śmierć dziadka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: śmierć dziadka

Witam, mam 7 letniego syna, który jest bardzo związany ze swoim dziadkiem. Dziadek ma nowotwór płuc, dzisiaj lekarze powiedzieli mi, że mojemu tacie zostały 3 miesiące życia. Jak mam powiedzieć o tym synowi? Czy w ogóle mam z nim o tym rozmawiać?

Zobacz podobne tematy :
Odp: śmierć dziadka

Koniecznie z nim delikatnie porozmawiaj. Wyobraź sobie, jak może się poczuć, jak nagle się dowie, że dziadek nie żyje. To będzie wielki wstrząs dla niego. Jest różnica w tym, kiedy będzie wiedzieć już wcześniej, że dziadek nie czuje się najlepiej i że może za niedługo tak się stać, że będzie robił się coraz słabszy. Wtedy dziecko oswoi się z tym i łatwiej będzie mu przyjąć tą śmierć. I najważniejsze! Wtedy dziecko będzie mogło powiedzieć dziadkowi, to co chciało mu powiedzieć, a nie miało wcześniej do tego okazji. Będzie mógł Twój synek po prostu z dziadkiem się pożegnać. Trzymajcie się.

3

Przede wszystkim bardzo Wam współczuję, przed Wami trudny czas i trudne rozmowy.

Oczywiście, że z synem należy rozmawiać - w sposób, który potrafi zrozumieć siedmioletnie dziecko i nigdy nie oszukując go. Dzieci naprawdę potrafią wiele zrozumieć. Ważne jest, aby gdy pojawią się pytania, emocje, wątpliwości, być z synem, dać mu poczucie bezpieczeństwa, przytulić, kiedy trzeba uspokoić. Opowiedz mu o chorobie, o tym co dzieje się wtedy z człowiekiem, powiedz, że nawet jeśli dziadek nie będzie już potrafił mu tego powiedzieć, to będzie przecież czuł, że go bardzo kocha. Ten czas dziecko powinno wykorzystać tak bardzo, jak to tylko możliwe. Zresztą z obserwacji wiem, że dla chorych kontakt z bliskimi im dziećmi jest wyjątkowo cenny. Natomiast jestem ogromną przeciwniczką fundowania dziecku traumy w postaci czuwania przy wyniszczonym, w tym przypadku nowotworem, umierającym chorym. To jest trudne nawet dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla siedmiolatka. Syn niech lepiej dziadka zapamięta takim, jaki był, gdy był zdrowy.

4

Dzień dobry,
ja również uważam, że powinna Pani porozmawiać z dzieckiem o śmierci dziadka. Wiem, że  nie będzie to dla Pani prosta rozmowa, ponieważ temat śmierci jest bardzo trudnym tematem. Dziecko w wieku 7 lat powinno zrozumieć na czym polega śmierć, jednak trzeba mu to odpowiednio wyjaśnić.  Może Pani rozpocząć rozmowę  z dzieckiem od wyjaśnienia mu faktu, iż w życiu przychodzi taki czas, kiedy każdy musi umrzeć. Jednak proszę wyjaśnić dziecku, że śmierć nie jest niczym strasznym, że nie musi się jej bać. Przemijalność może Pani wytłumaczyć dziecku, np. na kwiatach. „Zobacz synku pomimo tego, że doskonale pielęgnuję kwiaty one na zimę i tak umierają”. Wtedy dziecko zrozumie fakt, iż śmierć jest nieuchronna. Potem może Pani powiedzieć dziecku, że ludzie również umierają wtedy, kiedy przychodzi na nich czas. Jednak nie powinniśmy się zamartwiać z tego powodu, ponieważ z tą osobą przeżyliśmy już wiele lat i pomimo tego, że nie będzie jej z nami to będziemy o niej pamiętać. Po wyjaśnieniu tego faktu może Pani powiedzieć dziecku, że w życiu jego dziadka właśnie przyszedł taki czas. „Dziadek jest już z nami bardzo długo, przeżyłeś z nim wspaniałe chwile, jednak teraz przyszedł czas kiedy musisz się z nim pożegnać”. Proszę mu powiedzieć, że Pani wie, że jest mu przykro, ponieważ czuje Pani to samo. Jednak nie można się zamartwiać, gdyż dziadkowi będzie dobrze, tam gdzie trafi po śmierci. Może Pani rozmawiać z dzieckiem o dziadku, wspominać z nim najpiękniejsze chwile, zarówno przed śmiercią, jak i po. Oczywiście proszę rozmawiać o tym z dzieckiem, jeżeli samo będzie wykazywało taką chęć. Więcej wskazówek, jak rozmawiać z dzieckiem o śmierci może Pani odnaleźć w następujących książkach: „Jak rozmawiać z dzieckiem. Proste odpowiedzi na trudne pytania” Justyna Korzeniewska (str. 29 – 36) oraz „Rozwój psychiczny dziecka od 0 do 10 lat. Poradnik dla rodziców, psychologów i lekarzy” Frances L. Ilg, Louise Bates Ames, Sidney M. Baker (str. 249 – 252).
Pozdrawiam.

5

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, bardzo cenne rady. Postaram się jakoś to z siebie wydusić, ale proste to nie będzie.

6

Proponuję, aby poświęciła Pani kilka dni na rozmowę z dzieckiem. Dzięki temu nie przeżyje ono szoku, ponieważ będzie oswajało się z tym stopniowo. Myślę, że Pani sobie poradzi.

Pozdrawiam.

7

g.zach.85 napisał/a:

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, bardzo cenne rady. Postaram się jakoś to z siebie wydusić, ale proste to nie będzie.

Jeśli masz z tą rozmową problem, to tym bardziej powinnaś znaleźć na nią odpowiedni moment. Synek nie powinien wyczuć w Tobie napięcia, niepokoju, powinniście mieć spokój, czas tylko dla siebie. Najlepiej, gdyby był to dzień wolny, który będziesz mogła w całości dziecku poświęcić. Później malucha obserwuj.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024