Wezwanie do sądu jako oskarżony - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wezwanie do sądu jako oskarżony

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1

Temat: Wezwanie do sądu jako oskarżony

Słuchajcie, taka sytuacja. Ostatnio widziałem, jak jeden typ z osiedla szarpał dziewczynę na ulicy. Wiec jak to ja, nie mogłem po prostu pozwolić damskiemu bokserowi na to, by sprał biedną dziewczynę. Ruszyłem więc jej z pomocą, a że do małych chłopców nie należę, to rzeczywiście chłopaka trochę zgasiłem. Sama dziewczyna (nie rozumiem zachowań kobiet), oczywiście mi nawtykała, że mam zostawić jej chłopaka. Oddaliłem się więc (tym bardziej, że widziałem, że gość wstaje) i poszedłem do domu. Dzisiaj zostałem wezwany do złożenia zeznań w charakterze oskarżonego. Czeka mnie więc najprawdopdoobniej rozprawa za to, że broniłem kobietę. Co tu kurde robić? Oni tak w ogóle mogą?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wezwanie do sądu jako oskarżony

niestety, ale mogą. A z niektórymi babami tak jest, podejrzewam, że sama go zaprowadziła na obdukcję, a póxniej poszła z „misiem” na policję. Na Twoim miejscu przygotowałabym sobie już dobrą linię obrony. Przede wszystkim musisz podkreślać to, że ruszyłeś z obroną kobiecie, bo bałeś się, że on po prostu zrobi jej krzywdę. Zakładam, że raczej śwaidków tam na miejscu nie masz? Może monitoring?

Raczej nie mogłeś dostać wezwania do sądu w charakterze oskarżonego bez wcześniejszego zeznawania na policji w charakterze podejrzanego. Pic na wodę.

4 Ostatnio edytowany przez Brainless (2016-08-16 16:38:05)

santapietruszka napisał/a:

Raczej nie mogłeś dostać wezwania do sądu w charakterze oskarżonego bez wcześniejszego zeznawania na policji w charakterze podejrzanego. Pic na wodę.

Chyba, że pomylił pojęcia i nie chodzi o "oskarżonego" tylko właśnie podejrzanego (złożenie zeznań na policji), alternatywnie o pozwanego, gdy tamte zjeby wytoczyły mu po prostu proces cywilny.

pakier napisał/a:

Sama dziewczyna (nie rozumiem zachowań kobiet), oczywiście mi nawtykała, że mam zostawić jej chłopaka. Oddaliłem się więc (tym bardziej, że widziałem, że gość wstaje) i poszedłem do domu. Dzisiaj zostałem wezwany do złożenia zeznań w charakterze oskarżonego. Czeka mnie więc najprawdopdoobniej rozprawa za to, że broniłem kobietę. Co tu kurde robić? Oni tak w ogóle mogą?

Tu nie tyle o rozumienie kobiet chodzi. Trafiłeś po prostu na patologiczny, toksyczny związek, w którym panna ma zryty beret i uzależniła się od swego chłopaka-brutala.
A na policję/prokuraturę zgłosić albo wytoczyć proces cywilny można zawsze, jeśli tylko doszło faktycznie do jakiejś szkody/przestępstwa/wykroczenia.
W przeciwnym przypadku nieprzyjemności może mieć ten, co zgłasza.

Brainless napisał/a:

Chyba, że pomylił pojęcia i nie chodzi o "oskarżonego" tylko właśnie podejrzanego (złożenie zeznań na policji), alternatywnie o pozwanego, gdy tamte zjeby wytoczyły mu po prostu proces cywilny.

W tytule jest wyraźnie "wezwanie do sądu jako oskarżony".
Sytuacja opisana jest, że zdarzyła się "ostatnio". Żaden sąd tak szybko nie działa big_smile
Nawet gdyby chodziło o proces cywilny, coś by go musiało poprzedzić (w sensie zgłoszenia zajścia gdziekolwiek). Nie sądzę również, żeby ktoś go oskarżył z prywatnego aktu oskarżenia, bo to kosztuje.

Nie oznacza to, oczywiście, że takie sytuacje nie mogą się wydarzyć. Nawet podobno całkiem często się zdarzają big_smile Ale wtedy otrzymuje się wezwanie na policję bądź prokuraturę w celu złożenia wyjaśnień - i się wyjaśnia. Następnie prokuratura, jeśli uzna za stosowne, przesyła do sądu akt oskarżenia. O wszystkich czynnościach podejrzany jest informowany. Wezwania do sądu nie dostaje się tak se znikąd, jeszcze żaden sąd jasnowidzem nie jest smile Istnieje jedynie możliwość, że Autor dotychczasową korespondencję olał.

Jednak sądząc po tym, że poprzednie posty Autora zostały usunięte, uważam wątek za pic na wodę big_smile

6 Ostatnio edytowany przez Brainless (2016-08-16 17:18:54)

Pewnie i masz rację, ostatnio na forum prawdziwy wysyp trolli. To chyba od tej deszczowej pogody.
Mimo wszystko zwracam uwagę na to, że ludzie bardzo często mylą pojęcia i nie znają podstaw naszej codziennej rzeczywistości.
I tak "lekarze są z NFZ", a "wezwanie do sądu" to w rzeczywistości albo wezwanie dopiero na policję albo jakaś korespondencja związana z procesem cywilnym.

santapietruszka napisał/a:

Nie oznacza to, oczywiście, że takie sytuacje nie mogą się wydarzyć.

Tak, jak pozywanie ludzi za to, że zniszczyli ubranie podczas reanimacji hmm

7 Ostatnio edytowany przez pakier (2016-08-17 11:08:21)

Byłem przesłuchiwany przez policję, wszystko im opowiedziałem dokładnie i sprawa miała być podobno zamknięta a teraz wezwanie do sądu.

AnnaDW napisał/a:

niestety, ale mogą. A z niektórymi babami tak jest, podejrzewam, że sama go zaprowadziła na obdukcję, a póxniej poszła z „misiem” na policję. Na Twoim miejscu przygotowałabym sobie już dobrą linię obrony. Przede wszystkim musisz podkreślać to, że ruszyłeś z obroną kobiecie, bo bałeś się, że on po prostu zrobi jej krzywdę. Zakładam, że raczej śwaidków tam na miejscu nie masz? Może monitoring?

jeśli by się udało z tego miejsca monitoring ściągnąć, to byłoby super. Tym niemniej czuję się trochę bezradny. Nie chcę ponosić kary za to, że zrobiłem to, co uważałem za słuszne. Może niektórzy mają znieczulicę na takie rzeczy, ale ja nie mogę patrzeć na to, jak po prostu jakiś typ łoi laskę na ulicy.

pakier napisał/a:

Byłem przesłuchiwany przez policję, wszystko im opowiedziałem dokładnie i sprawa miała być podobno zamknięta a teraz wezwanie do sądu.

Najwyraźniej prokurator uznał, że są wątpliwości i sprawa musi zostać wyjaśniona przez sąd. To nie policja decyduje o zamknięciu sprawy.

9

I bardzo dobrze, że nie możesz na to patrzeć. Gorzej, że zachowałeś się trochę jak ten typ, schodząc do najniższych instynktów i rzucając się na niego z pięsciami. Zasadniczo Twoim obowiązkiem w takim momencie jest wezwać policję, a nie bić gościa na ulicy.

10 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-09-11 14:35:45)

A ja z kolei uważam, że dobrze zrobił, choć powinien wezwać policję po całej akcji i poczekać aż przyjadą. Jak dla mnie to zdecydowanie będzie kontratyp, ponieważ nie wiadomo, jakby się sytuacja skończyła między „pokrzywdzonym” a jego dziewczyną. Tak szczerze mówiąc to najlepiej doradziłby jakiś dobry prawnik. Wiem, że [spam] zajmowała się sprawami karnymi. Zresztą to jest pani adwokat z bogatym doświadczeniem. Wiem, ze zajmowała się też trudnymi sprawami rozwodowymi i wieloma innymi.

11

Monitoring będzie najlepszy, ewentualnie ściągnąć kogoś, kto jeszcze był w pobliżu i widział zajście.

12 Ostatnio edytowany przez Czerepach (2016-08-17 22:21:42)

Jaki kontratyp? Przy kontratypie musi wystąpić atak na dobro prawne (życie, zdrowie i inne). Odpierać go może ten tylko czyje dobro jest zagrożone bezpośrednim, bezprawnie zamachem. A w tym przypadku żadnego zamachu na dobro Autora nie było. W grę wchodziłaby obrona konieczna- pomoc konieczna. Ale tylko wtedy gdyby było zagrożone dobro jakim jest życie człowieka. Jeżeli atakujący miał narzędzie i ewidentne było, że zaraz tą kobietę pozbawi życia, to tak. Zachodziłby wtedy kontratyp. W tym przypadku naruszenie nietykalności cielesnej względnie art. 157 kk lekki uszczerbek ma zdrowiu. Wszystko zależy o tego co atakującemu się stało.
Wskazać wypada, że sąd nie wzywa do składania wyjaśnień w charakterze oskarżonego. Jedynie wzywa oskarżonego na rozprawę gdzie ten może ale nie musi składać wyjaśnień. Takie jego prawo.
Ps. Wydaje się, że reklamowanie firm, osób w powyższy sposób jest niezgodne z regulaminem Forum. Tym bardziej osoba ta nie potrzebuje reklamy skoro ma wieloletnie doświadczenie.

13

Może nie czepiajmy już się tak szczegółów, w sumie nie wiedziałem że nie można wymieniać adwokata z imienia i nazwiska w internecie – chyba wszyscy tak robią. A nóż autor tego tematu będzie potrzebował pomocy adwokata.

14

dobrze, teraz już wiem czym są te kontratypy? Dziękuje również za polecenie mi adwokata, tylko fajnie jakbyś mi podała jakiś kontakt do tej pani albo gdzie mogę się o niej więcej dowiedzieć.

15

pakier napisał/a:

dobrze, teraz już wiem czym są te kontratypy? Dziękuje również za polecenie mi adwokata, tylko fajnie jakbyś mi podała jakiś kontakt do tej pani albo gdzie mogę się o niej więcej dowiedzieć.

Ta pani adwokat to jak wpiszesz w google pokaże, że działa w Łodzi i okolicach.
Jeśli mieszkasz gdzie indziej to nie wiem czy będzie chciała zająć się ta sprawą lub koszty jej dojazdu będą spore.
Może lepiej poszukać kogoś bliżej, ze swojej okolicy.

I też mnie dziwi, że masz już wezwanie do sądu jako oskarżony a nie najpierw do prokuratury, na policję.

16

Kleoma napisał/a:
pakier napisał/a:

Ta pani adwokat to jak wpiszesz w google pokaże, że działa w Łodzi i okolicach.
Jeśli mieszkasz gdzie indziej to nie wiem czy będzie chciała zająć się ta sprawą lub koszty jej dojazdu będą spore.
Może lepiej poszukać kogoś bliżej, ze swojej okolicy.

I też mnie dziwi, że masz już wezwanie do sądu jako oskarżony a nie najpierw do prokuratury, na policję.

Autor już to wyjaśnił wyżej.

pakier napisał/a:

17

Dzięki wszystkim za pomoc, teraz już wiele rzeczy jest dla mnie jasne. Z adwokatem się skontaktuje i postaram się napisać jak po sprawie o ile do niej dojdzie.

18

mnie krew zalewa jak czytam takie coś. najlepiej jakbyśmy byli chyba wszyscy znieczulicą totalną, i nie przejmowali się losem drugiej osoby, bo jak widać za pomoc można jeszcze dostać karę... ta laska i ta relacja była zwyczajnie toksyczna... żal naprawdę.
Moim zdaniem dobrze postąpiłeś, gdybyś wezwał policję i na nią czekał to nie wiadomo co przez ten czas by się wydarzyło...

19 Ostatnio edytowany przez pomocnikgargamela (2016-09-08 23:37:24)

W niektórych wypowiedziach wyczuwam studentów 2. roku prawa big_smile

Dziękujemy za definicję kontratypu, co prawda nie do końca prawidłową i nie do końca wnoszącą cokolwiek do tematu, ale oddającą meritum wink Prosty przykład - kiedy wybijemy szybę w samochodzie, w którym na 50-stopniowym upale zamknięty jest pies - czy możemy powołać się na kontratyp stanu wyższej konieczności, bo ratowaliśmy psa, czy popełniliśmy przestępstwo, bo "odpierać go może ten tylko czyje dobro jest zagrożone bezpośrednim, bezprawnie zamachem" - czyli, że co? Pies ma wybić szybę, bo mu gorąco?

Autorowi życzę powodzenia. Mimo, że wiele osób doskonale wypunktowało mu nieścisłości terminologiczne w poście (w końcu tylko frajerzy nie kończą prawa, choćby zaocznie), to zachował się jak prawdziwy mężczyzna i mam nadzieję, że postępowanie równie szybko i pomyślnie się skończy, jak się zaczęło.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wezwanie do sądu jako oskarżony

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024