Powiedzieć mu o tym, czy lepiej zerawć? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Powiedzieć mu o tym, czy lepiej zerawć?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Powiedzieć mu o tym, czy lepiej zerawć?

Błagam o pomoc, siedzę i ryczę. Dziś ginekolog dał mi maximum rok czasu na zajście w ciążę, mam mięśniaka macicy, tak usytuowanego że da się go tylko operacyjnie usunąć wraz z szyjką macicy. Leczenie farmakologiczne nic nie wskóra. Mam 50 % szans na zajście i 50% na donoszenie ciąży.
I mam dramat, jestem w związku z wspaniałym facetem, ale jesteśmy razem dwa miesiące. Oboje jesteśmy troszkę przed 30, on wspominał, że chciałby założyć rodzinę ale później.
Nie wiem czy mu o tym powiedzieć, czy od razu zerwać i dać sobie spokój.... Potrzebuję rady sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Powiedzieć mu o tym, czy lepiej zerawć?

Dlaczego za niego chcesz podjąć decyzję?

Choć jesteśmy krótko, to już przywiązałam. Nie wiem jak wyjśćz twarzą z tej sytauacji ? Prosić go, aby zrobił mi dziecko ? sad

4

Dla mnie wyjście z twarzą to poinformowanie go o faktach i wspólna decyzja o tym, co dalej robicie. Rozwiązań jest kilka.

Chciałabym odwlec tę decyzję, ale ja już czasu nie mam. Chyba gdzieś w głębi czuję że to dla niego za wiele będzie ;(

6

Z chłopakiem to przede wszystkim bym porozmawiała. I na tym zakończę tę część mojej wypowiedzi.
Teraz część druga. W wieku 19 lat lekarz ginekolog poinformował mnie że z powodu mięśniaków nie będę mogła mieć dzieci i jeżeli chcę to muszę się zdecydować jak najszybciej. Nie posłuchałam. Mam dwójkę wspaniałych, dorosłych już dzieci a po mięśniakach ani śladu. Co do Twojej sytuacji - zarówno w przypadku mięśniaków jak i usunięcia szyjki ciąża jest możliwa, oczywiście wiąże się z ryzykiem ale nie ma żadnych przeciwskazań. W Polsce lekarze uwielbiają straszyć pacjentki. Moim zdaniem - powinnaś zmienić lekarza. A przynajmniej zasięgnąć niezależnej, innej opinii.
Robiłaś szczegółowe badania? Kolposkopię? USG wewnątrzpochwowe chociaż?

Bardzo dziękuję za Twoją wypowiedz, poczułam mniejszą gulę w gardle... Robiłam USG dopochwowe,  mięśniak jest około 4 cm.  Siedzę już kilka godzin i czytam o nim, i zastanawiałam się też nad konsultacją  z innym lekarzem, choć rokowania nie są najlepsze.  Może lepiej najpierw udać siędo innego ginekologa, i dopiero  później porozmawiać z chłopakiem

8 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-04-12 16:45:13)

Przeżywasz postawioną diagnozę bardzo. Jesteś tak dobrą aktorką, że chłopak nie domyśli się, że coś złego się dzieje? I co mu wówczas powiesz? A jeśli teraz uda Ci się ukryć prawdę, co powiesz później na pytanie, od jak dawna wiesz o tym? Co z zaufaniem?

Konsultacja u innego ginekologa jest jak najbardziej wskazaną.

9

Przede wszystkim nie działaj pochopnie, teraz to dla Ciebie szokująca wiadomość, ale za chwilę ochłoniesz. Z chłopakiem też nie musisz rozmawiać od razu, ale ukrywanie prawdy nie jest wskazane. Jak mu na Tobie zależy to zrozumie i będzie się starał Cię wesprzeć i pomóc znaleźć rozwiązanie.

10

Może inna sytuacja byłaby, gdybyśmy znali się dłużej... A tak to ...  Wiem, że ma prawo wiedzieć, ale się strasznie boję jego reakcji.

11 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-04-12 17:06:10)

Ochłoń.
Ochłoń.
Ochłoń.

Przeczytaj swe posty uważnie, wynika z nich, że tak bardzo zależy Ci na posiadaniu dziecka, że teraz, niedługo po usłyszeniu diagnozy, na pierwszym planie stawiasz posiadanie dziecka. I trochę jest Ci obojętne z kim mieć je będziesz. Rozumiem, że takie twierdzenie wynika z niespodziewanej wiadomości, z wyłączenia - wybacz - myślenia. Bo jeśli przedstawisz sprawę chłopakowi w taki sposób, jak opisałaś - chcesz poprosić go o to, by zrobił Ci dziecko - to może myśleć, że traktujesz go przedmiotowo.

12

Wiem że taki oddźwięk mają moje wypowiedzi, a ja się właśnie tego boję, że on to tak obierze.
Tym bardziej,że jestem zaskoczona chorobą, bo jeszcze niedawno było wszystko ok sad

13

Zaskoczenie diagnozą nie jest usprawiedliwieniem dla przedmiotowego traktowania drugiego człowieka.

Nie masz się czego bać. Skoro Twym priorytetem jest posiadanie dziecka bez względu na wszystko, to chłopak, nie w ciemię bity, tak je odczyta, bo niby dlaczego ma je odebrać inaczej.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Powiedzieć mu o tym, czy lepiej zerawć?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024