Czy jestem w związku z egoista? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy jestem w związku z egoista?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

1 Ostatnio edytowany przez kolorowanka1986 (2016-07-26 01:17:46)

Temat: Czy jestem w związku z egoista?

Jestem w związku jakieś 3 lata. Mieliśmy swoje wzloty i upadki ale teraz coraz częściej rozmawiamy o ślubie. On by chciał mały, ja większy. Ja mam juz na to pieniądze a on uważna ze mamy jeszcze na to czas. Wiem ze co do wesela jakoś się dogadamy ale martwi mnie coś innego. Wydaje mi się ze mój facet jest typowym egoistą. Co prawda jest kochany, bywają dni, że mogłabym godzinami się w niego wtulać ale mimo to czeto czuje, że to i tak się nie uda. Wydaje mi się, że on nie widzi tego co ja robię ( zwykłe sprzątanie czy gotowanie), a kiedy on coś zrobi chce żebym nie wiadomo jak go chwaliła. Jak ugotował zupę to cała jego rodzina musiała o tym usłyszeć. Dzisiaj np zapytał mnie co by dostał za wyczyszczenie lamp w moim samochodzie. Wyśmiałam go że już dostał, bo posprzątałam dzisiaj i ugotowałam obiad. On się oburzył i powiedział, że nie mam zielonego pojęcia co to znaczy siedzieć i grzebać przy nieswoim aucie i że powinnam mu np postawić pizzę. Zaczęłam mu tłumaczyć, że ja też robię wiele rzeczy a on tego nie widzi i przypomniałam sytuację, kiedy gotowałam a jemu nie chciało się obrać ziemniaków i oznajmił, że kiedy kupię sobie auto to on będzie do niego zaglądał i to będą jego obowiązki (co i tak jest śmieszne bo do auta zagląda parę razy w roku a ile razy je?) Ale do rzeczy.... dzisiejsza kłótnia zakończyła się nijak. Ja powiedziałam, że on nie potrafi zrobić czegokolwiek dla mnie bezinteresownie, a kiedy coś zrobi chce coś w zamian albo żebym ja to zrobiła następnym razem np żebym pozmywała naczynia. Ja już sama nie wiem co o tym myśleć. Niekiedy tak mnie wkurzy, że myślę, że to nie wyjdzie. Mało tego ja wtedy "wiem" że z tego nie będzie dobrego małżeństwa. Ja po prostu widzę, że on bardziej dba o siebie niż o mnie, gdzie ja np chętnie oddałabym mu wszystko co mam. Śpi na brzegu łóżka bo mu tak lepiej gdzie ja nie raz mówiłam, że jest mi zimno od ściany. Kiedy jemy np pizzę zawsze pierwszy łapie najlepszy kawałek. Dzisiaj np miał kupiony napój specjalnie do pracy ale przed wyjściem chciał napić się mojego bo w pracy może mu zabraknąć ...a mi nie zabraknie?
     Nie wiem, może ja mam już jakąś paranoję ale naprawdę widzę, że zawsze jego dobro jest na pierwszym miejscu. Jest jeszcze wiele przykładów. Np ja zawsze muszę być silna i samodzielna, a on np wymagał, żebym chodziła z nim na rozmowy o pracę, a kiedy nie mogłam przyjść na jego egzamin uznał, że powinnam wziąć urlop bo on by się przy mnie mniej stresował.

Mam rację czy zaczynam wariować? Da się coś z tym w ogóle zrobić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy jestem w związku z egoista?

Duże, mazgajowate dziecko...
Szlag by mnie trafił przy takim jegomościu.

3 Ostatnio edytowany przez niesia631 (2016-07-26 08:10:59)

Zastanów się czy napewno chcesz ślubu z osobą z takim charakterem. Jeżeli przed ślubem jest coś nie tak to zapewne po ślubie będzie jeszcze gorzej. Twój partner nie do końca jest egoistą. Ja bym bardziej postawiła na to ze on jako dziecko nigdy nie był chwalony za nic i teraz jako osoba dorosła oczekuje tego od Ciebie. On nie szuka żony a matki która się nim zaopiekuje.

Ty teraz masz być egoistka i zapytaj siebie czy przy takiej osobie czujesz się swobodnie i czy chcesz całe życie tkwić w czymś takim?

4

Da się zrobić. Nie bądź miła dziewczynką. Nie rób wszystkiego dla niego. Rób dla siebie, życie będzie prostrze.

5

Duże dziecko masz przy sobie, które oczekuje, że będziesz jego mamą... Dasz mu "piciu" do szkoły, przykryjesz kodłerką, zamówisz pizzę i nałożysz na talerzyk najlepszy kawałek, jak zrobi zupę to będziesz chwalić "Oooo... patrzcie -- mój Krzysiu zrobił zupę -- braaaawo!", z kolei jak posprząta, to obiecasz nagrodę "Umyj Krzysiu okno, to pójdziemy do kina, na twój ulubiony film >>Angry birds<<". "Krzysiu -- spuść za sobą wodę, bo nie pozwolę grać na tablecie..." ... "Krzysiu ... "  "Krzysiu..."

Nie wiedzę Was z dzieckiem... Ty np. po cesarce z bobasem w domu, a onnnn? Będziesz sama z bobasem i duuuużym chłopcem.

Twoje wątpliwości są całkowicie uzasadnione. Masz dwa wyjścia:

1. wychować chłopca na faceta
2. znaleźć faceta

Jak wychować chłopca na faceta? Przestać matkować... Nikt Ci brawa nie będzie bił, że sprzątnęłaś -- jak chcesz to sprzątaj, a jak nie chcesz to nie sprzątaj. Przestań się nim przejmować, wracaj kiedy chcesz, wychodź kiedy chcesz. Przestań mówić o ślubie.

6

tia, jak przestanie sprzątac to będzie żyła w permanentnym syfie - sprawdziłam osobiście.

a wychowywać to można dziecko, a nie dorosłego konia.

7

_v_ napisał/a:

tia, jak przestanie sprzątac to będzie żyła w permanentnym syfie - sprawdziłam osobiście.

A jak by żyła sama to też by była w permanentnym syfie? Chodzi mi to, aby zaczęła się zachowywać jakby była sama. Czyli nie oczekiwać poklasku za sprzątanie.

Też bym takiego gostka nie wychowywał... Niech ubierze dresik adidaska, wypoleruje BMW i będzie dżolo... smile

8

nawet jesli będzie sprzątać za siebie, to on i tak będzie robił burdel. więc będzie syf.

9

Hihihi nie przesadzałabym z tym chwaleniem. Wszyscy faceci, których znam wręcz uwielbiają pochwaly.
Mężczyzna to czasem duże dziecko, i jeśli nie jest to przesadzone to nie ma w tym nic złego.

10

O nim wszystko tu juz powiedziane: duze dziecko, egocentryk. Nie wychowasz go.
Mnie zastanawia inna kwestia: czemu wy sie wszyscy tak zaraz pniecie do tego slubu??? pomieszkaj jeszcze z nim. Postaw mu pare warunkow. Powiedz jasno, co ci doskwiera.
Facet sie nie zmieni- szukaj nowego kandydata na duuuuuuuuuuuuze wesele, bo ten sie nie nadaje.

11

qrcze, ja też uwielbiam pochwały, a mężczyzną jako żywo nie jestem.

ale domaganie sie ich za robienie czegoś, co powinno być oczywistą oczywistością jest dziecinne.

nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby oczekiwać pochwał za umycie po sobie talerza. co nie znaczy, że nie umialam podziękować partnerowi, jak zadeklarował, że posprzata w moim mieszkaniu i to zrobił.

12 Ostatnio edytowany przez Averyl (2016-07-26 10:21:22)

Niby dlaczego coś miałoby się zmienić po ślubie, skoro jemu w tym układzie jest dobrze? Dlaczego miałby zmieniać wygodny dla siebie układ, na mniej wygodny, by tobie byłoby nieco lepiej? A teraz to liczy się z tym, że tobie jest źle?

Będziesz bardzo samotna w związku, wszystko będzie na twojej głowie, żadnego wsparcia, podziękowania za wysiłek. Uciekaj od niego.
Możesz jeszcze spróbować "wymusić" zmianę, ale nie sądzę by to pomogło. Możesz np. wiedząc, że będzie sam w domu wieczorem nie kupować jedzenia, jeśli zgłodniej - to będzie musiał iść do sklepu, albo inaczej zadbać o swój brzuch. Możesz nie bawić się w pranie jego ubrań... bo w czym pójdzie do pracy? skoro nie wyprał sobie, to niech idzie w brudnym, albo pomyśli zawczasu ile pracy kosztują takie proste codzienne czynności, które wykonujesz.

13

_v_ napisał/a:

a wychowywać to można dziecko, a nie dorosłego konia.

Zazwyczaj to kobietą bardziej przeszkadza, facet nie widzi bałaganu tak jak kobieta, ale np. będzie dostrzegał każdy okruszek w samochodzie.
Chodzi o to, by nie zajmować się takimi rzeczami, które dotyczą przede wszystkim faceta, a nie globalnie domem, rodziną. Jeśli założysz, że facet będzi codziennie odkurzał, to możesz się przeliczyć, ale jeśli naśmiecisz w jego samochodzie, to może gość się przejąć, albo jeśli okaże się, że nie ma czystych skarpetek, albo w największe upały nie ma w domu nic chłodego do picia, do jedzenia po całym dniu pracy... to może go dotknąć

14 Ostatnio edytowany przez JuliaKaa (2016-07-26 10:44:18)

A ja bym nic nie tłumaczyła tylko zaczęła zachowywać się dokładnie jak on czyli gdybym była ewidentnie tą lepszą połową. Kupiłabym pizze, która lubię i zostawiłabym jemu mniejszą część, wypiłabym jego sok gdyby miał zostawiony na następny dzień itp itd. Fajna zabawa, ubaw po pachy i samopoczucie traktowania siebie przez chwilę jak pępek świata. I obojętność na pełne zdziwienia uwagi jakbym w ogóle nie zauważyła, ze się coś zmieniło. big_smile

Albo się pokapuje, że coś nie halo albo będzie tupał nóżką, że nie jest po jego myśli a wtedy wiadomo, ze dorosnąć nie chce tylko dalej bawić się w synka. Ale to długi proces na szybkie sukcesy bym się nie nastawiała.

15

Czytam Wasze odpowiedzi i w sumie ja już to wszystko wiem, tylko nie wiem dlaczego potrzebowałam opinii kogoś z zewnątrz. Poczekam jeszcze trochę bo nie jestem w stanie ot tak go zostawić ale dzisiaj będzie ten dzień kiedy na pewno zacznę zachowywać się jak on. Na pewno tego nie zauważy i powie, że jestem wredna i że źle robię ale trudno. Spróbuję ale póki co nie do końca chcę z nim być. Pewnie to dlatego, że jestem zła a później zmięknę ale może do tego czasu coś podziałam. Myślę też, że powiem mu wprost żeby nie kupował póki co pierścionka bo nie chcę później zrywać zaręczyn, a póki co grubo się zastanawiam czy chcę żeby został moim mężem. Może da mu to coś do myślenia.
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi smile

16

A wez go dziewczyno kopnij w dupę, chyba że masz misję zbawienia świata.

17

kolorowanka1986 napisał/a:

Czytam Wasze odpowiedzi i w sumie ja już to wszystko wiem, tylko nie wiem dlaczego potrzebowałam opinii kogoś z zewnątrz. Poczekam jeszcze trochę bo nie jestem w stanie ot tak go zostawić ale dzisiaj będzie ten dzień kiedy na pewno zacznę zachowywać się jak on. Na pewno tego nie zauważy i powie, że jestem wredna i że źle robię ale trudno. Spróbuję ale póki co nie do końca chcę z nim być. Pewnie to dlatego, że jestem zła a później zmięknę ale może do tego czasu coś podziałam. Myślę też, że powiem mu wprost żeby nie kupował póki co pierścionka bo nie chcę później zrywać zaręczyn, a póki co grubo się zastanawiam czy chcę żeby został moim mężem. Może da mu to coś do myślenia.
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi smile

Kolorowanka, myślę, ze źle zrobisz jak będziesz stawiać mu warunki jak z pierścionkiem i zaręczynami. Daj mu po prostu zauważyć jego własne zachowanie, rób dokładnie to co on i przez jakiś czas udawaj, ze wszystko spływa po Tobie jak po kaczce. Niech to co mówi na Ciebie nie działa. Włóż słuchawki na uszy, wyłącz się.  Po prostu zmień zachowanie i poczekaj co będzie.

W końcu 3 lata chyba nie jesteś z facetem do którego nic nie czujesz i nie jest to tak kompletnie bez znaczenia. Wyluzuj

18

Poza tym , pociesze Cię, większość facetów jest egoistami, szczególnie na początku związku. Facet uczy się wychodzenia z egoizmu przy kobiecie, potem dzieciach, przy mądrej kobiecie. To trwa.

19 Ostatnio edytowany przez Averyl (2016-07-26 11:31:37)

JuliaKaa napisał/a:

Poza tym , pociesze Cię, większość facetów jest egoistami, szczególnie na początku związku. Facet uczy się wychodzenia z egoizmu przy kobiecie, potem dzieciach, przy mądrej kobiecie. To trwa.

Zgadzam się... dlatego Gary ma u mnie plusy dodatnie za wcześniejsze wypowiedzi lol

20

Myślisz, że on Ci kupi pierścionek? Ha ha ha ....raczej czeka aż Ty mu się oświadczysz. Facet tragiczny, wyrachowany, samolubny i wygodny. Po ślubie nie będzie lepiej nawet się nie łudź.

21 Ostatnio edytowany przez Gosia1962 (2016-07-26 12:51:26)

Mozesz oczywiscie troche poszalec:
Zrobic zupe/gulasz. Dac mu. I jak bedzie jadl, to go co 2 minuty pytasz, ze prawda, ze dobry, no ja to umiem gotowac, wspaniala jestem, Prawda?
Albo wyprasujesz mu koszulke. Podajesz i mowisz: zobacz. Zrobilam dla ciebie cos wielkiego. Koszulka. wyprasowana. Prawda, ze jestem super? a zobacz jaka gladka. Czy mozesz zadzwonic do twojej mamusi i jej powiedziec, ze ja super prasuje?

I tak dalej. Ciagle nawijac, ze jestes wspaniala.
Wszystko z powazna mina i zaangazowaniem.
I tak nieustannie przez 2 tygodnie.

Moze cos zrozumie.

Ale slubu nie. To nie jest material na meza.
Wy za szybko pniecie do tych slubow w Polsce. I macie tyle rozwodow i tragedii.

22

kolorowanka1986 napisał/a:

Czytam Wasze odpowiedzi i w sumie ja już to wszystko wiem, tylko nie wiem dlaczego potrzebowałam opinii kogoś z zewnątrz.

Bardzo dobrze, że zapytałaś. Lepiej zapytać wielu ludzi i potem podjąć samemu decyzję, niż podejmować samemu bez spojrzenia oczami innych ludzi.

ale dzisiaj będzie ten dzień kiedy na pewno zacznę zachowywać się jak on.

To jest najgłupsze co możesz zrobić... Totalna głupota... ale cóż -- twoje życie. Szarp się z nim i denerwuj, trać zdrowie i nerwy jeśli tak Ci odpowiada.

... jestem zła a później zmięknę ale może do tego czasu coś podziałam.

Słusznie. Świadoma z Ciebie dziewczyna. Jak jesteś zła, to chętnie byś mu dała w kość... ale nie rób tego. Najlepsze rozwiązanie to wychładzać i wychładzać relację. Jesteście jak łódeczki na jeziorze, które płyną razem w jedną stronę. Razem oznacza, że Ty trzymasz jego łódkę, a on ma to w d*pie. Zatem puść jego łódkę, nie trzymaj jej tak kurczowo. Zobaczysz, w którym kierunku Wasze łódki, pomału, pomału płyną. Czy płyną w tym samym? A może się zaczną oddalać coraz bardziej i bardziej?

Wniosek? NIE musisz robić nic. PRZESTAŃ reanimować trupa -- wtedy zobaczysz, że to trup. 

Myślę też, że powiem mu wprost żeby nie kupował póki co pierścionka bo nie chcę później zrywać zaręczyn, a póki co grubo się zastanawiam czy chcę żeby został moim mężem. Może da mu to coś do myślenia.

Ja bym nic nie mówił. Nie walcz o związek i zobaczymy jak się będzie kształtował, a jakim kierunku to pójdzie. NIE rób NIC i zobacz co będzie.

23

Skoro in ci tego pierścionka jeszcze nie kupił to nie ma o czym gdybać.
BTW poziom empatii jest wrodzony i się nie zmienia, to znaczy ze skoro teraz cię ma w dupie to za rok, za 10 lat i za 100 lat tak samo będzie cię miał w dupie.

24

Red.kitten napisał/a:

Da się zrobić. Nie bądź miła dziewczynką. Nie rób wszystkiego dla niego. Rób dla siebie, życie będzie prostrze.

Dokładnie tak!

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy jestem w związku z egoista?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024