Witam, lekarz przepisał mi tabletki antykoncepcyjne "Axia Conti" zaczęłam brać je od pierwszego dnia miesiączki. w trakcie brania tabletek miałam wypadek i podejrzenie wstrząsu mózgu, po wzięciu 8 tabletki (wczoraj), którą codziennie biorę o 7 rano po 3 godzinach zwymiotowałam w skutek tego wypadku. czy ta tabletka zdążyła się wchłonąć? czy nadal jestem zabezpieczona? to moja pierwsza styczność z tabletkami..
Czas wchłaniania się tabletki z przewodu pokarmowego to 3-4 godziny.
no więc co mam robić? wydaje mi się, że po 3 godzinach zdążyła się wchłonąć .. bo te 3/4 godziny są podane tak z wyprzedzeniem. czy według was po stosunku istnieje ryzyko ciąży?
4 2016-10-01 10:22:49 Ostatnio edytowany przez grenade (2016-10-01 10:31:11)
Należy przyjąć drugą tabletkę z dodatkowego blistra lub przez 7 dni zabezpieczać się dodatkowo. Jest spore prawdopodobieństwo, ze tabletka się nie wchłonęła. Jeśli się jednak wchłonęła to przyjęcie kolejnej tabletki nie będzie miało wpływu na skuteczność zabezpieczenia. Oczywiście najlepiej jest zadzwonić do ginekologa. On dokładnie powie jak się zachować w takiej sytuacji. Ja przyjmuję inne tabletki antykoncepcyjne.
Cześć. A ja właśnie mam pytanie w sprawie tych tabletek.. nigdzie o nich nie słyszałam i nie mogę znaleźć żadnych opinii a moja pani ginekolog też mi je przepisała lecz bez żadnych wcześniejszych badań. Czy ty dostałaś jakieś dodatkowe informacje na ich temat i wcześniejsze zalecenie badań? Jeśli byś mogła podziel się wszystkimi informacjami jakie wiesz na ich temat To będzie też moja pierwsza styczność wgl z tabletkami anty
a moja pani ginekolog też mi je przepisała lecz bez żadnych wcześniejszych badań.
Świetna lekarka nie ma co...