"Od Nowa" w kontekście naprawy związku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » "Od Nowa" w kontekście naprawy związku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-11-04 12:46:29)

Temat: "Od Nowa" w kontekście naprawy związku

big_smile

od jakiego "Nowa"??

są pewne teorie, żeby odciąć "linia/kreską" to co było
są teorie, żeby pokasować "żółte kartki", "zadość uczynić"

z jednej strony, wcześniejsze wspólne życie już swoje piętno odbiło na obydwu stronach
z innej perspektywy "zamiecenie pod dywan" śmieci, które życie często wywiewa na nowo

gdzieś też, te wszystkie nawyki, schematy, komunikacja

bilans zysków/strat, świadomość potrzeby zmian, świadomość ich zostawienia wink

wiem proces smile

ten proces, często też jest takim, w pewnym sensie "usypianiem" i bezwiednym powrotem

ciekawy jestem Waszych przemyśleń, nie żebym "wampirem" doświadczeń był big_smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Od Nowa" w kontekście naprawy związku

Moim zdaniem naprawę związku nie można zacząć ,,od nowa".Dla mnie pojęcie naprawy to na początek dostrzeżenie błędów i podjęcie próby w ich naprawie.Ale do każdej naprawy związku podstawą jest para tak jak do tanga trzeba dwojga.A zaczynać od nowa to można Ale już w innym związku.Tak to rozumiem ze nowe to Nowy związek bo co może być nowego w Starym ?A czy w nowym związku będę nowe błędy czy te Stare to już tylko od nas zależy.

3

Tak jak malczy1967 mówi. W starym związku nie ma naprawy "od nowa", ponieważ pozostaje ten bagaż emocjonalny, który niosą. Od nowa bez bagażu to można w nowym związku z inną osobą. Zaczyna się wtedy od zera.

4 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-11-04 15:11:16)

malczy1967 napisał/a:

Moim zdaniem naprawę związku nie można zacząć ,,od nowa".Dla mnie pojęcie naprawy to na początek dostrzeżenie błędów i podjęcie próby w ich naprawie.Ale do każdej naprawy związku podstawą jest para tak jak do tanga trzeba dwojga.A zaczynać od nowa to można Ale już w innym związku.Tak to rozumiem ze nowe to Nowy związek bo co może być nowego w Starym ?A czy w nowym związku będę nowe błędy czy te Stare to już tylko od nas zależy.

w pewnym sensie i tak i nie

jeśli patrzę na związek z perspektywy własnych błędów

to czy będę stare błędy, w starym czy w nowym powtarzał, to i tak będę w starej świadomości, więc

"dostrzeżenie błędów i podjęcie próby ich naprawienia" to też nowe jest wink

kwestia też postawy wobec "drugiego tancerza",  czasem można "zadyszki" w tym tangu się nabawić
a i prowadzenie, też męczące czasem bywa

a jednak jakiś rytm, musi być zachowany, bo to już partnerski "taniec" nie będzie do końca

5 Ostatnio edytowany przez coracja-toracja (2016-11-04 15:26:52)

"od Nowa" jak najbardziej ale należy myśleć o przyszłości wspólnej żyjąc w teraźniejszości (dzisiaj)!!! ale pamiętając o przeszłości (nie mylić z rozpamiętywaniem:-)   
Pamiętać o przeszłości po to aby nie popełniać tych samych błędów.
Spojrzeć na kochana osobę "od nowa" Ty i ja popełniamy błędy.
w tym "od Nowa" potrzebna jest miłość!
a miłość to otwartość na druga osobę, miłość to postawa jaką mam wobec drugiej osoby ale i wobec siebie.
miłość jest też cierpliwa :-) i ma jeszcze kilka innych przymiotów

6

coracja-toracja napisał/a:

"od Nowa" jak najbardziej ale należy myśleć o przyszłości wspólnej żyjąc w teraźniejszości (dzisiaj)!!! ale pamiętając o przeszłości (nie mylić z rozpamiętywaniem:-)   
Pamiętać o przeszłości po to aby nie popełniać tych samych błędów.
Spojrzeć na kochana osobę "od nowa" Ty i ja popełniamy błędy.
w tym "od Nowa" potrzebna jest miłość!
a miłość to otwartość na druga osobę, miłość to postawa jaką mam wobec drugiej osoby ale i wobec siebie.

ważne tutaj chyba też, jest nie stawiać się w rolę nauczyciela, ani ucznia, bym to tak nazwał pokrętnie

kwestia też chęci, zobaczenia błędów własnych, tak zwana "kawa na ławę", przejrzystość

bo też naprawianie, każdy sobie coś naprawia, w zasadzie to nie wiadomo co, i po co, w jakim celu, to trochę bez sensu

coracja-toracja napisał/a:

miłość jest też cierpliwa :-) i ma jeszcze kilka innych przymiotów

w sensie że cierpną kończyny?, od stania w miejscu wink

7

Przecież nie wymaże się tego co było i tego co oboje wiedzą o sobie...nie można traktować jako "od nowa" tylko ciąg dalszy ale z naprawą tego związku. Jeden albo drugi partner jak coś zauważy,że jest coś nie tak powinien porozmawiać o tym i oboje muszą się starać aby było dobrze.

8

Peter_35 napisał/a:

Przecież nie wymaże się tego co było i tego co oboje wiedzą o sobie...nie można traktować jako "od nowa" tylko ciąg dalszy ale z naprawą tego związku. Jeden albo drugi partner jak coś zauważy,że jest coś nie tak powinien porozmawiać o tym i oboje muszą się starać aby było dobrze.

Żeby co kolwiek zauważać, to trzeba "odchwaszczyć" to co było:)

9

Wydaje mi się, że oboje powinni przyjąć tę samą wersję (ot i już problem!) albo definitywnie zamykamy stary rozdział i zaczynamy nowy - jakbyśmy dopiero się poznali, albo wersja - że jednak rozwiązujemy stare problemy (w tej wersji również oboje musza chcieć tego samego).
Pierwszą barierą jest - by oboje chcieli tego samego. Coś złego wcześniej zadziało się w relacji, że ludzie chcieliby od nowa, czasem nie da się tego tak po prostu  odciąć. Może nawet łatwiej jest wybaczyć jakieś bardzo złe wydarzenie jednorazowe (np. zdrada), niż coś co dzieje się latami (np. problem z komunikacją, z seksem, finanse). W tym drugim przypadku trudniej jest uwierzyć, że ktoś kto był np. tyranem przez lata całe, nagle zmieni się, zmieni swój charakter, swoje przyzwyczajenia, trudno tak sobie powiedzieć, że to było teraz rozpoczynamy nowy rozdział.
Myślę, że nie da się zacząć tak "od nowa", chyba jednak trzeba rozwiązać stare problemy, nauczyć się z nimi radzić, a nawet czerpać siłę, by posuwać relację do przodu.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » "Od Nowa" w kontekście naprawy związku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024