Kieruję ten post do obecnych mam jak i przyszłych które są w podobnej sytuacji. Spóźniał mi się okres więc zrobiłam test ciążowy. Jest to moja druga ciążą. pierwsza była pozamaciczna i niestety nic dobrego z niej nie wyszło. Ta miała być inna, pozytywny test, niesamowita radość moja oraz męża. Niestety dzisiaj byliśmy u lekarza...ostatni okres miałam 27lutego wiec lekarz wyliczył 51dzień ciąży-7tydzień. Niestety na USG widać jakby to był 5tydzień.... ![]()
Lekarz stwierdził, że albo ciąża dotrwała do 5tyg i czeka mnie zabieg, albo jest mniejsza niż wychodzi z ''matematycznego'' obliczenia. Martwię się, nie wiem co się dzieje, płaczę od kilku godzin. Jeśli jest tu jakaś mama która miała podobny przypadek proszę napisać
. Dodam że dopiero dzisiaj miałam leciutkie krwawienia. Proszę o pomoc....
1 2016-04-18 17:08:58 Ostatnio edytowany przez Ona9009201 (2016-04-18 17:09:19)
Moja droga ciąża nie zawsze jest równa ostatniemu dniu miesiączki bywa młodsza o 2 3 ty a nawet o 6 tygodni tak było u mnie trzy lata temu ale to inna historia
teraz jestem w ciaży wg mjesiaczki 10 tydz 15 luty ostatnia @ ale według badań krwi betahcg jest to 6 tydzień także widzisz jaka różnica
idz do przychodni na badanie beta hcg koszt 20-30 zł i wynik pokaże ci tydzień ciąży za dwa trzy dni idź powtórz badanie betahcg jeśli rośnie to znaczy że dzidzia jest młodsza niż wg tego co miesiaczka pokazuje jeśli stoi w miejscu lub spada wtedy sie martw...a lekarz nie powinien mówić od razu o zabiegu jakiś brak taktu ....sam powinien wiedzieć że ciąże są różne i się z góry nie przekreśla
Trzymam kciuki aby to było TO
daj znać ![]()
3 2016-04-18 21:49:52 Ostatnio edytowany przez samotnax4 (2016-04-18 21:50:54)
Zmień lekarza!!! U mnie też była różnica i lekarz nie kazał się martwić. Wg miesiączki miałam rodzić 10 września, wg dzidzi 31 września. Ogromna różnica i o żadnym zabiegu nie było mowy. Urodziłam wg miesiączki, a dziecko ważyło 3450 i było najdłuższe na oddziale, 57cm. Teraz to najwyższa w klasie panna. W drugiej ciąży różnica wynosiła tydzień. Tak więc nie martw się tylko skonsultuj się z innym lekarzem.
U mnie się zgadzało ale moja ginekolog stara się nie umawiać wizyt wcześniej niż przed 8 tygodniem dlaczego a no właśnie dlatego,że np ciąża wygląda na młodszą, nie widać jeszcze serduszka itp.
Ja poszłam właśnie w 8 tygodniu było już pięknie bijące serduszko i w ogóle.
Moja siostra w pierwszej ciąży też miała według miesiączki i według dzidzi tak samo, a teraz w drugiej różniło się koło 2 tyg.
To dlatego że statystycznie owulacja przypada na połowę cyklu, ale np przez stres się przesunie i będzie przed samą miesiączką i bach różnica 3 tygodnie
Jestem w 20 tyg ciąży a z miesiączki wychodzi 23 tydzień ciąży, ja mam bardzo nie regularne cykle miesiaczkowe , lekarz twierdzi że owulacja musiała się przesunąć. Wiem co czujesz miałam zabieg usunięcia ciąży w 12 tygodniu w ubiegłym roku. Myśl pozytywnie i idź do innego lekarza na konsultacje.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Bardzo pragnę tego dziecka, przez 4lata nie mogliśmy sobie na nie pozwolić ze względów finansowych oraz mieszkalnych, do tego dochodziły obawy o bezpłodność ze względu na tę pierwszą ciąże pozamaciczną. Lekarz powiedział, że krwawie jednak na wkładce higienicznej nic nie widzę, jedynie na patyczku kiedy aplikuję Luteinę.