Miałam ostatnio badanie krwi, wyszło ze mam niedoczynność tarczycy, norma tsh jest 4 coś a ja miałam 5 coś wiec nie wiele podwyższone a następne badania wyszły ze nie mam. Co nie zmienia faktu że muszę iść do Endokrynologa, pytanie moje brzmi ile Was wyniosły badania na tarczyce (niestety nie należę do ludzi bogatych i chcialabym wiedzieć ile mniej więcej kosztują takie badania) a na NFZ musialabym czekac poltorej roku wiec ile kosztuje to prywatnie. Jedni mówią ze każde badanie 20-30 zł a inni ze to drogie badania, jestem z woj Śląskiego.. z Góry dziękuję za odpowiedź.
1 2016-08-25 10:51:42 Ostatnio edytowany przez wszystkomasens (2016-08-25 10:53:54)
zalezy od miejsca, ale przeważnie usg około 100 zł i antyciała też około 100 zł ( anty TPO i TG).
Hm ktoś jeszcze może się wypowie?
A nie prościej wygooglować sobie konkretną poradnię i laboratorium i tam sprawdzić?
Albo zadzwonić, jeśli nie mają na stronie cennika
Hey ...
rodzinna lekarka bez problemu powinna dać skierowanie na badanie TSH ( najważniejsze ) jest na NFZ ... czyli bezpłatne dla Ciebie
zrób to przed wizytą u endokrynologa ....
lekarz endo zdecyduje czy jest potrzebne T3 i T4 - od niego jak dostaniesz skierowanie jest bezpłatne ...
lekarz rodzinny też może ??? wystawić ale z reguły nie chcą i tu już płacisz
u mnie ok. 30 zeta jedno badanie
Uwazam ze obecnie za mocno sie dramatyzuje w kwestii tarczycy, ja mam zdiagnozowaną niedoczynność, TSH miewalam i juz wartosci nascie, ale przy niewielkich odchyleniach od normy od razu do endo? Mnie leczyl internista. Obecnie nie biore euthyroxu zaczelam jesc wiecej soli - jod i sie samo unormowało...
Zwykle THS mam, raz mi wyszlo 5 cos a drugim razem wyszlo w normie ale i tak musze isc do tego endokrynologa, a T3 I T4 nie mam zrobione, gdyby nie fakt ze włosy wychodzą mi garściami nawet bym nie pomyślała ze mogę mieć tarczyce
8 2016-08-26 14:35:05 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2016-08-26 14:37:59)
. dubel
Mi tez wlosy wypadaly, a tsh jak sie unormowalo to.... wlosy dalej wypadaly okazalo sie ze to bylo zelazo....
Oczywiscie idz do lekarza, ale postaraj sie uzupelnic niedobory jodu zanim wcisna ci euthyrox, bo ten w teorii musisz brac do konca zycia a jak kazdy lek ma skutki uboczne.
Samo tsh nie jest wykładnikiem niedoczynności tarczycy lub jej braku.
Obowiązkowo wykonuje się jeszcze ft3 i ft4 oraz usg tarczycy w celu pełniejszej diagnostyki.
Nie każdego internistę interesują problemy z tarczycą...
Już samo wypisanie skierowania na refundowane badanie tsh czasami graniczy z cudem, nie mówiąc już o chęci dalszego leczenia w razie potrzeby.
Nie należy nigdy bagatelizować nawet najmniejszych dolegliwości ze strony samej tarczycy, jak i nieprawidłowości w wynikach.
Sama niedoczynność tarczycy może rzeczywiście nie jest ,,dramatem", ale nie można zapominać, że niejednokrotnie towarzyszy ona innym- o wiele poważniejszym schorzeniom, o których istnieniu możemy jeszcze nie wiedzieć lub ujawnią się w niedalekiej przyszłości.
Tak więc kobiety nie panikujcie, ale też pamiętajcie, że zdrowie i życie macie jedno.
Słuchajcie tylko mądrych rad i diagnozujcie się jak intuicja Wam każe.
To czyli będę miala tylko takei badania jak T3 i T4 i usg tarczycy tak ? A jak wyjdzie ze nie mam to na Tym koniec ? A jeśli wyjdzie to ciąg dalszy badań tak ?
Czy nie lepiej żebym zrobiła prywatnie te tsh 3 i tsh 4 i potem poszła z tymi wynikami do endokrynologa, ? W mojej przychodni robią to prywatnie, i przynajmniej miałabym juz więcej tych wyników, bo pewnie i tak by mnie na to wysłał, i pytanie czy bez skierowania mi to zrobią ?
Zrobią, ale nie za darmo. Jak zapłacisz, to nawet operację kręgosłupa zrobią Ci bez skierowania
Kosztuje to 20 lub 30 zł wiec nie ma tragedii, a jak miałabym wydać 120 zł na lekarza po to żeby wysłał mnie na to samo badanie i tez prywatnie to wolę iść juz z tymi wynikami przynajmniej zaoszczędze trochę pieniędzy za wizytę jak jest możliwość
Zrobią, ale nie za darmo. Jak zapłacisz, to nawet operację kręgosłupa zrobią Ci bez skierowania
Dokładnie.
Czy ,,same" badania, które wymieniłam wystarczą i czy nie trzeba będzie robić dodatkowych to zależy od wyników tychże badań, a przede wszystkim od decyzji lekarza.
Ponownie miałam robione badanie ths wyszło podwyższone norma jest 4,2 a mi wyszlo 4,81 jednak FT3 norma jest 1,7 a ja mam 1,03 i FT4 norma jest 4,43 a mi wyszlo 3,27 wiec FT3 i FT4 Jest dobrze... wiec jest możliwość żebym miała ta tarczyce ?
jezeli ci nikt jej nie wycial to na pewno masz
Chodziło mi o niedoczynnosc tarczycy...
Wartości badań podaje się zawsze w jednostkach oraz podaje się ich górny i dolny pułap zakresu norm.
Tsh jest za wysokie.
Tymbardziej, że jesteś chyba osobą bardzo młodą....
Wizyta u endokrynologa wskazana tak czy inaczej.
Mam 22 lata, oczywiście że pojde ale dopiero mam w poniedziałek 5 września, czy jest możliwość ze nie będzie to jeszcze leczone tylko bde musiała obserwowac
To zależy od objawów. U każdego ta choroba może przebiegać trochę inaczej.
U mnie jedyne objawy które mógłby wskazywać na ta chorobę to wypadanie włosów i senność i to tyle
Ale jeśli chodzi o senność to zawsze byłam spiochem wiec w zasadzie tylko wypadanie włosów
wez sprawdz to zelazo jeszcze....
Gdzie mogę sprawdzić i jaki jest koszt ?
badanie z krwi, jesli internista da skierowanie to za darmo na nfz, jesli nie to pewnie kolo30 zl.
28 2016-09-02 07:42:43 Ostatnio edytowany przez wszystkomasens (2016-09-02 07:48:23)
Byłam dzisiaj zapłaciłam 9 zł, wyniki w poniedziałek, i tez w poniedziałek mam endokrynologa na 19, bardzo się boje ze to jednak może być niedoczynnosc tarczycy
ale zastanawiam się dlaczego ft3 i ft4 wyszło w normie....
Zrobiłam żelazo norma jest od 33,00 -193 a ja mam 33,00 wiec chyba dobre? Dzisiaj mam endokrynologa strasznie się boje (
Może i ogólna rada, ale zakup sobie po prostu suplement zawierający jod, np. z alg morskich dawki wynoszące około 150 do 200 ug i zobaczysz jak wpływa to na ogólno kondycje psycho - fizyczna
Ja również żyję z niedoczynnością tarczycy na szczęście trafiłam w Krakowie na dobrego endokrynologa, który prowadzi moją chorobę siwienie. Jak ktoś szuka również dobrego endokrynologa w Krakowie to w przychodni nzorevita takich znajdzie.
Zwykle THS mam, raz mi wyszlo 5 cos a drugim razem wyszlo w normie ale i tak musze isc do tego endokrynologa, a T3 I T4 nie mam zrobione, gdyby nie fakt ze włosy wychodzą mi garściami nawet bym nie pomyślała ze mogę mieć tarczyce
Może tak być, że jest w normie, a pozostałe wyniki już nie. Dlatego najlepiej zrobić komplet badan