Koronawirus coraz bliżej :( - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Strony Poprzednia 1 14 15 16 17 18 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 976 do 1,040 z 5,628 ]

976

Odp: Koronawirus coraz bliżej :(
bagienni_k napisał/a:

Skoro tu można pisać o wszystkim, co dotyczy COVID -19, to dlaczego prawie w ogóle nikt nie pisze pozytywnych wiadomości, choćby o liczbie wyzdrowiałych osób, o testach szczepionek czy właśnie o tym, jak bardzo nasze własne zdrowie czyt bezpieczeństwo zależy od nas samych i naszego rozsądku..?
Zawsze jest natłok negatywnych informacji a brak tych pozytywnych..

Bagienni_k, bo z pustego i Salomon nie naleje big_smile big_smile wink

Ze świeżych plotek -  podobno wirus nie mutuje tak szybko jak zakładano początkowo i jak napisali ma "stosunkowo stabilny genom", stąd prace nad szczepionką mogą okazać się bardziej efektywne.
Ale zgadzam się z Polis, że w najbliższej perspektywie więcej nadziei pokładałabym w wypracowaniu metod skutecznej terapii lekami.
Co chwile pojawiają doniesienia o jakichś jednostkowych przypadkach poprawy pod wpływem zastosowania leków, mam nadzieję, że w momencie gdy badania potoczą się w bardziej usystematyzowany sposób, na co się chyba właśnie zanosi, usłyszymy dobre wieści wink

truskaweczka19 napisał/a:

No właśnie, wiadomo ile jest osób które wyzdrowiały? Uważać trzeba, ale byłoby to jakąś pozytywną informacją.

Truskaweczka, co prawda linków wklejać nie wolno, ale może mogę tak to przemycić - na covidvisualizer com masz interaktywny globus wink Po najechaniu paluchem na dany kraj są staty.

Lady Loka napisał/a:
Winter.Kween napisał/a:

Co ma na celu wyolbrzymianie sytuacji? Bo nie bardzo rozumiem?

Rozsiewanie paniki.
Plus nasze klasyczne, polskie pokazanie, że na wszystkim znamy się najlepiej.
Jak Tomek Mackiewicz umierał na Nanga Parbat, to wszyscy w internecie byli ekspertami od wspinaczki wysokogórskiej.
Teraz wszyscy są ekspertami od kierowania społeczeństwem w czasie pandemii plus wszyscy są ekspertami od koronawirusa.

A wystarczy trochę pokory w tym, co się mówi zamiast zakładać, że się wszystko wie najlepiej.

Przecież. Postraszyć nieletnich w internecie, mały lans na wirusa na www, o to właśnie chodziło.

Rozumiem, że trzeba być reżyserem, żeby wypowiadać się o filmach ?

Zobacz podobne tematy :

977

Nie wiem na ile jest to prawdziwa informacja, ale żona się właśnie dowiedziała od swojej ortodontki, której mąż pracuje w szpitalu, że sytuacja w krakowskich szpitalach jest bardzo zła. Chorych jest tak dużo, że brakuje już łóżek. Szpitale Uniwersytecki i Żeromskiego już są zapchane. Coś kombinują w Narutowicza. Mówiła, że liczby podawane w mediach nie są prawdziwe sad

978

Beyondblackie napisał/a:

Pomimo tego, że Niemcy radzą sobie dobrze, też są zgony. Wczoraj umarł mój wujek sad Co prawda on miał 83 lata i był po dwóch zawałach, ale zawsze szkoda. Kuzynka też jest chora, lecz chyba się z tego wygrzebie, bo ona ma tylko po pięćdziesiątce.

W UK chaos jak zwykle. Już rzygać mi się chce od słuchania członków rządu- co jeden jadaczkę otworzy, to lecą same kłamstwa, slogany i obietnice, że wszystko jest pod kontrolą, podczas gdy NHS nie ma podstawowego sprzętu ochronnego, brakuje testów, ludzie są skołowani kto ma iść do pracy, a kto nie, plus jak się ma własną małą firmę i brak zamówień, to można się bujać do czerwca na jakąkolwiek kasę. Na szczęście podmioty się same organizują i kancelaria Misia kupiła laptopy, założyła firmowe oprogramowanie i wysłała do domu z dokumentami. Także teraz dzielę domowe biuro z Misiem smile Trochę dziwnie, bo nie jestem przyzwyczajona, ale słuchawki pomagają, żebyśmy nie musieli się przekrzykiwać na telefonie.

Jeśli cię to pocieszy, to Johnson już jest zakażony koroną.

979

trx No nie do końca pustego smile

Dane mówią, że spośród zarażonych z POTWIERDZONYM zakażeniem wyzdrowiało między 1/4 a 1/3 chorych, oczywiście w skali świata. Opatentowanie i wprowadzenie szczepionki czy leków i tak zapewne dłużej potrwa. W każdym razie robią co mogą.

980

Ja przyznam się, że nie czytałam ostatnich postów, bo nie miałam czasu, ale podzielę się z Wami pozytywną wiadomością. Byłam dzisiaj na spacerze z dzieckiem trochę w parku, trochę na działce. Nawet ostatnio nie patrzyłam ile mamy chorych w tej chwili i jestem szczęśliwa. Wypiłam herbatkę z mamą na działce i czuję się naprawdę dobrze. I zmykam stąd prędko, żeby humorek mi się nie zepsuł. Pozdrawiam wszystkich i miłego dnia, bo naprawdę jest pięknie.

981

Ja się cieszę, że ojciec pojechał do domku na Mazurach, odpocznie trochę. Przestanie się stresować. U nich w firmie zdalnie pracować się nie da... Nie ma co sie bez sensu nakręcać. Trzeba żyć dalej.

982 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2020-03-27 17:07:00)

No i się Klucha doigrał. Jak i minister zdrowia...- jak to mówią poetyczna sprawiedliwość. Jak tak dalej pójdzie, to się rząd sam rozłoży.

Chyba czas powołać rząd narodowej koalicji i zastąpić te barany kimś kompetentnym.

A tak z innej beczki, całkiem fajnie jest: puste ulice, rowerowanie, lunch w domu, a pies to ze szczęścia szaleje, że się nudzić nie musi.

983

Misinx napisał/a:

Nie wiem na ile jest to prawdziwa informacja, ale żona się właśnie dowiedziała od swojej ortodontki, której mąż pracuje w szpitalu, że sytuacja w krakowskich szpitalach jest bardzo zła. Chorych jest tak dużo, że brakuje już łóżek. Szpitale Uniwersytecki i Żeromskiego już są zapchane. Coś kombinują w Narutowicza. Mówiła, że liczby podawane w mediach nie są prawdziwe sad

Oczywiście, że nie są prawdziwe. Weźmy też pod uwagę, że konsultanci wojewódzcy nie bez powodu dostali zakaz informowania o sytuacji związanej z obecnością i leczeniem SARS-CoV-2 w Polsce. Krajowi mogą tylko po konsultacji z Ministerstwem Zdrowia. Naiwnością jest sądzić, że jesteśmy ze wszystkim na bieżąco, przynajmniej w tej oficjalnej części.
Podobnie w kwestii dokonywania zakupów dla ochrony zdrowia - włos się na głowie jeży, kiedy docierają informacje, w jaki sposób się to odbywa.

Coraz więcej pojawia się też przypadków zgonów podczas kwarantanny, kiedy nie wykonuje się testów, a pacjentów zostawia samych sobie, po czym okazuje się, że infekcja zdąży rozwinąć się do takiego stopnia, że jest za późno. 
I niech będzie, że tworzę teorie spiskowe, ale to wszystko, co piszę, ma potwierdzenie.

Z dobrych informacji - byłam dziś w drogerii i jak wielkie było moje zaskoczenie, kiedy zobaczyłam, że i maseczki, i rękawiczki jednorazowe, i żele antybakteryjne są dostępne i to w różnych rozmiarach, formach i pojemnościach. Coraz więcej ludzi nawet na ulicy, czyli nie tylko podczas robienia zakupów spożywczych, ma na sobie rękawiczki. Widać też, że wzajemnie się pilnujemy, bo kiedy na przykład ktoś do drugiej osoby zbliży się za bardzo, od razu zwracana jest mu uwaga.

Moja szwagierka ma wynik negatywny, miała kontakt z dwojgiem zakażonych pacjentów, którymi się opiekowała, nie będąc jeszcze tego świadomą. Pozostałe trzy pielęgniarki również. To pokazuje, że jeśli jest się ostrożnym, to zakażenia jak najbardziej można uniknąć.

984

Jak chodzi o liczbę chorych w szpitalach to pojawia się problem taki, że nie wszyscy leczeni w nim pacjenci to ci, chorzy na SARS-CoV-2. Jest cała masa pacjentów cierpiących na inne dolegliwości i teraz dylemat powstaje kogo leczyć? Kogo położyć na łóżku pacjenta z  SARS-CoV-2, z podejrzeniem zawału, udaru czy czekającego na poważną operację z zupełnie innych przyczyn. Epidemia nie spowodowała nagle, że ludzie przestali chorować na inne choroby i kłopot teraz taki - kto ma mieć pierwszeństwo..
Patrząc pozytywnie: można sobie teraz wyobrazić, jak wyglądałaby sytuacja gdyby chociaż nie było tych rękawiczek, dezynfekcji czy nawet tego przestrzegania dystansu. O myciu rąk nie wspomnę, bo chyba nie potrzeba epidemii do tego, żeby każdy mył ręce po powrocie do domu...

985

Statystyki dotyczą Koronowirusa. A szpitale o tej porze są zawsze zapchane
Słyszałam o budowie polowego..
Co do zarażania się wirusolog podał taką wiadomość, że nie wszyscy zarażają tak samo, ale jest grupa ludzi którzy są rozsadnikiem wirusa i taka osoba zaraża mnóstwo ludzi. Podobno w przypadku każdej epidemii tak jest.

986 Ostatnio edytowany przez Olinka (2020-03-28 00:41:04)

To na poprawę nastroju smile

[film świetny - uśmiechnęłam się wink, ale niestety link nieregulaminowy, dlatego muszę usunąć]

987

Super są. Przynajmniej dzieciaki się ucieszyły.

988

A nie boicie sie ze koronawirus moze przedostac sie w kanałach wentylacyjnych? U Was w blokach nie ma tak, ze jak ktos pietro nizej cos smaży to te zapachy nie przedistaja sie do waszego mieszkania? A jak zapach tłuszczu sie przedostaje to dlaczego koronawirus nie mogłby. I co z windami? Jezdzicie nimi sami? Wsiadacie do windy gdy ktos w niej jest? I co z przyciskami w windzie? Wycieracie ręce po naciśnieciu? Albo co z domofonem, zakupami, pieczywem, klamka do bloku, od samochodu. Przecież kolo waszego auta mogl ktos sranąc, przejsc, zakaszleć. Podobno wózki w marketach są dezynfekowane - ale kto dyzynfekuje klamki lub dezynfekuje rece po wejsciu do swojego auta.

989

foggy napisał/a:

A nie boicie sie ze koronawirus moze przedostac sie w kanałach wentylacyjnych? U Was w blokach nie ma tak, ze jak ktos pietro nizej cos smaży to te zapachy nie przedistaja sie do waszego mieszkania? A jak zapach tłuszczu sie przedostaje to dlaczego koronawirus nie mogłby. I co z windami? Jezdzicie nimi sami? Wsiadacie do windy gdy ktos w niej jest? I co z przyciskami w windzie? Wycieracie ręce po naciśnieciu? Albo co z domofonem, zakupami, pieczywem, klamka do bloku, od samochodu. Przecież kolo waszego auta mogl ktos sranąc, przejsc, zakaszleć. Podobno wózki w marketach są dezynfekowane - ale kto dyzynfekuje klamki lub dezynfekuje rece po wejsciu do swojego auta.

No... boimy się.. i co mamy z tym zrobić? Zastrzelić się ?

990

Zrobiłem dziś  trasę ok 200 km. Pogoda ładna, dużo tirów, trochę karetek. Nawet matka na mnie nabzdyczona, że się "narazam". A na złość im pójdę w poniedziałek oddać krew, moja jest najbardziej pożądana. Tylko pić  muszę skończyć jutro;)

991

W moim bloku administracja zarządziła aby jeździć windą pojedynczo. Zawsze to motywacja do chodzenia schodami, szczególnie jak się mieszka na 10. tym piętrze smile Ja staram się odkażać buty, klucze i telefon.
Autem nie jeżdżę smile

992 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2020-03-28 00:28:32)

Snake napisał/a:

Zrobiłem dziś  trasę ok 200 km. Pogoda ładna, dużo tirów, trochę karetek. Nawet matka na mnie nabzdyczona, że się "narazam". A na złość im pójdę w poniedziałek oddać krew, moja jest najbardziej pożądana. Tylko pić  muszę skończyć jutro;)

Szkoda że nie mogę się przyłaczyć.. do tego picia smile
Trzymaj sie i wytrzeżwiej jakoś smile Kto chciałby zamienic koronawirusa na dwudniowego kaca smile

993

Przeczytałem dwutygodniowego..Na taki to chyba tylko stać najzdolniejszych braci ze wschodu smile

Do tej pory z powodu kaca jeszcze nie ogłaszali kwarantanny, więc chętnie bym się na to pisał smile

994 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2020-03-28 01:01:11)

Państwo. O ile jest nam potrzebne... W Niemczech ludzie dostają 60% pensji za bycie w kwarantannie. Spytajcie Polaków którzy są zatrudnieni u Niemca a nie np Polskiego pośrednika.  Długi się anuluje a nie odkłada.

995

Socjallibertarianin napisał/a:

Państwo. O ile jest nam potrzebne... W Niemczech ludzie dostają 60% pensji za bycie w kwarantannie. Spytajcie Polaków którzy są zatrudnieni u Niemca a nie np Polskiego pośrednika.  Długi się anuluje a nie odkłada.

Odpowiem cytatem z Nikosia Dyzmy:
"Przecież amerykanie w nich 20 lat forsę pompowali, a w nas ruskie Marksa i Lenina. To jak ja mam z nimi konkurować?".

996

HardBreaker napisał/a:

Odpowiem cytatem z Nikosia Dyzmy:
"Przecież amerykanie w nich 20 lat forsę pompowali, a w nas ruskie Marksa i Lenina. To jak ja mam z nimi konkurować?".

No dokładnie gdzie Rzym A gdzie Krym?

997

Snake napisał/a:

To szacun. Stacje krwiodawstwa apelują, że drastycznie obniżyła się ilość oddawanej krwi, brakuje zwłaszcza tej z minusowym Rh. Mój Młody ma B Rh- i też ma zamiar oddać, zresztą robi to dosyć regularnie.

Tymczasem u sąsiadów jakieś 30 km ode mnie, czyli u Czechów, uchwalono co następuje (dostałam od znajomego, pisownia oryginalna):

1) Opieka nad dziećmi - podwyższone do 13 lat dziecka. tak jest, od wczoraj Po przeliczenie jest to koło 70% kwoty netto dotychczasowego zarobku 60%

2) Pracownicy:
a) kwarantanna pracownika - pracownik otrzymuje 60% wynagrodzenia, państwo kompensuje 100% firmie;
b) zamknięcie firmy z powodu rozporządzenia państwa (restauracje itp.) - pracownik otrzymuje 100% swojego wynagrodzenia średniego, firma otrzymuje kompensatę 80% wszystkich kosztów od Państwa;
c) przeszkoda w funkcjonowaniu firm z powodu sporego zwolnienia pracowników na opiekę nad dziećmi (30% pracowników) - pracownik 100% swojego śr. wynagrodzenia, firmie kompenasata 80% kosztów;
d) brak dostaw (surowce, urządzenia, usługi) - pracownik otrzymuje 80% swojego śr. wynagrodzenia, firmie kompensata 50% kosztów;
e) brak popytu na towar - pracownik 60% śr. wynagrodzenia, firmie kompensata 50% kosztów.

3. Dodatkowo dla przedsiębiorcy (OSVC = osoba fizyczna samodzielnie działająca, nie dla osób prawnych) - każdy miesiąc kwota 2.500 na rękę (15.000 CZK - to jest może wystarczające na życie samego przedsiębiorcy, ale nie pomoże to żadnemu, który ma płacić czynsz czy cokolwiek innego) i około 830 zł odliczenia z podatków na ZUS i socjalne (na pół roku, tylko u przedsiębiorców, którzy płacą minimalne socjalne i zdrowotne ubezpieczenie) i przesunięcie podatków z zysku za 2019 rok na 9 miesiąc 2020 (nie - do końca czerwca). Przedsiębiorcy nie płacą zaliczki na podatek dochodowy do odwołania (to jest w ramach ZUS, na 6 miesięcy).

4. Covid 1 i Covid 2 - bezodsetkowe pożyczki od Państwa bez jakichkolwiek opłat z odroczeniem płatności na 1 rok i z płatnością później niż 2 lata. Od kwoty 1.600 zł do kwoty 2,5 mln. Bardzo wysoka pula, praktycznie dla wszystkich, którzy chcą. (Covid 1 był od 500 tys. do 15 mln CZK, ale niestety po niecałym tygodniu pierwsza pula była wykorzystana i program jest jeszcze ciągle niedostępny. Obiecują podwyższenie, ale jeszcze tylko obiecują... Covid 2 ma być dla małych - od 15 tys. CZK, kredyt od banków komercyjnych, zabezpieczenie od CMZRB=Czesko-morawski bank zabezpieczeń i rozwoju, ale jak zawsze musisz przejść analizą banku czy jesteś w stanie kredyt zapłacić.)

5. Odrocznie podatków i sprawozdań z działalności 2019 na 8/2020 do końca czerwca.

6. W tej chwili państwo przygotowuje umowę z bankami na odroczenie wszystkich kredytów prywatnych i firmowych, hipotek itp., wejdzie w życie w przyszłym tygodniu.

A Polscy przedsiębiorcy? Ci są fajni, kiedy płacą podatki, najlepiej jak najwyższe i bez słowa skargi. Można ich przycisnąć i dokręcić śrubę do maksimum, a potem, kiedy potrzebna jest realna, konkretna pomoc, udawać, że się pomaga hmm.

998

Po co narzekać na rząd który się samemu wybrało? Ktoś w końcu na ten PiS głosował. Skądś ten Adrian DlugoPiS ma swoje poparcie. To po co zrzędzić? Trzeba iść na kolejne wybory i zagłosować na kogoś innego. Niemcy jak się wkurzyli na swoje socjalistyczne rządy, to poparli AFD i teraz wszyscy są w szoku że muszą zadbać o interes Niemców bo inaczej kolejne wybory AFD wygra. A Polacy nadal myślą że albo PO albo PiS. Czyli albo się powieszę albo utopię.
Ja korzystam z dobrodziejstw niemieckiego systemu zatrudnienia i faktycznie, ze względu na skrócenie czasu pracy, dostanę część wypłaty od Arbeitsamtu. Miałem też inne 500+, płacę inne podatki, inne ubezpieczenia, inny czynsz. Jak ktoś chciałby mieć po niemiecku, to można się wyprowadzić i korzystać z tych dobrodziejstw. Myślę że niemiecki rynek pracy w krótkim czasie byłby w stanie wchłonąć z pięć milionów pracowników.
A skoro ktoś chce żyć w Polsce i głosuje na PiS, to powinien się cieszyć że PiS rządzi po PiSowsku.

999

Wez jeszcze pod uwage trzecią opcje. Polacy po prostu lubią nsrzekac. Narzekaja i ci Polacy w Polsce i ci Polacy w Holandii i ci Polacy w Niemczech. W Polsce narzekają na rzàdzących, w Anglii na szowinizm Brytyjczyków a w Niemczech na socjal jaki Niemcy dają uchodzcom.

1,000

foggy napisał/a:

Wez jeszcze pod uwage trzecią opcje.

Jest i czwarta opcja. Rząd wali nas po rogach a lud mu przyklaskuje. Kłamią, zaniżają, manipulują. Dopiero jak obudzimy się z ręką w nocniku będzie płacz.

1,001 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-03-28 10:28:36)

Zamknęła Ukraina swoje granice dla wracających rodaków? Wie ktoś?
Bo wczoraj były zajawki, że mają tak do północy zrobić.

1,002

assassin napisał/a:

Rzuciła mi się w oczy informacja, że zamknęła. Są zdjęcia z przejść, gdzie tłumy Ukraińców stoją przed przejściem.

Informacyjnie zaś idzie już szybsze powiększanie się ilości zakażonych. W środę "pękł" tysiąc. Około poniedziałku zapewne "pęknie" dwa tysiące. Podwojenie zakażonych co 5 dni to nienajgorszy wynik. Następne 2 tygodnie będą kluczowe, bo jeśli utrzyma się taki sposób przyrostu tzn., że utrzymujemy się poniżej krzywej wykładniczej czyli dobrze. Jeśli podwajanie przyśpieszy do 2-3 dni tzn. niedobrze czyli wejdziemy na krzywą włoską.

1,003

Snake napisał/a:

Informacyjnie zaś idzie już szybsze powiększanie się ilości zakażonych. W środę "pękł" tysiąc. Około poniedziałku zapewne "pęknie" dwa tysiące. Podwojenie zakażonych co 5 dni to nienajgorszy wynik. Następne 2 tygodnie będą kluczowe, bo jeśli utrzyma się taki sposób przyrostu tzn., że utrzymujemy się poniżej krzywej wykładniczej czyli dobrze. Jeśli podwajanie przyśpieszy do 2-3 dni tzn. niedobrze czyli wejdziemy na krzywą włoską.

Krzywa logarytmiczna wygina się ku poziomowi. To znaczy że jest dobrze, bo procentowo coraz mniej zakażonych przybywa. Gorzej że mimo wszystko przybywa i póki na rynku nie pojawi się jakiś w miarę skuteczny lek, to ta tendencja musi się utrzymać. Za chwilę staniemy przed wyborem czy umrzeć z powodu wirusa, czy z głodu.

1,004

Lagrange napisał/a:

Po co narzekać na rząd który się samemu wybrało? Ktoś w końcu na ten PiS głosował. Skądś ten Adrian DlugoPiS ma swoje poparcie. To po co zrzędzić? (...)
A skoro ktoś chce żyć w Polsce i głosuje na PiS, to powinien się cieszyć że PiS rządzi po PiSowsku.

Sorry, ale w życiu na nich nie głosowałam i nie zagłosuję, mogę więc narzekać, także na tych, którzy nam to zrobili, naiwnie wierząc w szumnie głoszoną dobrą zmianę. Ta władza przejdzie do historii niestety zapisując się na tych haniebnych kartach.
Zadziwia mnie za to, że ci, którzy po pierwszych wyborach ogłosili w dotyczących ich wątkach wręcz niebywały hurra-optymizm, dumnie przyznając, że przyczynili się do wyniku, teraz siedzą cicho, a dodam, że pamiętam te nicki bardzo dokładnie.
Od razu zaznaczę, żeby mi ktoś przypadkiem czegoś nie wytknął, że wszystkie wyrażane przeze mnie opinie, są opiniami prywatnymi i nie mają nic wspólnego z pełnioną funkcją, jesteśmy zresztą forum o innym niż polityczny charakterze.

Jeśli zaś chodzi o krzywe, to te wciąż są przekłamywane, coraz więcej pojawia się też głosów, że umierają pacjenci z potwierdzonym COVID-19, ale w kartach zgonów jak nic wpisywana jest niewydolność krążeniowo -oddechowa. Spotkałam się m.in. z informacją, która wyszła od jednej z lekarek, u której na 12-godzinnej zmianie miały miejsce aż trzy takie sytuacje.

1,005

Olinka napisał/a:
Lagrange napisał/a:

Po co narzekać na rząd który się samemu wybrało? Ktoś w końcu na ten PiS głosował. Skądś ten Adrian DlugoPiS ma swoje poparcie. To po co zrzędzić? (...)

Sorry, ale w życiu na nich nie głosowałam i nie zagłosuję, mogę więc narzekać, także na tych, którzy nam to zrobili, naiwnie wierząc w szumnie głoszoną dobrą zmianę. Ta władza przejdzie do historii niestety zapisując się na tych haniebnych kartach.
Zadziwia mnie za to, że ci, którzy po pierwszych wyborach ogłosili w dotyczących ich wątkach wręcz niebywały hurra-optymizm, dumnie przyznając, że przyczynili się do wyniku, teraz siedzą cicho, a dodam, że pamiętam te nicki bardzo dokładnie.
Od razu zaznaczę, żeby mi ktoś przypadkiem czegoś nie wytknął, że wszystkie wyrażane przeze mnie opinie, są opiniami prywatnymi i nie mają nic wspólnego z pełnioną funkcją, jesteśmy zresztą forum o innym niż polityczny charakterze.

Jeśli zaś chodzi o krzywe, to te wciąż są przekłamywane, coraz więcej pojawia się też głosów, że umierają pacjenci z potwierdzonym COVID-19, ale w kartach zgonów jak nic wpisywana jest niewydolność krążeniowo -oddechowa. Spotkałam się m.in. z informacją, która wyszła od jednej z lekarek, u której na 12-godzinnej zmianie miały miejsce aż trzy takie sytuacje.

Każdy socjalizm zakłamuje i zabija. PiSowski narodowy socjalizm nie lepszy.

Niemniej największym atutem PiSu jest... tragiczna opozycja.
Ostatecznie to i tak cyrków wszelkiej maści socjalistów.
Ogólnie polska klasa polityczna jest taka, że pokazuje, jak bardzo ten naród został wdeptany w ziemię, że godzi się na coś takiego.

1,006

Symulacja epidemii. Filmik po angielsku z polskimi napisami.

https://www.youtube.com/watch?v=gxAaO2r … e=youtu.be

1,007 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2020-03-28 19:09:00)

bagienni_k napisał/a:

W moim bloku administracja zarządziła aby jeździć windą pojedynczo. Zawsze to motywacja do chodzenia schodami, szczególnie jak się mieszka na 10. tym piętrze smile Ja staram się odkażać buty, klucze i telefon.
Autem nie jeżdżę smile

Klucze i telefon też odkażam, butów w sumie nie. Jak odkażasz buty? Wystarczy spryskać płynem do dezynfekcji?

Snake ale czym jechałeś 200 km? Jak rowerem lub samochodem to jesteś raczej bezpieczny.

1,008

Nic innego poza płynem nie mam smile

Ale nie ma co przesadzać, bo i tak po każdym kontakcie  podłogą czy po odtykaniu butów i tak myje się ręce. Przed wejściem do mieszkania warto przetrzeć buty od spodu i z wierzchu raz, to chyba powinno wystarczyć

1,009

truskaweczka19 napisał/a:

Snake ale czym jechałeś 200 km? Jak rowerem lub samochodem to jesteś raczej bezpieczny.

Samochodem. W strefę zadżumioną wink Miałem tam spotkanie zawodowe.
Co do tych rękawiczek, odkażania, to z wolna wymiękam. No idę do sklepu, zakładam rękawiczki. Robię zakupy w rękawiczkach, które wyrzucam po wyjściu ze sklepu. Potem już bez rękawiczek wypakowuje zakupy do domu. Przecież nie będę odkażał butelki z mlekiem, wody i włoszczyzny. Pierdzielę wink
Zabrałem starszego i poszliśmy sobie w plener postrzelać!

1,010

To co zauważyłam, to że ludzie w sklepach stali się jakby spokojniejsi. Nikt się nie niecierpliwi, nikt nikogo nie pospiesza, nie pogania kasjerki, by zadzwoniła po kolejną, nawet kiedy przed kasą zaczyna tworzyć się spora kolejka.
Wczoraj miałam do wydania dwa bony z datą ważności 30 marca, myślę sobie, że jak teraz nie wydam, to pewnie już nie wydam i przepadną, dlatego uparłam się, że muszą mi je przyjąć. Pani na kasie tak się zacięła, nie potrafiąc wprowadzić ich do systemu (robiła to trzykrotnie i na kilka sposobów), że najpierw zawołała po pomoc koleżankę, a potem kierownika. Jeszcze kilka kilka dni temu ludzie by mnie zjedli, a teraz patrzę - tworzy się kolejka i nikt nawet nie zwrócił na to uwagi big_smile.
Jednym słowem świat wyraźnie zwolnił i to jest dobra strona zaistniałej sytuacji.

1,011

Olinka napisał/a:

Pani na kasie tak się zacięła, nie potrafiąc wprowadzić ich do systemu (robiła to trzykrotnie i na kilka sposobów), że najpierw zawołała po pomoc koleżankę, a potem kierownika.

Ponieważ robię zakupy w tych samych sklepach, to obsługę znam dobrze, oni też mnie kojarzą. Mam taki plan żeby kupić choć po kwiatku paniom z załogi tylko nie wiem czy to nie wprowadzi jakiegoś zamieszania.

1,012

bagienni_k napisał/a:

Nic innego poza płynem nie mam smile

Ale nie ma co przesadzać, bo i tak po każdym kontakcie  podłogą czy po odtykaniu butów i tak myje się ręce. Przed wejściem do mieszkania warto przetrzeć buty od spodu i z wierzchu raz, to chyba powinno wystarczyć

Ok rozumiem.

Snake no tak jak gdzieś trzeba jechać to trzeba. No ja na zakupy idę w rękawiczkach. Na razie nie miałam maski, ale z tego co piszą to dystans powinien wystarczyć. Zapobiegawczo zamówiłam sobie taką przyłbicę, jeżeli dzięki temu będę czuć się bezpieczniej to ok. To jest wielorazowe i tam za bardzo nic się nie ma jak przedostać lub ciężej z tym. Opakowania z zakupami czasami wezmę spryskam płynem antybakteryjnym, ale nie zawsze i nie wszystko. Sądzę, że jednak przez jedzenie jest mniejsze ryzyko zarażenia się i nie można popaść w paranoje.

1,013

Sorry ale musiałem.
https://i.imgur.com/2x4yYI2.jpg

1,014

Snake napisał/a:

Ja zrobiłem sobie przejażdżkę do Zakopanego. Lubię tak jechać, puścić sobie ulubioną muzyczkę. Nie łaziłem nigdzie. Zatrzymałem się tylko na chwilę, żeby zrobić zdjęcia gór, bo ośnieżone szczyty wyglądały przepięknie. A samo Zakopane ? Surrealistyczny widok pustego miejsca, które normalnie jest zawalone tłumem big_smile Bezcenne. Polecam to zobaczyć, bo to może być jedyna okazja. Oczywiście zachowując pełną ostrożność. Ale siedząc w samochodzie się nie da zarazić.

1,015

Wczoraj w TV pokazywali patrole drogówki stojące przy wjeździe do Zakopanego i zatrzymujące niby wszystkie( wg relacji reportera) obce tablice, spoza powiatu tatrzańskiego.
Widok CAŁKOWICIE pustych Krupówek bezcenny smile

1,016

bagienni_k napisał/a:

Wczoraj w TV pokazywali patrole drogówki stojące przy wjeździe do Zakopanego i zatrzymujące niby wszystkie( wg relacji reportera) obce tablice, spoza powiatu tatrzańskiego.
Widok CAŁKOWICIE pustych Krupówek bezcenny smile

Widziałem tą drogówkę, ale w drodze powrotnej. Ale nie zauważyłem, żeby kogoś zatrzymali. Jadąc z Krakowa wjeżdżałem od strony Chochołowa, a tam żadnych patroli nie było. Zresztą kompletna pustka. Krokusy rosną sobie spokojnie big_smile

1,017 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-03-29 16:17:53)

Swoją drogą, to TPN chyba daawno takich pustek nie widział, zwierzaki mają spokój.. Jeden z niewielu plusów całej tej sytuacji..

1,018

E niektórych miejscach w Ameryce Pld. Dzikie zwierzęta prawdopodobnie nieodstraszane hałasem.

1,019

Snake napisał/a:
assassin napisał/a:

Rzuciła mi się w oczy informacja, że zamknęła. Są zdjęcia z przejść, gdzie tłumy Ukraińców stoją przed przejściem.

Gdyby u nas postąpiono tak samo, pewnie bez trudu dałoby się nad tym zapanować.

1,020

Wczoraj nasz burmistrz poinformował za pośrednictwem Facebooka, że na dniach każdy mieszkaniec naszej gminy dostanie maseczkę wielokrotnego użytku. Poza tym swoim wpisem zrobił niemałą aferę, bo publicznie nazwał rządzących łobuzami, którzy szarżują ludzkim życiem i zdrowiem namawiając do wyborów i uczestnictwa w mszach. Wpis spotkał się że sporym odzewem, zarówno pozytywnym, jak i negatywnym. No i kłótnia na profilu burmistrza trwa w najlepsze.

1,021

Nie dziwię się. To o tyle specyficzny temat, że ciężko nie politykować.

Bardzo mnie ciekawi, jak zakończy się eksperyment szwedzki. Mimo wszystko większość osób nie krytykuje go, tylko z ciekawością obserwuje.

1,022

Lucyfer666 napisał/a:

Bardzo mnie ciekawi, jak zakończy się eksperyment szwedzki. Mimo wszystko większość osób nie krytykuje go, tylko z ciekawością obserwuje.

Ja z kolei natknęłam się na wiele krytycznych głosów i to nie tylko od tych, którzy odgórnie starają się zapanować nad pandemią, obserwatorów takich jak my, ale też ze strony samych mieszkańców Szwecji, choć to ostatnie chyba nie zaskakuje. Z drugiej strony istotnie pojawiły się też opinie stwierdzające, że w tym szaleństwie jest metoda. Sami eksperci, głównie epidemiolodzy, podobno są podzieleni.

Szwedzi są jednak dosyć specyficznym społeczeństwem, być może dlatego postanowiono im zaufać. Zresztą sam premier Stefan Loevfen, kiedy pytano go o szwedzki liberalny model strategii walki z koronawirusem stwierdził, że "opiera się on na odpowiedzialności jednostek" czy też, że "nie da się wszystkiego określić w przepisach ani zakazać".

Ja z kolei mam takie świeżutkie, bo z dziś, info - potwierdzone i na 100% prawdziwe. Pokazuje nam się doskonale strzeżone granice, na których odbywają się kontrole, które mają nas chronić przed SARS-CoV-2. Znajomy, który autostradą poruszał się w kierunku Berlina nawet specjalnie nie zauważył, gdy przekroczył granicę i to na jednym z głównych przejść, bo nic go nie zatrzymało. Kiedy wracał, sytuacja się powtórzyła. Miał farta czy znów karmi się nas fikcyjnymi obrazkami?

1,023

Niby nie da się wszystkiego ująć w ramę przepisów, bo ZAWSZE znajdą się osoby, które nie będą się do tego stosować, i to z czystej złośliwości czy też przekonania, że każde ograniczenie swobody jest "zamachem" na wolność obywatela. Jak widzimy głupota czy ignorancja nie ma narodowości: w USA policja zgarnęła gościa który organizował imprezkę pod chmurką na 60(!) osób. Tuż po interwencji impreza od razu się nie skończyła, policja musiała go kilka razy przymuszać, żeby zakończył biesiadowanie.

1,024

Olinka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Ja z kolei natknęłam się na wiele krytycznych głosów i to nie tylko od tych, którzy odgórnie starają się zapanować nad pandemią, obserwatorów takich jak my, ale też ze strony samych mieszkańców Szwecji, choć to ostatnie chyba nie zaskakuje. Z drugiej strony istotnie pojawiły się też opinie stwierdzające, że w tym szaleństwie jest metoda. Sami eksperci, głównie epidemiolodzy, podobno są podzieleni.

Szwedzi są jednak dosyć specyficznym społeczeństwem, być może dlatego postanowiono im zaufać. Zresztą sam premier Stefan Loevfen, kiedy pytano go o szwedzki liberalny model strategii walki z koronawirusem stwierdził, że "opiera się on na odpowiedzialności jednostek" czy też, że "nie da się wszystkiego określić w przepisach ani zakazać".

Ja z kolei mam takie świeżutkie, bo z dziś, info - potwierdzone i na 100% prawdziwe. Pokazuje nam się doskonale strzeżone granice, na których odbywają się kontrole, które mają nas chronić przed SARS-CoV-2. Znajomy, który autostradą poruszał się w kierunku Berlina nawet specjalnie nie zauważył, gdy przekroczył granicę i to na jednym z głównych przejść, bo nic go nie zatrzymało. Kiedy wracał, sytuacja się powtórzyła. Miał farta czy znów karmi się nas fikcyjnymi obrazkami?

Skutki wstąpienia do UE.

Włosi już przebąkują, że kiedy to wszystko się uspokoi rozważą wystąpienie. To efekt nieczystej gry jak zwykle Niemców.

1,025

Olinka napisał/a:

He, he rozumiem, że wierzy również w odpowiedzialność tych nowszych mieszkańców Szwecji.

assassin napisał/a:

Włosi już przebąkują, że kiedy to wszystko się uspokoi rozważą wystąpienie. To efekt nieczystej gry jak zwykle Niemców.

Austriacy też o tym przebąkują. Jakoś zawiedzeni są.
Niestety ale król jest nagi. Z pierdyliarda unijnych instytucji jak widać nie ma żadnego pożytku kiedy jest kryzys. Zaś kiedy nie ma kryzysu, to dawaj hajs na ich utrzymanie. Nawet pomoc między członkami UE jest organizowana na zasadzie bilateralnych kontaktów państw. Nikt z UE nad tym nie panuje, nikt tym nie zarządza. Zresztą Unia jak Unia ale to co będzie się działo w strefie euro, to dopiero będzie rzeź. Euro zadusi pewnie z połowę członków strefy, reszta będzie płakać i płacić. No prawie cała reszta wink Jest całkiem prawdopodobne, że będą próby wyjścia ze strefy euro. No, a Polska wioskowy głupek jak zwykle się nie załapała na to dobro...

1,026

Ech...Przecież nie potrzeba koronawirusa, żeby eurosceptycy ględzili, że to nie tędy droga. Ilu u nas takich oszołomów było, jest i będzie, to było widać dużo wcześniej, a jesteśmy krajem euroentuzjastów, to cóź się dziwić, że w innych krajach też wypowiadają się podobnie.

1,027

MagdaLena1111 napisał/a:

Ech...Przecież nie potrzeba koronawirusa, żeby eurosceptycy ględzili, że to nie tędy droga. Ilu u nas takich oszołomów było, jest i będzie, to było widać dużo wcześniej, a jesteśmy krajem euroentuzjastów, to cóź się dziwić, że w innych krajach też wypowiadają się podobnie.

Wybacz, ale większość miłośników UE nie potrafi nawet wskazać, jak wyglądają prace, nad czym pracują oraz co wychodzi z brukselskiego molocha biurokratycznego. Ba... Osób ważnych w UE nie potrafią nawet wymienić.

1,028

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Wybacz, ale większość miłośników UE nie potrafi nawet wskazać, jak wyglądają prace, nad czym pracują oraz co wychodzi z brukselskiego molocha biurokratycznego. Ba... Osób ważnych w UE nie potrafią nawet wymienić.

Bo może tego nie potrzebują wiedzieć, wskazywać,...
Bo skupiają się na warstwie, która dla nich jest istotna, np. że jest swobodny przepływ ludzi i towarów wewnątrz UE, bo pozwala to podróżować, zwiedzać itp., ale oczywiście staje się utrapieniem w czasach zarazy. Z drugiej strony to mamy granice z państwami spoza UE a wirus i tak tu dotarł.
Jeszcze inni cenią sobie to, że dzięki funduszom unijnym rozwinęła się w Polsce infrastruktura, wielu gałęzi szeroko rozumianej gospodarki mogło skorzystać z różnych form wsparcia i dofinansowania.
Dobra, to nie wątek o UE, więc nie będę robić offtopu, bo mnie zaraz jedna z drugą będą przywoływać do porządku ;-), ale chodzi o to, żeby plusy ujemne nie przysłoniły plusów dodatnich :-P

1,029

Żeby się zaraz nie okazało, że tych plusów dodatnich w ogóle nie ma.. Jak widać, przyczyn krytycznej sytuacji zaczyna się upatrywać na naprawdę dziwnych płaszczyznach..

1,030 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-03-30 12:16:27)

Olinka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Jestem jedną z osób, która przegląda się „szwedzkiemu eksperymentowi” z zainteresowaniem.
A ponieważ patrzę na to z dystansu, i nie mam jak Szwedzi poczucia, że jestem elementem eksperymentu, który jeśli się nie powiedzie, to przyniesie brzemienne skutki dla społeczeństwa, bo umrą osoby, które w innych okolicznościach mogłyby przeżyć, to jest mi łatwiej.

Przecież to, co się u nas dzieje, to nie jest zatrzymanie choroby wywoływanej przez koronawirusa, ale spłaszczenie krzywej zachorowań. Z jednej strony kupujemy sobie czas, który może przynieść nowe rozwiązania w postaci leków albo szczepionek. Z drugiej zaś strony, zmniejszając liczbę zachorowań w jednym czasie, dajemy szansę na uratowanie tych, którzy będą ją przechodzić najtrudniej a nie znajdą pomocy z powodu przeciążenia służby zdrowia. Rozłożenie zachorowań w czasie nie zmieni tego, że większość z nas zostanie zarażonych. Szwedzi zaryzykowali, żeby to przejść szybko, bez położenia gospodarki na łopatki i trochę przerażający jest ten społeczny darwinizm, bo zakłada się przecież, że kto ma umrzeć, to umrze, ale nie zmienia to faktu, że jest też ciekawe.

1,031

Lucyfer666 napisał/a:

A sądzisz, że mało jest głosujących w wewnętrznych wyborach, którzy nie potrafią wskazać programów partii? Mało jest takich Polaków, którzy głosują, bo ktoś im tak powie, bo coś im się wydaje, bo słyszeli, że inni są źli, ale za wyborem nie idą żadne konkretne argumenty? Ba, zdarzyło mi się zapytać panią o to co dobrego ta wspaniała partia czy kandydat proponuje, a w odpowiedzi usłyszeć "nie wiem". Obawiam się, że jest ich dużo za dużo i mam w otoczeniu mnóstwo takich przykładów. Niestety.

Magdalena1111 napisał/a:

Przecież to, co się u nas dzieje, to nie jest zatrzymanie choroby wywoływanej przez koronawirusa, ale spłaszczenie krzywej zachorowań. Z jednej strony kupujemy sobie czas, który może przynieść nowe rozwiązania w postaci leków albo szczepionek. Z drugiej zaś strony, zmniejszając liczbę zachorowań w jednym czasie, dajemy szansę na uratowanie tych, którzy będą ją przechodzić najtrudniej a nie znajdą pomocy z powodu przeciążenia służby zdrowia. Rozłożenie zachorowań w czasie nie zmieni tego, że większość z nas zostanie zarażonych. Szwedzi zaryzykowali, żeby to przejść szybko, bez położenia gospodarki na łopatki i trochę przerażający jest ten społeczny darwinizm, bo zakłada się przecież, że kto ma umrzeć, to umrze, ale nie zmienia to faktu, że jest też ciekawe.

Oczywiście, że my głównie spłaszczamy krzywą, żeby nasz system jakoś to wytrzymał i nie trzeba było dokonywać wyborów tak drastycznych, jakich dokonuje się we Włoszech czy teraz w Hiszpanii. Na tym etapie tam trzeba dokonywać selekcji, podobno tych po 60 roku życia nie ratuje się, bo nie ma czym, ludzie duszą się w poczekalniach, tym, dla których nie ma sprzętu proponuje się jedynie opiekę paliatywną, żeby nie cierpieli. To jest straszne i jeśli uda nam się choć zminimalizować ryzyko takiej sytuacji, to i tak warto.
Z drugiej strony ja sama czasem przebąkuję, że jeśli mam zachorować, to niech się to już stanie. Teraz jeszcze otrzymam jakąś pomoc, jeśli zajdzie taka konieczność, a jeśli przejdę to lekko, to tym bardziej, bo cały ten stres będę mieć za sobą, a być może dodatkowo nabędę (tu różne są opinie) odporność.

1,032 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-03-30 12:48:37)

Kurde, wolę umrzeć na koronawirusa niż ze strachu sad
Odcięłam się na weekend od natłoku informacji i czuję sie zdrowsza... psychicznie.

1,033

Wiem Olinko dlatego daleko mi do demokraty smile

Na korzyść Szwecji idzie jednak wysoka jakość służby zdrowia. Nie mniej i epidemolodzy, jak i obserwatorzy skupiają się na nich, jak niegdyś Wielkiej Brytanii.

1,034

Lucyfer666 napisał/a:

Na korzyść Szwecji idzie jednak wysoka jakość służby zdrowia. Nie mniej i epidemolodzy, jak i obserwatorzy skupiają się na nich, jak niegdyś Wielkiej Brytanii.

Część epidemiologów twierdzi nawet, że ta droga może być słuszna, ale jeśli okaże się, że nie jest, to kto poniesie za to odpowiedzialność?
Tak się w moim życiu złożyło, że żeby ratować bliską mi osobę podjęliśmy się eksperymentu, a choć to ja podsunęłam pomysł (pewnie brzmi niewiarygodnie, ale tak było - w sieci można znaleźć wszystko, jeśli wie się jak i czego szukać), o którym początkowo nie chciano słyszeć twierdząc, że to pacjenta zabije, to jednak ostatecznie kilka autorytetów orzekło, że ma to sens i może się udać, mieliśmy zgodę komisji etycznej, a do stracenia właściwie nic.
Tu tak to nie wygląda. Tutaj mogą umrzeć tysiące ludzi, których być może można jeszcze uratować. Dlatego osobiście mam wątpliwości, właśnie natury etycznej.

1,035

Tak to bywa jak dany kraj staje przed dylematem: ratować ludzkie życie teraz czy utrzymać prężną gospodarkę kraju teraz I na dłuższy czas po ustąpieniu epidemii.

1,036 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-03-30 13:21:44)

Olinka napisał/a:
Magdalena1111 napisał/a:

Oczywiście, że my głównie spłaszczamy krzywą, żeby nasz system jakoś to wytrzymał i nie trzeba było dokonywać wyborów tak drastycznych, jakich dokonuje się we Włoszech czy teraz w Hiszpanii. Na tym etapie tam trzeba dokonywać selekcji, podobno tych po 60 roku życia nie ratuje się, bo nie ma czym, ludzie duszą się w poczekalniach, tym, dla których nie ma sprzętu proponuje się jedynie opiekę paliatywną, żeby nie cierpieli. To jest straszne i jeśli uda nam się choć zminimalizować ryzyko takiej sytuacji, to i tak warto.
Z drugiej strony ja sama czasem przebąkuję, że jeśli mam zachorować, to niech się to już stanie. Teraz jeszcze otrzymam jakąś pomoc, jeśli zajdzie taka konieczność, a jeśli przejdę to lekko, to tym bardziej, bo cały ten stres będę mieć za sobą, a być może dodatkowo nabędę (tu różne są opinie) odporność.

Tak, przerażająca jest sytuacja w Hiszpanii, czy we Włoszech. Z tego powodu patrzę też na kraje, których służba zdrowia jest w fatalnym stanie a ludzi dużo => patrz Indie. Ciekawe jak będzie w Rosji. Stany już walczą na potęgę a do peaku mają kilka tygodni.

Na korzyść Szwedów przemawia fakt, że tam rzadko mieszkają razem rodziny wielopokoleniowe jak we Włoszech czy Hiszpanii, więc jeżeli przez najbliższy czas osoby starsze i ze słabszym układem odpornościowym będą unikały ludzkich skupisk, to jest szansa, że przechorują, często bezobjawowo, ludzie młodsi i silniejsi, więc za jakiś czas (czytaj: dużo szybciej niż w naszych warunkach) będą mogli się oni włączyć do normalnego życia i nie będą narażeni na zachorowanie, bo zarażających w otoczeniu będzie niewielu. Na tym polega wartość tego eksperymentu głównie.

Coś jeszcze chciałam napisać i zapomniałam :-D Jak sobie przypomnę, to tu dopiszę.

1,037

Lucyfer666 napisał/a:

Za to ja i na pewno nie tylko ja mogę Ci wskazać jak się żyło w Polsce w latach 90 gdzie w UE nie byliśmy. O kosmicznych kolejkach w biurach paszportowych nie wspominając.

1,038

Nie wiem jakie tam poszczególne  unijne instytucje  mają zadania, może mogłyby coś zadziałać czy szybciej dać kasę, ale przecież jedyną skuteczną metodą byłaby kwarantanna np całych Włoch, a to by się dopiero wrzask podniósł że UE ingeruje w narody a Snake krzyczałby najgłośniej big_smile
Państwa unijne zdecydowały też że NIE prowadzą wspólnej unijnej polityki zdrowotnej.
Więc albo w prawo albo w lewo.
Musiałby działać jakiś organ dla bezpieczeństwa Unijnego z szerokim kompencjami. Może teraz się urodzi, ale wątpię .

1,039

Ela210 napisał/a:

Może teraz się urodzi, ale wątpię .

Oby nigdy.

1,040

Godzinę temu Jurek Owsiak na swoim facebookowym profilu napisał:

Z MON-em nie polecimy

Przypominam - tydzień temu zgłosiliśmy się do Ministerstwa Obrony Narodowej z prośbą o przewiezienie z Chin do Warszawy zakupionych przez Fundację WOŚP artykułów medycznych w ramach natowskiego limitu SALIS. Zależało nam, aby lot odbył się jak najszybciej i jednocześnie, by korzystając z takiego limitu - nie ponosić dodatkowych kosztów transportu.

W pierwszej chwili Ministerstwo Obrony Narodowej zareagowało pozytywnie, otrzymaliśmy termin wylotu z Chin w przedziale 7,8,9 kwietnia. Wydawało się, że całą sprawę bardzo sprawnie podejmują kolejne osoby: od dyrektora MON poprzez oficerów odpowiedzialnych za logistykę.

Wszystko było przygotowane, cały pakiet zamówionego towaru miał pojawić się w określonym czasie i miejscu, aż nagle w całą sprawę wmieszali się urzędnicy z Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Postawiono nam zaskakujące wymagania i mówiąc krótko - w minutę osiem cały plan wykorzystania transportu MON legł w gruzach, wszystko odwołano.

Trudno, nie pękamy. Zwróciliśmy się do kilku operatorów komercyjnych z polskim LOT-em na czele i na dzień dzisiejszy (poniedziałek, południe) czekamy na dokładne wyceny. Już wiemy, że będziemy chcieli dodatkowo zamówić kilka lotów, ponieważ na pewno dokonamy kolejnych zakupów materiałów ochrony osobistej i sprzętu medycznego. Ale boimy się, że te kilka dni braku ostatecznej decyzji przelotu w ramach SALIS spowoduje, że terminy 7,8,9 kwietnia mogą być już nieaktualne dla dostawców zamówionych materiałów.

Jesteśmy bombardowani telefonami ze strony szpitali, które nie są w systemie, a przeżywają ogromne trudności w codziennym zaopatrywaniu lekarzy i personelu medycznego w artykuły ochronne. Na dzień dzisiejszy najwięcej takich próśb otrzymujemy z oddziałów położniczych, gdzie każdego dnia mają miejsce porody. Niektóre ze szpitali nie mają dosłownie żadnych dostaw materiałów ochronnych. Tak więc, jak tylko transport zakupionego przez WOŚP wyposażenia medycznego (w tym 50 tysięcy pakietów indywidualnej ochrony osobistej) zostanie dostarczony do Warszawy, w pierwszej kolejności do tych właśnie oddziałów Orkiestra wyśle wsparcie.

Odpowiadając Tomaszowi Lisowi na jego apel, swój sobotni wpis na Facebooku zakończyłem słowami – teraz najbardziej potrzebna jest nasza polska solidarność w walce z koronawirusem. Przykład lotu w ramach MON-u pokazuje, że nawet w tak trudnych momentach nie potrafimy działać razem.

Pamiętajcie, koronawirus nie wybiera. Nie ma lepszych, gorszych, młodszych, starszych, może dopaść każdego. Dlatego tak bardzo liczy się czas, wspólne działanie, wspólne pomysły. Wielkie dzięki dla tych, którzy wspomagają nasz fundusz interwencyjny! Wysyłam także słowa otuchy dla lekarzy i personelu medycznego. Robimy wszystko, aby jak najbardziej i jak najszybciej pomóc Wam w Waszej pracy.

Uber odstąpił nam 3 lokalizacje, wcześniej przeznaczone dla swoich ogromnych banerów reklamowych - dwie w Warszawie i jedna w Poznaniu. W weekend zrobiliśmy taki projekt, który mam nadzieję doda wszystkim otuchy. Wygramy!

Czy ktoś może wyjaśnić w co nasz rząd pogrywa??? Potrzebują dodatkowego pośrednika, żeby na transakcji zarobić?
Już wcześniej spotkałam się z opisami przedstawianymi przez szpitale lub firmy, kiedy albo blokowano dostawy zamówionego wcześniej towaru, albo Agencja Rezerw Materiałowych nie wykazywała zainteresowania, choć rządy innych krajów bardzo i dopinały wszystko w ciągu kilkunastu godzin. Nasi zachowują się jakby im nie zależało lub mieli baaardzo dużo czasu.

Posty [ 976 do 1,040 z 5,628 ]

Strony Poprzednia 1 14 15 16 17 18 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024