Plus studiowania w Krakowie. Maseczki antysmogowe
Z resztą takie ubieram od samego początku COVIDParty
1,496 2020-04-16 14:54:08
1,497 2020-04-16 19:15:31
Na konferencji prasowej minister Szumowski na pytanie kiedy przestaniemy nosić maseczki odpowiedział, że " jak będzie szczepionka".
1,498 2020-04-16 19:43:06
Patrząc na całość to śmiech na sali
1,499 2020-04-16 21:07:11
Powstała koalicja "Polskie Szwalnie". Zatrudnienie znajdą tysiące osób. Mamy szanse stać się największym producentem maseczek na całym świecie.
1,500 2020-04-16 21:09:43 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-16 21:10:00)
Powstała koalicja "Polskie Szwalnie". Zatrudnienie znajdą tysiące osób. Mamy szanse stać się największym producentem maseczek na całym świecie.
Oho w końcu coś na co stać prawdziwe rozwinięte państwo. Prawdziwy skok jakości produkcyjnej
Nie bez powodów o nas się mówi Indie Europy.
1,501 2020-04-16 21:30:56
Mam nadzieję, że nie będą to takie maseczki, jakie można nabyć na PP albo mój mąż wczoraj dostał w pracy na czas przebywania w biurze, czyli jednowarstwowe szmatki, które aż krzyczą, że są niefunkcjonalnym bublem.
Jeśli ktoś sam nie doczytał, to na gov.pl w dniu dzisiejszym pojawiła się taka informacja:
Od 20 kwietnia zmienią się niektóre zasady bezpieczeństwa. Zakupy w sklepie zrobi w jednym czasie więcej osób, do lasu i parku wejdziemy w celach rekreacyjnych, a młodzież powyżej 13. roku życia będzie mogła poruszać się bez opieki osoby dorosłej. Podejmujemy ostrożne działania, których celem jest powrót do normalności Polaków, a także odmrożenie polskiej gospodarki. Proces ten będzie podzielony na etapy – tak, aby zachować maksimum bezpieczeństwa obywateli. Zależy nam, aby Polacy rozsądnie korzystali z nowych przepisów.
Podstawy nowej normalności – najważniejsze stałe zasady bezpieczeństwa
Zależy nam przede wszystkim na dalszej ochronie obywateli, dlatego będą obowiązywać nas wszystkich niezmienne zasady bezpieczeństwa. Muszą się one stać podstawą nowej normalności. Są to:zachowanie 2-metrowej odległości w przestrzeni publicznej od innych,
obowiązkowe zasłanianie nosa i ust w miejscach publicznych,
utrzymanie pracy i edukacji zdalnej wszędzie tam, gdzie jest to możliwe,
ścisłe przestrzeganie zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu),
kwarantanna i izolacja dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.
Cztery etapy znoszenia ograniczeń
Pierwsze ograniczone zasady bezpieczeństwa zaczną obowiązywać od poniedziałku 20 kwietnia 2020 r. Daty wejścia w życie pozostałych etapów będą ustalane na bieżąco na podstawie dynamiki nowych zachorowań.PIERWSZY ETAP – OD 20 KWIETNIA 2020
Działalność gospodarcza – nowe zasady w handlu i usługachOd poniedziałku 20 kwietnia więcej osób jednorazowo zrobi zakupy w sklepie:
do sklepów o powierzchni mniejszej niż 100 m2 wejdzie maksymalnie tyle osób, ile wynosi liczba wszystkich kas lub punktów płatniczych pomnożona przez 4.
w sklepach o powierzchni większej niż 100 m2 na 1 osobę musi przypadać co najmniej 15 m2 powierzchni
Życie społeczne – otwarte lasy, rekreacja, starsza młodzież na ulicach bez dorosłychPrzemieszczanie w celach rekreacyjnych
Umożliwimy również przemieszczanie się w celach rekreacyjnych. Co to oznacza? Od 20 kwietnia będziesz mógł wejść do lasów i parków, a także biegać czy jeździć na rowerze – jeśli od tego zależy Twoja kondycja psychiczna. Pamiętaj jednak, że przebywać na zewnątrz możesz tylko pod warunkiem zachowania dystansu społecznego i zasłaniania twarzy!
Uwaga! Place zabaw nadal pozostają zamknięte!Kult religijny – 1 osoba na 15 m2
Liczba osób, które będą mogły uczestniczyć w mszy lub innym obrzędzie religijnym, będzie zależała od powierzchni świątyni. W kościele na 1 osobę będzie musiało przypadać co najmniej 15 m2 powierzchni.Osoby powyżej 13. roku życia na ulicy bez opieki dorosłego
Starsza młodzież, która ukończyła 13. rok życia będzie mogła przemieszczać się bez opieki osoby dorosłej. Będzie musiała jednak zachować odpowiedni 2-metrowy dystans od innych i zasłaniać usta i nos.Stopniowe zdejmowanie obostrzeń – kolejne daty wyznaczane po analizie
Ministerstwo Zdrowia będzie przeprowadzało cotygodniową ewaluację zmian, jakie zachodzą w zasadach bezpieczeństwa. Przejście do dalszych etapów zdejmowania obostrzeń zależeć będzie od:przyrostu liczby zachorowań (w tym liczby osób w stanie ciężkim),
wydajności służby zdrowia (zwłaszcza szpitali jednoimiennych),
realizacji wytycznych sanitarnych przez podmioty odpowiedzialne.
Oznacza to, że będziemy mogli zarówno przyspieszać wprowadzanie nowych poluzowań, jak i spowalniać zmiany!
Dalej opisane zostały kolejne etapy znoszenia ograniczeń, ale nie będę ich już cytować, bo powstanie post-tasiemiec .
1,502 2020-04-16 21:49:10
Po wyborach wszystko wróci do normy. Nie ma opcji.
1,503 2020-04-16 23:24:17 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2020-04-16 23:29:34)
Ja mam bawełniane maseczki. Gdybym miała od taty z pracy lepsze (kiedyś miał, ale już nie ma), to też bym nosiła. No ale już trudno na razie noszę te, wychodzę mało, nie powinno być źle. Do pracy na razie nie wracam, galerie handlowe nadal zamknięte, chyba że czasem będzie trzeba przyjechać coś zrobić na zamkniętym sklepie, ale to nie codziennie pewnie i tak bez klientów. No i ja się trochę obawiam, że mogłabym nawet niechcący źle zdezynfekować tę lepszą maskę i że narobiłam sobie szkody. Te upiorę i noszę dalej. Oczywiście jednak nie przeszkadza mi co kto nosi Jakbym miała dużo takich masek, to jasne jedne bym nosiła, a inne dała szpitalom. Oni mają najciężej i kontakt z pacjentami mają bliski. Zawsze to jakaś bariera nawet jak bawełna, niestety przepuszcza, ale zawsze trzeba mieć dystans. To jest najważniejsze. W tych lepszych podobno też ciężko się oddycha, niektórzy mówią, że nawet 2 godziny ciężko wytrzymać. Pózniej jak wrócę do pracy, to pewnie dzien pracy ciężko byłoby w niej wytrzymać. Chociaż Ty Olinko może lepiej powiesz jak to wygląda skoro je masz? Ciężko w nich jest? Jak dezynfekujesz? Po prostu wszystko środkiem dezynfekującym, a jak filtr jest zużyty to wymiana filtra?
1,504 2020-04-17 10:05:09
Taaa.... oni naprawdę nie ogarniają na czym polega gospodarka rynkowa?
OK. Doczytałem, bo te hasła Kleomy są warte "mniej niż zero" , żeby zostać w patriotycznym klimacie.
To powinno brzmieć raczej w stylu:
- Prezydent ogłosił powstanie programu rządowego "polskie szwalnie", w ramach którego rząd zleci (bezprzetargowo) wykonanie polskim przedsiębiorcą XXX sztuk maseczek - zapewne po kosztach.
Teraz tylko należy się spodziewać reakcji wysokiego komisarze UE ds. konkurencji który wskaże dyskryminacyjne praktyki polskiego rządu i zagrozi nałożeniem wysokich kar za niedopuszczenie niemieckich przedsiębiorców.
1,505 2020-04-17 10:42:59
Ma ktoś jakiś "patent" z maseczkami dla okularników, żeby okulary nie parowały ? Po wczorajszym dniu stwierdzam, że cholery z tym można dostać. Poza tym nie wyobrażam sobie chodzenia w maseczkach jak się zaczną upały. To będzie udręka.
1,506 2020-04-17 11:01:57
Ma ktoś jakiś "patent" z maseczkami dla okularników, żeby okulary nie parowały ? Po wczorajszym dniu stwierdzam, że cholery z tym można dostać. Poza tym nie wyobrażam sobie chodzenia w maseczkach jak się zaczną upały. To będzie udręka.
Mnie to parowanie też wykańcza. Jedyne co, to chyba trzeba przeprosić się z soczewkami.
1,507 2020-04-17 11:18:43
Muzułmanki tak całe życie chodzą, więc może u nas po okresie pandemii wejdzie to w modę.
1,508 2020-04-17 11:27:12
Muzułmanki tak całe życie chodzą, więc może u nas po okresie pandemii wejdzie to w modę.
Jest szansa też jestem ciekawa patentu muzułmanek na oddychanie- może cieńszy materiał i przewiew od spodu?
teraz Ci co mają duży nochal mają łatwiej..
1,509 2020-04-17 11:50:46
żyworódka napisał/a:Muzułmanki tak całe życie chodzą, więc może u nas po okresie pandemii wejdzie to w modę.
Jest szansa
też jestem ciekawa patentu muzułmanek na oddychanie- może cieńszy materiał i przewiew od spodu?
One nie chodzą w maseczkach mają chusty z dosyć cienkiego materiału. Zresztą to i tak te radykalne, bo większość zasłania włosy, nie usta i nos.
1,510 2020-04-17 11:56:49
Ela210 napisał/a:żyworódka napisał/a:Muzułmanki tak całe życie chodzą, więc może u nas po okresie pandemii wejdzie to w modę.
Jest szansa
też jestem ciekawa patentu muzułmanek na oddychanie- może cieńszy materiał i przewiew od spodu?
teraz Ci co mają duży nochal mają łatwiej..One nie chodzą w maseczkach
mają chusty z dosyć cienkiego materiału. Zresztą to i tak te radykalne, bo większość zasłania włosy, nie usta i nos.
no właśnie zaczęły mi na nk wyskakiwać reklamy z kapeluszami letnimi z opcją zasłaniania twarzy
1,511 2020-04-17 12:10:18 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-04-17 12:14:00)
żyworódka napisał/a:Muzułmanki tak całe życie chodzą, więc może u nas po okresie pandemii wejdzie to w modę.
Jest szansa
Właśnie w tej kwestii akurat większy nie znaczy lepszy Maseczka musi dobrze przylegać do całej twarzy wtedy mniej powietrza ucieka do góry i zaparowuje okulary. Maseczki nie anatomiczne nie mają na to szans, tzn. przyleganie więc para idzie w górę. Im bardziej wydatny nos tym bardziej elastyczna i dopasowująca się musi być przesłona. Ja naciągam na twarz cienką chustkę i jak ją dobrze ułożę, to nie zaparowuje. Rzecz jasna jak kichnę czy kaszlnę, to większość z tego leci przez tą chustkę hen, hen
Ten mechanizm zaparowywania przećwiczyłem w zeszłe wakacje kiedy szlifierką czyściłem drewnianą pergolę. Pal licho zwykły drewniany pył ale zalęgło się trochę grzybków, mchów i porostów czy co tam porasta drewno więc zakładałem maskę do takich robót. W upał i dawało się wytrzymać, a praca nie lekka.
1,512 2020-04-17 12:16:43
Mnie to parowanie też wykańcza. Jedyne co, to chyba trzeba przeprosić się z soczewkami.
Okulary stanowią dodatkową ochronę, z kolei zakładając czy zdejmując soczewki można sobie wprowadzić wirusa. Moim zdaniem wystarczy zachować należytą higienę, a ta i tak jest przecież niezbędna, ale powtarzam za specjalistami .
Muszę przyznać, że jak wczoraj porządnie docisnęłam maseczkę do nosa, to okulary mi nie parowały. Ja mam jednak maskę, która to umożliwia, a czekam jeszcze na zwykłą, w której będę mogła biegać czy jeździć na rowerze i niestety czarno to widzę.
Ktoś pisał, że szkła można spróbować przetrzeć czystym spirytusem. Ja stosuję Clin do szyb w wersji zapobiegającej parowaniu, ale robię to już od dawien dawna, a choć niby mam szkła, które powinny zapobiegać parowaniu, to nic nie sprawdza się w 100%, choć faktycznie jak już zaparują, na przykład zimą, gdy wejdę do ciepłego pomieszczenia, to szybko ta para z nich schodzi.
Podaję jako ciekawostkę:
17-letni Mikołaj Wolanin złożył skargę do Rady Praw Człowieka w ONZ na Łukasza Szumowskiego o bezprawne wprowadzenie zakazu przemieszczania się. Jako główny argument skargi licealista podał, że wydając swoje rozporządzenia minister Szumowski przekroczył daną mu delegację ustawową i tym samym złamał Konstytucję oraz Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych i w sposób bezprawny ograniczone zostały prawa człowieka. Nie jest tajemnicą, że to zdanie od samego początku podzielają prawnicy, ale że tak młody chłopak zdecydował się na podjęcie tego kroku, w moim odczuciu zasługuje na wyjątkową pochwałę.
1,513 2020-04-17 12:17:16
Wczoraj testowałem maskę w sklepie i ten sam miałem problem z parowaniem okularów. Pomogło zsunięcie maski na czubek nosa, ale fakt, ciężko będzie z tym ustrojstwem jak zrobi się ciepło. Nie wyobrażam sobie jak dzieciaki będą miały chodzić w maskach w szkole i np. ćwiczyć na wf. Wygląda na to, że maski chcą utrzymać aż do szczepień, które niestety będą pewnie przymusowe.
1,514 2020-04-17 12:18:33
Mam ten sam problem... trochę mniej parują, jak się wetrze w szkła odrobinę pasty do zębów (na sucho, bez wody). Ale ogólnie to jest udręka, a ja bez okularów nie widzę nic, soczewek nie mogę nosić. Masakra.
1,515 2020-04-17 12:33:35 Ostatnio edytowany przez Misinx (2020-04-17 12:35:59)
Ela210 napisał/a:żyworódka napisał/a:Muzułmanki tak całe życie chodzą, więc może u nas po okresie pandemii wejdzie to w modę.
Jest szansa
teraz Ci co mają duży nochal mają łatwiej..Właśnie w tej kwestii akurat większy nie znaczy lepszy
Maseczka musi dobrze przylegać do całej twarzy wtedy mniej powietrza ucieka do góry i zaparowuje okulary. Maseczki nie anatomiczne nie mają na to szans, tzn. przyleganie więc para idzie w górę. Im bardziej wydatny nos tym bardziej elastyczna i dopasowująca się musi być przesłona. Ja naciągam na twarz cienką chustkę i jak ją dobrze ułożę, to nie zaparowuje. Rzecz jasna jak kichnę czy kaszlnę, to większość z tego leci przez tą chustkę hen, hen
Ten mechanizm zaparowywania przećwiczyłem w zeszłe wakacje kiedy szlifierką czyściłem drewnianą pergolę. Pal licho zwykły drewniany pył ale zalęgło się trochę grzybków, mchów i porostów czy co tam porasta drewno więc zakładałem maskę do takich robót. W upał i dawało się wytrzymać, a praca nie lekka.
To może takie stare maski hokejowe ? One chyba dobrze przylegają do twarzy. Z jakimś filmem mi się to kojarzy, ale nie pamiętam z jakim.
Misinx napisał/a:Ma ktoś jakiś "patent" z maseczkami dla okularników, żeby okulary nie parowały ? Po wczorajszym dniu stwierdzam, że cholery z tym można dostać. Poza tym nie wyobrażam sobie chodzenia w maseczkach jak się zaczną upały. To będzie udręka.
Muszę przyznać, że jak wczoraj porządnie docisnęłam maseczkę do nosa, to okulary mi nie parowały. Ja mam jednak maskę, która to umożliwia, a czekam jeszcze na zwykłą, w której będę mogła biegać czy jeździć na rowerze i niestety czarno to widzę.
Ktoś pisał, że szkła można spróbować przetrzeć czystym spirytusem. Ja stosuję Clin do szyb w wersji zapobiegającej parowaniu, ale robię to już od dawien dawna, a choć niby mam szkła, które powinny zapobiegać parowaniu, to nic nie sprawdza się w 100%, choć faktycznie jak już zaparują, na przykład zimą, gdy wejdę do ciepłego pomieszczenia, to szybko ta para z nich schodzi.Podaję jako ciekawostkę:
17-letni Mikołaj Wolanin złożył skargę do Rady Praw Człowieka w ONZ na Łukasza Szumowskiego o bezprawne wprowadzenie zakazu przemieszczania się. Jako główny argument skargi licealista podał, że wydając swoje rozporządzenia minister Szumowski przekroczył daną mu delegację ustawową i tym samym złamał Konstytucję oraz Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych i w sposób bezprawny ograniczone zostały prawa człowieka. Nie jest tajemnicą, że to zdanie od samego początku podzielają prawnicy, ale że tak młody chłopak zdecydował się na podjęcie tego kroku, w moim odczuciu zasługuje na wyjątkową pochwałę.
Ja znalazłem swoją starą maseczkę jeszcze z czasów jak chodziłem na krioterapię i ona w górnym szwie ma blaszkę, więc da się uformować na nosie, ale to niewiele daje.
1,516 2020-04-17 14:25:02
współczuję okularnikom w takim razie..Chyba trzeba świczyć wdech nosem i wydech ustami..
1,517 2020-04-17 16:42:27 Ostatnio edytowany przez authority (2020-04-17 16:42:55)
A ja jak widzę na ulicy palaczy co zdejmują maseczkę łapiąc od zewnątrz palą przechadzają się i znów zakładają to tylko ogarnia mnie pusty śmiech. Powinien powstać wątek palacze a maseczki.
1,518 2020-04-17 16:53:58
Nie noszę okularów to trudno mi coś powiedzieć jednak czytałam na stronie medycznej, że wcieranie w soczewki różnych specyfików niszczy szkła a do tego parujący specyfik może zaszkodzić oczom.
Pomocne może być nakładanie najpierw maseczki a potem przyciśnięcie jej okularami.
Soczewki kontaktowe są bardzo niewskazane w tym czasie.
Ja sobie uszyłam maseczkę z 4 warstw delikatnego batystu z którego szyje się odzież dla niemowląt.
Jest idealna, nie duszę się, nie jest zbyt gorąco w niej. Nie mam obowiązku noszenia ale wole uniknąć zatargów z powodu jej braku.
W sąsiedniej miejscowości rozdano mieszkańcom maseczki przez sołtysa za darmo. Są szyte z jednej warstwy bawełny i jednej fizeliny.
1,519 2020-04-17 18:36:47
Ja od dzisiaj legalnie chodzę bez maseczki. Nie mam zamiaru się męczyć. 2 że okulary tak parują, że prędzej zabije mnie to że wpadnę pod samochód niż ten wirusek.
1,520 2020-04-17 18:55:26
Nie noszę okularów to trudno mi coś powiedzieć jednak czytałam na stronie medycznej, że wcieranie w soczewki różnych specyfików niszczy szkła a do tego parujący specyfik może zaszkodzić oczom.
Pomocne może być nakładanie najpierw maseczki a potem przyciśnięcie jej okularami.
Soczewki kontaktowe są bardzo niewskazane w tym czasie.Ja sobie uszyłam maseczkę z 4 warstw delikatnego batystu z którego szyje się odzież dla niemowląt.
Jest idealna, nie duszę się, nie jest zbyt gorąco w niej. Nie mam obowiązku noszenia ale wole uniknąć zatargów z powodu jej braku.
W sąsiedniej miejscowości rozdano mieszkańcom maseczki przez sołtysa za darmo. Są szyte z jednej warstwy bawełny i jednej fizeliny.
to pobiegnę ze 2 kaftaniki kupić tylko gdzie?
1,521 2020-04-17 19:15:34
Kleoma napisał/a:Nie noszę okularów to trudno mi coś powiedzieć jednak czytałam na stronie medycznej, że wcieranie w soczewki różnych specyfików niszczy szkła a do tego parujący specyfik może zaszkodzić oczom.
Soczewki kontaktowe są bardzo niewskazane w tym czasie.Ja sobie uszyłam maseczkę z 4 warstw delikatnego batystu z którego szyje się odzież dla niemowląt.
W sąsiedniej miejscowości rozdano mieszkańcom maseczki przez sołtysa za darmo. Są szyte z jednej warstwy bawełny i jednej fizeliny.to pobiegnę ze 2 kaftaniki kupić
tylko gdzie?
Może nie kaftaniki a czapeczki dla noworodków, takie najprostsze, bez ozdób, bez daszku. Można je od razu użyć nakładając na twarz a troczki zawiązać z tyłu, na szyi.
1,522 2020-04-17 19:43:59
Soczewki kontaktowe są bardzo niewskazane w tym czasie.
Ja akurat noszę soczewki od lat i tak, wygląda to tak, że teoretycznie wszyscy mówią o tym, jak to są bardzo niewskazane, ale nikt jeszcze nie podał mi konkretnego argumentu za tym, dlaczego są niewskazane.
Na początku pandemii myślałam, że to przez to, że w soczewkach oko szybciej wysycha i jest większa tendencja do ruszania oczu. Nope.
Teoretycznie niebezpieczeństwo jest jak zakładasz albo ściągasz soczewki brudną ręką. Ale no chyba każdy, kto soczewki nosi wie, że ręce przed zdjęciem soczewek się myje. Więc de facto nie są niewskazane i nie ma żadnego dodatkowego niebezpieczeństwa z nimi związanego. Jeżeli komuś jest wygodniej w soczewkach niż w okularach (tak jak mnie), to nie ma po co się specjalnie męczyć. Zwłaszcza, jeżeli się nie wychodzi z domu.
PS.
Trzech renomowanych specjalistów zajmujących się badaniami nad zdrowiem oczu - Lyndon Jones, Philip Morgan i Jason Nichols wypowiedziało się na temat obaw dotyczących korzystania z soczewek kontaktowych w czasie zagrożenia koronawirusem. Eksperci uspokajają i zapewniają, że noszenie soczewek jest bezpieczną i skuteczną metodą korekcji wad wzroku, jeśli tylko dostosujemy się do zasad higieny i użytkowania, a najlepiej, gdy przestawimy się na soczewki jednodniowe.
Obecnie nie ma dowodów sugerujących, że istnieje zwiększone ryzyko zakażenia lub zarażenia się koronawirusem poprzez używanie soczewek kontaktowych. Należy pamiętać, aby ściśle przestrzegać zasad higieny, takich jak dokładne mycie rąk, a także optymalnego noszenia soczewek oraz procedur ich pielęgnacji - napisane zostało w oświadczeniu Cooper Vision.
Na temat bezpieczeństwa użytkowania soczewek kontaktowych wypowiedziała się również profesor Hristina Groupcheva (Department of Ophthalmology and Visual Sciences), która uważa, że jeśli jesteśmy zdrowi, to przy zachowaniu najwyższych standardów higineny, możemy kontynuować użytkowanie soczewek bez przeszkód. Jeśli natomiast występują u nas objawy infekcji, przeziębienia czy tym podobnych dolegliwości - należy zrobić sobie przerwę w korzystaniu z tej metody korekcji, aż do momentu powotu do zdrowia i równowagi w organizmie.
Odnośnie ostatniego akapitu, to też jest całkiem normalna praktyka, zaleca się nie nosić soczewek, jeżeli mamy jakieś objawy chorobowe. Korona tutaj niczego nie zmienia.
1,523 2020-04-17 23:49:30
współczuję okularnikom w takim razie..Chyba trzeba świczyć wdech nosem i wydech ustami..
Może się naprawdę zapowietrzyć Ale przypomniałem sobie, że mam w szufladzie okularki do pływania ze szkłami korekcyjnymi. Może one nie będą zaparowywać
1,524 2020-04-18 00:33:49
Maska hokejowa to maska Jasona z "Piątku trzynastego". Normalnie by się takiej nie założyło, ale jak ktoś ma ochotę dla zdrowia, to może i dobrze chroni Zdrowie najważniejsze.
1,525 2020-04-18 22:50:34
Spędziłem dziś pół dnia na dworze bez maseczki. Postanowiłem założyć ogródek warzywny wiec szpadel i grabki w ręce i do roboty. Chłopy na budowie obok jak i właściciele też bez maseczek. Nawet pogawędziliśmy.
1,526 2020-04-18 22:58:33 Ostatnio edytowany przez Meliska21 (2020-04-18 22:59:35)
Spędziłem dziś pół dnia na dworze bez maseczki. Postanowiłem założyć ogródek warzywny wiec szpadel i grabki w ręce i do roboty. Chłopy na budowie obok jak i właściciele też bez maseczek. Nawet pogawędziliśmy.
No , ale przecież byłeś na własnej posesji, więc nie trzeba mieć maseczki, tylko w miejscach publicznych. Niech mnie cmokną, jakbym miała we własnym ogrodzie w maseczce rekreacje uskuteczniac.
P.S. W moim warzywniaczku już rośnie co nieco.
1,527 2020-04-19 18:03:23
Dziś 545 nowych przypadków.
To największa dzienna liczba zarażonych do tej pory.
1,528 2020-04-19 18:06:05
Dziś 545 nowych przypadków.
To największa dzienna liczba zarażonych do tej pory.
Już w połowie marca było mówione, że u nas dopiero będzie się działo, jak będziemy notować 1000 przypadków dziennie.
1,529 2020-04-19 18:15:35
Weźmy przy okazji pod uwagę, że właśnie mija tydzień od świąt, co też może mieć pewien wpływ na przyrost potwierdzonych zachorowań.
1,530 2020-04-19 18:17:28 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-04-19 19:13:52)
To szpitale i dps-y z 3 województw. Przyrosty normalne, jak ktoś tam od kogoś się zakaził są w normie. Lecą duże zbiorowiska.
Z dzisiejszej popołudniowej wycieczki. Trochę ludzi faktycznie karnie nosi coś na twarzy. Duża część ma maseczkę czy coś w tym rodzaju w swojej głównej roli ochronnej tj. chroniącej przed mandatem W pozycji podbródkowej lub co najwyżej zasłaniającej same usta. Ostatnia część wiedząc, że przemierza okolice, gdzie o policję raczej trudno nic nie miało na twarzy.
Nie będę ściemniał, też nie miałem Cóż, idąc samowtór po pustej drodze nie będę jak jełop zakładał chustki. Małżonka testowała jednorazową maseczkę w pozycji na ustach. Będzie na kolejne wyjścia
1,531 2020-04-20 03:04:37
Rada Ministrów w niedzielę wydała nowe rozporządzenie, które od dziś, bo mamy już poniedziałek, znosi albo luzuje część obostrzeń wprowadzonych na czas pandemii koronawirusa, inne doprecyzowuje. Dokument sankcjonuje zapowiedziane kilka dni temu zmiany, ale i wprowadza kilka nowości:
* godziny dla seniorów w sklepach nadal obowiązywać będą w godz. 10.00-12.00, ale tylko od poniedziałku do piątku, przy czym od tej reguły są dwa wyjątki: jeżeli wydanie z apteki lub punktu aptecznego produktu leczniczego, wyrobu medycznego lub środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego innym osobom jest konieczne ze względu na nagłe zagrożenie życia lub zdrowia; albo w przypadku gdy przeważająca działalność polega na handlu hurtowym;
* zniesiony został obowiązek zakrywania ust i nosa przez osoby przebywające w lesie;
* w kościołach liczba osób, które będą mogły uczestniczyć w mszy lub innym obrzędzie religijnym, będzie zależała od powierzchni świątyni (obowiązuje zasada 1 osoba na 15 m kw.);
* na cmentarzu będzie mogło znajdować się nie więcej niż 50 uczestników podczas jednego pogrzebu, oprócz osób sprawujących kult religijny, osób dokonujących pochowania lub osób zatrudnionych przez zakład lub dom pogrzebowy.
Wcześniej ustalone zmiany już cytowałam bezpośrednio za gov.pl
1,532 2020-04-20 06:51:26
Żeby tylko seniorzy w praktyce chodzili do sklepów między 10 a 12, to by było super
1,533 2020-04-20 11:18:56
Super Olinko... Nic tylko kochać władzę.
Kiedy przedsiębiorcy czekają na informacje i instrukcje, żeby wiedzieć na czym stoją i wdrożyć pewne działania, kiedy pracownicy stoją na niepewnym gruncie przyszłości, to rządowi idioci znoszą (i tak durne) nakazy, które dwa tygodniu temu narzucili.
Co gorsza cześć ludzi im przyklaskuje.
1,534 2020-04-20 11:46:41
Ja czekam żeby jechać na zakupy po 12 albo póżniej , a i tak mnóstwo seniorów jest. O wyznaczonych godzinach tylko nieliczni.
Szczyt świąteczny jeszcze nie nadszedł. Rozmawiałam wczoraj z moja ciotką, wojek był w szpitalu na kardiologii i przy wypisie zrobili mu test w Wielki Piątek- jeszcze nie mają wyników ( nie mogłam uwierzyć jak mi to powiedziała) więc o jakich miarodajnych liczbach można tu mówić. Dzwoniła do sanepidu w ten piątek, to odpowiedzieli, ze w pierwszej kolejności robią tam, gdzie są masowe zakażenia, ale ponad tydzień czekać na wyniki to już gruba przesada.
1,535 2020-04-20 11:54:47
Melisko, ja ostatnio parę rzeczy musiałem dla rodzicielki kupić, to o 7 byłem na zakupach
Ale to był prawdziwy luksusu. Poza mną 2 osoby
1,536 2020-04-20 12:22:42
Melisko, ja ostatnio parę rzeczy musiałem dla rodzicielki kupić, to o 7 byłem na zakupach
Ale to był prawdziwy luksusu. Poza mną 2 osoby
Tak wiem, że rano jest najmniejszy ruch, tylko jak się ma dzieci i lekcje online rano i trzeba ich ogarnąć i przypilnowac, a w dodatku jeszcze praca zawodowa, to rześki poranek odpada.
1,537 2020-04-20 12:45:31 Ostatnio edytowany przez Karina 36 (2020-04-20 12:46:40)
Ja tylko wspomnę, że dużo osób z służby zdrowia jest zarażonych koronawirusem. Na początku byłam zła na nich właśnie. Ale później to przemyślałam. Przecież jak im kazali chodzić do chorych bez zrobienia najpierw testów, bez niezbędnych środków ochronnych to naprawdę nic dziwnego. Dodatkowo pracują tyle godzin i ryzykują zdrowie i życie najbliższych. Podziwiam. Mam nadzieję, że teraz robią regularnie testy służbie zdrowia i ludziom w szpitalach. Niewiem, bo już teraz tego tak nie śledzę. Póki co idę na spacer do parku. Muszę się zrelaksować. I tego wszystkim życzę!
1,538 2020-04-20 13:07:16
Podziwiam. Mam nadzieję, że teraz robią regularnie testy służbie zdrowia i ludziom w szpitalach. Niewiem, bo już teraz tego tak nie śledzę. Póki co idę na spacer do parku. Muszę się zrelaksować. I tego wszystkim życzę!
Chyba nie robią bo projekt został odrzucony. Ale brawo dla nich za poświęcenie.
1,539 2020-04-20 13:44:32 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-20 13:45:29)
Można tylko podejrzewać dlaczego, ale jak się spojrzy na statystyki efektywności robienia testów to wychodzi nam dlaczego owy projekt odrzucili.
Od początku epidemii wykonano u nas (do dnia wczorajszego) 204,246 testów. Czy ktoś wie ile jest pracowników służby zdrowia, których by trzeba było badać (na serio pytam)?
Obawiam się, że laboratoria by nie wydaliły. Oczywiście to jest patologia, bo balonik propagandowy się kręci (słynne skrajna ankieta na temat otworzenia lasów <chyba, żeby urodziny austriackiego malarza zrobić>), zamiast powiedzieć wprost, że jest u nas po prostu źle.
Wstępna mobilizacja i entuzjazm opadły. Skończyły się posiłki za grosika i teraz mamy ponurą rzeczywistość.
1,540 2020-04-20 16:03:52
Super Olinko... Nic tylko kochać władzę.
Taaa...
Rozmawiałam wczoraj z moja ciotką, wojek był w szpitalu na kardiologii i przy wypisie zrobili mu test w Wielki Piątek- jeszcze nie mają wyników ( nie mogłam uwierzyć jak mi to powiedziała) więc o jakich miarodajnych liczbach można tu mówić. Dzwoniła do sanepidu w ten piątek, to odpowiedzieli, ze w pierwszej kolejności robią tam, gdzie są masowe zakażenia, ale ponad tydzień czekać na wyniki to już gruba przesada.
Dla mnie zastanawiające jest, że podobno mamy wydolność ok. 20 tysięcy testów genetycznych na dobę, a wykonuje się połowę z tego - dlaczego reszta zostaje w zapasie, skoro równocześnie tworzą się coraz większe kolejki?
Podam tylko dwa przykłady z pobliskiego podwórka:
* W Katowicach miasto samo zaczęło finansować część testów, dzięki czemu nie tylko czas oczekiwania na ich wykonanie i wynik już zaczął się skracać, ale też wyraźnie zwiększyła liczba wyników pozytywnych.
* Gliwicka onkologia sama zaczęła poddawać testom swoich lekarzy, uznając, że tam nie wyjątkowo nie wolno im ryzykować. Co się okazało? Dwóch z nich bez żadnych (!) objawów, było cichymi nosicielami SARS-CoV-2.
Wciąż jednak rozsiewana jest propaganda, że nie ma potrzeby testowania większej ilości Polaków. Ja z kolei w tym miejscu retorycznie zapytam: serio?
1,541 2020-04-20 17:46:20
Wciąż jednak rozsiewana jest propaganda, że nie ma potrzeby testowania większej ilości Polaków. Ja z kolei w tym miejscu retorycznie zapytam: serio?
Patrząc na wskaźnik liczby testów na liczbę mieszkańców, to Polska nie prezentuje się tak źle. Gorzej że te testy są złe ukierunkowane, co widać po liczbie zarażeń poprzez służbę zdrowia. A biorąc dodatkowo pod uwagę ilość zakażeń w kwarantannie, wychodzi, że tak jak babcia mowiła- do szpitala tylko po śmierć.
Za to VIPy są testowane po trzy razy dziennie na cito. No i tu jest sedno problemu. Ta cała szopka nie służy ochronie społeczeństwa, a jego pacyfikacji, za to VIPy są chronione bo tylko swoi są ważni.
Tymi samymi środkami można było zatrzymać epidemię na poziomie tajwańskim. PiS zarznie ostatecznie to państwo, a my wszyscy pójdziemy w jasyr.
1,542 2020-04-20 19:28:02
Stanowisko polskich epidemiologów jest takie, ze wybory korespondencyjne nie są bezpieczne ani dla obywateli ani dla członków komisji wyborczych.
Koperty, karty to materiał zakaźny.
"Dziennik Gazeta Prawna "
1,543 2020-04-20 19:32:00
Dlatego będą leżeć na poczcie minimum 3 dni tak jak obecnie korespondencja w ZUS. Pod kluczem...
1,544 2020-04-20 19:33:33
A tam wybory. Starta kasy. Głosy już dawno policzone.
1,545 2020-04-20 22:29:19
A tam wybory. Starta kasy. Głosy już dawno policzone.
Kto wygra to wiadomo, wybory są po to by dowiedziec sie kto zajmie drugie miejsce.
1,546 2020-04-22 12:26:14
Zmiany w Prawie pocztowym.
Przesyłki kurierskie nie muszą być pokwitowane przez adresata.
Listy polecone będą wrzucane tak jak zwykłe. Oprócz tych z prokuratury, od komornika, sądu.
Zwolennicy teorii spiskowych twierdzą, że chodzi o to aby obywatele zrezygnowali z nadawania paczek, przesyłek pocztą a dzięki temu listonosze i pracownicy poczty będą mieć czas, miejsce i możliwości na sporządzanie i doręczanie pakietów wyborczych.
1,547 2020-04-22 12:39:14
Listy polecone będą wrzucane tak jak zwykłe. Oprócz tych z prokuratury, od komornika, sądu
Prawidłowo. Paraliż postępowań administracyjnych, w których zazwyczaj zasadniczym elementem jest tryb terminowo - odwoławczy określony w KPA. Polecony z potwierdzeniem odbioru lub 2-krotne awizowanie jest jedynym kryterium skuteczności potwierdzenia powiadomienia o toczącym się postępowaniu administracyjnym, postanowieniach, decyzjach. Bieg terminu liczy się od daty zawiadomienia. Nie jest nim data wydania decyzji, ani data jej wrzucenia do skrzynki pocztowej.
Będzie można skarżyć postępowania w czambuł.
1,548 2020-04-22 12:52:51
Efekt tych zmian będzie taki, że część osób, którym zależy na potwierdzeniu, przerzuci się na przesyłki firm kurierskich. Kolejny odpływ klientów.
Pewnie zaraz trzeba będzie z budżetu zasilać kolejną państwową spółkę.
1,549 2020-04-22 12:58:28 Ostatnio edytowany przez Misinx (2020-04-22 12:59:06)
Mam wrażenie, że PiS się zakiwał i paranoja zwana "wyborami korespondencyjnymi" nie wypali najbardziej w tej grupie wyborczej na której PiSowi najbardziej zależy. To w miastach te wybory mogą najbardziej się udać, nie na wsiach. Wynik wyborów jest naprawdę trudny do przewidzenia. Chociaż inaczej. Jest do przewidzenia, bo jeśli Duda je przegra, to PiS w prosty sposób te wybory unieważni.
1,550 2020-04-22 13:09:35
Nie sądzę, że w ogóle dojdzie do opublikowania prawdziwych wyników wyborów, jeśli nie wygrałby kandydat PIS. Spodziewam się zafałszowania wyników, a wtedy nie trzeba będzie się przyznawać, że optowanie przy wyborach było błędem ;-)
Najlepsze jest to, ze w zależności od sondażu od 70 do 80% biorących udział w ankiecie NIE CHCE, aby wybory odbyły się w maju, a tu drukowanie pakietów wyborczych w toku, chociaż oczywiście jeszcze nie ma ku temu podstaw prawnych. Kabaret trwa.
1,551 2020-04-22 15:43:45
Nie sądzę, że w ogóle dojdzie do opublikowania prawdziwych wyników wyborów, jeśli nie wygrałby kandydat PIS. Spodziewam się zafałszowania wyników, a wtedy nie trzeba będzie się przyznawać, że optowanie przy wyborach było błędem ;-)
Najlepsze jest to, ze w zależności od sondażu od 70 do 80% biorących udział w ankiecie NIE CHCE, aby wybory odbyły się w maju, a tu drukowanie pakietów wyborczych w toku, chociaż oczywiście jeszcze nie ma ku temu podstaw prawnych. Kabaret trwa.
Dawne "zabierz babci dowód" nabierze w tych wyborach nowego wymiaru. Teraz będzie "zabierz babci kartę"
1,552 2020-04-22 16:30:31
Biorąc pod uwagę, że równolegle toczy się dyskusja dotycząca prezydenckich wyborów, ten wątek bardzo proszę kontynuować tutaj: https://www.netkobiety.pl/t121691.html
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Olinka
1,553 2020-04-23 10:18:38
2 pierwsze przypadki potwierdzenia koronawirusa u kotów w USA.
Koty z różnych miejsc.
1,554 2020-04-23 10:27:10
2 pierwsze przypadki potwierdzenia koronawirusa u kotów w USA.
Koty z różnych miejsc.
To nie nowość, zwierzęta przenoszą koronę, chociaż dopiero niedawno były przypadki, gdzie psy i koty miały objawy ze strony układu oddechowego.
1,555 2020-04-23 12:24:51
(.....) Postanowiłem założyć ogródek warzywny wiec szpadel i grabki w ręce i do roboty. (.....)
Pochwalam.
Zatem, wspierasz polską gospodarkę.
Jak będzie urodzaj, to i zarobisz na sprzedaży rodzimego produktu.
Na konferencji prasowej prezydent Andrzej Duda powiedział: Rozpoczynamy akcję "Kupuj świadomie produkt polski" i apelujemy, żeby kupować polskie produkty żywnościowe.
W info. podana została informacja, że
polskie produkty mają kod kreskowy zaczynający się od 590. Okazuje się, że nie zawsze., bo tym kodem oznaczane są produkty, które albo powstały w Polsce, albo zostały do Polski importowane i w niej zarejestrowane.
Zatem, nie można całkowicie opierać się tylko na tej informacji.
1,556 2020-04-23 12:32:25 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-04-23 12:34:11)
Polskie mleczarnie importują miliony litrów mleka z zagranicy.
Po przetworzeniu w opakowania ze swoim logo jest to sprzedawane jako produkt polski.
Mleko w skupach coraz tańsze, mleczarnie nie chcą brać całego surowca wytworzonego przez polskie krowy.
Nie ma to jednak przełożenia na ceny nabiału w sklepach. Opakowania coraz mniejsze, cena ta sama.
Parę dni temu rozładowano w Polsce największy statek z węglem z Kolumbii.
1,557 2020-04-23 14:42:57
Na konferencji prasowej prezydent Andrzej Duda powiedział: Rozpoczynamy akcję "Kupuj świadomie produkt polski" i apelujemy, żeby kupować polskie produkty żywnościowe.
Chciałbym zauważyć iż takie wypowiedzi są niezgodnie z prawem europejskim. Prezydent Andrzej Duda powinien powstrzymać się od takich antyeuropejskich wypowiedzi, które godzą we wspólny rynek oraz swobodę przepływu towarów.
Ciekawe kiedy Sikorski poleci z tym do KE.
Może pamiętacie "dobre, bo polskie" takie logo... i unia je zabiła. Tak jak podobne niemieckie i irlandzkie.
Niemiecki znak jakości "Markenqualit?t aus deutschen Landen" jest niezgodny z prawem Unii Europejskiej - taką opinię wydał 14 marca 2002 r. adwokat generalny.
Opinia ta, poprzedzająca orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie Komisja przeciwko Niemcom (sprawa C-325/00), wpisuje się w dotychczasowy wspólnotowy dorobek prawny dotyczący znaków jakości promujących produkty z danego kraju.
Komisja Europejska wnosząc sprawę do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, uznała, że funkcjonowanie tego znaku jest niezgodne z jedną z czterech podstawowych swobód obowiązujących w prawie Unii: swobodą przepływu towarów, zapisaną w art. 28 traktatu o utworzeniu (...)
To nie nowość, zwierzęta przenoszą koronę, chociaż dopiero niedawno były przypadki, gdzie psy i koty miały objawy ze strony układu oddechowego.
Był jeszcze tygrys z zoo w NY, informacje o chorym psie z Hong Kongu i towarzysze z Pekinu, którzy - podobno - kazali usypiać zwierzęta osób zarażonych. A prasa i WHO grzały przez te miesiące, że to fejknews.
Teoria spiskowa specjalnie dla koleżanki Kleomy.
Prezes PISu wiedział o tym, że korona przenosi się na zwierzęta. Dlatego właśnie zabronił wejścia do lasów. Żeby ludzie nie zarazili dzików, sarenek i wiewiórek, bo potem nie dałoby się już tej choroby powstrzymać - jak znalazła by rezerwuar wśród zwierzyny. Oczywiście nie chcieli o tym mówić żeby nie szerzyć dodatkowej paniki, i nie być zmuszonym do eutanazji zwierząt domowych osób chorych, bo źle by to wpłynęło na ich popularność i szanse w wyborach.
Największa tajemnica polskiej kwarantanny rozwiązana.
1,558 2020-04-23 15:38:55 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-04-23 15:44:24)
Wiem, że się narażę co poniektórym ale napiszę.
W jednym z Domów Opieki Społecznej koło Zgierza zarażonych zostało ponad 50 pensjonariuszy i osób tam pracujących.
Jednocześnie z tą informacją poszukuje się osób, które miały styczność z 2 kapelanami obsługującymi ten DPS.
Na mszach i nie tylko. Bo księża chodzą też po domach prywatnych. Z Panem Jezusem, jak to mówią.
1,559 2020-04-23 15:46:43
Może być wprowadzona reglamentacja leków. Jest programowana nakładka na system. Sprawdzone info od osoby, która pracuje w firmie która obrabia system dla naszego i czeskiego nfztu.
1,560 2020-04-23 15:57:39
Może być wprowadzona reglamentacja leków. Jest programowana nakładka na system. Sprawdzone info od osoby, która pracuje w firmie która obrabia system dla naszego i czeskiego nfztu.
Bo niektórych leków już zaczyna brakować i w aptekach i hurtowniach. Sama "pożyczyłam" komuś obcemu z grupy cukrzycowej lek niedostępny w okolicach zamieszkania tej osoby. A na zamiennik źle reaguje jej układ pokarmowy.