Wicca - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Wicca

Wicca to (neo)pogańska*, inicjacyjna religia misteryjna.

Większość Wiccan wierzy w Boginię Magii (Potrójną Boginię) i Boga Śmierci i Odrodzenia (Rogatego Boga), praktykują w małych grupach nazywanych kowenami.

Aby praktykować Wicca trzeba przejść inicjację, którą poprzedza rok i jeden dzień nauki i przygotowań.
Wewnątrz Wicca panuje kilka zasad, które raczej większość Wiccan Tradycyjnych (inicjowanych) uznaje:
- po inicjacji każdego obowiązuje Przysięga Milczenia - o praktykach i niektórych elementach religii nie można mówić ani przekazywać ich osobom nieinicjowanym;
- należy kierować się zasadą: "an it harm none, do what ye will" - jeśli nie krzywdzisz, czyń wedle swej woli

Większość rytuałów objętych jest tajemnicą, natomiast o części praktyk można poczytać na stronach Wiccan tradycyjnych. Większość grup praktykuje skyclad - czyli 'odzianym w niebo', niezbędne są też niektóre narzędzia do stworzenia ołtarza. Większość Wiccan posiada także swoje własne ołtarze do przeprowadzania własnych rytuałów.

Wiccanie obchodzą:
- 8 świąt:
4 Wielkie Sabaty: Samhein, Imbolc, Beltane, Lammas (Lughnasadh)
4 Małe Sabaty: Yule (Winter Solstice - przesilenie zimowe), Spring Equinox (równonoc wiosnna), Midsummer (Summer Solstice - przesilenie letnie), Fall Equinox (równonoc jesienna),
Sabaty wielkie obrazują mitologiczną opowieść o Boginii i Bogu.
Wszystkich 8 sabatów nazywa się Kołem Roku.
- 13 esbatów (pełnie księżyca)

W Wicca nie ma jednej stałej doktryny wiary. Niektórzy Wiccanie wierzą w Bóstwa, inni spostrzegają je jako archetypy. Niektórzy praktykują w rytuałach magię, inni nie. Wielu wierzy w reinkarnację, są jednak tacy, którzy inaczej spostrzegają śmierć.

* (neo)pogańska - nazewnictwo jest mocno dyskusyjne, ponieważ niektórzy uważają, że skoro Wicca jest nowopowstałą religią zasługuje na przedrostek neo. Inni zaś twierdzą, że właśnie ze względu, że Wicca jest nowa i tylko czerpie z nauk i praktyk innych ruchów w jakimś stopniu powinna być traktowana jako ścieżka pogańska, bo neopogańskie religie rekonstruują dawne, znane religie.

Spotkaliście się kiedyś z Wicca? Czy zainteresowałaby Was jej tajemniczość czy uznalibyście, że za tym kryje się coś niebezpiecznego?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wicca

Na pewno jest to interesujące, ale mnie niepokoiłoby jedno - skoro większość rzeczy jest tajemnicą i trzeba przejść inicjację, zanim się człowiek o nich dowie, to... tak naprawdę nie wiesz, w co się pakujesz.

3

Wiele rzeczy jest dostępnych, ale nie są podane na tacy. Czasem musisz poszperać samej, czasem zapytać odpowiednie osoby.
Zanim dojdzie do inicjacji trzeba przejść szkolenie, które przygotuje do pracy w kowenie. Arcykapłan/ka musi mieć pewność, że nowa osoba zgra się z innymi i będzie miała odpowiednią wiedzę. Dwa, że trzeba umieć niektóre rzeczy, jak odpowiednio pracować z energią i wchodzić w różne stany świadomości by móc odpowiednio skorzystać z mocy misteriów. Więc sadzę, że taki uczeń stopniowo sam sprawdza na ile to czuje i ile mu rzeczy odpowiada.

Po inicjacji dostaje się Księgę Cieni gdzie są zapisane rytuały, które praktykuje się w ścisłym gronie kowenowych braci i sióstr. I inne tajemnice jak imiona bóstw przykładowo.

Na początku Wicca wydawała mi się mega tajemnicza. Z czasem ta mgła niewiedzy opada. ;D
Ale dalej wielu rzeczy nie wiem i się nie dowiem, bo są za zasłoną Przysięgi.

4

Rozumiem. Kurczę, chyba mnie kręcą takie ciekawostki. Obejrzałam kilka stron - ten Rogaty Bóg wygląda złowieszczo.

5

Polecam Ci albo wicca.pl albo wiccanski-krag.com
Chyba najlepsze strony polskie o Wicca.
Obie strony prezentują Wicca tradycyjne, ale ich ścieżki troszkę się różnią.

Niektóre fanarty Rogatego są mega zmysłowe, jak na boga płodności przystało. big_smile

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024