Co zrobić, gdy nie wiemy co dalej robić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Co zrobić, gdy nie wiemy co dalej robić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez panabiamka (2016-03-30 14:15:58)

Temat: Co zrobić, gdy nie wiemy co dalej robić?

Utknęłam.

Zawsze marzyłam, że kiedyś tam w odpowiednim czasie spotkam fajnego faceta, wiecie, takiego przyjaciela też - a teraz kolejny raz trafiam na nieodpowiedniego człowieka. Mam już 32 lata i różne zainteresowania, często słyszę, że jestem też ładna - w takim razie dlaczego żaden ciekawy facet nie chce być ze mną na dłużej? Nie rozumiem. Przeważnie interesuja sie mną jacyś podrywacze, którzy gdy nie wskoczę im szybko do łóżka, to równie szybko sie zniechęcają.. A ja jestem wrażliwą dziewczyna, która ceni sobie głębsze relacje, prawdziwe przyjaźnie, coś wartościowego, a nie tylko zabawę i przyjemności dla zmysłów. Nie chcę żyć tylko dla siebie, to mnie jakoś nie jara.

Problem mam, bo nie wiem czego chcę w życiu. Niby jestem po studiach, niby mam zainteresowani, ale tak jakby stalę kręcę się bez celu. Gdybym chociaż miała kogos bliskiego, wtedy miałabym wiecej energii by działać, by znaleźć jakąś lepszą pracę, by stawać sie lepszą dla tego kogoś. A tak, to nie bardzo czasem wiem po co..

Jak wy to robicie, że znajdujecie sobie miejsce na tej planecie, kochanych i kochających przyjaciół.. tą bliską osobę...? Że stając rano z łóżka macie przed oczami jakieś cele, do których che wam sie dążyć i dążycie.. ?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez zaklopotana123451 (2016-03-30 18:05:56)

Odp: Co zrobić, gdy nie wiemy co dalej robić?

Witaj. Niestety źle robisz. Skupiasz się na innych osobach, na mężczyźnie, który miałby Ci zmienić życie, a nie skupiasz się na sobie i to jest wielki błąd. Być może nawet przez to tak się wszystko dzieje. Musisz dotrzeć do prawdziwej siebie, zastanowić się co lubisz robić, co Ci sprawia radość. Dopiero wtedy, kiedy człowiek czuje się dobrze sam ze sobą, jest szczęśliwy, to wtedy przyciąga również takich ludzi. Jeśli jesteśmy radośni - przyciągamy jeszcze więcej radości. A jeśli jesteśmy smutni, zdołowani, wściekli na coś - to tak samo, przyciągamy więcej tych złych rzeczy.
Jeśli związałabyś się z jakimś mężczyzną to racja, może i miałabyś więcej energii, ale jedynie przez jakiś czas, a później wszystko wróciłoby do normy. Bo chodzi o to, że my sami w sobie musimy stworzyć tą radość, szczęście. Bez tego nie ma nic.
A żeby do czegoś mocno dążyć, to musi być to naprawdę dla nas ważne. Jeśli mamy słaby cel, to tak samo ciężko się zmotywować. Ja osobiście mam tak, że jeśli coś jest moim marzeniem, to obojętnie co by się działo, to nie poddam się i będę ciągle próbować to osiągnąć.
Wydaje mi się, że Ty masz jakieś tam 'zainteresowania', ale tak naprawdę nie bardzo Ci to sprawia radość, nie lubisz swojego życia, bo nie doszłaś do tego, co sprawia, że jesteś szczęśliwa.
Ale wszystko da się zmienić, trzeba tylko zacząć inaczej postępować, a wtedy sama zobaczysz ile dobra jest wokół Ciebie, będziesz to wszystko przyciągać. Trzymam kciuki. smile

3

Ja studiując mój pierwszy kierunek myślałam wiele razy "po co ja to w ogóle studiuję?", skończyłam studia choć łatwo nie było, zaczęłam szukać pracy.. pierwszą którą znalazłam była na umowę zlecenie. Dopiero po ponad pół roku znalazłam tą w której aktualnie pracuję (w swoim zawodzie) ale wielokrotnie marudziłam że po co mi były takie studia, że powinnam się przekwalifikować itd.
Jeśli chodzi o faceta - czy naprawdę go na chama potrzebujesz? Powiem Ci że niedawno zmarł mój maż, jestem bardzo młodą osobą - i oczywiście gdzieś tam mam prześwity tego że chciałabym już kogoś mieć, kogoś komu się wygadam, wypłaczę, wyszlocham... tylko zaraz potem przypominam sobie słowa właśnie mojego męża "nic na siłę!" bo im bardziej będziesz chciała kogoś znaleźć tym będzie Ci trudniej..
A słowa mojego męża, gdy chciał mnie poderwać te kiiiiilka lat temu brzmiały tak: "szczęście chowa się tuż za rogiem, tylko trzeba wyciągnąć do niego rękę, złapać je, a potem nie puszczać choćby nie wiem co się działo!" smile

4 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-03-30 18:36:07)

panabiamka napisał/a:

(...) dlaczego żaden ciekawy facet nie chce być ze mną na dłużej? {...)

Dlatego:

(...) stalę kręcę się bez celu. Gdybym chociaż miała kogos bliskiego, wtedy miałabym wiecej energii by działać, by znaleźć jakąś lepszą pracę, by stawać sie lepszą dla tego kogoś. (...)

Mało jest osób (jeśli w ogóle są takie), które chcą być odpowiedzialne za decyzje innej osoby, które chcą i decydują się żyć z wampirem energetycznym.

5

Wielokropek juz wszystko powiedziała.
Nie zwalaj swojej bezwładności na innych.

6

O borze szumiący, dajcie dziewczynie spokój.
Przyszła tutaj z jasnym stwierdzeniem, że czuje brak sensu w życiu. Wysnuła teorie, dlaczego tak jest i co mogłoby jej pomóc. A tutaj takie odpowiedzi, że jest wampirem energetycznym!

Co ja mogę powiedzieć? Człowiek jak skończy wreszcie te studia to ma jakieś tam wyobrażenie, jak będzie się układało jego życie za 10 lat, co osiągnie, jakie będzie miał stanowisko, czy będzie miał rodzinę. To bardzo trudne, kiedy te wyobrażenia się nie spełniają. Trudno określić dlaczego. Właściwie to nie znam odpowiedzi, czemu są takie osoby, którym udaje się założyć rodziny, ba! są nawet tacy, co w tych rodzinach są szczęśliwi. Są też tacy ludzie, którzy pozostają bez partnera/partnerki przez długi czas. Ludzie nie bez powodu skupiają się na tym fakcie, że potrzebny jest "ktoś bliski". Życie samemu dla siebie po jakimś czasie traci swój urok. Co nie znaczy, że życie bez tej osoby jest bez sensu. I że poszukiwania mężczyzny powinny stać się głównym celem i zadaniem.

Jest sporo rzeczy, których możesz spróbować, aby polepszyć ten stan rzeczy, które określasz jako "nie wiem, czego chcę w życiu". (to powszechne uczucie, co nie oznacza, że przez to mniej bolesne).
Co ludzie robią, by odnaleźć siebie? A no, generalnie zacznijmy od tego, że <b>coś</b> robią. Wiem, że napisałaś, że nie masz energii. To też utrudnia działanie. Skąd tę energię wziąć? Gdzieś trzeba zacząć. Ja powiem - zacznij od siebie. Zacznij od określenia, co ci sprawia przyjemność. Co ci daje radość - ale tą głęboką, nie tylko chwilową przyjemność (np. jak czekolada). Zaangażuj się w to dłużej. Jeśli lubisz rysować, to zapisz się na kurs. Jeśli kochasz tańczyć, to idź na zajęcia. Jest jeden haczyk - wyjdź do ludzi. Może to zająć trochę czasu, ale spróbuj, chciałabym Cię przekonać, że warto. Zacznij mniej ambitnie, jeśli chcesz, i w zaciszu domu rób to, co Ci sprawia przyjemność. Ale na celu miej wyjście do ludzi. Niech to będzie coś zorganizowanego, żeby trudniej było zrezygnować. Porozpieszczaj się trochę, zadbaj o siebie.
Jak zadbać o siebie? No właśnie, rób coś dla siebie, jeśli masz taką możliwość. Jeśli kochasz góry, to pojedź w góry. Jeśli nie, to gdzieś indziej. Idź do muzeum, do spa, na wspinaczkę, zbuduj coś z drewna. Naładuj baterie pozytywną aktywnością.
Genialnym sposobem na odnalezienie sensu w życiu jest działanie w wolontariacie. Zobacz, dla ilu osób możesz być ważna. Organizacji charytatywnych, które potrzebują pomocy, jest dużo i zawsze coś dla siebie znajdziesz. Możesz zostać mentorem jakiegoś dziecka. Możesz pomagać w schronisku. Przynosić babci z piętra niżej zakupy.
To tylko kilka z wielu rzeczy, które pomogą ci poznać siebie - kim jesteś, co jest dla ciebie ważne, kim chcesz być, jaka chcesz być, co chcesz osiągnąć.

Ważne, baaardzo ważne jest potraktowanie siebie jako tej ważnej osoby. Ja, sama, mam swoje życie, to kim jestem jest wartościowe. Na razie nie wiem, dokąd zmierzam, ale jak się dowiem, to tam dojdę. Na razie szukam. Nie ma w tym wstydu. Po prostu zajmuje mi to trochę więcej czasu.

Tak sobie uważam, że kiedy będziesz umiała określić siebie, to reszta może też przyjść. Bo trochę jest tak, że przy niepewnej przystani nie chce się przycumować. Czy jakoś tak. Jeżeli oczekujesz mieć w życiu kogoś, o kogo będziesz mogła się wesprzeć, to jedynie sprawiedliwie będzie, jeśli ta osoba będzie mogła wesprzeć się o ciebie. O ciebie, która jest pewna, stabilna, określona.

Więc poszukaj siebie. Próbuj różnych rzeczy, kiedy po raz ostatni zrobiłaś coś po raz pierwszy? Szukaj nowości. Porozglądaj się za podyplomowką w czymś, co cię kręci, ucz się języka, dbaj o zdrowie. Zawsze możesz sięgnąć po pomoc psychoterapeuty - taka ich rola, taka ich praca.

Jak ci się to czyta?

Pieknie☺ Dziękuję

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Co zrobić, gdy nie wiemy co dalej robić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024