Walka z nieśmiałością - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Walka z nieśmiałością

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Walka z nieśmiałością

Cześć. Jestem mężczyzną i chcę pozostać anonimowy więc powiem tylko , że w tym roku skończyłem 28 lat. Mam już tyle lat a tak naprawdę nigdy nie miałem żadnej partnerki czy dziewczyny. W wieku 15 lat spotykałem się tylko z jedną ale to nie była miłość. Później jak już wkroczyłem w dorosłe życie to próbowałem poznać jakąś dziewczynę ale bez skutku aż do dnia dzisiejszego. Na imprezy nie jeżdżę bo nie ma z kim bo moi koledzy to już żonaci itp. a samemu to się boję gdziekolwiek ruszyć po za tym nie wiem czy na imprezie można kogoś normalnego poznać. Przez internet też próbowałem i kompletnie nic z tego nie wyszło.   Z reguły jestem spokojny, nie palę, nie piję itd. ale strasznie jestem nieśmiały i tutaj chyba jest powód tego, że nie potrafię znaleźć sobie dziewczyny. Chciałbym kochać i być kochanym.  To jest mój wielki problem i nie wiem jak sobie z tą nieśmiałością  i samotnością poradzić. Boję się być oceniony przez jakąkolwiek dziewczynę bo z góry zakładam, że i tak nic z tego nie będzie ponieważ trudno mi jest siebie zaakceptować przez to moje zachowanie i niską samoocenę . Boję się zagadać do dziewczyny, jak już podejdę to zaczynam się denerwować jąkać itd. czasami nawet ani jednego słowa nie mogę z siebie wydusić brak mi jeżyka z gębie. Brakuję mi tzw. obycia i pewności z siebie w kontaktach z dziewczynami. Co mam zrobić? Czy iść z tym do jakiegoś psychologa ?  Chciałbym normalnie poznać dziewczynę zakochać się i ułożyć sobie życie tak jak większość moich znajomych. Pomóżcie i doradźcie mi co powinienem zrobić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Walka z nieśmiałością

Gdy podchodzisz do dziewczyny albo zagadujesz to za dużo myślisz, powinieneś od razu zagadywać bez zastanowienia i samo wtedy pójdzie, po za tym co sie stanie jak Cie odrzuci? Nic kompletnie nic, znajdzie się następna. Dużym minusem jest to ze od razu sobie wmawiasz to ze Ci sie nie uda. Jasne ze sie nie uda skoro od razu tak myślisz czyli ze tego chcesz żeby sie nie udało na starcie. Sukcesem zdobycia dziewczyny jest pewność i wiara w siebie, jak ona to dostrzeże to będzie Twoja.

3

Najpierw musisz popracować nad własną pewnością siebie i zaakceptować takim jakim jesteś. Wiem że brzmi banalnie ale jak tego nie poprawisz to i nie poprawisz kontaktów międzyludzkich. No i szukaj też nieśmiałych dziewczyn, nie wyróżniających się z tłumu i postaraj się być przynajmniej odrobine bardziej śmiały od niej smile

4

OK. Rozumiem. Dzięki za odpowiedź. Może to głupie i jest mi wstyd z tego powodu ale problem w tym, że nie wiem jak zagadać do dziewczyny w zależności od tego gdzie ją spotykam czy w galerii czy na ulicy czy gdzieś indziej

5

Nie wiem jak zacząć rozmowę gdy jest sytuacja, że dziewczyna bardzo mi się podoba

6

Yo. No rozumiem Cie doskonale bo sam mam podobną sytuację. A przynajmniej efekt końcowy - jestem sam mimo iż też bym chciał mieć dziewczynę która zostanie moją żoną mieć dzieci itd.  smile Podobnie jak u Ciebie na początku byłem nieśmiały ale w pewnym czasie zrobiło się trochę na odwrót. Może to efekt przyjmowanych leków na depresję które zmieniają sposób odczuwania stresu itd. ale sądze iż to przychodzi z wiekiem, u jednych bardzo szybko u innych bardzo późno. Ogólnie nie mam już problemu z odwaga, nawet gadam za dużo i zbyt odważnie (oczywiście się doigrałem w pewnym momencie smile ). Powiem Ci tylko jedno. Nie ma złotego sposobu na rozmowę z dziewczyną. Ile jest kobiet na świecie tyle sposobów. Gotowej formułki nikt Ci nie da. Zwłaszcza że rozmowe zacząć to jedno ale utrzymać kontakt i relacje przez dłuższy okres to drugie a scenariusza na całe życie nie da się napisać smile - To wszytko musi dziać się AUTOMATYCZNIE, myśli wątki itd pojawiają się spontanicznie pod wpływem impulsów itd. Teraz już wiem że po prostu tak to działa. Dla większości ludzi jest to oczywiste jak to że niebo jest niebieskie. Ale są przypadki ludzi takich jak my żę nie jest to dla nich takie proste a wręcz trudne... Podchodziłem do tego zagadnienia również ściśle naukowo. Ale nie ważne jak dobrze się przygotowałem życie zawsze płatało figla. Kiedyś wystartowałem do jednej dziewczyny która pracowała w Ikei, żeby było śmiesznie akurat pracowała na dziale z łóżkami, wyczekałem moment i wkroczyłem do akcji - a wierz mi byłem gotowy na każdy scenariusz na każdą ripostę miałem wszystkie asy w rękawie a i tak kiedy zapytałem ją o tą jedną rzecz to to w jaki sposób mnie zniszczyła było po prostu epickie. Aż usiadłem na jednym z łóżek i zacząłem się śmiać bo mnie to poprostu rozwaliło. Także musisz próbować, tylko praktyka tutaj coś da...

To co mogę Ci poradzić jeśli chodzi o jakiś konkretny przykład... Na początek możesz potrenować na dziewczynach pracujących np. w galerii handlowej w sklepie z biżuterią. To zdecydowanie najłatwiejsza opcja, biedna dziewczyna nie może się wycofać bo pracuje, jest też z góry miła ponieważ jesteś potencjalnym klientem itd więc poprzeczka jest tutaj ustawiona na poziomie "absolutny amator". Zacznij od patentu że np. powiedzmy szukasz naszyjnika który byś chciał dać przyjaciółce w prezencie na urodziny, możesz ją poprosić o jakieś rady, co jest teraz modne itd. potem jest już bardzo łatwo ukierunkować rozmowę w jej stronę pytając na przykład co jej się podoba co sama by wybrała albo co by chciała i tak stopniowo otwierasz furtkę do przeniesienia rozmowy na osobisty poziom. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, musisz być miły, musisz uczyć się czytać jej reakcje, to jest również bardzo dobre miejsce ponieważ z racji że jest w pracy będzie bardzo dobrze ukrywać irytację jeśli spieprzysz sprawę... eh ale się rozpisałem smile Aż jedzenie mi wystygło tongue

7

Samotny88 napisał/a:

[...]Pomóżcie [...]

Polecam: Philip Zimbardo "Nieśmiałość"

Nie polecam zwiększania "pewności siebie", bo pewność to rozreklamowana forma samookłamywania się.

Chodzi raczej o pozbycie się negatywnego obrazu siebie i zmianę obrazu siebie. Adekwatny obraz siebie uzyskujesz w procesie wychowania. Zapewne w Twoim życiu było tak, że ukształtował się negatywny obraz siebie w kontakcie z osobami ważnymi. Dorosłość to czas uwolnienia się od obawy oceny i przejście na kształtowanie siebie. Techniki wspomagające wypracowanie adekwatnego obrazu siebie są bardzo liczne: możesz skorzystać z pomocy terapeuty, możesz poszukać terapii grupowej, możesz próbować sam zmienić obraz swojej osoby na przykład przez wypisywanie pozytywnych określeń samego siebie.

Literatury na ten temat jest mnóstwo.

8

Samotny88 napisał/a:

Brakuję mi tzw. obycia i pewności z siebie w kontaktach z dziewczynami. Co mam zrobić? ?

Nie, nie masz iść do psychologa, wyżalisz mu się, ale to nie rozwiąże twojego problemu. Pewność siebie w kontakcie z dziewczynami bierze się doświadczenia. Jeśli nigdy nie miałeś zbyt dużo kontaktów z kobietami, nie możesz być w tym pewny siebie. Natomiast możesz to zmienić. Lecz, aby nie zrobić sobie krzywdy i nie zniechęcić się, musisz zacząć od prostych rzeczy. Wypiszę Ci tu 5 rzeczy które możesz zrobić. Wybierz jedną z nich, taką która wydaje Ci się możliwa do zrobienia i ją rób przez 2 tygodnie. Gdy zacznie Ci się ona nudzisz, wybierz kolejną, rotuj je sobie. I gwarantuje Ci, że po jakimś czasie będziesz o wiele pewniejszy siebie.

1. Mówienie "Cześć" do mijanej dziewczyny na ulicy. Po prostu mówisz "cześć" i idziesz dalej, nie musi się nawet patrzeć na siebie. Mogą być to nawet 2,3 dziewczyny.
2. Pytanie się dziewczyny/dziewczyn o drogę do jakiegoś miejsca np. "Cześć dziewczyny, możecie mi powiedzieć gdzie jest poczta, sklep......, galeria...... itd"
3. W sklepie z ubraniami, możesz wziąć koszulkę i spytać się dziewczyny czy pasuje do Ciebie, albo bierzesz 2 rzeczy i pytasz się która jest ładniejsza.
4. Możesz, też w sklepie z ubraniami, spytać dziewczyny czy mogłaby Ci pomóc wybrać koszulę, koszulkę. Dziewczyny bardzo chętnie pomagają w takich sprawach smile
5. Gdy jedziesz komunikacją miejską, możesz przysiąść się do dziewczyny która siedzi sama. Przysiadasz się i mówisz "cześć", nawet nie musisz z ją dalej rozmawiać smile

Z czasem sam zaczniesz wymyślać sobie różne akcje. Na twoim miejscu zacząłbym od punktu 2) i tak przez 2 tygodnie. Następnie punkt 1) przez 2 tygodnie, a później gwarantuje Ci, że zaczniesz sam coś kombinować, bo Ci się to spodoba. Powodzenia. Jakbyś chciał więcej info, odezwij się na priv.

9

Ja jednak poleciłabym wizytę u psychoterapeuty. Boisz się poznawać nowe dziewczyny, nie wiesz jak zagadać- z lękiem walczy się przez terapię. Nie wiem skąd jesteś ale ja leczyłam się z nieśmiałości i generalnie lękami przed publicznymi wystąpieniami u pani psycholog Ireny Maślankowskiej z Opola. Szczerze polecam, zna się na swojej robocie. Mnie bardzo pomogła.

10

Witam. Już wcześniej pisałem o swojej nieśmiałości itd. braku dziewczyny itd. Jednak ostatnio coś się zmieniło. Przypomnę, że mam 28 lat. Poznałem tydzień temu dziewczynę co prawda młodszą bo ma zaledwie 20 lat ale do rzeczy. Poznaliśmy się na fb popisaliśmy trochę. Nie bardzo miała kiedy wchodzić na tego fb więc dała mi swój numer. No i następnego dnia pisaliśmy ze sobą praktycznie dzień w dzień.  Bardzo dobrze nam się rozmawia itd. nie ma chłopaka bo sama mi powiedziała na samym początku. Stwierdziła też  że jej się dobrze ze mną pisze itd. Może to zbyt krótko ale moje pytanie jest takie bo proponowałem jej raz już to, żebyśmy się jakoś spotkali na kawie czy coś  ale tłumaczyła się brakiem czasu z powodu pracy. Upłynęło parę dni od tej mojej propozycji i teraz nie wiem czy spróbować znowu ją namówić na to spotkanie czy nie?.

Samotny88 napisał/a:

Może to zbyt krótko ale moje pytanie jest takie bo proponowałem jej raz już to, żebyśmy się jakoś spotkali na kawie czy coś  ale tłumaczyła się brakiem czasu z powodu pracy. Upłynęło parę dni od tej mojej propozycji i teraz nie wiem czy spróbować znowu ją namówić na to spotkanie czy nie?.

Próbuj z większą ilością dziewczyn, nie ograniczaj się do jednej. W końcu któraś się zgodzi, ale to i tak dopiero 10% sukcesu więc się nie nakręcaj zbyt szybko. Do tej poznanej na fb nie pisz, tylko zadzwoń z propozycją spotkania, jeżeli odmówi to trudno, próbujesz z kolejnymi. Powodzenia

12

Dziękuje. I chciałbym prosić , żeby w tym temacie wypowiedziała się jakaś dziewczyna

13 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2016-08-06 15:06:25)

To może ja się wypowiem.
Przede wszystkim musisz zaakceptować samego siebie, polubić siebie takim, jakim jesteś, jeżeli się zmieniasz lub chcesz zmienić coś w sobie, to tylko dla siebie samego. Musisz czuć się dobrze we własnej skórze.  Nie ma nic niemęskiego w przyznaniu się do nieśmiałości. Nawet jesli mówisz prawdę, dziewczyna pewnie i tak odbierze to bardziej jako droczenie się, przekomarzanie.
Nie będę dawać Ci instrukcji, jaki masz być albo jak masz się zachowywać, bo ile dziewczyn, tyle upodobań, nie spodobasz się ani nie przypadniesz do gustu każdej, więc nie zrażaj się niepowodzeniami.
Lubię mężczyzn, którzy zachowują sie naturalnie i swobodnie. To jest ta pewność siebie w pozytywnym znaczeniu. Lubię dystans do samego siebie, niewymuszone poczucie humoru, pewien luz. Lubię kiedy mężczyzna ma jakieś hobby, zainteresowania. To pozwala na ciekawą rozmowę. Lubię w mężczyznach skromność, a zatem nie trawię pozerów, szpanerów, obnoszenia się z wykształceniem, wykonywanym zawodem, nachalnego nagabywania.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Walka z nieśmiałością

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024