Hej..
Jestem w ciąży, tydzień temu zrobiłam 3 testy wszystkie pozytywne.
Jest to moja pierwsza ciąża więc nie mam pojęcia na ten temat.
A wiec, umówiłam się na wizytę u ginekologa niestety pierwszy wolny termin jest 26.02.
Chciałam się was poradzić czy to nie za późno?
Czy powinnam się umówić prywatnie wcześniej?
I czy mogę zacząć brać kwas foliowy bez konsultacji z lekarzem?
Proszę pomóżcie
Zależy od tego, w którym tygodniu ciąży jesteś.
Po przekroczeniu 10 tygodnia ciąży po porodzie nie dostaje się becikowego.
Z tego co wiem możesz już brać kwas foliowy plus jakieś witaminki dla mam.
Wiesz w którym tygodniu mogłabyś być?
Hej.
Mi lekarz zalecił kwas foliowy brać już podczas starania o dziecko.
kwas foliowy na pewno Ci nie zaszkodzi, zdrowo sie odżywiaj, a jeśli chodzi o termin to tak jak Akaya powiedziała, nie mozesz przekroczyc 10 tygodnia.
Właśnie nie wiem.
W internecie są różne kalkulatory i według tego w 6 tyg jestem ale na ile to wiarygodne ?
tydzien ciazy licza od dnia ostatniej miesiaczki. czyli jak mialas w styczniu 10 to jestes prawie w 4 tygodniu. itp musisz sobie przeliczyc. ja bylam w 5/6 tygodniu ciazy jak poszlam do ginekologa i bylo to troche za wczesnie. chociaz na usg pani dr juz cos widziala.
I tak jak ktos wyzej napisal, musisz sie zglosic przed 10 tygodniem ciazy, inaczej bd po becikowym.
Moze umow sie prywatnie?
slyszalam ze panstwowo robia tylko 3 razy usg, a prywatnie masz robione praktycznie za kazdym razem...
ja place 100 zl za wizyte raz na 4 tygdonie. wiadomo ze przy koncowce bd to czestsze wizyty.
Ja pierwszy raz byłam prywatnie bo nie było terminu potem na NFZ. Usg miałam praktycznie na każdej wizycie. To zależy od lekarza.
Tak naprawdę tylko 3 usg są potrzebne.
Pierwsze tzw genetyczne kolo 12 tygodnia kolejne polowkowe w połowie ciąży i ostatnie pod koniec żeby sprawdzić czy dziecko się odwróciło
Hej
po pierwsze gratuluje:)
Po drugie jesli nie potrafisz dojsc do tego. Ktory to tydzien ciazy polecam zrobic badanie krwi beta hcg ( koszt okolo 25 zl nie trzeba byc na czczo) tam obok twojego wyniku bedzie tabelka w ktorym najprawdopodobniej tygodniu jestes:)
Po trzecie kwas foliowy bierz smialo, kazda kobiets moze go brac czy jest w ciazy czy nie, tego niejestes w stanie przedawkowac bo nadmiar kwasu i tak wysikasz:)
Bimulko ja też mam co wzytę robione usg na Nfz. Czyli co 3-4 tygodnie.
Dziękuje wam bardzo
Chyba pójdę prywatnie bo boje się przekroczyć 10 tydzień, a poza tym leczę się na tarczyce i to też może mieć wpływ na dzidzie.
Lepiej się upewnić i być spokojną