Niedoczynność Tarczycy, kilka pytań, proszę o rade. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Niedoczynność Tarczycy, kilka pytań, proszę o rade.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 32 ]

1 Ostatnio edytowany przez wszystkomasens (2016-08-25 10:53:54)

Temat: Niedoczynność Tarczycy, kilka pytań, proszę o rade.

Miałam ostatnio badanie krwi, wyszło ze mam niedoczynność tarczycy, norma tsh jest 4 coś a ja miałam 5 coś wiec nie wiele podwyższone a następne badania wyszły ze nie mam. Co nie zmienia faktu że muszę iść do Endokrynologa, pytanie moje brzmi ile Was wyniosły badania na tarczyce (niestety nie należę do ludzi bogatych i chcialabym wiedzieć ile mniej więcej kosztują takie badania) a na NFZ musialabym czekac poltorej roku wiec ile kosztuje to prywatnie. Jedni mówią ze każde badanie 20-30 zł a inni ze to drogie badania,  jestem z woj Śląskiego..  z Góry dziękuję za odpowiedź.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Niedoczynność Tarczycy, kilka pytań, proszę o rade.

zalezy od miejsca, ale przeważnie usg około 100 zł i antyciała też około 100 zł ( anty TPO i TG).

3

Hm ktoś jeszcze może się wypowie?

A nie prościej wygooglować sobie konkretną poradnię i laboratorium i tam sprawdzić? smile
Albo zadzwonić, jeśli nie mają na stronie cennika smile

5

Hey ...

rodzinna lekarka bez problemu powinna dać skierowanie na badanie TSH ( najważniejsze ) jest na NFZ ... czyli bezpłatne dla Ciebie
zrób to przed wizytą u endokrynologa ....
lekarz endo  zdecyduje czy jest potrzebne T3 i T4 - od niego jak dostaniesz skierowanie jest bezpłatne ...

lekarz rodzinny też może ??? wystawić ale z reguły nie chcą i tu już płacisz
u mnie ok. 30 zeta  jedno badanie

6

Uwazam ze obecnie za mocno sie dramatyzuje w kwestii tarczycy, ja mam zdiagnozowaną niedoczynność, TSH miewalam i juz wartosci nascie, ale przy niewielkich odchyleniach od normy od razu do endo? Mnie leczyl internista. Obecnie nie biore euthyroxu zaczelam jesc wiecej soli wink - jod i sie samo unormowało...

7

Zwykle THS mam, raz mi wyszlo 5 cos a drugim razem wyszlo w normie ale i tak musze isc do  tego endokrynologa, a T3 I T4 nie mam zrobione, gdyby nie fakt ze włosy wychodzą mi garściami nawet bym nie pomyślała ze mogę mieć tarczyce

8 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2016-08-26 14:37:59)

. dubel

9

Mi tez wlosy wypadaly, a tsh jak sie unormowalo to.... wlosy dalej wypadaly okazalo sie ze to bylo zelazo....

Oczywiscie idz do lekarza, ale postaraj sie uzupelnic niedobory jodu zanim wcisna ci euthyrox, bo ten w teorii musisz brac do konca zycia a jak kazdy lek ma skutki uboczne.

10

Samo tsh nie jest wykładnikiem niedoczynności tarczycy lub jej braku.
Obowiązkowo wykonuje się jeszcze ft3 i ft4 oraz usg tarczycy w celu pełniejszej diagnostyki.

Nie każdego internistę interesują problemy z tarczycą...
Już samo wypisanie skierowania na refundowane badanie tsh czasami graniczy z cudem, nie mówiąc już o chęci dalszego leczenia w razie potrzeby.

Nie należy nigdy bagatelizować nawet najmniejszych dolegliwości ze strony samej tarczycy, jak i nieprawidłowości w wynikach.
Sama niedoczynność tarczycy może rzeczywiście nie jest ,,dramatem", ale nie można zapominać, że niejednokrotnie towarzyszy ona innym- o wiele poważniejszym schorzeniom, o których istnieniu możemy jeszcze nie wiedzieć lub ujawnią się w niedalekiej przyszłości.

Tak więc kobiety nie panikujcie, ale też pamiętajcie, że zdrowie i życie macie jedno.
Słuchajcie tylko mądrych rad i diagnozujcie się jak intuicja Wam każe.

11

To czyli będę miala tylko takei badania jak T3 i T4 i usg tarczycy tak ? A jak wyjdzie ze nie mam to na Tym koniec ? A jeśli wyjdzie to ciąg dalszy badań tak ?

12

Czy nie lepiej żebym zrobiła prywatnie te tsh 3 i tsh 4 i potem poszła z tymi wynikami do endokrynologa, ? W mojej przychodni robią to prywatnie, i przynajmniej miałabym juz więcej tych wyników, bo pewnie i tak by mnie na to wysłał, i pytanie czy bez skierowania mi to zrobią ?

13

Zrobią, ale nie za darmo. Jak zapłacisz, to nawet operację kręgosłupa zrobią Ci bez skierowania smile

14

Kosztuje to 20 lub 30 zł wiec nie ma tragedii, a jak miałabym wydać 120 zł na lekarza po to żeby wysłał mnie na to samo badanie i tez prywatnie to wolę iść juz z tymi wynikami przynajmniej zaoszczędze trochę pieniędzy za wizytę jak jest możliwość big_smile

15

santapietruszka napisał/a:

Zrobią, ale nie za darmo. Jak zapłacisz, to nawet operację kręgosłupa zrobią Ci bez skierowania smile

Dokładnie.

16

Czy ,,same" badania, które wymieniłam wystarczą i czy nie trzeba będzie robić dodatkowych to zależy od wyników tychże badań, a przede wszystkim od decyzji lekarza.

17

Ponownie miałam robione badanie ths wyszło podwyższone norma jest 4,2 a mi wyszlo 4,81 jednak FT3 norma jest 1,7 a ja mam 1,03 i FT4 norma jest 4,43 a mi wyszlo 3,27 wiec FT3 i FT4 Jest dobrze... wiec jest możliwość żebym miała ta tarczyce hmm ?

18

jezeli ci nikt jej nie wycial to na pewno masz wink

19

Chodziło mi o niedoczynnosc tarczycy...

20

Wartości badań podaje się zawsze w jednostkach oraz podaje się ich górny i dolny pułap zakresu norm.
Tsh jest za wysokie.
Tymbardziej, że jesteś chyba osobą bardzo młodą....
Wizyta u endokrynologa wskazana tak czy inaczej.

21

Mam 22 lata, oczywiście że pojde ale dopiero mam w poniedziałek 5 września, czy jest możliwość ze nie będzie to jeszcze leczone tylko bde musiała obserwowac

22

To zależy od objawów.  U każdego ta choroba może przebiegać trochę inaczej.

23

U mnie jedyne objawy które mógłby wskazywać na ta chorobę to wypadanie włosów i senność i to tyle

24

Ale jeśli chodzi o senność to zawsze byłam spiochem big_smile wiec w zasadzie tylko wypadanie włosów

25

wez sprawdz to zelazo jeszcze....

26

Gdzie mogę sprawdzić i jaki jest koszt ?

27

badanie z krwi, jesli internista da skierowanie to za darmo na nfz, jesli nie to pewnie kolo30 zl.

28 Ostatnio edytowany przez wszystkomasens (2016-09-02 07:48:23)

Byłam dzisiaj smile zapłaciłam 9 zł, wyniki w poniedziałek, i tez w poniedziałek mam endokrynologa na 19, bardzo się boje ze to jednak może być niedoczynnosc tarczycy sad ale zastanawiam się dlaczego ft3 i ft4 wyszło w normie....

29

Zrobiłam żelazo norma jest od 33,00 -193 a ja mam 33,00 wiec chyba dobre? Dzisiaj mam endokrynologa strasznie się boje sad(

Może i ogólna rada, ale zakup sobie po prostu suplement zawierający jod, np. z alg morskich dawki wynoszące około 150 do 200 ug i zobaczysz jak wpływa to na ogólno kondycje psycho - fizyczna

31

Ja również żyję z niedoczynnością tarczycy na szczęście trafiłam w Krakowie na dobrego endokrynologa, który prowadzi moją chorobę siwienie. Jak ktoś szuka również dobrego endokrynologa w Krakowie to w przychodni nzorevita takich znajdzie.

32

wszystkomasens napisał/a:

Zwykle THS mam, raz mi wyszlo 5 cos a drugim razem wyszlo w normie ale i tak musze isc do  tego endokrynologa, a T3 I T4 nie mam zrobione, gdyby nie fakt ze włosy wychodzą mi garściami nawet bym nie pomyślała ze mogę mieć tarczyce

Może tak być, że jest w normie, a pozostałe wyniki już nie. Dlatego najlepiej zrobić komplet badan

Posty [ 32 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Niedoczynność Tarczycy, kilka pytań, proszę o rade.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024