Odkąd pamiętam zawsze chciałam mieć taką pracę, która będzie dawała innym ludziom coś fajnego. W tym roku kończę turystykę i chciałabym bardzo zacząć moją karierę od pracy w biurze podróży. Wydaje mi się, że praca na tej posadzie musi dawać wiele satysfakcji. Nie ma w niej monotonii, której nie znoszę, bo każdego dnia mamy możliwość kontaktu z różnymi ludźmi. Czy któraś z Was pracuje może w biurze podróży i mogłaby mi coś opowiedzieć więcej jak to wygląda ? Bo ja wyobrażam sobie to tak, że praca w biurze podróży to przede wszystkim dużo kontaktów i rozmów z pośrednikami hoteli , wycieczek itd. z różnych krajów, ciągły kontakt z angielskim i mam nadzieje włoskim, bo taki język umiem jeszcze. No i od czasu do czasu jakaś podróż tam i z powrotem po różnych krajach w celach służbowych. Czy bardzo się mylę ? Czy właśnie tak wygląda praca w biurze podróży ? Jak myślicie, znajomość jakich jeszcze języków zainteresowałyby przyszłych pracodawców ? Czy znajomość dwóch języków będzie wystarczająca ?
Hej, to o czym Ty piszesz to praca u TO, a niwe w zwykłym biurze opdróży. W normalnych biurach agencyjnych masz największy kontak z klientem bezpośrednio, doradzasz, oferujesz, starsz się zaspokoić marzenia o cudownych wakacjach - ja tak pracuję. Raczej kontaktu z hotelami nie masz, to załatwia TO - ty sprzedajesz jego oferty.
Jeśli chciałabyś bardzo pracowac jako organizator, to przygotuj sie na to, że zanim dopuszcza Ciedo stanowiska managera jakiegoś kierunku, musisz sie jeszcze wiele nauczyć, studia turystyczne to tylko papier i nia daja żadnej wiedzy do pracy.
Druga sprawa jest tak, że siedziby TO sa najczęściej w Warszawie, niektórzy maja tez swoje oddziały na Śląsku, ale większość jest w Warszawie - a Ty skąd jesteś?
Pamietaj też że turystyka to dość zamkniety światek i pracownicy najczęściej sie wymieniają, przechodzą z jednych firm do innych... nowej osobie nie bedzie łatwo - ale próbuj bo praca daje wiele satysfakcji i ja uważam, że to jedna z najciekawszych branż ![]()
W razie pytań jestem do dyspozycji, o pracy To tez mam jakies pojecie to moge cos podpowiedzieć ![]()
Witajcie, ja również studiuję turystykę, konkretnie w Warszawie. Szukam praktyk w biurze podróży, głównie dlatego, że po prostu potrzebne mi to do zaliczenia roku.
Problem polega na tym, że znam tylko kilka popularniejszych biur i w takich zazwyczaj już nie ma miejsc. Odwiedziłam już kilka, mam namiary, będę dzwonić i rozmawiać z kierownikami, ale nie mam pewności czy coś znajdę. Znacie może jakieś godne polecenia miejsca, słyszałyście gdzie chętnie przyjmują studentów?
Witanko
- ja właśnie mam zacząć pracę w nowo otwierającym się biurze podróży,( właściwie agencji ), a ja nigdy czegoś takiego nie robiłam, z tego co wiem, właściciel tego biura też ma bardzo minimalną wiedzę na temat prowadzenia biura i zaczynają się schody
.
Może ktoś poda mi jakiekolwiek info na temat pracy w takim biurze. Gdzie i co najlepiej poczytać i na co zwracać bardziej uwagę. ![]()
A@amik, najlepiej będzie jak poczytasz sobie oferty touroperatorów, których w Waszej agencji będziecie sprzedawać
Musisz mieć jakieś rozeznanie, żeby wiedzieć co polecać klientom. Najważniejsza rada - robić wrażenie pewnej siebie i kompetentnej, nawet jak nie masz o czymś zielonego pojęcia
Niestety w tej branży ciężko przetrwać z minimalną wiedzą w temacie (właściciela, pracowników można nauczyć jeśli samemu się coś wie), wiec świetlanej przyszłości nie wróżę. Chociaż mogę się mylić ![]()
jestem tez po turystyce ale studium policealnym . nie wiem czy po tym znajde prace
zwłaszcza bez doswiadczenia ...
Niestety, ale obecnie na rynku jest bardzo duża konkurencja, w zasadzie to w każdej dziedzinie. Absolwentów kierunku turystyka i rekreacja też w ostatnich latach przybyło. Żeby się wybić na rynku pracy potrzeba wiele przebojowości i samozaparcia, aby nie zrazić się zbyt szybko i trwać w poszukiwaniach wymarzonej posady. Na pewno dobra znajomość języków (oczywiście perfekcyjny angielski) będzie mile widziana. Osoby pracujące w biurze podróży muszą być komunikatywne i łatwo nawiązywać kontakty- w końcu Wasza praca będzie polegała na doradzaniu klientom w tak ważnej kwestii jak urlop
Trzeba więc umieć nawiązać nić porozumienia z klientem, aby skorzystał właśnie z Waszej oferty, a nie konkurencyjnego biura. W taki sposób zaoferować mu pakiet wakacyjny, by uważał to za najlepszą ofertę jaką otrzymał w życiu. Możliwe, że w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej sprawdzona zostanie umiejętność klarownego i atrakcyjnego reklamowania różnorakich rzeczy. Tu przyda się pewność siebie.
Jeśli brakuje Wam doświadczenia w branży, odradzałabym na początek składanie ofert do najbardziej znanych biur podróży. Łatwiej znajdziecie zatrudnienie w mniejszych biurach, a po jakimś czasie możecie spróbować dostać pracę w najbardziej renomowanych biurach podróży, gdzie i zarobki będą większe. Chyba że zdacie się na łut szczęścia i akurat los się do Was uśmiechnie ![]()
Moim zdaniem fajna sprawa. I zawsze potem masz szansę wyjechać taniej na wakacje. A poza tym często w biurach np. studenckich proponują wyjazd, za który Ci płacą, a ty tam "pracujesz" jako przewodnik, bądź ktokolwiek inny.