Proszę,przeczytajcie i podpiszcie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Proszę,przeczytajcie i podpiszcie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 42 ]

Temat: Proszę,przeczytajcie i podpiszcie

Może uda się coś z tymi okrutnymi praktykami zrobić:
https://secure.avaaz.org/campaign/pl/st … r_onboard/

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Proszę,przeczytajcie i podpiszcie

Oczywiście podpisałam.

3

Cyngli napisał/a:

Oczywiście podpisałam.

Dzięki smile

4

podpisalam i wrzucilam na fejsa. K... M..! tak w zolnierskich slowach chcialabym skomentowac.

5

Mussuka napisał/a:

podpisalam i wrzucilam na fejsa. K... M..! tak w zolnierskich slowach chcialabym skomentowac.

Wiesz,ja już o takich rzeczach w Chinach słyszałam-i to z pierwszej ręki,że nie ogarniam.I jestem w tym bezsilna.
Podobne praktyki mają miejsce z kotami,które wykradane są z domów i zabijane nieraz na ulicy.
Chińczycy uważają,że pobite przed smiercią mięso psa czy kota ma delikatnjeszy smak.Ku....wa mać !

6

gojka102 napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Wiesz,ja już o takich rzeczach w Chinach słyszałam-i to z pierwszej ręki,że nie ogarniam.I jestem w tym bezsilna.
Podobne praktyki mają miejsce z kotami,które wykradane są z domów i zabijane nieraz na ulicy.
Chińczycy uważają,że pobite przed smiercią mięso psa czy kota ma delikatnjeszy smak.Ku....wa mać !

co za rasa! mam na mysli Chinczykow. Czy im serce nie peka jak slysza ten pisk i skowyt? Zreszta co tam Chin sie czepiac, wystarczy przejsc sie po co niektorych wsiach w Polsce i nie tylko w Polsce.

Human being, dobre sobie. Raczej CH..being.

7 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2016-10-03 11:33:23)

Mussuka napisał/a:
gojka102 napisał/a:
Mussuka napisał/a:

co za rasa! mam na mysli Chinczykow. Czy im serce nie peka jak slysza ten pisk i skowyt? Zreszta co tam Chin sie czepiac, wystarczy przejsc sie po co niektorych wsiach w Polsce i nie tylko w Polsce.

Tak,masz rację co do polskich wsi.Jednak tu się tym różnimy,że w Chinach jest to legalne a w Polsce można takiego skurczybyka co widłami swojego psa traktuje pociągnąć do odpowiedzialności i odebrać mu psa.

8

gojka102 napisał/a:
Mussuka napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Tak,masz rację co do polskich wsi.Jednak tu się tym różnimy,że w Chinach jest to legalne a w Polsce można takiego skurczybyka co widłami swojego psa traktuje pociągnąć do odpowiedzialności i odebrać mu psa.

jeszcze mozna. Patrzac na prawo mysliwskie po ostatnich zmianach niczego nie bylabym juz pewna.

9

Mussuka napisał/a:
gojka102 napisał/a:
Mussuka napisał/a:

jeszcze mozna. Patrzac na prawo mysliwskie po ostatnich zmianach niczego nie bylabym juz pewna.

Mussuka,nie wierzę,że ktokolwiek w naszym kraju da przyzwolenie na bestialstwo.

Pamiętam do dziś filmik,który przesłała mi PETA na maila.Kilku Chinoli złapało na ulicy psa,ponacinało mu skórę i mega szybko ją z żywego psa ściągnęło.Pokazany był pysk i oczy umierającego,leżącego psa...
Tego nie da się robić będąc normalnym człowiekiem...

10

gojka102 napisał/a:
Mussuka napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Mussuka,nie wierzę,że ktokolwiek w naszym kraju da przyzwolenie na bestialstwo.

Pamiętam do dziś filmik,który przesłała mi PETA na maila.Kilku Chinoli złapało na ulicy psa,ponacinało mu skórę i mega szybko ją z żywego psa ściągnęło.Pokazany był pysk i oczy umierającego,leżącego psa...

Jej, juz nie pisz wiecej, bo mi ciarki przechodza i oczy jakos zaparowaly.

Tez mam nadzieje, ze nie osiagniemy poziomu bestialstwa dalekowschodniego. Tzn. ze jednak prawo bedzie scigac a nie przyzwalac (nawet nie karanie jest przyzwoleniem).

11

Mussuka napisał/a:

Jej, juz nie pisz wiecej, bo mi ciarki przechodza i oczy jakos zaparowaly.

Tez mam nadzieje, ze nie osiagniemy poziomu bestialstwa dalekowschodniego. Tzn. ze jednak prawo bedzie scigac a nie przyzwalac (nawet nie karanie jest przyzwoleniem).

Wiesz,ja też bardzo źle znoszę takie widoki.Ten filmik widziałam parę lat temu ale do tej pory śni mi się ta scena.
Zdecydowałam się pokazać go moim uczniom w szkole kiedy parę lat temu podpisywaliśmy podobną petycję.
Nie wszyscy ludzie wiedzą jak to wygląda i jak cierpią zwierzaki.Jak się nie dowiedzą,jak nie zobaczą-nic nie zrobią.

12 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2016-10-03 16:07:59)

Mussuka napisał/a:
gojka102 napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Toć na niektórych wsiach polskich dalej króluje przekonanie że psi smalec ma wielkie działanie lecznicze...

13

Małpa69 napisał/a:

Toć na niektórych wsiach polskich dalej króluje przekonanie że psi smalec ma wielkie działanie lecznicze...

Tak to prawda.Ale z racji tego,że jest to karane ludzie się jednak boją.
A jak taki prymityw nie ma żadnych innych uczuć to niech się chociaż boi.

14

Takich petycji jest masa. W sprawie festiwalu podpisalam chyba ze dwadziescia, z tym ze to jest pierwsze po polsku. Sa znane przypadki psow gotowanych zywcem - ale chyba nikt tu nie chce tego ogladac. Wiec jezeli mozna to ja bede wklejac tez petycje.
http://www.thepetitionsite.com/869/889/ … m=28390066

https://www.change.org/p/prime-minster- … s-to-china

http://www.animalsaustralia.org/take_ac … canidrome/

15

Właśnie to prawo... Kiepsko z tym egzekwowaniem, wciąż pokutuje pojęcie to tylko pies. Nie zliczę ile razy różne rzeczy zgłaszałam i jak często kończyło się to olewką ze strony policji.

16

Podpisane, przekazane dalej.

Przeraża mnie takie okrucieństwo, podłość i głupota. Nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem dlaczego człowiek daje sobie na coś takiego przyzwolenie i dlaczego sprawia mu to przyjemność. No nie ogarniam. I nienawidzę czuć bezsilności...

gojka102 napisał/a:

No nie da się. W sieci takich filmów krąży mnóstwo, ja nie potrafię na to nawet spokojnie patrzeć, więc jakim trzeba być potworem, żeby stać po tej drugiej stronie?

17

Olinka napisał/a:

Podpisane, przekazane dalej.

Przeraża mnie takie okrucieństwo, podłość i głupota. Nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem dlaczego człowiek daje sobie na coś takiego przyzwolenie i dlaczego sprawia mu to przyjemność. No nie ogarniam. I nienawidzę czuć bezsilności...

gojka102 napisał/a:

No nie da się. W sieci takich filmów krąży mnóstwo, ja nie potrafię na to nawet spokojnie patrzeć, więc jakim trzeba być potworem, żeby stać po tej drugiej stronie?

Olinko-paradoksalnie to nie podłość i nie głupota-choć tu akurat się waham...
Wielu młodych Chińczyków i starszych,wykształconych uważa to co robi się u nich z psami czy kotami za niedopuszczalne.
Ale cała reszta traktuje psa jak u nas chłop traktuje świnię.Jak ją nieudolnie ogłuszy to żywa,przytomna świnia się wykrwawia z poderżniętym gardłem.Pamiętam film jak w wytwórni wędlin w Przechlewie wrzucano ogłuszone nieumiejętnie,zywe świnie do kadzi z wrzątkiem.Pamiętam też filmik z netu jak podcinano gardła żywym królikom wiszącym za łapki na czymś w rodzaju taśmy.Taśma się przesuwała,ktoś nożęm podżynał im gardła,króliki krwawiły i tak umierały...
Co do psów-w takim Pekinie na przykład w latach 80 tych był zakaz trzymania psów.
Teraz od już prawie dwudziestu lat psów w Pekinie jest ponad milion i ich liczba co roku wzrasta o 10%.Są parki dla psów,psie spa,całe mnóstwo dog shopów.
Oczywiście te okrucieństwa nie dzieją się w Pekinie-tak jak u nas w Warszawie psiaki są zadbane,nie widać bezpańskich.
Ale na prowincji dzieją się wciąż straszne rzeczy....

18

Niestety są miejsca na świecie gdzie w równie bestialski sposób giną ludzie, kobiety, dzieci...

19

No to masz pole do popisu. Robisz cos w tym kierunku?

20

femte napisał/a:

Z pewnością robi.I jak go poprosimy to nam opowie smile

21

gojka102 napisał/a:
femte napisał/a:

A Ty myślisz, że ktoś w dalekich Chinach przejmie się jakąś petycją? wink

22 Ostatnio edytowany przez femte (2016-10-05 15:06:51)

Najpierw link, kto wrazliwy prosze nie ogladac
http://www.dailymail.co.uk/news/article … China.html
dalej - co mozna zrobic w sprawie Chin?
Mozna postulowac zamkniecie toru w Makau, jeden z linkow powyzej jest na ten temat. I prawie sie udalo, tor jest wygaszany.
Protestowac przeciwko eksportowi psow wyscigowych z Irlandii i Australii - coraz wiecej przwoznikow rezygnuje pod presja opinii publicznej. Byla akcja w sprawie psow ktore mialy byc wywiezione przez Lufthanse. Wysledzono jak bus z psami zjechal z promu i byl sledzony cala droge do lotniska. Jednoczesnie ludzie bombardowali Lufthanse protestami - ja sama wyslalam kilkadziesiat maili do Lufthansy w roznych krajach i do lotniska w Manchester. Zadzwonilam tez do punktu obslugi klienta i urzedniczka przyznala ze maja setki takich telefonow. Przeddstawilam sie, ze z Danii, ze ludzie sa oburzeni i tak dalej.
Mozna wspomagac grupy adopcyjne - ja sie skupiam na Irlandii, bo tam najwiecej psow jest hodowanych.
Mozna wspierac grupy pomocowe w Chinach. Finansowo.

Zapomnialam dodac - na lotnisku w Manchester protestowalo wielu ludzi, i jak dzwonilam to urzedniczka mnie zapewnila ze psy nie poleca - i nie polecialy.

23

Pacho napisał/a:
gojka102 napisał/a:
femte napisał/a:

A Ty myślisz, że ktoś w dalekich Chinach przejmie się jakąś petycją? wink

No taaak,Ty wiesz,że się nie przejmie więc nie podpisujesz.
To pisz petycje tam gdzie się przejmą losem kobiet i dzieci.

24 Ostatnio edytowany przez femte (2016-10-05 15:11:10)

Pacho
odpowiedziales i widze ze nie robisz nic. Nie lubie sie chwalic, ale w sprawie dzieci w Afryce to sprzatalam ochotniczo sklep Czerwonego Krzyza. Co sobota, ok. 3-4 godzin, od kibelkow zaczynajac. Niestety teraz jestem chora i nie moge. Dochod ze sklepu byl przeznaczony na studnie w Afryce.

25 Ostatnio edytowany przez Pacho (2016-10-05 15:24:18)

Dziewczyny spokojnie. Napisałem tylko, że są też miejsca na świecie gdzie mordują w bestialski sposób również kobiety i dzieci.

A petycję podpisałem. Szkoda tylko, że w Chinach nikt się tym nie przejmie.

Co do pomocy to również pomagam w miarę możliwości także nie jest tak, że nic nie robię. Pisać o tym nie muszę, bo przecież nie o to chodzi. Ważne, że lubię pomagać.

26

Przjmie, przejmie, rzad chinski rozpatruje sprawe Canidromu, chyba juz w tym roku zamkna. Mozna tez bojkotowc wystawy psow - dziwie sie ze wszystkie organizacje kynologiczne nie odmawiaja udzialu. Ale coz, hodowla psow wystawowych to tez biznes.

27 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2016-10-05 17:29:11)

Pacho napisał/a:

Dziewczyny spokojnie. Napisałem tylko, że są też miejsca na świecie gdzie mordują w bestialski sposób również kobiety i dzieci.

A petycję podpisałem. Szkoda tylko, że w Chinach nikt się tym nie przejmie.

Co do pomocy to również pomagam w miarę możliwości także nie jest tak, że nic nie robię. Pisać o tym nie muszę, bo przecież nie o to chodzi. Ważne, że lubię pomagać.

Pacho,nie bardzo zdaje się masz pojęcie o tym co Avaaz robi w Chinach w kwestii zamkniecia festiwalu.Wysłałam Ci maila w tej sprawie,poczytaj.
Co do dzieci w Afryce-moja córka działa w programie,który prowadzi jej szkoła.Co miesiąc wpłacamy 30 zeta a po świętach moja córka chodzi z grupą dzieci po klasach,gra na skrzypcach,dzieciaki spiewają i tak zbierają kasę na afrykańskie dzieciaki,które chcą się uczyć.

28

ttps://action.hsi.org/ea-action/action?ea.client.id=104&ea.campaign.id=37410&ea.tracking.id=facebook_ads_videoviews_alldogmeat_75percent

29

Gojka podpisałam.
Link od femte nie chce mi się otworzyć.
Pacho ja uważam że jak ktoś znęca się nad zwierzęciem  to z człowiekiem zrobi to samo.
Przy odpowiedniej okazji.

30

niki71 napisał/a:

Gojka podpisałam.
Link od femte nie chce mi się otworzyć.
Pacho ja uważam że jak ktoś znęca się nad zwierzęciem  to z człowiekiem zrobi to samo.
Przy odpowiedniej okazji.

Niki-dzięki smile

31

https://www.change.org/p/it-s-time-to-b … dium=email

32 Ostatnio edytowany przez Kareena (2016-11-04 10:02:28)

Podpisałam, umknęła mi dotąd ta petycja oO Ale jest więcej niż jedna w tej sprawie.
Nie powiem, żebym darzyła sympatią Chińczyków, ale to naród taki sam jak nasz. Przyzwolenie na akty bestialstwa na ulicach to raczej kwestia ogłady i zamożności narodu, obserwacje udowadniają, że empatia i współczucie wzrasta z polepszeniem jakości życia w społeczeństwie.
U nas jest to samo. Na mniejszą skalę w czasie polowań, na ogromną za ścianami rzeźni, bo tzw. standardy są powszechnie łamane, co co chwilę ujawniają śledztwa organizacji prozwierzęcych. Przyzwolenia na okrucieństwo udziela każdy, kto je mięso z produkcji przemysłowej. Polska jest drugim co do wielkości eksporterem futer wśród krajów europejskich, od lat trwa bezskuteczna walka o zlikwidowanie transportów żywych koni, rząd wymyśla, żeby wysyłać je przez ocean do Japonii, a gdzieś obok uchwala tą śmieszną ustawę o wyjątkowym statusie konia w Polsce. Dlatego przyznam, że mnie to trochę irytuje gdy znane mi osoby mięsożerne wyklinają jaki z Chińczyków prymitywny naród. Pod względem traktowania zwierząt jesteśmy Chińczykami Europy, chyba tylko w Rumunii i na Białorusi jest gorzej. Tysiące Polaków podpisują petycje w sprawie psów w Chinach, ale jakoś nie biorą udziału w akcjach w dzień bez futra we własnym mieście.

33 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2016-11-04 10:44:42)

Kareena napisał/a:

Podpisałam, umknęła mi dotąd ta petycja oO Ale jest więcej niż jedna w tej sprawie.
Nie powiem, żebym darzyła sympatią Chińczyków, ale to naród taki sam jak nasz. Przyzwolenie na akty bestialstwa na ulicach to raczej kwestia ogłady i zamożności narodu, obserwacje udowadniają, że empatia i współczucie wzrasta z polepszeniem jakości życia w społeczeństwie.
U nas jest to samo. Na mniejszą skalę w czasie polowań, na ogromną za ścianami rzeźni, bo tzw. standardy są powszechnie łamane, co co chwilę ujawniają śledztwa organizacji prozwierzęcych. Przyzwolenia na okrucieństwo udziela każdy, kto je mięso z produkcji przemysłowej. Polska jest drugim co do wielkości eksporterem futer wśród krajów europejskich, od lat trwa bezskuteczna walka o zlikwidowanie transportów żywych koni, rząd wymyśla, żeby wysyłać je przez ocean do Japonii, a gdzieś obok uchwala tą śmieszną ustawę o wyjątkowym statusie konia w Polsce. Dlatego przyznam, że mnie to trochę irytuje gdy znane mi osoby mięsożerne wyklinają jaki z Chińczyków prymitywny naród. Pod względem traktowania zwierząt jesteśmy Chińczykami Europy, chyba tylko w Rumunii i na Białorusi jest gorzej. Tysiące Polaków podpisują petycje w sprawie psów w Chinach, ale jakoś nie biorą udziału w akcjach w dzień bez futra we własnym mieście.

Co do krajów gdzie nie najlepiej traktuje się psy dodałabym jeszcze Bułgarię-tu podobnie jak w Rumunii widuję sporo wałęsających się,bezdomnych psów.To sam widać w Serbii.To jeszcze nic-bo w tych krajach psy są po prostu pozostawione same sobie,niekarmione,nieszczepione,ich rozród w żaden sposób nie jest kontrolowany.
Ale to co dzieje się na niektórych greckich wyspach-to znęcanie się nad psami.Pamiętam opowiadania znajomej,która na jednej z greckich wysp zajmowała się opieką weterynaryjną nad bezdomnymi psami.Opowiadała o psie znalezionym w kontenerze na śmieci z obciętymi łapami,o psie,polanym wrzątkiem,o psiaku zostawionym w blaszanym garażu na trzy tygodnie przez właścicielkę,która wyjechała na urlop.Opowiadała też o sytuacji na Cyprze, gdy właściciel hotelu kazał pracownikowi wrzucić psiaka,który się przybłąkał do niszczarki na śmieci.
Tu myśliwi zabijają swoje psy gdy kończy się sezon polowań.Psy sa na krótkich łańcuchach pod domem,na słońcu.Sama pamiętam psiaka na Thassos,na krótkim,splątanym łańcuchu,którym próbował znaleźć cień pod zaparkowanym autem a miał tak krótki łańcuch,że dał radę schronić się przed słońcem tylko w połowie.Pies był mega chudy i miał problemy skórne.
Psy rasowe kupowane są na pokaz-ale właściciele często nie maja pojęcia jak się nimi zajmować.
Na Cyprze popularną metodą pozbywania się psów i kotów jest trucie ich.To nawet nie sa bezdomne psy-często sąsiad poczęstuje psa zatrutym mięsem bo przeszkadza mu,że pies egzystuje za płotem.
Można też psa w worku porzucić na autostradzie.
To dziki kraj i moim zdaniem miłośnicy psów powinni go bojkotować.

34

Nie wiedziałam o tym, masz rację z bojkotem. Dziękuję za informację, chociaż jest dołująca hmm

35

Fatalna stuacja jest w Hiszpanii, Portugalii, na Malcie, Wyspach Kanaryjskich, Cyprze. Tez w Irlandii. Ostatnio widzialam zdjecia z targu, poranione konie, psy w malych klateczkach lub przywiazane linka holownicza, niesprzedane po prostu zostaja.
Ja mieszkam w Danii, tutaj nie ma bezdomnych zwierzat. Pomagam gdzie moge, i gdzie maam osobisty interes.
Psy wyscigowe maja  bardzo skonsolidowane rodowody, rodowod kazdego mozna znalezc na Greyhound data. Wiec jak widze ze bliski krewny mojego  psa jest sprzedany do Chin lub Pakistanu to mnie to obchodzi osobiscie.
Moja suka jest z Belfastu, psy siostry z Republiki. Ot, cala zagadka.

36

nie chcialam nowego watku zakladac o patologiach, wiec podlacze sie pod ten i tu sie wyzale i wyladuje. Znowu info, ze jakis psychopata potraktowal w bestialski sposob psa...Przywiazal do torow, aby go pociag rozjechal.. Pies przezyl, ale byl tak zmasakrowany, ze trzeba bylo go uspic.
Jak zlapia psychola to pewnie i tak dostanie kare w zawieszeniu. Te wyroki to sa smiechu warte. Wg sadu to  zazwyczaj niska spolecznie szkodliwosc czynu. Az noz sie w kieszeni otwiera na taki argument.  Zastanawiam sie, czym kieruja sie sedziowie? Czy ta praca pozbawila ich wrazliwosci i nic ich juz nie wzrusza? A moze mysla - o co tyle krzyku, to tylko pies?
Sama bym ich uwiazala do torow... Serio.

37

Słyszałam o tym...

Prawo u nas wobec tych którzy znęcają się nad zwierzętami działa co najmniej śmiesznie. A ludzie są okrutni. Pamiętam historię o tym jak dzieci jeża utopiły...

38

to po cholere sa te sądy, skoro taki sedzia nie potrafi a moze nie chce zakwalifikowac odpowiednio czynu? Za takie okrucienstwo wobec bezbronnych zwierzat  powinna byc obowiazkowa odsiadka i  duza kara finansowa na rzecz schroniska. Spoleczenstwo powinno wiedziec i slyszec, ze na takie praktyki nie ma przyzwolenia i beda one surowo karane. Jesli sądy podchodza do tego lekcewazaco i obojetnie zasadzajac smieszne wyroki w zawieszeniu, albo marny mandat,  to idzie jasny przekaz do spoleczenstwa, ze znecanie sie nad zwierzetami to nic takiego, ze to bardziej kwestia sumienia, niz prawa. Niestety sa ludzie pozbawieni sumienia, ale to ich problem, wiec niech ponosza konsekwencje swoich czynow i to dotkliwie. Nie powinno byc taryfy ulgowej dla zwyroli.
Przypomniala mi sie glosna sprawa z psem, ktorego 3 zwyroli (w tym wlasciciel) przywiazalo stalowa linka do samochodu i ciagnelo, az urwalo mu glowe. W tym przypadku sad zastosowal kare wiezienia, ale podejrzewam dlatego, ze sprawa odbila sie szerokim echem i byla mocna presja opini publicznej. Jeden dostal rok, dwoch niecaly...I tak pewnie wyszli duzo wczesniej za dobre sprawowanie.

39

Wiesz ja już taką znieczulicę przerabiałam wielokrotnie. Tylko wiesz pewną sprawę zgłosiłam nawet do towarzystwa zajmującego się pomaganiem zwierzętom i i tak nic nie zrobili bo kogo tam obchodziłby jeden pies...

Codziennie w każdym mięsnym jest festiwal świńskiego krowiego i kurczakowego mięsa. Czemu nie protestujecie? Z jakiej racji pies ma być faworyzowany nad krowę?

41

Nie chcesz wiedzieć napisał/a:

Codziennie w każdym mięsnym jest festiwal świńskiego krowiego i kurczakowego mięsa. Czemu nie protestujecie? Z jakiej racji pies ma być faworyzowany nad krowę?

Może napisz czym Ty się wykazałeś? Wspierasz może lokalne schronisko? Zgłaszasz do TOZu info n.t. nieodpowiednich warunków zycia zwierząt hodowlanych w swojej okolicy? Ratujesz i przygarniasz bezdomne koty czy psy?A może chociaż je dokarmiasz?
Czy tak sobie hejtujesz,pierdzielisz i tracisz czas na wylewanie żółci na forum? smile

42 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-12-16 13:36:08)

Nie chcesz wiedzieć napisał/a:

zarejestrowales sie madralo, zeby te blyskotliwa mysl napisac?
Pies nie jest w niczym lepszy od kurczaka czy krowy, wszystkie zwierzeta odczuwaja strach i bol, dlatego nie nalezy traktowac je jak rzeczy, zwierzetom hodowlanym  nalezy zapewnic godne warunki do zycia i smierci  podobnie jak domowym. Protestujemy, protestujemy, ale czego oczekujesz, ze bedziemy szyby w sklepach wybijac albo rzeznie wysadzac?  Warunki zwierzat hodowlanych poprawily sie w porownaniu do kiedys znaczaco (choc do idealu wciaz daleko) wlasnie dzieki swiadomosci i wrazliwosci ludzi, ktorzy chocby  jako konsumenci maja na to wplyw. Mozesz nie kupowac kosmetykow testowanych na zwierzetach, nie nosic futer, kupowac jajka od kur, ktore ogladaja slonce itd. To tez jest rodzaj protestu i to bardzo skutecznego. Mozesz zbierac podpisy pod petycja w obronie praw zwierzat i skladac do sejmu. Mozesz adoptowac jakies ze schroniska lub przygarnac z ulicy, mozesz wspomagac schronisko finansowo lub rzeczowo, mozesz byc wolontariuszem. To tez jest rodzaj protestu i niezgody na rzeczywistosc, jaka Cie boli Mozesz  uswiadamiac w temacie swoje dzieci, wychowujac ich na wrazliwych, empatycznych ludzi. Im wiecej takich ludzi, tym wiecej dobra a mniej okrucienstwa...Mozesz robic wiele, aby starac sie poprawic i wplynac na los zwierzat, zwlaszcza tych, ktore Cie otaczaja i sa w zasiegu reki.  Nie musisz sie troszczyc zaraz o caly swiat  i dowodzic, ze  moze niedzwiedzie polarne i delfiny tez potrzebuja pomocy, wiec czemu sie troszczycie o kotki.  Owszem, moze potrzebuja, ale skoro widzisz na ulicy lezacego psa, to pomoz najpierw jemu a jesli widzisz, ze ktos zneca sie nad kotem czy golebiem to tez zareaguj. A Ty co robisz, poza pisaniem z ukryta pretensja, ze bardziej nas obchodza pieski?  Ciesz sie, ze cokolwiek nas obchodzi.
Ja w protescie przeciwko barbarzynstwu jakim jest corrida, poza wspieraniem petycji w tej sprawie  pomijam konsekwentnie Hiszpanie od wielu lat w swoich wakacyjnych planach. Choc tyle moge zrobic.

Posty [ 42 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Proszę,przeczytajcie i podpiszcie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024