uk, gdzie mamy wysyp nowych przypadków zakażeń, to ma to miejsce głównie wśród niezaszczepionych lub nie w pełni zaszczepionych, a jak chorują zaszczepieni (bo oczywiście tak też bywa - żadna szczepionka nie chroni w 100%), to chorują o wiele łagodniej od tych, którzy ze szczepieniem są na bakier.
Delta is moderately resistant to vaccines, particularly in people who have received just a single dose. A Public Health England study published on 22 May found that a single dose of either AstraZeneca's or Pfizer's vaccine reduced a person’s risk of developing COVID-19 symptoms caused by the Delta variant by 33%, compared to 50% for the Alpha variant. A second dose of the AstraZeneca vaccine boosted protection against Delta to 60% (compared to 66% against Alpha), while two doses of Pfizer’s jab were 88% effective (compared to 93% against Alpha).
3,464 2021-06-29 09:49:54
Zakażenia przenoszę wszyscy. COVID rozwija się na niezaszczepionych i to że względu na nich obostrzenia będą.
Ale co zrobić? Na siłę przecież ciągnąć nikogo na szczepienie nie można więcej szkód niż pożytku.
Może zdążymy się zaszczepić jako społeczeństwo w takim procencie by to wyrazić, zanim znowu zapchaja się szpitale i zrobią lockdown.
3,465 2021-06-29 09:59:27
Niektórzy chcą, aby szczepienia były obowiązkowe :-/ To już by było przegięcie!
W moim województwie poziom wyszczepienia wygląda bardzo dobrze, jeśli się to porówna z sytuacją w innych, a w moim mieście zaszczepionych jest ponad 70% osób dorosłych. To pozwala myśleć, że nie będzie tutaj aż tak źle w razie czego jak na Podkarpaciu czy Podlasiu. Odnoszę wrażenie, że czym większe zadupie, tym mniejsza świadomość. Zatem niech natura zrobi swoje - jesteśmy potomkami tych, którzy przetrwali, bo byli bardziej „strachliwi” i reagowali adekwatnie na zagrożenie.
3,466 2021-06-29 10:25:47
Bo dane są bezlitosne i np. w Uk, gdzie mamy wysyp nowych przypadków zakażeń, to ma to miejsce głównie wśród niezaszczepionych lub nie w pełni zaszczepionych, a jak chorują zaszczepieni (bo oczywiście tak też bywa - żadna szczepionka nie chroni w 100%), to chorują o wiele łagodniej od tych, którzy ze szczepieniem są na bakier.
Masz rację, dane są bezlitosne. W Wielkiej Brytanii za 2/3 nowych zakażeń wariantem Deltą odpowiadają osoby niezaszczepione. Problem w tym, że te osoby odpowiadają za 50 % zgonów w wyniku Covid-19. Może ja się słabo wyznaję na matematyce ale dajmy na to mamy 100 osób zakażonych z czego 67, to niezaszczepieni i 33 zaszczepieni i umrze z każdej z tych grup po 2 osoby. No to 2 osoby z 67 ok. 3 %, a 2 osoby z 33, to 9 %. Tak więc śmiertelność w wyniku Covid-19 jest trzy razy większa wśród zaszczepionych niż niezaszczepionych. Źle liczę? Bo to m.in. mówi tabelka, którą wkleiłem wyżej. Coś się ta szczepionkowa narracja nie klei...
3,467 2021-06-29 10:42:40
Snake, przecież nawet nie wiadomo skąd jest Twoja tabelka :-D Może stworzył ją jakiś antyszczepionkowiec przyjmując dane wyssane z palca. To żadna podstawa do dyskusji, wybacz ;-)
Za to w źródle, które wskazałam powyżej stoi:
Cases of the Delta variant in the United Kingdom are doubling roughly every 11 days. But countries with ample vaccine stocks should be reassured by the slower uptick in hospital admissions, says Wenseleers. A recent Public Health England study1 found that people who have had one vaccine dose are 75% less likely to be hospitalized, compared with unvaccinated individuals, and those who are fully protected are 94% less likely to be hospitalized.
Dla nieanglojęzycznych tłumaczę, że jak jak jesteś zaszczepiony pierwszą dawką, to masz o 75% mniejsze szanse, że znajdziesz się w stanie zmuszającym do hospitalizacji Ciebie, a jak przyjmiesz obie dawki szczepionki, to szanse na hospitalizację spadają o 94%. Wszystko to w stosunku do osób niezaszczepionych w ogóle.
Wiesz, Snake ile wynosi średnio wiek osoby hospitalizowanej w tej chwili w UK z powodu koronawirusa? Jest ok 1,5k takich osób. To 27-28 lat :-O (dane dostępne w dzisiejszej prasie UK i na stronach, gdzie publikowane są oficjalne dane o sytuacji epidemiologicznej w UK).
Wiesz dlaczego?
Bo jak UK znosiło obostrzenia, to ludzie do 30 jeszcze nie podlegali szczepieniom i to oni jako niezaszczepieni (w pelni) teraz chorują
3,468 2021-06-29 11:16:55
Informacje, które podałem post wyżej są z portalu medonet.
3,469 2021-06-29 17:13:39
Informacje, które podałem post wyżej są z portalu medonet.
Mnie się odnaleźć tego po obrazku nie udało :-(
3,470 2021-06-29 18:09:26
Snake napisał/a:Informacje, które podałem post wyżej są z portalu medonet.
Mnie się odnaleźć tego po obrazku nie udało :-(
Bo też napisałem precyzyjnie "post wyżej", a obrazek jest dwa moje posty wyżej względem cytowanego.
3,471 2021-06-29 20:25:35
Moj szwagier jest lekarzem i jest zaszczepiony juz, jego zona bedzie szczepiona jutro. Moja tesciowa, ktora prowadzi apteke przy ich przychodni tez jest zaszczepiona. Wujek mojego meza i kuzyn, rowniez lekarze tez sa juz zaszczepieni.
Takze nie twierdzilabym, ze lekarze niby to prywatnie sa przeciwko szczepieniom jezeli pracuja dla siebie, a nie dla rzadu czy tez innych organizacji.
Moj maz bedzie sie szczepil AstraZeneca w czwartek, cala moja rodzina w Polsce jest zaszczepiona juz, z kolei moja grupa wiekowa niestety jeszcze nie jest tutaj nawet w kolejce.
Wydaje mi sie, ze te szczepionki dla dzieci to sa nad wyrost. Ogolnie od poczatku tej pandemii wydaje mi sie wszystko przesadzone, moze dlatego, ze ludzkosc teraz nie jest przyzwyczajona do tego, ze przychodzi jakas choroba i pozbywa sie czesci ludnosci? Moze myslelismy, ze jestesmy juz ponad to?
Tutaj teraz jest sezon grypy, z jakiegos powodu sezon tutaj jest w lato i nie jesienia. Mieszkam w bardzo turystycznym miejscu i mase osob jest chorych w hotelach, ale i tak restauracje sa otwarte i wszystko jest w miare normalnie z ta roznica, ze maseczki trzeba miec.
Bylam dwa dni temu w Mexico City i loty lataly normalnie, na lotnisku nikt sie za bardzo nie przejmowal tylko byl jakis kwestionariusz, wszystko w Mexico City bylo pootwierane, hotele, bary, cluby, restauracje i parada rownosci tez normalna. Jedyne co to w ambasadzie Polskiej moglam wejsc tylko ja bo im mniej osob tym lepiej.
3,472 2021-06-30 00:34:28
Zaczynają karać przychodnie za teleporady, czyżby docierają do nich popełnione błędy? Bo jak się wytłumaczyć z nadmiarowych nie Covidowych zgonów?
W dniu wczorajszym serwis businessinsider.com.pl umieścił na swoich stronach niepozostawiający złudzeń artykuł o wymownym tytule "GUS pokazał przerażające dane. Tylu zgonów nie było od 69 lat". Wczoraj nie miałam czasu, ale teraz chciałam zacytować jego fragmenty i podać statystyki, niestety tekst został już usunięty. Trochę to zastanawiające.
Przy okazji wrócę do sprawy Face 2 Face, bo po uchyleniu przez wojewódzki sanepid decyzji wydanej przez ich oddział lokalny, instytucja zobligowana była do oddania właścicielom 30 tys. złotych wpłaconych tytułem nałożonej na nich kary. Ten przelew został już zatwierdzony, a teraz czekają na kolejne 30 tys. - tytułem zwrotu należności wpłaconej na poczet drugiej kary. Oczywiście dyrekcja oddziału nadal idzie w zaparte, że wszystko nastąpiło zgodnie z prawem, a powodem uchylenia decyzji były inne okoliczności. Straszą też podjęciem działań na drodze cywilnej, w związku z naruszeniem dóbr osobistych pracowników rybnickiego sanepidu, a dokładniej z powodu pojawiających się w przestrzeni publicznej ataków na nich, jako że - zdaniem dyrekcji - nie miały one nic wspólnego z rzeczywistością.
Prawdę mówiąc jestem bardzo ciekawa jakie tym razem byłoby stanowisko sądu.
3,473 2021-06-30 00:41:13
Przy okazji wrócę do sprawy Face 2 Face, bo po uchyleniu przez wojewódzki sanepid decyzji wydanej przez ich oddział lokalny, instytucja zobligowana była do oddania właścicielom 30 tys. złotych wpłaconych tytułem nałożonej na nich kary. Ten przelew został już zatwierdzony, a teraz czekają na kolejne 30 tys. - tytułem zwrotu należności wpłaconej na poczet drugiej kary.
Żeby było śmieszniej w tej tragedii są to najlepiej ulokowane pieniądze. Organ administracji musi je zwrócić z ustawowymi odsetkami, a żaden bank nie daje takich odsetek na lokacie A pindy z sanepidu pozywać indywidualnie po stwierdzeniu nieprawidłowości w ich działaniu. Składać skargi imiennie na pracowników i zawiadomienia do prokuratury. Postępowanie jest takie, że taki pracownik ma postępowanie dyscyplinarne i zawieszone premie, dodatki itp.
3,474 2021-06-30 00:56:19
Racja , choć warto dodać, że pieniądze pochodziły głównie ze spontanicznie założonej zbiórki i zebrane przez sympatyków i klientów klubu. Po ich zwrocie to do nich ma należeć decyzja, w jaki sposób zostaną spożytkowane.
Za to jaki sprawa zrobiła klubowi PR i reklamę, tego na obecnym etapie inni mogą tylko pozazdrościć . Że nie wspomnę, że tutaj żadne limity nie obowiązują - szczepiony czy nieszczepiony, po wyroku sądu nikt tego nie liczy, a klub działa pełną parą.
3,475 2021-06-30 07:38:56 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-06-30 07:40:09)
najlepiej ulokowane pieniądze?
)))))???
No turlam się.
Jak na kolejną kadencję zostaną wybrani "PiS i przyjaciele" to Ci Państwo będą musieli wyjechać z Polski.
Z jednej strony podziwiam walkę o ideały, z drugiej strony dziwię się glupocie: czy nie widzą że idzie Nowy Ład?
No chyba że nie pamiętają komuny, a jakby ktoś nie zauważył mamy socjalistyczny rząd, dla zmylki wyspiewujacy często kościelne hymny.
Kto pamięta tamte czasy albo uważnie słuchał opowiadań to wie że mali przedsiębiorcy są skazani na wycięcie w pień.
Nie ten wątek by tłumaczyć dlaczego.
Nie ten ustrój.
A ci którzy im zbiórki wspierają w dużej mierze zagłosują na ten nowy ład i nie będzie im się to kłócić.
Przepraszam, dla mnie nie są bohaterami, są ...po prostu naiwni.sorry.
Gdzieś wygrają bitwę a przegrają wojnę.
To już nie jest taki kraj.jak myslicie.
3,476 2021-06-30 11:09:43
Podziwiam tych, którzy przeciwstawiali się bezprawnie wprowadzanym ograniczeniom, które bezpośrednio uderzały w ich biznesy.
Nie wiem czego było w tym więcej, czy buntu wobec bezprawia, czy dbałości o własny interes, nie do końca mnie to w sumie obchodzi. Ważne, że ludzie nie przyjmują z pokorą jak leci bezprawia i widzimisię rządzących, bo system feudalny już dawno mamy za sobą.
3,477 2021-06-30 11:36:00 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-06-30 11:46:13)
Jest w tym mało dbałości o własny interes. Jest bunt.
Nie mamy tych czasów za sobą, bo ludzie w Pl mają komunę w głowie zapisaną mocno, a lata trzebienia z niepożądanych elementów łącznie z wysiedleniami i morderstwami zrobiły swoje.
Powiem tak: nie warto walczyć dla ideałów, które niby gawiedź popiera, ale nie rozumie.
Po co to robić jak granice otwarte.? Można tu mieszkać A interesy prowadzić gdzie indziej.
Że niby nie patriotycznie? No przecież i tak jak nie glosujesz na PiS czy nie popierasz KK ,nie jesteś prawdziwym patriotą
Więc dla kogo chcesz walczyć jeśli tutaj chcą komuny, podziwiając Orbana, Kaczyńskiego itp.?
Otwórz oczy: Oni chcą sprawiedliwego podziału dóbr, A tego się nie da zrobić bez rabunku . Ten żeby był usankcjonowany, musi być udoskonany mechanizm kontroli.
To może niech zrobią tę Polskę taką jaką sobie chcą. Inteligentni sobie poradzą. Za 200 lat nie będzie miało to znaczenia i tak.
Tak w ogóle Covidowa zawierucha ujawniła stan różnych krajów i ich bolączki .
Np we Włoszech odezwała się mocne tendencje zamordystyczne, o wiele gorsze niż w PL .
U nas odnowil się socjalizm gierkowski
To jest jak pole na którym wciąż wyrastają te same chwasty, ile byś nie plewił..
3,478 2021-06-30 15:42:36
Jest w tym mało dbałości o własny interes. Jest bunt.
Przeciwnie. Jeśli wkładasz w coś mnóstwo pieniędzy, pracy i serca, a potem biznes najpierw ciągnie na oparach, bo pomoc, jaką zaoferowało państwo zakazujące prowadzenia działalności jest minimalna, a potem bilans wychodzi poniżej kreski, to jesteś postawiona pod ścianą i albo musisz odważnie działać, albo podwinąć ogon i się poddać. Wybór wydaje się prosty, ale trzeba mieć wystarczającą odwagę.
Tutaj prawo było po stronie przedsiębiorców, co wiadome było od razu, bo przecież powszechnie wprowadzony zakaz prowadzenia działalności był nielegalny, potwierdzają to zresztą kolejne wyroki sądów, a że tej władzy wydaje się, że stoi ponad prawem i nagina je na swoje widzimisię, to trzeba być głupio pokornym, żeby się na to godzić. Że nie wspomnę, że w przypadku Face 2 Face to była żenująca pokazówka, której zadaniem było zniechęcenie innych do podejmowania podobnych ruchów. Co wydaje się trochę w tej sytuacji zabawne, choć to raczej śmiech przez łzy, to kiedy w moim mieście rzeczony klub chwilowo przestał działać, notabene nie tylko z nakazu prokuratury, ale też po demolce w wykonaniu policjantów, otwierały się inne punkty i tam już tego nie było.
3,479 2021-06-30 16:50:53 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-06-30 16:53:33)
Pozwolę się sobie nie zgodzić, Olinka.
Prowadząc jakiś biznes, kiosk nawet, musisz przewidywać do przodu czy Ci się opłaca walka z urzędami i w jakim systemie prawnym się żyje.
znam wiele osób które to przekalkulowały, w tym ja. W moim miescie się posypało mocniej niz gdzie indziej.
nawet jak gdzieś wygrali w sądzie, to niedługo ten cały sąd moze zostać oddelaegowany do Pipidowa Dolnego, a ministra który to zrobi będą w Twoim mieście chlebem i solą witać, a jak nie w Twoim mieście to na wsiach wokół niego Jak niegdyś pierwszych sekretarzy
wiem że sprawiedliwość jest po stronie tamtych ludzi, ale co z tego? życie mamy jedno a banki nie czekają , tak samo Pgnige i Tauron US itd.
więc szlachetna ich walka, ale głupia.
poczytaj Nowy Ład
3,480 2021-06-30 17:12:46
Nie sądzę aby ich walka była głupia. Po mojemu bardzo dobrze, że walczą o swoje, niech będą taką solą w oku i policzkiem dla władzy. Nie wiadomo kto będzie miał następną kadencję i oby sądy się wybroniły przed ich zakusami. Trochę ludzi też należy już do partii Tanajno, a tu zgromadzenia odbywają się już na innych warunkach i nic policji do tego.
Olinko te dane z Gusu znalazłem. Ciekawy artykuł. Podeślę.
3,481 2021-06-30 17:23:16
wiesz gdzie ta władza ma tą sól?... domyśl się. dokładnie tam.
podejscie społeczeństwa da się zmienić tylko w szkole- wśród dzieci i młodzieży- a tam Pis jest wspierany przez całą prawicę Bo nawet tym wolnorynkowcom brakuje wyobrażni że nie da się jednocześnie wyhodowawać człowieka wolnego i zniewolonego w 1 osobniku
Kolejny rząd to PIS + Konfederacja + Lewica- z ministrem edukacji z prawicy. Ktoś widzi światełko w tunelu? ja nie.
3,482 2021-06-30 19:43:39
więc szlachetna ich walka, ale głupia
W sumie bez walki spokojniej się idzie na rzeź...
3,483 2021-06-30 20:08:43
Dlaczego na rzeź? mozna ominąć. za komuny prywaciarze nie walczyli tylko omijali.
za chwilę Ci Państwo staną się wrogiem nr 1 Państwa i przez nich żle będzie ludowi. To już było przerabiane.
Po co prowadzić interesy tam gdzie sypią sie kłody pod nogi? szkoda czasu.
3,484 2021-06-30 22:13:09
Dlaczego na rzeź? mozna ominąć. za komuny prywaciarze nie walczyli tylko omijali.
za chwilę Ci Państwo staną się wrogiem nr 1 Państwa i przez nich żle będzie ludowi. To już było przerabiane.
Po co prowadzić interesy tam gdzie sypią sie kłody pod nogi? szkoda czasu.
O, to ty taka oportunistyczna jesteś?
Mam kolegę mecenasa, który strasznie się złości kiedy mu mówię, że w reakcji na oczywisty idiotyzm urzędniczy reaguje oportunistycznie ale skutecznie. On uważa, że trzeba reagować, stawiać się, składać skargi, dochodzić odpowiedzialności urzędnika. Tylko wtedy się czegoś nauczą. Uważam, że on oczywiście ma całkowitą rację i niech to robi Tylko, że mnie płacą za sprawne i szybkie załatwienie sprawy, a nie za wychowywanie głupich urzędników. Nie widzę więc problemu, że kiedy ja załatwię sprawę, to on korzystając z jej dokumentacji dociśnie urzędników. Tyle, że mało komu się chce za to płacić i w sumie faktycznie urzędnicy są coraz głupsi.
Jest na popularnym serwisie filmowo-muzycznym gość, który hobbystycznie chodzi, jeździ po kraju i prowokuje różne służby państwowe. Ma takie hobby, wszystko nagrywa i publikuje. Ostatnio pośmiał się ze Służby Kontrwywiadu Wojskowego, którego przedstawiciele usiłowali mu zabronić filmować swój obiekt twierdząc, że istnieje w prawie taki zakaz. Kupa śmiechu, przyjazd policji, jeszcze więcej beki, bo np. pani funkcjonariusz policji paraduje w czasie interwencji bez nakrycia głowy.
Głupie hobby? No nie, mnie by się nie chciało ale może choć co dziesiąty z tych funkcjonariuszy na drugi raz się zastanowi zanim zacznie pierniczyć durnoty. Może nawet nauczy się przepisów, które regulują jego służbę? Eee, nie rozpędzajmy się...
3,485 2021-06-30 22:54:15
Ela210 napisał/a:Dlaczego na rzeź? mozna ominąć. za komuny prywaciarze nie walczyli tylko omijali.
Po co prowadzić interesy tam gdzie sypią sie kłody pod nogi? szkoda czasu.O, to ty taka oportunistyczna jesteś?
Mam kolegę mecenasa, który strasznie się złości kiedy mu mówię, że w reakcji na oczywisty idiotyzm urzędniczy reaguje oportunistycznie ale skutecznie. On uważa, że trzeba reagować, stawiać się, składać skargi, dochodzić odpowiedzialności urzędnika. Tylko wtedy się czegoś nauczą. Uważam, że on oczywiście ma całkowitą rację i niech to robiTylko, że mnie płacą za sprawne i szybkie załatwienie sprawy, a nie za wychowywanie głupich urzędników. Nie widzę więc problemu, że kiedy ja załatwię sprawę, to on korzystając z jej dokumentacji dociśnie urzędników. Tyle, że mało komu się chce za to płacić i w sumie faktycznie urzędnicy są coraz głupsi.
Jest na popularnym serwisie filmowo-muzycznym gość, który hobbystycznie chodzi, jeździ po kraju i prowokuje różne służby państwowe. Ma takie hobby, wszystko nagrywa i publikuje. Ostatnio pośmiał się ze Służby Kontrwywiadu Wojskowego, którego przedstawiciele usiłowali mu zabronić filmować swój obiekt twierdząc, że istnieje w prawie taki zakaz. Kupa śmiechu, przyjazd policji, jeszcze więcej beki, bo np. pani funkcjonariusz policji paraduje w czasie interwencji bez nakrycia głowy.
Głupie hobby? No nie, mnie by się nie chciało ale może choć co dziesiąty z tych funkcjonariuszy na drugi raz się zastanowi zanim zacznie pierniczyć durnoty. Może nawet nauczy się przepisów, które regulują jego służbę? Eee, nie rozpędzajmy się...
Też go oglądam Snake, czasem to parodia jest w tym co mu wymyślają.
Dobrze, że zna przepisy i nawet legitymowanie czy rozpytanie potrafi nieźle ukrócić. I w sumie nic nie robi takiego czego nie można znaleść na goglach. Też myślę że trzeba ich uczyć odpowiedzialność za swoje czyny. Może jak zaczną odpowiadać finansowo to zastanowią się kilka razy zanim narobią komuś szkody np. pokazówka w Face to face, Stara Babcia w Bydgoszczy czy inne lokale.
3,486 2021-06-30 23:38:07
Ale wy o czymś innym. O indywidualnej odpowiedzialności urzędników za nieznajomość prawa.
A ja o celowym działaniu rządu, który daje takim urzędnikom oparcie .
Co do policji to nie wchodzę jej w drogę od kiedy otrzymałam kiedyś telefon że popełniono przestępstwo, a jedynym śladem na miejscu przestępstwa był mój nr telefonu zapisany tam ołówkiem na ścianie.:)
Ciężko się tłumaczy że nie jest się wariatką którą takie rzeczy robi. Oj ciężko..
Ale to przypadki indywidualne. A nie systemowe.
3,487 2021-06-30 23:58:11
To co pisaliśmy o Face to face czy też innych działaniach to właśnie jest przyzwolenie rządu, na łamanie prawa, i prowadzi to niestety do ogólnego, ,rozpasania " służb min. policyjnych czy też sanepidów. Odchodzący z PiS Girzyński wspominał że J. K przy 4 fali jesiennej nie wyobraża sobie żadnych protestów ludzi, można się domyślać, że państwo będzie jeszcze bardziej represyjne wobec obywateli. Tym bardziej że są grupy ludzi którzy cały czas pokazują, że jest to koń na glinianych nogach. Jak zobaczyłem petycję aby ten Warszawski pomnik,, schody " przestawić na Żoliborz do Jarosława, padłem ze śmiechu.
3,488 2021-07-01 08:41:17
Jak tego gościa najłatwiej wygooglać Snake? Chętnie obejrzę jego wyczyny
3,489 2021-07-01 08:50:08 Ostatnio edytowany przez Znerx (2021-07-01 08:52:40)
wyobrażni że nie da się jednocześnie wyhodowawać człowieka wolnego i zniewolonego w 1 osobniku
To Se Ne Vrati.
Powiedz nam, kto ma "hodować" tego wolnego człowieka? Jeżeli wolność jest zastępowana globalnie poprawnością polityczną, socjalizmem i podobnymi rzeczami?
USA? Taaaa... chyba, że chodzi o wolność chłopca do podawania się za dziewczynkę, żeby wystartować w zawodach zapaśniczych (i łatwo wygrać) albo pójść pod damski natrysk na pływalni.
EU? To takie USA tylko "10 lat wcześniej". No i wizja katastrofistów (?) kalifatu2050. Tam też raczej nie będzie żadnej wolności
Chiny? To jest kraj w którym ciągle miliony osób siedzą w obozach koncentracyjnych, całe grupy społeczne są inwigilowane 24/7. Systemy scoringu obywateli -> System zaufania społecznego. To już jest taki matriks, że głowa mała. Serio.

System przyznaje każdemu obywatelowi ustaloną odgórnie liczbę punktów, w przypadku programu pilotażowego było to 1000 punktów[17]. W budowanym od 2015 roku systemie Sezam przyznaje się do 350 do 950 punktów[9]. Obywatel może stracić lub zyskać punkty w zależności od podejmowanych przez niego aktywności.
Zgodnie z założeniami programu punkty przyznaje się między innymi za segregowanie śmieci, płacenie rachunków w terminie, działalność charytatywną. Odejmuje za: wykroczenia, przestępstwa, mandaty, nadmierne używanie gier komputerowych i posiadanie znajomych z niskim rankingiem[8]. Algorytmy systemu SCS decydują o przyznaniu lub odebraniu punktów oraz umożliwieniu obywatelowi korzystania (lub nie) z kredytów, pożyczek, zakupu nieruchomości, wynajmu mieszkań i samochodów, latania samolotem, rezerwacji pokoi w prestiżowych hotelach lub kształcenia w prestiżowych szkołach[8].
System podzielił obywateli na cztery główne grupy (A, B, C, D). Niektóre aktywności, np. uzyskanie tytułu naukowego lub otrzymanie kredytu, nie są możliwe dla obywateli niższej grupy. Obywatele posiadający najwyższą punktację otrzymują profity, np. zniżki na energię elektryczną oraz pierwszeństwo w przyjęciu do szpitala. Należący do niższych grup nie mogą uzyskać paszportu ani zajmować kierowniczych stanowisk[9][18][19].
Wszystkie dane obywateli, zebrane w ramach projektu, są zgromadzone na rządowych serwerach[7]. Do oceny obywateli używa się również treści opublikowane przez nich w internecie, w tym w serwisach społecznościowych oraz analizy historii ich aktywności w sieci[7] i dokonywanych przez internet zakupów[18][20]. Istotnym źródłem danych zasilających system SCS są również kamery przemysłowe, rozpoznające twarze obywateli. Zdaniem portalu Comparitech w 2020 roku w Chinach będzie zamontowanych 2,29 mld kamer przemysłowych (prawie dwie kamery na jednego mieszkańca)[10]. W ramach projektu gromadzone są ponadto odciski palców i inne dane biometryczne[13].
Niezły hardcore, co nie?
Więc sorry, ta era wolności to się kończy.
mozna ominąć. za komuny prywaciarze nie walczyli tylko omijali.
Plany odejścia od gotówki, które przyspieszyły dzięki covidowi - cyfrowe euro/dolar/złoty. Nic nie ominiesz jak nawet pod stołem nie zapłacisz, bo wszystko będzie to wyszukania w logach.
3,490 2021-07-01 09:19:55
Jak tego gościa najłatwiej wygooglać Snake? Chętnie obejrzę jego wyczyny
Audyt obywatelski.
Z jednej strony jego działalności optymistyczne jest, że spotyka się z reakcją służb ochrony różnych obiektów tzn. są czujne ale to jest wg mnie w porządku, a nawet więcej. Z drugiej strony, porażająca jest nieznajomość prawa różnych służb, które straszą jakimiś zakazami fotografowania, a tego zakazu nie ma już 22 lata. Będąc w przestrzeni publicznej można sobie dokumentować każdy obiekt publiczny ile wlezie. Plus punktowanie różnych służb, głównie policji za nieprzestrzeganie procedur, nieregulaminowe stroje. Na przykład nagminnie po wylegitymowaniu nie informują obywatela o prawie do złożenia zażalenia na przeprowadzone czynności.
3,491 2021-07-02 01:22:32
Olinko te dane z Gusu znalazłem. Ciekawy artykuł. Podeślę.
Dziękuję, wyraźnie coś im się musiało skopać, ważne, że artykuł ponownie znalazł się na swoim miejscu. Zatem wracam do tematu, bo wydaje się ważny, nawet jeśli dane jedynie oficjalnie potwierdzają to, o czym wiemy już od jakiegoś czasu.
Cytując za businessinsider.com.pl:
W roku 2020 odnotowano niemal pół miliona zgonów - wynika ze wstępnych danych Głównego Urzędy Statystycznego. Choć wzrost rok do roku wyniósł 68 tys., to COVID-19 odpowiadał za około 41,5 tys.
Wstępne dane GUS dot. zgonów w 2020 r. wskazują, że pandemia doprowadziła do sytuacji, w której ich liczba jest najwyższa w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców od niemal 70 lat. (...)
Główny Urząd Statystyczny poinformował, że w 2020 r. zmarło dokładnie 477 335 osób, czyli o niemal 68 tys. niż w 2019 r. To równocześnie o ponad 100 tys. więcej niż wynosi średnioroczna wartość z ostatniego półwiecza (477 tys. w stosunku do 364 tys.). Ponadto współczynnik zgonów na 100 tys. ludności osiągnął najwyższą wartość od 1951 roku.
GUS wskazał, że "główną przyczyną wzrostu liczby zgonów w Polsce w 2020 r. była pandemia SARS-CoV-2, której szczyt zakażeń przypadł na ostatnie miesiące roku". I faktycznie IV kwartał 2020 r. to o 60 proc. więcej zgonów niż w analogicznym okresie roku 2019. (...)
Dane GUS pokazują także, że w roku 2020 r. największy wzrost zgonów odnotowano w gronie osób w wieku 70-84 lata. Wskaźnik ten wyniósł niemal 20 proc. W pozostałych grupach wiekowych ta dynamika wzrostowa ukształtowała się od 1 proc. w grupie 15-19 lat do blisko 15 proc. w grupie 85-89 lat.
Natomiast u najmłodszych osób (do 14. roku życia ) wskaźniki umieralności na 100 tys. ludności obniżyły się średnio o 10 proc. w analizowanym okresie.Równocześnie COVID-19 odpowiadał za 41,5 z 68 tys. nadmiarowych zgonów . Te 41,5 tys. przypadków śmierci to niemal 9 proc. wszystkich odnotowanych w Polsce 2020 r.
Z zestawienia wynika ponadto, że pandemia w większym stopniu dotknęła mężczyzn i mieszkańców miast. "Według wstępnych danych współczynnik zgonów na 100 tys. ludności z powodu COVID-19 dla mężczyzn był o 41 wyższy niż dla kobiet, natomiast dla mieszkańców miast blisko o 19 wyższy niż dla mieszkańców obszarów wiejskich" - podsumował GUS.
Urząd po analizie zgonów z powodu COVID-19 według wieku osób zmarłych wskazał na dużą dysproporcję umieralności uwarunkowaną płcią osób zmarłych. (...)I choć koronawirus sprawił, że wskaźniki umieralności za 2020 r. wyglądają przerażająco, to nie zmieniły się główne przyczyna śmierci Polaków - są nimi odpowiadające za niemal 60 proc. zgonów choroby układu krążenia i choroby nowotworowe. Ostateczne dane według przyczyn zgonów za 2020 rok będą dostępne w III kwartale 2021 roku.
Nawiązując do ostatniego akapitu, nie da się nie wspomnieć, że i w tym przypadku Covid-19 był pośrednią przyczyną zgonów, bo przecież pacjentów nie diagnozowało się i nie leczyło systemowo, sami też ze strachu woleli zostać w domu niż narażać się na zakażenie. Taki właśnie mamy efekt nastawienia całej ochrony zdrowia na walkę z jedną chorobą. Zresztą same apteki odnotowały zdecydowanie mniejszą sprzedaż leków na choroby przewlekłe, co samo w sobie pokazuje skalę problemu.
Tymczasem w moim mieście pani dyrektor największego w regionie szpitala wojewódzkiego, oczywiście z mianowania obecnej włądzy, reformując placówkę zamyka kolejne oddziały. Taki los spotkał doskonale funkcjonującą i wspaniale wyposażoną pediatrię, laryngologię dziecięcą i laryngologię dorosłych, wczoraj ewakuowano oddział wewnętrzny (część pacjentów wypisano i zalecono leczenie w trybie ambulatoryjnym, część przekazano innym szpitalom), los kolejnych się waży. Tak właśnie wygląda troska o stan zdrowia Polaków w czasie pandemii i być może przed kolejną, jesienną falą, bo trzeba wiedzieć, że wszystko odbywa się za zgodą wojewody śląskiego, a pewnie i ministerstwa także.
Na szczęście istnieje nadzieja, że pani dyrektor odpowie za swoje działania, bo jeden z lokalnych posłów właśnie złożył zawiadomienie do prokuratury o podejrzenie popełnienia przez nią przestępstwa. Główny zarzut dotyczy wywołania bezpośredniego niebezpieczeństwo zaprzestania lub znacznego ograniczenia działalności leczniczej samodzielnego publicznego zakładu opieki zdrowotnej, sprowadzając tym samym niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób, czyli mowa przestępstwie z art. art. 165 § 1 pkt 5 k.k.
Warto dodać, że pani dyrektor ma już na swoim koncie podobny "sukces", co jednak nikomu nie przeszkodziło, żeby powierzyć w jej ręce kolejne bardzo odpowiedzialne zadanie.
To co pisaliśmy o Face to face czy też innych działaniach to właśnie jest przyzwolenie rządu, na łamanie prawa, i prowadzi to niestety do ogólnego, ,rozpasania " służb min. policyjnych czy też sanepidów. Odchodzący z PiS Girzyński wspominał że J. K przy 4 fali jesiennej nie wyobraża sobie żadnych protestów ludzi, można się domyślać, że państwo będzie jeszcze bardziej represyjne wobec obywateli.
Dokładnie tak. Oni posuną się tak daleko, jak im na to jako naród pozwolimy. Konformizm i ślepa pokora są niestety tym, co sprawia, że granice przez żądnych władzy polityków przesuwane są coraz dalej, nawet jeśli odbywa się to stopniowo. To dlatego władza tak bardzo skupia się na tym, aby społeczeństwo było zmanipulowane, przekupne i ze sobą skłócone. Jeszcze lepiej, aby panowała głupota, dzięki której dana jednostka nie potrafi łączyć ze sobą faktów, w tym nie zauważa związków przyczynowo-skutkowych, nie walczy o swoje prawa, bo ich nie rozumie lub nie jest ich świadoma. To nie tędy droga, żeby położyć po sobie uszy i udawać, że tak być musi, nawet za cenę utraty ważnych dla człowieka wartości.
3,492 2021-07-02 08:31:49 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-07-02 08:37:50)
widzę że ciężkie do zrozumienia jest że politycy się posuwaja na tyle, na ile im pozwala prawo, czyli tworzone przez nich ustawy.
a większość narodu wybrała 2 raz Pis i 2 raz Dudę.
w tym sporo dyskutantów w tym wątku.
Więc to jakaś schizofrenia.
a nawet jak coś jest niezgodne z prawem to wre praca by zorganizować sady po swojemu- też przejrzyjcie wpisy kolegów co oburzają się na przemoc wobec przedsiębiorców w innych wątkach
oczywiście gawiedż pragnie igrzysk, ale większość z was pójdzie do swojej pracy na etat i ma gdzieś jak będzie wyglądało życie tamtych ludzi bardziej niż to, że knajpa zamknięta czy hotel zamknięty i nie mozna było skorzystać z usług.
Historia uczy, że igrzyska z udziałem klasy robotniczej są bardziej efektywne i prowadzą do zmiany władzy, a wcześniej tylko do emigracji vel wygnań innych przedstawicieli społeczeństwa.
miałam napisać że poczekam zą się ludziom z fabryk żle zrobi pod tyłkiem, ale najpierw trzeba przestać być w tym podłym UE
3,493 2021-07-02 09:39:10
widzę że ciężkie do zrozumienia jest że politycy się posuwaja na tyle, na ile im pozwala prawo, czyli tworzone przez nich ustawy
Gdyby tak było, to byłoby to co najwyżej ćwierć biedy, bo delegacja ustawowa o ile ustawa nie jest sprzeczna z Konstytucją jest całkiem solidną legitymacją do działania.
W przypadku rządów dobrej zmiany, szczególnie w czasach pandemii problem polega na tym, że w dużym zakresie działają oni na podstawie rozporządzeń, które nie zawsze, a nawet i często nie mają oparcia w akcie wyższego rzędu czyli ustawie.
To jest właśnie możliwe tylko w przypadku braku sprzeciwu wystarczająco dużej części społeczeństwa. Jak wskazuje przykład wielu miejsc w Polsce, gdy taki sprzeciw się pojawia, to działania administracji rządowej w oparciu o takie rozporządzenia lub nawet ustawy jeśli stoją one w sprzeczności z Konstytucją są w sądach powszechnych rozjeżdżane na miazgę.
Oczywiście to działanie w gruncie rzeczy nielegalne opiera się na założeniu, że większości obywateli nie będzie się chciało i jest to całkiem prawidłowe założenie. Natomiast tam, gdzie obywatelom się chciało, to decyzje i działania administracyjne są wyrzucane do kosza. Tak jak np. kary nakładane przez sanepidy, które są anulowywane przez te same sanepidy lub ich wyższy pion.
Presja działa, a pokazywanie urzędnikom niskiego szczebla, że nie są anonimowymi bytami w machinie urzędniczej też.
3,494 2021-07-02 12:29:28
Z tą większością co to wybrała drugi raz PiS i drugi raz Dudę też bym polemizowała, ale nie o tym ten wątek, więc sobie daruję.
W każdym razie wyroki sądów w sprawach podobnych do tej Face 2 Face, a mamy już w mieście kolejny świeżutki, niemal bliźniaczy, jasno wskazuje jak to działają zgodnie z prawem. W tym przypadku mamy nie tylko nielegalnie wprowadzony zakaz prowadzenia działalności, umorzone dwie wcześniej nałożone przez sanepid kary i przekroczenie uprawnień przez policję, ale też pokazówkę w postaci zatrzymania właściciela, która to nosiła w sobie mnóstwo naruszeń procedur, jednym słowem cały pakiet "legalności".
Doprawdy nie wiem Elu czy Ty tego naprawdę nie widzisz czy z jakiegoś powodu po prostu nie chcesz zobaczyć.
3,495 2021-07-02 12:42:33
A mnie się wydaje, że Ela nieco przewrotnie próbuje pokazać, jak bardzo i na jak wielu polach destrukcyjne są działania obecnej ekipy rządzącej i nie ma co im wchodzić w drogę, bo w końcu i tak to wszystko dupnie ;-)
3,496 2021-07-02 12:45:06
A mnie się wydaje, że Ela nieco przewrotnie próbuje pokazać, jak bardzo i na jak wielu polach destrukcyjne są działania obecnej ekipy rządzącej i nie ma co im wchodzić w drogę, bo w końcu i tak to wszystko dupnie ;-)
Ale że co? Wyprzedać majątek zamkniętej firmy i wynieść się do innego kraju? Powiesić się?
3,497 2021-07-02 12:59:02
MagdaLena1111 napisał/a:A mnie się wydaje, że Ela nieco przewrotnie próbuje pokazać, jak bardzo i na jak wielu polach destrukcyjne są działania obecnej ekipy rządzącej i nie ma co im wchodzić w drogę, bo w końcu i tak to wszystko dupnie ;-)
Ale że co? Wyprzedać majątek zamkniętej firmy i wynieść się do innego kraju? Powiesić się?
Zaraz tam wieszać się :-/
Tu po prostu staje się otoczenie nieprzyjazne dla ludzi kreatywnych, z inwencją, z chęciami do pracy, do budowania i tworzenia. Tacy są nie tylko niedoceniani, ale obrażani i niszczeni. W systemowy sposób.
Teraz doszły do władzy miernoty, które cenią mierność. Masz równać do tego standardu, albo się stąd zwijać aż znikną wszelkie przejawy samorządności, kreatywności i niezależności, zarówno w myśleniu, jak i w działaniu.
3,498 2021-07-02 13:05:33
No i to jest powód żeby im ustąpić miejsca?
3,499 2021-07-02 13:14:46
Są dwie główne drogi.
Albo się nie poddajemy, buntujemy, walczymy z niesprawiedliwością na różne sposoby. Może się uda i kolejnego PRLu nie będzie.
Albo pozwalamy, żeby dupnęlo. Bo dupnąć musi. Mieliśmy w historii już jeden PRL, wielu się marzy kontynuacja tej idei i dotąd to zmierza, a skończy się jak zawsze i zaczniemy jako społeczeństwo znowu od nowa.
3,500 2021-07-02 13:57:55 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-07-02 13:58:50)
Dokładnie, Magdalena
Wieszanie się jest efektowne, ale są jeszcze tacy na tej ziemi co by płakali za mną.
Państwo sobie moga składać do sądów jak mają czas i energię- ja nie mam go tyle, wiec sobie odpuściłąm pare rzeczy i poszukałam innego zajęcia, ograniczając straty, które kiedyś tam odrobię.
3,501 2021-07-03 17:26:35
W temacie wirusowym i z jajem
3,502 2021-07-03 17:45:51
To tak a propos zastraszania społeczeństwa i modnej w mediach od jakiegoś czasu narracji, że wirus teraz zabija młodych ludzi.
GUS udostępnił statystyki zgonów związanych z Covid-19. Przez 16 miesięcy straszliwej pandemii w Polsce zmarło na Covid-19 36 osób w wieku od 0 do 30 roku życia.
Z ogółu podawanych codziennie zgonów te związane tylko i wyłącznie z Covid-19 stanowią 22 %. Na Covid-19 zmarło więc przez 16 miesięcy straszliwej pandemii ok. 16 tysięcy osób. W skali roku więc ok. 12 tysięcy. Jednocześnie co roku służby państwa nie są w stanie ustalić przyczyny zgonu ok. 7 tysięcy osób
3,503 2021-07-08 20:21:51 Ostatnio edytowany przez SenWiktorii (2021-07-08 20:24:08)
Trzeba walczyć do końca..
3,504 2021-07-13 23:43:51
Dziś czytałem o Francji, segregacja już się zaczęła, nie zaszczepieni nie będą mieli wstępu do samolotów, kolei, kawiarni. Jak widać nasi bacznie się temu przyglądają i gdzieś już pojawiły się tekstu typu
,, Może dojść do sytuacji, że w Polsce będą wdrożone zasady powodujące, aby osoby, które nie są zaszczepione nie stwarzały ryzyka dla osób zaszczepionych - powiedział we wtorek podczas konferencji prasowej w Łodzi Główny Inspektor Sanitarny Krzysztof Saczka."
Cyt. z serwisu Bankier. pl
Czytam to i oczom nie wierzę, jak osoby nie szczepione mają stwarzać ryzyko dla zaszczepionych, przecież wszyscy mogą być nosicielami. W ten sposób gonimy za Chinami, ich inwigilacją, aby poruszać się we własnym kraju będą potrzebne odpowiednie aplikacje? Jak to czytam gotuję się we mnie, mam nadzieję, że te rządy które decydują się na takie kroki wkrótce upadną i zostaną rozliczone ze swoich działań. Macron już ostatnio oberwał w twarz jak spotkał się z ludźmi na ulicy , jak widać to za mało.
3,505 2021-07-14 01:56:06
,, Może dojść do sytuacji, że w Polsce będą wdrożone zasady powodujące, aby osoby, które nie są zaszczepione nie stwarzały ryzyka dla osób zaszczepionych - powiedział we wtorek podczas konferencji prasowej w Łodzi Główny Inspektor Sanitarny Krzysztof Saczka."
Cyt. z serwisu Bankier. pl
Już o tym pisałam, ale wciąż mnie zadziwiają te wszystkie weselno-imprezowe limity. I tak dla przykładu: jeśli ludzie są zaszczepieni, to zamiast 150 osób na weselu bawić się może i 300, choć przecież jeden taki zaszczepiony, ale zakażony, może obdarować covidem całe zgromadzone towarzystwo, z tą różnicą, że zaszczepieni teoretycznie mają szansę przejść go lżej niż gdyby tego nie zrobili.
Dla mnie to wygląda jak celowe narażanie nieszczepionych, czyli dokładnie odwrotnie niż w przypadku powyższego cytatu.
Kolejna kwestia - jeśli szczepienia rzekomo są tak skuteczne, jak niesie propaganda, to o jakim zagrożeniu mowa? <pytanie retoryczne>
Nacisk i segregacja będzie rodzić jeszcze większy opór, a raczej nie na tym rządzącym powinno zależeć. Dlaczego zależy, to już tylko oni raczą wiedzieć. Z kolei kontrowersyjna wypowiedź, która pojawiła się na konferencji, wyraźnie wskazuje, że uważają ludzi za idiotów, a i to delikatnie mówiąc, którzy łykną każdą podaną do wiadomości bzdurę, byleby przykryć rzeczywiste powody wprowadzenia kolejnych ograniczeń.
Swoją drogą czy Wy też widzicie wyraźne rozluźnienie społeczeństwa? U nas zauważyłam na przykład, że wejście do sklepu bez maseczki jest czymś coraz bardziej powszechnym i nawet personel coraz rzadziej reaguje. Coraz więcej mamy też masowych imprez, mieszkańcy bardzo swobodnie spotykają się i bawią, jakby pandemia była poza nami.
3,506 2021-07-14 06:06:31
Potwierdzam, ciężko jest obecnie spotkać kogoś w szmacie na twarzy, czy to w sklepie czy na ulicy. Odwiedziłem w zeszły piątek lokalny urząd gminy, czekając dłuższą chwilę doliczyłem się tylko jednej osoby w szmacie na twarzy.
Natomiast nie nastraja optymistycznie świadomość, że tylko jedno niszowe ugrupowanie nie dało się zwariować. Cała reszta hołoty zasiadającej na wiejskiej zrobiłaby z nami to samo lub jeszcze więcej, co obecnie rządzący....
3,507 2021-07-14 06:35:07
Oj tak, Polska taka zła, w Polsce tak holota, a tymczasem w UE w pozostałych krajach obostrzenia ciągle większe, a ich zdejmowanie dużo wolniejsze niż u nas
To robi perspektywę. Przede wszyatkim tego, że jednak wcale tak źle u nas nie jest.
We wrześniu lecę do Włoch, więc na bieżąco sprawdzam, jak u nich wygląda sytuacja z obostrzeniami, dopiero niedawno zezwolili na brak maseczek na zewnątrz. A my? Już ze dwa miesiące mamy i jeszcze będziemy narzekać.
Mnie się nie zdarzyło widzieć kogoś w sklepie czy autobusie bez maseczki, a jak jest bez, to jest proszony przez ludzi o jej założenie. Grzecznie proszony. Tyle.
3,508 2021-07-14 06:42:12
UE i kto tam rządzi to temat na dłuższą dyskusję
3,509 2021-07-14 07:43:33
UE i kto tam rządzi to temat na dłuższą dyskusję
To też prawda, ale chodziło mi o podkreślenie tego, że nie tylko Polska jest tak potwornie poszkodowana i nie tylko polacy uciemiężeni, bo mamy tendencję do wpadania w takie tony.
Ja się zaszczepilam, po obu dawkach mialam mocną reakcję ze strony układu neurologicznego i zastanawiam się czy to oznacza, że sam covid też wplynąłby na mnie w taki sposób tylko mocniej. Nie wiem wiem czy chciałabym zmagac się z takimi objawami jakie miałam dlużej niż dobę.
3,510 2021-07-14 08:32:02
W moim powiatowym mieście już dawno nikt nie zwraca uwagi na maseczki. Oczywiście w sklepach jeszcze mała grupa ludzi je nosi, ale już nawet obsługa już dawno jest bez. W mieście wojewódzkim w galerii nawet ochrona już nie reaguje, zresztą sami mają je na brodzie, ile można się dusić w w tym upale.
Lady Loka pisaliśmy już nie raz, że w innych krajach jest jeszcze gorzej, co nie zmienia faktu, że nasz rząd działał wiele razy bezprawnie.
Olinka
,, Dla mnie to wygląda jak celowe narażanie nieszczepionych, czyli dokładnie odwrotnie niż w przypadku powyższego cytatu."
Dokładnie tak, mają nas za idiotow. Ale takie teksty są bardziej na rękę, bo jest powód aby się szczepić, wesele, koncerty, inne.