Cześć kobietki!
Właściwie to nie wiedziałam gdzie wcisnąć ten temat, bo nie ma wątku o wadzie wzroku więc pisze tutaj... Chodzi o przeciwsłoneczne okulary korekcyjne... Chciałabym sobie takie kupić na wakacje, bo wiadomo słońce... a jak zdejmę te które mam (zwykle korekcyjne) i założę normalne przeciwsłoneczne, przy mojej wadzie samochodem nie dam rady jechać, nawet ciężko iść, bo jednak wada jest trochę duża... Wybiorę się z tym do okulisty w niedługim czasie, aczkolwiek chcę wiedzieć jak inni reagują na takie okulary... Pytanie do Was: któraś takie posiada? Nie bolą oczy? Jak z kosztami to wygląda? I ogólne wrażenie...?
Pozdrawiam
2 2016-01-21 20:01:27 Ostatnio edytowany przez moniaCo (2016-01-21 20:07:26)
Masz dwie opcje, albo osobne okulary przeciwsłoneczne korekcyjne, albo fotochromy, które same ciemnieją w zależności od intensywności światła słonecznego.
Ja osobiście mam osobne okulary korekcyjne przeciwsłoneczne. Nie mam żadnych dolegliwości z tego tytułu. I wwyglądają jak najzwyklejsze okulary przeciwsłoneczne. Także spokojnie możesz sobie takie sprawić :-)
ja również kiedyś nosiłam okulary korekcyjne/ przeciwsłoneczne. Oczy reagowały na nie, jak na każde "klasyczne" okulary korekcyjne- tak więc nie było problemu. Wizualnie okulary te niczym się nie różniły od zwykłych okularów przeciwsłonecznych . Pamiętam, że przy zamawianiu, mogłam wybrać sobie kolor szkieł, sposób przyciemniania ( np. cieniowane szkła).. Co do ceny - juz nie pamiętam dokładnie, ale kojarzy mi się, że do ceny oprawy i szkieł doliczono mi jakieś 70 zł za przyciemniania ( tylko nie pamiętam, czy ta cena dotyczyła obu szkieł, czy każdego z osobna)
Dziś inaczej rozwiązałam kwestię noszenia okularów tzn noszę soczewki i na to zwykłe okulary przeciwsłoneczne
Dziękuję za odpowiedzi .... teraz mam dylemat: soczewki i zwykłe okulary czy okulary przeciwsłoneczne korekcyjne... Jednak byłaby różnica w kosztach...
Czesc mysle ze jezeli zdecydowała bys sie na okularki korekcyjne fotochromy da,,,,labys rade kosztom ,miała bys dwa w jednym,a tak to niedosc ze zapłacisz za oprawki to dodatkowo jeszcze za szkła ,okulista powinien doradzic,co kozystniejsze bedzie dla zdrowia oczu i finansowo.J a mam takie i jestem b.zadowolona,pozdrawiam i zycze trafnego wyboru.
Dziękuję za odpowiedzi
.... teraz mam dylemat: soczewki i zwykłe okulary czy okulary przeciwsłoneczne korekcyjne... Jednak byłaby różnica w kosztach...
Jeśli mam być szczera to z pewnością zdecydowałabym się na soczewki korekcyjne i zwykłe okulary przeciwsłoneczne. Jeśli kupisz okulary przeciwsłoneczne korekcyjne to będziesz na nie ciągle skazana ponieważ prawdopodobnie kupisz jedną parę. Natomiast soczewki co jakiś czas będziesz mogła urozmaicać poprzez zmianę koloru. To samo w przypadku okularów przeciwsłonecznych. Będziesz mogła mieć ich kilka par bo nie należą do drogich produktów. Każdy kobieta lubi urozmaicenia więc to rozwiązanie wydaje mi się o wiele lepsze.
Miałam podobnie i zdecydowałam się na soczewki. Najpierw idziesz do okulisty i on Ci dobiera moc, a potem kupujesz już sama soczewki. Ja zaczynałam od jednodniowych, żeby sprawdzić, czy z nimi wytrzymam w ogóle, ale teraz jest spoko. Poza tym wybór soczewek jest taki, że ho ho. Zajrzyj sobie tutaj: https://www.lens-shop.pl/