Drżą mi ręce teraz gdy zaczynam to pisać.
Napisałam już o sobie kilka słów w miejscu które jak uważam służy do powitań. Pewnie nikt tego nie czyta to dodam kilka słów tutaj.
Urodziłam się nieco ponad 18 lat temu w المنصورة w Egipcie. Po polsku to Al-Mansura. Moja mama jest polką a tata egipcjaninem.
Nie utrzymujemy żadnych kontaktów z rodziną. Mama wyjechała zabierając mnie ze sobą.
Uciekła z mojego powodu. Gdy miałam 12 lat mama była u babci w polsce której teraz już nie ma. Ja zostałam w domu rodzinnym. Przyjechali do nas moja ciotka i moja babka i pod nieobecność mamy zadecydowali że zrobią to co powinni zrobić ze mną.
Ja z niczego sobie sprawy nie zdawałam, oni mnie zabrali do szpitala a powiedzieli że zwykłe badania.
Uśpili mnie i zrobili mi operację, powszechną w tamtym czasie i robiona do dzisiaj chociaż oficjalnie jest już zakazana.
Oni mnie obrzezali. Tak na to mówi się w polsce.
Moja mama wściekła się ale nic zrobić już nie mogła a kilka miesięcy po tym zabrała mnie i przyjechałyśmy do anglii. Żeby rodzina nas nie znalazła i już tutaj zostałyśmy. Babcia w polsce zmarła i aktualnie nie mamy już żadnej rodziny tylko my dwie.
A ja teraz po prostu chcę żeby o ile to możliwe. Chcę naprawić to co mi zrobili wtedy gdy mamy nie było.
Na cud liczyć nie mogę bo jestem po zabiegu w typie o symbolach D. Mała szansa tylko taka że mojej clitoris mi nie wycieli.
Przechodziłam dokładne badania tutaj a one wskazują że ją mam, ale jak powiedział lekarz że jest pogrążona i zrośnięta.
Ja ją czuję na szczęście. Chociaż to jest wtedy gdy jestem pobudzona a wolę tego unikać. Myślę że wiecie dlaczego.
Zabiegu żeby ją odzyskać nie pokrywa NHS a prywatny kosztuje bardzo dużo. Dlatego moja myśl podążyła do Polski.
Mam nadzieję że znajdę szpital, bądź klinikę która będzie chciała pomóc. Mogę zapłacić za to, ale żeby było uczciwie.
Domyślam się że mój problem jest bardzo egzotyczny. Pytajcie a ja odpowiem możliwie w sposób pełny i postaram się panować nad wstydem.
Moja biedna, tak bardzo Ci współczuję... To musi być bardzo traumatyczne. Ale popatrz, jesteś na tyle silna, by podzielić się swoim problemem, porozmawiać o nim, może kogoś przestrzec, a to już oznaka, że dojrzałaś do tego, żeby stawić mu czoła Sama decyzja o operacji jest już kamieniem milowym w tej sprawie!
Słyszałam o obrzezaniu rytualnym w plemionach afrykańskich,ale nigdy w Egipcie. Dlaczego to jest wciąż legalne i jak to możliwe, że lekarze robią dziewczynkom taką krzywdę w szpitalach?!
Jestem w domu i mam czas. Napiszę dlaczego.
Jestem z dwóch światów i widzę to z dwóch stron a na początku trzeba zacząć od wiary. Kobieta w islamie nie jest wolna.
Kobieta jest własnością męża a zanim zostanie wydana jest własnością ojca. Tak jest z punktu widzenia wiary. Ja mam to szczęście że moja mama jest ze świata drugiego i wiedziałam zawsze że to nie jest dobre. To w jakimś stopniu powiększa problem, bo gdybym była tylko tam to byłabym taka jak inne. Dziewczynki wychowuje się do tego żeby były dobrymi żonami i które spełnią swój obowiązek dając mężowi dzieci.
Teraz zaczyna się problem czystości kobiety zanim zostanie wydana.
Musi być czysta albo dziewicą jak mówimy tutaj (przyjmuję że nie jestem teraz w egipcie) Może mieć ją tylko mąż.
Nikt nie chce mieć żony która będzie inna i dochodzimy do problemu.
Księgi islamu jasno nie mówią na ten temat ale dają wskazówki które różnie można interpretować.
Problem taki jak mój ma ogromna większość kobiet w egipcie, prawie wszystkie.
W rozumieniu tamtego świata obrzezanie dziewczynki nie jest wyrządzeniem jej krzywdy a służy czemuś przeciwnemu.
Zapewni jej szczęście w przyszłości bo jej czystość jest pewna i dobrze zostanie wydana.
To w wielkim uproszczeniu.
Sam zwyczaj obrzezania jest bardzo stary, nikt nie wie dokładnie jak stary. Bardzo dobrze pasuje do idei islamu odnoszących się do czystości. I minie jeszcze bardzo dużo czasu zanim zostanie zapomniany.
Teraz ja.
Rodzina mojego taty jak i on sam byli przekonani że tak trzeba. Zapowiadałam się na ładną kobietę to jej wartość i urodę trzeba było podnieść. Nie widzieli w tym nic złego a tylko dodatkową szansę na moje szczęście. Nawet teraz przynajmniej połowa egipskich lekarzy będzie mogła przytaczać dziesiątki i setki argumentów że to jest zdrowe. Tak, obrzezanie dziewczynki jest zdrowe, tak uważają. Uważają tak również kobiety w większości.
Nie wiem kim był ten lekarz który mi to robił. Ale był kimś kto chyba tak do końca nie myślał i nie pozbawił mnie wszystkiego, gdyby to był ktoś inny to nie pisałabym teraz bo nie byłoby żadnej szansy.
Nie chodzi mi o wygląd sromu i nie będę miała takiego jak inne dziewczyny nigdy i nie uważam nawet że jest brzydki.
Chodzi mi o to co czuję.
Wiem co znaczy to uczucie nazywane orgazmem, kilka razy go zaznałam. Ale jest mi go niezwykle trudno osiągnąć.
A wszystko inne zostało normalnie.
Ktoś może pomyśleć że za wiele oczekuję, ja z tym się nie zgodzę bo wiem co tracę a co mam w zamian.
Tak, to jest bardzo frustrujące nawet z tego powodu a reszta jest traumatyczna.
Przepraszam że nieskładnie to piszę, ale dalej moje zdenerwowanie robi swoje.