witam
czyy znalazłaby się jakas chetna mama która opisalaby jedzonko w ciągu dnia swojej 7miesiecznej pociechy ? od kiedy można dawac np. chelebek na sniadanie?
2 2016-01-21 18:52:04 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-21 18:52:22)
Chleb i inne produkty z glutenem po 10-tym miesiącu życia.
Moje dziecko jadło zupki z warzywami wszelkimi, kalafior, ziemniak, marchew, seler, pietruszka.
Mięsko gotowane. Jajka. Jajecznicę. Omlet. Mleczną kaszkę mannę. I oczywiście mleko (modyfikowane, bo nie karmiłam piersią).
Chrupki kukurydziane, biszkopty (miękkie), jabłka, gruszki, przeciery z owoców... soki wyciśnięte z marchwi i jabłka... no multum rzeczy.
Delikatne klopsy możesz robić, dzieci je lubią.
Cyngli a jak robisz jajecznice? Omlet? Ja czytałam, żeby po 6 miesiącu wprowadzić gluten. Mój 8miesieczny je od czasu do czasu świeży chleb z masłem....chociaż więcej ląduje na otoczeniu. Co dawać takim dzieciom na kolację? Z tym mam problem. Madziunia a Laura ma już ząbki?
Madzia -Laura nie ma ani jednego zęba jeszcze ale o dziwo dobrze radzi sobie z ryżem np:D nasz dzien wyglada mniej wiecej tak: ok. 8:00 pijemy pierwsze mleko 220ml, ok 12 je kaszkę porządna miseczkę
ok 16 je obiad 190 cały sloiczek i płacze często ze koniec.. Ok 18 je jeszcze jakis deserek i na dobranoc pije mleko. Zastanawiam sie czy mleka nie za mało ? Od 2 miesiąca zycia nie pije w nocy
śpi cała noc , a co z piciem ? Mam
Problem z tym bo nie wiem czy powinna pic duzo ? Jak daje jej wodę to chętnie wypije ..:)
5 2016-01-21 21:26:05 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-21 21:28:38)
Jajecznicę robiłam na teflonowej patelni bez tłuszczu, ewentualnie na łyżeczce masła. Nie za mocno ściętą, z odrobiną soli.
Omlet podobnie. Rozbełtane jajka, odrobina soli i cukru, na patelnię, z obu stron byle się ścięło.
Do omletu możesz dać marchewkę gotowaną, co chcesz.
Co do chleba - absolutnie NIE WOLNO dawać. Dziecko w tym wieku nie ma w pełni wykształconych kosmków jelitowych aby mogło strawić chleb.
6 2016-01-21 21:27:14 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-21 21:27:38)
Sorry, dubel.