Witam.
Mam pytanie myśle, że pomożecie mi.
Chcę wziąć z moim chlopakiem ślub cywilny, mam dopiero 18 lat, jeszcze się uczę. Jestem już z nim 4 lata pomino młodego wieku jestem gotowa na to.
Tylko jest jeden problem, szkoła.
Czy jak wezniemy ślub cywilny czy jest możliwosc tego żebym zostala przy swoim nazwisku a mój chłopak przy swoim?
Proszę o konkretne odpowiedzi.
Dziekuję
2 2016-08-18 10:51:24 Ostatnio edytowany przez Lodywaniliowe (2016-08-18 10:52:02)
Jestem twoją równolatką i nie wyobrażam sobie brać ślubu. Wiem, nie o to pytałaś i wiem, ludzie są różni, ale teraz nie masz jeszcze wystarczającej wiedzy życiowej by móc zdecydować, czy ten partner jest stworzony dla Ciebie, czy nadaje się na męża i ojca.
Uwierz mi, że tak jak byłaś inną osobą w wieku 16 lat a jesteś teraz w wieku 18, tak samo będziesz inną w wieku 20. Zastanów się, bo w tak młodym wieku ludzie jeszcze się zmieniają i rozwijają, możliwe, że sama nie będziesz w stanie siebie poznać.
Skoro to jest ten jedyny, a jest taka szansa, to przecież za 2-3 lata chociaż nadal będziecie razem? Nie lepiej wtedy zdecydować się na ślub?
Co z wykształceniem, planujesz coś po szkole?
Oczywiście, że możesz zostać. To jest Twój wybór
Bella512, nie gniewaj się, ale jeśli tego nie wiesz (a oczywiście możesz nie wiedzieć) To wystarczy wpisać w googla...
Masz prawo nie przyjmować nazwiska męża, ale nie bardzo rozumiem, czy nie chcesz go przyjmować, bo nie? Tak po prostu. To jest Twoje prawo. Czy nie chcesz go przyjmować ze względu na szkołę? Jakoś nie mogę zajarzyć co zmiana nazwiska przeszkadza w kończeniu szkoły.
Chyba, że Ty chcesz wziąć ten ślub w tajemnicy...
5 2016-08-18 11:22:48 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2016-08-18 11:24:59)
Witam.
Mam pytanie myśle, że pomożecie mi.
Chcę wziąć z moim chlopakiem ślub cywilny, mam dopiero 18 lat, jeszcze się uczę. Jestem już z nim 4 lata pomino młodego wieku jestem gotowa na to.
Tylko jest jeden problem, szkoła.
Czy jak wezniemy ślub cywilny czy jest możliwosc tego żebym zostala przy swoim nazwisku a mój chłopak przy swoim?
Proszę o konkretne odpowiedzi.
Dziekuję
Tak. Możesz nosić swoje dotychczasowe nazwisko. Możesz także "dołożyć" sobie nazwisko męza i nosić nazwisko dwuczłonowe.
Możesz zostać przy swoim panieńskim nazwisku.
Po ślubie masz trzy możliwości co do nazwiska:
1. Zostać przy swoim
2. Połączyć oba w dwuczłonowe
3. Przyjąć jego
Decyzja należy do Ciebie.
Tylko trochę nie rozumiem co ma do tego szkoła.
Po ślubie masz trzy możliwości co do nazwiska:
1. Zostać przy swoim
2. Połączyć oba w dwuczłonowe
3. Przyjąć jego
Decyzja należy do Ciebie.
Tylko trochę nie rozumiem co ma do tego szkoła.
Pewnie chodzi o to by w szkole sie nie dowiedzieli ze wyszla za maz. Tyle ze tez nie rozumiem dlaczego. Skoro slub bierzesz jak mniemam bez przymusu tylko z czystej checi to czego sie wstydzic.
Jak dla mnie to straszna głupota.
Dopiero wchodzisz w dorosłe zycie i już ślub?
Facet chce Cię sobie zaklepać czy co?
Sądząc po Twoim poprzednim wątku, ślub nie jest dobrym pomysłem. Ale jak tam chcesz.
Sądząc po Twoim poprzednim wątku, ślub nie jest dobrym pomysłem. Ale jak tam chcesz.
Taaak... ten poprzedni wątek w połączeniu z faktem, że Bella chce brać ślub z tym facetem to jakieś kuriozum.
Chyba macie rację, powinnam to wszystko jeszcze raz na spokojnie przemyśleć.
A jak mnie kocha to zrozumie i poczeka.
Chyba macie rację, powinnam to wszystko jeszcze raz na spokojnie przemyśleć.
A jak mnie kocha to zrozumie i poczeka.
Przemyśl, przemyśl.
Ślub to nie tylko kwestia zmiany nazwiska. Myślałaś gdzie będziecie mieszkać, z czego będziecie żyć ? Rodzice, nie mają obowiązku Wam pomagać po ślubie. Tak w ogóle, rodzice wiedzą o Twoich planach ?
Teraz prawie cały czas mieszkam u niego i wiem że będę mogła mieszkać tam u jego rodziców. On pracuje. Rodzice wiedzą, ale nie są zadowoleni, mówią że wiek to jeszcze nie pora