Różnica wieku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: Różnica wieku

Witam wszystkich tu obecnych.
Mam 18lat i nie mogę się związać z młodszymi dziewczynami (tj. 16-18) po prostu jakbym miał blokadę, natomiast podobają mi się dziewczyny w wieku 19-25lat.
Czy to normalne?
Chciałbym poznać punkt widzenia kobiety, czy któraś z Was jest z młodszym od siebie partnerem, czy na początku Wam to przeszkadzało?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Różnica wieku

Mam 26 lat i nigdy nie związałabym się z 18-latkiem.
Nie ten sam poziom emocjonalny, zupełnie inne etapy w życiu, inne priorytety.

Chyba, że byłby wyjątkowo dojrzały jak na swój wiek, ale wciąż pozostają priorytety i etapy.
18-latek ma przed sobą maturę, studia, najlepsze momenty. 26-latka jest już po studiach i pewnie na etapie budowania swojego życia zawodowego.
Często jest to też etap starania się o potomstwo - gdzie tu planować rodzinę z 18-letnim chłopakiem? Nie ma opcji.

Sorry. Dla mnie odpada i nie znam żadnej takiej pary.

3

Wiesz co jak poznałam mojego męża on miał 31 lat ja 17 lat i zaufaj mi, że ta twoja różnica to nic przy mojej różnicy wieku. Każdy człowiek jest inny i jest bardzo dojrzały lub nie to zależy od danej osoby:)a co masz jakąś na oku??

4

roksanka22 napisał/a:

Wiesz co jak poznałam mojego męża on miał 31 lat ja 17 lat i zaufaj mi, że ta twoja różnica to nic przy mojej różnicy wieku. Każdy człowiek jest inny i jest bardzo dojrzały lub nie to zależy od danej osoby:)a co masz jakąś na oku??

Mój mąż też jest ode mnie starszy. Myślę, że gdy to mężczyzna jest starszy, to trochę inaczej to wygląda.
Kobiety niestety szybciej się starzeją (chodzi mi tu głównie o płodność).

5

Roksanka tutaj sie z tobą nie zgodzę. Co innego gdy facet jest starszy od kobiety, a inna kwestia gdy jest na odwrót. Optymalnie lepiej gdy to mężczyzna jest starszy od kobiety. Kobieta szybciej dojrzewa emocjonalnie i psychicznie od mężczyzn. Dlatego z różnicą wieku starszy facet-młodsza kobieta są realne szanse, że ich potrzeby emocjonalne i fizyczne spotkają się na podobnym etapie.

ale to tylko taka dygresja, nie jest to regułą, bo każdy człowiek jest inny.

Ale tak jak Cyngli zauważyła - ja także nie traktowałabym poważnie osiemnastoletniego chłopaka

6

TakZwany napisał/a:

Mam 18lat i nie mogę się związać z młodszymi dziewczynami (tj. 16-18) po prostu jakbym miał blokadę, natomiast podobają mi się dziewczyny w wieku 19-25lat.
Czy to normalne?
Chciałbym poznać punkt widzenia kobiety, czy któraś z Was jest z młodszym od siebie partnerem, czy na początku Wam to przeszkadzało?

Tak to normalne i wcale nie takie rzadkie.  Ale fakt, w tym wieku to o 26-latce mozesz jeszcze pomarzyc wiec nie nastawiaj sie na stale, wielolernie zwiazki. Za 2-3 lata problem bedzie o polowe mniejszy a za 5 najprawdopodobniej przestanie istniec bo wtedy juz nie bedziesz musial szukac po omacku.

Te cale teorie o dojrzalosci i roznicy wieku to jak ze wszystkim - nie wiek decyduje czy ktos ma pstro w glowie ( co widac na forum po wpisach calkiem sporej ilosci 30-latek wink )

Jedyny twoj problem to  nie boj sie ryzykowac odmowy - to sie zdarza w kazdym wieku big_smile

7 Ostatnio edytowany przez TakZwany (2016-08-31 20:07:28)

roksanka22 napisał/a:

Tak, ma 20lat.

navelbina napisał/a:

Kobieta szybciej dojrzewa emocjonalnie i psychicznie od mężczyzn. Dlatego z różnicą wieku starszy facet-młodsza kobieta są realne szanse, że ich potrzeby emocjonalne i fizyczne spotkają się na podobnym etapie.

Ale tak jak Cyngli zauważyła - ja także nie traktowałabym poważnie osiemnastoletniego chłopaka

Nie chce nikomu niczego ujmować, jednakże mam wrażenie, że szybsze dojrzewanie emocjonalne u kobiety to mit, skoro nie jest to regułą to myślę, że nie warto o tym wspominać smile
Czy tylko pod względem zakładania rodziny osiemnastolatek nie jest brany na poważnie?

Iceni napisał/a:
TakZwany napisał/a:

Czy to normalne?

Tak to normalne i wcale nie takie rzadkie.  Ale fakt, w tym wieku to o 26-latce mozesz jeszcze pomarzyc wiec nie nastawiaj sie na stale, wielolernie zwiazki. Za 2-3 lata problem bedzie o polowe mniejszy a za 5 najprawdopodobniej przestanie istniec bo wtedy juz nie bedziesz musial szukac po omacku.

Te cale teorie o dojrzalosci i roznicy wieku to jak ze wszystkim - nie wiek decyduje czy ktos ma pstro w glowie ( co widac na forum po wpisach calkiem sporej ilosci 30-latek wink )

Jedyny twoj problem to  nie boj sie ryzykowac odmowy - to sie zdarza w kazdym wieku big_smile

Doskonale wiem, że to się zdarza big_smile
Czyli jedynym "lekarstwem" będzie dla mnie czas tongue

8

Moj jest ode mnie mlodszy o trzy lata, nie odczuwam tej roznicy.

9

Małpa69 napisał/a:

Mógłbym zapytać o wiek w jakim byliście, gdy się poznaliście?

10

Spora część kobiet nie chce młodszych, bo:
- mają w głowie stereotyp, że każdy facet poniżej danego progu wiekowego jest głupi
- boją się, że to one będą więcej wydawały na ten związek pieniążków, a w ich głowach wywołuje to panikę, gdyż mają przekonanie, że to facet ma być od tych rzeczy

11

Małpa69 napisał/a:

3 lata a 7 lat - jest różnica.

12

ja mam 28 lat, mój mąż 24, uważam że jest dużo dojrzalszy niż mój byłybyły, który był 4 lata starszy ode mnie. Fakt na początku była konsternacja itp ale pozwoliłam się temu rozwijać i teraz jesteśmy już małżeństwem smile On sam też mówi że przy mnie jeszcze bardziej dojrzał.

13

TakZwany napisał/a:

Czy to normalne?

Powiem tak, pierwszy raz się całowałem jak miałem lat 15, ona 18. Pierwsza dziewczyna, ja 17 ona 19 (koleżanka starszej siostry). Byłem na pierwszym roku studiów to umawiałem się z dziewczynami z czwartego...  więc da się. Wiele zależy od tego co masz w głowie, ja zawsze byłem nieco dojrzalszy przez starszą siostrę i starszych kuzynów.

14

RavenKnight napisał/a:

Spora część kobiet nie chce młodszych, bo:
- mają w głowie stereotyp, że każdy facet poniżej danego progu wiekowego jest głupi
- boją się, że to one będą więcej wydawały na ten związek pieniążków, a w ich głowach wywołuje to panikę, gdyż mają przekonanie, że to facet ma być od tych rzeczy

Myślę bardziej, że wpływa na nich presja społeczeństwa, model związku w stylu mężczyzna powinien być starszy.

Cyngli napisał/a:
Małpa69 napisał/a:

Już nie patrzmy na różnicę w liczbach tylko sam związek, w którym to kobieta jest starsza.

Malineczka00 napisał/a:

ja mam 28 lat, mój mąż 24, uważam że jest dużo dojrzalszy niż mój byłybyły, który był 4 lata starszy ode mnie. Fakt na początku była konsternacja itp ale pozwoliłam się temu rozwijać i teraz jesteśmy już małżeństwem smile On sam też mówi że przy mnie jeszcze bardziej dojrzał.

Zazdroszczę smile

15

TakZwany napisał/a:
Cyngli napisał/a:
Małpa69 napisał/a:

Już nie patrzmy na różnicę w liczbach tylko sam związek, w którym to kobieta jest starsza.

Dlaczego nie? Różnica w liczbach ma znaczenie. O ile nie przeszkadzałyby mi 2 lata, tak 7 lat jest już dla mnie totalnie nie do przeskoczenia.

16

Mam 24 lata (jeszcze tydzień!) i ostatnio gdy jechałam pociągiem nad morze to siedziałam obok młodego chłopaka. Cóż, byłam przekonana, że był mniej więcej w moim wieku - jakieś studia, coś... Przemiło nam się rozmawiało, podróż sto razy szybciej minęła, poznaliśmy się i ogólnie jakoś tak przyjemnie bardzo. Później dodaliśmy się na fejsbukach. Gdy wróciłam z wakacji i będąc już przy komputerze, z dokładnością obejrzałam jego profil i gdy zobaczyłam, że chłopak ma 19 lat to mną lekko wstrząsnęło big_smile No cóż, on chyba też zobaczył ile ja mam i jakoś tak na tym fejsbuku rozmowa się już nie kleiła (właściwie pierwsza i póki co ostatnia, jaką odbyliśmy).
Jeśli chodzi o mnie - jeśli widzę, że chłopak jest ogarnięty i poukładane w głowie ma lub jakieś cechy, na które zwracam szczególną uwagę i jest w tak młodym wieku to nie wiedzę przeszkód by się nie przyjaźnić. Ale nic więcej - na pewno nie związek ani bliższa relacja. Właśnie głównie z powodów tych wymienionych wyżej.
No i też faktem jest, że im starsi jesteśmy tym bardziej ta różnica wieku przestaje być widoczna.

17 Ostatnio edytowany przez TakZwany (2016-08-31 21:08:23)

Może to otoczenie tak na mnie wpłynęło, no cóż wygląda na to, że muszę poczekać smile

18

Cyngli napisał/a:
roksanka22 napisał/a:

Mój mąż też jest ode mnie starszy. Myślę, że gdy to mężczyzna jest starszy, to trochę inaczej to wygląda.
Kobiety niestety szybciej się starzeją (chodzi mi tu głównie o płodność).

Wiesz co chyba masz rację ja bynajmniej przy Darku(bo tak ma na imię)czuje się bezpieczna i nie odczuwam tej różnicy a jednak gdy kobieta jest starsza od swojego partnera to tak trochę inaczej wygląda:)a o płodność to się nie matwię bo już mamy dzidziusia hehe

19

navelbina napisał/a:

Roksanka tutaj sie z tobą nie zgodzę. Co innego gdy facet jest starszy od kobiety, a inna kwestia gdy jest na odwrót. Optymalnie lepiej gdy to mężczyzna jest starszy od kobiety. Kobieta szybciej dojrzewa emocjonalnie i psychicznie od mężczyzn. Dlatego z różnicą wieku starszy facet-młodsza kobieta są realne szanse, że ich potrzeby emocjonalne i fizyczne spotkają się na podobnym etapie.

No tutaj też się zgodzę facet to facet to my jesteśmy szyją w związku a facet głową i to od nas zależy w jaki sposób pokierować facetem by było obojgu dobrze w związku;)

20

Jeśli podoba Ci się dziewczyna, która jest tylko 2 lata starsza, to spróbuj. Znałam w życiu sporo związków, gdzie to dziewczyna była starsza, niektóre trwały krótko, inne kilka lat i więcej. Niczym się nie różniły od związków, gdzie to facet jest starszy, bo zresztą czym miałyby? Ważne jest, czy do siebie pasujecie i na ile oboje jesteście dojrzali.

21

Mrs.Happiness napisał/a:

Jeśli podoba Ci się dziewczyna, która jest tylko 2 lata starsza, to spróbuj. Znałam w życiu sporo związków, gdzie to dziewczyna była starsza, niektóre trwały krótko, inne kilka lat i więcej. Niczym się nie różniły od związków, gdzie to facet jest starszy, bo zresztą czym miałyby? Ważne jest, czy do siebie pasujecie i na ile oboje jesteście dojrzali.

Nie wiem jak jej zaimponować, mam z nią bardzo ograniczony kontakt.

22

TakZwany napisał/a:

Nie skupiaj się na tym, by zaimponować. Skup się na tym, by ją poznać i dać jej poznać siebie.
Da się jakoś poprawić ten kontakt? Może napisz coś więcej o Waszej relacji, łatwiej będzie coś doradzić.

23

TakZwany napisał/a:
Małpa69 napisał/a:

W sumie niedawno wink Mineło około 9 miesiecy jak jestesmy razem, poznalismy sie kolo roku temu, po 3,5 miesiacach wzielismy slub wink
Ja bylam pelna obaw nawet nie przez to ze on jest mlodszy tylko przez to ze jestem przewlekle chora, balam sie ze tego nie udzwignie, ale on mi udowodnil wiele razy ze nie mam sie czego bac, ze da rade i rzeczywiscie stanal na wysokosci zadania.
Wiek tez na poczatku mi ciutek wadzil, nie wyobrazalam sobie nigdy bycia z kims mlodszym, ale tak na prawde to jakie to ma znaczenie.

24

Mrs.Happiness napisał/a:
TakZwany napisał/a:

Nie skupiaj się na tym, by zaimponować. Skup się na tym, by ją poznać i dać jej poznać siebie.
Da się jakoś poprawić ten kontakt? Może napisz coś więcej o Waszej relacji, łatwiej będzie coś doradzić.

Prosiłbym Cię o kontakt poza tematem, sprawdź maila jeśli możesz smile

Małpa69 napisał/a:
TakZwany napisał/a:
Małpa69 napisał/a:

W sumie niedawno wink Mineło około 9 miesiecy jak jestesmy razem, poznalismy sie kolo roku temu, po 3,5 miesiacach wzielismy slub wink
Ja bylam pelna obaw nawet nie przez to ze on jest mlodszy tylko przez to ze jestem przewlekle chora, balam sie ze tego nie udzwignie, ale on mi udowodnil wiele razy ze nie mam sie czego bac, ze da rade i rzeczywiscie stanal na wysokosci zadania.
Wiek tez na poczatku mi ciutek wadzil, nie wyobrazalam sobie nigdy bycia z kims mlodszym, ale tak na prawde to jakie to ma znaczenie.

Jestem pod wrażeniem smile Życzę zdrówka i szczęścia.

25

facet normalna rzecz wolno ci starszą ale młodszą od ciebie już nie wypada

26 Ostatnio edytowany przez kk76 (2016-09-03 16:02:47)

Miałam 19lat on był starszy o 9, byliśmy w sobie niesamowicie zakochani. Po 2 latach spotkań zamieszkaliśmy ze sobą, było nam naprawdę cudownie.
Po latach muszę przyznać ze ludzie się zmieniają, nie jest prawdą ze wszystko jest stałe. Z czasem okazywało się że więcej nas dzieli niż łączy.
Dziś uważam że bliżsi sobie będą ludzie w podobnym wieku i na podobnym poziomie rozwoju emocjonalnego

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024