Jak wyzbyc sie obsesji na czyims punkcie? Wieloletniej. Kontakt zostal zerwany. Probowalam ogarnac sobie zycie, ale ta obsesje mi je niszczy. Rozwalilo mi sie malzenstwo (choc to nie wylaczna wina tej obsesji, moj maz rowniez sie do tego przyczynil), nie potrafie sie w nikim innym zakochac, utrzymac zwiazek. Ba, nawet przestac myslec. Nie Wiem juz, Co mam robic??
Znaleźć inny cel obsesji. Bardziej bezpieczny.
Znaleźć inny cel obsesji. Bardziej bezpieczny.
xD yhy wolalabym juz bez zadnych takich... ![]()
Jedyną metodą jest kontrolowanie swoich myśli. Czyli - w chwili, kiedy zaczynasz myśleć o swojej obsesji, natychmiast rozpraszasz się czymś innym. Jeśli są sytuacje, w których myślisz więcej o obsesji, unikasz tych sytuacji, zajmujesz sobie czas czymś innym. Czyli jeśli na przykład najczęściej myślisz o nim/o niej wieczorami przed zaśnięciem, czytaj książkę aż nie zaśniesz bez myślenia. Jeżeli myślisz w czasie biegania, zacznij słuchać audiobooka w czasie biegu. Jeśli w czasie jazdy samochodem - włącz coś, czego będziesz słuchać, jakiejś audycji. Musi być w tym twój autentyczny wysiłek, by nie poddawać się przyzwyczajeniom. Łatwo jest zatracić się w myślach, a tutaj chodzi o to, by przełamać te schematy, które tobą rządzą.
Polecam - poszukaj kogoś, kto cię nauczy medytacji? To pomaga kontrolować swoje myśli, obserwować je i przekierowywać na inne tory. Inną opcją może być psychoterapia.
Myśli da się kontrolować. Da się oduczyć myślenia ciągle o tej samej osobie.