Witam! Dwa dni temu miedzy pochwą a odbytem po prawej stronie pojawiła mi sie mala gulka, ktora wczoraj urosla do rozmiarow malej sliwki, strasznie kuło i bolało, dzisiaj rano na samym srodku owego guzka pojawila sie dziurka, po lekkim nacisnieciu wypnylelo troche ropy i krwi, w dalszym ciagu guz jest takich samych rozmiarow + obok niego zaczyna budowac sie drugi. Wszystko bardzo boli, kluje i piecze. Co to moze byc? Jak domowymi sposobami sobie z tym pordzic?
Kochana, to czyrak (czyli wrzód). I to brzmi, jakby był to czyrak mnogi. Trudno sobie radzić z wrzodem w takim miejscu domowymi sposobami, dlatego że łatwo o podrażnienia (bo musisz się poruszać), i łatwo o ponowne zakażanie tych miejsc (bo w okolicach intymnych często robią się ranki, otarcia, co powoduje powstawanie kolejnych wrzodów). Koniecznie dezynfekuj miejsce, myj się antybakteryjnym płynem do higieny intymnej, na samego czyraka ludzie polecają maść ichtiolową - ale nie wiem, nie jestem pewna, więc sprawdź.
A tak naprawdę to najlepiej idź do lekarza, to ci dobrze to zbada, opatrzy, możliwe że poda maść z antybiotykiem, która poradzi sobie z infekcją i guzek zniknie. Albo powie, że to zupełnie coś innego, bo w końcu ja nie jestem lekarzem ani ty nim nie jesteś i nie wiadomo na 100% co to jest, dopóki, nie zbada tego lekarz.
Pamiętaj, że wrzody mimo wszystko mogą być groźne dla zdrowia i mogą prowadzić do różnych powikłań, włączając w to sepsę.