Reflux, przewlekly, nawracajacy problem z krtania, prosze o pomoc. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Reflux, przewlekly, nawracajacy problem z krtania, prosze o pomoc.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Reflux, przewlekly, nawracajacy problem z krtania, prosze o pomoc.

Od dłuższego czasu mam przewlekły problem z krtanią, objawia się pieczeniem w obrębie krtani, a konkretniej miejsce pomiędzy obojczykami, lub nie co wyżej, jednak najgorsze jest uczucie jakby ciała obcego, zawadzania w tym miejscu. Bardzo to uciążliwe. Miałam robioną endoskopię górnych dróg oddechowych, zaczerwuenienie ślózówki, konsultowałam się z 4 różnymi laryngologami, do jednego chodzę, eszyscy zgodnie twierdza ze tu gastrolog musi dzialac, a gastrolog rozklada rece, bo dostalam leki pompy proteinowej, leczylam sie na h.pylori i wrzoda na dwunastnicy (raczej w wyniku stresu -wypadek samochodowy) jakis czas temu, gastrolog powiedzial leczenie uznaje za zakonczone. Juz nie wiem co mam robic. Wyniki badan( 2m-ce temu robilam) mam raczej w normie, mialam robione usg tarczycy tam wyszedl malutka torbiel do naklucia, tsh w porzadku. Bardzo proszę o pomoc, podpowiedz.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Reflux, przewlekly, nawracajacy problem z krtania, prosze o pomoc.

Jezeli chodzi o refluks, to poczytaj na necie o zakwaszeniu organizmu - NIE WOLNO PIC GAZOWANYCH NAPOI, jak najmniej cukru i zero slodyczy, duzo owocow cytrusowych i kiwi

3 Ostatnio edytowany przez Zireael (2016-06-17 23:15:50)

Próbowałaś może diety roślinnej/wegańskiej?
Sama mam/miałam problemy z refluksem oraz IBS i tak naprawdę właśnie taki sposób odżywiania mi najbardziej pomógł, teraz już używam leków znacznie rzadziej.

dalia45 napisał/a:

duzo owocow cytrusowych i kiwi

Niekoniecznie. U mnie reflux był szczególnie dokuczliwy gdy jadłam słodkie lub kwaśne, mój tato zaś największy dyskomfort odczuwa po pikantnym jedzeniu. Wszystko zależy od osoby, dlatego też najlepiej odnaleźć to co u nas wywołuje największe "ataki", a to już kwestia indywidualna.

4

Ja żyję z refluksem od 4 lat, generalnie jest to choroba którą w ogóle nie za się całkowicie wyleczyć, można ją podleczyć i da nam spokój na jakiś czas ale ogólnie da się z tym żyć oczywiście przestrzegając pewnych reguł. Pisz na e-mail w razie pytań wink

5 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2016-06-19 10:01:25)

Generalnie powinno unikać się potraw smażonych, tłustych, kawy, alkoholu, nadmiernej ilości cukru (ale takiego, z ciast/ciastek, nie z owoców, ten drugi jest dobry, ze słodyczy można np. ciasto drożdżowe bo jest dość delikatne, albo jakieś herbatniczki). Dobrze jest pić dużo wody (NIEgazowanej, przegotowanej, bądź z rumianku/pokrzywy) przed snem aby rozrzedzić soki zołądkowe (rozrzedzone nie będą już tak podrażniać przełyku), i napój z siemienia lnianego (najwygodniej kupić sobię zmielone).
Jedź rzeczy wystudzone, unikaj gorących posiłków/napojów, i spożywaj je wolno. Z owoców wielu osobom pomagają banany, ale myślę że jest to też kwestia osobnicza.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Reflux, przewlekly, nawracajacy problem z krtania, prosze o pomoc.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024