Witam, mam problem z mężem maminsynkiem oraz jego nadopiekuńcza Mamusia a moja teściowa. Jestem w 9 mc , za dwa tygodnie termin , nie czuje się najlepiej to prawda że od teraz robię mniej w domu niż przed ciąża , choć się staram, maz zawsze ma obiad , w brudzie nie żyjemy . Wszystko było by dobrze gdyby nie tesciowa, mąż przeszczesliwy że ma kontakt z matką, wcześniej go nie mieli zostawiła go jak był dzieckiem, teraz gra troskliwą i pomocną mamusie, oczywiście Mamusie,nie tesciowa. Raz trafiła w naprawdę zly dzień okropnie się czulam a ona zarzuciła mi że skoro jej syn pracuje to mieszkanie ma być na błysk. Dodam ,że jest pedantka. Nagadala mężowi żeby zablokował mi konto w banku które mamy wspólne bo ona tez nie miała dostępu do konta męża to i ja nie muszę . Po drugie specjalnie otworzyłam nowe konto by mogły tam wpływać pieniądze dla dziecka. To mąż teraz mówi że pieniadze będą wpływać na jego konto. Bardzo mnie boli że tak słucha się mamy której w zasadzie jako dziecko nie miał. Sam mówi że wychowali go dziadkowie. Boli mnie ta sytuacja. Nie chcę do tego dopuścić , ja nie pracuje myslalam o rozwodzie ale boję się że zostane z malutkim dzieckiem bez niczego. Oboje mieszkamy w Niemczech, proszę powiedzcie nakierujcie mną trochę bo powinnam być szczęśliwa że lada chwila urodze córeczkę a jestem kłębkiem nerwów.
no jak sama bez niczego? Kindergeld to koło 300 e, alimenty zależne od zarobków męża (a w Niemczech ścigają, nie jak w Polsce) + jak wcześniej pracowałaś to możesz o Harz IV wnioskować no i Mutterschaftsgeld Ci się należy. Tysiak na pewno będzie co miesiąc, a z tysiakiem już da się przeżyć.
Ale pogadaj z mężem, żeby nie słuchał, co ta matka gada, bo nie z nią jest w małżeństwie. Wyjaśnij co i jak wygląda i dlaczego Ci blokuje. Zresztą hej, jak to jest wspólne konto, to możesz przecież pójść do banku i odblokować? Do zablokowania wspólnego konta potrzeba raczej zgody obu partnerów.
3 2016-09-12 18:40:32 Ostatnio edytowany przez Gosia1962 (2016-09-12 18:45:22)
Kindergeld na jedno dziecko wynosi 190 euro. Skad ta wiadomosc, ze 300 euro?Ludzie, nie podawajcie blednych informacji, bo to jest niebezpieczne. Ona na siebie juz Kindergeld nie dostanie, bo jej sie nie nalezy.